Folkrádió

Tallózó

Új lemezek a Hangvetőnél

A Szeredás új albuma a Hajdúság népzenéjéből válogat. A dalok többsége a pásztorkodással kapcsolható össze, hiszen a pásztorok voltak a hagyományok továbbörökítői a nomád állattartó hortobágyi pusztán. A kiadvány könyv formában jelent meg, mellékletként a kitűnő hanganyagot tartalmazó CD-vel. (Szeredás: Cuháré)

Hangvető, 2006. január 31.


TÜNDÉRKERT – Erdélyi és moldvai kulturális hétvége

A háromnapos rendezvény célja, hogy egy lépést hátrébb lépve, a perspektíva kiszélesítésével áttekintõ pillantást vessünk a Kárpát-medencei magyar- és nemzetiségi-, illetve a Kárpát-medencén kívüli magyar kultúra jelenkori állapotára. A hétvége folyamán gyerekeknek és felnõtteknek egyaránt szóló programokkal várjuk az érdeklõdõket, az igényes kikapcsolódásra vágyókat.

Csángó.hu, 2006. január 30.


X. Csángó Bál - tizenkét órányi csángó kultúra a Petőfi Csarnokban

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület 2006. február 18-án (szombaton) tizedik alkalommal rendezi meg a „Csángó Bált” a budapesti Petőfi Csarnokban.

gondola.hu, 2006. január 30.


XV. Hajnal akar lenni - Jubileumi népdaléneklési verseny

Vasárnap a Hajnal akar lenni népdaléneklési verseny döntőjével és egy különleges gálaműsorral ért véget a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat. A népdaléneklési verseny XV. évében is rendkívüli képességű népdalénekesek léptek színpadra. A szombati elődöntő után 16 versenyző jutott a döntőbe. A zsűritagok értékelései alapján az első helyet idén Kiss-Iván Ágnes (Horgas) és Érsek Csaba (Sepsiszentgyörgy) érdemelte ki. A második díjat Kulcsár Annamária (Hajdúböszörmény), a harmadik díjat pedig Berta Alexandra (Paks) nyerte el. A nézők is értékelték az énekeseket, a közönségszavazatok alapján Berta Alexandra lett a XV. Hajnal akar lenni közönségdíjasa. A versenyzők díját Mezei Balázs nyerte.

Szatmar.ro, 2006. január 30.


Népdaléneklési verseny

Negyven jelentkező a XV. Hajnal akar lenni népdaléneklési versenyen.
Szombat délután vette kezdetét a XV. Hajnal akar lenni népdaléneklési verseny a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmóniában. A versenyre jelentkezett 42 személy közül végül 40-en léptek színpadra, akik közül a rendezvény szabályzata értelmében a 15 legjobb pontszámot elért versenyző jut tovább a döntőbe.

Szatmar.ro, 2006. január 28.


Cuháré
Szeredás Zenekar új lemeze

A Szeredás Zenekar számos olyan hanghordozóval örvendeztette meg idáig a közönséget, amelyen vegyesen, több tájegység zenei anyagának feldolgozásait mutatták be. A válogatás-lemezek mellett a dramatikus szokásfeldolgozásokból készült Magyar Kalendár már egy új szín a népzenei kiadványok palettáján, s a napokban megjelent Cuháré címû lemez szintén más, s szintén újdonság. Értéke abban rejlik, hogy felsorakozik azoknak a kiadványoknak a sorába, amely egy-egy tájegység zenei anyagát dolgozzák fel, igyekezve az ott ismert hangszer-összeállításokban rejlõ lehetõségeket kihasználni, egyben egy zeneileg kevéssé ismert területet – a Hajdúságot - mutatja így be.

Vajdasági Magyar Folklórközpont, 2006. január 28.


Megnyílt a III. Nagy Népmese Rajzpályázat kiállítása

Január 20-án Budapesten az Aranytíz Művelődési Központban nyílt meg a rajzpályázatra beküldött legjobb alkotások kiállítása. A kiállításon százhatvan alkotás került bemutatásra, melyből a zsűri három kategóriában negyvenhat alkotó- és kilenc intézmény munkáját díjazta.
A kiállítás 2006. február 7-ig látható Budapesten az Aranytíz Művelődési Központ első emeleti kiállító termében az Arany János utca tíz szám alatt.

Népmese.hu, 2006. január 27.


Meghívó
A SEPSISZENTGYÖRGYI HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES TÁNCJÁTÉKA TAMÁSI ÁRON: ÖRDÖGVÁLTOZÁS CSÍKBAN CÍMŰ NOVELLÁJA NYOMÁN
Hagyományok Háza, 2006. február 2.

Farsangi hangulatban indul a történet: alakoskodók lepik el a színpadot, mindenki másnak öltözik, mint ami valójában. A farsangi mulatság közben a Székely minden kínálkozó alkalmat megragad, hogy a közelébe kerülő menyecskéket elcsábítsa. Van is hát a lajstromán bőven, amikor gyónni indul a templomba. Útközben találkozik Durumóval, az ördöggel, az pedig kapva-kap az alkalmon: elhatározza, hogy megkísérti a Székelyt.

Mester Porta, 2006. január 26.


Aranysarkantyú toppan
Hajdú Táncegyüttes emlékműsora

Nagyszabású emlékműsorral kíván tisztelegni hajdani tagjai előtt az Európa-díjas Hajdú Táncegyüttes. Az ötvenhárom éves, eredményekben gazdag múltra visszatekintő együttes az ország legjelentősebb néptánccsoportjai közé tartozik, lényegében a hazai és nemzetközi szakma összes jelentősebb díját, elismerését begyűjtötte már. Az emlékműsor január 29-én a Csokonai Színházban lesz.

Vagy.hu, 2006. január 25.


Táncszínházi bemutató

2001-ben a Szarvas-rege című előadásával aratott nagy sikert a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, tegnap este a Hej, regő rejtem című új táncszínházi előadás bemutatójának tapsolt a közönség. Az új produkció magában foglalja a Szarvas-regét és továbbviszi az ősi mítoszok megelevenítését, a csodaszarvas mondája után Emese álmát táncolva el. Honnan származunk, mit hoztunk magunkkal, mi történt velünk évezredekkel ezelőtt, ami ma is meghatározza gondolkodásunkat, magatartásunkat? Erre keresik a választ Orza Cãlin koreográfus és az együttes táncosai. A tegnap este a bemutató közönségét is elgondolkoztatták, elvarázsolták.

Hargita Népe, 2006. január 25.


A magyarság eredetmondája táncban

Hej, regő rejtem címmel ma este tartja új táncszínházi előadásának bemutatóját a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. Az első jelmezes próba után Orza Calintől, az együttes koreográfusától a Hargita Népe riportere, Takács Éva kérdezte, miért vonzódik a magyarság eredetmítoszához.

Hargita Népe, 2006. január 24.


6 ezer néző köszöntötte a száz esztendős Igor Mojszejevet

100 éves a világ egyik legismertebb táncegyüttesének vezetője, Igor Mojszejev. Otthonában kereste fel és adta át Putyin elnök a 100 éves Igor Mojszejevnek az egyik legmagasabb orosz érdemrendet, de ez csupán a maestro iránti megkülönböztetett tisztelet jele volt. Mojszejev ugyanis ezután fürgén kocsiba vágta magát, hogy részt vehessen a Kreml hatalmas kongresszusi termében tartott ünnepi előadáson, ahol a 6 ezer néző és az őt méltató politikusok mellett a maguk nemzetközi nyelvén a világ táncművészetének nagyjai, a Nagyszínház, a bécsi opera, sőt Maurice Béjart balettjának táncosai fejezték ki hódolatukat az élő legenda iránt.

Magyar Rádió Online, 2006. január 23.


Csokonai díj

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Csokonai díjat kapott Mlinár Pál, a békéscsabai Hétpróbás Művészeti Iskola igazgatója, valamint a diósgyőri Szinvavölgyi Néptáncegyüttes, melynek vezetője Jóna István, művészeti vezetője Maródi Attila.

Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület, 2006. január 20.


Pro Cultura Urbis díj Sebő Ferencnek

Sebő Ferencnek, a Hagyományok Háza szakmai igazgatójának Pro Cultura Urbis díjat adományozott a fővárosi önkormányzat a magyar kultúra napja alkalmából.

Hagyományok Háza, 2006. január 20.


Az éneklésben vagyok otthon
Kölcsey Ferenc-díjban részesült Ivánovics Tünde vajdasági népdalénekes

Ivánovics Tünde újvidéki születésű népdalénekesünk múlt pénteken Botka László szegedi polgármestertől Kölcsey Ferenc-érmet vett át. A díjat Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának közgyűlése ítélte oda a már évek óta Szegeden tevékenykedő vajdasági lánynak.
A kitüntetettet a díjról, terveiről, mindennapjairól kérdeztük:

Magyar Szó, 2006. január 18.


Se országom, se hazám
Topolyai Cirkalom táncegyüttes műsora

A topolyai Cirkalom táncegyüttes a hétvégén részt vesz a magyar kultúra hete zárórendezvényén Százhalombattán, ahol a nemrégiben, az amatőr együttesek minősítőjén előadott, kiválóan minősült Se országom, se hazám című összeállítással lép közönség elé. A január 28-ai fellépést követően február közepén Budapesten az Erkel Színházban táncol a csapat, hiszen a 2005-ös év legsikeresebb néptánckoreográfiák bemutatójára is meghívást kaptak.

Magyar Szó, 2006. január 18.


Nyílik a MesterPorta: élő népművészet Budán

MesterPorta elnevezéssel népművészeti, népzenei galéria és információs központ nyílik Budapesten, a Corvin téren csütörtök délben. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége székházának egyik üresen álló, utcai üzlethelyiségét újították fel azért, hogy bemutatkozhasson a hazai élő népművészet. Tehát nem régi tárgyak láthatók majd a polcokon, hanem ma élő kézművesek munkái, például a szomszédos épületben működő Népművészeti Módszertani Műhelyben zsűrizett bútorok, hangszerek, ékszerek, kerámiák, textíliák. A Hangvető Zenei Társulás világ- és népzenei, etnojazz, táncházi zenéket tartalmazó kiadványai mellett népművészettel kapcsolatos könyvek, szakmai kiadványok, oktató anyagok is kaphatók lesznek a galériában.

Népszabadság, 2006. január 18.


Bemutató előtt a Hargita népi együttes

Január 24-én, kedden 19.00 órától a Városi Művelődési Házban a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Hej, regő rejtem című, a magyarság eredetmondáit kétrészes műsorban tárja a közönség elé.

Hargita Népe, 2006. január 18.


Vendégszereplésen a Maros Művészegyüttes

A Maros Művészegyüttes január 18-án, szerdán 18 órától a besztercei városi művelődési házban, január 20-án, pénteken 18 órától a balázsfalvi művelődési házban és január 22- én, vasárnap 18 órától az aranyosgyéresi kultúrotthonban mutatja be a Víz szalad, a kő marad című folklórműsorát. Tánckarvezetők: Kovács Ildikó, Füzesi Albert, zenekarvezető Moldován Horváth István, koreográfus Varga János m. v., énekel Kásler Magda.

Népújság, 2006. január 18.


Pallagi Pál prímás

Január 18-án hajnalban, életének 44. évében elhunyt Pallagi Pál prímás, a Hagyományok Háza munkatársa. Temetése 2006. február 10-én pénteken, 11-kor lesz az Óbudai Temetőben. Emléke legyen áldott!

Folklista, 2006. január 18.


Pályázat néptánc oktatóknak a néptáncoktatás módszertani megújításáért

A pályázat kiírója: a Hagyományok Háza és a Magyar Pedagógiai Társaság Hagyományismereti Szakosztálya. A leadás határideje: 2006. március 12.

Hagyományok Háza, 2006. január 14.


Magyar Kultúra Napja a Hagyományok Házában

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Hagyományok Háza egy este két műsorral is kedveskedik közönségének. Január 22-én, péntek este 19 órától a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Hagyományok Háza bemutatja az Ifjú Szívek magyar táncegyüttes Felföldi levelek, és a Magyar állami Népi Együttes Az Örök Kalotaszeg című műsorát.

ma.hu, 2006. január 13.


Bemutató előtt a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

Folyó év január 24-én, kedden, 19 órától a csíkszeredai Városi Művelődési Házban a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Hej, regő rejtem címen a magyarság eredetmondáit két részes műsorban tárja a közönség elé.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2006. január 13.


Táncház az Ifjú Muzsikással

Két és fél éve indult az Ifjú Muzsikás táncháza a Károli Gáspár Református Egyetem fővárosi Reviczky utcai klubjában, s nagyon hamar az ország legnagyobb népzenés klubjává nőtte ki magát. Ifjabb Csoóri Sándor, az Ifjú Muzsikás alapítója és prímása elmondta: minden pénteken telt ház van, legalább százötvenen táncolnak, mulatnak velük népzenére.

Magyar Nemzet, 2006. január 12.


XV. Hajnal akar lenni népdaléneklési verseny

A Szent-Györgyi Albert Társaság, a Szatmárnémeti – Németi Református Egyházközség, a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés, a szatmárnémeti MADISZ, a szatmárnémeti Szentlélek-plébánia, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) szakmai támogatásával január 26–29. között rendezik meg Szatmárnémetiben a XV. – jubileumi–Hajnal akar lenni népdaléneklési versenyt, a világon bárhol élő magyar népdalénekesek számára.

Hargita Népe, 2006. január 12.


Néptáncos toborzó Münchenben

A MÜNCHENI REGÖS NÉPTÁNC EGYÜTTES SZERETETTEL VÁRJA A TÁNCOSKEDVŰEKET tanfolyamaira és utánpótlás csoportjába. Annak, akinek túl fiatal az utánpótlás csoport, vagy nem vágyik a színpadra, ismét tanfolyamokat indítunk! Az első tanfolyamon a vajdaszentiványi táncok elsajátítására lesz lehetőség.

Ungarische Tanzhaus in München, 2006. január 11.


Táncházakra vonatkozó szerzői jogi szabályozás
Táncházak szervezői, táncházat működtető zenekarok figyelmébe!

A Hagyományok Háza és az országos népművészeti civil szervezetek kezdeményezésére a táncházakra vonatkozó szerzői jogi szabályozás 2006. január 1-től megváltozott. Az új szabályozás jobban megfelel a népzenei rendezvények, táncházak sajátos jellegének.

Hagyományok Háza, 2006. január 10.


Szakmai szervezetek az új NKA-kurátorok ellen

Az ernyőszervezetként működő MTSZ a Kortárs Táncszínházi Egyesülettel, a Balettművészek Egyesületével, a Magyar Tánctudományi Társasággal és a Táncpedagógusok Országos Szövetségével közösen az egy miniszteri kurátori helyre három nevet javasolt: Zsuráfszki Zoltánt, a Budapest Táncegyüttes művészeti igazgatóját, Novák Ferencet, a Honvéd Együttes Művészeti Igazgatóját és Kovács Gerzson táncművész-koreográfust, aki szintén otthonosan mozog a néptánc területén. A koncepció az volt ugyanis, hogy továbbra is legyen a néptánchoz értő kurátor a testületben. Ezzel szemben úgy tudják, egy olyan programszervező kerül be, akinek nincs kapcsolata a néptánccal.

Népszabadság, 2006. január 10.


Meglátni, felismerni, megértetni
Erdélyi Zsuzsanna 85 éves

Hegyet hágék, / Lőtőt lépék, / Kőkápolnicskát láték, / Bellől arannyas, / Küel irgalmas, / Szent Világ Úrjézus Krisztus benne lakik vala. ... / Aki esztet elmongya eszte lefektibe, / Reggel felkeltibe, / Testye beteg, / Lelke készül, / Boldog mennyország ajtaja nyitul­, áment. Ha tudjuk, hogy a lőtő nem más, mint lejtő, azonnal föltárul előttünk ennek az évszázados népi imának értelme és szépsége. Ezt és sok-sok kötetbe gyűjtött társát köszönhetjük Erdélyi Zsuzsannának. A 2001 óta Kossuth-díjas folklórkutató igazi felfedező. Rátalált valamire, ami századokon keresztül megvolt, mégsem vette észre előtte senki.

Népszabadság, 2006. január 10.


A fényképész, aki megörökíti a csángómagyarokat

Csoma Gergely szobrász-fotóművész hosszú évtizedek óta járja a Csángóföldet. Útjai során megismerkedett a legkeletebbre élő magyar szórvány népcsoport életével, nyelvével, szokásaival, hagyományával. Lefényképezte a kidöntött magyar vésetű fejfákat, lejegyezte a hiedelmeket, varázslásokat, a bájíró verseket. De találkozott a falusi román milíciával is, sőt, visszatérő vendége volt a bákói rendőrőrszobának. Ez azonban nem szegte kedvét, Csoma Gergely több könyv és fotóalbum szerzője, ma is dolgozik.

Magyar Rádió Online, 2006. január 8.


A népdalgyűjtemény karácsonyi énekei

Két, a karácsonyi ünnepkör dalait megszólaltató lemez jelent meg az év végén: az egyik Bereczky János praktikus népdalgyűjteménye, a másik a Kaláka mindössze negyedórás felvétele. Egyik sem előzmény nélküli, az előbbi a nyolcvanas években napvilágot látott kottáskönyv ezúttal hangzó anyaggal, CD-vel kiegészített második kiadása, az utóbbi a Kaláka egyik legnépszerűbb, Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című zenés könyvének folytatása.

Magyar Nemzet, 2006. január 7.


Kodály Zoltán, az új magyar zene mestere
Élő múlt (Beszélgetés a Háry János zeneszerzőjével)

A Zeneakadémia XV-ös előadótermében már régen túlhaladt a mutató az öt órán, de Kodály tanár úr még mindig nem vesz tudomást az idő múlásáról. Tanít. A termekből halk énekszó, zongorafutamok hangja szűrődik ki, növendékek jönnek-mennek kottákkal, hegedűvel a hónuk alatt.

Szabad Újság, 2006. január 3.


NKA: 1,1 milliárd 89 kulturális rendezvény támogatására

A Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) ideiglenes szakmai kollégiuma 1,1 milliárd forintot ítélt oda 89 jövőre megvalósuló kiemelt kulturális rendezvény támogatására - közölte Inkei Péter, a Kiemelt Kulturális Események Ideiglenes Szakmai Kollégiumának elnöke hétfőn az MTI-vel.

Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, 2006. január 2.


Cuháré - Megjelent a Szeredás hiánypótló hajdúsági lemeze!

Lemezünk anyagának összeállításában arra törekedtünk, hogy minél színesebb átfogóbb képet nyújtsunk a Hajdúság zenéjéből. A dalok többsége a pásztorkodással kapcsolható össze, hiszen a pásztorok voltak a hagyományok továbbörökítői a nomád állattartó hortobágyi pusztán. A Hortobágy környéki – s általában az alföldi dalolásban kevés a díszítőhang. Férfias, érdekes erőteljes pusztai hang e tájegység hang-ideálja; ilyen a tipikus éneklésmód.

Folkrádió, 2006. január 2.


Versek, dúdok, dalok
A népdalgyűjtő és népdalíró Czuczor Gergely
2006. január 11. Bartók: 11:40 – 12:00

Miért vált népdallá Czuczor Gergelynek mintegy háromszor annyi verse, mint Petőfinek? Igazi népdallá. Móser Zoltán 84 népdalt gyűjtött össze különböző kiadványokból és átnézte a MTA Kézirattárában található Czuczor kéziratos népdalgyűjteményét is. A szerző két évtizeden át gyűjtötte anyagát, és kereste a népdallá válás titkát. Segítette ebben egy református lelkész, több bencés szerzetes és népdalgyűjtő barát. A kutatás eredménye sok felfedezés és egy találkozás – írja könyve ajánlásakor Bencze Lóránt.

Magyar Rádió Online, 2006. január 1.