Folkrádió

Tallózó

Tobak Ferenc: A vizántai dudások

Június elejétől egy hónapot töltöttem Romániában az immár nyolcadik éve húzódó csángómagyar dudás-kutatásom eddig kimaradt falvainak felkeresésével. Kitűzött célom Moldvában néhány eddig „mellőzött” falu látogatása, valamint a Tatros völgyében, és a Gajcsána környékén valaha élt dudások emlékének felkutatása volt. A céljaimat képező településeket környező völgyek falvait évekkel korábban alaposan átfésültem, és ezen településeken még ma is élő dudásról már nem tudtak.

Moldvai Magyarság, 2005. október 30.


Ivánovics Tünde és Fábri Géza lemezbemutató koncertje Újvidéken

A Mentés másként találó címet adta Ivánovics Tünde (ének) és Fábri Géza (koboz) a nemrég megjelent albumuknak, melyet Újvidéken pénteken este a színház nagytermében mutattak be először Vajdaságban. És ahogy Ivánovics Tünde a szép számban összegyűlt közönséghez szólva fogalmazott, a szívünkhöz és a lelkü(n)kből szóló népdalok csendültek fel.

Vajdasag MA, 2005. október 30.


Szülőföld Alap kiírása határon túli pályázók számára

A Szülőföld Alap Oktatási, kulturális, szociális, egyházügyi és média kollégiuma meghirdette a 2005. évi pályázatokat. A Szülőföld Alap a szomszédos országokban élő, magyar nemzetiségű, illetve magukat magyarnak valló, a magyar nyelvet és kultúrát, a nemzeti hagyományokat ápoló programok működését kívánja segíteni. A szülőföldön való boldogulás feltételeinek javítása érdekében.

Folkrádió, 2005. október 30.


IV. Ifjúsági Néptánctalálkozó Magyarlónán

Negyedik alkalommal szervez ifjúsági néptánctalálkozót Magyarlónán a helyi Hagyományőrző csoport ötödik születésnapja alkalmából. Az eseményre szombaton este nyolc órától kerül sor a magyarlónai Művelődési Házban. Fellép a Bogáncs néptáncegyüttes, a tordaszentlászlói és a kalotaszentkirályi néptánccsoport, a helyi Gábor cigánytánccsoport, valamint a magyarlónai apró-, közép- és felnőtt tánccsoport. Minden előadó térségének jellegzetes néptáncait fogja bemutatni. Az előadást táncház követi majd.

Szabadság, 2005. október 28.


Nyitottak vagyunk egymásra
A rendszerváltozással a táncházmozgalom is átalakult

Nyitnak a táncházak. Szerda este Savanyú és a Magyarpalatkai Banda tanított néptáncot a Fonó Budai Zeneházban, Guzsalyas táncházat tartottak a Marczibányi téren, ma Hóra táncház lesz a Gödörben, szombaton pedig a Kalamajka Együttes táncházát rendezi az Aranytíz Művelődési Központ. A táncházmozgalom az 1970-es évek elején olyasmit pótolt, ami nagyon hiányzott a mindennapokból: a táncház szabad helynek számított. Ma a műanyag kultúrával szemben olyan szórakozási lehetőséget, életmódot kínál, amely az eredetiség értékeire alapoz.

Népszabadság, 2005. október 27.


Jótékonysági koncert a Fonóban

A közelmúlt sajnálatos természeti csapásai jelentős károkat okoztak
Erdélyben. Bikafalva református templomát és iskolaépületét sem kímélte az árvíz. A templom falai átáztak, az épület alapjai meggyengültek, a padsorokat gyakorlatilag kimosta a víz. A templom helyreállítási költségeinek megteremtése érdekében jótékonysági koncertet rendezünk a Fonó Budai Zeneházban, november 12-én szombaton este nyolc órától.

Fonó Budai Zeneház, 2005. október 25.


Teltházas gálaműsorral ünnepelte szombaton megalakulásának 50. évfordulóját az Ifjú Szivek
Tánc, tánc, tánc... és tapsvihar

Nem is tudom, mihez is hasonlíthatnám azt a hangulatot, amely szombaton este az Ifjú Szivek jubileumi, teltházas gálaműsorán uralkodott a pozsonyi Hviezdoslav Színházban. Népünnepély, karnevál? Vagy csak „simán” a népzene, a néptánc örömünnepe, amelyre mai és volt „szivesek” gyűltek össze az 50. születésnap alkalmából? Mindegy, minek nevezzük. A lényeg: forró hangulatú este volt, fellépők és közönség számára.

Új Szó, 2005. október 24.


Verbunk és csárdás (Színpadon a nemzet tánca)

A néptáncelőadásokat kedvelő sepsiszentgyörgyi közönség a Magyar Állami Népi Együttes keddi előadásának újszerűségén kívül a parádés megjelenést is vastapssal ünnepelte. Olyasmit látott, aminek nem egy fűtetlen, kopott kultúrházi színpadon lenne a helye, hanem díszes bálteremben, a negyvennyolcasok egykori mulatóhelyein, vagy ezeket imitáló jelenkori környezetben. Na, de mondjuk el, mit is látott a nagykabátos nagyérdemű.

Háromszék, 2005. október 21.


X. Zurboló Táncfórum a Tranzit Házban

Szerdán este a kolozsvári Bogáncs – Zurboló Egyesület szervezésében került sor a X. Zurboló Táncfórumra a Tranzit Házban. 2001-ben indítottuk útjára ezt a sorozatot – mondta Könczei Csongor, a Zurboló néptáncegyüttes vezetője –, de akkor csak kilenc ilyen alkalom megszervezésére volt anyagi háttér. – Most ezt szeretnénk folytatni – tette hozzá. Célunk, hogy minden alkalommal különböző néptánccsoportokat mutassunk be a nagyközönségnek. Jövő hónapban az Ördögtérgye néptáncegyüttes fellépését tekinthetik meg az érdeklődők, decemberben pedig a magyarpalatkaiakat fogjuk meghívni vendégszerepelni – mondta a Zurboló néptáncegyüttes vezetője.

Szabadság, 2005. október 21.


Holnap jubileumi műsorral ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját az Ifjú szivek Magyar Táncegyüttes
A forrás még nincs kimerítve

A program első részében az együttes legújabb produkcióját, a Felföldi leveleket mutatja be. Bár az előadás nem kifejezetten az 50. évfordulóra készült, nagyon is méltó az ünnephez, hiszen esszenciáját adja annak, amit az Ifjú Szivek küldetésének tart: régiója népi kultúrájának, a népzene, a néptánc értékeinek közvetítését – izgalmas, újszerű „köntösben”. Hogy milyen indíttatásból született a Felföldi levelek, erről Hégli Dusán, az Ifjú Szivek művészeti vezetője a következőket mondta: „Nem titok, hogy mindig is hangsúlyosan foglalkoztunk a szlovákiai magyar folklórral. Most is ilyen jellegű anyag után nyúltam, de ugyanúgy, mint a Zenészek táncainál, megpróbáltam olyan formát találni, ami többet adhat a közönségnek.

Új Szó, 2005. október 21.


Folk- és néptáncnapok Székelyudvarhelyen

Tizenegyedik alkalommal szervezik meg október 20–22. között az erdélyi folk- és néptáncnapokat Székelyudvarhelyen. Az idei rendezvény szervezői az Udvarhelyi Fiatal Fórum, a művelődési ház, valamint a G. Egyesület. A rendezvény táncházzal veszi kezdetét ma este a G. kávézóban, ahol Moldován István és zenekara húzza a talpalávalót.

Hargita Népe, 2005. október 20.


Évadkezdés Bogáncséknál

Fennállásának 20. évfordulóját idén ünneplő Bogáncs Néptáncegyüttes 8 napos, sikeres magyarországi turnéval kezdte az új, 2005–2006-os évadot. Szeptember 17–25. között a turnén résztvevő 25 táncos diák és az őket kísérő 3 tagú Tüske Zenekar 9 településen összesen 11-szer lépett közönség elé, ebből 7 önálló, teljes műsorral, mindenhol nagy közönségsikert aratva.

Szabadság, 2005. október 19.


Fodor „Neti” Sándorra emlékezünk

A Folkrádió 2005. október 20-án, az 1 éve elhunyt Fodor „Neti” Sándor, kalotaszegi prímásra emlékezett egész nap kalotaszegi muzsikát játszva.
Az utolsó nagy erdélyi prímásgeneráció képviselője 1922-ben született a Kolozs megyei Gyaluban. Cigányzenész család tagjaként már kisgyerekkorában elkezdte a hegedûtanulást: apja, valamint Zágor Samu „Mácsuj”, és idősebb Csipás Ferenc tanította. Ragadványnevét édesanyjától kapta, akit szintén Netinek hívtak.

Folkrádió, 2005. október 19.


Újabb épületgondok a Maros Mûvészegyüttes háza táján
Külön úton, külön vezetõkkel?

Hamarosan újra költöznie kell a Hosszú utcából is a marosvásárhelyi Maros Mûvészegyüttesnek, mert az irodahelyiségnek otthont adó épületet visszaszolgáltatják egykori tulajdonosának. Lokodi Edit Emõke Maros megyei tanácselnök a Krónikának elmondta, az együttes székhelygondjai évekkel ezelõtt kezdõdtek, amikor a Szentgyörgy utcában álló ingatlant – amelyet az együttes évtizedekig próbateremként és irodahelyiségként használt – visszaadták a vártemplomi református egyháznak. Ekkor rendezték be az együttes magyar és román tagozatának irodahelyiségét ideiglenesen a Hosszú utcai ingatlanba, a próbatermet pedig egy volt állami építkezési vállalat étkezdéjében alakították ki a November 7. negyedben.

Krónika, 2005. október 18.


Táncnyelvek ha találkoznak…

Az elmúlt évek legnagyobb sepsiszentgyörgyi néptánceseményén tapsoltunk pénteken este a kultúrpalotában. A fellépő Európa-táncosok olyasmit nyújtottak, ami látványként és mozgásművészeti produkcióként elbűvölt, magával ragadott, és azt mondatja velünk: ez csak azért lehetséges, mert Sepsiszentgyörgynek, Kovászna megyének olyan hiteles nagykövete van a nemzetközi néptáncporondon, hogy vele együtt színpadra lépni megtiszteltetés, vele együtt járni Európát egyenlő a különböző táncanyanyelveken közölt hírvivéssel. A Háromszék Táncegyüttesről van szó, amely pénteken házigazdaként és nyolc ország közös tánckoncertjének egyik alkotójaként bizonyította újfent: a zene és a tánc, amit őriznek és továbbadnak, a miénk, de értéke szerint legalább olyan helyet foglal el Európában, mint az egy éven át az Európai Tánckaravánban együtt utazó/táncoló görög, olasz, spanyol, ciprusi, finn, magyarországi, lengyel néptánchagyományok.

Háromszék, 2005. október 18.


Prima Primissima Közönség Díjasra való szavazás

MAGYAR NÉPMŰVÉSZET ÉS KÖZMŰVELŐDÉS kategóriában jelöltek:
-Berecz András ének- és mesemondó
-Erdélyi Zsuzsanna, néprajzkutató
-A Szentendrei Skanzen

MTV Híradó, 2005. október 18.


NKA Népművészeti Szakmai Kollégiumának pályázati felhívása

Nemzetközi, országos és regionális (2006. január 1. – 2006. augusztus 31. között megvalósuló) rendezvények, konferenciák, fesztiválok és kiállítások megrendezésére. Előnyt élveznek a regionális pályázatok esetében a legalább 3 megyét érintő, vagy táji kötődésű, több intézmény összefogásával szervezett, ismétlődően megrendezésre kerülő események.
A pályázatok 2005. november 7-ig beérkezően nyújthatóak be!

Nemzeti Kulturális Alap, 2005. október 18.


Jubileumi Hagyaték néptánctalálkozó Vicében
Hagyományőrző szórványmagyarság

Szombaton, október 15-én immár tizedik alkalommal rendezték meg a Hagyaték népzene, néptánc és mezőségi népviselet fesztiválját a Beszterce-Naszód megyei Vicében. A már hagyományosnak számító rendezvényt az idén a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a helyi plébánia és a református egyház közösen szervezte. A környező települések szórványközösségeiből közel háromszázan vettek részt az egész napos rendezvényen, amelynek különös jelentősége van a térség számára.

Szabadság, 2005. október 18.


Történelemóra a tánc nyelvén

Óriási érdeklődés közepette tartotta meg előadását a Magyar Állami Népi Együttes vasárnap délután Kolozsváron. Jó évszázadot felölelő korszakot mutat be: a XVIII. század közepétől-végétől a XIX. század második feléig, azaz az 1848-as szabadságharc bukását követő időszakig. A produkció színvonalának kiválósága nem vitatható, sőt, magától értetődő. Megemlíthetjük a mozdulatok harmonikus ötvöződését, vitalitását, a táncoknak kompozíciós egységbe való tömörülését. A néptánc és annak stilizált változatai egyaránt nagy tetszést váltottak ki, hatalmas életképet alkotva.

Szabadság, 2005. október 18.


Barangolás a Tisza partján

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes vendégszerepel a kolozsvári Magyar Opera színpadán. Műsoruk, a Tisza partján, egy tánctrilógia második részét képezi. Az Erdély néhány tájegységének jellegzetes táncait bemutató Erdélyország az én hazám után következik ez a Tisza menti népek táncait végigkövető barangolás. Az itteni mindennapokat, ünnepeket kísérő táncok elevenednek meg egy öreg citerás és az őt kísérő cigánygyerekek szemei előtt, miközben tutajon szállítják le a fát a Tiszán. Megismerhetjük a Tisza menti népek életét meghatározó szokásokat és táncokat: vásári forgatagot, párválasztót, verbuválást, cigánymulatságot, bihari román mulatságot a szatmári, bodrogközi, nyírségi, jászsági, bihari román és délalföldi magyar táncokon keresztül.

Szabadság, 2005. október 18.


X. Zurboló Táncfórum és Táncház

Újraindul a Zurboló Táncfórum! Alapvető célkitűzése, hogy havi rendszerességgel régiónk műkedvelő és hagyományőrző néptáncegyütteseinek – a különböző néptánctalálkozók, fesztiválok rövid fellépéseivel szemben – teljes estés előadásokat, megmérettetési lehetőségeket biztosítson. Az új sorozat helyszíne a kolozsvári Tranzit Ház, első előadására október 19-én, szerda este hét órakor kerül sor, ahol a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum Bogáncs Néptáncegyüttesének előadásában andrásfalvi leánytáncot, inaktelki, jobbágytelki, magyarpalatkai és széki táncokat láthat a közönség. Az előadást táncház követi a műsort is kísérő Tüske zenekar közreműködésével.

Szabadság, 2005. október 18.


A csángó sors képeskönyve

A kulturális antropológiának van egy ága, amelyet úgy neveznek: vizuális antropológia. Ez a tudományág olyan képeskönyveket terem, amelyek abból a megfontolásból születnek, hogy az eidosz olykor több a logosznál. És valóban, a kép olykor – mindig? – mélyebbre szalad bennünk, mint a szó. Régi fényképeket nézegetve az ember gyakran meghatódik. Ez annyit jelent, hogy bepillantott abba a mélységbe, ahol a mondhatatlan fájdalom lakik. Az idő fájdalma. Amikor az ember megérzi ezt, elnémul. Lát.

Magyar Nemzet, 2005. október 17.


Határon Túli Magyarok 14. Fesztiválja

Hét ország magyarjai képviseltették magukat a Határon Túli Magyarok 14. Fesztiválján. A baranyai rendezvénysorozat tegnap ért véget. A megye a két hét során mintegy félezer Kárpát-medencei magyar vendéget fogadott. A fesztiválzáró hétvégén Birjánban is több művészeti csoport mutatta meg tudását. Erre készült a horvátországi Várdaróc néptáncegyüttese is. Azt mondták, a magyarországi közönség tökéletes produkciót érdemel.

Duna TV, 2005. október 17.


Tíz éve alakult a népművészek szövetsége

Szombaton és vasárnap a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal üléstermében a Romániai Magyar Népművészeti Szövetség (RMNSZ) megalakulásának 10. évfordulója alkalmából került sor a régiók népművészeinek találkozójára. A szervezők gazdag és változatos programról gondoskodtak. Pénteken délelőtt a rendezvény résztvevőit (több mint 60 személy) Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, valamint Antal Attila alpolgármester köszöntötték.

Hargita Népe, 2005. október 17.


Régiók találkozója

A Romániai Magyar Népművészeti Szövetség október 15–16-án Csíkszeredában rendezi meg Régiók találkozója című rendezvényét, ugyanakkor megünnepli megalakulásának tizedik évfordulóját. A rendezvény programjában a szövetség belső életével kapcsolatos, illetve szakmai-néprajzi előadások, kirándulások, múzeumlátogatás is szerepel. Vendégeket várnak Magyarországról és Erdély egész területéről.

Hargita Népe, 2005. október 14.


Hagyományos közösségek uniformitás nélkül (Európai tánckaraván)

A címbe emelt jelszóval indult útjára egy esztendővel ezelőtt a nyolc nép táncait bemutató Európai Tánckaraván, amelynek zárógáláját ma este láthatja a sepsiszentgyörgyi közönség. A BM Duna Művészegyüttes által kezdeményezett néptáncos összefogás a különböző kultúrájú, de Európában összetartozó népek barátságát hivatott jelképezni, amelyben Romániát a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes képviseli.

Háromszék, 2005. október 14.


Szórványkörúton a Hargita együttes
Hagyományõrzõ találkozó Vicében

A Beszterce-Naszód megyei Vicében tízedik alkalommal rendezik meg október 15-én a Hagyaték címû hagyományõrzõ találkozót. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes idén is társszervezõje a rendezvénynek, amelyre számos környékbeli településrõl érkeznek néptánccsoportok. Az esemény célja, hogy összefogja az észak-mezõségi és Beszterce-Naszód megyei magyarságot, felhívja a figyelmet a hagyományok értékére, ápolására, a népviselet megõrzésére, a népdalok, -táncok átörökítésére.

Krónika, 2005. október 14.


Szentgyörgyre ért az Európa Tánckaraván

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes a házigazdája pénteken az Európai Tánckaraván utolsó, nyolcadik gálamûsorának. A két hónapos projektet a budapesti BM Duna Mûvészegyüttes kezdeményezte, ennek keretében nyolc ország néptáncegyüttese tanulta meg, illetve mutatta be egymás táncait. A háromszéki városban a részt vevõ csoportokból csupán hat lépett fel. A nemzetközi néptáncgála egyedüli hazai résztvevõje a helybeli Háromszék Táncegyüttes, amely sárpataki magyar és pacalkai román tánccal lép színpadra.

Krónika, 2005. október 14.


Timár Sándor 75. születésnapja

Az Operettszínházban ünnepelte 2005. október harmadikán a „szakma”, a család és a számos barát, ismerős, Timár Sándor Állami- és Erkel-díjas koreográfus, néptánc pedagógus, családapa-nagypapa 75. születésnapját.

Kolompos együttes, 2005. október 13.


Kevesebb pénz jut a művészeti oktatásra

Akár tiltakozó demonstrációt is szervez a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége, mert a költségvetés jelenlegi tervezete szerint 25-30 százalékkal csökkenne az alapfokú művészeti oktatás normatívája. A jelenlegi tervezet szerint az alapfokú zenei oktatás esetében az eddigi 105 ezer helyett 80 ezer, a tánc-, képző-, iparművészeti-, szín- és bábjátékoktatás esetén pedig 59 ezer helyett 40 ezer forint lenne az egy gyerek után járó évi normatíva. Továbbá a már két éve sikeresen létező, eszközbeszerzésre fordítható évi több mint 2000 forintos normatíva megszűnne. Ezek az intézkedések azt jelentenék, hogy az ideihez képest jövőre legalább 3 milliárd forinttal kapna kevesebb állami támogatást az alapfokú művészeti oktatás, amely így teljesen ellehetetlenülne - mondja Ember Csaba, a szövetség elnöke.

Népszabadság, 2005. október 13.


Bárdosi Ildikó - Népdalénekes

Dicsőszentmártonban születtem 35 évvel ezelőtt. Tömbházi lakásban nőttem föl, nem vett körül az a népzenei közeg, amelyben egy falusi gyerek, ha még szerencséje volt, a hetvenes években természetes módon nevelkedhetett. Nekem ezt a kultúrát meg kellett tanulnom.

Demokrata, 2005. október 12.


A Martin György Néptáncszövetség Országos Továbbképzést rendez

2005. november 11-13. között táncosok és oktatók számára
Helyszín: Padragkút Művelődési Ház (Ajka-Padragkút, Iparos u. 5.)
Táncanyag: őrkői cigánytáncok
Táncmesterek: Orza Calin és Mohácsyné Lőrincz Hortenzia

Martin György Néptáncszövetség, 2005. október 12.


A magyarországi nemzetiségek táncos és zenei hagyományai

2005. október 28-án a „A hazánkban élő horvát kisebbség táncainak, zenéjének és viseletének bemutatása” címmel nyílik időszaki kiállítás. Az ünnepélyes megnyitót filmvetítés, néprajzi előadás és a hazánkban élő, különböző horvát népcsoportok vokális és hangszeres népzenéjét és táncait bemutató műsor követi.

Hagyományok Háza, 2005. október 11.


Dr. Halmos Béla: A táncházmozgalom kezdetei I. -- A hangszeres népzene felfedezése.

A Hagyományok Házában havonta egy alkalommal neves szakemberek tartanak előadást a néprajz, folklór és folklorizmus témaköréből.
A Táncház Archívum vezetője a mozgalom előzményeiről, történetéről tart előadást, különös tekintettel a hangszeres népzenére és a népzeneoktatásra, illetve arra, hogy hogyan hatottak a népzenekutatás eredményei a mozgalomra és viszont. Szó lesz az első táncházakról, a Kassák-klubról, a Sebő-Halmos duóról és a Bartók Táncegyüttesről is, amelyekről az előadás során ritkán látható archív filmeket, fotókat, diákat láthatunk.
Az előadás 2005 október 19-én 15h-kor lesz.

Hagyományok Háza, 2005. október 11.


Nemzetiségek fesztiválja Aradon

Október elején negyedszer rendezte meg a Banat-Ja Kulturális Egyesület a nemzetiségek fesztiválját. A találkozó a színház előtt kezdődött, ahonnan a színpompás román, magyar, német, bolgár, szlovák, szerb és roma népviseletbe öltözött Arad megyei néptáncegyüttesek és -csoportok, köztük a simonyifalvi Pitypang, az aradi Doina Muresului és Sava Tekelia látványos menetben vonultak végig az aradi főutcán.

Nyugati Jelen, 2005. október 10.


Balti táncest a Hagyományok Házában

Északi varázs címmel balti táncestet rendeznek október 19-én a Hagyományok Házában. Október 19-én 18 órától négy lelkes táncegyüttes várja az északi népek hagyományos kultúrája iránt érdeklődő közönséget a Hagyományok Házában. A Hõissassaa magyarországi észt néptáncegyüttes mellett három észtországi tánccsoport: a Kosei Ifjak, a Soveldaja Néptáncegyüttes és a Pillipiigad Népzeneegyüttes lép fel elsősorban az észt, de a lett, a finn és a karél folklórkincsből is merítő műsorával.

Magyar Nemzet Online, 2005. október 10.


Nemzetiségek fesztiválja Aradon

Tegnap negyedszer rendezte meg a Banat-Ja Kulturális Egyesület a nemzetiségek fesztiválját. A találkozó a színház előtt kezdődött, ahonnan a színpompás román, magyar, német, bolgár, szlovák, szerb és roma népviseletbe öltözött Arad megyei néptáncegyüttesek és -csoportok, köztük a simonyifalvi Pitypang, az aradi Doina Muresului és Sava Tekelia látványos menetben vonultak végig az aradi főutcán.

Nyugati Jelen, 2005. október 10.


X.Hagyaték Vicei Találkozó. Újabb szórványvidéki turné a Hargita Együttessel

A Hagyaték néven ismert Vicei Találkozó tízedik felvonására kerül sor idén, október 15-én. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes már október 11-én útnak indul a hagyományos szórványvidéki turnéra. A turné tervezett állomásai: október 12(szerda) Bethlen, október 13(csütörtök) Beszterce, október 14(péntek) Felőr, október 15(szombat) Vice, október 16(vasárnap) délelőtt Vice és este Magyarberéte.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2005. október 10.


SZARKALÁB TOBORZÓ

A fennállásának 10. évfordulóját idén ünneplő SZARKALÁB NÉPTÁNCEGYÜTTES októbertől újra NÉPTÁNCTANFOLYAMOT indít KEZDŐ SZINTEN, táncolni szerető gimnazisták és egyetemisták számára. Az első találkozás 2005. október 11-én lesz a kolozsvári Apáczai Csere János Líceum 3. termében. Ugyanakkor nagy szeretettel várják olyan HALADÓ TÁNCOSOK jelentkezését is, akik szeretnének komolyan részt venni együttesünk munkájában, szeretnének egy jól összeszokott csapathoz tartozni, együtt dolgozni, majd természetesen fellépni, turnézni, mulatni.

Szarkaláb Táncegyüttes (Kolozsvár), 2005. október 8.


Jelentkezz a zeneatlasz 2006-os kiadványába

A 2006 évi kiadványban adatbázisunkat kibővítjük a határon túli magyarok lakta területek (Románia/Erdély, Szlovákia, Ukrajna, Szerbia és Horvátország) zenei képviselőire is. Irodánk már gyűjti az adatokat és minden tippet, javaslatot hálásan fogad. 2005. december 15-én lesz a szerkesztőségi zárás!

Zeneatlasz, 2005. október 7.


Kisebbségi hagyományőrzés Kolozsváron

Várhatóan több lehetőség nyílik majd a kisebbségek népi zenéjének, táncainak és hagyományainak népszerűsítésére – tudta meg a Szabadság napilap Both Józseftől, a Népi Alkotások Háza néven ismert intézmény frissen kinevezett kisebbségi kultúrákért felelős szakreferensétől. A Kolozs Megyei Tanács kötelékébe tartozó, az Octavian Goga Megyei Könyvtárban székelő intézmény nemrég a Népi Kultúra Megőrzéséért és Népszerűsítéséért Megyei Központ elnevezést kapta, kisebbségi kultúrákért felelős személy azonban nem volt alkalmazásban, az állás zárolva volt.

Szabadság, 2005. október 6.


Ma kezdődik Királyhelmecen a budapesti Fonó zenekar négynapos szlovákiai koncertkörútja
Térségünk népzenéje

A Fonó ma az egyetlen olyan magyarországi folkzenekar, amelynek repertoárjában tájaink magyar népzenéje jelentős helyet kap. Ráadásul a Fonó nem elégszik meg a mások gyűjtéseiből megismert hangszeres és vokális népzene puszta interpretációjával, hanem az együttes tagjai saját gyűjtést is folytatnak. Ezt a tevékenységet dokumentálja sok egyéb mellett a tavaly megjelent „Kürti bandák – A Vág–Garam köze népzenéje” című könyv is. A tetszetős, CD-melléklettel is ellátott kötetet a hegedűs-hegedűkontrás Gombai Tamáson kívül az együttes lelke és motorja, a tárogatót, dudát, fujarát, kobozt és a legkülönbözőbb furulyákat egyaránt magas színvonalon megszólaltató, szuggesztív, autentikus énekével a műfaj képviselői közül kiemelkedő, fülekpüspöki származású Agócs Gergely jegyzi.

Új Szó, 2005. október 5.


Verbunkos - Az aradi vértanúk napján iskolásoknak

A Magyar Állami Népi Együttes az aradi vértanúk napján Verbunkos című műsorával emlékezik meg az 1848-as forradalom és szabadságharc mártírjairól.
Várjuk olyan iskolák jelentkezését, amelyek elhoznák tanulóikat egy rendhagyó - zenével/tánccal illusztrált - történelemórára.

Hagyományok Háza, 2005. október 4.


XIV. Határon túli magyarok fesztiválja Baranyában

A határon túli magyarok 14. fesztiválja hétfőn kezdődött Pécsett és hét környező településen. A fesztiválra a határon túli magyarlakta területekről mintegy négyszáz művész érkezik Baranyába, hogy ízelítőt adjanak a Kárpát-medence kulturális kincseiből. A kéthetes rendezvénysorozat tizenkét helyszínen zajlik majd, és harminc különböző programot kínál az érdeklődőknek.

MTV Híradó, 2005. október 4.


Magyar Táncház októberben is a Hagyományok Házában

Október 7-től péntekenként ismét heti rendszerességgel jelentkezik a Hagyományok Házában a Magyar Táncház elnevezésű klub. A rendezvény jó alkalom arra, hogy a hivatásos együttesek táncosa, zenészei és a műfaj iránt érdeklődők randevút adjanak egymásnak. A meghívott, gyakran határon túli adatközlő táncosok és muzsikusok szereplését a Magyar Állami Népi Együttes táncosai és zenészei segítik, állandó vendégként a Méta és a Tükrös együttes is táncházat tart.

Magyar Nemzet Online, 2005. október 4.


Akit tánccal köszöntenek
Tímár Sándor hetvenöt éve a népművészet szolgálatában

Ünnepi gálaestet rendeznek Tímár Sándor Erkel- és állami díjas, érdemes művész hetvenötödik születésnapja tiszteletére ma este hét órakor az Operettszínházban. A műsorban közreműködik a neves koreográfus Magyar Örökség díjas és Európa-táncdíjas gyermektáncegyüttese, a Csillagszemű, a táncházmozgalom alapító zenekarai és zenészei, Halmos Béla, Sebő Ferenc, Sebestyén Márta és a Muzsikás együttes, a népzenegyűjtő Kallós Zoltán, a Téka és a Kolompos zenekar, Maczkó Mária, valamint Tímár Sándor régi tanítványai: Zsuráfszky Zoltán, Farkas Zoltán, Mihályi Gábor, Végső Miklós és Szappanos Tamás.

Magyar Nemzet, 2005. október 3.


Kettős születésnap a Fonóban
Önfeledt ünneplés, ahol a nép-, a dzsessz- és a világzene hívei találkozhattak egymással

Közösen ünnepelte tizedik születésnapját 10 + 10 Civil a Fonóban címmel a Fonó Budai Zeneház és a Civil Rádió. Az összefogás példaértékű volt, a hangulatnak pedig jót tett a sokszínűség. A találkozó tulajdonképpen egyfajta keresztmetszetét adta a Fonó tízéves munkásságának, a népzene, a világzene és a dzsessz sem hiányzott a kínálatból.

Magyar Nemzet, 2005. október 3.


Brazíliában vendégszerepel a Honvéd Táncszínház

Október 18-26. között Brazíliában vendégszerepel a Honvéd Táncszínház. A több mint ezer férőhelyes sao paolo-i Alfa Színházban négy estén át mutatják be a Lyoni Táncbiennálén is nagy sikert aratott Fekete gyöngyök című előadást, amely a Kárpát-medencei cigányfolklórból nyújt válogatást zenei kísérettel. A táncprodukcióban közreműködik a Hegedős együttes, a Honvéd Együttes Népi Zenekara Szalai Antal vezetésével. A műsorban közreműködő vendégművész Palya Bea.

Magyar Nemzet Online, 2005. október 3.


Csángófesztivál Gyimesfelsőlokon

Kevés olyan művelődési rendezvényről tudunk megyénkben, mely olyan nagy múltra tekint vissza, mint az 1973-ban első alkalommal Gyimesközéplokon megtartott Csángófesztivál. A tegnap Gyimesfelsőlok volt gazdája az immár XXIX. alkalommal megrendezett kulturális találkozónak. E közművelődési esemény is szálka volt a diktatúra szemében, ezért aztán megtalálták annak módját, hogy a nyolcvanas évek közepén betilthassák. A kezdetekről Szőcs János történész egy tanulmányában többek közt így ír: „Az 1973 júniusában első alkalommal Gyimesközéplokon tartott fesztivált a tréfás kedvű atyafiak mindjárt át is keresztelték csángó feszt igyál!-ra. Sajnálni lehetett viszont azt, hogy akkoriban a moldvai csángó-magyar meghívottak: klézseiek, forrófalviak szereplése elmaradt, később sem gyűlhettek össze hiánytalanul, a magyarság „árva gyermekeinek számító találkozóra.

Hargita Népe, 2005. október 3.


Könczei Csongor: Az aranyosszéki tánckultúráról, mint egy lehetséges táncdialektusról

A jelenlegi magyar történeti tánckutatás az aranyosszéki tánckultúrát a mezőségi táncdialektushoz sorolja, s mindössze egy sommás mondattal tárgyalja (lásd Martin György 435: „A délnyugati Mezőségről, Torda vidéke és Aranyosszék – a Maros– Küküllő vidékkel és Kalotaszeggel határos átmeneti területről – keveset tudunk... legényes tánca és egyszerű csárdása a Maros–Küküllő közi dialektussal rokonítja”), amelynek egyetlen hivatkozott forrása egy 19. századi leírás, Borbély Sándor Az aranyosszékiek táncza című közlése (lásd Borbély Sándor 243–246). Így megállapítható, hogy a 20. századi néptánckutatás számára, szemben például a népzenekutatással – gondolok itt elsősorban Demény Piroska összefoglaló munkájára – Aranyosszék ismeretlen területnek tekinthető.

Művelődés, 2005. október 1.


Ünnepi kavalkád a XVI. Kárpátaljai Magyar Folklórfesztiválon

Talán az elmúlt évekhez képest is nagyobb érdeklődés kísérte az elmúlt hétvégén megrendezett XVI. Kárpátaljai Magyar Folklórfesztivált. Az ungvári járás egyik színmagyar településén, Nagydobronyban rendezett találkozó legfiatalabb részvevője 3, a legidősebb pedig 83 éves volt. Ez is jelzi, hogy szinte mindenki, aki Kárpátalján magyar hagyományápolással foglalkozik, randevút adott egymásnak. Olyan együttes is akadt a tucatnyinál is több műsort felvonultató programban, amely aznap hajnalban érkezett haza egy budapesti seregszemléről, de a fáradsággal dacolva úgy
érezték: mindenképp ott a helyük.

Magyar Szó, 2005. október 1.


A táncszókimondó

Mondja meg, mester, melyik lábunkra csapjunk, aztán menjünk haza! - nyafogtak a nyolcvanas években az Állami Népi Együttes táncosai. Nem értették, művészeti vezetőjük, Timár Sándor miért iktat néprajzórákat táncpróbáik közé. Az állami díjas táncos-koreográfus holnap lesz 75 éves.

Népszabadság, 2005. október 1.


Diákbérletek a Hargita Székely Népi Együttes előadásaira

A csíkszeredai Hargita Székely Népi Együttesnél 2005-2006 tanévben diák-bérletet indítanak négy előadásra. A Pakulárnóta című műsort november 21-25 között kerül bemutatásra, naponta 13 órától a csíkszeredai Városi Művelődési Házban. A következő három előadás kezdési időpontját az iskolák kérése szerint változtatjuk. A Hej, regő rejtem című műsort januárban, Farsang Illés szekerén címűt februárban, a Csudavilágot májusban láthatják az érdeklődők.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2005. október 1.