Folkrádió

Tallózó

Népzenei Megasztár a Duna TV-n

Népzenei Megasztár műsort indít jövőre a Duna Televízió. Cselényi László elnök elmondta: a Kárpát-medencében élő fiatal tehetségeknek énekes és zenei kategóriában hirdetik meg a tehetségkutató versenyt, amely az elő- és középdöntőkkel mintegy fél éven át tart majd. A sorozat feladata lesz, hogy erősítse kicsit a magyarság összetartozás-érzését, akárcsak, hogy a bemutassa azokat a településeket, ahol a verseny egyes állomásait megrendezik.

Folkrádió, 2005. december 29.


Tamburás urak

A Vujicsics együttes 1974-ben játszott először talpalávalót Pomázon a helyi nemzetiségi néptáncegyüttesnek. A ma Magyarország, Európa és más földrészek színpadain egyaránt megforduló zenekar célja kezdetben a Budapest-környéki települések, Szentendre, Pomáz, Csobánka és Budakalász szerb nemzetiségi népzenei hagyományainak felkarolása volt. Ehhez csatlakozott később a dél-magyarországi horvát népzene gyűjtése és előadása. Vujicsics Tihamér, az ismert zeneszerző és népzenegyűjtő nevét 1975-ben, a muzsikus halála után vették fel. A művész nevét azóta tér és díszkút is őrzi Szentendre belvárosában.

Fidelio, 2005. december 28.


TENGERTÁNC pályázat

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a népi kultúra támogatását szolgáló pályázati programot hirdet „Tengertánc” néven.
A pályázat postára adásának határideje: 2006. január 31.

Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, 2005. december 28.


Folytatná tíz év szünet után a Ki mit tudot a köztelevízió

A Megasztár sikerén felbuzdulva a Magyar Televízió is tehetségkutató verseny indítását tervezi.

Index, 2005. december 27.


Kodály első népdalgyűjtő útja

Száz évvel ezelőtt indult első népdalgyűjtő útjára Kodály Zoltán. Erre az eseményre emlékeztet Szalay Olga tanulmánya a Honismeret legújabb számában. „Gyalogszerrel, hátizsákkal és az óradíjakból megtakarított pénzével felszerelkezve elsőként vágott neki az úttalan utaknak. Célja nem kisebb volt, mint hogy a magyar zene történetét megírja, de nem az írott forrásokból, hanem – ahogyan ő nevezte – az »élő könyvtárból«, vagyis az egyszerű falusi ember által évszázadokon át megőrzött hagyományból…” – írja a szerző.

Magyar Nemzet, 2005. december 27.


„Csillagok, csillagok” - A magyar zene ünnepe

Három műfaj, a komolyzene, a népzene és a jazz kiválóságai mutatják meg 2006. február 4-én a Művészetek palotájában, hogy mit jelent számukra a népzenei hagyomány. Teszik ezt egy olyan nagyszabású műsor keretében, amelynek darabjai egységbe forrasztják a Bartók-műveket, azoknak erre az alkalomra készült feldolgozásait, az etnojazzt, valamint a kalotaszegi és a gyimesi népzenét.

Hangvető, 2005. december 26.


Táncjáték Udvarhelyen

Lámpások címmel az évad első táncbemutatójával jelentkezett az Udvarhely Néptáncműhely. A táncjáték meghatározott koreográfia szerint zajlik, a szereplők egy történetet mesélnek el táncokkal, énekbetétek segítségével. Különféle táncrendeket vonultatnak fel, azokat egy meghatározott témára fűzve, így láthatunk korondi (sóvidéki), küküllőmenti (ózdi), bonchidai, vegyesen román–magyar jellegű, illetve egy kalotaszegi román–magyar táncot is. A darab a reményről, a boldogságkeresésről szól, a háttérben világító lámpások a produkció végére egy-egy pár kezébe kerülnek, jelképesen segítséget nyújtva az útkeresésben. A talpalávalót Kóré Géza és zenekara biztosítja.

Hargita Népe, 2005. december 23.


Téli ünnepkör és tánc-anyanyelv

A téli ünnepkör énekes-táncos néphagyományaiból elevenítettek fel szokásokat többen is a múlt héten Csíkszeredában zajlott Csűrdöngölő Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozón részt vevő csoportok közül. A rendezvénysorozatot kezdeményező, szervező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és az András Alapítvány célt ért: a csíki térségben sok száz gyermek sajátítja el a néptáncot – anyanyelvi szinten.

Hargita Népe, 2005. december 23.


49. országos néprajzi gyûjtõpályázat

A Néprajzi Múzeum meghirdeti a Honismereti Szövetség, az ELTE BTK Folklore Tanszéke, a Magyar Néprajzi Társaság, az MTA Néprajzi Kutatóintézete és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum támogatásával a 49. országos néprajzi gyûjtõpályázatot.

Néprajzi Múzeum, 2005. december 22.


Mezõségi betlehemesek seregszemléje

A környékbeli falvakról – Ördöngösfüzesrõl, Búzából, Székrõl és Válaszútról – érkeztek gyerekek csütörtök este a szamosújvári V. Betlehemes Fesztiválra. A Téka Mûvelõdési Alapítvány öt évvel ezelõtt Kallós Zoltán néprajzkutató kezdeményezésére indította a fesztivált, amelynek szervezésében a Kallós-alapítvány is részt vállalt. A fiatalok a téli ünnepkör mezõségi hagyományait elevenítik fel a seregszemlén, mûsorukat korábbi néprajzi gyûjtések alapján állították össze.

Krónika, 2005. december 22.


Már lehet pályázni a Tengertánc programra

A kulturális minisztérium meghirdette a Tengertánc program pályázatait az élő népi kultúra ápolására. A programmal a kormány elsősorban a kisebb helyi alkotóközösségeket kívánja támogatni. A program elsősorban a kisebb helyi alkotóközösségeket kívánja helyzetbe hozni és lehetőségeihez mérten támogatni, amelyek megteremtik és ápolják azon értékeket, amelyekből az élő népi kultúra táplálkozik. Épít egyrészt a táncház-mozgalom hagyományára és a népzenei, világzenei közkincsre, másrészt támogatja azokat a promóciós tevékenységeket, amelyek e közkincset a lehető legszélesebb körben hozzáférhetővé tudják tenni.

Magyar Rádió Online, 2005. december 22.


NÉPTÁNCANTOLÓGIA 2005

Lezajlott a “Néptáncantológia 2005” pályázat elbírálása. Az értékelést az elnökség meghívott szakemberekkel közösen végezte.
Az idei Néptáncantológia pályázatra 55 pályamû érkezett. 14 koreográfia került a Néptáncantológia Erkel Színházi mûsorába.

Martin György Néptáncszövetség, 2005. december 22.


A néptánc ünnepe Csíkszeredában

December 16-án, 15 órakor óriási gyerekzsivaj fogadott a Városi Művelődési Házban, szinte lépni sem lehetett a sok csillogó szemű és jókedvű gyerektől. Aztán megjelentek az oktatók és a társaság egy-kettőre elhallgatott. Fontos a fegyelem, hiszen át kell ismételni a legfrisebb koreográfiák mozanatait, mert néhány perc múlva a csoportoknak már a színpadon kell bemutatkozniuk.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2005. december 20.


Petrás Mária csángó keramikus Magyar Örökség díjas

Tíz év alatt negyvenedik alkalommal adták át ma a Magyar Örökség díjakat. Petrás Mária keramikus, a csángó kultúra fennmaradásáért és megismertetéséért végzett szép munkát.

Magyar Rádió Online, 2005. december 18.


Az Ifjú Szívek a Magyar Színházban

Egész estés adventi programmal lép fel ma este hét órakor a Magyar Színházban a pozsonyi Ifjú Szívek Táncegyüttes. A műsor a Felföldi levelek című produkció karácsonyi változata, amely az autentikus néptáncot és népzenét irodalmi művekkel ötvözi. A felvidéki magyar, szlovák, cigány, valamint zsidó zenéket és táncokat Bartók Béla, Kodály Zoltán, Márai Sándor és Petőfi Sándor írásai egészítik ki. Hégli Dusan koreográfiája három részből áll: az első a Levelek, a második a Falu, a záró felvonás pedig a Város címet kapta.

Magyar Nemzet, 2005. december 16.


X. Csűrdöngölő Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozó

Tizedik, jubileumi kiadásához ért a Csűrdöngölő Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozó. A csíkszeredai Városi Művelődési Házban ma, pénteken, 15 órától kezdődik a régió fiatal néptáncosai számára létrehívott rendezvénysor.

Hargita Népe, 2005. december 16.


Megjelent a Csík Zenekar legújabb cd lemeze!
Senki nem ért semmit...

A mai napon megjelent a zenekar legújabb kiadványa, Senki nem ért semmit címmel. Kiadja a Fonó Budai Zeneház. Ezen a lemezen sokféle összeállítás szólal meg az autentikus népzenétől, a tradicionális blues zenén keresztül a feldolgozott alternatív rock muzsikáig, a magyarországi román táncmuzsikától, József Attila Bolyongok című verséig.

Csík zenekar, 2005. december 15.


Karácsonyi Zurboló – Bogáncs fellépés

Hagyományos karácsonyi előadását december 16-án, pénteken este hét órakor a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum Bogáncs Néptáncegyüttese és a Brassais Véndiák Alapítvány Zurboló Táncegyüttese, amelyre mindenkit szeretettel várnak. Az előadás előtt 18 órától a Bogáncs – Zurboló Egyesület összehívja idei közgyűlését. Helyszín: Brassai Sámuel Elméleti Líceum díszterme.

Szabadság, 2005. december 15.


Csillagszemű néptáncgála

A Budapest Kongresszusi Központban karácsonyi gálaestet tart ma este hét órakor a Csillagszemű Táncegyüttes, amelyen a Corvin Táncegyüttes és a Babszem Gyermektáncegyüttes is fellép. A műsorban a táncosok Timár Sándor, László Attila és Gubik József koreográfiáit adják elő. A műsorszámok között erdélyi és anyaországi területekről származó táncokat egyaránt találunk, többek között Kalotaszegről, Kartalról, a Sárközből, a Galgamentéről, a Rábaközből, Szatmárból, valamint a bihari románoktól. Az előadást a Pentaton Népzenei Együttes kíséri Adorján István közreműködésével. A Csillagszeműek az alapításuk óta eltelt tizenkét évben a magyar táncművészeti élet egyik legrangosabb társulatává váltak, a hazai nagy rendezvények mellett rendszeresen turnéznak külföldön is, ezért sokan Magyarország táncos nagyköveteiként emlegetik őket.

Magyar Nemzet, 2005. december 14.


Csángó karácsony
Folytatódik a Táncháztalálkozón elkezdett tapasztalatcsere

Követőkre talált a Táncháztalálkozón megrendezett, „Mi a magyar a moldvaiak zenéjében?” című tapasztalatcsere által elindított beszélgetés-sorozat, így ennek folytatásaként kerekasztal-beszélgetésre kerül sor „Moldvai hagyományok kutatói és táncházas szemmel” címmel, meghívott népzenekutatók – Domokos Mária, Kallós Zoltán, Németh István és Pávai István – részvételével.

Moldvahon.hu, 2005. december 14.


Színésztréningeket is tartanak az Udvarhelyi Néptáncmûhelyben
Lámpásos évadnyitó

Sóvidéki, küküllõmenti, bonchidai és kalotaszegi táncokból összeállított, Lámpások címû elõadásával nyitja az évadot ma 19 órától az Udvarhelyi Néptáncmûhely. „Kissé megkéstünk az évadnyitóval” – sajnálkozik Miklós Levente, az együttes igazgatója. Táncosaik szeptembertõl kondíciótréningen vesznek részt, mert szükség volt a csoport fizikai teljesítményének javítására, magyarázza a késést az igazgató, hozzátéve, hogy az évad során színésztréningeket is beindítanak.

Krónika, 2005. december 14.


Pezsgő - Balkáni óévbúcsúztató
2005. december 29-én 20.30-tól a Fonó Budai Zeneházban

A hagyományossá vált évadzáró rendezvényen a táncegyüttesek és zenekarok a nem megszokott repertoárjukat mutatják be egymásnak és a nagyközönségnek.

Balkán Hangja Kulturális Egyesület, 2005. december 13.


Lovász Irén Fellegajtó nyitogató ünnepi koncertje a Kogart Galériában

Lovász Irén épp 10 éve robbant be első szólólemezével a hazai és a nemzetközi népzenei-világzenei élvonalba. 2003-ban ő kapta az eMeRTon díj Az év legjobb énekesnője kitüntető címét. Ma ő az egyik legelismertebb magyar népdalénekes világszerte. Eredetileg bölcsészettudománnyal, néprajz- és kultúrakutatással foglalkozott. Néprajztudományból doktorált, és akadémiai tudományos fokozatot (PhD) szerzett 1995-ben.

ma.hu, 2005. december 12.


Karácsonyi örömzenék a Kalákától

Észrevétlenül költöztek be mindennapjainkba az angolszász karácsonyi szokások: amellett, hogy már nálunk is kaphatók a hatalmas zoknik, amelyekbe Santa Claus csempész a kéményen keresztül ajándékokat, a hagyományos karácsonyi dalkultúránkat is kezdik felváltani a Rudolfról, a vörös orrú rénszarvasról és más, nálunk kevésbé megszokott szereplőkről szóló énekek. A plazákban hónapok óta angol nyelvű karácsonyi dalok csilingelnek, holott alig hiszem, hogy az ünnepről szóló magyar népdalok, megzenésített versek lankasztanák a vásárlókedvet.

Magyar Hírlap, 2005. december 12.


A népdal előadása sem egyszerű

Énekmondó népdalosok és kobzosok randevúznak Szegeden a piarista gimnáziumban. Nemcsak tanulnak egymástól, hanem kipróbálják tudásukat, és táncházra, koncertre várják az érdeklődőket. Háromnapos kobzos-énekes kurzus kezdődött tegnap a Dugonics András Piarista Gimnáziumban. A szegedi Mester tanodában negyedik alkalommal sereglenek össze az ország és Európa énekesei és zenészei.

Dél-Magyarország, 2005. december 10.


Ifjú Szívek Táncegyüttes
Advent a felvidékiekkel

A pozsonyi Ifjú Szívek Magyar Táncegyüttes, a Magyar Kollégium szervezésében 2005. december 16-án 19 órakor a Magyar Színházban, december 17-én 19 órakor a Magyar Kultúra Alapítvány székházában, zárt körben karácsonyi programmal köszönti a néptánc iránt érdeklődő magyarországi közönséget. Az Ifjú Szívek Magyar Táncegyüttes Magyar Színház-béli, egész estét betöltő műsora a Felföldi levelek című produkció karácsonyi változata. Az előadás az autentikus néptánc és népzene, valamint irodalmi művek különleges ötvözete.

ma.hu, 2005. december 10.


X. Csűrdöngölő Gyerek- és Ifjúsági Néptánctalálkozó
Jubileumi néptáncünnep Csíkszeredában

A csíkszeredai Városi Művelődési Házban december 16-án, pénteken 15 órától jubileumi csűrdöngölésre gyűlnek össze a régió fiatal néptáncosai. A X. találkozó ezúttal nem a színpadon veszi kezdetét, hanem a központi parkban felépített gyermekvárosban, ahol karácsonyi énektanulásra, közös fényképezésre és hógolyózásra kerül sor. A néptánccsoportok színpadi bemutatkozásaira 16,00 órától kerül sor a Művelődési Ház nagytermében, 17,00 órától a ház előterében pedig a Varga Károly Népművészeti Egylet szervezésében megnyitja kapuit a II. Karácsonyi Népművészeti Vásár.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2005. december 8.


Magyarpalatkaiak a Tranzit Házban

Miklós-napján került sor a XII. Zurboló Táncfórum újabb rendezvényére a kolozsvári Tranzit Házban. Ez alkalommal a magyarpalatkai hagyományőrző fiatalok léptek fel, bebizonyítva rátermettségüket. Velük érkezett a híres Kodoba cigányzenekar is, akik szívvel-lélekkel húzták előbb a csárdást, majd egy román magyarpalatkai táncrendet játszottak a közönségnek.

Szabadság, 2005. december 8.


Szülőföld Alap aktuális pályázatai

Szülőföld Alap Gazdasági és területfejlesztési kollégiuma a következő pályázatokat hirdeti meg többeközt:

-szlovákiai pályázók számára:
A helyi népi kultúrával és identitás-megőrzéssel kapcsolatos vállalkozási programok támogatása.
-romániai pályázók számára
A faluturizmusban szolgáltatóként részvevő családi vállalkozásokat segítő programok támogatása a szolgáltatási színvonal fejlesztése érdekében.
Beadási határidő: 2006. január 20.

Folkrádió, 2005. december 8.


III. Nagy Népmese Rajzpályázat
Beküldési határidő: 2005. december 9.

Az Életfa Kulturális Alapítvány, a Békés Megyei Művelődési Központ és a Pro Libris Könyvbarátok Egyesülete rajzpályázatra hívja azokat a gyerekeket és fiatalokat, akik szeretik a népmeséket és szeretnének alkotó módon részt venni a http://www.nepmese.hu/ honlap meséinek illusztrálásában.

Népmese.hu, 2005. december 7.


A csángókérdésrõl néprajzos szemmel

Hármas könyvbemutatónak adott otthont a kolozsvári Kriza János Néprajzi Társaság székháza. Halász Péter három kötetét Tánczos Vilmos néprajzkutató ismertette hétfõ este a magyarországi szerzõ jelenlétében. Halász Pétert egyetemista kora óta foglalkoztatja a csángókérdés, s bár hivatásos agrármérnök, vérbeli néprajzos vált belõle. A Magyar Napló kiadásában megjelent Nem lehet nyugtunk címû, esszéket, útirajzokat tartalmazó kötetben a szerzõ az asszimiláció kérdését boncolgatja. A csángók tárgyi, szellemi néprajzával foglalkozó könyv egyik fejezete helytörténeti lexikon.

Krónika, 2005. december 7.


Adventi táncköltemény

Nemcsak a táncolók sorában zajlott le a nemzedékcsere, mint azt a Maros Mûvészegyüttes új bemutatója kapcsán írtam, hanem a közönség is örvendetesen megfiatalodott, a rajongók zömmel a kortársak soraiból verbuválódnak. Ezt tapasztalhattuk a Háromszék Táncegyüttes Advent címû (2003-as) mûsorának újabb felpörgetésén, a hétfôi elôadáson: telt ház várta a színpadi csodát, amelynek baljós elôjeleirôl már a kezdés elôtt gondoskodtak az alakoskodók, az elôcsarnokban maszkuráztak, táncoltak-muzsikáltak, pap gyóntatta a piruló leányocskákat- menyecskéket, a hangulat jó elôre megteremtôdött, a ráhangolódás a régi rítusokból fakadó, egykor élô, mára csak ritkán felbukkanó napfordulós, fényváró bûvölésekre, a kereszténységben sajátosan továbbélô népszokásokra megtörtént, a betlehemezés, a regölés, a rituális jelleg mellett tág teret kapott a parodisztikus, lírikus vonulat is, a vérbô humor.

Népújság, 2005. december 6.


I. Erdélyi vőfélyek találkozója

Rendhagyó lakodalom volt az elmúlt hét végén a sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcában, ahol a Megyei Könyvtárban kezdődött el, majd a Park vendéglőben folytatódott az Erdélyi vőfélyek találkozója. Ilyen még nem volt – ezekkel a szavakkal indította a találkozót Veress László színművész, aki közel kétszáz vendéget, érdeklődőt köszöntött, köztük a Háromszék Táncegyüttes kalotaszegi népviseletbe öltözött házasulandó párját és táncosait, a nyugdíjasokból verbuválódott násznépet és a főszereplőket, a vőfélyeket.

Erdély ma, 2005. december 6.


„ Elindultam szép hazámból…..” vetélkedősorozat

A Magyar Zenei Tanács 2006. tavaszán vetélkedősorozatot hirdet középiskolás diákoknak a kettős Bartók évforduló alkalmából.
A jelentkezés határideje: 2005. december 15.
A döntő 2006. május 14-én lesz Budapesten.

Magyar Rádió Online, 2005. december 6.


Népzene a kocsmazajban
Részlet az Erdélyi kultkocsmák múltja és jelene című cikkből

Csíkszeredában két olyan szórakozóhely is akad a város központjában, ahol nemcsak találkozni és kikapcsolódni lehet, de esetenként fotótárlatot tekinthetnek meg, könyvbemutatón vehetnek részt a vendégek. A Tilos kávéház és a Bahia teaház igazán jól kiegészíti egymást. A Petõfi utcai Tilos több mint tíz éve nem csupán a csíkszeredaiak körében ismert, hanem más hazai nagyvárosokból vagy Magyarországról érkezõk körében is vezeti a népszerû szórakozóhelyek listáját. Egyetemisták, mûvészek, fiatal értelmiségiek találkahelye a Tilos, amely gyakran ad helyet könyvbemutatóknak is.

Krónika, 2005. december 5.


Örömmel dolgozni, jó kedvvel élni
Adventi beszélgetés Benedek Csaba néprajzkutató-múzeológussal

Egyszer azt mondtam, hogy maga „szép magyar ember”. Büszkén kikérte magának, mondván, egy férfi nem lehet szép. Amikor példának említettem Kós Károlyt, megbékélt a megállapításommal. Néprajzkutató szemmel mi a „szép” az erdélyi magyar emberben, a székelyekben? Valóban így történt az eset, elképesztő, milyen jól emlékszik ilyen apróságokra is! Néprajzkutató muzeológusként nem ítélkezhetem az emberek kinézetéről, egy kutató soha nem tesz ilyet, de magánemberként természetesen állást foglalhatok. Mivel jómagam is nagyrészt székely származék vagyok, s emellett sokat is foglalkoztam az említett etnikai csoporttal, ezért számomra nagyon kedvesek a székely „vonások”.

Erdély ma, 2005. december 5.


A gyáva szerető

A Nemzeti Táncszínházban december 9-én a BM Duna Művészegyüttese mutatja be Nomád szenvedély címmel Balog József zenéje, Juhász Zsolt és Mihályi Gábor koreográfiája alapján a kígyóballada táncdráma változatát. Mérföldkőnek számít ez a darab az integráció útján. Nem, nem politikai vagy szociális integrációról beszélek, hanem a szellemi beépülésről. Kétségtelen tény, hogy ez az út nem járatlan. Horváth Zsófia Szekérbölcső című táncos darabja a Honvéd együttessel, Novák Ferenc Fekete gyöngyök című fergeteges zenés-táncos színháza, de Felföldi László, Zsuráfszki Zoltán, Foltin Jolán egy-egy koreográfiája mind-mind erről a szellemi beépülésről mesélnek.

Népszabadság, 2005. december 5.


A népművészet vajdasági mesterei

Tízéves fennállását ünnepli idén a Vajdasági Magyar Folklórközpont.
Székházra lenne szükség, ahol egy helyen lenne könyvtár, előadóterem, műhely.
Nyilatkozik Nagy István, a központ elnöke...

Magyar Szó, 2005. december 4.


Megnyílt a MesterPorta!
Budapest, I. Corvin tér 7.

A MesterPorta galériát a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége közösen hozta létre azzal a céllal, hogy a népművészeti mozgalom három évtizedének eredményei a nagyközönség számára is nap mint nap elérhetővé váljanak. Itt kaphatók a legjobb magyarországi kézműves mesterek alkotásai, valamint olyan régi bútorok és tárgyak, melyek a paraszti kultúra remekei. Boltunkban megvásárolható a Hangvető teljes zenei kínálata, szinte minden hazánkban megjelent világ-, táncház-, népzenei és etnojazz hanghordozó.

Etnofon, 2005. december 4.


Csúcson a Maros Mûvészegyüttes

A Maros Mûvészegyüttes most éli új virágkorát. Felnôtt a Napsugár nemzedék, Füzesi Alberték, Kovács Ildikóék utánpótlás-nevelô munkája beérett: összeforrott, egész estés – mindvégig magas színvonalú, elragadó iramú – mûsoraikkal a világ bármely táján tomboló sikerre számíthatnak. Az is figyelemre méltó, ahogyan (a többi erdélyi néptáncegyüttessel) fokozatosan táncszínházzá fejlôdve dolgoznak ki magas nívójú kompozíciókat, egyenrangú partnereiként az anyaországi hasonló arcélû együtteseknek.

Népújság, 2005. december 3.


Az Örök Kalotaszeg - a Magyar Állami Népi Együttes a Hagyományok Házában

Kalotaszeg a magyar nyelvterület néprajzi tájai közül az elsők között került a figyelem középpontjába. A Hagyományok Háza alkotói úgy érezték, elérkezett a szintetizálás ideje, és a megismert anyagot ezért összefoglalásszerű műsorba rendezték, hogy most a nagyközönség elé tárják. A zene tekintetében számukra ezt a szintézist Varga Ferenc Csipás, bánffyhunyadi prímás művészete jelenti, aki a tájegység minden nemzetiségének olyan zenei színvonalon muzsikált, amit nyugodtan nevezhetünk klasszikusnak.

ma.hu, 2005. december 2.


Kevésnek tűnik a pénz
Rengetegen állnak majd sorba a Tengertánc keretösszegéért

Bár a kormány Tengertánc elnevezésű, legfrissebb kulturális programjának kidolgozásában részt vehetett több szakmai szervezet, s az ígéretek szerint a pályázatok elbírálásánál is szót kapnak, vezetőik a tervezettel kapcsolatban félelmeiknek is hangot adtak. A legnagyobb problémának azt látják, hogy kevés a pénz, az egész projektre szánt 175 millió forintos keretösszegért rengetegen állnak majd sorba. Abban mindenki egyetértett, hogy a konkrét pályázati kiírás szövegezésén múlik a legtöbb, itt tudja ugyanis a minisztérium súlyozni az egyes támogatandó tevékenységeket.

Magyar Nemzet, 2005. december 1.


Gyurcsány Ferenc és Bozóki András a Fonóban
Tengertánc - pályázat az élő népi kultúra támogatására

Gyurcsány Ferenc kormányfő és Bozóki András kulturális miniszter szakemberek és újságírók előtt ismertette a Tengertánc elnevezésű programot. Gyurcsány Ferenc a Fonó táncházban arról beszélt, hogy nem intézményeket, hanem elsősorban közösségeket kívánnak támogatni a most meghirdetett programmal. A kormányfő, aki mint mondta, egykori táncosként maga is vonzódik e területhez, arra hívta fel a figyelmet, hogy a népi művészet nem múzeumokba való.

Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, 2005. december 1.


Élő muzsika a Marosvásárhelyi Rádióban

A péntek délutáni Élő muzsika, a muzsikás rendezvények krónikása a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Pakulárnóta című bemutatójáról és Orza Calin rendező-koreográfus EMKE-díjáról szól, melyet a táncművészet műfajteremtő, újító műveléséért, kimagasló előadói és oktatói tevékenységéért kapott. A műsorban hírt adunk a Háromszék Táncegyüttes erdélyi körútjáról is, amelyen az Advent című táncjátékot mutatják be, illetve belehallgatunk a Role együttes Pille című moldvai csángó rockballadájába, mellyel legutóbb Marosvásárhelyen aratott nagy sikert.

Erdély ma, 2005. december 1.


II. Országos néptáncverseny Szarvason

A verseny célja: Az alapfokú mûvészetoktatás néptánc tanszakain az oktató-nevelõ munka színvonalának felmérése, értékelése, lehetõségnyújtás tapasztalatok gyûjtésére. A legjobb táncosok elnyerhetik a Pántlikás és a Kisbokrétás címet.
A verseny idõpontja: 2006. június 1-3.

Az országos verseny nevezési határideje: 2006. február 15.

Vajdasági Magyar Folklórközpont, 2005. december 1.


Négy együttes kiválóan minősült

A Néptáncosok Országos Bemutató Színpadának zsűrije vasárnap este kihirdette a Vajdaságból benevezett csoportok megmérettetésének eredményét - Mind a tizenegy néptánccsoport a minősült kategóriába esik.

Vajdasag MA, 2005. december 1.