Folkrádió

Tallózó

Hiányzik a biztos anyagi háttér
A Fonó Budai Zeneház a Dresch Quartettel és Téka-táncházzal ünnepli születésnapját

Aki még nem tudná, a főváros XI. kerületében, Budán, a Sztregova utca 3. szám alatt található az ország egyik legpatinásabb, legnépszerűbb táncháza. A Fonó Budai Zeneház ma este nyolctól koncerttel és maratoni táncházzal ünnepli kilencedik születésnapját. Hollókői Lajos igazgató lapunknak elmondta, hogy a Fonó egy híján tíz esztendeje magánkezdeményezésre alakult meg. Alapítója Lukács József volt.

Magyar Nemzet, 2004. október 30.


Népzenészek randevúznak

A népzenészek nyolcadik randevúját a besztereci Móricz Zsigmond Általános Iskolában rendezik meg november 13-án 9 órától a helyi önkormányzat, a Megyei Pedagógiai, Közművelődési Intézet és Továbbképző Központ, a Vas Lajos Szövetség és a helyi általános iskola támogatásával.

Kelet-Magyarország, 2004. október 30.


Csillagszeműek

A külföldi turnék után ismét itthon lép színpadra a Csillagszemű Gyermektáncegyüttes: az évadnyitó őszi koncertet a Budai Vigadóban (I., Corvin tér 8.) tartják ma este hétkor.

Népszabadság, 2004. október 30.


AZ ÉLET FONÁKJA
Citerás vendégség

Görögök, cigányok, olaszok, zsidók, ukránok közé beékelődtek Gyergyóalfalu székelyei is. Történt a román kormány védnöksége alatt, október 22–24-én, a bukaresti Parasztmúzeumban, a nemzeti kisebbségek folklórfesztiváljával egybekötött népművészeti vásáron.

Hargita Népe, 2004. október 30.


Guinness-rekordot döntöttek az ajkai táncosok

Megdöntötte a maratoni tánc kategóriájának Guinness-rekordját négy ajkai táncos a város fennállásának 45. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Magyar Nemzet Online, 2004. október 29.


Fonó-születésnap

Amikor 1995 októberének végén a Sztregova utcában, egy lepusztult gyártelep szomszédságában megnyílt a Fonó Budai Zeneház, a nonprofit szellemű kulturális központ vezetői mindenekelőtt az alternatív - vagy ahogy ők nevezték: párhuzamos - zenei kultúrának igyekeztek otthont teremteni. Mindennap lesz élőzene, hirdették, fő profiljuk pedig a különféle etnikumú folklór, a modern dzsessz, az etno gyökerű kísérleti zene, valamint a kortárs kamarazene bemutatása. Erre akkor sokan csak legyintettek, hogy igen, többször próbáltak már ilyet, mégsem maradt életben egyik sem. Azóta eltelt kilenc év, s bár voltak nehéz időszakok, a Fonó továbbra is él, s a kezdetben hirdetett elvek is változatlanok.

Népszabadság, 2004. október 29.


Cserépsípon akár Papageno
Ismét szól a körtemuzsika meg az okarína

Az agyaghangszerek oldalán hárombetűs, benyomott mesterjegy: SSS. Somogyi Sándornak a Sípos-sal kiegészített névjele. A cserépsípok készítőjének tanult mestersége: keramikus. Kedvtelése: a spirituálééneklés, a hegedű, a furulya. Mindebből szinte magától következik, hogy - már akkor is a szentendrei skanzen restaurátoraként - negyed százada belekezdett első cseréphangszere megformálásába.

Népszabadság, 2004. október 28.


Vasárnapig Erdélyi Folk- és Néptáncnapok Udvarhelyen

Táncházzal nyitott csütörtök este Székelyudvarhelyen az Erdélyi Folk- és Néptáncnapok, amelynek házigazdája a Keleti szél szabadcsapat volt. A rendezvénysorozat vasárnapig kézmûves kiállítást és vásárt, lemezbemutatót, valamint mulatságot ígér.

Krónika, 2004. október 28.


Házi készítésű szaloncukor-receptgyűjtés és -készítés
Karácsonyi pályázat

Az 1890-es évektől Magyarországon egy különleges édességet kezdtek
feltenni a karácsonyfára, és a fa felállításának helyéről (szalon)
rövidesen szaloncukornak kezdték nevezni. Az osztrák, bajor eredetű
karácsonyfa kultuszban csak hazánkban választották a karácsonyfa díszéül a selyempapírba csomagolt, házi főzésű szaloncukrot.
A Néprajzi Múzeum azok jelentkezését várja, akik megőriztek vagy
felkutattak régi szaloncukor recepteket és a cukrok csomagolási módját. Karácsonyfa-fényképeket is várunk, melyeken jól látni a szaloncukrokat.

Néprajzi Múzeum, 2004. október 28.


Fodor Neti Sándor búcsúműsora

Az elmúlt pénteken elhunyt kalotaszegi cigányprímás, az utolsó nagy erdélyi prímásgeneráció képviselője, Fodor Neti Sándor emlékére sugároz műsort a Marosvásárhelyi Rádió holnap 17.20 órától. Szerkesztő: Kiss Dénes.

Hargita Népe, 2004. október 28.


Szervezési gondokkal küzd az Udvarhely Néptáncműhely

Annak ellenére, hogy tanácsi határozat értelmében az Udvarhely Néptáncműhely januártól önálló jogi státusú intézmény, ennek gyakorlatba ültetése nem történt meg, mondta tegnapi sajtótájékoztatóján László Csaba megbízott igazgató.

Hargita Népe, 2004. október 28.


Megkésett beszélgetés Duka János hangszerkészítő-mesterrel

Bár az árkosi hangszerkészítő-mesterről többen írtak az elmúlt élvtizedek alatt (Keresztes Károly, Ioan R. Nicola, Banner Zoltán, László V. Ferenc), örömmel közöljük ifj. Kisgyörgy Mihály Kézdivásárhelyen élő mérnök-tanár új írását, ki közeli rokonságban állott a Duka családdal, s mint ilyen, eddig ismeretlen adatokat is közöl.

Háromszék, 2004. október 28.


Az örök prímások között

Örök törvény, hogy aki megszületik erre a földre, egyszer visszaadja lelkét teremtőjének, mégis, nehéz a búcsúzás pillanata. Ismét olyan embert veszítettünk el, aki felejthetetlen, pótolhatatlan nemcsak a táncházmozgalom, hanem az egész magyarság számára. Fodor Sándort, Neti Sanyi bácsit – akit joggal nevezhetünk az egyik legnagyobb prímásnak – alighanem mindenki ismerte, aki egy kicsit is érdeklődött a magyar népzene iránt szerte a világban, Magyarországtól Hollandián át egészen Amerikáig.

Magyar Nemzet, 2004. október 27.


Bálint Sándor néprajzkutató születésének 100. évfordulójára
Karácsony, húsvét, pünkösd a zenei néphagyományban

1980-ban elhunyt nagyszerű néprajzkutatónknak, a legszögedibb szegedi professzornak állít emléket születésének 100. évfordulójára, a Karácsony, húsvét, pünkösd címmel megjelent kötet. Az eredeti, háromkötetes mű zenei hagyományokat elemző részeiből válogatott könyvet népzenei felvételeket tartalmazó CD egészíti ki.

ma.hu, 2004. október 27.


Népművészek járadéka: pártegyetértés

A parlamenti pártok frakciói támogatásukról biztosították a kiváló művész, az érdemes művész és a népművészet mestere járadékáról szóló törvényjavaslatot tegnap az Országgyűlésben.

Magyar Nemzet, 2004. október 27.


Tisza partján
A Háromszék Táncegyüttes turnéja

Az Erdélyország az én hazám címû mûsora után, amelyben Erdély néhány tájegységének jellegzetes táncait követte végig, tovább folytatja táncos barangolását, mégpedig a Tisza partján. A mindennapokat, ünnepeket kísérô táncok elevenednek meg egy öreg citerás és kísérôje, a cigánygyermek szemei elôtt, miközben tutajon szállítják le a fát a folyón. A közönség megismerheti és végigkövetheti a Tisza menti népek életét meghatározó szokásokat és táncokat: vásári forgatagot, párválasztót, verbuválást, cigánymulatságot, bihari román mulatságot - mindezeket a szatmári, bodrogközi, nyírségi, jászsági, bihari román és dél-alföldi magyar táncok megjelenítésével.

Népújság, 2004. október 27.


Bezerédj-díj 2004
Az egyik kitüntetett a Zurgó Együttes

A Budapesten alakult Zurgó Együttes célja – immár tíz éve – a csángók kultúrájának gyûjtése, bemutatása és továbbéltetése. Tagjai – egy kivétellel – magyarországiak: Nagy Bercel és Sófalvi Kiss Csaba furulya, kaval, tilinkó, Demeter László koboz, Draskóczy Lídia hegedû, Navratil Andrea ének és a csángó Benke Félix Ágoston dob, doromb, tilinkó, levélsíp (cicélés).

Romániai Magyar Szó, 2004. október 27.


Erdélyi Folk- és Néptáncnapok

Az Udvarhelyi Fiatal Fórum, illetve a G. Egyesület szervezésében október 28-tól kerül sor a X. Erdélyi Folk-, illetve Néptáncnapokra. Október 28-án, a G. pubbeli, csütörtöki hagyományos táncházzal veszi kezdetét a rendezvénysorozat, házigazda itt természetesen a Keleti szél szabadcsapat lesz. Október 30-án, szombaton majdnem egész napos program várja az érdeklôdôket, a kézműves kiállítást és vásárt követôen Lévai Ferenc lemezbemutató koncert lesz, majd a Pipacsok néptáncegyüttes lép színre. Ôket a Szászcsávási Cigányzenekar követi, végül hajnalig tartó táncházra hivatalosak az érdeklôdôk.

Udvarhelyi Híradó, 2004. október 26.


Elnémult a hegedű!

Fodor „Netti” Sanyi bácsi, a kalotaszegi prímások koronás királya, református magyar cigányember hazament. Aki hallotta őt játszani, tudja, hogy nem túlzás: egy, a legnagyobbak közül való géniusz távozott az Örök Hazába.

gondola.hu, 2004. október 26.


Szatmárnémeti
Gyimesbe ment a szatmári Hajnal

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg városunkban a Hajnal akar lenni Kárpát-medencei népdaléneklési versenyt, melyen Gábor Gyöngyvér gyimesfelsôloki diáklány szerezte meg az elsô díjat. Második helyen az érmihályfalvi Csûri Katalin végzett, aki eleddig minden versenyen jelen volt és mindig kimagasló teljesítményt nyújtott.

Romániai Magyar Szó, 2004. október 26.


Elhunyt a kalotaszegi népzene mestere

Korszak zárult le október huszadikán az erdélyi hangszeres zene történetében – a nagy prímásgeneráció egyik utolsó tagja, Fodor Sándor Neti halálával. A kalotaszegi népzene mestere kivételes tehetségével, virtuóz improvizációs készségével, a zene és hallgatósága iránti alázatával mindannyiszor elbûvölte közönségét – akár itthon, akár Nyugat-Európában vagy Amerikában.

Romániai Magyar Szó, 2004. október 25.


Prímások találkoztak Csíkszeredában
Megújulni látszik a zenei anyanyelv

Hetedik alkalommal szervezte meg a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes az erdélyi prímások találkozóját. Az alkalomra felcsíki, széki, gyimesi, udvarhelyszéki, sepsziszéki prímások jöttek el, hogy egymás elôtt és a közönség elôtt is bizonyítsák ki a legjobb prímás. A csíkszeredai Városi Mûvelôdési Ház nagyszínpadán három órán át váltották egymást a zenekarok és a színpadi produkciók után a prímások tovább húzták a talpalávalót a táncházban.

Romániai Magyar Szó, 2004. október 25.


III. Tiszta Forrás Népdalvetélkedő
A gyökerekhez nyúltak az énekesek

A sepsiszentgyörgyi Eufónia Kulturális Egyesület által szervezett szombati népdalvetélkedőn négy korosztályban százhatvanan mutatkoztak be a Kallós Zoltán, Corvin-lánccal kitüntetett, nemzetközi szaktekintélynek örvendő népzenetudós elnökletével bíráskodó zsűri előtt.

Háromszék, 2004. október 25.


Bartók nyomában

Nagy közönségsikert aratott a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és a budapesti Jánosi Együttes közös mûsora, amelyet szombaton este mutattak be a csíkszeredai Városi Mûvelõdési Házban. Rendhagyó elõadásban volt része a népzenét kedvelõ közönségnek, hiszen ezúttal Bartók Béla zeneszerzõi pályáját a népzene szemszögébõl tárták fel a zenészek és táncosok. A Bartók nyomában címû elõadáson Bartók mûvei mellett felcsendültek ezek forrásául szolgáló népi dallamok, abban az eredeti elõadásmódban, ahogyan Bartók is hallhatta azokat.

Krónika, 2004. október 24.


Csíkszeredában találkoztak az erdélyi prímások
Táncházzal emlékeztek Fodor „Neti” Sándorra

Nem volt hiány pénteken este prímásban a csíkszeredai Városi Mûvelõdési Házban, volt aki szolgáltassa a talpalávalót a hajnalig tartó táncházban. Itt rendezte meg ugyanis a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes immár hetedik alkalommal az Erdélyi Prímások Találkozóját. A népzenekedvelõk körében nagy sikernek örvendõ rendezvényen idén újdonságszámba ment, hogy immár fiatal zenészek is színpadra léptek, bemutatkozott az ifjú generáció.

Krónika, 2004. október 24.


„Rangosodott” az idei Hajnal akar lenni népdalvetélkedõ
Visszavárják a könnyûzenébõl a fiatalokat

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a hétvégén Szatmárnémetiben a Hajnal akar lenni népdalvetélkedõt felvidéki, magyarországi, illetve erdélyi résztvevõkkel. A filharmóniában szervezett versenyen a hattagú zsûrinek 22 énekes közül kellett kiválasztania a legjobbakat, az elõadások színvonala azonban megnehezítette az elbírálók munkáját a vasárnap délelõtti döntõn.

Krónika, 2004. október 24.


FELHĺVÁS
A NÉPES volt tagjai számára

A Csehszlovákiai Magyar Népművészeti Együttes, a NÉPES 1954. április 25-én tartotta ősbemutató előadását Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Színházban. Az 50. évforduló alkalmából 2004. november 27–28-án Dunaszerdahelyen konferenciát, Galántán emlékünnepélyt terveznek a volt fenntartók és vezetők. Az emlékünnepély a volt tagság ünnepi emléküléséből, a két utód-együttes: az Ifjú Szivek és a Szőttes, valamint a Kis Csali, az Ilosvai, a Garam Menti Népi Együttes és a Kodály Zoltán Daloskör előadásából és zeneszó melletti közös szórakozásból áll majd.

Új Szó, 2004. október 23.


ERDÉLYI PRÍMÁSTALÁLKOZÓ
Gyermekzenekarok is jelentkeztek

Tegnap este került sor az Erdélyi Prímások Találkozója hetedik rendezvényére. Az idei prímástalálkozón gyermekzenészek is részt vettek. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes által szervezett rendezvénysorozat részeként délelőtt a meghívott hagyományőrző együttesek, zenekarok hangfelvételeket készítettek az együttes stúdiójában.

Hargita Népe, 2004. október 23.


Fodor Sándor „Neti!” emlékére

Kisbács központjában, az egykori szőlőhegyek felé vezetô kanyargós út aljában lakott Fodor Sándor „Neti” a New York-i Metropolitan sztárja. A minősítést lehet ugyan furcsálni, de sajtóhírek szerint a kalotaszegi prímás és zenekara átütő sikert aratott a világ egyik legnevesebb színpadán is. De muzsikált a budapesti Táncháztalálkozókon, s persze mindenki kedvenceként idehaza.

Szabadság, 2004. október 23.


Többszázan kísérték utolsó útjára Fodor Neti Sándort

Többszázan kísérték utolsó útjára Fodor Neti Sándort, a kalotaszegi népzene mesterét. A 83 évesen, hosszas betegség után elhunyt művész temetésére magyarországi és földi barátai, tanítványai és tisztelői jöttek el. Fodor Neti Sándor érzékeny virtuóz játékával, a kalotaszegi zene csodálatos világával külföldön is számtalan alkalommal ismerkedhetett a közönség. Csodálatos játékát hangfelvételek ezrei őrzik, búcsúztatói többségét nemcsak zenéje, hanem embersége is a temetôbe hívta.

Romániai Magyar Szó, 2004. október 23.


Fodor Sándor Neti emlékére
Három napig kalotaszegi muzsika a Folkrádióban

Neti Sanyi bácsi emlékére a Folkrádió három napig csak kalotaszegi muzsikát sugároz. A felvételek felidézik Sanyi bácsi szívhez szóló hegedűjátékát, de mellette megszólalnak zenésztársak, kalotaszegi falusi emberek és a tanítványok is.

Folkrádió, 2004. október 22.


Pusztina
Szeret-menti Népdalvetélkedő

Október 24-én, vasárnap a pusztinai kultúrotthonba, a Moldvai Csángó Magyarok Szövetsége első alkalommal szervezi meg a Szeret-menti Népdalvetélkedőt a Csángó Oktatási Programban résztvevő gyerekek számára, akik a következő falvakat képviselik: Buda, Diószén, Frumósza, Klézse, Külsőrekecsin, Lábnyik, Lészped, Magyarfalu, Pusztina, Somoska, Trunk.

Romániai Magyar Szó, 2004. október 22.


Elhunyt Fodor „Neti” Sándor

Szerdán délután elhunyt Fodor „Neti” Sándor, kalotaszegi prímás. Az utolsó nagy erdélyi prímásgeneráció képviselõje 1922-ben született a Kolozs megyei Gyaluban. Cigányzenész család tagjaként már kisgyerekkorában elkezdte a hegedûtanulást: apja, valamint Zágor Samu „Mácsuj”, és idõsebb Csipás Ferenc tanította. Ragadványnevét édesanyjától kapta, akit szintén Netinek hívtak.

Krónika, 2004. október 21.


Pályázat
VII. Nemzetközi Népdalos Találkozó

A Városi Mûvelôdési Ház a Vass Lajos Országos Népzenei Szövetség támogatásával 2004. november 26-án és 27-én (péntek-szombat) rendezi meg a VII. Nemzetközi Népdalos Találkozót, melyre pályázni a következô feltételekkel lehet:
:: egyéniben 3-4 népdal vagy egy népdalcsokor, maximum 5 perc,
:: csoportban 1 vagy 2 népdalcsokor, maximum 7 perc

PONT.web, 2004. október 21.


Elhunyt Fodor Sándor Neti kalotaszegi prímás

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Fodor Sándor Neti október 20-án délután 4 körül meghalt. Temetése október 22-én, pénteken délután 2 órakor lesz Kisbácsban. A Hagyományok Háza munkatársai október 21-én gyűjtenek a család számára a temetési költségek fedezésére.
Sajnos az idő rövidsége miatt most csak egy gyűjtőláda lesz, amit személyesen visznek ki Kelemen Lászlóék Kisbácsba.

Folkrádió, 2004. október 20.


Csíkszereda
A VII. Erdélyi Prímások Találkozója

Október 22-én, pénteken a csíkszeredai Városi Mûvelôdési Házban kerül sor a VII. Erdélyi Prímások találkozójára. Ezt követôen, 23-án, szombaton, Bartók Nyomában címmel bemutató elôadás kerül színpadra, mely a bartóki klasszikus- és a hagyományos népzenei örökség elemeit ötvözi eggyé. Az idei Prímások Találkozójának újdonsága, hogy a fiatalabb zenészgenerációk is részt vesznek a rendezvényen.

Romániai Magyar Szó, 2004. október 20.


Örökségünk őrei

Gondolom, sokan ismerik azt a fényképet, amelyen Bartók darázsi szlovák parasztok között, népdalgyűjtés közben látható. A ház fala mellett sorakozó emberek tartózkodó arccal néznek a lencsébe, és várják, hogy Bartók az ablakpárkányra állított fonográf tölcsére elé szólítsa őket. A várakozók sora egy helyen megszakad, s a fotó elkészülte után nyolcvan évvel egy leleményes grafikus erre az üres felületre montírozta rá Sebestyén Márta alakját.

Fidelio, 2004. október 19.


15 éves a Ritmus néptáncegyüttes
Ukrajna és Magyarország egyaránt büszke lehet rájuk

Négy évvel ezelőtt az Égtájak rendezvénysorozat azzal a céllal indult, hogy a Kárpát-medence magyarlakta vidékein, egy-egy közösségi ünnep keretében a helybeliek megismerhessék az egységes magyar kultúra sokféleségét.

Kárpáti Igaz Szó, 2004. október 19.


A délvidékiek most sem mehettek
Kárpátalja után decemberben Zentán folytatódik az Égtájak Fesztivál

Négy évvel ezelőtt a budapesti Égtájak Iroda szervezésében a szlovákiai Farnadon kezdődött a Kárpát-medence különböző pontjain megrendezésre kerülő Égtájak fesztiválsorozat, majd Mezőbándon, Balánbányán (Erdély), Dályhegyen (Horvátország), Nagydobronyban (Kárpátalja), és szerte a Kárpát-medence magyarlakta vidékein, hogy egy-egy közösségi ünnep keretein belül a helybeliek megismerhessék az egységes magyar kultúra sokféleségét.

Magyar Szó, 2004. október 19.


Vajdasági fesztivál a Fonóban
Egész napos program a jugoszláviai magyarok tiszteletére

A vajdasági magyar művészet teljes keresztmetszetét elénk tárta a jugoszláviai magyarság tiszteletére szervezett egész napos szombati fesztivál a Fonó Budai Zeneházban. Többek között a régió magyar kulturális és történelmi emlékeit bemutató fotókiállítás, könyv- és CD-vásár, népművészeti kirakodóvásár, valamint hagyományőrző népzenei együttesek, táncosok, énekesek várták az érdeklődőket.

Magyar Nemzet, 2004. október 18.


Néptánc minden gyermeknek

Nem akármire vállalkozott a csopaki általános iskola: szeptember elejétől valamennyi kisdiáknak oktatnak néptáncot. Ahogy az iskolaigazgató, Héhn Gyula mondja: a néptáncoktatás hozzásegít ahhoz, hogy testben-lélekben egészségesebbek legyenek a gyermekek.

Magyar Nemzet, 2004. október 18.


Véget ért a fesztivál

Gálaesttel zárult vasárnap este a Határon Túli Magyarok Fesztiválja. A számtalan néptáncegyüttes, énekes méltóképpen búcsúztatta el a 14 napos rendezvénysorozatot.

Pécs TV, 2004. október 18.


PÁLYÁZATI FELHĺVÁS
Néptáncantológia 2004

Az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes, a Hagyomány Alap és további társrendezői 2004. november 19–20–21-én rendezik meg a Komáromi Városi Művelődési Központban és a RÉV-ben a 2004-es Néptáncantológiát. Az Antológián való bemutatkozásra bármely szlovákiai magyar néptáncegyüttes pályázhat a saját maga által kiválasztott két koreográfiával.

Új Szó, 2004. október 18.


Folklór a színpadon

Pávai István zene- és néprajzkutató volt a vendége szombat délután a Határon Túli Magyarok Fesztiváljának. A beszélgetés témája a folklór színpadi megjelenésének kérdése volt, mely megosztja a néprajzzal foglalkozó szakembereket.

Pécs TV, 2004. október 17.


Utánpótlás-tagokra vár az Ördögtérgye

A hamarosan ötödik születésnapját ünneplô kolozsvári néptáncegyüttes szeptember 20–26. között Sztánán edzôtáborozáson vett részt, hogy felfrissítse szakmai tudását és szellemileg is feltöltôdve folytathassa egyre népszerûbb tevékenységét. Az alábbiakban Both Zsuzsa, az együttes egyik irányító-oktatója számol be közelmúltjukról és közelebbi terveikrôl.

Szabadság, 2004. október 16.


Moldvai énekes és kobzos kurzus

Moldvai énekes és kobzos kurzus Szegeden november 12-13 közt.
Oktatók:
Fábri Géza -koboz
Ivánovics Tünde -ének

2004. október 16.


Népzenei továbbképzés pedagógusoknak

Jövő szombaton délelőtt 10 órától 16 óráig a temerini Kókai Imre iskolában a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya és a temerini Kókai Imre iskola népzenei továbbképzést szervez osztálytanítóknak. A továbbképzés alkalmával javaslatokat, ajánlatokat kapnak a pedagógusok az alsósoknak való népzenei anyagból.

Magyar Szó, 2004. október 16.


A Róna citerazenekar jubileuma

A számos sikert magáénak tudó, temerini Róna citerazenekar idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. A még most is rendkívül fiatalnak számító zenekar a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület szervezésében egy hét múlva, október 23-án ünnepli jubileumát.

Magyar Szó, 2004. október 16.


Marosvásárhely
Évadkezdő buli

A Folk Center Alapítvány október 16-án, szombaton évadkezdő bulit szervez a Forradalom utca 8. szám alatti székházában. Este 7 órától a magyarországi Bran együttes közreműködésével ír táncházat, majd 20 órától az Üsztürü és Öves együttes muzsikájára hagyományos táncházat tartanak. Október 25-én, hétfőn 19 órakor kezdőknek moldvai táncokat, majd 20 órától haladóknak széki táncokat oktatnak.

Népújság, 2004. október 15.


A népzenészek a lélek hírnökei

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg Bonyhádon az Országos Népzenei Találkozót. A kétnapos program keretében 78 produkciót láthatott a közönség, a zsűri 10 ifjúsági és 6 felnőtt Nívódíjat, illetve 6 ifjúsági és 19 felnőtt Kiemelt Nívódíjat ítélt oda a fellépőknek. A díjazottak közül négy előadóval - a paksi Berta Alexandrával, Tintér Gabriellával, a Boróka furulyaegyüttessel, valamint a Zajgó zenekarral - 2005-ben hangfelvételt készít a Magyar Rádió.

Hon-Lap.Bonyhád, 2004. október 14.


Vajdasági fesztivál a Fonóban

Új lemezének beharangozó koncertjére hívja az érdeklődőket a Makám együttes a Fonó Budai Zeneházba, péntek estére, másnap pedig egész napos Vajdasági Fesztiválra várja az érdeklődőket a dél-budai kulturális intézmény.

Magyar Szó, 2004. október 14.


Őszi művelődési napok
Könyv a háromszéki táncokról

Az iskolákban, falusi közösségekben a szükséges műsoros előadások gyorstalpaló megoldásai helyett a hagyományápolást célzó szakszerű folyamatos néptáncok­tatásra lenne szükség — véli Jánosi József sepsiszentgyörgyi táncmester, akinek Háromszéki táncok című könyvét tegnap a megyeközponti Lajtha László Teremben mutatta be Szalay Zoltán népzenekutató. Elmondta, a tudományos igényű és értékű könyv hiánypótló, mert eddig többnyire csupán az erdélyi magyar néptáncok egy-egy koreográfiája jelent meg tanulmányban, illetve önálló kötetben, a háromszéki táncokról pedig különösen kevés adatot közöltek.

Háromszék, 2004. október 14.


Pályázat a Belvárosi Lipót Napokon való részvételre

Belváros-Lipótváros Kulturális, Emberi jogi és Kisebbségi Bizottsága
pályázatot hirdet ÉLŐ NÉPZENEI HAGYOMÁNYAINK címmel együtteseknek és szólistáknak a Belvárosi Lipót Napokon való részvételre.

Aranytíz Kultúrház, 2004. október 12.


Pályázat
Csillagok útján, betlehemes jászol-készítés

A WestEnd City Center CSILLAGOK ÚTJÁN címmel Betlehemes jászol-készítő pályázatot hirdet oktatási intézmények, népművészeti, képzőművészeti és iparművészeti műhelyek, valamint műkedvelő alkotók (egyéni és csoportos jelentkezők) részére.

Pályázati Figyelő, 2004. október 12.


Ludas mesemondóverseny

A békéscsabai LUDAS Egyesület valamint az Ifjúsági Ház 2004. november 11. és 13. között első ízben rendezi meg a LUDAS Fesztivál - Márton-napi Vigasságok elnevezésű rendezvénysorozatát.

Pályázati Figyelő, 2004. október 12.


Megelevenedő népszokások a Bakonyban

Csizmakoptató címmel ma népi hagyományainkat bemutató előadássorozat kezdődik a Bakonyban. A Veszprém Megyei Közművelődési Intézet szervezésében két hét alatt tíz település ifjú közönsége láthatja-hallhatja a jeles népművészek közreműködésével tartandó, népszokásainkat is fölelevenítő műsoros rendezvényeket.

Magyar Nemzet, 2004. október 11.


Táncoktató tanfolyam Torockón

A kolozsvári Brassais Véndiák Alapítvány Zurboló Táncegyüttese folyó év október 14–17-e között Torockón megszervezi a II. Erdélyi Néptáncoktató Tábort. A négynapos tábor hiánypótló fórum szeretne lenni, azaz jól megtervezett és rendszeres képzô és továbbképzô minôségi tanfolyam az erdélyi táncházak és mûkedvelô néptáncegyüttesek vezetôi, illetve az iskolákban néptáncot oktatók számára.

Romániai Magyar Szó, 2004. október 11.


Fennállása ötvenötödik évfordulóját ünnepelte a Honvéd Együttes

Az Erkel Színházban gálaműsorral ünnepelte fennállásának ötvenötödik évfordulóját a Honvéd Együttes. A táncszínházat, férfikart, népi zenekart, kamaraszínházat, valamint a Hegedős együttest és a Budapest Táncegyüttest is magában foglaló társulat költségvetési intézményként, de már nem a honvédelmi, hanem a kulturális tárca fenntartásában működik.

Gramofon, 2004. október 7.


Szórványturnén járt a Hargita Együttes
Rég nem látott családtagokként fogadták a táncosokat

Szórványturnét zárt október 3-án a Hargita Állami Székely Népi Együttes. Vice, Felôr, Dés, Enyed, Déva, Kisiratos, Pécska, Majláthfalva, Újszentes voltak a tíznapos turné állomásai. Elsô nap a IX. Hagyaték Vicei Találkozón léptek fel, melynek szervezésében is részt vettek. Egy ilyen turné nem kényelmes szállodai körülményekrôl szól, ellenben sok mindenben kárpótolva érezhetik magukat, kik ilyesfélére vállalkoznak.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2004. október 7.


Emberközelbe hozni a népművészetet
Táncháztalálkozó és kézművesvásár az újvidéki József Attila iskolában

Nagy esemény színhelye lesz szombaton az újvidéki József Attila Általános Iskola: táncháztalálkozó és kézműves-kirakodóvásár várja látogatóit, a maga nemében a kilencedik. A szervezők a Vajdasági Magyar Folklórközpont és az újvidéki Petőfi Sándor MME. Magától adódik, hogy ez utóbbi néptáncszakosztályának két vezető személyiségét, Kovács Zsuzsannát és Kiss Zselykót-Zsigát kértem fel, beszéljenek arról, miért lesz érdemes a szombati napot a telepi József Attila iskolában tölteni.

Magyar Szó, 2004. október 7.


A vértanúk emlékezete

Népzenés műsorral emlékezik az aradi vértanúkra a Mészáros együttes ma este hét órakor a Millenáris színháztermében. Az előadás nemcsak a mártírok és a kivégzések bemutatására törekszik, hanem mozaikszerűen végigkíséri az 1848–49-es szabadságharc eseményeit is időrendben haladva, a győztes tavaszi hadjárattól kezdve egészen a világosi fegyverletételig.

Magyar Nemzet, 2004. október 6.


A duda történelmi szerepváltozásai

Aki dudás akar lenni – Dudák és dudások a Kárpátokon innen és túl címmel látható időszaki kiállítás (február 27-ig) a Néprajzi Múzeumban. A kiállításhoz kapcsolódóan holnap délután öt órától A duda történelmi szerepváltozásai – A duda szerepe az európai zenetörténetben címmel hallható Falvy Zoltán zenetörténész előadása.

Magyar Nemzet, 2004. október 6.


Szászcsávási cigányok útja az A38-ra

Az erdélyi Kis-Küküllő vidékének magyar, cigány, román és szász népzenéjét hagyományos vonós hangszereken játszó szászcsávásiak 1991 óta szerepelnek Magyarországon. Húros hangszereik mellett más instrumentumokon is remekül játszanak, mi több, hárman közülük kiváló táncosok is.

Népszabadság, 2004. október 5.


Két nagy sikerű műsorral Dél-Szlovákiában
Turnén az Ifjú Szivek

Régi szokás szerint című, Amerikában is nagy sikert aratott műsorát, valamint a „felnőtteknek kizárólag gyerekek felügyelete mellett” ajánlott Magyar tánciskolát mutatja be kéthetes dél-szlovákiai turnéja során az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes. A fellépéssorozatot tegnap délután a Régi szokás szerint-tel nyitották Szentpéteren, mától a nyugat-szlovákiai régiót járják gyerekműsorukkal.

Új Szó, 2004. október 4.


Betegség miatt az október 2-i Kolompos rendezvények elmaradnak

Az október 2-i délelőtti (Fonó Budai Zeneház) és délutáni (Millenáris park) előadások a zenekar két tagjának váratlan megbetegedése miatt (begyulladt bölcsességfog azonnali eltávolítása, valamint lázzal járó vírusfertőzés) ELMARADNAK.

Kolompos együttes, 2004. október 1.