Folkrádió

Tallózó

„Szégyellem magam Magyarországon!”
Jánosi Andrással beszélgettünk együttese magyarkanizsai koncertje után

A Jánosi Együttes 1975-ben alakult. Egy olyan a ritmusosságra, rögtönzésre és egyéni előadásmódra alapozó hagyományt követ, amelyet még Bihari János képviselt, ma pedig csak néhány falusi zenész őrzi.

Magyar Szó, 2004. november 30.


A hagyomány napja
Népzenei koncert Magyarkanizsán

Ezt a beszámolót kivételesen a végén kezdem, amikor az egybegyűltek közösen elénekelték ősi himnuszunkat, a Boldog Asszony anyánk kezdetű dalt, műsoron kívül, amivel az anyaországunkhoz fohászkodtak a jelenlevők.

Magyar Szó, 2004. november 30.


Genfbe indul az Ifjú Szivek

Genfi vendégszereplésre indul ma az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes. A turnéra Petőcz Kálmán, Szlovákia genfi ENSZ-nagykövete hívta meg az együttest. Az öt nap folyamán az Ifjú Szivek genfi iskolákban is fellép a nagy sikerű, sziporkázó ötletekkel teli Magyar tánciskola című műsorával, amely játékos formában hozza közelebb a gyerekközönséghez a magyar népzene és néptánc világát.

Új Szó, 2004. november 30.


Kolozsvár
Öt éves az Ördögtérgye

Napszimbólumot választott jelképéül öt éve a kolozsvári Ördögtérgye Táncegyüttes – neve elárulja azt is, hogy tagjai számára létforma a tánc. A fôként egyetemi hallgatókból álló csapat szombaton ünnepelte születésnapját, amelyre más városokból is sokan eljöttek, hiszen az esemény kisebb táncháztalálkozóvá terebélyesedett. A gálaelôadáson több kolozsvári együttes – a Bogáncs, a Szarkaláb és a Zurboló lépett fel, a szamosújvári Kaláka és a házigazda Ördögtérgye, illetve az Utánpótlás csapat.

Romániai Magyar Szó, 2004. november 30.


Gyűjtés Fodor Sándor Neti kalotaszegi prímás síremlékére
(Meghosszabbítottuk...)

A Folkrádió Közhasznú Alapítvány meghosszabbítja a 2004. december 20-ig szervezett gyűjtését, melyet Fodor Sándor Neti, híres kalotaszegi prímás sírelmékének felállításáért kezdett 2004. december 31-ig.

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2004. november 29.


Táncháztalálkozóval ünnepelt az Ördögtérgye
Muzsikaszó hajnalig

Táncháztalálkozóval ünnepelte ötödik születésnapját a kolozsvári Ördögtérgye néptáncegyüttes – a szombati rendezvény mûsorában kicsik és nagyok egyaránt találhattak kedvükre való kikapcsolódást.

Krónika, 2004. november 29.


Folkkocsma a Mészáros zenekarral

A Mészáros zenekar november 30-tól újra beindítja klubját. Az új helyszínen, a Lõrinc pap térnél, a Radio Café Lounge-ban kedd esténként muzsikálnak. A cím: Budapest, VIII. Krúdy Gyula u. 11. Az együttes tagjai: Mészáros Tibor - hegedű, Vass Lóránt - brácsa, Csente Tibor - bőgő, Gáspár Kálmán - cimbalom.

Folkrádió, 2004. november 28.


Disznótor és kalandtúra

A magyar falvak téli társadalmi eseményét, az András-napi disznótort elevenítik fel ma a Nyíregyháza melletti Sóstói Múzeumfaluban.

Népszabadság, 2004. november 27.


A Windows Media Player-es vételi lehetőségünk minősége december 1-től ideiglenesen leromlik.

Mivel a világrádiósok nem tudják vállalni helyettünk a Folkrádió Windows Media Player-es vételi lehetőségének többszáz dolláros havi díját és Folkrádió sem tudja ezt kifizetni, ezért december 1-től a Windows Media Player-es vételi lehetőség hangminőségét levisszük 22 kbit/s-ról 11 kbit/s-ra.

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2004. november 26.


Csángó Napok Csíkban és Háromszéken

Kétnapos rendezvénysorozatot szenteltek a csángóságnak az elmúlt hét végén Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön. Csíkban szombaton Ádám Gyula nyolcvanas évekbeli fotókból nyitott kiállítást, Ferenczes István, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője új csángó kiadványokat mutatott be. Elhangzottak hangszeres népi szerzemények a klézsei Legedi László és társainak előadásában, fellépett a Borsika néptáncegyüttes, énekelt Ádám Rebeka.

Udvarhelyi Híradó, 2004. november 25.


Szombaton nagyszabású táncháztalálkozó

A fennállásának 5. évfordulóját ünneplô Ördögtérgye néptáncegyüttes november 27-én, szombaton, a Diákmûvelôdési Házban egésznapos rendezvénysorozattal várja közönségét.

Szabadság, 2004. november 25.


Ötödik születésnapjához érkezett a kolozsvári néptáncegyüttes
Táncháztalálkozóval ünnepel az Ördögtérgye

Fennállásának ötödik évfordulóját táncháztalálkozóval ünnepli szombaton a kolozsvári Ördögtérgye néptáncegyüttes. A csoportot kolozsvári fiatalok alapították, ma viszont a legtöbb tag a környékbeliek közül kerül ki. „A legtöbb táncolni tudó fiatal tanév közben Kolozsváron gyûl össze, viszont nemhogy táncháztalálkozót, hanem rendszeres táncházat sem szerveznek a városban” – állítja Orendi István, az együttes zenekarának vezetõje. Így lett a mostani táncháztalálkozó célja – többek között – a hagyományteremtés.

Krónika, 2004. november 25.


A Jánosi együttes és a Bakos trió koncertje Magyarkanizsán
KARÁCSONYVÁRÓ MŰSOROK ÉS HAGYOMÁNY NAPJA

Minden év utolsó november hetében tartják a magyarkanizsai Művészetek Házában a Levendula Népi Kézműves Műhely a Cnesa OMI szervezésében a KARÁCSONYVÁRÓ c. műsoregyüttest. November 24-én, 25-én és 26-án 17 és 19 óra között a Levendula NKM oktatói a gyermekeket hagyományápoló kézműves foglalkozásokra tanítják, a közelgő Karácsony jegyében. November 26-án, pénteken, a rendezvénysorozat utolsó napján, a kisszínpadon 19 órakor kezdodik a HAGYOMÁNYOK NAPJA néven ismert népzenei koncert.

Vajdasági Magyar Folklórközpont, 2004. november 24.


Elhunyt Vavrinecz Béla

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Vavrinecz Béla zeneszerző, karmester, zenei vezető. Budapesten született 1925-ben. Tanulmányait 1943 és 1952 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés és karmesterképző szakán Kókai Rezső, Kodály Zoltán, Ferencsik János és Somogyi László irányításával végezte.

Új Szó, 2004. november 24.


Újabb bővítés a skanzenben

Jövőre újabb tájegységgel bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum. A szentendrei közgyűjteményt a hazai borkultúra két kiemelkedő termővidékét, a Tokaj-Hegyalját és az Eger-Mátravidéket is magában foglaló Felföldi mezőváros című kiállítás gazdagítja 2006-tól.

Magyar Nemzet, 2004. november 23.


I. Vajdasági magyar kamara néptáncfesztivál

Újabb mérföldkő letételre került sor a Vajdaságban élő magyarság néptáncmozgalmában mindazok örömére, akiknek ügye e mozgalom. A címben megfogalmazott esemény, egyéves előkészület után, november 06-án, az előrelátottak szerint, a vártnak megfelelő színten és módon zajlott. Talán, ünnep is volt ez Pancsován! Hiszen, a szakma színtjének növekedése érdekében útjára indított megmérettetési jellegű rendezvény, mellyel gazdagodott a vidék, éppen itt, a főváros árnyékában, a 120 évvel ezelőtt megtelepült, kultúráját napjainkig megőrizni tudó maroknyi székelység “birodalmában” került megszervezésre, bizonyságául annak, hogy létező, számon tartott része a vidék magyarságának.

Vajdasági Magyar Folklórközpont, 2004. november 23.


Zeneiskolák a népzene tükrében

A Budapesti Művelődési Központ már nyolcadik alkalommal rendezi meg hagyományosan advent első vasárnapján, ebben az évben november 28-án, a népzenét oktató zeneiskolák, művészeti iskolák növendékeinek és tanárainak részvételével a című szakmai fórumát. A rendezvényre évről évre egyre nagyobb számban jelentkeznek a népzenét oktató iskolák növendékeikkel a bemutatkozásra.

MTV Kultúrház, 2004. november 23.


Újra él a citeramuzsika
Kijevi bemutatkozás után

Ha kicsit hihetetlenül hangzik is, nagyjából fél tucat művelődési intézmény tartozik a rákosi polgármesteri hivatal hatáskörébe. Tekintélyes szám ez. Olvasóink és jómagunk szempontjából nézve azonban talán mindennél többet mond az a tény, hogy a kárpátaljai művészeti együttesek és szólisták nemrég megtartott kijevi bemutatkozásán két kollektíva képviselte vidékünk magyarságát: a derceni folklóregyüttes és a Rákosi Művészeti Iskola citerazenekara.

Kárpáti Igaz Szó, 2004. november 23.


Újabb muzsikus távozott el közülünk

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy meghalt Mácsingó Sándor magyarpalatkai muzsikus. Temetése november 23-án lesz Magyarpalatkán.

Folkrádió, 2004. november 22.


Kultúrház - a Magyar Televízió új kulturális műsora

A Magyar Televízió november 22-én új, naponta jelentkező élő kulturális műsort indít „Kultúrház” címmel. A műsor a lehető legnagyobb részletességgel szeretné közölni az országszerte várható kulturális eseményeket, szabadidő-eltöltési lehetőségeket, családi programokat.

MTV Kultúrház, 2004. november 22.


Hagyományőrzők, ha összegyűlnek

Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy könnyű dolga van a sepsiszentgyörgyi népzene- és néptánckedvelőknek, mert nem kell városukból elutazniuk ahhoz, hogy más vidékek még élő néphagyományait megismerjék. A Háromszék Táncegyüttes előadásai, valamint a Lajtha László Alapítvánnyal közösen szervezett, évente tartott őszi találkozók jóvoltából mindez házhoz jön. Zenészek és hagyományőrző táncegyüttesek hozzák magukkal azt a zenei és mozgásvilágot, ami a tizenöt esztendeje letűnt korszakban nem kerülhetett színpadra. A hét végén zajlott XVI. Népzene- és Néptánctalálkozó ismét ennek a zenei sokféleségnek a bemutatására adott alkalmat.

Háromszék, 2004. november 22.


Kárpátalján vendégszerepelt a Szabolcs táncegyüttes
Az utánpótlásra is odafigyelnek

Szabolcsi–Ungi szüreti mulatságok címmel az elmúlt hétvégén a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége szervezésében kétnapos rendezvénysorozatra került sor, melynek keretében fellépett a Szabolcs táncegyüttes is, fergeteges sikert aratva. A megyei bábszínházban megtartott műsort hatalmas tapsviharral fogadta az ungvári közönség. Lapunk tudósítója Szentpétery Erzsébettel, a Szabolcs táncegyüttes egyik vezetőjével a fellépés előtt váltott néhány szót.

Kárpáti Igaz Szó, 2004. november 20.


Csíkszereda
Csángó Nap

Csángó napokat tartanak a hétvégén Csíkszeredában. A kétnapos rendezvényt szombaton 15 órakor Bunta Levente, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Sógor Csaba szenátor nyitják meg a Szakszervezetek Mûvelôdési Házában. Szombaton Ádám Gyula fotómûvész nyolcvanas években készített képeibôl „Hegyen földön járogatok vala címmel kiállítást tartanak, majd könyvbemutató lesz. A jelenlévôk moldvai csángó népzenét hallhatnak a klézsei Legedi László, valamint a tárasai elôadásában, fellép a Borsika Gyerektáncegyüttes, énekel Ádám Rebeka.

Romániai Magyar Szó, 2004. november 20.


Táncos zarándoklat
Néptánctalálkozó és Csángó Napok Sepsiszentgyörgyön

Az elmúlt másfél évtizedben a sepsiszentgyörgyi népzene- és néptánctalálkozó az egyik legrangosabb ilyen jellegû eseménnyé nõtte ki magát: évente jelentõs elõadók, hagyományõrzõk, adatközlõk, profi és mûkedvelõ csoportok jönnek el a rendezvényre. Novemberben a háromszéki megyeközpont a táncházasok amolyan zarándokhelyévé válik, a helyszínek évrõl évre zsúfolásig megtelnek.

Krónika, 2004. november 19.


Komárom
Ma és holnap: Néptáncantológia 2004

A RÉV – A Magyar Kultúra Házában ma 18 órakor a Dragúni kamara táncegyüttes, a Muzička zenekar, valamint az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes előadásával megkezdődik a Néptáncantológia 2004. A bemutatókat követően, 20 órától ugyanitt táncház kezdődik. Szombaton 14 órától a városi művelődési központ ad otthont a néptáncantológiának. Este 19 órakor a Fonó zenekar tarja Mixtura Cultivalis című lemezének bemutatókoncertjét, majd 21 órakor ugyancsak a Fonó zenekarral táncház kezdődik. Mindkét program helyszíne a RÉV – A Magyar Kultúra Háza.

Új Szó, 2004. november 19.


A nép- és világzene új terjesztője

Három kiadó, az Etnofon, a FolkEurópa (Balogh Kálmán, Tükrös, Makám kiadója) és az X-Produkció (Lajkó Félix, Boban Markovic) hozta létre a közelmúltban a Hangvető Zenei Terjesztő Társulást, elsősorban a népzenei, világzenei és az ezzel határos műfajú kiadványok terjesztésére. A terjesztőcéget, az első válogatás-CD-t s több más kiadványt az alapítók kedden az Új Színházban mutatták be.

Magyar Nemzet, 2004. november 18.


Öröm és taps Sopronban

November 17-én a soproni vendégszereplésen vett részt az Ifjú Szivek. A már Szlovákia határain túl is kiváló nevet szerzett Magyar tánciskola ez alkalommal is nagy sikert aratott. A több mint 200 fős nézőközönség nagy része olyan diákokból állt, akik aktívan érdeklődnek a népzene és néptánc után.

Ifjú Szivek, 2004. november 18.


Bodrogszerdahely
Jöjjenek a lagziba

A Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, Csemadok Szőttes Kamara Néptáncegyüttese ma este 18.30-kor mutatja be „Jöjjenek a lagziba” című műsorát. Bővebb információk a www.szottes.sk honlapon.

Új Szó, 2004. november 18.


Kulturális és hagyományőrző fesztivál

A Pro Câmpenita-Mezőfele Egyesület kulturális és hagyományőrző fesztivált szervez november 20-21-én. A fesztivál célja a kulturális élet támogatása a székely mezőségi kisrégió falvaiban. A szervezők szeretnék, ha a falvakban tevékenykedő műkedvelő csoportok minden évben találkoznának a fesztivál keretében és műsorokat mutatnának be a közönségnek.

Népújság, 2004. november 18.


Jövôre közösségi ház épül Pusztinán

Pusztinán közösségi magyar ház építését tervezik a Magyar Kulturális Örökség Minisztériuma támogatásával, a ház építése remélhetôen a tavasszal elkezdôdik – tudtam meg Nyisztor Tinka néprajzkutatótól, a pusztinai Szent István Egyesület elnökétôl, aki az alábbiakban egyéb kérdésekrôl is tájékoztat.

Romániai Magyar Szó, 2004. november 17.


Népdal és mese

A napokban jelent meg Szalóki Ági első szólólemeze, a Téli-nyári laboda, melyen erdélyi népdalok mellett Lázár Kati tolmácsolásában meséket is hallgathatnak a gyerekek. A FolkEurópa kiadásában megjelenő CD külső megjelenése sem mindennapi: a Tiló Vera által rajzolt borító kicsiny leporellóként is örömet okoz.

Népszava, 2004. november 16.


900 milliós fejlesztés a szentendrei skanzenben

Sikeres évet zárt a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, amelyet a tavalyinál tízezerrel több, összesen 200 ezer látogató keresett fel - közölte a skanzen pr-menedzsere hétfőn az MTI-vel. Az Európa legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeumaként számon tartott intézményben a tervezett kilenc hazai tájegység legjellegzetesebb épületeiből eddig már öt készült el, s most a szezonzárás után is folytatódnak a fejlesztési munkálatok - mondta Paálné Patkó Györgyi.

Népszabadság, 2004. november 16.


Gyertyafénynél pengett a citera, szárnyalt a népdal

Áramszünet miatt sötétség borult szombaton Beszterecen a VIII. Őszikék Népzenei Fesztivál és Verseny résztvevőire, ám a házigazdák nem estek kétségbe: gyorsan gyertyákat szereztek, s az imbolygó lángok fényénél folytatták a rendezvényt.

Kelet-Magyarország, 2004. november 15.


Erdélyben Szarkaláb is van
A kolozsvári néptáncegyüttesről Pillich Balázs táncoktató nyilatkozik

A kolozsvári Szarkaláb Néptáncegyüttes immár hat évi szoros baráti kapcsolatot ápol a pancsovai Maroknyi néptáncegyüttesel. Így, ha csak tehetik, mindig elmennek egymás rendezvényeire. A múlt hétvégén szervezett Silladrira is eljöttek a kolozsváriak, ahol táncoktatójukkal is alkalmunk volt megismerkedni.

Magyar Szó, 2004. november 15.


Őszi népzenészparti

Ma közel hatvan Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyei népdalkör, hangszeres együttes és szólista találkozik a nyírségi Beszterecen, ahol nyolcadik alkalommal rendezik meg az Őszikék Népzenei Fesztivált.

Népszabadság, 2004. november 13.


Megjelent Jánosi József „Háromszéki táncok” című könyve

A Romániai Magyar Táncszövetség Sepsiszentgyörgyi Fiókja és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közös kiadásában megjelent Jánosi József „Háromszéki táncok” című könyve. A könyv CD-melléklete a leírt erdővidéki táncok zenei anyagát tartalmazza.

Kovászna Megyei Művelődési Központ, 2004. november 13.


II. Gömöri Kulturális Napok
Összefogás nélkül

A háromnapos rendezvény minden napjára jutott egy-egy csemege. A Csemadok Rozsnyói Területi Választmánya által szervezett s a város polgármestere, Kardos Ferenc védnöksége alatt zajló rendezvény első napján a Gömöri Kézművesek Társaságának kiállítását nyitották meg a Képzőművészeti Galériában.

Vasárnap, 2004. november 12.


Böjte Csaba Külsőrekecsinben

Ma este 7 órától a külsőrekecsini kultúrotthonban „táncot, azaz táncházat szerveznek. A hagyományos moldvai muzsika mellett erdélyi dallamok is felcsendülnek, a dévai Szent Ferenc Alapítvány néptáncos gyerekei mutatnak be táncokat. A dévai gyermekeket Böjte Csaba ferences szerzetes és Karda Róbert kíséri a moldvai faluba.

Hargita Népe, 2004. november 12.


Értéket ôriz a Mezôségi Népzene és Néptáncfesztivál

Nyolcadik alkalommal szervezte meg Szamosújváron a Mezôségi Népzene- és Néptáncfesztivált a Téka Mûvelôdési Alapítvány és a kolozsvári Archívum Alapítvány a vidék adatközlô táncosai, énekesei és zenészei számára.

Szabadság, 2004. november 12.


IV. Nagykárolyi Táncháztalálkozó

A nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesület pénteken és szombaton (november 12–én és 13–án) a helyi művelődési ház és a színház épületében megrendezi a IV. Nagykárolyi Táncház–találkozót. Részben a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal támogatásának köszönhetően a belépés díjtalan.

Szatmári Friss Újság, 2004. november 12.


Csíki turnén a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

Folytatódik a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadás-sorozata a Csíki-medencében. A folklórműsorokat, valamint a Kelettől Nyugatig című műsor vágott részleteit ma 18 órától Csíkpálfalván, 20 órától pedig Csíkdelnén tekinthetik meg az érdeklődők. November 14-én 18 órakor Ajnádon, 20 órakor Vacsárcsiban lépnek fel; november 15-én 18 órakor Rákoson, 20 órakor pedig Szépvízen vendégszerepelnek. November 16-án 18 órakor kezdődik Tusnádfürdőn, 20 órakor Bánkfalván az előadás.

Hargita Népe, 2004. november 12.


Vasvár
Ötéves lett a Kenderke

Születésnapot ünnepelt a napokban a Kenderke néptáncegyüttes. Öt éve ropják együtt fergeteges lendülettel a kisiskolások, most ünnepi műsorral mutatkoztak be a művelődési házban.

Vas Népe, 2004. november 10.


Ludas-fesztivál Csabán

November 11. és 13. között a Ludas zenekar kezdeményezésére első ízben rendezik meg a Ludas-fesztivált mint Márton-napi vigasságot Békéscsabán, az ifjúsági házban. A fesztiválra hirdettek rajz- és fotópályázatot, lesz mesemondó verseny és táncház a gyermekeknek.

Magyar Nemzet, 2004. november 10.


ORSZÁGOS SZÓLÓTÁNCFESZTIVÁL
A döntőbe jutott versenyzők névsora

Az elmúlt hétvégén zajlottak az ORSZÁGOS SZÓLÓTÁNCFESZTIVÁL elődöntői.
A folytatásban ismertetjük a döntőbe jutott versenyzők névsorát.

Békés Megyei Művelődési Központ, 2004. november 9.


Kisebbségi néptánctalálkozó Pécskán

A pécskai Búzavirág Egyesület szervezésében szombaton este került sor a IV. Kisebbségi Néptánctalálkozóra a pécskai kultúrházban.
Az összejövetelre ezúttal két magyarországi – egy makói és egy szegedi – együttest is meghívtak. A házigazda Búzavirág együttes mellett jelen volt az aradi Banat JA német táncegyüttes, a nagylaki szlovák és a majláthfalvi magyar táncegyüttes.

Nyugati Jelen, 2004. november 8.


A Csűrdöngölő sikere a Silladrin

Szombaton este tartották meg Pancsován a Silladrit, az I. Vajdasági Magyar Kamara Néptáncfesztivált, amelyet a VMF és a pancsovai Petőfi Sándor MME szervezett, tudósít róla a Magyar Szó. A fesztiválon öt néptáncegyüttes lépett a közönség elé, közülük az erzsébetlaki Császár Tó ME együttese, és a kolozsvári Szarkaláb Néptáncegyüttes vendégekként szórakoztatták a nézőket.

Vajdasag MA, 2004. november 7.


Csángók San Diegóban

Október 30-án a San Diegó-i COPLEY SYMPHONY HALL-ban 2000 ember előtt szólaltatta meg a csángók üzenetét Lovász Irén. 2000 ember hallgatta áhítattal a soha nem hallott ritka gyöngyszemeket és nagy tetszésnyilvánítással jutalmazta az előadást.

Hargita Népe, 2004. november 6.


Dél-Bánát meghívottja a Szarkaláb és a Heltai Alapítvány

A pancsovai Petôfi Sándor Kulturális Egyesület és a kolozsvári Szent István-napi Néptánctalálkozóról már jól ismert Maroknyi Néptáncegyüttes meghívására 2004. november 5-7. között Dél-Bánátban és a Vajdaságban vendégszerepel a Szarkaláb Néptáncegyüttes.

Szabadság, 2004. november 6.


Genfi vendégszereplés

Szlovákia genfi ENSZ nagykövetének, Petőcz Kálmánnak, meghívására december 1-től 5-ig az Ifjú Szivek svájci vendégszereplésre utazik. A genfi misszió több alkalommal szervezett kulturális rendezvényeket Szlovákia kultúrális sokszínűségének bemutatása érdekében. Így kerülhet sor most a szlovákiai magyarság hivatásos táncegyüttesének vendégszereplésére.

Ifjú Szivek, 2004. november 5.


Csángó zene a Zurgótól

Este nyolc órakor mutatja be a moldvai muzsikát játszó Zurgó együttes Szíve járását hallod az időnek című új lemezét a XII. Kerületi Művelődési Központban. A műsor után hajnalig tartó táncházzal szórakoztatják a közönséget.

Magyar Nemzet, 2004. november 5.


Nemzetiségi néptánctalálkozó Pécskán

November 6-án, szombaton 19 órától rendezik meg a pécskai kultúrotthonban a IV. Nemzetiségi Néptánctalálkozót. Fellép a makói MAROS Néptáncegyüttes, a szegedi RIPITYOM Táncműhely, a nagylaki szlovák csoport, az aradi BANAT-JA német csoport, a majláti MUSKÁTLI Néptáncegyüttes, a pécskai BÚZAVIRÁG gyerekegyüttes, a pécskai BÚZAVIRÁG Népáncegyüttes.

Nyugati Jelen, 2004. november 5.


Dödöllézős Vasi Folknapok

Téved, aki a Vasi Dödölle Folknapok hallatán amolyan kolbásztöltős, pogácsa és gulyás köré szervezett sütő-főző forgatagot remél. A ma és szombaton megrendezésre kerülő dödöllézésnek ugyanis vajmi kevés köze van a főtt burgonyából és lisztből dagasztott, hagymás zsírba kiszaggatott, tejföllel meglocsolva tálalt vasi specialitáshoz. A rendezvény leginkább a dödölle lemozgatására szolgálhat, hiszen egy szakmai nyílt nappal megfejelt néptáncos összejövetelre invitál.

Népszabadság, 2004. november 5.


Tisza partján

A Háromszék Táncegyüttes az Erdélyország az én hazám címû mûsora után, amelyben Erdély néhány tájegységének jellegzetes táncait mutatta be, most a Tisza partjára kalauzolja el közönségét.

Népújság, 2004. november 5.


A kállai kettős igaz története

A szájhagyomány úgy tartja, hogy a kállai kettősben szereplő váltogatott lépések, azok arra utalnak, hogy valamikor ott egy rab váltogatta a lábát, hiszen olyan fájdalmas volt a tüskés deszkán állni, hogy nem bírta mind a két lábával, hanem egyik lábát mindig pihentette.

Magyar Rádió Online, 2004. november 4.


Hagyományok utolsó órában

Ma és holnap este nyolckor az Állami Népi Együttes a Millenárison játssza a Földön apám fia volnék című műsorát. Az együttes nem költözik a Művészetek Palotájába, de alkalmanként szívesen szerepelne az épülő intézményben.

Magyar Hírlap, 2004. november 4.


Dalos pacsirták kerestetnek

A Romániai Magyar Cserkészszövetség november 5-7. között szervezi meg a Dalos pacsirta nevet viselô országos cserkész dalversenyt, melynek helyszíne a marosszentgyörgyi római katolikus plébánia tanácsterme. A rendezvényszorozat pénteki megnyitója után kerül sor a dalversenyre népdal kategóriában.

Népújság, 2004. november 4.


Bemutatóra készül a Néptáncműhely

A 2004/2005-ös évad első előadására készül az Udvarhely Néptáncműhely. A Királynemből méltóság című néptáncelőadás Pap Gábor művészettörténész szinopszisa alapján készül, melyet kizárólag az udvarhelyi táncegyüttes számára terveztek.

Hargita Népe, 2004. november 4.


Néptánckincsünk java a Silladrin
Pancsova lesz a házigazdája szombaton az I. Vajdasági Magyar Kamara Néptáncfesztiválnak

Szombaton, november 6-án Pancsován rendezik meg az I. Vajdasági Magyar Kamara Néptáncfesztivált. A helybeli Petőfi Sándor Művelődési Egyesület társszervezőként lesz a házigazdája a szabadkai székhelyű Vajdasági Magyar Folklórközpont által idén első alkalommal meghirdetett, a bukovinai székelyek szabályozatlan szerkezetű tánckezdő férfi szólótánca, ill. forgós párostánca után Silladri névre keresztelt fesztiválnak.

Magyar Szó, 2004. november 4.


Nyíregyháza
Romafórum zenével, táncházzal

Roma táncházzal egybekötött kulturális, művészeti és hagyományőrző fórumot szervez ma délután 14 órától, a Regionális Érdekvédelmi Alapítvány és a Móricz Zsigmond Művelődési és Ifjúsági Ház.

Kelet-Magyarország, 2004. november 3.


Csángó népdalok tiszta forrásból

György Gyöngyvér másodéves hallgató a marosvásárhelyi Kántor- Tanítóképzô Fôiskolán. Középiskolai tanulmányait Gyimesfelsôlokon végezte az Árpád-házi Szent Erzsébet iskolában. A csángó népdalokat a családjától, leginkább a nagynénjétôl tanulta. Már számos népdaléneklô versenyen szerepelt, többek között Csíkszeredában, a Tiszta forrásból nevet viselô vetélkedôn.

Népújság, 2004. november 3.


VIII. Mezôségi Népzene és Néptáncfesztivál

November 5–6-án zajlik Szamosújváron a VIII. Mezôségi Népzene- és Néptáncfesztivál. Pénteken este 6 órától Táncház a Téka Házban, muzsikál a buzai hagyományôrzô zenekar és a Sóvirág zenekar.

Szabadság, 2004. november 3.


Estig ropták a hagyományõrzõk Somogyban

Még az idõjárás is a kegyeibe fogadta szombaton a Somogy megyei hagyományõrzõ együttesek és falusi néptánccsoportok találkozójának résztvevõit, hiszen a rendezvény kezdetére elvonultak az esõfelhõk, s gyönyörûen kisütött a nap Kadarkúton, jelentõsen javítva ezzel az érdeklõdõk hangulatát. Mely aztán a mûvelõdési ház színpadjára lépõinek hatására tovább emelkedett. A buzsáki, csurgónagymartoni, porrogszentkirályi, iharosberényi, kaposfõi, kiskorpádi, somogyudvarhelyi, taranyi, ecsenyi, nagyatádi és zselicszentpáli néptánc-, népdal és hagyományõrzõ csoportok elõadásaikkal egymás produkcióit múlták felül a Somogy Megyei Mûvelõdési Központ hagyományteremtõnek szánt rendezvényén.

Somogyi Hírlap, 2004. november 2.


NAGY NÉPMESE RAJZPÁLYÁZAT
www.nepmese.hu

Az Életfa Kulturális Alapítvány és Békés Megyei Művelődési Központ és Kézműves Szakiskola rajzpályázatra hívja azokat a gyerekeket és fiatalokat, akik szeretik a népmeséket és szeretnének alkotó módon részt venni a www.nepmese.hu honlap meséinek illusztrálásában.

Népmese.hu, 2004. november 2.