Folkrádió

Tallózó

DECEMBER 31.
SZILVESZTER

A népi kalendárium szerint újesztendő első napjával összefüggő nap. Szilveszterkor – akárcsak az év más ünnepein és jeles napjain – a szokások és hiedelmek az emberi életre, az állatállomány és a termés bőségére vonatkoztak.

Magyar Néprajz, 2004. december 31.


Kárpátalja, a „betlehemes nagyhatalom”

Olyan körülmények közepette maradt fenn Kárpátalján a betlehemezés, a csillagforgatás és a bábtáncoltatás, ahol karácsonykor párttitkárok törték össze a kis jászolt, amit hónapokon át titokban készítettek, ahol tanítók kergették szét a betlehemező iskolásokat, ahol gyerekeik által fenyegették a szülőket, hogy a munkájukat is elveszíthetik, ha templomba viszik fiaikat.

Magyar Rádió Online, 2004. december 29.


Tavaszváró népdalverseny télvíz idején

2004. december 12 Vasárnap Bősön rendezték meg a Tavaszi szél vizet áraszt című népzenei fesztivált, amelyen húsz felvidéki énekkar és szólista mutatta be tudását. Amolyan tavaszváró volt ez télvíz idején.

Magyar Rádió Online, 2004. december 29.


Téves információt adtunk ki Sebestyén Márta jubileumi koncertjéről

A Folknaptárban kiadottól eltérően a december 28-29-re tervezett Sebestyén Márta jubileumi koncert nem kerül megrendezésre az Uraniaban.

Folkrádió, 2004. december 28.


Király nemből méltóság
– Karácsonyi táncjáték –

Hosszú hallgatás után nagyszínpadi előadásra hívta a székelyudvarhelyi közönséget az Udvarhely Néptáncműhely. A Király nemből méltóság című produkció bemutatójára karácsony első napján került sor. A karácsonyi táncjáték vendégművészek közreműködésével, koprodukcióban készült, ugyanakkor műfajilag is újdonságnak számított.

Hargita Népe, 2004. december 28.


Néprajzi központ Kalotaszegen

László Krisztina, a Kalotaszegi Néprajzi Központ művészeti vezetője: –A hangulatom, az egy picit letört, de annyira nem, hogy feladjam a magyarság melletti kiállásomat. Eddig is magyarnak vallottam magam, ezután is az lesz, nem egyszerű most, hogy így a választások után ez lett az eredmény, ami lett. Hirtelen kérdésre hirtelen válasz. Az én belátásom az az, hogy rengetegen állnak a magyarok mellett a határon belül is.

Magyar Rádió Online, 2004. december 27.


DECEMBER 26.
KARÁCSONY, ISTVÁN NAPJA

E napon jártak a dunántúli regölők. A gazdának minden jót kívántak, a leányokat, legényeket összeénekelték. A közelmúltig szokás volt egyes dunántúli falvakban, hogy a legények köcsögdudával, csörgősbottal felszerelve felkeresték a házakat, énekeltek.

Magyar Néprajz, 2004. december 26.


DECEMBER 25.
KARÁCSONY NAPJA

A család ünnepe volt a hagyományos magyar paraszti életben is. Mint minden nagy ünnep, munkatilalommal járt. Lészpeden „Karácsony napján, akkor a ganyét nem vetették ki, esszeszedték a jószág alól. Vagy ha ettünk, akkor a tányérokat sem mostuk el, akkor azt félreraktuk és másnap mostuk el”.

Magyar Néprajz, 2004. december 25.


Hogy élővé váljon a karácsony

A családot, a nemzetet szokásai, hagyományai tartják össze. Egyszerre ünnepeljük a karácsonyt, a vízkeresztet, a húsvétot, a pünkösdöt Felvidéken, Délvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és az anyaországban, ugyanazt a képi világot és zenei nyelvet használja népdalaiban, vallásos népi énekeiben katolikus csángó és kalotaszegi református, korondi kézműves, somogyi paraszt és palóc bányász.

Magyar Nemzet, 2004. december 24.


Székelyudvarhely
Bemutatóra készül a néptáncműhely

A 2004/2005-ös évad első bemutatóját tartja hétvégén az Udvarhely Néptáncműhely. A Királynemből méltóság című néptáncelőadás Pap Gábor művészettörténész szinopszisa alapján készül, melyet kizárólag az udvarhelyi táncegyüttes számára terveztek. A bemutató előadásokat december 25-én szombaton 19 órai kezdettel, illetve 26-án vasárnap 18 órától tekinthetik meg a székelyudvarhelyi Művelődési Házban.

Hargita Népe, 2004. december 24.


DECEMBER 24.
KARÁCSONY VIGÍLIÁJA, ÁDÁM-ÉVA NAPJA

December 24-én, karácsony vigíliáján, más néven karácsony böjtjén, bőved estén, a szinte forgatókönyvszerűen előírt cselekmények a karácsonyi asztal körül történtek.

Magyar Néprajz, 2004. december 24.


BETLEHEMEZÉS

A legnépszerűbb karácsonyi szokás a magyar nyelvterületen a betlehemezés volt. Nagyobb előkészületet, betanulást igénylő dramatikus játék, melynek több táji típusa is kialakult. A játéknak általában több szereplője van. Egyes változataiban bábok is szerepelnek, ez az ún. bábtáncoltató betlehemezés. A betlehemezés fő kelléke a jászol vagy templom alakú betlehem.

Magyar Néprajz, 2004. december 24.


KARÁCSONYI KÁNTÁLÁS

A karácsonyi, többnyire énekes, esetleg verses köszöntőt általában kántálásnak nevezték, de néhol kóringyálás, pászlizás, mendikálás, angyali vigasság néven emlegették.

Magyar Néprajz, 2004. december 24.


Mesék felnőtteknek – Betlehemes játékok estéje

Kóka Rozália szüleivel és a többi bukovinai székely családdal másféléves korában menekült Bácskából Magyarországra. Szülőföldje hagyományait, családjának eredetét egész életén át gondozza, gyűjti hagyományaikat, szervezi közösségi életüket. Múzeumban, színpadon, újságban, filmen igyekszik felmutatni a világnak példájukat, hogyan lehetett megmaradni magyarnak, kereszténynek idegen hatalmak és akaratok ellenére.

Kaleidoskop, 2004. december 21.


Köszöntjük a Népművészet Mesterét!
Laci bácsi táncol

Az újhelyjókai születésű Budai Lászlót, a jókai Malmos Hagyományőrző Folklórcsoport táncosát Hiller István, a Magyar Köztársaság kultuszminisztere 2004 őszén a Népművészet Mestere kitüntetésben részesítette.

Szabad Újság, 2004. december 20.


Digitalizált folklórkincs

A Hagyományok Házában – amely Budán, a Corvin téren található – már az érdeklődők szélesebb köre előtt is nyitva áll a Lajtha László Folklórdokumentációs Központ. Ez a tudományos és kulturális centrum a legkorszerűbb digitális technika és az internet segítségével szeretné mindenki számára hozzáférhetővé tenni a Kárpát-medence folklórkincsét, az elmúlt egy évszázad népzenei és néptánc-gyűjtéseinek anyagát.

Gramofon, 2004. december 19.


KELETTŐL NYUGATIG
Filmbemutató a népi együttesnél

Tegnap este rendkívüli filmbemutató szervezője volt a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes: Kelettől Nyugatig című produkciójuk filmváltozatát láthatta a közönség. A gyergyószentmiklósi Rubin Stúdió alkotását összevethette a színpadi produkcióval.

Hargita Népe, 2004. december 18.


Könyv Kodály Zoltán életművéről

Kodály, a népzenekutató és tudományos műhelye címmel húszéves Kodály-kutatásait összegezte Szalay Olga, az MTA Zenetudományi Intézetének munkatársa a zenetudós születésnapjára megjelentetett új kötetében. Szalay Olga a népzene oldaláról világít rá a kutatói és a kompozíciós, illetőleg pedagógiai munkásság közti összefüggésekre.

Új Szó, 2004. december 18.


A visszafogottságot génjeikben hordozó svájci gyerekek is ráéreztek a Magyar tánciskola lényegére
Az Ifjú Szivek Svájcban

Hiába látom sokadszor Hégli Dusán koreográfiáit, egyrészt mindig találok bennük valami újat, amire korábban nem figyeltem föl, másrészt sohasem tudnám megunni. És most, a borítékkal szemezgetve azt gondolom, a vadidegen, a visszafogottságot génjeikben hordozó svájci gyerekek is ráéreztek a Magyar tánciskola lényegére, holott korábban soha nem találkoztak a magyar néptánccal, népzenével.

Új Szó, 2004. december 18.


Fehérlófia címû elõadását mutatta be a Maros Mûvészegyüttes
Táncba zárt mesék gyerekeknek és felnõtteknek

A Fehérlófia címû táncjátékkal mutatkozott be hétfõn este a marosvásárhelyi színházban a Maros Mûvészegyüttes. A tánckar részérõl már korábban felmerült egy gyerekekhez is szóló elõadás ötlete, amely Könczei Árpád mûvészeti vezetõ irányításával valósult meg.

Krónika, 2004. december 15.


Filmbemutató a Hargita Együttessel

Elsô alkalommal jelentkezik filmbemutatóval a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, december 17-én, 19 órától a csíkszeredai Mûvelôdési Házban. A csíksomlyói nyeregben forgatott film a Hargita Együttes Kelettôl Nyugatig c. mûsorának egy tartalmi kibôvítése, amely érdekes és szórakoztató lehet mindazok számára, akik szeretik a néptáncot.

Romániai Magyar Szó, 2004. december 14.


Advent a Hargitával Budapesten
Jókívánságokat hoztak

„Jókívánságokat hoztunk ez alkalommal Budapestre, mûsorszámainkat a téli napforduló jókívánságaival kötöttük össze – nyilatkozta lapunknak András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója budapesti adventi fellépésük után. – Tapasztalhatjuk, hogy a magyar néphagyománynak leggyakrabban az a része van tálalva, ahol átkok vannak, siránkozás van, jajgatás. Ezzel rossz életérzést közvetítünk sokszor a közönségnek, negatív üzenetet. De hagyományaink ôrzik a pozitív üzeneteket is! Ezt kellene gyakrabban közvetíteni.

Romániai Magyar Szó, 2004. december 14.


Ragaszkodás a szülőföldhöz és az anyanyelvhez
Több mint százötven résztvevője volt a vasárnap megtartott I. Szerémségi Magyar Művelődési Szemlének

A Dél-Bácskai és Szerémségi Magyar Civil Szervezetek Szövetségének szervezésében vasárnap tartották meg Mitrovicán az I. Szerémségi Magyar Művelődési Szemlét. A hét szerémségi egyesület és az újvidéki vendégegyüttes fellépését képzőművészeti tárlat előzte meg. Palusek Mária Novi Banovci-i, Vörös Raković Aranka rumai, Horváth Aleksandra mitrovicai képzőművésznő és Bálind Zoltán rumai szobrász közös tárlata a mitrovicai Városi Könyvtárban nyílt meg. A szemlének több mint százötven résztvevője volt.

Magyar Szó, 2004. december 14.


Élmény nézni és hallgatni

A legtöbb emberhez a saját kultúrája áll legközelebb, a mi szívünk így népzenében is a magyarhoz húz leginkább. De valljuk be: a délszláv népzene is olyan elementáris erővel tud hatni, annyira magával tud ragadni, hogy nem lehet nem szeretni. Főként akkor nem, ha nagy tudású zenészek tolmácsolásában hallhatók ezek a csodálatos ősi melódiák. Ezért amikor csütörtök este a pozsonyi Csemadok-székház felé igyekeztem, ahol a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete meghívására a Vujicsics együttes adott koncertet, biztos voltam benne, hogy emlékezetes élményben lesz részem.

Új Szó, 2004. december 14.


Egy hagyományápoló község
Új fellépőruhákra lenne szükség

Beregújfalu a beregszászi járás egyik jellegzetes községe, hiszen a magyar falvak végváraként, három oldalról erdőséggel van körülvéve. Szomszédai – Alsó-Remete, Gorbok (Kissarkad), Makarjevo – Nagybereg kivételével ukrán (ruszin) falvak. Talán ennek az elszigeteltségnek tudható be, hogy a beregújfalui táj természeti szépségével vetekszik a vidék néprajzi gazdagsága. Sok szép balladát őrzött meg az itt élők emlékezete, gazdag a falu szólás- és közmondásanyaga, szépek a mondókái, gyermekjátékai, több száz, ma is élő találós kérdést ismernek a helyiek, elevenen ápolják egyes népszokásaikat.

Kárpáti Igaz Szó, 2004. december 13.


Marosvásárhely
Cinige CD-bemutató

A Maros megyei EMKE szervezésében december 15-én, szerdán 18 órától a Kultúrpalota nagytermében a Cinige zenekar Szívünkbôl kívánjuk címû CD-jének a bemutatására kerül sor (mûvészeti vezetô: Sinkó András). A gyermekzenekart Barabás László néprajzkutató méltatja, a mûsort Ábrám Noémi vezeti. Fellép a Napsugár és a Tökmag néptáncegyüttes.

Romániai Magyar Szó, 2004. december 13.


DECEMBER 13.
LUCA NAPJA

Kevés olyan jeles nap van, amelyhez annyi hiedelem és szokás kapcsolódna, mint Luca napjához. Ez a nap éppúgy alkalmas volt termékenységvarázslásra, mint házasság-, halál- és időjárásjóslásra, bizonyos női munkák tiltására, valamint a lucaszék készítésére.

Magyar Néprajz, 2004. december 13.


Ötéves az Ördögtérgye

Ötéves születésnapját ünnepelte a kolozsvári Ördögtérgye néptáncegyüttes. A város diákművelődési házának támogatásával fellépő csapat a romániai táncházmozgalom élvonalába került. Jelen vannak minden rangos eseményen, seregszemlén, fesztiválon. Az együttest Both József és felesége, Zsuzsa irányítja.

Magyar Rádió Online, 2004. december 11.


Advent a Hargitával

Néptánccal köszönti az adventi ünnepet a Magyar Kollégium. A mára hagyománnyá vált mûsort elõször 2001-ben rendezték. Az idén a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes lép fel adventi mûsorával. Sokszínû néptáncbemutatójuk vasárnap este nyolc órakor kezdõdik a Millenáris Fogadóban.

Népszabadság, 2004. december 11.


Táncegyüttesek gálája

Fergeteges folklórmulatsággal várja a nézõket a Nyírség Táncegyüttes ma este 6 órakor Nyíregyházán, a Bujtosi Szabadidõ Csarnokban. A teljes Kárpát-medence tánchagyományát bemutató többszörös nívódíjas együttes fennállásának harmincadik évfordulóját köszöntő jubileumi gálaműsorban mintegy kétszázan szerepelnek.

Népszabadság, 2004. december 11.


Emlékkoncert a Fonótól
Fodor „Neti” Sándort, a híres kalotaszegi prímást idézik

Fodor „Neti” Sándor, a híres kalotaszegi prímás emlékére tart koncertet és táncházat a Fonó Zenekar ma, péntek esti klubjában a Fonó Budai Zeneházban. Az együttes éppen egy évvel ezelőtt nagy elismerésben részesült, a legtekintélyesebb francia zenei magazin, a Le Monde de la Musique a „Év szenzációja „(„Choc de l-année”) minősítést adta a népzenei együttes Mixtura Cultivalis című lemezének. Magyarországon a média alig foglalkozott a szaklap rangos díjával.

Magyar Nemzet, 2004. december 10.


Kacsó András-díj Gábos Endre tánc- és énekoktatónak

Gábos Endre, dacolva az anyaországi csábító ajánlatokkal, itthon, Erdélyben szolgálja nemzetét, igaz magyar emberként, nap mint nap örömmel hoz áldozatot az erdélyi közművelődés oltárára. Hivatásos táncos a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesnél, melynek énekese, tánckarvezetője, koreográfiáit itthon és idegenben is csodálhatta a közönség, rendezői, vezetői feladatokat lát el nap mint nap, azonban mindezek mellett jó barát, ki örömben, bánatban, szakmailag és emberileg képes együtt lenni munkatársaival, tanítványaival.

Hargita Népe, 2004. december 10.


A kormány tönkreteszi a néptáncoktatást?
A támogatást mintegy negyven százalékkal tervezik csökkenteni

Az alapfokú művészeti oktatás normatívájának drasztikus csökkentését tervezi a kormány, ez például a néptáncoktatásnál mintegy 40 százalékot tesz ki – derül a ki a költségvetési javaslatból. A szaktárca álláspontja az, hogy a hiányzó összeget pótolják a fenntartók, vagy az iskolák kérjenek több díjat a gyerekektől.

Magyar Nemzet Online, 2004. december 10.


Székesfehérvár
Nótázás, kézművesség a folkkarácsonyon

Folkkarácsonyra hívnak-várnak mindenkit december 19-én a Hermann László Zeneiskolába. A szervezők - a Fejér Megyei Népzenei Műhely, a Falzett Közhasznú Alapítvány, a Fonódás Kulturális Egyesület és a Motívum Kulturális Egyesület - sokoldalú programot állítottak össze.

Fejér Megyei Hírlap, 2004. december 9.


Táncos Advent Sepsiszentgyörgyön

Advent címmel új produkcióval rukkolt elõ tegnap este a Háromszék Táncegyüttes. A Sepsiszentgyörgyön bemutatott egyrészes táncjáték a székelyföldi karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó népszokásokat, hagyományos rítusokat, álarcos-jelmezes alakoskodásokat ismerteti, amelyek végigvezetnek a boszorkányok Luca-napi meglesésének és elüldözésének szokásától a szentcsaládjárás hagyományán keresztül a kántálásig.

Krónika, 2004. december 9.


Advent a Hargitával Budapesten

A téli ünnepkör népi szokásait felvonultató folklórműsort mutat be a hétvégén Budapesten a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. Szombat este 8 órától a Magyar Kultúra Alapítvány székházában, vasárnap este 8-tól pedig a Millenáris Fogadóban hargitás adventi műsorral lépnek fel.

Hargita Népe, 2004. december 9.


Csángó Napok Kolozsváron

Negyedik alkalomal rendezett a hétvégén Csángó Napokat a Heltai Gáspár Alapítvány és a Kriza János Néprajzi Társaság.

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, 2004. december 8.


Budapesten vendégszerepel a Hargita Együttes

A csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes decemberben két elôadással is Budapesten vendégszerepel a Hagyományok Háza és a Magyar Kollégium szervezésében. December 11-én 20 órától a Magyar Kultúra Alapítvány székházában zártkörû elôadás lesz. A téli ünnepek jegyében fogant az erdélyi táncokra és szokásokra épülô mûsor, melynek mûvészeti vezetôje András Mihály, koreográfusok: Gábos Endre, Péter László, Rigmányi Katalin, Antal Zsolt. A székelyföldi táncokból kapnak ízelítôt a meghívottak, de a székely vendéglátás hagyományos ételeibôl is.

Romániai Magyar Szó, 2004. december 8.


Digitalizált folklórkincs

A Hagyományok Házában, amely Budán, a Corvin téren található - már nemcsak a szakma, hanem az érdeklődők előtt is nyitva áll a Lajtha László Folklórdokumentációs Központ. Ez a tudományos és kulturális centrum a legkorszerűbb digitális technika és az internet segítségével szeretné mindenki számára hozzáférhetővé tenni a Kárpát-medence folklórkincsét.

Magyar Hírlap, 2004. december 7.


Kender, kender, de szép tábla kender

A Szalókai Általános Iskola Hagyományőrző együttesével első ízben a gyermekszínjátszók nyolcadik megyei fórumán találkoztam, amikor a társulat egy fonót vitt színpadra, nagy sikert aratva. A következő évben egy szalókai tollfosztót láttunk tőlük, hasonlóan remek színpadi előadásban. Itt figyeltem fel a rendezőre, Fekete Erzsébet tanárnőre, akiről már rég tudtam, hogy lelkes gyűjtője a helybeli népdaloknak, hagyományoknak, szokásoknak. Most mindezeket egy könyv formájában jelentette meg, amely a Credo Alapítvány és az Intermix Kiadó gondozásában látott napvilágot.

Kárpáti Igaz Szó, 2004. december 7.


Gyermek- és ifjúsági néptánctalálkozó

Idén arra törekedtünk, hogy elsősorban kisebb gyermekekből álló csoportok jöjjenek el a rendezvényre – mondta Miklós Katalin programfelelős, a VIII. Csűrdöngölő Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozó szervezője. Hozzáfűzte, hogy ennek ellenére nagyobb gyermekekből, fiatalokból álló csoportok is bejelentkeztek.

Hargita Népe, 2004. december 7.


Zsúfolásig telt a Kultúrpalota a cigány néptánctalálkozón
Forró szívek Vásárhelyen

Már a Kultúrpalota elõtt nagy tömeg fogadta vasárnap este Marosvásárhelyen a hetedik alkalommal megszervezett Forró szívek cigány népzene- és néptánctalálkozóra igyekvõt. A nagyteremben minden ülõ- és állóhely foglalt volt, a tömeg a színpad széléig betöltötte a teret, sokan a színpadra vezetõ lépcsõt is elfoglalták, annak ellenére, hogy a mûsorvezetõ többször is rájuk szólt, hagyják szabadon a feljárót.

Krónika, 2004. december 7.


Dunaszerdahelyen folyamatosan dolgoznak a Népzenei Adattár bővítésén
Tiszta forrás – modern hanghordozókon

Alig több mint egy héttel ezelőtt a hazai néptáncegyüttesek vezetői adtak találkát egymásnak Dunaszerdahelyen. A szakmai tanácskozás célja a járható utak keresése volt. A forrásanyag kutatása kapcsán felmerült a kérdés: vajon megfelelő mennyiségű és minőségű eredeti hangzóanyag áll a csoportok rendelkezésére?

Új Szó, 2004. december 7.


Ünnepváró csûrdöngölés Csíkban

Több száz, népviseletbe öltözött apró gyerek népesítette be pénteken néhány órára a csíkszeredai városi mûvelõdési házat, a színpadon ropták a táncot, különteremben kézmûves foglalkozás zajlott, majd pedig a táncházban folytatódott a mulatság. Az immár nyolcadik alkalommal megszervezett Csûrdöngölõ Gyerek- és Ifjúsági Néptánctalálkozóra tizenegy gyermekcsoport érkezett Csíkszeredából, valamint a környezõ településekrõl.

Krónika, 2004. december 6.


DECEMBER 6.
SZENT MIKLÓS NAPJA

A piros köpenyes, nagy szakállú, jóságos Mikulás – és az őt kísérő krampusz – a gyermekeket ajándékozó és számonkérő figura a városi polgárságtól a falusi értelmiség közvetítésével jutott el a parasztsághoz. Népszerűsítésében az óvodák és iskolák nagy szerepet játszottak. Az orosz „gyed moroz” tükörfordításaként az 1950-es években a télapó elnevezést kívánták a Mikulás helyett bevezetni.

Magyar Néprajz, 2004. december 6.


Ünnepi programok a Fonóban

Különlegességekkel várja a Fonó Budai Zeneház a látogatókat decemberben. Ma este mutatják be a Csík zenekar 15 éves jubileumi koncertjéről készült Be sok eső, be sok sár című CD-t.

Magyar Nemzet, 2004. december 4.


Pozsony
A Szerelem című CD bemutatója

Szerelem címmel jelent meg a közelmúltban Csanaky Eleonóra és Écsi Gyöngyi közös CD-je. Az album az Útitárs versek címmel induló új sorozat első darabjaként látott napvilágot. A több mint egyórás összeállítás XX. századi magyar költők (többek között Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós, Szilágyi Domokos, Pilinszky János, Szécsi Margit) szerelmi lírájából, valamint népdalainkból nyújt válogatást.

Új Szó, 2004. december 4.


DECEMBER 4.
BORBÁLA NAPJA

A Borbála-nap hiedelmei és szokásai hasonlóak a Luca-napéhoz, de a magyar nyelvterületen csak szórványosan terjedtek el. Borbála-napkor nem szabad fonni. A Mura-vidéken azért nem nyúlnak a rokkához, mert Borbála bedobná az ablakon az orsót, a fonál kóccá válna, és a marhák lábára tekeredne, azok pedig megsántulnának.

Magyar Néprajz, 2004. december 4.


Csíkszereda
Csûrdöngölô Gyerek és Ifjúsági Találkozó

Nyolcadik alkalommal szervezik meg a Csûrdöngölô Gyerek és Ifjúsági Találkozót december 3-án a csíkszeredai Városi Mûvelôdési Házban. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, az András Alapítvány valamint a Romániai Magyar Táncszövetség által szervezett rendezvényen a környezô települések fiatal táncosai vesznek részt, akik a színpadi bemutatkozások során a téli ünnepkörhöz kapcsolódó néphagyományokat mutatják be.

Romániai Magyar Szó, 2004. december 2.


Folklór digitalizálva
Nyílt napot tartottak a Hagyományok Házában

Népzenei örökségünk megóvása vitathatatlanul fontos feladat, és a Lajtha László Folklórdokumentációs Központ fõ célja éppen az, hogy a korszerû digitális technika és az internet igénybevételével hozzáférhetõvé tegye a Kárpát-medence vagy akár távolabbi tájak bármely etnikumához tartozó népzenei és néptáncgyûjtéseket és egyéb folklóralkotásokat. Többek között ennek demonstrálására rendeztek tegnap délután a szakma és a sajtó számára nyílt napot a központnak helyet adó és azt mûködtetõ Hagyományok Házában.

Népszabadság, 2004. december 2.


Kolozsvári Csángó napok

E hét végén, szombaton és vasárnap Pusztina 19 fős küldöttsége lesz a város magyar közösségének vendége. Szombaton 17 és 19 óra között a Kriza Társaság székházában kerül sor könyvbemutatóból, oktatási és egyházügyi tanácskozásból, pusztinai énekekből összeálló találkozóra. Ezt követően, 19,30-kor kezdődik a Csángó Est, a Malom utcai Tranzit Házban.

Népújság, 2004. december 2.