Folkrádió

Tallózó

Az idén a régi-új helyen ropják
Kirakodóvásár, kézműves-foglalkozások, mesterségbemutatók a fesztiválon

Visszakerül régi-új színterére, a leégett sportcsarnok helyén épült Papp László Budapest Sportarénába a Budapesti Tavaszi Fesztivál záróeseménye, a táncháztalálkozó, amelyet a hét végén huszonnegyedik alkalommal rendez meg a Táncház Egyesület. A szervezők az idén közel húszezer érdeklődőre számítanak.

Magyar Nemzet, 2005. március 31.


Változások a Folkrádió háza táján
Jön a WAP.folknaptar.hu

Április 2-án mutatkozik be a Folkrádió új szolgáltatása, mely elérhetõvé teszi Magyarország legnagyobb népművészeti eseménynaptárát, a Folknaptárt WAP-os mobiltelefonról. Március 31-ével a Windows Media Playeres csatornánk elérési címe megváltozott. Reméljük, hogy a változás a korábban megszokott minőséget nem befolyásolja. Elindítottuk új bankkártyás adományvonalunkat, melyen keresztül egy internetes vásárláshoz hasonlóan támogathatod a Folkrádió Közhasznú Alapítványt.

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2005. március 31.


Gyermek néptáncfesztivál

Háromszáz résztvevőre számítanak a holnap Csíkszeredában megrendezésre kerülő Kosz Szilveszter Gyermek Néptáncfesztiválon. A Szakszervezetek Művelődési Házában fellép: a tusnádfürdői Gyöngyvirág, a rákosi Csalogány, a kozmási Bojzás, a borzsovai Küszküllő, a gyimesfelsőloki Kesice, a madarasi, szentmiklósi, marosfői, csíksomlyói egyházközség népi tánccsoportja és nem utolsósorban a csíkszeredai Kosz Szilveszter néptáncosai.

Hargita Népe, 2005. március 31.


Tiszta forrásból

A vajdaszentiványi mûvelôdési ház április 3-án 16 órától a Tiszta forrásból nevet viselô megyei magyar néptánc-, népdal-, népzene- és népviselet-találkozónak ad otthont. A rendezvény meghívottjai a vajdaszentiványi gyerek-, a kibédi Madaras Gábor, a szászrégeni ifjúsági kultúrház, a jobbágyfalvi, marosvécsi, sárpataki, a vajdaszentiványi, a marosszentkirályi Vadrózsa együttesek és a marosvásárhelyi Cinige zenekar.

Népújság, 2005. március 31.


Marosvásárhely
Téglajegy egy csángómagyar középiskoláért
Műsoros est április 9-én a Kultúrpalotában

Az EMKE Maros megyei szervezete lehetôséget biztosít a kispénzû, de segíteni akaró magyarok számára is az adakozásra, ezért téglajegy- árusítással egybekötött csángó mûsort szervez 2005. április 9-én 18 órától a Kultúrpalota kistermében. Barabás László néprajzkutató a moldvai csángókról tart rövid elôadást, Hegyeli Attila a csángó-magyar oktatás lehetôségeirôl, jövôjérôl értekezik, fellép Nyisztor Ilona népdalénekesnô. Az est fénypontjának hét pusztinai csángómagyar gyermek szereplése ígérkezik, akik moldvai csángó népmeséket, népdalokat és szentes énekeket mutatnak be.

Népújság, 2005. március 31.


A zeneóriás születésének 124. évfordulóján
Megújult Bartók-emlékkiállítás nyílt Nagyszentmiklóson

A nagy magyar zeneszerzô, népdalgyûjtô és elôadómûvész, Bartók Béla születésének 124. évfordulója tiszteletére a múlt héten Bartók Napot tartottak Nagyszentmiklóson. Koszorúzási ünnepségre, emlékkiállítás-megnyitóra és a Bánság legnagyobb zeneszerzôjéhez méltó, színvonalas emlékkoncertre került sor Bartók szülôvárosában, a helyi Pro Bartók Társaság, a Bánát Múzeum, valamint a szegedi és temesvári egyetemek zenemûvészeti karainak közremûködésével.

Romániai Magyar Szó, 2005. március 29.


Az ország első népmeseparkja?

A Somogy megyei Csurgó közelében fekvő 40 hektáros területen épülhet meg az ország első népmeseparkja - jelentette be Bihariné Asbóth Emőke, a város polgármestere. Az egyedülálló turisztikai attrakció keretében magyar népmesekönyvtár és -mozi, valamint egy mesehősök figuráival díszített szálloda épülne, a helyi étterem pedig a magyar népmesékből ismert ételeket kínálná a vendégeknek.

Napi Gazdaság, 2005. március 29.


HÚSVÉTHÉTFŐ

A víz tisztító, termékenységvarázsló erejébe vetett hit az alapja a húsvéti locsolásnak. Valamikor vízbevető, vízbehányó hétfőnek nevezték húsvét hétfőjét, ami utal a locsolás egykori módjára, tudniillik gyakran erőszakkal a kúthoz, vályúhoz hurcolták a lányokat, és vödörszám hordták rájuk a vizet. A szagos vízzel, kölnivel való locsolás és a locsolóversike újabb keletű szokás városon és falun egyaránt.

Magyar Néprajz, 2005. március 28.


HÚSVÉTVASÁRNAP

Akárcsak más nagy ünnepen, ilyenkor nem főztek, a trágyát nem hordták ki az istállóból, nem söpörtek, varrni sem volt szabad. A seprési tilalomnak a Tápió mentén azt a magyarázatot adták, hogy így elsepernék a locsolókat. Nem hajtott ki sem a csorda, sem a csürhe, és nem fogtak be állatot sem. Húsvétvasárnap is fontos szerepe volt a víznek. Különféle magyarázatokat fűztek hozzá: Bukovinában úgy tartották, aki hamarabb merít vizet, az lesz a szerencsés. Moldvában a napfelkelte előtt keresztútra öntött vizet hasznosnak tartották a jégeső és veszedelem ellen.

Magyar Néprajz, 2005. március 27.


Húsvéttal nyit a skanzen

A vasárnap és hétfő délelőtt kilenc órakor kezdődő húsvéti programokkal nyitja meg idei szezonját a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Fellép a Villő Együttes, a Ládafia Bábszínház, a Galgamenti Dudazenekar, a Bab Társulat, a Kavalkád Együttes, az Opanke Együttes, a Százszorszép Együttes, a Kalász Táncegyüttes, táncházat tart a Kolompos.

Népszabadság, 2005. március 25.


Húsvétkor kinyitják a skanzent

Szentendrén március 27-én nyit a Szabadtéri Néprajzi Múzeum. A kontinens legnagyobb néprajzi múzeuma a húsvéti ünnep alkalmából színes programmal várja a látogatókat.

Magyar Nemzet, 2005. március 24.


FÖLDESI JÁNOS NÉPTÁNCTALÁLKOZÓ

Intézetünk 2005. április 16-án ismételten megrendezi a Tolna megyei hagyományőrző és nem hagyományőrző néptánccsoportok éves szemléjét. A Találkozó célja, hogy az együttesek bemutathassák legújabb koreográfiájukat, melyet szakmai zsűri véleményez a néptáncos műsort követően.

Tolna Megyei Népművészeti Egyesület, 2005. március 24.


Felhívás a XI. Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyen való részvételre

Kálmány Lajos, vidékünk első néprajzkutatója, a modern magyar folklórtudomány egyik megalapozója tiszteletére a Zentai Önkormányzat és a zentai Városi Könyvtár tizenegyedik alkalommal rendezi meg a KÁLMÁNY LAJOS NÉPMESEMONDÓ VERSENYT, amelynek elődöntőit május közepéig hat körzetben.

Vajdaság portál, 2005. március 24.


Tűnődés a tiszta forrás felett

1999 óta hetedik alkalommal lép fel a Muzsikás együttes a Tavaszi Fesztivál rendezvénysorozatában. A kitűnő muzsikusok nagy hivatástudattal mutatják be az autentikus magyar népzenét.

gondola.hu, 2005. március 24.


Szilaj csikó nem eladó
Könyvbemutató Temerinben

Ezekben a napokban hagyta el a nyomdát Csorba Béla: Szilaj Csikó nem eladó című temerini népballadákat és rabénekeket tartalmazó kötete. A kiadvány annak a folklorisztikai gyűjtőmunkának az eredménye, amelyet az 1970-es években a Művelődési Körben tevékenykedő fiatalok a település néprajzi és népköltészeti hagyományok feltárása érdekében végeztek.

Magyar Szó, 2005. március 24.


NAGYHÉT

A tavasz, a természet megújhodása az embert is a környezete megtisztítására készteti. Ezek a részint praktikus, részint mágikus cselekedetek a nagyhéthez kötődtek. A nagyhét jeles napjai nagycsütörtök, nagypéntek és nagyszombat.

Magyar Néprajz, 2005. március 23.


Hiánypótló áprilisi kiadványok

Áprilisban a Hagyományok Háza gondozásában több olyan könyv is megjelenik, amelynek kézirata évtizedek óta várja, hogy kiadják.
Több, mint huszonkét év után jelenik meg Békefi Antal: Munkarigmus, munkaritmus, munkadal című munkája, de Lajtha László: Dunántúli táncok és dallamok című kiadványának II. kötetét még ennél is nagyobb: majd két emberöltő késéssel veheti idén tavasszal kezébe az olvasó. Az aranyréce – mesék Moldvából tavaly hangzóanyagként már megvásárolható volt, most végre könyv formában is megjelenik.

Hagyományok Háza, 2005. március 23.


Csizma az asztalon
A Tavaszi Fesztiválon jártunk

A Fesztivál sokszínű programjából A Muzsikás együttes rendhagyó előadását választottuk. A koncertnek olyan vendégei voltak, mint Sebestyén Márta, Petrás Mária, Jandó Jenő, és Héja Domonkos vezényletével a Danubia Szimfonikus zenekar. Ezen az esten Bartók, Kodály és a népzene kapcsolatáé volt a főszerep.

Kávéházak, 2005. március 22.


XXIV. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

Idén végre újra rangjához méltó helyszínen, a Budapest Sportarénában kerül megrendezésre április másodikán és harmadikán a Táncháztalálkozó. Az előző évek gyakorlatának megfelelően ismét neves zenészek és lelkes amatőrők húzzák, lesz tánctanítás, folk kocsma, kirakodóvásár és az apró népek sem maradnak szórakozás nélkül.

Hangvető, 2005. március 21.


Kolozsváron zajlott az országos népdal- és népzenei vetélkedõ
Zenekarok is versengtek az idén

A népdalénekeseken kívül az idén a zenekarok is újra összemérhették tudásukat a III. Országos Népdal és Hangszeres Népzenei Vetélkedõ tegnap délelõtt megrendezett döntõjében – a tavalyi versenyen anyagi okok miatt zenészek nem vehettek részt. A Kallós Zoltán Alapítvány rendezvényén az idén különösen erõs mezõny gyûlt össze: ezért a zsûri (Kallós Zoltán néprajzkutató, Török Csorja Viola muzikológus, Kostyák Alpár és Szép Gyula zenetanár) nem ítélt oda elsõ díjat az énekeseknek – mondta el lapunknak Szalma Anna-Mária szervezõ: a legjobbakat megosztott második díjjal jutalmazták.

Krónika, 2005. március 21.


Népdal és népzenei vetélkedő Kolozsváron

Harmadik alkalommal került megrendezésre a múlt hét végén a Kallós Alapítvány szervezésében, a Nemzeti Kulturálias Alapprogram támogatásával az Országos Népdal és Hangszeres Népzenei Vetélkedő. A versenyre 37 énekes és 8 zenekar jelentkezett Erdély különböző helységeiből.

Szabadság, 2005. március 21.


Alternatív Kossuth–díj a „Mesemondónak”

Idén Berecz András mesemondónak ítélte a kuratórium az Alternatív Kossuth-díjtat. Az ünnepélyes átadásra az Arcvonal irodalmi kávézó, Bubik István színpadán került sor március 19-én, szombaton.

gondola.hu, 2005. március 19.


Berecz András mesemondó kapta az alternatív Kossuth-díjat

Berecz András mesemondó vehette át az idei alternatív Kossuth-díjat szombaton, Budapesten. Az elismerésről szóló oklevelet és egy, az alkalomra készített szobrot Gyurkovics Tibor, Jankovics Marcell és Schrammel Imre, a díjat odaítélő Alternatív Magyar Művészeti Díj Alapítvány kuratóriumának tagjaitól vette át Berecz András.

Népszabadság Online, 2005. március 19.


Berecz András az idei kitüntetett

A Magyar Írók Egyesülete hagyományos Alternatív Kossuth-díját ma délután négykor Berecz András mesemondó veszi át az Arcvonal Irodalmi Kávézó Bubik István Színpadán. Az ünnepi műsorban először Kubik Anna és Szarvas József emlékezik a színpad közelmúltban elhunyt névadójára. Utána Csokonai Vitéz Mihály, Sinka István, Greguss Ágost és Gyurkovics Tibor művei hangzanak el Kubik Anna, Raksányi Gellért, valamint Szarvas József előadásában. Közreműködik Szvorák Kati énekes, Tóth József tárogatóművész, Ónodi Béla táncművész.

Magyar Nemzet, 2005. március 19.


Lapszemle
Kalotaszeg (január–február)

A Kalotaszeg kulturális közéleti lap legújabb számában Könczei Csongor Fodor Sándor Netire, a hagyományos kalotaszegi hangszeres népzene tavaly elhunyt utolsó nagy prímására emlékezik.

Folkrádió, 2005. március 19.


Egy tiszaháti néptáncos
Sokszor éreztem már úgy, hogy összeroppanok

Paraszti virtusba oltott légies könnyedség és a táncművészet iránt érzett határtalan odaadás – ezek jellemzik a Kricsfalusi Miklós tiszaháti tánctanár-népművelő által koreografált műveket. Szaktudását és lelkesedését meggyőzően bizonyítják sikeres fellépései határon innen és túl, valamint népszerűsége tanítványai körében.

Kárpáti Igaz Szó, 2005. március 18.


I. Országos szűrrátétes pályázatát „Kitesszük a szűrét…” címmel!

A Bihari Népművészeti Egyesület meghirdeti
I. Országos szűrrátétes pályázatát „Kitesszük a szűrét…” címmel!
A pályázat célja a szűrrátét-készítők felkutatása, munkáik megismertetése. Hogyan lehet átmenteni a szűrkészítők, a szűrrátét-készítők tudását a XXI. század lakástextíliáiba, viseleteibe, használati tárgyaiba.

Vajdasági Magyar Folklórközpont, 2005. március 18.


Műsorváltozás!

Budapesten a Hagyományok Házában a március 25-i Páratlan Péntek programja a korábbiakhoz képest két ponton is módosul:
A Földön apám fia volnék... című előadás nem este 7 órakor, hanem egy órával később: 8-kor kezdődik.
Az ördöngösfüzesi hagyományőrzők nem vesznek részt a Magyar Táncházban, ők majd áprilisban látogatnak el a Hagyományok Házába.

Hagyományok Háza, 2005. március 18.


A tánc ünnep, a tánc szó

A Háromszék Táncegyüttes táncos barangolása során ízelítőt nyújt népünk néptánchagyatékának sokszínűségéből, tájegységről tájegységre követi végig a különböző variációkat egy tánctrilógián keresztül. 2002 folyamán a trilógia első részében, az Erdélyország az én hazám címűben Erdély néhány tájegységének jellegzetes táncait mutatták be, most a második résszel jelentkeztek Csíkszeredában, mely a Tisza partján fekvő települések mindennapjait, ünnepeit, jellegzetességeit bemutató műsor. A harmadik rész a tervek szerint a dunamenti népek folklórjából, táncaiból merítkezne.

Hargita Népe, 2005. március 18.


Csupa szerelem (Palya Bea énekesnő)

Palya Beának új lemeze van. Álom-álom, kitalálom a címe, és arról szól, hogy nem élet az élet a szerelem megtalálása nélkül. Ahogyan ez lenni szokott egy tisztességes mesében.

Magyar Narancs, 2005. március 17.


Lakodalom, vigadalom! - Márciusi újdonságok

Márciusban három újdonság és 9 régebbi kiadvány került a Hangvetőhöz terjesztésre. Az újdonságok: Mandache Aurél második, Festeres című albuma; Majorosi Marianna lemeze, amely a nők életének egyik legfontosabb eseményét, az esküvőt járja körül; illetve a Kalotaszegi híres prímások mérai lakodalom idézése. Ezeken kívül számos, a GyőrFree Műhelyből kikerült improvizatív jazz és népzenei kiadvány található meg nálunk.

Hangvető, 2005. március 17.


Megkezdődött a bejelentkezés
Március 31-éig lehet jelentkezni a Gyöngyösbokrétára és a Durindóra

Mint már hírül adtuk, az idén a horgosi Bartók Béla Közművelődési Egyesület lesz a házigazdája a Gyöngyösbokrétának és a Durindónak.
A fesztiváltanács döntése értelmében a benevezéseket március 31-éig fogadják, a határidőn túli jelentkezéseket nem veszik figyelembe.

Új Szó, 2005. március 16.


FÚVÓSÉBRESZTŐ
Ők harmincan, ha rázendítenek...

A március 15-ét megelőző szombat délelőtt épp abban a pillanatban léptem be a csíkmadarasi fúvósok próbatermébe, amikor Köllő Ferenc csíkszeredai zenetanár Miklós Mártontól, a zenekar eddigi szervezőjétől és vezetőjétől átvette a karmesteri pálcát.

Hargita Népe, 2005. március 16.


A Szőttes sikere

Rimóci táncok című kompozíciójával második helyezést ért el a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes a VII. Molnár István Országos Koreográfiai Fórumon, amely e hét végén zajlott a magyar fővárosban. A koreográfiát Szabó Szilárd, az együttes művészeti vezetője készítette.

Új Szó, 2005. március 15.


Rondó - hat népzenész válaszol

Rovatunkban ezúttal hat népzenészt kérdeztünk arról, hogy 1) Mit gondol az iskolai népzeneoktatásról és annak lehetőségeiről?, illetve 2) Lát-e értékbeli különbséget a népzene és a világzene között?

Fidelio, 2005. március 14.


Táncoktatók képzése

Három helyszínen nyolcfordulós képzést indított a Romániai Magyar Néptáncszövetség. Sepsiszentgyörgy és Szamosújvár mellett Csíkszereda is a rendezvény házigazdája. A tanfolyamon részt vevő hivatásos táncosok, oktatók a gyimesi táncok tanításának módszertanával ismerkednek.

Hargita Népe, 2005. március 14.


Utcára kerül a Háromszék Táncegyüttes?
Háromszoros bért követel a művelődési ház

Nem mindennapi esettel szembesült tegnapi ülésén a sepsiszentgyörgyi önkormányzat: a Szakszervezetek Műve­lődési Házának vezetősége falhoz állította a Háromszék Táncegyüttest, teljesíthetetlen feltételeket szabva az intéz­ménynek bérleti szerződése meghosszabbításához. Az ügy hátterében nem gazdasági megfontolások, hanem a bosszú áll.

Háromszék, 2005. március 11.


Aki Lehel kürtjét is megszólaltatta

Kádár Ferenc 1891 és 1983 között élt Békés megyében, a Nagy-Sárrét tájegységéhez tartozó Dévaványán. Egyedülálló hibátlansággal játszott nádsípon, ő ezt a hangszert tájnyelvi kifejezéssel náddudának nevezte. Ennek tökéletes megszólaltatásáért 1958-ban elsők között kapta meg a Népművészet Mestere címet. A nádsípon kívül játszott furulyán, klarinéton, tárogatón és hegedűn is, emellett szépen, ízesen énekelt.

Napúton, 2005. március 10.


Néprajzi tanfolyam

Szombaton, március 12-én délelôtt fél tizenegytôl még lehet iratkozni a Marosvásárhelyi Népi Egyetem akkreditált magyar néprajzi tanfolyamára a Rózsák tere 57. szám alatt, az elsô emeleten. A szervezôk kérik, hogy azok a személyek is jelenjenek meg, akik más idôpontban vagy más nap szeretnének a tanfolyamra járni.

Népújság, 2005. március 10.


Tájékoztató a középfokú néptáncoktatói tanfolyamról

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület meghirdeti középfokú néptáncoktató képzési programját, amely módszertani, elméleti és gyakorlati tudást nyújt az érdekelteknek.
A tanfolyam műkedvelő hagyományápoló és hagyományőrző néptáncegyüttesek szakirányítóinak, valamint a közoktatásban és táncházakban már legalább egy éve néptáncot oktatók fejlesztését vállalja három helyszínen: Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Szamosújváron.
A képzés időtartama: évi 8 alkalom – 120 óra, (80 gyakorlati és 40 elméleti óra), ami márciustól havonta egy-egy hétvégén lesz megszervezve (a nyári szünet kivételével), hazai és határon túli szakemberek közreműködésével.

Romániai Magyar Néptánc Egyesület, 2005. március 10.


Bornépek dalai
Dalverseny

A bor spirituális, kultúr- és szellemtörténeti szempontból egyaránt különös jelentőséggel bír az emberiség történetében. Az ókortól napjainkig sorolhatnánk azokat a művészeket, gondolkodókat, akiket megihletett vagy inspirált, és dicsőítésére vállalkoztak.

Etnofon, 2005. március 10.


A Népi Hagyományok Alapítvány kutatási pályázata

A Népi Hagyományok Alapítvány kuratóriuma pályázatot hirdet a néprajzi muzeológia területén 2005-ben megvalósítandó kutatásra, gyűjtésre, feldolgozásra vagy expedícióra. Pályázatot a néprajzi muzeológiában jártas valamennyi szakember vagy szakemberek csoportja benyújthat.

Néprajzi Múzeum, 2005. március 10.


Továbbképző hivatásos táncosoknak

Hivatásos táncművészeknek és gyermek-néptánccsoportok vezetőinek szervezett továbbképző tanfolyamot a csíkszeredai András Alapítvány. Az Apáczai Közalapítvány által finanszírozott program helyszíne ezúttal is Szőcs Elek homoródfürdői tanyája.

Hargita Népe, 2005. március 10.


És felvirágzott a nóta!

Aki valaha belekóstolt a táncházak egészséges szellemû, emberi és ôszinte világába, az nem röstell átkóborolni a fél országon bakancsosan, hátizsákkal, de mosolygó lélekkel, hogy találkozzék régi ismerôsökkel és barátokkal a népi táncosok hatalmas családjában. Nem történt ez másként Nagyváradon sem, ahol a 15 esztendôs váradi táncházat ünnepelték a népi mûvészet hatalmas tarisznyájából kicsillantva gyöngyszemeket az elmúlt hétvégén.

Romániai Magyar Szó, 2005. március 10.


PÁLYÁZAT TÁNCHÁZI ZENEKAROK, SZÓLISTÁK RÉSZÉRE

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet táncházi zenekarok, szólisták részére, ahol öt formáció kap lehetőséget, hogy nyilvános megjelentetésre szánt népzenei anyagát az intézmény hangstúdiójában, legfeljebb 50 órában hanghordozóra rögzítse. A letölthető pályázati adatlaphoz a zenekar megjelentetésre szánt produkciójából származó hangzóanyagot (mely házi, demo felvétel is lehet) illetve egy lemezkiadó szándéknyilatkozatát kell csatolni, amelyben a kiadó vállalja, hogy a rögzített anyagot megjelenteti.

Hagyományok Háza, 2005. március 9.


FÚVÓSÉBRESZTŐ
Egy jó hangszer egy tehén árába került

Miklósi Ildikóval, Nagygalambfalva alpolgármesternőjével Kisgalambfalván, a „kiskörutcán Kelemen Dezső portájára nyitunk be, ahol a házigazdát mint a régi rezesbanda egyik tagját keressük fel. Később azt is megtudom, hogy a kis faluban „nagykörutca is van – akár egy városban –, s aki nem ismeri a települést, betévedni még betévedhet, de már nehezebben jut ki belőle.

Hargita Népe, 2005. március 9.


A színházat Nagy Pál, a néptáncmûhelyt Miklós Levente igazgatja a jövõben
Udvarhely új kultúrvezetõi

A két intézmény vezetõi tisztségére kiírt, hétfõn megtartott versenyvizsga nyomán a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházat Nagy Pál, az Udvarhely Néptáncmûhelyt pedig Miklós Levente igazgatja az elkövetkezendõkben.

Krónika, 2005. március 9.


Zilah
8 magyar táncos a megye együttesében

A Szilágy Megyei Tanács költségvetéséből fizetett önálló néptáncegyüttes megalakulását jelentette be a napokban a megyei tanács. A Meseşul néptáncegyüttes tulajdonképpen nem új keletű, eddig a Népi Alkotások Háza keretében működött, de most önállósult. Nemcsak jogilag, hanem szellemiségében is.

Szabadság, 2005. március 9.


Felhívás
Tedd ki a pontot! IX. Nemzetközi legényesverseny Dr. Martin György tiszteletére

A verseny célja: A rendezőség segítséget kíván nyújtani a legényes tánc minél magasabb színvonalú elsajátításához és továbbéltetéséhez. Az évenként megrendezett versenyen a Kárpát-medence kiváló legényes táncosainak anyaga kerül sorra Kalotaszegről, a Küküllő mentéről és a Mezőségről.

Budapesti Művelődési Központ, 2005. március 8.


Muzsika Moldvából
Hodorog András és Mandache Aurél új lemeze

Új, értékes moldvai hangszeres lemezek láttak napvilágot a közelmúltban: Hodorog András klézsei furulyás és Mandache Aurél hegedűs albumai. A két kiadvány anyagából részletek hangzottak el pénteken délután az Óbudai Népzenei Iskola moldvai műsora részeként a III. kerületi Medgyessy Ferenc Általános Iskolában, a CD-k kettős lemezbemutatóját pedig szombat este fél nyolckor a Marczibányi Téri Művelődési Központban tartották.

Magyar Nemzet, 2005. március 8.


Három erdélyi városban indul képzés néptáncoktatók számára

Átfogó, egységes képzési programot dolgoztak ki az amatõr néptánccsoportok szakirányítói részére a Romániai Magyar Néptánc Egyesület szakemberei. A képzést Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Szamosújváron szervezik meg. A tanfolyam néptáncegyüttesek szakirányítói, valamint a közoktatásban és táncházakban már legalább egy éve néptáncot oktatók tanítását vállalja.

Krónika, 2005. március 8.


Továbbélő Bogáncs-szellem

Alapítók, régi és új tagok, apraja-nagyja, de még a morzsája is ropta a táncot szombaton délután a kolozsvári Magyar Opera színpadán a Bogáncs együttes húszéves évfordulójára szervezett öt napos rendezvénysorozat záróakkordjaként. Az M. Fodor Edina és M. Kántor Melinda művésznők által konferált gálaműsorra zsúfolásig megtelt a színházterem, úgy tűnik tehát, hogy az évek során sokakat megfertőzött a Bogáncs-jelenség.

Szabadság, 2005. március 7.


Bogáncs születésnap

Zsúfolásig telt Kolozsváron a magyar színház szombaton a Bogáncs néptáncegyüttes huszadik születésnapjának zárógáláján. Az ötnapos rendezvénysorozat keretében kiállításmegnyitón, könyv- és lapbemutatón, elôadásokon találkozhattak a Brassai Sámuel Líceumban mûködô együttes volt és jelenlegi tagjai.

Romániai Magyar Szó, 2005. március 7.


A néptánc ünnepe Kolozsváron és Nagyváradon

Kolozsváron szombaton zárult a Bogáncs néptáncegyüttes huszadik születésnapját ünneplõ rendezvénysorozat, Nagyváradon a város tizenöt éves táncházmozgalma került a figyelem középpontjába a hétvégén.

Krónika, 2005. március 7.


A NÉPMÛVÉSZETI SZAKMAI KOLLÉGIUM PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA

A Népművészeti Kollégium pályázatot hirdet a szakterület programjainak és eseményeinek támogatására. A pályázatok 2005. március 29-ig beérkezõen nyújthatóak be.

Nemzeti Kulturális Alap, 2005. március 6.


Felhívás a VIII. Kárpát-medencei Verbunkversenyre

A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város anyagi támogatásával a 1998-as évben versenysorozatot hirdettünk meg, amelynek célja, hogy több éves sorozaton keresztül mi mai táncos fiatalok a Kárpát-medence jellegzetes, szép férfi táncával a verbunkkal kössünk mélyebb ismeretséget. Ez az adott táncok ismerete mellett az adatközlõvel való személyes ismerkedést is jelent.

A sorozatban eddig az alábbi táncos adatközlõk táncai szerepeltek:

1998. Zerkula János (Gyimesközéplok)
1999. Székely János (Marossárpatak)
2000. Berki Ferenc (Méra)
2001. Fülöp Ferenc (Decs)
2002. Blága Károly (Gyimesközéplok)
2003. Csombor Endre (Makkfalva)
2004. Bíró Ágoston Zsukás (Csikszentdomokos)

Zalai Táncegyüttes Egyesület, 2005. március 6.


A Néprajzi Múzeum évfordulós ünnepe

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a lassan már hagyományosnak számító Néprajzi Múzeum napját. A ma délelőtt tíz órakor kezdődő, egész napos, ingyenesen látogatható rendezvényt az intézmény alapításának évfordulója alkalmából tartják.

Magyar Nemzet, 2005. március 5.


Újság és honlap örökíti meg a Bogáncs mindennapjait

A Bogáncs néptáncegyüttes tagjainak több nemzedékérõl láthatnak régi és új fényképeket, videofelvételeket, akik ellátogatnak a kolozsvári Brassai Sámuel Gimnázium dísztermében megnyílt 20 éves a Bogáncs címû kiállításra. A tárlat az együttes fennállásának huszadik évfordulóját ünneplõ rendezvénysorozat része – a tárlatnyitón mutatták be a Bogáncs lap 19–20. ünnepi számát, illetve a tánccsoport újonnan elkészült honlapját is.

Krónika, 2005. március 4.


Meghívó
VI. PÜNKÖSDI ÚJSZENTESI NÉPDALVETÉLKEDŐ

Örömünkre szolgál, hogy meghívhatjuk a 2005. május 21-22-én eurórégiós rendezvényünkre amely Újszentesen lesz. Három korosztály számára hírdetjük a versenyt: 7-10, 11-14 és 14 éven felülieknek.

Heti Új Szó, 2005. március 4.


Táncház – betekintés egy korszak kultúrtörténetébe

A húszéves Bogáncs néptáncegyüttes kolozsvári ünnepi rendezvénysorozatának nyitónapján, kedden este mutatták be Könczei Ádám és Könczei Csongor Táncház. Írások az erdélyi táncház vonzáskörébõl címû könyvét. A kötetet, illetve Könczei Ádám munkásságát Pávai István muzikológus méltatta. A Kriza János Néprajzi Társaság gondozásában megjelent könyv elsõ fele Könczei Ádám megjelent vagy kéziratban maradt írásainak szerkesztett, kronológiai sorrendbe állított (az elsõ 1973-ból, az utolsó 1982-bõl származik), mûfajilag igen összetett gyûjteménye.

Krónika, 2005. március 3.


Együtt hallhatók Bartók hegedűduói és a Kárpát-medencei népek ihletet adó autentikus zenéje
Szabadival a Fonóban – a Túlparton

Szabadi Vilmosnak, Magyarország egyik legismertebb hegedűművészének és a Kárpát-medencei népek autentikus zenei hagyományát talán legavatottabban, legautentikusabban tolmácsoló Fonó Zenekarnak jelent meg a közelmúltban közös CD-je. Nem mindennapi esemény, hogy egy, a világ számos jelentős hangversenytermében rendszeresen koncertező, klasszikus komolyzenét világszínvonalon interpretáló művész és egy autentikus népzenét játszó zenekar egyugyanazon a hanghordozón, egyetlen szerkesztési koncepció részeként jelenik meg.

Új Szó, 2005. március 3.


Írások az erdélyi táncházról

Városi táncházakról, falusi táncalkalmakról szóló írásokat, népzenérôl és néptáncról szóló tanulmányokat tartalmaz az a könyv, amelyet a kolozsvári Bogáncs néptáncegyüttes születésnapi rendezvénysorozata keretében mutattak be. A Tranzit házban kedden este népes közönség hallgatta Pávai István méltatását Könczei Ádám írásairól, melyet fia, Könczei Csongor néprajzkutató saját tanulmányaival kiegészítve adott közre Táncház. Írások az erdélyi táncház vonzáskörébôl címmel. A Kriza János Néprajzi Társaság gondozásában megjelent kötet mind a „szakma”, mind a szélesebb olvasóközönség számára érdekes olvasmány.

Romániai Magyar Szó, 2005. március 3.


Néprajzi tanfolyamok indulnak

A Marosvásárhelyi Népi Egyetem magyar néprajzi tanfolyamának elsô és második évfolyama március 5-én délelôtt 10.30 órakor kezdi elôadásait. Az akkreditált tanfolyam elvégzése a tanügyben dolgozóknak a Pedagógusok Háza információja szerint érdempontot, a kézimunkázóknak az iparengedélyhez szükséges állami oklevelet biztosítja. A III. évfolyam, amely a néprajzi gyûjtés módszertanával foglalkozik, március 2-án, szerdán délután 3 órakor kezdôdik.

Népújság, 2005. március 2.


A zeneművészet játékos tanítása

Borsi Ferenc zenetanár és hangszeroktató Kodály Zoltán gondolatával nyitotta meg gyakorlati jellegű előadását a hétvégén megtartott négyórás TANOM-tanfolyamon az újvidéki Apáczai Diákotthonban, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének székhelyén: „A magyar zenéből a nemzetközi zene megértésére könnyű út vezet, fordított arányban nehéz vagy semmilyen.” Előadásának fő témája a Népzenénk jelentőségének méltatása és játékos tanítása volt az általános iskolában.

Magyar Szó, 2005. március 2.


Képzés néptáncoktatóknak

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület középfokú néptáncoktatói képzést indít az amatôr néptánccsoportok szakirányítói részére három helyszínen: Sepsiszentgyörgyön, Szamosújváron és Csíkszeredában. A képzés idôtartama: egy év – 8 alkalom – 120 óra, (80 gyakorlati és 40 elméleti óra), hétvégeken valósulna meg, hazai és határon túli szakemberek közremûködésével. A képzés módszertani, elméleti és gyakorlati tudást nyújt az érdekelteknek. A tanfolyam záróvizsgával ér véget, amelyrôl a Romániai Magyar Néptánc Egyesület tanúsítványt bocsát ki a sikeresen vizsgázók részére.

Romániai Magyar Szó, 2005. március 2.


A nagyváradi táncházmozgalom 15 éves

Március 4-5-én országos táncháztalálkozót szervez a Bihar megyei Táncház Egyesület, a nagyváradi népi tánc mozgalom fennállásának 15 éves évfordulója alkalmából. Az összejövetelre olyan kíválóságok hivatalosak, mint Kallós Zoltán néprajzkutató, vagy Nyisztor Ilona a bákói hagyományôrzô csángó népdalénekes.

Romániai Magyar Szó, 2005. március 2.


VII. Molnár István Koreográfiai Fórum

A Budapesti Művelődési Központ ebben az évben hetedik alkalommal rendezi meg Molnár Istvánról, a neves koreográfusról elnevezett Országos Koreográfiai Fórumot. A néptánc területén alkotó koreográfusok számára kiírt pályázat főként a fiatal alkotókat igyekszik új színpadi táncok készítésére ösztönözni.

Budapesti Művelődési Központ, 2005. március 1.


Nagyvárad
Országos táncháztalálkozó

A Nagyváradi Táncház Egyesület országos táncháztalálkozót szervez március 4-én és 5-én. A Nagyváradi Táncház fennállásának 15. évfordulója alkalmából rendezendô eseményre neves magyarországi és erdélyi néprajzkutatókat, képzômûvészeket, zenekarokat és néptáncegyütteseket hívtak meg.

Romániai Magyar Szó, 2005. március 1.


Ma rajtol a Bogáncs-ünnep

Gyerektáncházzal, könyvbemutatóval és népzenekoncerttel kezdődik a Bogáncs néptáncegyüttes fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő rendezvénysorozat ma 17 órától, a kolozsvári Tranzit Házban. Az érdeklődők Könczei Ádám és Könczei Csongor Táncház. Írások az erdélyi táncház vonzásköréből című könyvével ismerkedhetnek meg, majd több együttes muzsikájára rophatják a táncot az estet záró táncházban.

Krónika, 2005. március 1.


Remekeltek táncosaink

Pavlo Virszkij neves ukrán koreográfus születésének 100. évfordulója tiszteletére Kijevben az Ukrajna Kultúrpalotában 27 együttes részvételével nagyszabású koncertre került sor. Vidékünket az Ungvári Közművelődési Szakiskola magyar tagozatának Napraforgó táncegyüttese képviselte. A Sütő Mihály vezette tánccsoport egy szatmári csárdást adott elő, fergeteges sikert aratva a főváros művészetkedvelő közönsége előtt.

Kárpáti Igaz Szó, 2005. március 1.