Folkrádió

Tallózó

Romafest
Japáni turné után a Nemzetiben

Két hete tért haza ötvennapos japáni turnéjáról a Romafest cigányegyüttes, amelynek tagjait négyszáz versenyzôbôl válogatták ki. A sárpataki, szászrégeni, szászcsávási és Kolozs megyei romák pergô tánctudásukkal, megmozgató zenéjükkel kápráztatták el a marosvásárhelyi közönséget csütörtökön a Nemzeti Színház nagytermében.

Népújság, 2005. április 30.


Táncdíjakat adtak át

A Tánc világnapja tiszteltére rendezett április 29-i gálaesten adták át a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjait a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában. Életműdíjat kapott Kricskovics Antal táncművész, koreográfus, a Budapest Táncegyüttes egykori, a Fáklya Horvát Művészegyüttes jelenlegi művészeti vezetője. Az évad legjobb alkotója: Zsuráfszki Zoltán táncművész, a Budapest Táncegyüttes művészeti igazgatója, koreográfusa.

Népszabadság, 2005. április 30.


Népmese vagy Walt Disney-film?

Hagyomány és jövő címmel tegnap háromnapos országos konferencia kezdődött Békéscsabán a megyei művelődési központban. A szakemberek arra keresik a választ, hogy a népművészet mit nyújthat a huszonegyedik század gyermekeinek. Tegnap a népművészet értékeit vették számba az előadók, Jankovics Marcell filmrendező, Mlinár Pál néptáncpedagógus, a békéscsabai Hétpróbás Néptánciskola igazgatója és Kalmár Ágnes művészettörténész, a Kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum igazgatója.

Magyar Nemzet, 2005. április 29.


Helytörténeti és néprajzi gyűjtemény

A Csíkmenasági Közösségmegtartó Egyesület hagyományőrző csoportja szervezésében május 1-jén mutatják be ünnepélyesen a néprajzi gyűjteményt Csíkmenaságon. A kultúrotthonban a helyi hagyományőrző csoportok ünnepi műsora után tekinthető meg a gyűjtemény. Az alkalomból a helybeliek hagyományos népi mesterségeket mutatnak be: szövés, fonás, csipkekötés.

Hargita Népe, 2005. április 28.


Vujicsics-sikerkoncert

Talán nem túlzás azt mondani: minden idők egyik legnagyobb tudású népzenészcsapata állt a Nemzeti Hangversenyterem színpadára harminc év közös munkáját megünnepelni. A Vujicsics együttes és vendégművészei adtak koncertet. Egyszerűen tökéletes volt. Azt hiszem, régen hallhattunk ilyen jó koncertet.

Magyar Nemzet, 2005. április 27.


TÁNCSZÍNHÁZI BEMUTATÓ UDVARHELYEN
Szépholdvilág volt

Rendhagyó bemutatóra invitálta a közönséget múlt héten az Udvarhely Néptáncműhely. A Szépholdvilág volt című táncjátékot az együttes táncosa, művészeti vezetője, Antal József saját ötlete alapján rendezte, koreografálta. A Szépholdvilág volt arról szól, miként veszíti el hagyományait, alakul át a falusi közösség. Végigkíséri, hogy a falusi társadalom hogyan éli meg azokat a változásokat, melyeken az elmúlt másfél évtizedben, az 1989-es politikai fordulatok után szembesült. Antal József rendező-koreográfus üzenete a táncjátékkal az, hogy a modern világ szellemisége a maga hamis ideáival szinte teljes egészében megszüntette az évszázadokon keresztül működő faluközösségek hagyományos életét.

Hargita Népe, 2005. április 27.


Gyermek-Gyöngykoszorú találkozó

Az EMKE Maros megyei szervezete a II. EMKE Fesztivál keretében május 14-én, szombaton délelőtt megrendezi a IV. Gyermek-Gyöngykoszorú találkozót a Marosvásárhelyi Vár színpadán: népi gyermekjátékokat mutatnak be a város, a megye iskolásai, valamint a magyarországi meghívottak. Ezt kézműves foglalkozások egészítik ki.

Erdélyi Napló, 2005. április 26.


25 éves a pécskai Búzavirág együttes

Létrejöttének negyedszázados évfordulóját ünnepli a pécskai Búzavirág táncegyüttes. Ebből az alkalomból április 30-án, szombaton este 7 órakor előadást tartanak Pécskán, a helyi művelődési házban, majd batyubálra kerül sor.

Nyugati Jelen, 2005. április 25.


Szent György-napok: Háromnapos néptánckavalkád

A gyimesi és moldvai csángó táncosok látványa a színpadtól távolabb eső helyekről is odavonzotta a bámészkodókat, de tömegek vették körül a három táncos színpadot olyankor is, amikor helyi együttesek mutatták be műsorukat. Péntektől vasárnapig gyermek-, ifjúsági és felnőttcsoportok produkcióit látta a közönség, kezdők, haladók és hagyományőrzők vonultak szerre a színpadra. A legkisebbek népi gyermekjátékai közül kieme­lendő a litéri (Magyarország) Zöldág néptánc­együttes műsora; a közönség kedvencei közé tartoztak a Csíkszeredában tanuló moldvai csángó gyermekek és a pusztinai fu­rulyások; a vendégcsoportok közül sikeresek voltak a gyimesközép­loki hagyományőrző csoport, valamint a budapesti Égtájak Fesztivál Sepsiszentgyörgyre kihelyezett vasárnapi rendezvénysorozatának néptánc­együttesei.

Háromszék, 2005. április 25.


Aranyat érő tánccsoportok

Öt észak-somogyi művészetoktatási intézmény kilenc tánccsoportjának 151 tagja lépett színpadra április 24-én Tabon, az Együd Árpád megyei gyermek- és ifjúsági néptáncegyüttesek kistérségi bemutatóján. Balatonboglárról, Kötcséről és Tabról egy-egy, Kőröshegyről és Zamárdiból három-három csoport mutatta be tudását. A kőröshegyi Banyabőr csoport arany, a Tücsök ezüst, a Mákvirág pedig bronz minősítést kapott. Bronz-al jutalmazták a balatonboglári Szelence együttest, illetve a Zamárdi Poszátok és Zsiribice tánccsoportját.

Somogyi Hírlap, 2005. április 24.


GYERMEKEK MŰVÉSZETI TALÁLKOZÓJA

A Zala Megyei Művelődési és Pedagógiai Intézet, Szakképző Iskola (MMIK) rendezésében a Zalai Gyermekek XII. Művészeti Találkozója eseményeinek adott otthont az elmúlt hétvégén Zalaegerszeg.
Szombat délelőtt a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben az ének és hangszeres zene, az MMIK-ban szombat délután és vasárnap délelőtt a nép játék és néptánc, valamint a modern tánc és egyéb produkciók képviselőit láthatták, hallhatták az érdeklődők. A gálán a kistérségi találkozókon továbbjutottak léptek fel, több mint ezer ifjú tehetség 107 produkcióját értékelte a zsűri.

Zala Média Online, 2005. április 24.


Háromszék Táncegyüttes Déván

Április 28-án 19 órakor mutatja be a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes a dévai Művelődés Házban az Erdélyország az én hazám című táncjátékát. Az előadásra a belépőjegy ára felnőtteknek 60 000, diákoknak, nyugdíjasoknak 40 000 lej. Jegyek elővételben az RMDSZ-székházban, illetve a Művelődési Ház pénztáránál kaphatók.

Nyugati Jelen, 2005. április 22.


Népdaltól zengett az igazfalvi fõutca

Ki kell rúgni a kultúrotthon oldalát - mondta tréfásan Ihász János polgármester, vasárnap a Hagyománykeresõben címû néptáncgála igazfalvi elõadására összegyûlt, a termet megtöltõ közönségnek. A fellépõ együtteseket és az elõadott táncokat az igazfalvi származású Szabó Ferenc, a Bokréta tánccsoport vezetõje mutatta be. Elmondta, a bánsági magyar napok céljai között tíz évvel ezelõtt, az elfeledett hagyományok felélesztése is szerepelt.

Heti Új Szó, 2005. április 22.


X. BÁNSÁGI MAGYAR NAPOK
Hagyománykeresõben - a temesvári Opera színpadán!

A temesvári Opera terme is szûknek bizonyult a X. Bánsági Magyar Napok zárórendezvénye, a Hagyománykeresõben folklórelõadás közönsége számára. Szász Enikõ, a Temesvári Magyar Nõszövetség elnöke, a rendezvénysorozat fõszervezõje hangsúlyozta: azért bérelte ki erre az alkalomra a város legszebb, legpatinásabb elõadótermét, hogy méltó helyszínt biztosítson az utóbbi öt évben tömegmozgalommá terebélyesedett bánsági magyar hagyományõrzés színe-javát felvonultató folklórgála számára.

Heti Új Szó, 2005. április 22.


A NÉPMESE NAPJA

Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha az utóbbi évtizedekben ezeket a nagyszerű ajándékokat egyre gyakrabban üveggyöngyökre cserélnénk. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott mesebeli kincseket!

Népmese.hu, 2005. április 21.


’’Tedd ki a pontot!’’ - Legényesverseny

Budapesti Művelődési Központ (1119 Budapest, Etele út 55.) ad otthont a IX. Nemzetközi Legényesversenynek, „Tedd ki a pontot” címmel 2005. április 23-án . Házigazda: Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes.

Terasz.hu, 2005. április 21.


Szép holdvilág volt Udvarhelyen

A Szép holdvilág volt című táncjátékát mutatja be az Udvarhely Néptáncműhely ma 19 órától a helyi Művelődési Házban. Az előadás rendezését a táncműhely egyik táncosa, Antal József vállalta el. A táncműhelynek jelenleg tizenegy aktív táncosa és egy háromtagú zenekara van. A táncjáték szereplőgárdája emellett a Kék Iringó Néptánccsoport három lánytagjával, a zenekar a Keleti Szél Szabadcsapat népzenészeivel egészül ki – mondta Miklós Levente, a Néptáncműhely igazgatója.

Krónika, 2005. április 21.


Eredics Gábor, a 30 éves Vujicsics Együttes vezetője

Az, hogy a Vujicsics Együttes 30 éves, csak apropó. Ráadásul nem is egészen pontosan annyi, attól függ, hogy honnan számítjuk. Valójában Eredics Gáborral akartunk beszélgetni, már csak azért is, mert sikeres bandák mögött érdekes emberek szoktak állni. Például meg akartam tõle kérdezni, hogy hol lehet így megtanulni játszani tamburán és harmonikán. - Kuvaitban! - vág a dolgok elé, de haladjunk sorjában.

café momus - komolyzenei magazin, 2005. április 20.


Vujicsics-jubileum

Pályafutásának harmincadik évfordulóját ünnepli ma este nyolc órakor a Nemzeti Hangversenyteremben (Budapest IX., Komor Marcell utca 1.) a Vujicsics Együttes.

Népszabadság, 2005. április 20.


Saját produkciót visz színre az Udvarhely Néptáncműhely

Januártól önálló intézményként működik az Udvarhely Néptáncműhely. Miklós Levente igazgató tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, teljesen új koncepcióval indult el öt héttel ezelőtt egy munkafolyamat, melynek gyümölcse a csütörtök este bemutatandó, Szépholdvilág volt című táncjáték. Anyagi háttér hiányában a produkciót önerőből viszi színre a táncműhely – tájékoztatott Antal József művészeti vezető, a táncjáték koreográfusa.

Hargita Népe, 2005. április 20.


Népdalvetélkedő Csíkban
Csak tiszta forrásból

Hatodik alkalommal szervezte meg a csíkszeredai Tiszta Forrás Alapítvány a Csak tiszta forrásból elnevezésű területi népdalvetélkedőt. A verseny célja: a Csíki- és a Gyergyói-medence népi énekes hagyományainak felkarolása, népszerűsítése, újragyökereztetése a fiatalok körében, tehetséges énekesek felfedezése, a fiatal korosztály ízlésének és identitástudatának fejlesztése. A hétfőn kezdődött és május 21-ig tartó versenyt dr. Szalay Zoltán ismerteti.

Hargita Népe, 2005. április 20.


Erdélyország az én hazám

A Háromszék Táncegyüttes 1990-ben az erdélyi népzene- és néptánckultúra gyûjtésének, megôrzésének és elôadásának céljával jött létre. A társulat olyan bemutatók és elôadások létrehozásával szeretne hozzájárulni az Erdélyben élô etnikumok népzenéjének és néptáncmûvészetének hiteles megismertetéséhez, amelyek méltón képviselik az erdélyi magyar népmûvészetet. Számukra a tánc: ünnep, mint ahogyan minden magyar számára is az, hiszen népünk ôsidôk óta minden jelentôs eseményt tánccal ünnepel meg.

Népújság, 2005. április 20.


Magyar folklórgála Temesváron

„A csillárokon is lógtak” a nézők a X. Bánsági Magyar Napok zárórendezvényén, a Hagyománykeresőben című folklórelőadáson, amelyre szombat este a temesvári román opera színpadán került sor. Szász Enikő, a Temesvári Magyar Nőszövetség elnöke a rendezvénysorozat főszervezője a bevezetőben kiemelte: azért bérelte ki a város legszebb, legpatinásabb előadótermét, hogy méltó helyszínt biztosítson az utóbbi öt évben reneszánszát élő bánsági magyar hagyományőrzés színe-javát felvonultató folklórgála számára.

Romániai Magyar Szó, 2005. április 19.


Huszadszor szólt a síp

Őszre megszervezik a Szólj, síp, szólj! jubileumi koncertjét
Jubiláris huszadik alkalommal szervezték meg szombaton az Újvidéki Rádió M Stúdiójában a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőt. Két évtized alatt a vajdasági magyar általános iskolás diákok népzenét és népdalt kedvelő népes táborában szinte mozgalommá nőtte ki magát e rendezvény, mely ez alkalommal is több mint 400 tanulót és felkészítő pedagógust mozgósított. A versenyen nemcsak a tömegesség, a színvonal és a szervezés is példaértékű volt.

Magyar Szó, 2005. április 19.


Ötszörösére növeltük a csatornánkat

Március 31-ével a Windows Media Playeres csatornánk elérési címe megváltozott. A változás a korábban megszokott hangminőséget némileg rontotta. A mai nappal ezért ötszörösére növeltük az egyidőben történő hallgatás lehetőségét, így reméljük, megszűnnek a torlódások, megszakadások. Az új Windows Media Playeres csatornánk elérési címe :

mms://ewstreamer.folkradio.hu:80/folkradio

Probléma esetén szívesen segítünk a hiba@folkradio.hu címen!

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2005. április 18.


Aranycitera tizedszer

Az Aranycitera szervezőbizottsága tizedszer hirdeti meg a pályázatot az általános iskolák citerásai részére. A jelentkező szólisták és kettősök 3-4 perces műsorral, a kis együttesek 5-6 perces, eddig elő nem adott műsorral léphetnek föl. A vetélkedő színhelye Szenttamás, a szervezője pedig a Citerazene-barátok Klubja. A csoportok létszáma nem haladhatja meg a tizenötöt. Előadhatnak népdalcsokrot, táncházhoz fűződő muzsikát, gyermekjátékdalt, népszokáshoz fűződő zenét.

Magyar Szó, 2005. április 18.


Táncos hétvége
Erdőcsinád - Erdőcsanád

A tízéves Napsugár ünneplésével kezdôdött pénteken a vásárhelyi nyári színpadon. A szeszélyes április igyekezett keresztbe tenni a sereglô ifjaknak, de azok semmibe vették a fenyegetô felhôcsárdást, táncra vetkôzve vártak sorukra, s a vendég törökszentmiklósiakkal, marcaliakkal, soproniakkal, ürömiekkel ropták, örvendezve egymásnak; kicsik és nagyok, tökmagok és nagytinik, a nagy együttes jövendô és mai táncosai vették birtokukba a színpadot, melynek betonja másképp szól, mint a deszkapadló, a talpat gyötri, mégse retiráltak.

Népújság, 2005. április 18.


Turnéra indul az Ifjú Szivek

Egyhetes turnéra indul ma az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes Felföldi levelek című új műsorával, amelyet a történelmi Magyarország néptáncából és népzenéjéből állított össze Hégli Dusán koreográfus-rendező, valamint a nagy sikerű, lassan a 100. előadásához közeledő Magyar tánciskolával, amely a gyerekeket avatja be játékos formában a népzene és a néptánc világába.

Új Szó, 2005. április 18.


Égtájak fesztivál
Vendégségben Sepsiszentgyörgyön

Április 22. és 24. között kerül sor a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Égtájak Irodája, Sepsiszentgyörgy Megyei Jogú Város, A Fotóművészetet Pártoló Gyulai Ferenc Egyesület és a Művészeti Líceum közös programjára, az idei esztendő első Égtájak Fesztiváljára Vendégségben Sepsiszentgyörgyön címmel.

gondola.hu, 2005. április 17.


Páratlan péntek – Táncos történelem

Április 22-én 19:00 órától a Páratlan Péntek sorozat keretében Táncos Történelem címmel Tímár Sándor tánckölteménye kerül bemutatásra a Hagyományok Házában. Utána Magyar Táncház ördöngősfüzesi táncosokkal és az erdőszombattelki Varga Balog László zenekarával. Közreműködik a Tükrös együttes.

gondola.hu, 2005. április 17.


Gyergyószentmiklós
Népdalvetélkedő

A Hargita Megyei Kulturális Központ gyergyószentmiklósi fiókja május 7-én „Kék Szivárvány” címmel népdalvetélkedôt szervez, azzal a céllal, hogy a népdalt, de fôleg a Gyergyó vidéki népdalokat népszerûsítse. A vetélkedôre 15 életévüket betöltött ifjak és felnôttek jelentkezését várják április 24-ig, a megyei kulturális központ gyergyószentmiklósi irodájában.

Romániai Magyar Szó, 2005. április 16.


Megmérettetett a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

Szerdán rendkívüli alkalommal léptek színpadra a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tagjai. Patkó József kárpátaljai, Budapesten élő világhírű koreográfus, az UNESCO állandó zsűritagja abból az alkalomból érkezett Csíkszeredába, hogy helyszínen is meggyőződjön az együttes képességéről, egyáltalán arról, üti-e azt a színvonalat, ami feljogosítja a nyár folyamán Portugáliában és Spanyolországban megrendezendő Nemzetközi Folklór- és Táncfesztiválon való részvételre. Nos, a világhírű koreográfus szuperlatívuszokban beszélt az együttesről és vezetőjéről.

Hargita Népe, 2005. április 15.


Gyöngykoszorú Erdőcsinádon

Szombaton Erdőcsinádon a 12. alkalommal szervezik meg a nemzetközi Gyöngykoszorú néptánc-, népdal- és népzene-találkozót. Nemcsak erdélyi, hanem határon túli települések meghívottjai is eljönnek műsoraikkal. A népviseleti ruhák bemutatása, felvonultatása 10 órakor kezdődik, ezt 10.30 órától ökumenikus istentisztelet követi a helybéli református templomban. A csoportok 11 órától 18-ig mutatkoznak be a művelődési otthonban.

Népújság, 2005. április 15.


Forró vízbe teszlek, onnan is kiveszlek...

Huszadik alkalommal szervezik meg az Újvidéki Rádióban az általános iskolások népzenei versenyét. Az elmúlt két évtizedben a Szólj, síp, szólj! vetélkedő mozgalommá nőtte ki magát, minden nehézség ellenére sem lehetett elnémítani, a gyerekek számára is kihívásnak számító rendezvényt nem törték derékba az elmúlt másfél évtized megpróbáltatásai.

Magyar Szó, 2005. április 15.


A Vujicsics Együttes jubileumi koncertje a Művészetek Palotájában

A harmincéves Vujicsics Együttes jubileumi koncerttel emlékezik meg névadójáról és az elmúlt három évtizedről április 20-án este 8 órától a Művészetek Palotájában található Nemzeti Hangversenyteremben.

Hagyományok Háza, 2005. április 15.


ÜNNEPI KESERGŐ
Hazatért az Országos Táncháztalálkozó

Hazatért az Országos Táncháztalálkozó: a Budapest Sportcsarnok leégését követően több helyszín után végre ismét a régi-új létesítmény adott otthont a rendezvénynek. Némi üröm az örömteli eseményben, hogy a táncházmozgalom hétköznapokon kevésbé egészséges képet mutat.

Heti Válasz, 2005. április 14.


Elvarázsolt világok ég és föld között

Hatalmas volt az érdeklődés Lovász Irén kedd esti lemezbemutató koncertje iránt; a Magyar Rádió márványterme zsúfolásig megtelt, az előtér, de még a bejárati lépcsők is. Tömött sorokban fordultak vissza a később érkezők, látva, hogy reménytelen a bejutás. Az is igaz, hogy az új lemez, a Fellegajtó nem mindennapi hangulata, mondanivalója, a magyar zenei élet különböző területeiről összegyűlt nagy tudású zenészek és Lovász Irén sajátos, elvarázsolt világa olyan természetfeletti erőt képvisel, amelynek hatása alól aligha tudjuk kivonni magunkat.

Magyar Nemzet, 2005. április 14.


Oroszhegy
Gyermek Néptánc- és Népdalfesztivál

Az Oroszhegyi Kulturális és Ifjúsági Egyesület, Oroszhegy Község Polgármesteri Hivatala és a helyi Petőfi Sándor Általános Iskola szervezésében április 16-án tartják az I. Oroszhegyi Gyermek Néptánc- és Népdalfesztivált. 9.30 órakor lesz a megnyitó, ezt követően a népdalénekesek fellépését kísérhetik figyelemmel az érdeklődők.

Hargita Népe, 2005. április 14.


Ma népzenei döntő

Temerinben ma rendezik meg a KMV népzenei vetélkedőjét a Szirmai Károly MME szervezésében. A népzenei, népi ének és a néptánc kategóriában közel harminc fellépőre számítanak. Az Ifjúsági Otthonban 15 órakor kezdődik a népzenei, 17 órakor a színházteremben a pedig a néptáncvetélkedő. A résztvevőket 14 órára várják az Ifjúsági Otthonba. A produkciókat Borsi Ferenc, Kiss Zselykó és Bodor Anikó értékeli.

Magyar Szó, 2005. április 14.


Népdalverseny nyertesei

Kallós Zoltán neve egyet jelent a népi kultúra feltérképezésével, megőrzésével és továbbadásával. A Corvin-lánccal kitüntetett személyiség által tett alapítvány immár harmadik alkalommal szervezte meg az Erdélyi Magyar Népdalversenyt. A versenyre 37 népdalénekes és 8 zenekar nevezett be. Hargita megyéből a csíkszeredai András Orsolya Erzsébet és a kápolnásfalvi Elekes Ibolya népdalénekeseket, valamint a székelykeresztúri Cikász és a gyimesközéploki Tücsök zenekart díjazták.

Hargita Népe, 2005. április 13.


Odzemok, verbunk, csárdás az Ifjú Szivek műsorában
Felföldi levelek

Fél. Új műsorának ősbemutatóját a szenci járásbeli községben mutatta be az elmúlt hét végén az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes. A műsor címe nem csalás és nem ámítás, a közönség nemcsak azon régiók, megyék táncait láthatja, zenéjét hallhatja, ahol száz évvel ezelőtt Bartók Béla és Kodály Zoltán járt népdal- és népzenegyűjtő úton, hanem részleteket is hallhat a két zeneszerző, valamint Márai Sándor leveleiből is.

Új Szó, 2005. április 13.


Hagyományápolás Gernyeszegen

Gernyeszegen két, az 1800-as évekbôl származó népviselet maradt fenn, valamint az 1906-ban készült fénykép, amelyen a házaspár gernyeszegi népviseletben pózol. Ezeket vitték el Sepsiszentgyörgyre, de mintát vettek a kézdivásárhelyi múzeumban levô gernyeszegi népviseletbe öltözött babáról is. Elkészültek a gyönyörû ruhák. 2003. szeptember 15-tôl az iskolában népi táncot tanítanak választott tantárgyként. Az oktató Szabó Éva tánctanár, akitôl az elemisták és tanítónôk sajátíthatják el a helybeli táncokat. Egy éve alakult a Boglárka tánccsoport húsz párral.

Népújság, 2005. április 13.


Újra indul a Sebő-klub!

Az alkalomhoz illően április 14-én 19.00 órakor a Benczúr Házban egy József Attila esttel jelentkezik Sebő Ferenc és csapata. A rendezvényen belehallgathatunk a most ünnepelt költő megzenésített verseiből összeállított CD-be. Az estet tovább színesíti, hogy sztárvendégként találkozhatunk a régi Sebő együttes két tagjával, Halmos Bélával és Nagy Alberttel. Lesz hangszerbemutató, ahol egy Moldvából hozott balkáni hangszer, a kaval hallható, látható majd.

Kaleidoskop, 2005. április 12.


10 éves a Napsugár

A Marosszék Kulturális Egyesület szervezésében április 15-én, pénteken 17 órától a marosvásárhelyi nyári színpadon a Napsugár gyermek-néptáncegyüttes 10 éves fennállása alkalmával nemzetközi néptánctalálkozót szerveznek. Részt vesz a Miklós Táncegyüttes Törökszentmiklósról, a Pendelyes Együttes Sopronból, a Lippentôs Egyesület Marcaliból, valamint az Üröm Öröm Néptáncmûhely. A vendéglátók közül színpadra lép a Napsugár három nemzedéke, valamint a Maros Mûvészegyüttes.

Népújság, 2005. április 12.


A Hagyományok Háza pályázatot hirdet táncházi zenekarok, szólisták részére

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet táncházi zenekarok, szólisták részére, ahol öt formáció kap lehetőséget, hogy nyilvános megjelentetésre szánt népzenei anyagát az intézmény hangstúdiójában, legfeljebb 50 órában hanghordozóra rögzítse.

Hagyományok Háza, 2005. április 12.


A moldvai csángók magyar oktatásáért
Téglajegyek a megmaradásért

Ízes csángó tájszólásban csendültek fel a szentes népdalok, csattanó végû történetek, mesék, csak úgy ropogott a színpad deszkázata a nyolc pusztinai fiú és lány talpa alatt az Erdélyi Magyar Közmûvelôdési Egyesület Maros megyei szervezete patronálásával a Kultúrpalota kistermében szombaton megrendezett mûsorban. A Bákó megyei Külsôrekecsin (Bákótól 25 kilométerre) nevû településen építendô középiskola anyagi támogatásából vállaltak fel egy részt azok, akik a Feljött a nap szép fényesen címû, csángó gyerekek énekeit, csángókról szóló írásokat és fényképeket tartalmazó CD-t, (amelyhez a Reverinda címû gyereklapot ajándékként adták) jelképes összegért megvásárolták.

Népújság, 2005. április 11.


Jubiláris Szólj, síp, szólj!

Április 16-án, szombaton rendezik meg a 20. Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőt Újvidéken. A rendezvényt a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, az Újvidéki Rádió és a budapesti Vass Lajos Népzenei Szövetség szervezi. A verseny 9 órakor kezdődik. Az 1-es stúdióban az énekszólisták, az M-stúdióban a hangszerszólisták, kisegyüttesek és énekcsoportok mutatkoznak be.

Magyar Szó, 2005. április 9.


Petőfi körtefájától a népdalokig

Százesztendôs is elmúlt már az a fénykép, amelyet a Székelykeresztúron élô Lôrinczi Anna (szül. Sebôk, 1927) mutatott meg nekünk, s amely ennek az írásnak az apropója. A képet Nagy Béla, Székelykeresztúr egykori fotómûvésze még 1948-ban készítette, amikor a város éppen a szabadságharc 100. évfordulóját ünnepelte. A fotográfia valamikor az ’50-es évek derekán került mostani tulajdonosához, ajándékképpen. A ma általunk Petôfi körtefája néven ismert fa látható rajta, mondhatni, épségben, illetve, az egykorú visszaemlékezések szerint, teljes pompájában.

Romániai Magyar Szó, 2005. április 9.


Népzenegyűjtés Bölcskén

Népzenegyűjtő programot indítanak a Paks–Dunaföldvár Kistérségi Társulás 14 településének bevonásával a Tehetséges Gyermekekért Egyesület szervezésében. Már ezen a nyáron meg akarják szervezni azt az ötvenfős népzenei tábort, ahol az egyesület emberei művészeti középiskolásokkal és főiskolásokkal bejárják a 14 települést, és a felvett dallamokat hallás után lejegyzik, illetve számítógépes programra viszik. Az anyag feldolgozása után egy 250 oldalas kiadvány készül CD- és audiokazetta-melléklettel.

MTI, 2005. április 8.


Ön kit díjazna?

A NIOK Alapítvány tizedik alkalommal osztja ki Az Év Egyéni Adományozója, Az Év Vállalati Adományozója és Az Év Civil Szervezete díjakat. Szeretnénk, ha - rövid indoklással együtt - minél többen minél többeket jelölnének ezekre a díjakra. A közzétett felhívásra bárki benyújthatja jelölését, és ezek alapján a NIOK kuratóriuma dönt. A 2004-es év jelöléseit 2005. május 2-áig várjuk.
Jelölés és további információk a www.niok.hu/dijak.htm oldalon.

NIOK Alapítvány, 2005. április 8.


Édes Erdély (Brassói pályaudvar)

Nagy gondolat: eltáncolni, megénekelni Erdélyt. Azon a helyszínen, ahol együtt van mindaz, mi lényege, a sokféle náció, amely belakta, megművelte, felépítette. A tájat, a földet, a hazát. Amikor több operatőr munkájával, Péterffy András rendezésében filmre vették a Brassói pályaudvart, szociotáncként adták meg a műfaját.

Magyar Narancs, 2005. április 7.


Tízéves a Napsugár

A Napsugár Gyermektáncegyüttes 1995. január 28-án alakult. A közvetlen cél az volt, hogy a Maros Művészegyüttes számára biztosítsák az utánpótlást, mivel Erdélyben nincs intézményes táncosképzés. Alapítója Füzesi Albert. Ô ma is a Maros Művészegyüttes tánckarát vezeti.

Népújság, 2005. április 7.


Aranycitera tizedszer

Az Aranycitera szervezőbizottsága tizedszer hirdeti meg a pályázatot az általános iskolák citerásai részére. A jelentkező szólisták és kettősök 3-4 perces műsorral, a kis együttesek 5-6 perces, eddig elő nem adott műsorral léphetnek föl. A vetélkedő színhelye Szenttamás, a szervezője pedig a Citerazene-barátok Klubja. A csoportok létszáma nem haladhatja meg a tizenötöt. Előadhatnak népdalcsokrot, táncházhoz fűződő muzsikát, gyermekjátékdalt, népszokáshoz fűződő zenét.

Magyar Szó, 2005. április 7.


IX. Kőketánc május 21-én

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya és az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör kilencedik alkalommal hirdeti meg az általános iskolások énekes népi gyermekjáték- és néptáncvetélkedőjét. A jelentkezők a következő kategóriákban és korcsoportokban versenyezhetnek: 1. énekes népi gyermekjáték – nagycsoportos óvodások, alsósok, 2. néptánc – alsósok, felsősök, 3. szólótánc – felsősök, 4. népszokások – mindhárom korcsoport és lehet vegyes is.

Magyar Szó, 2005. április 7.


Gyógyító hagyomány - konferencia a népi kultúra és a lelki egészség kapcsolatáról

A Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelye Gyógyító hagyomány - A népi kultúra elemeinek integrálási lehetősége a modern lelkiegészség-kultúrába és gyógyító munkába címmel 2005. május 18-án konferenciát rendez a Hagyományok Házában, melyre ezúton szeretnénk meghívni minden érdeklődőt.

Hagyományok Háza, 2005. április 6.


Gyöngykoszorú Erdőcsinádon

Április 15-én, pénteken Erdőcsinádon a 12. alkalommal szervezik meg a nemzetközi Gyöngykoszorú néptánc-, népdal- és népzene-találkozót. Nemcsak erdélyi, hanem határon túli települések meghívottjai is eljönnek mûsoraikkal. A népviseleti ruhák bemutatása, felvonultatása 10 órakor kezdôdik, ezt 10.30-tól ökumenikus istentisztelet követi a helybéli református templomban. A csoportok 11 órától 18-ig mutatkoznak be a mûvelôdési otthonban.

Népújság, 2005. április 6.


Kibontakozó gyermek-néptáncmozgalom

Második alkalommal rendezték meg a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában a Kosz Szilveszter nevét viselő gyermek-néptánc-fesztivált. A telt ház előtt színpadra lépő néptáncegyüttesek (közel 300 gyermektáncos) bemutatkozását fergeteges tapssal jutalmazta a többnyire fiatal közönség – jelezve ezáltal, hogy igény van az ilyen rendezvényekre. Azáltal, hogy iskolásaink idejekorán „belenőnek néptánc-hagyományaink ápolásába, igazi gyermek-néptáncmozgalom kibontakozásának lehetünk szemtanúi. Zsenge korban kell elkezdeni – legyűrve a színpadlázt, a kezdeti botlásokat –, ahhoz, hogy kiváló táncosokká nőjjék ki magukat, s közülük kerüljenek ki – miért ne – a jövendő táncoktatók, koreográfusok is.

Hargita Népe, 2005. április 5.


Átszálló Erdélybe

Tétován kérdezi egy szürke kabátos asszony a peronon, hogy akkor ő most bemehet-e a váróterembe. Nem, mondja egy biztonsági ember, aztán érzi talán, hogy ez így kevés, ezért hozzáteszi még: táncolnak bent. Vasárnap este háromszor egy órára megvalósult végre az a régi álom, hogy a művészethez igazodjon az élet. Brassói pályaudvar címmel tartottak előadásokat a Kelenföldi pályaudvaron, ezért az épület egy részét lezárták.

Népszabadság, 2005. április 5.


Megjelentek az NCA új, 2005. évi pályázati felhívásai

A Nemzeti Civil Alapprogramban a 2005. évi új pályázati felhívások 2005. március 31-én jelentek meg.
Működési célú pályázati felhívást jelentetett meg valamennyi regionális hatókörű kollégium, (Észak-alföldi, Dél-alföldi, Dél-dunántúli, Közép-dunántúli, Nyugat-dunántúli, Észak-magyarországi, Közép-magyarországi) valamint az Országos Hatókörű Civil Szervezetek Támogatásának Kollégiuma.
A működési célú pályázatokon túl, a szakmai Kollégiumok, úgymint az NCA Nemzetközi Civil Kapcsolatok és Európai Integráció Kollégiuma, az NCA Civil Önszerveződés, Szakmai és Területi Együttműködés Kollégiuma, valamint az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiuma is megjelentették 2005. évi szakmai célú pályázataikat.

NCA, 2005. április 5.


Elmarad a következő Páratlan Péntek programja

Elmarad a következő Páratlan Péntek programja. A kormány által gyásznappá nyilvánított április 8-i napon temetik II. János Pál pápát a Vatikánban. A Hagyományok Háza a szomorú eseményre tekintettel nem tartja meg szokásos Magyar Táncházát. Megértésüket köszönjük.

Hagyományok Háza, 2005. április 5.


Rekord a táncháztalálkozón
Tízezrek ropták a sportarénában · Régi-új helyszín, változatlan atmoszféra

Minden eddigi nézőszámot megdöntött az idén a tavaszi fesztivál
záróeseménye, a XXIV. Országos táncháztalálkozó és kirakodóvásár: közel tizennyolcezren vettek jegyet a kétnapos eseményre, szombaton a
vendégekkel és a közreműködőkkel együtt egyszerre tizennégy-tizenötezren voltak jelen a régi-új helyszínen, a Papp László Budapest Sportarénában.

Magyar Nemzet, 2005. április 4.


Ördögváltozás
Bemutató a Háromszék táncegyüttesnél

Farsangi hangulatban indul a történet: alakoskodók lepik el a színpadot, mindenki másnak öltözik, mint ami valójában. A Székely minden kínálkozó alkalmat megragad, hogy a közelébe kerülő menyecskéket elcsábítsa, majd gyónni indul, de útközben találkozik az ördöggel, és a kísértés folytatódik.

Háromszék, 2005. április 2.


A magyar táncegyüttes elismerése

Viktor Baloga, a megyei állami közigazgatás elnöke nemrég levelet kapott Miroszlav Vantuh Sevcsenko-díjas kiváló művésztől, Ukrajna hősétől, az Ukrán Nemzeti Táncművészeti Szövetség elnökétől. Az országszerte ismert koreográfus a levélben köszönetét fejezi ki a megyei szakszervezeti tanács kultúrháza Dzserelce Karpat gyermek-táncegyüttesének és az Ungvári Közművelődési Szakiskola Napraforgó magyar táncegyüttesének, valamint azok vezetőinek, Mihajlo Szacskónak, illetve Sütő Mihálynak.

Kárpáti Igaz Szó, 2005. április 2.


FELHÍVÁS MAGYAR NÉPZENÉSZEKHEZ
(Tavaszi Emlékhadjárat)

Szeretnénk megrendezni a 100 Tagú Magyar Népzenekar fellépését!

Bár magam jó néhány zenész ismerősömmel beszéltem már, akik biztosítottak részvételi szándékukról, s ennek köszönhetően mintegy hatvan zenészre számíthatunk - további szervezésre és jelentkezőkre van szükség.
Ökrös Csaba felvetette, hogy lehetne a 77 Magyar Népzenész elnevezéssel is megrendezni a fellépést Isaszegen. Úgy gondolom, hogy mind a két név jó és nagy hatású, de valójában a létszám fogja eldönteni, hogy melyiket választjuk.

Folklista, 2005. április 1.


eMeRTon-díj: Bognár Szilvia az év folkénekese

Tizennyolcadik alkalommal ítélte oda a zenei szakemberekből álló zsűri a Magyar Rádió „hangdíját”, az eMeRTont. Az év folkénekese Bognár Szilvia lett. Az ünnepélyes díjátadást április 15-én este hét órakor gálaesttel egybekötve tartják a Dél-budai Kulturáis és Szabadidőközpont színháztermében. Az eseményt a Petőfi rádió élőben közvetíti.

Folkrádió, 2005. április 1.