Folkrádió

Tallózó

Bonyhád
Előkészületek a Bukovinai találkozásokra

Székely disznótorral tették emlékezetessé a Bukovinai találkozások XVI. Nemzetközi Folklórfesztivál rendezvénysorozat idei elsô mozzanatát, a négy rendezô ország, Ukrajna, Lengyelország, Románia és Magyarország közötti megállapodás ünnepélyes aláírását szombaton Bonyhádon. A Székely Ház udvarán kora reggel pörzsöléssel vette kezdetét a szertartás, az ukrán, lengyel és román delegáció tagjait hagyományos „mézelt” pálinkával és forralt borral köszöntötték a bonyhádi székely asszonyok.

Romániai Magyar Szó, 2005. január 31.


Csizma és frakk (Fonó Zenekar: Túlparton)

Nem lehet nem felfigyelni arra a kulturális trendre, mely az elmúlt években egyre nagyobb teret hódít. Nevezetesen a nép-, és műzenének egy platformon való megjelenítésére. Az elképzelés persze gazdasági haszonnal is járhat, hiszen egyetlen projektre két, homlokegyenest ellenkező hallgatóságot lehet megnyerni. Egy színpadon (legutóbb éppen a Zeneakadémia színpadán) áll ilyenkor a folklorista és a klasszikus neveltetetésű muzsikus. A gyökerektől a végtermékig, a parasztzenétől a magas kultúráig terjed a képzeletbeli ív.

café momus - komolyzenei magazin, 2005. január 28.


Az amatőr néptánc éves seregszemléje

Ma délután az Erkel Színházban az idei Néptánc-antológián a múlt év legsikeresebb új koreográfiáit mutatják be. A hazai gyermek- és felnőttegyüttesek mellett a kétrészes műsorban vendégként a vajdasági Kupuszinai Hagyományőrző Táncegyüttes is fellép, valamint bemutatkoznak a békéscsabai szólótáncfesztivál díjazottjai is. Az estét nyolc órától az utóbbi évek hagyományát követve a néptáncosok bálja zárja, amelyet ezúttal új helyszínen, a Kőbányai Ifjúsági és Szabadidőközpontban (Budapest X. kerület, Előd utca 1.) tartanak.

Magyar Nemzet, 2005. január 28.


Népdalvetélkedő Etéden

Etéden népdalversenyt rendeztek a Magyar Kultúra Napját megelőzően. A környékbeli iskolákból 34 versenyző lépett színre két-két dallal, ugyanakkor a zsűrinek bemutatták saját gyűjtésüket is.

Udvarhelyi Híradó, 2005. január 28.


Idén újra: Csángó Bál

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Kht. 2005. február 5-én este 7 órától immár kilencedik alkalommal rendezi meg a Csángó Bált a budapesti Petőfi Csarnokban. A IX. Csángó Bál fővédnöke Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság elnöke.

gondola.hu, 2005. január 28.


Az Állami Népi Együttes Hollandiában

A frissen csatlakozott uniós országok és a Holland - Magyar Évad kapcsán kapott meghívást a Magyar Állami Népi Együttes az UIOTHOEK Fesztiválra, Hollandiába. Két fellépésen vesznek részt január 28-án és 29-én, pénteken és szombaton a holland szervezők által kiválasztott Veszett Világ című darabjukkal, melyet 2003 nyarán mutattak be Magyarországon.

ma.hu, 2005. január 27.


Pokolra kell annak menni!

Legalábbis annak, aki dudás akar lenni – a népdal szerint. Szerencsére semmi sem kényszerít bennünket pokoljárásra, ugyanis vannak olyan szakképzett dudások, akik a másvilágra jutás veszélye nélkül szórakoztatnak minket. És nemcsak dudával, hanem egyéb változatos népi hangszerekkel is a Néprajzi Múzeum dudabálján, amelyet egy gyermekfarsang előz meg.

Kaleidoskop, 2005. január 27.


INVITÁTOR
Szvorák Kati népdalestje

Aki egyszer hallotta Szvorák Katit énekelni, nem felejti el. Nem csupán azért, mert hangszíne egyedi, hanem mert úgy énekel, úgy ad elő minden egyes dalt, mintha egy briliánst emelne tenyerén a fény felé, hogy legszebb színeit csillogtathassa meg. Losonc híres szülötte maga nem igazán szeret csillogni, a munkája, az eredményei azonban mindennél ékesebben beszélnek róla. Több mint két évtizedes pályafutását tizenhat önálló album és több rangos díj jelzi. Az utóbbi másfél évtizedben három földrész 27 országában 2000 koncertet adott a Liszt-díjas énekművész.

Új Szó, 2005. január 27.


Országos MESEMONDÓ VERSENY

A KALÁSZ, a Katolikus Asszonyok és Lányok Szövetsége 15 éves évfordulója alkalmából országos mesemondó versenyt hirdetett.
A verseny nyitott, iskolák, könyvtárak, művelődési házak is indulhatnak. Fővédnöke: Kóka Rozália előadóművész, mesemondó.

Hagyományok Háza, 2005. január 26.


JANUÁR 26.
PÁL NAPJA

A napot Pálfordulónak vagy Pálfordulásnak is nevezik, arra a bibliai történetre utalva, amely szerint a Jézust üldöző Saul ezen a napon tért meg, és Pál apostol lett belőle. A néphitben időjárás-, termés- és haláljóslás napja. A szép, derült idő sokfelé azt jelentette, hogy még hosszan tartó hidegre lehet számítani.

Magyar Néprajz, 2005. január 26.


Táncház Topolyán

Szombaton a Magyar Kultúra Napja tiszteletére a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ otthonában nagyszabású táncházat tartottak, amelyen nemcsak a helybeli néptánckedvelők vettek részt, hanem Szabadkáról, Zentáról, Adáról, Újvidékről, Péterrévéről és Temerinből is érkeztek vendégek.

Magyar Szó, 2005. január 25.


Könyvbemutató és kiállítás
Bukovinai székelyekrôl a magyar kultúra napján

Az EMKE Maros megyei szervezete január 22., a magyar kultúra napja alkalmából ünnepi mûsorra hívta mindazokat, akik nemzetük kultúrája iránt fôhajtással és az együvé tartozás érzésével viseltetnek. A rendezvényt a hányatott sorsú bukovinai székelyekrôl való megemlékezésnek szentelték. Bemutatták a bukovinai székely származású Zsók Béla Édesanyám dalai címû kötetét és a bukovinai székelyek népmûvészeti örökségét.

Népújság, 2005. január 25.


XII. Bakonyi Amatőr Népművészeti Fesztivál

Javában tartanak már az idén immár tizenkettedik alkalommal megrendezendő Bakonyi Amatőr Népművészeti Fesztivál előkészületei. A hagyományos rendezvényre március 11-e és 15-e között kerül majd sor.

Komárom-Esztergom Megyei Hírlap, 2005. január 24.


EMKE-rendezvények Maros megyében
Bukovinai székely dalok a Kultúrpalotában

Második alkalommal ünnepelte a Magyar Kultúra Napját Marosvásárhelyen az Erdélyi Magyar Közmûvelõdési Egyesület (EMKE) Maros megyei szervezete. A Kultúrpalota kistermében Zsók Béla Édesanyám dalai címû, bukovinai székely dalokat tartalmazó kötetét, illetve egy kézimunka- és fotókiállítást mutattak be. A kötetet és annak szerkesztõjét Deák Piroska, illetve H. Szabó Gyula, a Kriterion Könyvkiadó vezetõje méltatta, a bukovinai székely kézimunkákat és a dévai csángó teleprõl készült korabeli felvételeket Fazakas Ildikó ismertette.

Krónika, 2005. január 24.


JANUÁR 22.
VINCE NAPJA

Vince napján a szőlőtermelők figyelték az időjárást. Szép, napos idő esetén jó, ellenkező esetben rossz bortermésre jósoltak. A közismert időjárási regula így hangzik: Hogyha szépen fénylik Vince, megtelik borral a pince.

Magyar Néprajz, 2005. január 22.


Európa Marosludason

Marosludas tánckedvelô magyarsága és románsága, tapsoló közönsége örömmel köszöntötte szombaton a Hajdina néptánccsoportot fennállása ötödik évfordulóján. Tóth Sándor nélkül nincs Hajdina, nincs táncmozgalom a Maros-parti városkában. Ez a karizmatikus ember maga köré tömörítette a fiatalokat, és némi tapogatózást követôen mára sikerült eredeti néptáncot járó csapatot toboroznia, szakemberek segítségét kérve tökéletesíteni a táncot.

Népújság, 2005. január 22.


Csíki népballadák önálló kötetben

Az elmúlt százötven év alatt különböző kötetekben bemutatott csíki népballadák száma messze elmarad az eddig gyűjtött, illetve mindeddig fel nem tárt, de létező csíki balladaköltészet valós mennyiségétől. Sem az egységes magyar, sem a székely népballadákat bemutató kötetekben nem érte el ez a rendkívül értékes szöveg- és dallamanyag az őt megillető helyet, a magyar népballadák 6913 darabot számon tartó összesítésében (Vargyas Lajos: A magyar népballada és Európa, 1972) csupán 268 csíki ballada található.

Háromszék, 2005. január 22.


Marosvásárhely
Könyvbemutató

Az EMKE Maros megyei szervezete a Magyar Kultúra Napja alkalmából könyvbemutatót szervez szombaton, január 22-én a Kultúrpalota kistermében, 17 órai kezdettel. Zsók Béla: Édesanyám dalai címû, bukovinai székely dalokat tartalmazó kötetét Deák Piroska mutatja be.

Romániai Magyar Szó, 2005. január 21.


Néptáncszövetség Kaposvárott

Harminchét néptánc- és népzenei együttes, illetve művészeti iskola összefogásával néptáncszövetség alakult a somogyi megyeszékhelyen. A szövetség a Kárpát-medence népi hagyományainak ápolását és továbbadását tekinti legfontosabb feladatának.

Magyar Nemzet, 2005. január 19.


Újra gazdagodott a Kodály-irodalom

Egyetlen alapos ismerője a magyar népzenének – így jellemezte Bartók Béla barátját és kortársát, Kodály Zoltánt. Ennek ellenére a Kodállyal foglalkozó szakirodalomnak vannak hiányosságai, még sok olyan munkának kellene napvilágot látnia, mint Szalay Olga Kodály, a népzenekutató és tudományos műhelye című könyve.

Magyar Nemzet, 2005. január 19.


Népzene és néptánc a világhálón
A magyar táncházmozgalom modellt jelent Európa számára is – mondja Pávai István

Speciális folklórarchiválási rendszert fejlesztettek ki a Hagyományok Háza Lajtha László Folklórdokumentációs Központjában, amelynek segítségével a népzenei-néptáncos gyűjtések széles körben hozzáférhetővé válnak. Az új multimédiás adatbázisról Pávai Istvánt, a folklórdokumentációs központ vezetőjét kérdeztük.

Magyar Nemzet, 2005. január 19.


Évkönyv – három nyelven

A somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet Etnológiai Központja idestova tíz esztendeje fontos szellemi műhelye a szlovákiai magyar tudományosságnak, elsősorban a néprajzkutatásnak. A központ vezetője dr. Liszka József – akinek néhány éve megjelent összefoglaló munkája (A szlovákiai magyarok néprajza) komoly elismerést váltott ki szakmai körökben és immár szlovák és német nyelven is olvasható (ez utóbbi átdolgozott formában) –, munkatársa pedig L. Juhász Ilona, aki elsősorban a szakrális kisemlékeket kutatja, de a szlovákiai magyar néprajzi szakirodalom bibliográfiájának összeállításával is fontos munkát végzett.

Szabad Újság, 2005. január 19.


Hegyeknek völgyében

„…megszokott dolog, hogy egyetlen szlovák – rendszerint asszony – segítségével százötven-kétszáz dallamot is le lehet jegyezni. Szlovákia ugyanis termékeny dallamtermő vidék. 1915-ben jómagam találkoztam olyan negyven év körüli asszonnyal, aki négyszáz különböző dallamot énekelt el nekem” írta Bartók Béla.
A szlovák népzene- és néptánckultúra felfedezése című kiállítás kapcsán magunk is bepillantást nyerhetünk a szlovák kultúra csodálatos világába, archív fényképek segítségével megismerhetjük a terület népzene és néptánckutatásának eredményeit.

Kaleidoskop, 2005. január 19.


A XVII. Országos Szólótáncfesztivál döntőjének eredménye

XVII. Országos Szólótáncfesztivál döntője minden eddigi fesztiválnál magasabb színvonalat hozott.
A táncosok az egész Kárpát-medencéből mutattak be élményszerű, stílusos produkciókat. A bemutatott táncok mélyreható stílusismeretről, igen magas szintű technikai felkészültségről, előadói élményekről tanúskodtak.

Békés Megyei Művelődési Központ, 2005. január 19.


Felvételi a váci konziba

A váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola szeretettel várja a népzene szakra felvételizőket 2005. február 21-én és március 9-én 10 órakor. Jelentkezési lap letölthető az iskola honlapjáról.

Folkrádió, 2005. január 19.


Apám citerája
A pacséri citerazenekar jubileuma

Szerény ünnepi rendezvényen emlékeztek meg a pacséri citerazenekar fönnállásának harmincéves múltjáról. Az 1974 októberében alakult csoport egy munkahelyi barátság eredménye, hiszen Végel János és Vörös István a Meblo bútorgyár csarnokában ötlötték ki a zenekar megalakításának tervét, hiszen akkoriban is többen elővették téli estéken, névnapok ünneplésekor a citerát.

Magyar Szó, 2005. január 19.


Gyöngykoszorú-találkozó Marosludason

Január 22-én, szombaton harmadik alkalommal rendezik meg Marosludason a Gyöngykoszorú népdal- és néptánctalálkozót. A néptáncegyüttesek 11 órától a római katolikus templomban szentmisén, majd 12 órától a református templomban istentiszteleten vesznek részt. A táncosok 13 órától lépnek színpadra a mûvelôdési házban. Részt vesz a marosvásárhelyi Napsugár együttes, a mezôbándi Komlód-Egerházi, a nagysármási Tulipán, a kolozsvári Szarkaláb, a holtmarosi néptánccsoport.

Népújság, 2005. január 19.


JANUÁR 18.
PIROSKA NAPJA

Ehhez a naphoz időjárási regula fűződik: Ha Piroska napján fagy,
Negyven napig el nem hagy! Így tartották a kabai juhászok, a Szeged környékiek és a jugoszláviai magyarok is a legutóbbi időkig.

Magyar Néprajz, 2005. január 18.


Hagyományőrzők: Boróka Citera- és Népdalkör

Az ágasegyházi Boróka Citera- és Népdalkör 1992-ben alakult a helyi gazdakör kezdeményezésére. A kezdetekben helyi rendezvényeken alkalomszerűen szerepeltek az együttes tagjai, majd 1997-ben az önállósodás útjára léptek. A függetlenedés fő oka az volt, hogy egyesületi formában könnyebben elérhetők a pályázati források. A borókás csapat jelenleg 15-17 tagú, az átlagéletkor 65-70 év között van.

Petőfi Népe, 2005. január 17.


Családi ünnep volt a szólótáncfesztiválon

1974 óta minden második év januárjában Békéscsabára zarándokolnak az ország legjobb népi táncosai, hogy a zsűri előtt megméressék magukat, így történt ez a múlt hét végén is. Mlinár Pál fesztiváligazgatótól megtudtuk, ötvenkilencen versenyeztek a minősítések megszerzéséért, őket a páros táncokban tizenöt kísérő partner segítette. A székesfehérvári és a jászberényi előzetes megméretés után a békéscsabai döntőbe olyan fiatalok kerültek be, akik különösen színvonalas tánctudással bírnak.

Magyar Nemzet, 2005. január 17.


A Hagyományok Háza a Kultúra Napja környékén igen gazdag programmal várja látogatóit

A Népismei Tudománytár előadássorozat következő részében dr. Dobszay László lesz hallható a Hagyományok Háza Martin Médiatárában (Budapest I. ker., Corvin tér 8.). Ezúttal a népénekről és a népzenéről tudhat meg érdekességeket a közönség. A Ház emeleti előcsarnokában az ezt követő napon, vagyis január 20-án nyílik meg egy kiállítás Hegyeknek völgyébencímmel, mely a szlovák népzene- és néptánckultúra alapjait dolgozza fel. Archív fényképek segítségével ismerhető meg a szlovák népzene és néptánc kutatásának eredményei.

ma.hu, 2005. január 17.


Modern nevelés néphagyományokkal

A budai Vigadóban működő Hagyományok Házában folytatódott a hagyományos népi kultúra és a modern kulturális élet együttélését kulturális területek szerint bemutató tematikus konferenciasorozat. Az előadássorozaton többek között Andrásfalvy Bertalan, Sebő Ferenc is beszélt a játék és a táncházak szerepéről életünkben.

gondola.hu, 2005. január 17.


Újra tánc

Szép dolog a hagyomány! Még szebb, ha a tiszteletére fesztivált rendeznek. És az már tényleg a gyönyörűséges kategóriába tartozik, ha a hagyomány tiszteletére rendezett programnak is hagyománya lesz. Márpedig most ennek lehetünk tanúi. Az ideivel együtt már a nyolcadik alkalommal rendezik meg a zempléni gyermek szólótánc fesztivált. A rendezvénynek a sárospataki Művelődés Háza ad otthont, január 20-án 14.00 órától.

Kaleidoskop, 2005. január 17.


JANUÁR 17.
ANTAL NAPJA

A háziállatok védőszentjeként tisztelték Remete Szent Antalt. A hozzá kapcsolódó hiedelmek és szokások a hitújítás korában lehanyatlottak, és Páduai Szent Antal alakjához kapcsolódva éledtek újjá. Hagyományai inkább a hazai délszlávok között éltek tovább, de szórványos adatok vannak a magyarok köréből is. Szent Antal tüzének nevezik az orbáncot és az ehhez hasonló tünetű mérgezést.

Magyar Néprajz, 2005. január 17.


A világ legrégibb furulyája

Harminchétezer évvel ezelôtt készített furulyát sikerült rekonstruálniuk a tübingeni egyetem régészeinek. Mint a Corriere della Sera címû olasz lap írta, az archeológusok a 70-es években találtak Geissenklösterle barlangjában (Baden-Württemberg tartomány) 31 mamutagyar-darabot, amelynek további vizsgálatához, elemzéséhez hiányoztak az anyagi források. Több mint 30 év után nyílt erre lehetôség, és a régészek rájöttek, hogy a csontok egy furulya darabjai. A rekonstruált hangszer 18,7 centiméter hosszú és három lyuka van.

Szabadság, 2005. január 17.


Táncfesztivál Békéscsabán

Békéscsabán az ifjúsági házban ma rendezik a XVII. Országos Szólótáncfesztivált. A rendezvénysorozatot Born Miklós, a békéscsabai Balassi Táncegyüttes művészeti vezetője 1974-ben indította útjára. Az elmúlt több mint harminc évben negyvenkilencen nyerték el az örökös aranysarkantyús, illetve aranygyöngyös táncos minősítést.

Magyar Nemzet, 2005. január 15.


Marosvásárhely
Toborzó

A Maros Mûvészegyüttes utánpótláscsoportja, a Napsugár új tagokat toboroz. Jelentkezhetnek tíz évet betöltött lányok és fiúk minden hétfôn és csütörtökön 18 órától a Maros Mûvészegyüttes próbatermében.

Népújság, 2005. január 15.


XX. Szólj, síp, szólj!
A NÉPZENEI VETÉLKEDŐ PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA

A vetélkedő szervezőbizottsága ebben az évben is meghirdeti az általános iskolások népzenei vetélkedőjét. A jubileum alkalmából a vetélkedőt követően, az esti órákban ünnepi gálaműsort szervezünk, melyben a 20 év győztesei lépnének föl.

Magyar Szó, 2005. január 15.


Máréfalva
Farsangi bál

Január 15-én farsangi bál lesz Máréfalván. A rendezô az Artera Alapítvány meghívójának szövege szerint: Ha itt farsang, áll a bál, majd a szervezôk idéznek egy XVII. századi krónikából: „Az ördögnek szánt ünnep ez, az esztendônek olyan idôszaka, amikor az emberi bolondságok elemi erôvel törnek elô. S úgy tetszik, mintha az emberek szégyellnék kicsapongásaikat, ezért rejtik el ábrázatukat álarcok alá.”

Romániai Magyar Szó, 2005. január 14.


A Háromszék is elégedetlen

A Háromszék Táncegyüttes vezetõje, Deák Gyula elfogadhatatlannak tartja, hogy az általuk kért 9,7 milliárd lej helyett csak 7,2 milliárdot kapjanak a költségvetésbõl. Ez az összeg csak tíz hónapra elegendõ, novemberben lakatot teszünk az ajtóra.

Krónika, 2005. január 14.


Megjelent a Rozsdamaró első lemeze
Egykor és most...

Néhány széket pakolunk a sarokba. Tokok csatja kattan. Gyantázunk. Végignézünk a jelenlévőkön – barátok, látásból ismerősök, először betévedők –, akik a hangolás zajára idenézegetnek, ideszállingóznak. Rövid tárgyalás kezdődik: ki mit szeretne táncolni. Vagy már tudjuk is előre. És a legjobb táncos szemébe nézve muzsikálni kezdünk.

Folkrádió, 2005. január 13.


Gazdag képanyag idézi fel az együttes hétköznapjait
Könyv a Népesről

Tavalyelőtt ünnepeltük a tájegységeink népi hagyományait ápoló és feldolgozó első hivatásos együttesünk, a Csehszlovákiai Magyar Népművészeti Együttes – vagyis a NÉPES – megalakulásának ötvenedik évfordulóját. Tavaly év végén az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes elődjeként számon tartott Népes megalakulásának és működésének körülményeiről egy könyv is megjelent a Csemadok Országos Tanácsának és Dunaszerdahelyi Területi Választmányának gondozásában.

Új Szó, 2005. január 13.


„Meglehet, az utánam jövők számára is elveszik mindaz, ami egyszer már megvolt”
Az életnek a szolgálat ad értéket

Ág Tibor több mint fél évszázaddal ezelőtt valahogy úgy vághatott neki első felvidéki gyűjtőútjának, mint anno Vámbéry Ármin a nagyvilágnak – egyiküket sem áldotta meg senki. Egy másik fontos párhuzam, hogy bár mindketten üres tarisznyával indultak, kincsekkel megrakodva tértek haza. A kérdés most az: mit kezdjünk mindezzel negyvenévi „kulturális agyhalál” után?

Új Szó, 2005. január 13.


Palya Bea és zenésztársai

Ők koncerteznek a Marczibányi téri Művelődési Központban, méghozzá január 20-án 10.30-órától. És hogy miért érdekes ez az Álom-álom, kitalálom fantázianevű muzsika? Azért, mert gyerekeknek szól. Nem is nagyoknak, az egészen kicsikéknek: nagycsoportos óvodásoknak és kisiskolásoknak. A zene pedig legalább annyira fontos a nevelésben, mint bármi más, csak erről általában nagyvonalúan nem veszünk tudomást. Pedig kár, mert a logikánál néha sokkal fontosabb az érzés, a fejnél a szív.

Kaleidoskop, 2005. január 11.


A bolgár kultúra ápolásáért járó díjat kapott Sebestyén Márta

A bolgár kultúra külföldi ápolóit elismerő kulturális miniszteri kitüntetést vett át hétfőn este a bolgár nagykövetségen Sebestyén Márta.

Magyar Rádió Online, 2005. január 11.


Konferencia a néphagyományok és az oktatás kapcsolatáról

A Hagyományok Háza és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző Főiskolai Kara Hagyomány és oktatás Modern nevelés néphagyományokkal címmel egynapos konferenciát szervez január 14-én a Hagyományok Házában.

Magyar Nemzet Online, 2005. január 10.


Kodály életművét összefoglaló könyv

A zenetudós Kodály Zoltán pályáját Szalay Olga, az MTA Zenetudományi Intézetének munkatársa foglalta össze húszéves Kodály-kutatásait összegezve egy kötetben.

Magyar Szó, 2005. január 10.


DÉL-ALFÖLDI REGIONÁLIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

FELHÍVÁS A 2005 ÉVI DÉL-ALFÖLDI REGIONÁLIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZATRA.

A Békés Megyei Művelődési Központ, Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány a népművészeti hagyományok továbbéltetése, a fiatalok alkotókészségének fejlesztése érdekében

Békés Megyei Művelődési Központ, 2005. január 9.


Logarléccel gipszet keverni

Igaz, hogy az együttes megalakulásának évfordulója tavaly lett volna, a nagy sikerű bemutató előadásának évfordulója viszont ez év áprilisában. De megszokhattuk már, hogy a Csemadokban ez így van. A Tavaszi szél országos bemutatói is mindig ősszel voltak.

Vasárnap, 2005. január 7.


JANUÁR 6.
VÍZKERESZT

Vízkereszt vagy háromkirályok napja a karácsonyi ünnepkör zárónapja és a farsang kezdőnapja. A keleti egyház ezen a napon ünnepli Jézus születését. A Gáspár, Menyhért, Boldizsár néven emlegetett napkeleti királyok az utasok, útonjárók, vendégfogadósok védőszentjei voltak.

Magyar Néprajz, 2005. január 6.


Úton... a Ritmus

A múlt év végén immár harmadszor lépett fel Budapesten, a Fővárosi Nagycirkuszban az eszenyi Ritmus néptáncegyüttes. A magyar főváros önkormányzata és a Goldschmid József vezette Égtájak Fesztivál Szervezőiroda által szervezett karácsonyi jótékonysági koncert több mint 1000, intézetekben nevelkedő, nagycsaládokban élő, valamint szellemi fogyatékos gyermek számára próbálta szebbé, meghittebbé, boldogabbá tenni a karácsonyt.

Kárpáti Igaz Szó, 2005. január 6.


A Borsika eredményes éve

Karácsonyra készültek a csíkszeredai Borsika gyermeknéptánc-együttes tagjai is: adventben a téli ünnepkörrel, a jeles napok szokásaival ismerkedtek. A népszokásokkal kapcsolatos tudásukat vetélkedőn mérték fel a Gyermekek Házában szervezett rendezvényen. Természetesen nem maradt el a nyertesek díjazása sem: édesség mindenkinek jutott. S hogy az élmény még teljesebb legyen, gyimesfelsőloki fiatalok betlehemes játékot mutattak be a gyermekeknek, majd Antal Tibor népdalt tanított a kicsiknek.

Hargita Népe, 2005. január 6.


„Tavaszi szél” – decemberben

Az utóbbi években hozzászoktunk már ahhoz, hogy országos rendezvényeink nagy részének a megszervezését a Pátria Rádió Magyar Főszerkesztősége vállalja magára. Érthető, mondják többen, mert ebben az ínséges világban a rendezvény propagálása szinte nem kerül pénzbe, de sokan elfeledkeznek arról, hogy magyar adásunk szerkesztőségében olyan szervezőgárda verődött össze, akik mindennapi munkájuk mellett megbirkóznak e nagy jelentőségű országos ünnepségek megszervezésével is. Gyorsan hozzáteszem, hogy sikeresen.

Szabad Újság, 2005. január 5.


Táncjáték Jézus születéséről

Király nemből méltóság címmel műfajilag is újdonságnak számító táncjátékot láthatott tegnap a csíkszeredai közönség. A karácsonyi táncjáték vendégművészek közreműködésével, koprodukcióban készült, témáját a Bibliából kölcsönözték, az emberiség és kereszténység legalapvetőbb momentumát dolgozza fel, azaz Jézus születését.

Hargita Népe, 2005. január 5.


Román muzsika Magyarországról
A Békés Banda új lemezére tánciskolát is építhetnek
Klarinét helyett szaxofon

A Zsok – Joc, vagyis magyarul „táncot” jelentő cím valóban táncos lemezt takar, látványos keresztmetszetét adja a magyarországi románok folklórvilágának. A Békés Banda legújabb lemezén Elek, Kétegyháza és Méhkerék román néptáncait, népdalait dolgozta fel.

Magyar Nemzet, 2005. január 4.


Megjelent a Fonó zenekar új CD-je, a Túlparton

Jelen lemezünkön Bartók egyes hegedűduói mellett azok a népzenei dallamok (illetve az egyes dallamtípusok közeli változatai) is szerepelnek, melyek alapot szolgáltattak az adott zeneművek megkomponálásához. Máskor olyan vidékek népzenéje szólal meg, ahol a zeneszerző élete során zenefolklorisztikai terepkutatást végzett, de a párhuzamokat a saját gyűjtéseinkből származó dallamokkal is kiegészítettük.

Folkrádió, 2005. január 3.


EURÓPAI TÁNC KARAVÁN

BM Duna Művészegyüttes nemzetközi kapcsolataira alapozva eredeti táncszínházi darabot hoz létre külföldi partnereivel: görög, spanyol, olasz, ciprusi, finn, erdélyi és lengyel táncos- és zenész előadóinak közös művészi munkájaként.

Terasz.hu, 2005. január 2.


Sebő Ferenc: Mindenütt elôttünk járt
Sárosi Bálint születésnapjára

Az értelmiségi embert tudásvágya tartja fiatalon. Az pedig van benne, bőven. Fiatal kora óta fürkésző szemmel nézi a világot. Benne mindent: a szokásokat, véleményeket, a merő érdekességet, a szellemes mondásokat, a tudományos elméleteket, a zenei jelenségeket, s talán még inkább a zenét produkáló embereket. Mindenki megérzi benne ezt a nyílt érdeklődést, s hajlandó kapcsolatba lépni vele. Talán senkit sem láttam, aki ilyen könnyed lett volna az ismerkedésben.

Muzsika, 2005. január 1.


A mese mindenkié

Kinek lenne ma türelme, ideje tanmeséket, felnőtt történeteket hallgatni negyedórán át, mondjuk háborús lódításokkal tele katonaélményekről, vagy a halálról és a szegény emberről? Még a nagyobbacska gyerekeknek sem. Pedig a rendtartó falusi közösségekben a mesetörténetek nemcsak az erkölcsi nevelés mindennapi eszközei voltak, hanem az időtöltés, a miheztartás módjai is. Eljárt volna az idő a felnőtt mesetörténetek fölött, és már csak falu monográfiák, néprajzi gyűjtések sárguló lapjait díszítik?

Magyar Rádió Online, 2005. január 1.


JANUÁR 1.

Az évkezdet napja hosszú történeti fejlemény eredménye. Az ókori Rómában március 1-jével kezdték az évet. Január 1-je a Julius Caesar-féle naptárreform után, i. e. 153-tól vált évkezdő nappá, melyet Janus tiszteletére nagy ünnepségekkel, lakomákkal és ajándékozással ünnepeltek meg. A keresztény egyház éppen ezért e napot Krisztus körülmetélésének ünnepévé tette.

Magyar Néprajz, 2005. január 1.