Folkrádió

Tallózó

FELHÍVÁS: Eszterlánc Szlovákiai Magyar Gyermek - Néptáncfesztivál

A fesztiválra jelentkezhet minden szlovákiai magyar - a Kárpát-medence néptánckultúráját és hagyományait ápoló - gyermektáncegyüttes.

Jelentkezési határidő: 2005. június 10.

Ifjú Szivek, 2005. május 31.


Eger
Ködellik a Mátra

Egyebek mellett citerásbált is tartottak a Ködellik a Mátra elnevezésű kétnapos népzenei találkozón, amelynek keretében a hétvégén 75 együttes és szólista lépett fel Egerben a Megyei Művelődési Központban. Az idei népzenei találkozón a palóc hagyományokat ápoló hagyományőrző együttesek voltak többségben; ennek megfelelően a magyarországi kórusok mellet hat szlovákiai palóc településről is érkeztek fellépők a rendezvényre. A hangversenyek mellett néprajzi tárgyú filmek vetítésére és etnográfiai könyvek bemutatójára is sor került.

Új Szó, 2005. május 30.


Az Ifjú Szivek tánciskolája és felföldi utazása
Amilyen bátorsággal nyúlt Hégli kultúránk nagyjainak leveleihez, ugyanilyen bátorsággal vitte színpadra e nagy művészek által bejárt felvidéki kistájak táncait

Pozsony, Astorka, 2005. május 16. Elnézem ezt a maroknyi csapatot, az immár öt éve hivatásos, ötven éve fönnálló Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttest, s valahol a szívem mélyén, kérem, ne vegyék tőlem rossz néven, büszke vagyok rá. Úgy érzem, egy kicsit ők a Népes újjáélesztői, a Szőttesnek a hivatásos együttessé válásról szőtt álmainak megvalósítói, de egyúttal a valamikori műkedvelő Ifjú Szivek lelkesedésének is továbbhordozói.

Új Szó, 2005. május 27.


Liszka József néprajzkutatóval az etnográfia mai feladatairól, kihívásairól
Az önismeret egyik útja

Liszka Józsefet, a néprajztudomány egyik kiváló hazai képviselőjét, a Fórum Kisebbségkutató Intézet komáromi Etnológiai Központjának vezetőjét a közelmúltban Arany János-díjjal tüntette ki a Magyar Tudományos Akadémia. Ennek kapcsán beszélgettünk munkájáról, terveiről.

Új Szó, 2005. május 26.


Eurorégiós népdalvetélkedô Újszentesen

Május 21-22-én hatodik alkalommal szervezte meg Újszentesen a helyi Tulipán Nótakör és a Polgármesteri Hivatal az immár hagyományos Pünkösdi Népdalvetélkedôt. A szentesi (Magyarország) és a muzslai (Vajdaság) versenyzôk részvételének köszönhetôen a DKMT eurorégiós szintû vetélkedô színvonala – a zsüri értékelése szerint – minden eddiginél magasabb volt. A három korosztály – 7-10 évesek, 11-14 évesek és 14 éven felüliek - számára meghirdetett kétfordulós vetélekedôre huszonhat temesvári, muzslai, lugosi, szentesi és újszentesi versenyzô nevezett be, valamennyien két szabadon választott népdalcsokorral léptek közönség elé.

Romániai Magyar Szó, 2005. május 26.


CSAK TISZTA FORRÁSBÓL NÉPDALVETÉLKEDŐ
Népszerű a népdaléneklés

A hatodik kiírásához érkezett Csak tiszta forrásból népdalvetélkedőn idén 159 gyermek – 133 egyéni versenyző és 8 dalcsoport 26 tagja – vett részt, 30 településről. A Csíki-medence településeiről jött versenyzők mellett idén Borszékről is neveztek be. – Színvonalas verseny volt – mondta a szervező alapítvány képviselője, Antal Rozália. Hangsúlyozta, hogy a vetélkedő célja minél több gyermeket ösztönözni a népdalok tanulására, éneklésére és lehetőséget teremteni tehetségük megmutatására. Örömmel állapította meg, hogy nagyon sok jó hangú, kiváló adottságú gyermek van a környéken.

Hargita Népe, 2005. május 25.


Klasszikus zenével fűszerezett népzene
Lemezbemutató a RÉV-ben

Komárom. Lemezbemutató koncertet ad június 4-én 19 órától a RÉV-Magyar Kultúra Házában Lakatos Róbert és a Rév zenekar. A Cseh Tamás, Cseh Sándor, Hanusz Zoltán, Korpás Éva, Lelkes Tibor, Mester László, Oláh Attila és Lakatos Róbert alkotta együttes egy évvel ezelőtt alakult.

Új Szó, 2005. május 25.


Nemzetközi fazekas és néptáncfesztivált rendeznek Debrecenben

A Szomszédolás elnevezésű néptáncfesztivál tizenötödik alkalommal, a nemzetközi fazekasfesztivál negyedszer várja az érdeklődőket Debrecenben - mondta a rendezvényeket szervező Kölcsey Ferenc Megyei Közművelődési Intézet igazgatója keddi sajtótájékoztatóján.

MTI, 2005. május 24.


30 éves a néptánc-szak

Harminc évvel ezelőtt 1975-ben végzett az első néptáncos évfolyam a Táncművészeti Főiskolán. Ennek tiszteletére az Erkel Színházban rendhagyó évfolyam-találkozót szerveztek, ahol együtt táncoltak az egykori és a mostani növendékek. Az Erkel színházban a főiskola hallagtói Néptáncgálaműsort adtak.

HírTV, 2005. május 24.


IX. KŐKETÁNC
Tömegesség és színvonal

Szombaton Óbecsén, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör közreműködésével, a Kultúrkörben szervezték meg a sorrendben IX. Kőkentáncot, a vajdasági magyar gyerekek énekes népi játék és néptáncvetélkedőjét. A csoportok a szomszédos Petőfi Sándor Általános Iskolában készülhettek a fellépésekre. Megnyitóbeszédében Szabó Gabriella főszervező közölte: az elmúlt 9 év alatt a vetélkedő fontos eseménnyé vált, a Tartományi Művelődési Egyesület tekinti sajátjának, és egész évi tevékenységét egy kicsit ennek a jegyében (is) szervezi meg.

Magyar Szó, 2005. május 23.


Néptánc-fesztivál

Az ExpoTransilvania csarnokában a hét végén hatodik alkalommal rendezték meg az Erdélyi Ünnepek elnevezésű előadássorozatot. Idén az eseménnyel egyidejűleg megalakult az Erdélyi Folklór Egyesület is, amely a népi hagyományokat és kultúrát hivatott megőrizni és a fiatal nemzedéknek továbbadni. A rendezvényen a népművészet kilencven mesterének kiállítása mellett 28 erdélyi tánccsoport lépett fel, s a különböző régiók sajátos táncai mellett a falusi népviseletet és az ünnepi szokásokat, néphagyományokat is bemutatták.

Szabadság, 2005. május 23.


A küldetéstudat a legfontosabb
Átadták a Kiss Lajos Néprajzi Társaság rangos elismeréseit

A Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöksége az idén hetedik alkalommal ítélte oda a már hagyományosnak számító néprajzi díjait az arra legméltóbbaknak. A szabadkai Városházán megtartott ünnepélyes díjkiosztón Raffai Judit, a néprajzi társaság elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd a méltatásokat követően átadták az emlékplaketteket és a gazdag könyvcsomagokat a kitüntetetteknek.
A néprajzi társaság névadójáról elnevezett Kiss Lajos-díjat az idei évben a magyarkanizsai dr. Papp György vehette át tudományos kutatásaiért.

Magyar Szó, 2005. május 21.


Kapanyányimonyók és a többiek
Hivatásos táncegyüttesek találkozója

— A tervezés lényege a radírozás — hangzott azon az előadás-értékelő beszélgetésen, amelynek az lett volna a szerepe, hogy építő jellegű kritikával segítse a további alkotómunkát. Hogy ez nem teljesen sikerült, és a kioktatás kerekedett felül, részben annak tudható be, hogy a két nap nem bizonyult elégségesnek az öt erdélyi magyar hivatásos táncegyüttes munkájának művészeti értékelésére. A sepsiszentgyörgyi találkozón látottakból mégsem a hibák tárháza maradt meg a nézőkben, hanem az, hogy a hivatásosság egyben elhivatottságot is jelent, a Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, Nagyváradon és Sepsiszentgyörgyön működő együttesek tagjai számára a néptánc nem csak a kenyérkereset eszköze, hanem lételem, életformájuk meghatározó pillére.

Háromszék, 2005. május 21.


Nem kell egy kaptafára húzni
Hivatásos táncegyüttesek találkozója

A két nap alatt bemutatott öt előadás láttán tudni lehetett: a négyszemközti beszélgetések és a nyílt szakmai fórum legvitatottabb kérdése az lesz, hogy a táncszínháznak vagy a tiszta folklórműsornak van-e létjogosultsága, jövője. — Mindkettő nagyon fontos, mert kell lenniük olyanoknak, akik a koreográfiai mondanivalójukkal be tudnak kapcsolódni a kortárs kérdésekbe, és kell lenniük olyanoknak, akik megőrzik a táncanyanyelvet, amelyből építkezni lehet — szögezte le a találkozó meghívottjaként jelen lévő Novák Ferenc Tata, a budapesti Honvéd Táncszínház művészeti vezetője.

Háromszék, 2005. május 20.


IX. Kőketánc énekes népi gyermekjáték és néptánc vetélkedő

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete 2005. május 21-én rendezi meg a IX. Kőketánc énekes népi gyermekjáték és néptánc vetélkedőt az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör székházában. A vetélkedő 9, illetve 14 órakor kezdődik. A résztvevőket két órával a kezdés előtt várjuk a helyszínen. Mindkét műsorrészben kategóriánként mutatkoznak be a csoportok, közlik a szervezők.

Vajdasag MA, 2005. május 20.


Két napig zeng a népdal Újszentesen

Május 21–22-én kerül sor Újszentesen a hagyományos Pünkösdi Népdalvetélkedőre. A hatodik éve megrendezett eurorégiós verseny szombaton reggel 9 órakor a versenyzők fellépési sorrendjének megállapításával kezdődik, az énekesek 10 órakor lépnek színpadra a kultúrházban. A délutánt népdaltanulással, az estét pedig táncházban töltik a gyermekek.

Nyugati Jelen, 2005. május 20.


Az erdélyi magyar népi együttesek mindegyike sajátos arculattal kísérletezik

Erdélyben öt hivatásos magyar népi együttes működik, többségük a Székelyföldön, egy pedig a Partiumban. Az idén is mindegyik részt vesz az erdélyi magyar hivatásos népi együttesek kétnapos sepsiszentgyörgyi találkozóján. A legrégebbi a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes. Állami Székely Népi Együttes néven hozták létre 1956 őszén, 134 taggal. Nevét 1959-től Állami Dal- és Táncegyüttesre változtatta, 1970-től pedig az állami filharmónia kórusaként működött. Önálló intézménnyé 1980-ban lett, amikor felvette jelenlegi nevét.

MTI, 2005. május 19.


Az együttlét jó alkalom a töltekezésre
Hivatásos táncegyüttesek találkozója

Az öt erdélyi magyar hivatásos néptáncegyüttes tegnap kezdõdött sepsiszentgyörgyi találkozóján átfogó képet kaphatunk a néptáncmozgalom ama szeletérõl, amelynek mûvelõi fõállásban, a tánc- és a hagyományõrzés iránti elhivatottsággal végzik munkájukat. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, az Udvarhely Néptáncmûhely, a Maros Mûvészegyüttes, a Nagyvárad Táncegyüttes és a házigazda Háromszék Táncegyüttes a két nap alatt önálló produkcióval mutatkozik be, a társulatok ma este közös gálamûsorral lépnek fel.

Háromszék, 2005. május 19.


Hétvégi néptáncfesztivál és vásár

A május 20–22. között az Expo-Transilvania Kiállítási Csarnokban zajló néptánc fesztiválra közel harminc tánccsoportot várnak a szervezők, fellép a szamosújvári Téka Alapítvány együttese, a Kaláka, illetve a Széki Szalmakalap Néptáncsoport. A szervezők elmondták: bár a tavalyi költségvetésnek mindössze fele állt rendelkezésükre, idén szeretnék csökkenteni a „miccsezéssel és sörpatakokkal fémjelzett népünnepély jelleget, az igényes szórakozásra, a népi táncok, dallamok felidézésére fektetve hangsúlyt.

Szabadság, 2005. május 19.


Elhunyt Gergely András

Türén vasárnap hajnalban elhunyt az ősi magyar népi énekkultúra egyik utolsó nagy öregje, Gergely András. Legjobb énekeseink és népdalgyűjtőink örök és kiapadhatatlan forrása volt, mestereként szerette Sebestyén Márta, Berecz András, Kallós Zoltán. A kalotaszegi Türe népművésze 1999-ben kapta meg a Magyar Művészetért díjat. Ma Berecz András a Magyar Művészetért díj kuratóriuma nevében is elhelyezi a koszorút az erdélyi türei temetőben.

Magyar Nemzet, 2005. május 18.


Néptáncegyüttesek találkozója

Harmadik alkalommal szervezi meg a Romániai Magyar Néptánc Egyesület Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozóját. A ma kezdődő kétnapos rendezvényen részt vesz a két Hargita megyei hivatásos együttes is.

Hargita Népe, 2005. május 18.


Pünkösd muzsikával

Ismét tematikus, ezúttal a pünkösd zenei anyagával foglalkozó lemezt jelentetett meg Szvorák Kati. A népdalénekes a közép-európai dallamcsaládok egymásra hatását bemutató sorozat legújabb albumán precízen és tudományos alapossággal tárja fel a pünkösdi gregorián dallamok, a népi variánsaik és az egyes szokásdallamok kapcsolatát a magyar, a német, a horvát, a szlovák, a román, a bosnyák, a sokác, a bunyevác, a cseh és a szlovén hagyományban.

Magyar Nemzet, 2005. május 17.


Ma kezdõdik a Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója
Tizenöt éves a Háromszék Táncegyüttes

Valamennyi hivatásos erdélyi magyar néptáncegyüttes egyetlen országos fóruma a ma Sepsiszentgyörgyön kezdõdõ Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója. „A közönség átfogó képet kaphat a hivatásos néptáncmozgalom pillanatnyi helyzetérõl, alakulásáról, az együttesek pedig figyelemmel kísérhetik egymás munkáját” – számolt be a rendezvényrõl Deák Gyula Levente, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes igazgatója, a Romániai Magyar Táncszövetség elnöke.
Kiemelt jelentõségû, hogy idén Sepsiszentgyörgyön rendezik meg a találkozót, mivel a Háromszék Táncegyüttes ez év májusában ünnepli fennállásának tizenötödik évét – a találkozó ennek az évfordulónak is méltó ünnepe lesz.

Krónika, 2005. május 17.


A néptáncok szeretete nem ismer határokat

Kilencszáz néptáncos vett részt a háromnapos balatonboglári MÉTA-fesztiválon. Az ország legnépszerűbb néptánckoreográfia-versenyét immár kilencedik alkalommal kísérte óriási siker. A tegnap véget ért találkozón, melyet a Helyiérték egyesület szervezett, az idén húsz gyermek- és ifjúsági csoport mérte össze tudását. A fesztivál nagy népszerűségét jelzi, hogy a három korcsoportban versengő hazai néptáncosokon túl külföldiek is részt vettek a programon.

Somogyi Hírlap, 2005. május 17.


Juhmérés Visában

Ma is elevenen élő néphagyomány a juhmérés Visában. Az idén másodszor vettem volna részt az április 23-i juhmérésen, de a rossz időjárás miatt bizonytalan időre elhalasztották. Végül április 26-án zajlott le az esemény. Annyira érdekesnek találtam a tavaly, hogy most azzal a céllal mentem, írok róla, de megelőztek. Így tehát beérem egy könyvismertetővel a megjelent kétnyelvű kiadványról.

Szabadság, 2005. május 17.


Könyvbemutató a Hagyományok Házában

Békefi Antal: Munkarigmus, munkaritmus, munkadal
Lajtha László: Dunántúli táncok és dallamok II.
Martin György: A botoló tánc zenéje című munkájának angol nyelvű változata

ma.hu, 2005. május 16.


Páratlan Péntek - Zene, vallás, identitás a moldvai magyar népéletben

Domokos Mária és Halász Péter május 20-án pénteken 19 órai kezdettel bemutatja Pávai István Zene, vallás, identitás a moldvai magyar népéletben című könyvét. Közreműködik a Zurgó Együttes, utána Magyar Táncház a Méta Együttessel.

ma.hu, 2005. május 16.


FELHĺVÁS
Jelentkezés az Eszterlánc - Szlovákiai Magyar Gyermek Néptáncfesztiválra

A Hagyomány Alap és az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes idén is meghirdeti az Eszterlánc elnevezésű Szlovákiai Magyar Gyermek Néptáncfesztivált. A fesztivál helyszíne Losonc és Fülek, időpontja pedig 2005. szeptember 23–25. A fesztiválra jelentkezhet minden szlovákiai magyar – a Kárpát-medence néptánc-kultúráját és hagyományát ápoló – gyermektáncegyüttes.

Új Szó, 2005. május 16.


Petőfi, Márai, Bartók és Kodály írásai mutatják az utat az Ifjú Szivek új, Felföldi levelek című műsorában
Úti jegyzetek a felföldről

Hétfőn ízelítőt kaphat a közönség a Szivek új műsorából, a Felföldi levelekből is, amelynek anyagát Petőfi Sándor, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Márai Sándor személyes leveleire fűzték fel. Hégli Dusán művészeti vezető tíz évvel ezelőtt készítette az első olyan műsort, amely a felföld tánchagyományait mutatta be. A Felföldi levelek a harmadik a sorban. „Azóta is foglalkoztat, hogy ne csak feltáncoljuk, hanem meg is értsük egy-egy vidék, falu, illetve közösség táncát” – mondja Hégli.

Új Szó, 2005. május 16.


Húsz településrõl vettek részt a csíkszeredai Csürdöngölõ ifjúsági néptánctalálkozón
Ezer gyerek perdült táncra

Talán a helyszínt és az idõpontot sem választhatták volna meg jobban az immár kilencedik Csürdöngölõ Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozó szervezõi. A pünkösd szombatját megelõzõ napon igazán kellemes, szívet melengetõ látvány fogadta mindazokat, akik Csíkszeredában a Szabadság téren jártak. A helyiek által Tapstérnek nevezett placcon a székelyudvarhelyi Artera Alapítvány által szervezett Míves Emberek Sokadalma zajlott, és ugyanitt a felcsendülõ népi muzsika akkordjaira perdültek táncra a legkisebbek. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és az András Alapítvány által szervezett Csürdöngölõ ifjúsági néptánctalálkozók közül talán ez volt méretében a legnagyobb: több mint húsz településrõl közel ezer kis táncos ropta.

Krónika, 2005. május 15.


Ősi gyökerekből sarjadó modernség

Az idén tavasszal alapított dunaújvárosi Bartók Táncszínház igazgatóját, Szögi Csabát és a koreográfus Énekes Istvánt nem kell bemutatni: a néptáncosokból kinőtt koreográfus-derékhad tagjaiként a modern táncszínház jeles képviselői.

Magyar Nemzet, 2005. május 14.


Itt van piros pünkösd napja...

Napjainkban is élő szokás a pünkösdkirályné-választás. A beregszászi járási Guton évente megrendezik a pünkösdi játékokat, s e rendezvénysorozat már túllépte a járás határait. Az alábbiakban egy Kárpátalján gyűjtött pünkösdi népi gyermekjáték forgatókönyvét ajánlunk olvasóinknak.

Kárpáti Igaz Szó, 2005. május 14.


Néprajzi díjak átadása Szabadkán

A szabadkai székhelyű Kiss Lajos Néprajzi Társaság hetedik alkalommal ítélte oda a már hagyományosnak számító néprajzi díjait. Ma, szombaton 10 órai kezdettel a Városháza Kék Termében a következő személyek és egyesületek vehetik át ünnepélyes keretek között a kitüntetést: Kiss Lajos-díjat kap a magyarkanizsai dr. Papp György, Kálmány Lajos-díjat a csókai Kónya Sándor, Samu Katalin-díjban részesül a kishegyesi Óvodapedagógusok Egyesülete és Arnold György-díjban az újvidéki Guzsalyas énekegyüttes.

Magyar Szó, 2005. május 14.


Ifjú Szivek: Felföldi levelek

Több apropója is lesz az Ifjú Szivek május 16-án sorra kerülő estjének a pozsonyi Astorka Színházban. Egyrészt az együttes idén ünnepli megalakulásának ötvenedik évfordulóját (amelynek kapcsán több rendezvény lesz az év során, ezek kicsúcsosodását október 22-én ünnepi gála alkotja a pozsonyi Hviezdoslav Színházban), másrészt ötödik éve professzionális az együttes, harmadrészt pedig a gyerekeknek (és felnőtteknek) szóló Magyar Tánciskola c. műsoruk is jubilál, hiszen fennállásának egy éve alatt kerek száz előadást ért meg.

Vasárnap, 2005. május 13.


Székelyudvarhely
Boszorkánytánc városunkban

Május 14–20. között erdélyi, székelyföldi körútra indul a Nagyvárad Táncegyüttes Boszorkánytánc című dramatikus táncjátékával. Május 15-én, vasárnap a székelyudvarhelyi Művelődési Házban 19 órától látható majd a Boszorkánytánc. A Nagyvárad Táncegyüttes a Nagyváradi Állami Filharmónia magyar néptáncegyüttesének jogutódja, mely a Bihar megyei tanács, valamint az RMDSZ kezdeményezésére 2002 februárjában alakult meg a megyében működő amatőr együttesek táncosaiból.

Udvarhelyi Híradó, 2005. május 12.


Ezer fellépőt várnak a Kőketáncra

Szombaton, május 21-én tartják meg az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör székházában az általános iskolások és a nagycsoportos óvodások énekes népi játék és néptánc vetélkedőjét, a Kőketáncot. Ezúttal Vajdaság 27 településéről 44 műsorszámot jelentettek be közel 1000 résztvevővel. A rendezvényt két részben bonyolítják le.

Magyar Szó, 2005. május 12.


Cigányzenészek a Tiszaháton
A rajkókat nem vonzza a hegedű

Egyesek szerint, amikor a Jóisten a magyar embert és a nyomorúságot teremtette, véletlenül egy zsákba rakta őket, s azok úgy összekapaszkodtak, hogy még a teremtő sem tudta szétválasztani őket. Mivel az Úr kedveli a magyart, hát megteremtette a cigányzenészt, aki hegedűjével segít elviselni a nyomorúságot. Akár igaz a mese, akár nem, az tény, hogy a cigányzene még most, a techno korában is tartja magát. Teszem azt egy magára valamit is adó gavallér május éjszakáján nem DJ-t visz éjjelizenét adni, hanem mondjuk a nagypaládi Kabza-bandát, akik az igazi cigányzenészek utolsó mohikánjai a Tiszaháton.

Kárpáti Igaz Szó, 2005. május 12.


Luxemburgban a szamosújvári muzsikusok

Az Európai Unióhoz való csatlakozás alkalmával lezajlott ünnepségek keretében megtartott művészeti rendezvényeken ott volt a szamosújvári kultúrház Erdély elnevezésű népi zenekara is. Az Emil Mikai, Pusztai Aladár és Urszuly Kálmán összeállítású trió főleg erdélyi népdalokból összeállított műsort mutatott be a luxemburgi szabadtéri színpadon. A programból nem hiányoztak a Szamos-menti, illetve mezőségi magyar népdalok, de sok tapsot kaptak a cigánydalokból válogatott egyveleggel is.

Szabadság, 2005. május 12.


Országos körúton a Boszorkánytánc

Székelyföldi körútra indul a Nagyvárad Táncegyüttes Boszorkánytánc címû produkciójával. A Nagyváradi Állami Filharmónia keretében három éve alakult hivatásos magyar népi tánccsoport Biharban, Szatmárban és Kelet-Magyarországon is többfelé sikerrel mutatta be táncjátékát, mely az Erdélyben ma is élô boszorkánykultuszból merített témát. „Történetünk gerince élônyelvi közlésekbôl állt össze, melyeket kiegészítettünk, színeztünk boszorkányhistóriákkal, más hiedelemalapú motívumokkal, népi humorral és erotikával, valamint egyéni, a tánc sajátosságainak megfelelô dramaturgiai ötletekkel.” - ismertette produkciójukat a nagyváradi táncház mozgalmat elindító, és az együttes tagjait bihari táncosokból összeválogató Miklós János.

Romániai Magyar Szó, 2005. május 12.


Csíkszereda
A IX. Csürdöngölő

Május 13-án, pénteken kilencedik alkalommal szervezik meg a Hargita megyei gyermek és ifjúsági néptánctalálkozót, a Csürdöngölőt. Helyszín: a Csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Háza előtti szabadtéri színpad. Szervezők: Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, András Alapítvány. A program: 11 órától gyermek és ifjúsági néptánc-csoportok, népi zenekarok, versenyeken szereplő népdalénekesek bemutatkozásai lesznek a következő Hargita megyei településekről: Kászon, Tusnádfürdő, Szentimre, Szentkirály, Kozmás, Borzsova, Szentmiklós, Menaság, Gyimes, Csíkszereda, Csicsó, Rákos, Madaras, Dánfalva, Karcfalva, Jenőfalva, Csíkszentdomokos, Balánbánya, Marosfő, Kápolnás, Székelyudvarhely, Fenyéd, Zetelaka, Maroshévíz, Gyergyóremete, Gyergyóalfalu és Gyergyószentmiklós.

Romániai Magyar Szó, 2005. május 11.


Duda és trombita
Avagy a magyar népzene találkozása a klezmerrel

A két műfaj külön-külön kiváló a maga nemében, így nem csoda, ha keveredésükről (eddig) még nem hallottunk. Május 12-én sem egy új bandát kívánunk bemutatni, akik ilyen bizarr kísérletbe kezdtek volna. A két stílust egymás utáni élvezete azonban senkiben nem kelt viszolygást, bár különösnek azért érezhetjük. Csütörtökön 20.00 órától Lovász Irén új, Felleghajtó lemezének bemutatójára kerül sor, amit a bécsi Nifty’s klezmer band koncertje követ. A különös találkozás helyszíne az A38 hajó lesz.

Kaleidoskop, 2005. május 10.


Kicsi muzsikások nagy előadása

A Kallós Zoltán által tett alapítvány versenyén két ízben is nyertek a Tücskök, számtalan népzenei rendezvényen vettek részt itthon és külföldön, tánctáborokban muzsikáltak táncházat. Zenész pályafutásukban mindenképpen mérföldkő lesz a mai fellépés.

Hargita Népe, 2005. május 10.


Víg a gazda, víg a vendég

Új műsorral jelentkezett tegnap este a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A Víg a gazda, víg a vendég című produkció az együttes táncosainak munkája. Ugyanakkor a műsorral a hivatásos együttes megújult csapata mutatkozott be. A műsort az Öreg bor, fiatal vér mondással kínálta az együttes. A Hargita együttes, Csíkszereda önkormányzatának intézménye immár nem fiatal, működésének évei alatt feltöltődött mindazzal a jóval és széppel, amit hagyományaink jelentenek. Megérett, mint a bor.

Hargita Népe, 2005. május 10.


Meghozta Isten Piros Pünkösd napját című műsor betegség miatt elmarad.

Az Aranytízben a Meghozta Isten Piros Pünkösd napját című népdalokból, népi játékokból összeállított műsor betegség miatt sajnos elmarad.

Aranytíz Kultúrház, 2005. május 10.


A koptok zenéje - Tóth Margit előadása

Tóth Margit 1920. június 20-án született Budapesten. Zenetörténész, népzenekutató. 1940-ben a Ranolder Intézet tanítónőképzőjében végzett. 1945-ben az akkor induló, szigorú életvitelű bakonyboldogasszonyi ciszterci nővérek közé lépett, ahol különféle magas képzettségű közösség indult a szerzetesi életre. Később magasfokú zongoraművészi, zenetudományi tanulmányokat folytatott: a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián Faragó György zongoratanítványa lett.

ma.hu, 2005. május 10.


Pozsony
Magyar tánciskola századszor

Május 16-án 19 órai kezdettel az Astorka Színházban (a kulturális minisztérium épületében) századik alkalommal mutatja be az idén ötvenéves Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes nagy sikerű műsorát, a Magyar tánciskolát. Az előadást, melynek koreográfusa és rendezője Hégli Dusán ez ideig mintegy harmincezren nézték meg. Az est második részében a közönség részleteket láthat az őszi, jubileumi gálaműsorra készülő Felföldi levelekből (koreográfus-rendező Hégli Dusán).

Új Szó, 2005. május 10.


GYERGYÓI NÉPDALVETÉLKEDŐ
Kék a szivárvány

A megyenapok egyik felemelő rendezvényeként jegyezhetjük a szombaton délután megtartott gyergyói népdalvetélkedőt. Petres Sándor, a megyei tanács alelnöke rövid köszöntője után Marosfőtől Borszékig több helység szép hangú lánya, asszonya énekelt gyönyörűbbnél gyönyörűbb népdalokat, egy választottat és egy kötelezőt a Petres Lajos elnökölte zsűri és a Salamon Ernő Gimnázium dísztermét megtöltő hallgatóság előtt.

Hargita Népe, 2005. május 9.


Véget ért az ifjúsági néptáncfesztivál Szamosújváron
Nagyobb mezőny tágasabb térben

A Gödör nevet kapta a szamosújvári Téka-ház új nagyterme, fehérre meszelt, fényképekkel díszített falaival, táncra alakított hajópadlójával hatalmas mulatságoknak adott otthont a hétvégén. Az épülô szórványkollégium alagsorában kialakított helyiséget a X. Nemzetközi Ifjúsági Néptáncfesztiválra sikerült befejezni. Póka Enikô, a szervezô Téka Mûvelôdési Alapítvány munkatársa elmondta, a korábbi években vendéglôkben zajlott a fesztivál szombati táncháza, ezúttal azonban sikerült jobb hangulatban – az udvaron és a kollégium még befejezetlen termeiben felszolgált vacsora után – megrendezni a záró-mulatságot.

Romániai Magyar Szó, 2005. május 9.


Három ország ifjú táncosai Szamosújváron

A zord idõ sem szegte kedvét a X. Nemzetközi Ifjúsági Néptáncfesztivál résztvevõinek szombaton Szamosújváron. A jelen lévõ együttesek – összesen tizennégyen Szlovákiából, Magyarországról és Romániából – elõbb a város központjában, az esõ miatt rövidített útvonalon felvonulva, majd gálamûsoron mutatták be vidékük jellegzetes lépéseit. A mulatság ezzel korántsem ért véget: a hivatalos bemutatkozás után oldottabb hangulatban hajnalig tartó táncházban ropták a szervezõ Téka Alapítvány székhelyén a táncosok.

Krónika, 2005. május 8.


Új szerepkörben mutatkoznak be a csíkszeredai táncosok
Ha víg a gazda, víg a vendég is

Rendhagyó mûsort mutat be ma 19 órától a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a csíkszeredai Városi Mûvelõdési Ház színpadán. A Víg a gazda, víg a vendég címû elõadást teljes egészében az együttes táncosai állították össze. „Így immár megújult együttes mutatkozik be a közönségnek, amely a színpadon nemcsak elõadómûvészeket, hanem alkotókat is fog látni” – újságolta az együttes igazgatója, András Mihály, az új mûsor mûvészeti vezetõje.

Krónika, 2005. május 8.


Alfalviak a kisebbségek fesztiválján

Újra a gyergyóalfalvi Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület fogja képviselni az erdélyi magyarságot a Nemzeti Kisebbségek II. Fesztiválján és Vásárján Bukarestben, amelyet uniós támogatással szervez meg a román kormány a Parasztmúzeumban május 6-a és 12-e között. A sokszínűség csodája (Miracolul diversitatii) elnevezésű fesztiválon az ország 19 nemzeti kisebbsége mutatja be kultúráját, hagyományait, szokásait.

Romániai Magyar Szó, 2005. május 6.


Koncerttel ünnepel az ötéves Juhász zenekar

Szombaton este nyolc órától a Népkör Magyar Művelődési Központ Kosztolányi Dezső termében koncertezik az ötéves fennállását ünneplő Juhász zenekar. A fellépés után táncház várja a népzenét kedvelőket. A belépőjegy 100 dinár, amit elővételben a Népkör irodájában, illetve a helyszínen is megvehetnek.

Vajdasag MA, 2005. május 4.


X. NEMZETKÖZI IFJÚSÁGI NÉPTÁNCFESZTIVÁL

A X. NEMZETKÖZI IFJÚSÁGI NÉPTÁNCFESZTIVÁLT szervezi meg május 5–8. között a szamosújvári Téka Művelődési Alapítvány. A rendezvényen 14 szlovákiai, magyarországi és romániai néptáncegyüttes vesz részt. Meghívott zenekarok a sepsiszentgyörgyi Háromszék, a kolozsvári Tarisznyás, Székről Pali Marci és zenekara és a szamosújvári Sóvirág. A rendezvény részletes programját a www.teka.ro honlapon láthatják.

Szabadság, 2005. május 3.


VI. FÖLDESI JÁNOS NÉPTÁNC TALÁLKOZÓ BONYHÁDON

A Tolna Megyei Kulturális Intézet hatodik alkalommal szervezett néptánc találkozót 2005. április 16-án a bonyhádi művelődési ház színháztermében, a madocsai néptánckutató Földesi János emlékére.
Az idei találkozó - mely Balla Zoltán néptánc-pedagógus szerint immár kiérdemelte a fesztivál nevet - a dél-dunántúli néptánc hagyományok színes pannója volt. A résztvevő 16 együttes felvonultatta a régió néprajzi kincsét, multikulturális örökségét.

Tolna Megyei Kulturális Intézet, 2005. május 2.