Folkrádió

Tallózó

Megkezdődött a képzés a Magyar Táncművészeti Főiskola pozsonyi tagozatán
Táncos tanévnyitó

Lévai Péter adjunktus nyitotta meg tegnap a budapesti Magyar Táncművészeti Főiskola pozsonyi levelező tagozatának első szemeszterét. A négyéves képzésre 21 hallgató nyert felvételt, ők tanulmányaik sikeres befejezésével táncpedagógusi diplomát szereznek. Nem is akármilyet: olyat, amelyet az egész Európai Unióban akkreditáltatni lehet.

Új Szó, 2004. szeptember 30.


Sebő Ferenc: Népzenei olvasókönyv

Megjelent Sebő Ferenc Népzenei olvasókönyv című kiadványának internetes változata. A kiadvány tartalmaz megtekinthető, meghallgatható, letölthető médianyagokat.

Hagyományok Háza, 2004. szeptember 30.


Bú hozza, kedv hordozza - Berecz András könyve

Közel húsz éve pakoltam be először úgy a hátizsákba, hogy megyek népdalt gyűjteni, - szépen éneklő nótafáktól, ritka és öreg dalokat - aztán egyre többször.

Akadémiai Kiadó, 2004. szeptember 29.


Baróti Erdõvidéki Néptáncegyüttes
Táncházzal toborozzák

„A kultúrát nem lehet örökölni. Az elõdök kultúrája egykettõre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának. Csak az a miénk igazán, amiért megdolgoztunk, esetleg megszenvedtünk.” A baróti Erdõvidéki Néptáncegyüttes Kodály Zoltán örökérvényû szavait tekinti mottójának.

Székely Hírmondó, 2004. szeptember 28.


Szatmárnémeti
Nyolcéves a Szatmári Nemzetiségek Népi Együttese
Október másodikán: díszelőadás

Fennállásának nyolcadik évfordulóját ünnepli október 2–án a Szatmári Nemzetiségek Népi Együttese, amely alkalomból, 19 órai kezdettel, díszelőadást rendeznek a Szakszervezetek Művelődési Házában.

Szatmári Friss Újság, 2004. szeptember 28.


Néptáncparádé Csíkkozmáson

Kozma és Damián vértanúk ünnepén búcsút ülnek Csíkkozmáson. Idén erre a napra időzítették a második alkalommal megszervezett néptánctalálkozót is. Hat néptánccsoport kapott meghívást az eseményre, közülük kettő nem tudta vállalni a fellépést, ennek ellenére 100 körüli volt a falun végigvonuló, népviseletbe öltözött táncosok száma.

Hargita Népe, 2004. szeptember 28.


Gyergyószentmiklós
A Hóvirág Néptáncegyüttes Napja

A múlt hét végén az idôjárás is kedvezett a gyergyószentmiklósi Hóvirág Néptáncegyüttes Napja szabadtéri rendezvényeinek: a korábbi esôs idô szombatra naposra fordult.

Romániai Magyar Szó, 2004. szeptember 28.


Kilencedik alkalommal szervezték meg a Hagyaték – Vicei Fesztivált
Népdallal, néptánccal a szemerkélõ esõben

A többnapos rosszidõ szinte elmosta a szombaton kilencedik alkalommal megrendezett Hagyaték – Vicei Fesztivált. A beígérkezett együttesek egy része nem jelent meg, de akik ott voltak, igyekeztek jól érezni magukat, és emlékezetessé tenni az együttlétet. Úgy tûnt, a hajnal óta szakadó esõ miatt elmarad a csoportok reggeli bevonulása a faluba. Végül mégis kegyes volt az idõjárás: a hagyományõrzõk a csituló esõben felsorakoztak a faluvégen, és kibontott zászlókkal, énekszóval vonultak be a katolikus templom és a kultúrotthon elõtti térre.

Krónika, 2004. szeptember 27.


Szászcsávási Zenekar és a Romano Drom
Autentikus cigány zene az A38 Hajón

A Szászcsávási Zenekar az erdélyi Kis-Küküllő vidékének magyar, cigány, román és szász népzenéjétjátssza hagyományos vonóshangszereken. Az eltérő dialektusokhoz és nemzetiségekhez tartozó tánc- és dallamkincs miatt a zenészek repertoárja kivételesen nagy. Ezen kívül Szászcsávás magyar lakosságának egyedi többszólamú énekhagyománya is színesíti a Szászcsávási Zenekar dallamvilágát.

ma.hu, 2004. szeptember 26.


Táncház a hőskori nemzedéknek

Szenior táncházat indít az idei évtől a Fonó, az első eseményt ma este nyolc órakor tartják. A havonta ismétlődő programsorozattal a táncházmozgalom indulása körüli időket idézik meg. A HahoTata – Táncház a hőskori nemzedéknek elnevezésű rendezvényeken a Sebő együttes zenél, ahogy egykor az első táncházakban is, a házigazdák pedig Novák Ferenc és a Honvéd Obsitosok, a Honvéd együttes idősebb táncosai lesznek, akik szintén részt vettek a mozgalom létrehozásában.

Magyar Nemzet, 2004. szeptember 24.


Élő népzenei hagyományaink pályázat

Budapest Főváros V. kerület Belváros-Lipótváros Önkormányzatának
Kulturális, Emberi jogi és Kisebbségi Bizottsága pályázatot hirdet ÉLŐ NÉPZENEI HAGYOMÁNYAINK címmel együtteseknek és szólistáknak a Belvárosi Lipót Napokon való részvételre.

Pályázati Figyelő, 2004. szeptember 24.


NKA
Megjelent a Népművészeti Szakmai Kollégium új pályázati felhívása

A Népművészeti Kollégium pályázatot hirdet a szakterület 2004. október 1 - 2005.május 31. között megvalósuló programjainak és eseményeinek támogatására.

Pályázati Figyelő, 2004. szeptember 24.


Hazaút
A Magyar Állami Népi Együttes bemutatójáról

Isten hatalmas, homokba írt szeme néz ránk, s létrejön a világegyetem. Majd napmelegbe öltözött árnyrengeteg vetül a filmvászonként működő óriási tülldarabra. Az embertömegből lassacskán kirajzolódnak az egyének, amint a sziluettek elkezdik ropni a táncot. Impozánsan kezdődik a Magyar Állami Népi Együttes legújabb műsora, a Földön apám fia volnék.

Heti Válasz, 2004. szeptember 23.


Citeramuzsika határok nélkül

Erre a dallamra, amit tudtak – zárul egy idős asszony énekével az aradi vértanúkról szóló balladaszerű dal a lemez végén. Amit tudtak az idősek, átadták a Bástya citerazenekar tagjainak, s amit tud a Bástya, azt átadja nekünk is – megható, hogy a régiekről sem felejtkezik el, és a záró versszakot az említett dalban saját mátyusföldi gyűjtésükről keverik be, törés nélkül, mintha egyszerre vették volna fel.

Magyar Nemzet, 2004. szeptember 23.


Alkotótábort szerveztek Kalotaszentkirály-Zentelkén
Hagyományos népmûvészetet tanítottak

Második alkalommal rendezte meg szeptember 20. és 25. között Kalotaszentkirály-Zentelkén az Ady Endre Kulturális Egyesület a Gyarmathy Zsigáné Alkotótábort. Kalotaszeg nemzetközileg is ismert tárgyi népmûvészetérõl, de a varrást, faragást jobbára már csak a felnõtt és az idõsebb korosztály ismeri. A természetes hagyományozódás folyamata megszakadt, ezért az iskola és más kulturális intézmény feladata továbbadni e gazdag örökséget.

Krónika, 2004. szeptember 23.


Odaítélték a Magyar Művészetért díjakat

Odaítélték az idei Magyar Művészetért elnevezésű elismeréseket; a díjakat december 2-án gálaünnepség keretében adják át a budapesti Károlyi Palotában.

Új Szó, 2004. szeptember 22.


„Hatéves koromtól jártam én a hegyeket” – beszélgetés Darmo István mesemondóval
Az élet-mese nem mindig mesés

„Szemfájásra harmatvíz, kígyó ellen pípamocsok” – Ezeket a javallatokat Darmo Pista bácsitól, az ismert gömöri mesemondótól kaptam a Rozsnyó és Betlér közötti hegyekben, egy ragyogó őszi vasárnap délutánon. Pedig tulajdonképpen csak azt szerettem volna megtudni, mit is szól ő ahhoz, hogy idén augusztus 20-án megkapta a Népművészet Mestere-díjat.

Új Szó, 2004. szeptember 22.


Kilencedik Vicei Találkozó
Újabb szórványvidéki turné a Hargita Együttessel

A Hagyaték néven ismert Vicei Találkozó kilencedik felvonására kerül sor idén, szeptember 25 és 26 között. Az együttes ezt követően önálló szórványvidéki turnéra indul szeptember 26-tól október 3-ig.
A turné tervezett állomásai: Vice, Felőr, Torockó, Déva, Majláthfalva, Pécska, Kisiratos és Újszentes.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2004. szeptember 21.


Budai László néptáncost a nemzeti kulturális örökség minisztere a Népművészet Mestere-díjjal tüntette ki
Verbunkkal valóra váltott álom

A jókai folklórcsoportnak az 1978-as Tavaszi szél... jelentette az első országos szereplést. Falujuk határán túl itt mutatták meg először a jókai táncokat, amelyekkel aztán rendszeresen szerepeltek a hazai magyar fesztiválokon és a szlovák – a myjavai, a východnái – folklórünnepélyeken egyaránt.

Új Szó, 2004. szeptember 21.


Decsi kincsek és adományok

A Tolna megyei Decsen átadták a hagyományok házának négy berendezett helyiségét. A nagyközség önkormányzata a szecessziós polgárházat, az egykori főjegyzői kúriát bocsátotta rendelkezésre a néprajzi gyűjtemény befogadásához - közölte Bali János, a faluház igazgatója.

Hagyományok Háza, 2004. szeptember 20.


Néptánc- és népzenekavalkád Hargita megyében

Rangos rendezvény helyszíne volt a napokban Balánbánya, Szárhegy, valamint több felcsíki falu: a Kárpát-medence különböző régióiban sorra kerülő Égtájak – VIII. Botorka Fesztivál, ehhez kapcsolódóan a Vendégségben Szárhegyen rendezvény zajlott e településeken szeptember 16–19. között. A fesztiválsorozat legfontosabb célja az egységes magyar kultúra sokféleségének megismertetése, emellett kiváló alkalom a néptánc, népzene kedvelőinek a találkozásra, az ismerkedésre, tehetségük bizonyítására.

Hargita Népe, 2004. szeptember 20.


NKA táncművészeti támogatás

A Nemzeti Kulturális Alapprogram Táncművészeti Szakmai Kollégiuma pályázatot hirdet független, hivatásos alternatív táncművészek, tánccsoportok részére.

Pályázati Figyelő, 2004. szeptember 20.


A BONYHÁDI NÉPZENEI TALÁLKOZÓ
Szabó László írása

Kultúrtörténészeink bizonyára alaposan elemzik majd a XX. század utolsó harmadának számottevő művelődési áramlatait, nekem nem tisztem erre vállalkozni. Egyet azonban biztosra vehetünk, hogy a hetvenes években szárnyra kapott táncház - mozgalmat nem hagyják majd említés nélkül. Az elfogultság lehetőségét sem tagadva bátran meg merem kockáztatni, hogy a szóban forgó időszak egyik legjelentősebb, legkomplexebb kultúrtörténeti mozgalmáról van szó.

2004. szeptember 19.


Antika története a szépasszonyokkal

Ezt nem tanítják, mesterség lopódik. Mire húzza az embert a szüve – idézi a Zurgó együttes Róka Balog Anti forrófalvi furulyás mondását a népzene hagyományozódásáról. A muzsika a Zurgó esetében is szájról szájra terjedt, most megjelent moldvai csángó lemezükön saját gyűjtéseiket dolgozták fel. Az együttes ma tartja az évad első moldvai táncházát a XII. Kerületi Művelődési Központban.

Magyar Nemzet, 2004. szeptember 17.


Szezonnyitó

Táncház akkor van, amikor tartunk – mondja a népi bölcsesség, utalva rá, hogy a jó mulatsághoz igazából csak két-három zenész, no meg szórakozni vágyó társaság szükséges. Nagyvárosban viszont másként van. A táncház itt minden esztendőben nyári szünetre megy, hogy ősszel a törzsközönségnek számító főiskolás-egyetemista fiatalokkal együtt térjen vissza a kulturális intézményekbe.

Magyar Nemzet, 2004. szeptember 17.


A „nagy falu” Fonója

2004 tavaszától Hollókői Lajos vette át a Fonó Budai Zeneház igazgatói posztját. Vele, a zenészből lett rendezvényszervezővel beszélgettünk múlt és jövő tekintetében ennek az egyedülálló intézménynek a helyzetéről.

Kaleidoskop, 2004. szeptember 17.


Pályázat
Néptáncantológia 2004

A Martin György Néptáncszövetség pályázatot hirdet a Néptáncantológia 2004 című rendezvényen történő részvételre. A pályázat célja, hogy az amatőr néptáncmozgalom és néptáncművészet újonnan született értékeit összegyűjtse és felmutassa, lehetőséget biztosítva a legszínvonalasabb művek színházi körülmények között történő bemutatásához.

Pályázati Figyelő, 2004. szeptember 16.


Botorka fesztivál

A négy évvel ezelôtt a szlovákiai Farnadon kezdôdött, a Kárpát-medence különbözô régióban folytatódott Égtájak fesztiválsorozat keretén belül szervezik meg szeptember 16–19-e között a VIII. Botorka fesztivált Balánbányán, illetve felcsíki településeken és Szárhegyen.

Romániai Magyar Szó, 2004. szeptember 16.


ÚZ-VÖLGYI MAGYAROK
A tanyavilág szerelmese
– Beszélgetés dr. Bárth János néprajzkutatóval, a kecskeméti múzeum igazgatójával –

A múlt kedden a Csíki Székely Múzeumban Rapcsányi László, a Kossuth Rádió munkatársa az ott bemutatott impozáns, Úz-völgyi magyarok című nemrég megjelent tanulmánykötetéről szólva Önt a tanyavilág szerelmesének titulálta. Okkal és joggal, hiszen kötődése van e világhoz, lévén, hogy a bácskai Jánoshalma határában, az illancsi tanyán látta meg a napvilágot hatvan évvel ezelőtt. Mégis mi késztette arra, hogy a szülőföldjétől nagyon messze eső székelyföldi tanyasi élet kutatója legyen?

Hargita Népe, 2004. szeptember 14.


Nemzetiségi folklórfesztivál Bogdándon
A politika a táncra is ráült

Nem volt elég népi ruha vasárnapi nyitó táncukhoz a bogdándi Rozsmalint együttes tagjainak, így a megszokottnál kevesebben léptek pódiumra.

Romániai Magyar Szó, 2004. szeptember 14.


Néptánc és népi mesterségek egy tábor programjában

A csíkszeredai András Alapítvány és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes szeptember elsô napjaiban jutalomtábort szervezett táncos fiatalok számára.

Romániai Magyar Szó, 2004. szeptember 14.


Ötéves a kászoni Bóbiska

Még 1999-ben Tima Mária-Magdolna tanítónő kezdeményezésére alakult meg a kászonaltízi Bóbiska (nevét Kászon legmagasabb hegyéről vette) 39 tagú gyermek-néptáncegyüttes. A tánccsoport azóta nem csupán a Székelyföldön, az ország határain túl is népszerű. Ez év májusában Belgiumban vendégszerepeltek osztatlan sikerrel.

Hargita Népe, 2004. szeptember 13.


Bogdándi néptánctalálkozó, tizennegyedszer
Személyes és politikai viszálykodások miatt nem lépett fel az igazi Rozsmalint

Ennek ellenére igen sikeres volt az idei rendezvény.
Miután az 1998–as felbomlást követôen 2000–ben újjáalakult, a tegnapi, 14. Bogdándi Nemzetiségi Néptánctalálkozón nem lépett a színpadra az 1976–ban létrehozott, valódi Rozsmalint, amely a településnek az elmúlt 29 évben hírnevet szerzett, az országban, és külföldön egyaránt.

Szatmári Friss Újság, 2004. szeptember 13.


XXII. Öregek Tánca Fesztivál

Vasárnap délután a Poczó Péter vezette, 16 tagú marosszentkirályi Cigányszívek táncegyüttes ropta fáradhatatlanul vérpezsdítô muzsikára távoztunk a Kultúrpalota csaknem tele nagytermébôl. A mûsorfüzet szerint négy-öt együttes mûsora volt még hátra. Délelôtt elsôként a felsôrépai néptáncegyüttes lépett színpadra, követték ôket aztán a Maros, a Nyárád, a Küküllô ill. a Beszterce vidéke néprajzi tájegységeinek pompás viseletbe öltözött táncosai, Nyárádtôrôl, Vajdaszentiványról, a Kolozs megyei Mócsról, Idecs-patakáról, a beszterce-naszódi Telcsrôl, Nyárádmagyarósról, Sármásról, Jobbágyfalváról és Alsóbúnból.

Népújság, 2004. szeptember 13.


Néptánciskola Szabadkán és Topolyán

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ és az újvidéki székhelyű Vajdasági Művelődési Intézet szeptember 25-én és 26-án Kárpát-medence öröksége címmel néptánciskolát indít. Az iskola a budapesti Táncművészeti Főiskola tanterve alapján működik.

Magyar Szó, 2004. szeptember 11.


Jutalomtáborozás és nyílt napok a népi együttesnél

Telt ház volt három napig a Hargita Állami Székely Népi Együttes próbatermeiben: a hivatásos együttes és az intézmény munkáját támogató András Alapítvány szervezésében nyílt napokat szerveztek az utánpótlás-együttesekben tevékenykedő és kimagasló teljesítményt nyújtó gyermekek, no meg az érdeklődő csíkszeredai polgárok számára.

Hargita Népe, 2004. szeptember 11.


A 22-es csapdája?
Gondok az Udvarhely Néptáncmûhely háza táján

Az udvarhelyi színtársulat és a táncmûhely tanács által megszavazott önállósulása döcögni látszik. Ezzel kapcsolatban László Csabával, az Udvarhely Néptáncmûhely vezetôjével, ideiglenesen kinevezett igazgatójával beszélgettünk. László Csaba szerint Udvarhelyen ez a konfliktus már két-három évvel ezelôtt kirobbanhatott volna, hisz mind a színháznak, mind a táncmûhelynek kínlódás volt a Mûvelôdési Ház keretében tevékenykedni.

Udvarhelyi Híradó, 2004. szeptember 10.


Égtájak fesztiválsorozat

Négy évvel ezelôtt a szlovákiai Farnadon kezdôdött a Kárpát-medence különbözô pontjain megvalósuló Égtájak fesztiválsorozat, majd folytatódott Mezôbándon, Balánbányán (Románia), Dályhegyen (Horvátország), Nagydobronyban (Ukrajna), szerte a Kárpát-medence magyarlakta vidékein, hogy egy-egy közösségi ünnep keretein belül a helybéliek megismerhessék az egységes magyar kultúra sokféleségét.

Romániai Magyar Szó, 2004. szeptember 10.


Marosvásárhely
Öregek tánca fesztivál

A délelőtt 10 órakor kezdődő népviseleti seregszemlével veszi kezdetét vasárnap szeptember 12-én a marosvásárhelyi városközpont főterén az öregek tánca XXII. országos fesztiválja.

Népújság, 2004. szeptember 10.


Földön apám fia volnék...

2004. szeptember 7-én és 8-án mutatta be a Magyar Állami Népi Együttes új műsorát a Millenárison. Az Együttes Földön apám fia volnék... című új műsorában az autentikus formákat megtartja, de nem pusztán reprodukálja, hanem új funkcióba helyezi, ezáltal új jelentéssel tölti meg, mondanivalójával aktualizálja a nyelvet.

gondola.hu, 2004. szeptember 9.


Néprajzos tanácskozás Mundrucról

A kalotaszegi hagyományőrző néptáncos emlékének, Mátyás István „Mundruc”-nak szentelik a mai napot a Hagyományok Házában, s egyben ünnepélyesen bemutatják a tőle sokat gyűjtő Martin György most megjelent, Mátyás István „Mundruc” című könyvét. A kiadványt Felföldi László és Karácsony Zoltán szerkesztők, Fülemile Ágnes szerző, Szőkéné Károlyi Annamária, Gombos András, Pálfy Gyula, Balogh Ágnes, Virágvölgyi Márta, Vavrinecz András, valamint Domokos Mária ismerteti, a kiadó részéről pedig Lelkes Lajos és P. Szabados Katalin méltatja.

Magyar Nemzet, 2004. szeptember 8.


ETNOFON - Kárpátalja népzenéje és táncos hagyományai digitális adatbázis
www.hungaricus.hu/karpatalja/

Válogatásunkkal egy olyan általánosan használható, többfunkciós multimédiás sorozatot szándékozunk elindítani, melyet a Sulinet program és az Internet adta egyéb lehetőségek révén jól használhatnak az általános iskolák és az örvendetesen szaporodó népzenei és művészeti iskolák is. Mely az óvónőképzésben, illetve a felsőoktatás számos területén is hiánypótló segédanyag lehet. Reméljük, hogy kiadványunk a határon kívül élő magyarsághoz is eljut, így az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és vajdasági oktatási intézmények is haszonnal forgathatják, valamint az amatőr és profi néptánc együttesek, műhelyek úgyszintén.

Etnofon, 2004. szeptember 8.


Csernakeresztúriak a bukovinai székelyek világtalálkozóján

Ha a bukovinai székelyek szét is rajzottak a világ különböző tájaira, mindenütt megőrizték hagyományaikat, és több nemzedéken át tisztelettel gondolnak arra a soknemzetisegű tájegységre a Kárpátokban, ahol több mint két évszázadon át otthonra leltek, miután a Siculicidiumnak nevezett madéfalvi veszedelem miatt őseik otthagyták hazájukat.

Nyugati Jelen, 2004. szeptember 7.


Néptáncegyüttesek, maszkurák Lövétén

Színes, tartalmas rendezvényeket kínáltak a lövétei falunapok szervezôi a helybelieknek és az erre az alkalomra hazalátogatóknak.

Udvarhelyi Híradó, 2004. szeptember 6.


A legrosszabb ház az üres ház
Hollókői Lajos, az új igazgató a Fonóban történt változásokról és a tervekről

Anyagi gondokról, súlyos adósságokról, csőd közeli állapotról szólt a tavalyi év a Fonó Budai Zeneházban. A mentőövként érkezett segítségeknek köszönhetően átmenetileg stabilizálódott a helyzet. A tavasszal kinevezett új igazgató, Hollókői Lajos a hosszú távú stratégiáról és a megújult programtervekről beszélt.

Magyar Nemzet, 2004. szeptember 4.


Gyermekek szüreti bálja Fenyéden

A helyi hagyományoknak megfelelôen, népviseletbe öltözött gyermekek szüreti ünnepséget tartanak a szôlôfürtökkel feldíszített teremben, ahol akár a nagyok, ôk is lopkodják a szôlôt. Ilyenkor zsúfolásig telik a terem, hiszen kíváncsiskodó felnôttben sincs hiány.

Udvarhelyi Híradó, 2004. szeptember 3.


Könczei Csongor
A szakma becsülete
Helyzetkép az erdélyi magyar (nép)táncművészetről

Kezdjük az elején a tények felsorolásával: Erdélyben jelenleg öt hivatásos, azaz professzionális státusú, többtucatnyi műkedvelő, azaz amatőr hagyományápoló, illetve egyre több hagyományőrző falusi táncegyüttes működik. (Az utóbbi két kategóriáról pontos számadat, hivatalos felmérés nincs, a részadatok összegzése ez idáig nem történt meg.) Ezek az együttesek előadásokat tartanak, fellépnek különböző fesztiválokon és találkozókon, „vendégszerepelnek”, tevékenységüket rendszeresen jegyzi a média. A közönség megtapsolja őket, a közvélemény, s ezen belül az elit egy része viszolyog tőlük, más része, s ezen belül szintén az elit is, lelkesedik értük, de természetesen mindez csak a köz-, s nem a nyomtatott vélemény szintjén, legnagyobb részét pedig teljesen hidegen hagyja, magyarán nem érdekli.

A Hét, 2004. szeptember 2.


Német néptánccsoportok találkozója Szatmárnémetiben

A szatmárnémeti Erntedankfest német ifjúsági szervezet szombaton és vasárnap az aratóünneppel egybekötve, nyolcadik alkalommal rendezi meg a német néptánccsoportok találkozóját.

Szatmári Friss Újság, 2004. szeptember 2.


Leáll a netes világrádió

Három és fél év után beszünteti működését a Magyar Internet Világrádió és VilágTV, finanszírozási gondokra hivatkozva. A cég az In-Forrás Kht. megszűntével már nem jutott állami pénzekhez, így az utóbbi időben folyamatos anyagi gondokkal küzdött.

Index, 2004. szeptember 1.


Próbatermébe hívja a várost a csíkszeredai Székely Népi Együttes

Tehetséges ifjak számára szervezett jutalomtábor keretén belül a csíkszeredai Városi Művelődési Házban rendszeres tánc, népdal- és gyermekjáték-oktatás zajlik majd a Hargita együttessel, amelyre a táborban résztvevők mellett mindenkit szeretettel és megfelelő öltözetben (tornacipőben) várnak a szervezők. E közös programok szeptember 7 – 9 között, délelőttönként 10 -15 óráig tartanak. Ezen utóbbi rendezvénynek a Hargita Együttes társszervezője.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2004. szeptember 1.


Hagyományápolás a főtéren
Nagy sikert aratott a hétvégén megrendezett szabadkai III. Interetno Fesziválon a szicíliai néptáncegyüttes

Szabadka főterén a hétvégén zárult a III. Interetno Fesztivál programsorozat. Nagyszámú kézműves várta a látogatókat, a koncertek pedig úgyszólván egymást váltották.

Magyar Szó, 2004. szeptember 1.