Folkrádió

Tallózó

Tengertánc
Támogatás az élő népi kultúrának

Tengertánc névvel évi 175 millió forintos programot indít az élő népi kultúra támogatására a kulturális tárca - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bozóki András kulturális miniszter egy tegnapi sajtótájékoztatón. Mint azt korábban lapunk már megírta, a kulturális tárca nemrég felkérte a népművészet területén tevékenykedő szervezeteket, hogy dolgozzanak ki egy, a PANKK-hoz hasonló támogatási programot. Ennek a munkának az eredménye a jövőre induló Tengertánc.

Népszabadság, 2005. november 30.


Tengertánc - program az élő népi kultúráért (NKÖM )

A helyi közösségek aktivitásának fokozása, lehetőségeik szélesítése és fejlesztése, a fiataloknak szóló, igényes kulturális kínálat színesítése, a népi kultúra promóciójának erősítése, értékeinek digitális úton való rögzítése és népszerűsítése érdekében a kulturális tárca meghirdeti a népi kultúra támogatására szolgáló programját „TENGERTÁNC” néven. A programra a kulturális tárca 2006. évi költségvetésében 175 millió forint áll rendelkezésre.

Hajdú Online, 2005. november 30.


Budapesti karácsonyi vásár

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége az előző évekhez hasonlóan méltó megjelenést és környezetet igyekszik teremteni az idei karácsonyi vásárnak is. A Vörösmarty téren az ünnepi hangulathoz illeszkedő pavilonokban lehet majd megtekinteni a karácsonyhoz kapcsolódó portékákat.

Mester Porta, 2005. november 30.


Rév Fesztivál

December harmadikán és negyedikén Révkomáromban, a Rév Magyar Ház Tiszti Pavilonjában és a Református templomban kerül megrendezésre a Rév Fesztivál. Az eseményen fellép a Tükrös Zenekar, az Ifjú Szívek táncegyüttes, Balogh Kálmán és Korpás Éva, valamint Lakatos Róbert és a Rév zenekar.

Hangvető, 2005. november 30.


Elhozták tájegységük lakodalmi szokásait

A Kárpát-medence tizenöt vármegyéjének negyvennégy településéről érkeztek vőfélyek Földesre a szombaton megtartott első kárpát-medencei vőfélytalálkozóra. Elhozták tájegységük lakodalmi szokásait 2005.11.26.

Hajdú Online, 2005. november 28.


Sikeres csíkszeredai Csángó Napok

A csíkszeredai Csángó Napok rendezvénysorozatai közül talán az idei volt a legsikeresebb - összegezte Borbáth Erzsébet, a csángó kultúra népszerűsítését szolgáló esemény egyik szervezője. A moldvai csángó magyar gyermekek csíkszeredai, erdélyi taníttatásában jelentős szerepet vállaló pedagógus szerint az idei megbeszélésekre nem telepedett rá a politika, megmaradtak a szakmaiság keretei között.

Hargita Népe, 2005. november 28.


II. Kolozsvári Népzene és Néptánctalálkozó
Népzene, néptánc, táncoktatás és kézművesség

Második alkalommal került sor szombaton este a Kolozsvári Népzene és Néptánctalálkozóra a Diákművelődési Házban. A nagyszabású rendezvényre Haranglábról, Nagykárolyból, Szamosújvárról, Mérából, Szucságról és a magyarországi Szegedről is érkeztek vendégelőadók, de fellépett a házigazda Ördögtérgye és a Zurboló néptáncegyüttes is.

Szabadság, 2005. november 28.


Elõtérben az öregek tánca a kolozsvári néptánctalálkozón

A hagyományõrzõ táncosokat kívánták elõtérbe állítani a II. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó szervezõi. A szombati gálamûsort a Maros megyei Haranglábról érkezett Balogh János bácsi nyitotta meg, aki „vadászmesével” köszöntötte a közönséget. Társai – a bogártelki, mérai és szucsági meghívottak – háziszõttessel terített asztalok mellett üldögélve figyelték az elõadást, illetve kapcsolódtak be a fiatalok mellett a táncba. Both József, a szervezõ Ördögtérgye néptáncegyüttes vezetõje elmondta: házigazdaként nem is készültek a fesztiválra önálló koreográfiával, szereplésük mintegy háttere volt az idõs vendégek táncának. Elképzelésükhöz a nagykárolyi Rekettye is csatlakozott, külön mûsorszámmal jelentkezett viszont a szamosújvári Kaláka, a kolozsvári Zurboló, valamint a szegedi Cuháré együttes.

Krónika, 2005. november 27.


Jókedvünk telén - A téli ünnepkör szokásai
A budapesti Karácsonyi Vásár programjai

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége az előző évekhez hasonlóan méltó megjelenést és környezetet igyekszik teremteni az idei karácsonyi vásárnak is. A Vörösmarty téren az ünnepi hangulathoz illeszkedő pavilonokban lehet majd megtekinteni a karácsonyhoz kapcsolódó portékákat. Népi– és iparművészek - kizárólag a karácsonyi ajándékkörbe illeszkedő - természetes anyagokból, hagyományos kézműves technikával készült portékáikat árusítják. Az eladásra kerülő tárgyak minőségét a Népművészeti Egyesületek Szövetsége belső zsűrije garantálja.

Mester Porta, 2005. november 25.


Egész napos folklórünnep az Ördögtérgyével

A népi értékek megõrzését és átmentését szolgáló kezdeményezések színe-javát nyújtja a kolozsvári Ördögtérgye néptáncegyüttes szervezésében november 26-án, szombaton második alkalommal sorra kerülõ Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó. Az egész napos rendezvény, melynek médiatámogatója az Új Magyar Szó, gyerekekre és felnõttekre egyaránt figyelõ programot kínál, melyben gyerektáncház, kézmûves foglalkozások egész sora, felnõtteknek szóló táncoktatás (tordaszentlászlói és bogártelki specifikummal), a fellépõ csoportok szakmai tanácskozása, inaktelki, mérai, szucsági, haranglábi adatközlõket és a vendégegyütteseket felvonultató gálamûsor, hajnalig tartó táncház is szerepel, utóbbin a sepsiszentgyörgyi Háromszék zenekara, a szamosújvári Sóvirág, valamint Orendi István és barátai muzsikálnak.

Új Magyar Szó, 2005. november 24.


Feloszlatják a Ritmust?
A szülők aggódnak, Vajda Erika cáfol

Megdöbbenve értesültünk arról, hogy komoly aknamunka indult annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb időn belül feloszlassák az eszenyi Ritmus néptáncegyüttest. A jólértesültek Vajda Erikát, az Ungvári Járási Művelődési és Turisztikai Osztály vezetőjét vélik a támadás hátterében. Legnagyobb sajnálatunkra Eszenyben nem találtuk meg sem Szabó Tibor művészeti vezetőt, sem az együttes tagjait, mivel Magyarország ukrajnai nagykövetségének meghívására a hétvégét Kijevben töltötték. Fellépéssel. Az általunk megkeresett szülők viszont egyáltalán nem lepődtek meg jövetelünk okán. Sőt...

Kárpáti Igaz Szó, 2005. november 23.


II. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó

Második alkalommal szervezik meg a kolozsvári népzene- és néptánctalálkozót november 26-án, szombaton. A vendéglátó Ördögtérgye néptáncegyüttes mellett a szegedi Cuháré Táncműhely, a nagykárolyi Rekettye, a szamosújvári Kaláka és a kolozsvári Zurboló néptáncegyüttes lép fel a találkozón. A program kézműves foglalkozással, gyermektáncházzal indul délelőtt 10 órától Both József, Both Zsuzsa, Marha Tibor és Székely Melinda irányításában, délután 16–18 óra között felnőtt táncoktatást tartanak, az érdeklődők Both József, Both Zsuzsa, Kádár Elemér és Medvegy Veronika táncosoktól tanulhatnak.

Szabadság, 2005. november 23.


Prímástalálkozó és Pakulárnóta a Hargita együttes születésnapján

Fergeteges sikerû premierrel, kiállításmegnyitóval, könyvbemutatóval, emlékplakett-avatással és prímástalálkozóval ünnepelték Csíkszeredában a hétvégén a Hargita Táncegyüttes 35 éves évfordulóját, illetve a hivatásos Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 15. születésnapját. Jelenlegi és volt táncosok, munkatársak, a néptánc és a népi kultúra kedvelõi találtak egymásra a kétnapos ünnepi rendezvénysorozaton. A táncegyüttes telt ház elõtt mutatta be Orza Cãlin koreográfiájában és rendezésében a Pakulárnóta címû elõadást, amely a kalotaszegi tejbeméréshez vagy juhméréshez kötõdõ népszokásokat, az ezzel kapcsolatos rítusokat vitte színre.

Krónika, 2005. november 21.


Nem hal ki a Székely Népi Együttes
Részlet az Évek könyvéből

Évek óta dédelgetett álmunk válik valóra utánpótláscsoportjaink által. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesnél telt ház van jelenleg, és táncosainkban, zenészeinkben egyre inkább erősödik a hivatástudat és a tenni akarás. Már nemcsak előadóművészek, hanem igen eredményes oktatói tevékenységet is folytatnak, amely ma fontos hiánypótló tevékenység Erdélyben. Az elején szorgalmasan és mondhatni „csendben folytak a gyermekcsoportokkal a próbák, de tudtuk, hogy a környékbeli települések igen- igen rivalizálnak egymással. Éppen ezért, amikor úgy gondoltuk, hogy gyermekcsoportjainknak van már egy, a saját falujuk hagyományaiból összeállított színpadi produkcióra való műsoruk, olajat öntöttünk a tűzre.

Hargita Népe, 2005. november 19.


Erdélyország sok szép vize
Részlet az Évek könyvéből

Mert lát minket Isten. Egyik szeme a tündöklő Nap, a sápatag Hold a másik. Emez sirat, amaz örvendezik látásunkon. Bizony megvakul, elfogy a Hold is, amikor látja kisemmizett voltunkat, számlálhatatlan fájdalmainkat, melyekkel e század, a világtörténelem legembertelenebb évszázada a földig próbált, sárig gyalázott, porig alázott. De nevet a Jóisten, ragyogtatja Nap-szemét, amikor táncolni lát, énekelni hall, amikor bántalmainkból, kétségbeeséseinkből csak azért is, derékkal, fölszegett fővel a körénk özönlő, torunkra gyűlő, temérdek sokaság közé, a döngölt agyag közepére dobbantunk: íme, itt vagyunk; íme, megvagyunk!

Hargita Népe, 2005. november 19.


Évek könyve

Mi lesz a népzene és a népzenei mozgalmak, a néptánc és a néptáncmozgalmak, mi lesz az egész népművészet sorsa századunkban? E kötet tervezésében, szerkesztésében tartott szünetekben vissza-visszatért a zavaró és kényelmetlensége miatt gyakran bosszantó kérdés. Egykoron, amikor még a „magas és az „alacsony (szórakoztató) kultúra nem különült el egészen egymástól (vagy legalábbis a kérdéskör megmenekült a teoretikusok feszegetésétől), nem kellett kiutakat keresni... De a dolgok rendje úgy hozta, hogy óhatatlanul megjelent a fejedelmi, főúri udvarok művészete, amely természetes módon elkülönült a társadalom túlnyomó többségét alkotó parasztok (a valódi nép) művészetétől, kultúrájától.

Hargita Népe, 2005. november 19.


Tizenöt éves a Hargita együttes

Évek könyve címmel jelent meg a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 15. születésnapján az az összefoglaló kötet, amely visszatekintés és összegzés, az együttes sikertörténetének számbavétele. Előadásokat idézhet fel segítségével az olvasó a megjelent kritikák, méltatások tükrében, visszaemlékezéseket olvashat, amelyek a régi Hargita együttes hőskoráról szólnak. De szó van benne a táncházmozgalomról, a prímástalálkozókról, az utánpótlás neveléséről is. Dokumentum ez a könyv, amely népi kultúránk továbbéltetéséről szól. Az Évek könyvét tegnap Ferenczes István és Szatmári László mutatta be az együttes egykori és mai vezetői társaságában a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes születésnapi ünnepségsorozata nyitányaként.

Hargita Népe, 2005. november 19.


Köszönjük Hargitások!

Tizenöt éves a Hargita. A Hargita, amely 35 éves. Nem, nem tévedés: fiatal még a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. És mégis felnőtt, és mégis hivatásos, és mégis profi. Mert alapjait 1990-ben az „amatőr” Hargita Együttesre rakták Az „amatőrre”, amely sorra nyerte a Kárpát-medencei néptáncversenyeket, de a többségükben román vidékeken megrendezett hazai vetélkedőket is. Kemény, sziklaszilárd, fenntartó alapot raktak a régi nagyok, az olyanok mint Kosz Szilveszter, Toró Emil, Fodor Csaba, vagy Lakatos Anna. Lehetett építeni rá.

Erdély ma, 2005. november 18.


Az erdélyi cigány kultúra és társadalom

A Kriza János Néprajzi Társaság rendezésében zajlott Az erdélyi cigányok kultúrája és társadalma konferencia a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia tanszékén. Könczei Csilla a cigány kultúra lecsapódását vizsgálta a magyar tánckutatásban: ismertette Kodály Zoltán véleményét a cigányzene kultúrájával kapcsolatosan, illetve Martin György munkásságát méltatta. Könczei Csongor a kalotaszegi cigányzenészek táncalkotó- és alakító szerepéről, Deák Ferenc a cigánytemetés kultúrájában megnyilvánuló rituális viselkedésekről és hiedelmekről beszélt, majd Pálos Dóra mesélte el, hogyan érezte magát az erdélyi magyar cigányok között.

Szabadság, 2005. november 18.


Pityókabál Csíkborzsovában

Délelőtt hálaadó szentmisével kezdődött a program, majd székelyruhába öltözött lányok, legények énekszóval vonultak végig a falun, zenekísérettel, és gyűjtötték a pityókát. Helyen-helyen megálltak a szekerek, hogy bevárják a legényeket, s addig táncra perdültek a lányok.

Erdély ma, 2005. november 18.


Öt ország – egy nemzet
Ajándék CD-ket kapnak a határon túli magyarok

Nem mindennapi kezdeményezés indul útjára a Thália Színházban a Határon túli magyarok zenéje elnevezésű hangversenysorozat ma esti jótékonysági gálakoncertjén: négy határon túli magyar város könyvtárának ajándékoznak magyar zenei CD-ket hatmillió forint értékben a Periferic Records lemezkiadó kezdeményezésére, így Révkomárom, Beregszász, Kolozsvár és Szabadka egy-egy református kezelésű könyvtára alapíthat ezzel új zenetárat.

Magyar Nemzet, 2005. november 17.


A Vándor Vokál 15 éves jubileumi koncertje

A többszólamú vokális zenét népszerűsítő Vándor Vokál 2005. november
25-én ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. Ez alkalommal jubileumi
koncertet tart 19.30-tól a Bolgár Művelődési Házban (Bp. IX. ker.
Vágóhíd u. 62.). A műsorban többek között balkáni, korzikai, csuvas,
rutén és magyar népdalokat lehet majd hallani. Vendég a németországi Tippelklimper zenekar és cseh zenészbarátaik, akik különleges hangszereiken középkori zenét játszanak.

Vándor Vokál, 2005. november 17.


Gondviselõ értékek az ünneplõ Hargita színpadán

A történelmi helyzet hozta úgy, hogy a Hargita népi együttes hivatásossá válhatott az elmúlt másfél évtizedben. Ezt megelõzõen azonban húsz évig mûködött Csíkszeredában egy olyan társulat, amelyik megérdemelte volna, hogy hivatásosnak tekintsék - mondta lapunknak András Mihály, a fennállásának 15. évfordulóját ünneplõ csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója.

Új Magyar Szó, 2005. november 16.


I. Szeret-Menti Népdalvetélkedő

2005. november 12-én második alkalommal sikerült megszervezni a Szeret-Menti Népdalvetélkedőt, ezúttal Külsőrekecsinben, a helyi Kultúrházban.
A 13 faluból érkező versenyzők pénteken délután érkeztek meg Külsőrekecsinbe, ahol helyi családok vendégszeretetét élvezték. Október hónap folyamán a magyar tanárok minden faluban megtartották az elődöntőket, így a versenyre a legjobbak érkeztek, hogy képviseljék és bemutassák saját falujuk népdalkincseit.

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, 2005. november 16.


Magyar CD-adományok a határon túlra

A budapesti Thália Színházban holnap kezdõdik el a IV. Határon Túli Magyarok Zenéje jótékonysági koncertsorozat, amely a téli hónapokban Kolozsváron, Révkomáromban, Beregszászon és Szabadkán folytatódik. Egy magyarországi lemezkiadó kezdeményezésére a koncerteken a határon túli városok könyvtárainak magyar zenei CD-ket adnak át. Eddig hatvan kiadó összesen 450 kiadványt ajánlott fel. A Thália Színházban a Bástya Citerazenekar, a Kormorán, a Vujicsics és a Söndörgõ együttes koncertezik. A Kerekes együttes a sepsiszentgyörgyi énekest, Demeter Erikát kíséri, Gyimesbõl a Tímár testvéreket hívták meg a szervezõk, ugyanakkor zenészek érkeznek Kárpátaljáról és Vajdaságból is.

Krónika, 2005. november 16.


Évek könyve

Évek könyve címmel jelent meg a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 15. születésnapján az az összefoglaló kötet, amely visszatekintés és összegzés, az együttes sikertörténetének számbavétele.

Hargita Népe, 2005. november 15.


Ünnepel a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

Fennállásának tizenötödik évfordulóját ünnepli a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, amely 1970-től 1990-ig Hargita Táncegyüttes néven működött. A hivatásos Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 15 éve alakult, jelenleg a Csíkszeredai Önkormányzat által fenntartott intézmény. András Mihályt, az együttes vezetőjét arról kérdeztük, milyen rendezvénysorozatot terveztek a születésnapra.

Hargita Népe, 2005. november 15.


XI. Zurboló Táncfórum és Táncház

Folytatódik a XI. Zurboló Táncfórum a Tranzit Házban, amelynek keretében 2005. november 17-én, csütörtökön este hét órakor kerül sor a kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes előadására, akik méhkeréki, mezőségi, vajdaszentiványi és kalotaszegi táncokat adnak elő. Az előadást táncház követi a kísérő Tarisznyás együttes közreműködésével.

Szabadság, 2005. november 15.


Muzsika szólt egy templomért

Bikafalva műemlék református templomának helyreállításáért gyűjtöttek szombaton este a Fonó Budai Zeneházban, ahol számos neves dzsesszmuzsikus, népzenész és világzenét játszó művész lépett színpadra. A jegyekből befolyt teljes összeget az utolsó fillérig a bikafalviak kapják, ugyanis az általános gyakorlattal ellentétben ezúttal a szervezők, a ház személyzete és a technikusok is lemondtak aznapi díjukról.

Magyar Nemzet, 2005. november 14.


Lovász Irén lemezbemutató koncertje a Hagyományok Házában

A 2003-as eMeRTon díjkiosztón az Év Legjobb Énekesnője kitüntető címet elnyert énekesnő új lemezzel jelentkezik. A Fellegajtó archaikus magyar szakrális népdalokra, népénekekre és középkori latin nyelvű gregorián dallamokra épít új zenei világot, melyre leginkább az ethno-jazz, a crossover és a világzene stílusjegyei jellemzők.

ma.hu, 2005. november 14.


Népzene és világzene lemezeken, koncerten

A 2003 őszén alakult Hangvető Zenei Terjesztő Társulás jelentős változás előtt áll: világzenei központot alakítanak ki a Ráday utcában. Az Etnofon Records, a FolkEurópa Kiadó és az XProdukció Kiadó eredetileg arra szövetkezett, hogy átvegye a piacon egyre csökkenő nép- és világzenei lemezterjesztés feladatait. Az idei évre elérték, hogy csaknem 170 kiadványt több mint 160 boltban ajánlanak az országban. Ezt a tevékenységet lemezkiadással, élőzenei koncertek szervezésével és persze a műfaj népszerűsítésével bővítették. Már régen keresnek olyan helyszínt, amely az alkotások létrejöttéhez megfelelő hátteret nyújt, és egyben lehetőséget ad bemutatásukra is. Szeretnék, ha a központ új alkotások megszületését inspirálná, és szórakozásra, kikapcsolódásra, zenehallgatásra is alkalmat biztosítana.

Metró újság, 2005. november 14.


Élő népzenei hagyományaink

A Belváros-Lipótváros Kulturális, Emberi jogi és Kisebbségi Bizottsága
által meghirdetett Élő népzenei hagyományaink verseny döntőjének eredménye.

Aranytíz Kultúrház, 2005. november 13.


Az örök Kalotaszeg - a Magyar Állami Népi Együttes új műsora

Az elsők között a figyelem középpontjába került néprajzi táj zenéit, táncait egybefoglaló látványos előadás a minden nemzetiségnek klasszikus szinten muzsikáló legendás bánffyhunyadi prímás alakján keresztül egy letűnt világot idéz meg. Varga Ferenc Csipás zenéjét Vizeli Balázs (Téka zenekar), Gombai Tamás (Fonó zenekar), Pál István Szalonna (Fonó zenekar) és Varga István Csipás prímások játsszák, Demeter Erika, Herczku Ágnes, Lengyel László Türei és Varga István Csipás énekel.

Hagyományok Háza, 2005. november 13.


Diákbérlet a Hargita Együttesnél

A csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesnél a 2005–2006-os tanévben diákbérletet indítunk négy előadásunkra. A Pakulárnóta című műsort november 21–25. között mutatjuk be a Városi Művelődési Házban A csíkszeredai és vidéki gyermekeket is várjuk műsorainkra.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2005. november 12.


XVII. népzene- és néptánctalálkozó
Kevesen, de jókedvűen

Minden csuhébaba, viaszgyertya, festett fagolyó és vert kötél nagyon szépre sikeredett, de a fődíjat mégsem az elkészült munkák érdemlik, hanem azok a gyermekek, akik készítették. A Sepsiszentgyörgyön tegnap kezdődött népzene- és néptánctalálkozó első napján a korábbi esztendőkhöz képest jóval kevesebben mentek kézműveskedni és táncot tanulni, de jókedvük az egekig ért, így mit számít, hogy hányan voltak. A munka után jól fogott a mulatság, Melkuhn Róbert és barátai addig zenéltek, amíg volt, aki a táncot járja. A kézművesmesterek és táncoktatók ezúttal is a Guzsalyas Játszóház munkatársai voltak.

Háromszék, 2005. november 12.


Belekóstolni a hagyományokba
XVII. Népzene- és Néptánctalálkozó
Sepsiszentgyörgy

Kézmûves-foglalkozással kezdõdött tegnap Sepsiszentgyörgyön a XVII. alkalommal megszervezett népzene- és néptánctalálkozó. A maroknyi gyerek a hagyományos mesterségek megismerésén túl népi táncot is járt, amelyhez Melkuhn Róbert és barátai húzták a talpalávalót. Deák Gyula, a szervezõ Háromszék Táncegyüttes igazgatója fontosnak tartja a gyerekek bevonását a rendezvénybe, hiszen elmondása szerint, ha a kicsik minél korábban megismerik hagyományainkat, értékeinket, annál jobb és mélyebb lehet a kötõdésük ezek iránt.

Sepsiszentgyorgy.ro, 2005. november 12.


A Maros Mûvészegyüttes új bemutatója

A Maros Mûvészegyüttes november 29-én, kedden este 7 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermében mutatja be A víz szalad, a kô marad címû elôadását. Az új, kétrészes folklórmûsorban a közönség válogatást láthat Erdély és Maros megye legszebb táncaiból, valamint egy tánckompozíciót Wass Albert Üzenet haza címû versére.

2005. november 11.


Őszi jeles napok
XVII. Népzene- és néptánctalálkozó

Az emberélet sorsfordulói, a naptári év ünnepei és a vásári szokások bemutatása után idén az őszi jeles napok felelevenítésével folytatja a témás népzene- és néptánctalálkozók sorát a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes. Miként az előző tizenhat találkozónak, a ma kezdődő kétnapos rendezvénynek is elsődleges célja az adatgyűjtés olyan falusi táncosoktól, zenészektől, akik az autentikus népzene és néptánc művelői, de nem elhanyagolható szempont a szórakoztatás sem, illetve a szentgyörgyi közönség bevonása a tánctanulásba, kézműves-foglalkozásokba.

Háromszék, 2005. november 11.


Külsőrekecsin
II. Szeret menti népdalvetélkedő

Hagyományt teremtett Külsőrekecsinben a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége: a faluban november 11-12-én második alkalommal szervezik meg a Szeret-menti népdalvetélkedőt. A jellegében gyerek- és ifjúsági vetélkedőre 13 csángóföldi településről érkeznek jó hangú csángó gyerekek és fiatalok. A zsűri elnöke Kallós Zoltán, közismert dalgyűjtő, néprajzkutató.

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, 2005. november 10.


Koncert a Fonóban a bikafalvaiakért

Bikafalva református templomáért tartanak jótékonysági hangversenyt szombat este nyolc órakor a Fonó Budai Zeneház koncerttermében. A székelyföldi település műemlék templomát az augusztusi árvíz rongálta meg. A katasztrófa következtében megrongálódott műemlék templomot a falu önerőből nem tudja rendbe hozni. Egy másik székelyföldi falu, Hodgya templomának megmentését a Magyar Nemzeti Bank támogatta adományával, Bikafalváért azonban ez idáig nem tartottak jótékonysági rendezvényeket, a templom helyreállításáért most gyűjtenek először.

Magyar Nemzet, 2005. november 9.


Mester Tanoda – kobzos-énekes kurzus

A műhely keretében a Magyarországra telepített csángók és a Gyöngyös-féle énekes- kobzos anyag mellett más, értékes gyűjtésekből vett népdalok éneklésével és koboz kíséretével is foglalkozunk. Az énekesekkel Ivánovics Tünde, a Népművészet Ifjú Mestere, Vass Lajos nagydíjas népdalénekes foglalkozik, a kobozjátékot Fábri Géza kobzos-énekmondó előadóművész tolmácsolja. Mindketten a szegedi Mester Tanoda tanárai. Időpont: 2005.12.09-11.

Moldvahon.hu, 2005. november 9.


Nagy Népmese Rajzpályázat

Az Életfa Kulturális Alapítvány és Békés Megyei Művelődési Központ és Kézműves Szakiskola rajzpályázatra hívja azokat a gyerekeket és fiatalokat, akik szeretik a népmeséket és szeretnének alkotó módon részt venni a MeSe VáR honlap meséinek illusztrálásában.
Beküldési határidő: 2005. december 9.

Népmese.hu, 2005. november 8.


Utolsó levél Sepsi Dezsőnek

Azokban a régi időkben, az erdélyi táncházak születése körül, amikor még – mindenek kezdetén – éjjel-nappal népzenét hallgattunk valamennyien, akiket megérintett az; amikor, ha együtt muzsikáltunk, az imádkozásnak neveztetett; amikor még mind hittünk nemcsak a zenében, de egymásban is; amikor három zenekar is harcolt azért, hogy prímása Te legyél, már akkor megjósoltad egy leveledben azt, ami most olyan hihetetlenül korán bekövetkezett.

Szabadság, 2005. november 7.


Népzene- és néptánc-találkozó Sepsiszentgyörgyön

A Háromszék Táncegyüttes szervezésében Sepsiszentgyörgyön jövő hétvégén, november 11. és 12-én kerül sor a 17. alkalommal megrendezett népzene- és néptánctalálkozóra. A falusi életben Szent Mihály és Mindszent hava, azaz szeptember és október hónapok jeles napjai az őszi betakarításhoz kötődtek, amelyeket táncmulatsággal ünnepeltek meg. Ezek hangulata idéződik fel az idei találkozón, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Sepsiszentgyorgy.ro, 2005. november 4.


A hazánkban élő horvát kisebbség táncainak, zenéjének és viseletének bemutatása

A hazánkban élő horvát kisebbség táncainak, zenéjének és viseletének bemutatása címmel nyílt időszaki kiállítás, mely december 15-ig tekinthető meg Budapesten a Hagyományok Házában.

Hagyományok Háza, 2005. november 4.


Egyelõre megoldódott a Maros Mûvészegyüttes székházgondja

A Román Televíziótársaság igazgatótanácsa legutóbbi ülésén döntött arról, hogy meghatározatlan idõre a Maros Megyei Tanács használatába adja a tulajdonában lévõ, évek óta üresen álló Egyesülés mozi épületét. A tanács ezzel megoldaná a Maros Mûvészegyüttes, illetve a Megyei Népi Alkotások Háza székhelygondját. A kövesdombi ingatlanban a tanács a táncegyüttes mindkét tagozatának és a népi alkotások házának szeretne otthont biztosítani, ahol elõadásokat, próbákat, különbözõ rendezvényeket, kiállításokat is szervezhetnének. Az épületet ily módon a népi kultúra házává alakítanák.

Krónika, 2005. november 3.


Pályázat népművészeti programok és események támogatására

A Népművészeti Szakmai Kollégium pályázatot hirdet a szakterület programjainak és eseményeinek támogatására.
A pályázatok 2005. november 7-ig beérkezően nyújthatóak be.

Nemzeti Kulturális Alap, 2005. november 3.


A Magyar Népzene és Népköltészet hete a Magyar Rádióban
2005. november 14-20.

Különös jelenség a népzene a népköltészet. Megfoghatatlan. Sokkal többet raktároz el a múlt szellemi értékeiből, mint az írásos emlékek. Megérint bennünket gyermekkorban a népmese, a gyerekdalok, a gyermekjátékok világában, majd felnőtt korban a hangversenytermekben Bartók, Kodály, Bárdos, Lajtha és a többiek műveit hallgatva. Ezekben a napokban megkülönböztetett figyelemmel fordulunk a népzene, a népköltészet,a népdal felé. Az idén a Bartók- és a Kossuth adón sugárzott műsorok közül válogathatnak és a megfelelő hullámhosszon ünnepi köntösbe öltöztetett műsorainkat hallgathatják.

Magyar Rádió Online, 2005. november 2.


Szamosújvár
Hétvégén IX. Mezőségi Népzene és Néptáncfesztivál

A hétvégén kilencedik alkalommal szervez Mezőségi Népzene és Néptáncfesztivált Szamosújváron a helybeli Téka Művelődési Alapítvány és a kolozsvári Archívum Alapítvány. Pénteken este 8 órától széki táncosok, énekesek, adatközlők részvételével Széki Bál lesz a Téka Házban, muzsikál a széki Pali Marci zenekar és a Sóvirág zenekar. Szombaton 10 órától mezőségi ének és tánctanítás (bonchidai román forgatós és „bărbunc); 12 óra – a Téka Néprajzi Múzeum újranyitása; 17 óra – a meghívott adatközlők (táncosok, énekesek, zenészek) érkezése a Téka Házba, bemutatkozás; 19 óra – az adatközlők bemutatkozása a helyi Park étteremben; 20 óra – közös Táncház, muzsikálnak a palatkai, csabaújfalusi és magyarszováti zenekarok, közreműködik a Háromszék zenekar és a szamosújvári Sóvirág.

Szabadság, 2005. november 2.


Tíz éve: esték a Fonóban

Tízéves a Fonó Budai Zeneház, nevezzük ezt kisebbfajta csodának. Mert mi más, hogy ebben a zajongó és hadováló korban egy fizikus végzettségű vállalkozó, Lukács József, nagyjából ellenszolgáltatás nélkül beleönti vagyonának egy részét egy kulturális központba, amely figyelmen kívül hagyva a korszellemet, bizonyos rétegművészetekre koncentrál, és túlél egy évtizedet?

Népszabadság, 2005. november 2.


November elején nyílik meg a MesterPorta!

A MesterPorta galériát a Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen hoztuk létre azzal a céllal, hogy a a népművészeti mozgalom három évtizedének eredményei a nagyközönség számára nap mint nap elérhetővé váljanak. Itt kaphatók a legjobb magyarországi kézműves mesterek alkotásai, valamint olyan régi bútorok és tárgyak, melyek a paraszti kultúra remekei. A zenei részleget a Hangvető üzemelteti.
Boltunkban megvásárolható a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás teljes zenei kínálata, szinte minden hazánkban megjelent világ-, táncház-, népzenei és etnojazz hanghordozó. A három alapító kiadó (Etnofon Records, FolkEurópa, X-Produkció) termékein kívül a Hagyományok Háza, a Fonó és a Periferic Records kiadványai, a legismertebb hazai és külföldi előadók is.

Etnofon, 2005. november 1.