Folkrádió

Tallózó

Kultúránk megtartó erő
Látványos felvonulás és néptáncgála Törökkanizsán – Megkezdődött a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok

Vasárnap ökomenikus istentiszteletre gyülekeztek a törökkanizsai katolikus templomban a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitójának részvevői, majd Oroszlámoson ezeréves múltunkat idéző kiállítás nyílt a környék gazdag honfoglalás utáni századaiból származó leletanyagból.

Magyar Szó, 2004. augusztus 31.


Táncház -- Népzene 2005 pályázat

A Hagyományok Háza Népművészeti Műhelye a Magyar Művelődési Intézet Táncháztalálkozó sorozatának folytatójaként negyedszer ír ki lemezpályázatot hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére. A felhívás célja, hogy a népzenei mozgalom különféle előadóinak színvonalas produkciói egy igényes válogatás keretében CD-lemezen, illetve műsoros kazettán megjelenhessenek.

Hagyományok Háza, 2004. augusztus 31.


Szeptember 12–én
Bogdándi Nemzetiségi Néptáncfesztivál

Ebben az évben is megrendezésre kerül a Bogdándi Nemzetiségi Néptáncfesztivál. Az idei rendezvény helyi szervezôi Nagy Juliánna, a bogdándi Rozsmalint együttes szakirányítója és Mészáros Lôrinc iskolaigazgató. Mindketten egyetértenek abban, hogy a Rozsmalint csak akkor szerezheti vissza egykori népszerûségét, ha alapítójának, Sipos Lászlónak a szellemében fog tovább mûködni.

Szatmári Friss Újság, 2004. augusztus 30.


Muzsikás ünnep a Bakáts téren

Vasárnap este meglehetősen sokan választották a Bakáts téren fellépő Muzsikást az olimpiát záró gálaműsor helyett.

gondola.hu, 2004. augusztus 30.


Népünnepély – nemcsak kisebbségieknek
Harmadszor szerveztek etnikumközi fesztivált Segesváron

Harmadik alkalommal rendezték meg augusztus 26. és 29. között Segesváron a romániai nemzetiségek néptánc-, népzene- és népviselet-bemutatójára. A Pro Etnica nevû fesztivál az elõzõ évekhez hasonlóan a segesvári városházán tudományos ülésszakkal kezdõdött.

Krónika, 2004. augusztus 30.


XI. ORSZÁGOS NÉPZENEI TALÁLKOZÓ BONYHÁDON

A bonyhádi Vörösmarty Mihály Ifjúsági és Művelődési Központ és a
Magyar Rádió Rt. Bartók Főszerkesztőség Népzenei Szerkesztősége
2004. október 2-3. között rendezi meg Bonyhádon a

XI. ORSZÁGOS NÉPZENEI TALÁLKOZÓT
(VERSENYMŰSOROK, NÉPZENEI KONCERT, TÁNCHÁZ, GÁLAMŰSOR)

Magyar Rádió Online, 2004. augusztus 30.


IX. Vajdasági Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár pályázat

A Vajdasági Magyar Folklórközpont és a az újvidéki Petőfi Sándor MME pályázatot hirdet a kézművesek számára a IX. Vajdasági Táncháztalálkozón és Kirakodóvásáron való részvételre, melyet 2004. október 9-én szerveznek meg, Újvidéken. A szervezők az érdekelt kézművesek részére díjmentesen biztosítanak kirakodóhelyet. Mivel a kirakodóhelyek száma korlátozott, a jelentkezéseket beérkezésük sorrendje alapján vesszük figyelembe.

Vajdasági Magyar Folklórközpont, 2004. augusztus 30.


Színvonalas műsorsorozat az Interetnón
A szabadkai III. Interetno Fesztivál hangulatát az esős idő sem ronthatta el

Az esős idő sem tudta elrontani a III. Interetno Fesztivál különleges hangulatát. Bár a kézműves kiállítás és a tervezett borkóstoló nem tartott sokáig, a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban minden fellépő helyet kapott. A szervezők és a szabadkaiak is jobban örültek volna, ha a fesztiválhangulat az egész központot betölti.

Magyar Szó, 2004. augusztus 28.


Tûzijáték és néptánctalálkozó

Kolozs megye határai közé „húzódott vissza a kolozsvári Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány és a Szarkaláb együttes szervezte VI. Szent István-napi Nemzetközi Néptánctalálkozó. Pillich László, az alapítvány elnöke elmondta, idén kevesebb támogatást kaptak, így nem sikerült nagyméretû erdélyi fesztivállá kiterjeszteni a rendezvényt – annak ellenére, hogy mintegy nyolc székelyföldi településrôl jelezték részvételi szándékukat.

Romániai Magyar Szó, 2004. augusztus 26.


A néptáncolimpia bajnokai
Vasárnap véget ért a Folkloriada és a Mesterségek ünnepe

Nagy kár, hogy nincs minden évben Folkloriada, a Mesterségek ünnepét ugyanis „feldobta” a színes népviseletbe öltözött néptáncostömeg. Bár a tárgyalkotó népművészek seregszemléje az évek alatt bejáratott, viszonylag állandó program ellenére sem unalmas, mégis most teljesedett ki a rendezvény, végre a folklór többi ága, a népzene és a néptánc is méltó helyet kapott a Szent István ünnepe köré szerveződő találkozón.

Magyar Nemzet, 2004. augusztus 24.


Széki Napok nemcsak székieknek

Bár egész napos munkával épült, mégsem sikerült meggyújtani a Széki Napokat záró hatalmas tábortüzet – szombaton este villámcsapás, majd jégesô kergette be a táncházba a táborlakókat, helybelieket. Miután mindenki megkereste párját, barátait, ugyanolyan jó hangulatú mulatság kerekedett, mint a hét folyamán mindegyik napon. Ezúttal is Pali Marci és zenekara, valamint budapesti kollégáik húzták a talpalávalót, immár búcsúzóul: a vendégek nagy része vasárnap reggel hazautazott, de néhányan maradnak még a keddi, Bertalan-napi ünnepségre is.

Romániai Magyar Szó, 2004. augusztus 24.


Kolozsváron tánccal ünnepelték az államalapítót

Amíg két héttel ezelőtt az anyagi gondok miatt még úgy tűnt, hogy elmaradhat az idei Szent István-napi Néptánctalálkozó, a szervezést lebonyolító Heltai Alapítványnak, valamint a kolozsvári Szarkaláb néptáncegyüttesnek sikerült megtalálnia a megfelelő megoldásokat, és a szűkös költségvetésből is összehoznia az immár hatodik nemzetközi néptáncfesztivált.

Krónika, 2004. augusztus 24.


Nemezparádé a Várban
Mesterségek ünnepe, az egyre látogatottabb népművészeti szemle

Megkezdődött a Mesterségek ünnepe a budai Várban, amelyet idén is nagy érdeklődés kísér. Az egyre látogatottabb népművészeti seregszemlén nyolcszáz mester portékáit csodálhatják és vásárolhatják meg az érdeklődők. Az elmúlt évekhez hasonlóan gyermek- és családi foglalkozások színesítik a programsorozatot. A rendezvény ezúttal helyet ad az idén hazánkban megrendezett III. Folkloriada világtalálkozó záróeseményeinek is, ezért a korábban megszokott forgatókönyv helyett nem 20-án, hanem csak vasárnap zárul a kézművesfesztivál.

Magyar Nemzet, 2004. augusztus 21.


Kolozsvár
Soknyelvû mulatsággal kezdôdött a néptánctalálkozó

Ha jó hangulatot akarsz, hívj meg két olasz együttest – jegyezte meg a közönség egyik tagja a kolozsvári Szent István-napi Néptánctalálkozó elôestéjén. Az idén hatodik alkalommal sorra kerülô rendezvény – immár hagyományosan – a csütörtöki ismerkedô esttel nyitott. A szervezô Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány udvarán felhúzott hatalmas sátorban a vacsora sem foglalta le túl sok ideig a táncrakész fiatalokat, a szicíliai Grotte-bôl érkezett Triscele zenészeinek temperamentumos asztali muzsikáját élénk, soknyelvû bátorítás kísérte.

Romániai Magyar Szó, 2004. augusztus 21.


Táncszínház születik
Palatkai táncokat tanultak a népi tánctábor részvevői a horgosi alkotótanyán

Hogy jön össze a tévé, a videó a kemencében sült kenyér illatával és a Mezőség egy falatkájának, Palatkának a tánclépéseivel? Nagyon jól – derült ki a horgosi népzenei és népi tánctáborban.

Magyar Szó, 2004. augusztus 21.


Telt ház előtt szerepeltek
Ghymes koncert – Jászság Népi Együttes

Pénteken este zsúfolásig megtelt a Bercsényi úti sportcsarnok. Sokan voltak kíváncsiak a Ghymes együttes koncertjére, és a Jászság Népi Együttes A kor falára című táncszínházi produkciójára. Ezen rendezvénnyel vette kezdetét ugyanis az augusztus 13-tól 19-ig tartó Csángó Fesztivál, Kisebbségek Folklórfesztiválja.

Jászkürt, 2004. augusztus 20.


XIV. Csángó Fesztivál
Színpompás táncforgatag a főtéren

A folklór fesztiválok nemzetközi szervezete, a CIOFF a a III. Folklóriáda megrendezésének jogát Magyarországnak adta, s így augusztus 12-20. között hazánk ad otthont a népművészetek olimpiájának is nevezett folk világtalálkozónak. Ez pedig idén alapjaiban érintette a Magyarország különböző településein már évek óta megrendezésre kerülő néptánc és népzenei fesztiválokat.

Jászkürt, 2004. augusztus 20.


Cimbalmosok találkozója Abaújszántón

Nemzetközi cimbalmosfesztivált rendeznek vasárnap Abaújszántón A Szántói híres utca… címmel. Az idén már másodszorra szervezett találkozó délelőtt kilenc órakor kézművesprogramokkal indul, délután pedig klasszikus műveket, népzenét, világzenét és dzsesszt hallhatunk neves magyar cimbalmosok előadásában.

Magyar Nemzet, 2004. augusztus 19.


AKI DUDÁS AKAR LENNI…

A kiállítás célja: elsősorban a Néprajzi Múzeum gyűjteményeinek gazdag anyagából, interaktív formában mutassa be a rendkívül formagazdag tárgyi anyagot, hiszen itt található Közép-Európa legnagyobb népihangszer-gyűjteménye.

Terasz.hu, 2004. augusztus 18.


Megkezdődött a csángó fesztivál Jászberényben

A nyitónapon a Ghymes együttes adott koncertet, majd „A kor falára címmel a Jászság Népi Együttes és a Csík zenekar közös táncszínházi produkcióját láthatta a közönség. A látványos programokkal tűzdelt fesztivált 1991 óta rendezik meg a Jászság fővárosában, hogy a Kárpát-medencében élő kisebbségek, etnikai csoportok néphagyományait bemutassák.

Romániai Magyar Szó, 2004. augusztus 18.


A VI. Szent István-napi néptánctalálkozó programja

A Heltai-alapítvány székhelyén történô csütörtök esti zenekari találkozó és ismerkedô után, augusztus 20-án, pénteken reggel 9 órakor, ünnepélyes megnyitóval, kezdôdik Kolozsvárott a tulajdonképpeni néptánctalálkozó.

Szabadság, 2004. augusztus 18.


Kalákás nyár

A szamosújvári Téka Művelôdési Alapítvány keretén belül működô Kaláka néptáncegyüttes tagjai számára a nyár eleje, illetve a vakáció kezdete folyamatos próbákat, turnékat, különbözô fellépéseket és állandó munkát jelentett.

Szabadság, 2004. augusztus 17.


VI. Szent István-napi néptánctalálkozó

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány és a Szarkaláb Néptáncegyüttes 2004. augusztus 19–22. között szervezi meg a tíz ország 352 és a tíz Kolozs megyei település mintegy 180 hagyományápoló fiatalját egybegyűjtô idei — sorrendben VI. — Szent István-napi Néptánctalálkozót.

Szabadság, 2004. augusztus 17.


Délszláv fesztivál
A nagy siker a program bővítésére ösztönözte a szervezőket

Idén is megrendezik a szentendrei Vujicsics Tihamér téren a magyarországi szerbek zenei találkozóját, a III. Söndörgő fesztivált. A háromnapos rendezvénysorozat holnap este hét órakor kezdődik. A fesztivál célja a szentendrei szerb búcsú népszerűsítése és a hazánkban élő délszláv kisebbség művészetének, elsősorban népzenéjének bemutatása.

Magyar Nemzet, 2004. augusztus 16.


IX. Gyöngykoszorú-találkozó Holtmaroson

A Gyöngykoszorú-találkozókat Holtmaroson annak idején az EMKE kezdeményezte. 1996 óta a helybéliek szervezik, Papp György kultúrigazgató irányításával. Céljuk: dalban, táncban, énekben őrizni értékeiket, átadni azokat másoknak, másoktól tanulni, és ha évente egy alkalommal is, együtt lenni, megmutatni a világnak, hogy kincsnek tekintik táncaikat, dalaikat.

Népújság, 2004. augusztus 16.


Mozgalmas nyár a válaszúti Kallós-kúrián

Vége van a táncházas nyárnak: Válaszúton vasárnap bontottak tábort, és utána már – évek óta jól kialakult rend szerint – az évadzáró Szék következett. A válaszúti mezôségi népzene- és néptánctábor idén is megôrizte nemzetközi jellegét, ám ezúttal kevesebben érkeztek Erdélybôl, Európa nyugati országaiból, illetve Japánból. A kétszázötven résztvevô legnagyobb hányada magyarországi volt, sokan közülük már több tábort végigjárva jutottak el Válaszútra. Az esti mulatságokon azonban már csaknem háromszázan vettek részt, hiszen Szamosújvárról, Kolozsvárról, illetve a faluból sokan ellátogattak a Kallós-kúriához és az udvaron felépített „tánccsûrbe.

Romániai Magyar Szó, 2004. augusztus 16.


Befejezõdött a XIII. Mezõségi Népzene- és Néptánctábor Válaszúton
Táncórák kitartó táborlakókkal

Sátrat bontottak tegnap az idei Mezõségi Népzene- és Néptánctábor részvevõi a Kolozs megyei Válaszúton. A felnõtteknek szánt egyhetes rendezvény, sorban a tizenharmadik, közel négyszáz érdeklõdõt mozgatott meg – tájékoztatta lapunkat Balázs-Bécsi Gyöngyi, a tábort szervezõ Kallós Zoltán Alapítvány elnöke.

Krónika, 2004. augusztus 15.


Népművészeti olimpia tánccal, zenével

Látványos-fergeteges táncprogramokkal nyílt meg Pécsett a múlt hét végén a III. World Folkloriada. Az augusztus 22-ig tartó nagyszabású országos fesztiválon 88 ország 2500 táncosa, zenésze, kézműves mestere mutatja be népművészetét 18 városban és 49 településen. A sokszínű záróprogramra Budapesten kerül sor a város számos színhelyén.

Népszava, 2004. augusztus 15.


Marosvásárhely
Táncra perdül, vígan mulat az egész cigányság

A napokban immár hetedik alkalommal, ebbôl Marosvásárhelyen másodszor került sor az országos cigányfesztiválra, melynek szervezôi idén a Maros Mûvészegyüttes és a Romafest Román-Japán Alapítvány voltak. A nyári színház színpadán mintegy 400 résztvevô énekelt, táncolt a háromnapos fesztiválon.

Romániai Magyar Szó, 2004. augusztus 13.


Magyarok Válaszúton
Az évek során enyhült az idegenkedés

Erdélyben nyaranként egymást érik a különféle néptánc, népzenei és kézművestáborok. Ezek színhelyei közül talán a legismertebb – hiszen Kallós Zoltán neve mint márkanév fémjelzi – a válaszúti. A július végi családos tábor résztvevői Erdélyből, a Partiumból, Magyarországról érkeztek, sőt volt ott egy svédországi és egy svájci magyar anyuka is a gyermekeivel.

Magyar Nemzet, 2004. augusztus 13.


Mesterségek ünnepe a Várban

A nemezkészítés kerül a középpontba az idei, XVIII. Mesterségek ünnepén a budai Várban. A népi iparművészek, hagyományőrző mesterek legnagyobb hazai seregszemléje ezúttal csatlakozik a vele egy időben hazánkban rendezendő III. Folkloriáda világtalálkozóhoz, s ezáltal a zenés-táncos rendezvények száma az idén lényegesen magasabb lesz.

Magyar Nemzet, 2004. augusztus 11.


Folkolimpia Magyarországon

A négyévente rendezett sportversenyek mintájára tizenkét éve a népművészet is megrendezi olimpiáját, a Folkloriádát, amelynek rendezési jogát Hollandia és Japán után az idén hazánk nyerte el. A néptáncos seregszemlét a 92 országot tömörítő CIOFF, a Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége koordinálja.

Magyar Nemzet, 2004. augusztus 11.


VIII. Néptánc– és Kézmûves Tábor — Sárközújlakon
Ideális környezet, jó körülmények, családias hangulat és lelkes táborlakók

Az eredetileg Mezôfényre tervezett VIII. Néptánc– és Kézmûves Tábornak végül Sárköz ad helyet, a tevékenységek a helyi Mezôgazdasági Iskolaközpont udvarán zajlanak, az elszállásolás pedig az iskolához tartozó bentlakásban van.

Szatmári Friss Újság, 2004. augusztus 11.


XIV. Hajnal akar lenni népdaléneklési verseny
A szervezőbizottság felhívása

A Szent-Györgyi Albert Társaság, a Romániai Magyar Dalosszövetség, a szatmárnémeti MADISZ, a Dinu Lipatti Filharmónia, a szatmárnémeti Szentlélek plébánia, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) 2004. október 23–24-én a XXVII. Szatmári Zenei Napok keretében rendezi meg a XIV. Hajnal akar lenni népdaléneklési versenyt, a világon bárhol élő műkedvelő népdalénekesek számára.

Erdélyi Napló, 2004. augusztus 10.


Kürti bandák
Megjelent Agócs Gergely és Gombai Tamás könyve a Vág-Garam köze népzenéjéről

A kötet zenei anyagát a szerzők 1991 és 2003 közötti időszakban rögzítették két kürti (Strekov, Szlovákia, volt Komárom megye) cigányzenekartól, illetve azok prímásaitól: az 1926-ban Udvardon született Farkas Dankó Rudolftól, valamint az 1927-es kürti születésű Anyalai Pepes Sándortól.

Hagyományok Háza, 2004. augusztus 10.


Nyári gála Kalotaszentkirály-Zentelkén

Szombaton zárult Kalotaszentkirályon a XIV. népzene- és néptánctábor. A nagyszabású rendezvényt számos belföldi és külföldi tánccsoport, illetve zenekar színesítette.

Szabadság, 2004. augusztus 10.


Akiknek vérévé vált a néptánc
Mulatozással ért véget a kalotaszentkirályi néptánc- és népzenetábor

Az 1990-ben megszervezett elsõ kalotaszentkirályi néptánctábor Erdély-szerte elindította a hasonló rendezvények megszületését. A tapogatózó kísérletbõl hagyomány lett, a kalotaszegi tábor egyre népszerûbb.

Krónika, 2004. augusztus 9.


Csángómagyarok ünnepe
Pusztinai Napok

Hétvégén szervezik meg a Pusztinai Napokat, a Bákó megyei csángómagyarok lakta településen. A már hagyományossá vált Pusztinai Napokra negyedik alkalommal kerül sor, idén a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Gyimesközéplokért Társaság és a Parjol-i Polgármesteri Hivatal támogatásával.

2004. augusztus 9.


VI. Szent István-napi Néptánctalálkozó

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány és a Szarkaláb Néptáncegyüttes 2004. AUGUSZTUS 19-22 között szervezi meg a tíz ország 352 és a tíz Kolozs megyei település mintegy 180 hagyományápoló fiatalját egybegyűjtő idei - sorrendben VI. - Szent István-napi Néptánctalálkozót.

Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, 2004. augusztus 9.


„Sátorbontás” reménnyel

Fergeteges gálamûsorral búcsúztak, az immár hatodik alkalommal megrendezett cigányfolklór-tábor résztvevôi Komandótól. A Kárpát-medence legkülönbözôbb övezeteibôl – de Amerikából, sôt a távoli Ausztráliából – is érkezô táborozókkal a gálaeseten együtt táncolt, vígadott az egész falu.

Romániai Magyar Szó, 2004. augusztus 9.


A dudás freskó titka

A XIII. századi alsóörsi templom falán eddig ismeretlen freskót tártak föl. A hatalmas Krisztus-alak lábánál apró dudás fújja a nótáját. A bizánci stílusú képen csak a zenész visel nyugati ruhát, ahogy ilyen a zeneszerszám is. A képen két kultúra találkozik.

Magyar Rádió Online, 2004. augusztus 9.


Tábor a Kalota partján

Megfiatalodott a kalotaszentkirályi népzene- és néptánctábor – vélekedett Szép Gyula, a társszervezô Archívum Alapítvány részérôl, aki saját bevallása szerint egyre kevesebb ismerôs arcot fedez fel az idelátogatók tömegében. A tizennegyedik alkalommal megrendezett, vasárnap véget érô táborba négyszázan érkeztek, fele a jelentkezôknek magyarországi, másik fele erdélyi és nyugat-európai, tengerentúli fiatal.

Romániai Magyar Szó, 2004. augusztus 9.


Mesterségek Ünnepe – tizennyolcadszor

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) idén immár tizennyolcadik alkalommal rendezi meg a Mesterségek Ünnepét a Budavári Palota történelmi környezetében 2004. augusztus 19. és 22. között. A kézművesek és népművészek hagyományos találkozójára az ország minden megyéjében működő tagszervezetei révén a legkiválóbb magyar kézműveseket, tárgyalkotó népművészeket hívja meg erre a fesztiválra.

Fidelio, 2004. augusztus 8.


Nagy sárkány
Botrányok a gyimesi tánctáborban

Már az első megrengette az időn kívüli világot. Nyílt a völgy, lassan, de megállíthatatlanul, ahogy a hosszú csángó falvakat elözönlötték a tarisznyás pesti bölcsészek meg a nyugati egzotikumvadászok. Az idén tartották meg a tizenharmadikat, lehet, az utolsót. A napokban zárult gyimesi tánctábor botrányai igazolták, hogy a székelyföldieknek sincs mindig szükségük vadromán hőzöngőkre, hogy rosszul érezzék magukat hazájukban.

Magyar Nemzet Hétvégi Magazin, 2004. augusztus 7.


Világraszóló cigányfolklór-tábor Kommandón

A Lajtha László Alapítvány szervezésében immár hatodik alkalommal rendeztek cigányfolklór-tábort Kommandón.
A táborozók zöme Magyarországról, Erdélyből és Felvidékről érkezett, de voltak egypáran Németországból, az Amerikai Egyesült Államokból, Brazíliából, Ausztráliából és Japánból is. Így hát elmondható: a kommandói cigányfolklór-tábor világméretűvé nőtte ki magát.

Háromszék, 2004. augusztus 7.


Népzenei fesztivál
Apáink öröksége

Csallóközkürt. Alkotóműhellyel kezdődik holnap 13 órakor a helyi kultúrházban az Apáink öröksége elnevezésű nemzetközi népzenei fesztivál 4. évfolyama, amely az előző évfolyamokhoz hasonlóan most is jó hangulatúnak ígérkezik a fesztivál. Kedvcsinálóként a résztvevő csoportok 15 órától végigvonulnak a falun, majd 16 órakor lépnek színpadra.

Új Szó, 2004. augusztus 6.


Tánclépésben Rigában

Amikor az indulás előtti héten egy nagymama a szomszédból átjött anyámhoz megkérdezni, régen mivel keményítették a lányok szoknyáját - merthogy ezek a mostani bolti keményítők semmit nem érnek -, megéreztem, hogy nagy dolgok vannak készülőben. A szoknyakeményítés komoly dolog, pláne, ha az unoka táncol majd abban a szoknyában, és nem ám akárhol: külföldön, sok száz vagy ezer ember előtt.

Népszabadság, 2004. augusztus 6.


Pályázat kézműveseknek

A Vajdasági Magyar Folklórközpont és az újvidéki Petőfi Sándor MME pályázatot hirdet kézművesek számára a IX. Vajdasági Táncháztalálkozón és Kirakodóvásáron való részvételre, melyet 2004. október 9-én szerveznek meg Újvidéken.

Magyar Szó, 2004. augusztus 5.


Tánc és kézmûvesség családi körben

A mostoha idôjárás ellenére jó hangulatban zajlott vasárnapig Válaszúton a harmadik Családos Kézmûves Tábor a Kallós Zoltán Alapítvány szervezésében. Egy hét alatt a jelentkezô családok valamennyi tagja hagyományos mesterségekkel, néptánccal és –zenével ismerkedhetett meg.

Romániai Magyar Szó, 2004. augusztus 5.


A székelyföldi néptánctábor izgalmas pillanatai

A néptánctáborokban együtt örülhet öreg s fiatal, szegény és gazdag, valamint a nyelvi nehézségeket könnyen leküzdve a magyar, román, holland, amerikai és cigány ember is. A tizedik, jubileumi táborban a helyiek különösen szép példát mutattak a toleranciára: türelmesen hallgatták a sok, számukra érthetetlen kérdést, melyet a messzi városokból érkezők tettek fel, s szívesen táncoltak akár a botlábúakkal is.

Népújság, 2004. augusztus 4.


Őrizzük táborainkat…
Befejeződött a tóthfalusi népzenei tábor

Az ország sorsában osztozva (akarva-akaratlan), közösségünk az utóbbi egy-két évtizedben a hanyatlás kínjait szenvedi. Iskoláinkban kevés a diák, s ők is csak morzsáit kapják nemzeti értékeinknek – amelyeken erősödve egyenes gerincű polgárokká tudnának válni. Ilyen körülmények között a nyári hagyományőrző, népzenei stb. táboroknak felbecsülhetetlen a jelentősége. Élet- és lélekmentő sokadalmak ezek!

Magyar Szó, 2004. augusztus 3.


Még két hét a Csángó Fesztiválig

Az idei Csángó Fesztivál augusztus 13-án a Ghymes zenekar koncertjével kezdődik. Lapunk előző számaiban közreadtuk, hogy milyen programok lesznek augusztus 14-én és 15-én. A vasárnapi, egyedülálló táncforgatag hajnalig is tarthat, s a fáradalmakat ki kell pihenni. Ezért augusztus 16-án délután kezdődik el ismét a zene a tánc, tudtuk meg Szűcs Gábortól, a fesztivál igazgatójától.

Jászkürt, 2004. augusztus 2.


Somoskai Faluhét

A Moldvahon egyesület és a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége szervezésében, 2004. augusztus 2-a és 8-a között tartják meg, immár 5. alkalommal a Somoskai Faluhetet (Bákó megye).

Romániai Magyar Szó, 2004. augusztus 2.


Sajó-völgyi folklórfesztivál

Kazincbarcika és vonzáskörzete kilencedszer rendezi meg mától a Sajó-völgyi Nemzetközi Folklórfesztivált. Az egyhetes találkozón nyolc külföldi táncegyüttes és ugyanennyi hazai csoport látható.

Népszabadság, 2004. augusztus 2.


Tegnap nyitott a vajdaszentiványi néptánctábor
Sátorozás és regrutabál

Nincs messze, csak félreesõ helyen Vajdaszentivány. Aki vállalkozik a kacskaringós, rossz útra, nem érez csalódást, amikor megérkezik a faluba. A Zichy–Horváth kastély évszázados fái alatt zeneszó, vidámság, sok fiatal fogadja az érkezõt: tegnap immár nyolcadik alkalommal nyitotta meg kapuit a népzene- és néptánctábor a Zichy–Horváth Alapítvány, a helyi polgármesteri hivatal és a magyarországi Zalai Táncegyüttes közös szervezésében.

Krónika, 2004. augusztus 1.