Folkrádió

Tallózó

Régóta ropják a táncot...
A szarvasi Tessedik Táncegyüttes ma is népszerű

A szarvasi képviselő-testület Tessedik Sámuel szellemi öröksége mellett a Tessedik Táncegyüttest ajánlotta fel európai uniós hozományként. Talán nem tévedés azt hinni, hogy térségünkben alig akad ember, aki ne hallotta volna a szarvasi Tessedik Táncegyüttes nevét. Sokan bizonyára táncukat is megcsodálták már, hiszen a megalakulásuk óta eltelt közel négy évtized alatt számtalan fellépésen bizonyították tehetségüket.

Békés Megyei Hírlap, 2006. február 28.


Báránybőrbe bújt ördögök - Busójárás Mohácson

Táncoló medvék és ostorcsattogás, a halál maga, és láncon vezetett busó csemete. A mohácsi busójáráson találkoztunk ördögökkel és félelmetes maskarákkal, valamint táncolnunk is kötelező volt.

Dél-Magyarország, 2006. február 28.


Zenei ösztöndíj - Kanada (Montreal)

Az UNESCO-Aschberg programban a Musique Multi-Montréal (Kanada) négy hónapos ösztöndíjat ajánl fel népzenével foglalkozók számára.
Pályázási határidő: 2006. április 30.

KultúrPont, 2006. február 27.


Megforgatta az új tolnai tánccsoport a vasárnapot

Tolna Tegnap délután tartotta évadnyitó műsorát a tolnai Forgatós Néptánc Egyesület a helyi Széchenyi iskola tornacsarnokában. Az eseményen a Forgatós felnőtt és egyik utánpótlás csoportja mellett felléptek a sárpilisi Gerlicemadár táncosai is.

Tolnai Népújság, 2006. február 27.


A madár sem repülőművész

Somogyi népdalokkal köszöntötte egyebek mellett a Zenés Capuccino-sorozat közönségét Balatonlellén Sebestyén Márta világhírű népdalénekes, előadóművész. A rendezvény a sikeres téli eseménysorozat idei utolsó alkalma volt, a vendéggel So-mogyvári László, a szervező Zeneváros Alapítvány kuratóriumának elnöke beszélgetett, közben újra meg újra megszólalt a jól ismert énekhang, Sebestyén Márta világszerte elismert, páratlan művészete.

Somogyi Hírlap, 2006. február 24.


Új típusú közművelődéssel

Kölcsönösen bemutatják egymásnak kulturális értékeiket a dél-bihari települések.
Mikrotérségi kulturális együttműködést igyekszik tető alá hozni a csökmői Faluház és Alapfokú Művészeti Iskola Csökmő, Újiráz, Darvas, Vekerd, Zsáka és Furta települések részvételével. Ennek lényege, hogy egy szerződés értelmében a helységek a nagyobb rendezvényeken kölcsönösen bemutatják egymásnak kulturális értékeiket, néphagyományaikat. Ugyanakkor a csökmői művészeti oktatásnak kihelyezett tagozatai működhetnek idővel a szomszédos falvakban. Ezek finanszírozási hátterét kell megtalálni.

Hajdú Online, 2006. február 24.


A Muzsikás és a Takács Quartet sikeres európai turnéja

Bartók Béla és a népzenei hagyományok címmel tizenkét koncertből álló, nagysikerű európai hangversenysorozatot adott a Muzsikás együttes és az Amerikában működő, Grammy-díjas Takács Quartet januárban. A koncerteken vendégként Sebestyén Márta is fellépett. A turné a két korábbi, sikeres amerikai koncertkörút eredményeként jött létre, amelyek során a két együttes közös hangversenyének többek között a New York-i Carnegie Hall is otthont adott. A komolyzenei körökben szokatlan programmal jelentkező hangversenynek nagy volt a visszhangja, többek között a New York Times-ban is elismerő kritika jelent meg róla.

Fidelio, 2006. február 24.


Csonka farsang Kézdivásárhelyen

1989 után idén első alkalommal nem lesz a Gábor Áron téren lovas-szekeres farsangi felvonulás, bábuégetés. Salamon Ferenc tanár, a Vigadó igazgatója csak egy hete tudta meg, hogy a célra mekkora összeget kap a helyi önkormányzattól. A bizony­talanság miatt nem hívta meg a környező falvak lovas-szekeres maskarásait, idén csak a moldvai csángók mutatják be farsangi szokásaikat.

Háromszék, 2006. február 23.


Bocskai zenés nagykövetei

A fejedelem dicsôségére szól a Hajdúság muzsikája a Szeredás
együttes elôadásában. A debreceni Szeredás Népzenei Együttes Cuháré címû, CD-melléklettel megjelent új könyvébôl a hajdúsági hangszeres népzenét ismerhetjük meg, sôt, mi több, átfogó képet kaphatunk az itteni hagyományokról, a hajdúsági emberekrôl, a hajdúvárosokról.

Hajdú-Bihari Napló, 2006. február 23.


Busójárás
Mohács, február 23-28.

A mohácsi busójárást az olvasók nagy többsége már ismeri, azért essen pár szó az eredetéről. Egyik hipotézis szerint a tél elűzése volt a cél, az emberek ilyenkor ijesztő ruhákba bújnak, mert azt várják, hogy a tél megijed tőlük, és elszalad.

Est.hu, 2006. február 23.


Néprajzi rajzás Marosvásárhelyen

Asztalos Enikô tanárnôt 1993-ban kérték fel, hogy a Marosvásárhelyi Népi Egyetemen magyar néprajzi tanfolyamot szervezzen. Ez az egyetlen, azóta is folyamatosan mûködô, magyar nyelvû tanfolyam az intézményben, az egyetlen tanfolyam Romániában, amely hivatalos oklevelet (diplomát) is nyújt. Hallgatói városi és vidéki értelmiségiek, van köztük fiatal és kevésbé fiatal, naiv népmûvész és iparmûvész. Látogathatja bárki, aki kézimunkájával egyéni vagy családi vállalkozáshoz engedélyt szeretne kapni, ahhoz az ilyen oklevél feltétlenül szükséges.

Népújság, 2006. február 22.


Csángó Bál

Moldvai, gyimesi, hétfalusi csángó és anyaországi hagyományőrző tánccsoportok léptek fel szombaton a budapesti Petőfi Csarnokban. A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület által rendezett tizedik Csángó Bálon több mint háromezren vettek részt. A legfontosabb eseményt, a hajnalig tartó táncházat két órás színpadi produkció előzte meg. Tucatnyi csángó falu százötven táncosa lépett a nagyközönség elé.

MTV Híradó, 2006. február 22.


Aprók táncháza a B–612 Kulturális Műhely házában
Mondókák, játékos gyakorlatok a népzenéhez

Minden héten táncot játszhatnak azok az apróságok, akik szüleikkel együtt ellátogatnak a B–612 Kulturális Műhely házába. A táncos-koreográfus Doktor László irányításával megismerhetik a népzenét, mondókákat, lépéseket tanulhatnak az ovisok.

Délmagyarország Online, 2006. február 22.


Autentikus cigány zene a londoni Cargóban
Fókuszban a Kalyi Jag

A sikeres kezdés után folytatódik a Hungary in Focus a Londoni Magyar Kulturális Központban. Az 1999-ben indult nagysikerű sorozat mindig egy adott tematikán keresztül teszi láthatóvá a magyar kultúrát a szigetországban. Ebben az évben először a magyar cigány költészet, folklór, képzőművészet és a zenei megjelenési formák sokszínűsége kerül a fókuszba. Európa egyik legsikeresebb roma zenekara a Kalyi Jag február 25-én lép színpadra a Cargo klubban.

Népszabadság, 2006. február 21.


Hagyomány és divat pályázat

Pályázni lehet olyan, ma is hordható hétköznapi - ünnepi gyermek, női és férfi ruházattal, melyek hatásukban - szabásukban, díszítményükben, anyagukban -- magukon viselik a hagyományos viseletkultúra elemeit.
A bemutatásra kerülő kollekciókat szakértőkből álló zsűri választja ki.

A pályázati határidő: 2006. május 30.

Hagyományok Háza, 2006. február 21.


Nincs Pusztina békerítve
Tíz év eredményei és kudarcai · Hagyományőrzők seregszemléje a csángó bálon

Tizedik alkalommal rendezték meg a csángó bált a Petőfi Csarnokban, a rendezvény már jócskán kinőtte a helyszínt, jóformán egymást taposták az emberek, a nagy tömegben szinte mozdulni sem lehetett. A csángó bálok története szorosan összefonódott a moldvai magyarokért tett erőfeszítésekkel, amelyek eredményeképpen egyre többen ismerik el nemzetközi szinten is a csángóságot mint önálló romániai etnikumot, magyar kisebbséget.

Magyar Nemzet, 2006. február 20.


Bartók-emlékműsort tartottak Antwerpenben

Óriási sikerrel zárult vasárnap este Antwerpenben a de Singel koncertpalota termeiben rendezett egész napos Bartók Happening. A Bartók Béla születésének 125. évfordulójához időzített, összesen tíz órás időtartamú koncertsorozat keretében előadták a zeneszerző több zenekari művét. Az antwerpeni zeneakadémia hallgatóit többek között egy magyar karmester, Héja Domokos vezényelte. Több kamarazenei művet a Magyarországról érkezett Keller vonósnégyes, néhányat pedig a helyi Van Keulen Trió adott elő. A Muzsikás Együttes Bartókot is megihlető eredeti népzenét adott elő Petrás Mária népdalénekesnő közreműködésével.

FigyelőNet, 2006. február 20.


Olyan a tánc, mint egy ima

„A tánc – bár szórakozási formaként ismerjük – szakrális cselekvés, egy szent rítus része volt. A tánccal tulajdonképpen érzéseket, érzeteket keresünk. Nemcsak az öröm érzésére gondolok, hanem például a lebegés, a súlytalanság érzetére. Én ebben látom a tánc gyökereit.” Orza Călinnel, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes koreográfusával D. Balázs Ildikó beszélgetett.

Krónika, 2006. február 20.


Táncoló tatrangi színpad

Százhatvanhárom zenész és táncos négy órán át húzta a talpalávalót, illetve ropta a táncot az első Brassó megyei néptánctalálkozón. Az eseményszervező Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület idén Tatrang községnek, jövőre Apácának ítélte oda a közkedvelt farsangi rendezvény vendéglátásának jogát. A négyfalusi Kéknefelejcs, az apácai Hajnalcsillag, a pürkereci Kikerics, a brassói Bokréta és Búzavirág táncosai, valamint a zajzoni és pürkereci boricás legények megszusszanni sem hagyták a közönséget a hét végén első ízben megtartott néptánctalálkozón.

Új Magyar Szó, 2006. február 20.


A Magyar Kultúra Lovagjai lettek

A Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címmel tüntették ki a püspökladányi Nádas Imrénét és Gulyás Andrást, Zsáka polgármesterét. Az elismerő címet a Magyar Falvak Kultúrájáért Alapítvány adományozta.

Hajdú Online, 2006. február 17.


Kenderes
Több száz fellépőt vár a népdalkör

Országos találkozót szervez a Vadvirág Népdalkör. Március 25-én közel háromszáz népdalszerető érkezik a településre. Huszonegy éve a népdal szeretete és az együtténeklés öröme hozta létre a Vadvirág Népdalkört. Dr. Bakos Imréné tizenhét évig irányította a kórust, melyet most Dóka Imréné vezet. Először csak helyi rendezvényeken léptek fel, majd részt vettek a tötökszentmiklósi nyugdíjas Ki mit tud?-on is.

Új Néplap, 2006. február 17.


Néptáncantológia több helyszínen

Az Erkel Színházban február 18-án délután fél hatkor rendezik meg a Néptáncantológia 2005 elnevezésű programot. Ugyancsak szombaton este nyolckor tartják a Néptáncosok bálját az Almássy téri Szabadidőközpontban. Vasárnap az Erkel Színházban délután ötkor a Gyermektáncantológia 2005 című előadásra várják az érdeklődőket.

Népszava, 2006. február 17.


A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes februári játékrendje

2006. február havában a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a Farsang Illés szekerén című táncjátékot adja elő. Orza Calin koreográfiája a két elem, a tűz és a víz ellentétét, a böjt mértékletessége és a farsang féktelensége közti kontrasztot mutatja be, felvonultatva számos rituális szokást és táncot, a magyarság ősi hitvilágából merített jelképeket.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2006. február 17.


Üresen kongó házak a csongrádi Fő utcán

A gőzfürdőnek épült, de az utóbbi évtizedben középiskolai kollégiumként szolgáló, ma már üresen álló ingatlant táncházzá akarja alakítani az önkormányzat, de a 80 milliós beruházásra egyelőre nincs fedezet, a felújítás lehetőségét megteremtő pályázatokat pedig leghamarabb 2008-ban írnak ki.

Délmagyarország Online, 2006. február 17.


Kirúgjuk az oldalát
Csángóbál a PeCsában
Bál és kiállítás

A táncházmozgalom évtizedeket, politikai és kulturális változásokat élt túl. Köszöni, jól van és jó, hogy jól van. Táncházba járni jó. Eleven zene, eleven közönség. Amely olykor nagy rendezvényekre is összejön: a táncház intimitását felnagyítani. A hagyományos budapesti Csángó Bál idén sem marad el. A bál tizenkét óra hosszan tartó, párhuzamosan futó programokból álló kulturális rendezvénysorozat egyben. Az idei műsor keretében gyimesi, moldvai és hétfalusi csángó magyar hagyományőrző, valamint magyarországi hivatásos és amatőr együttesek lépnek színpadra.

HVG, 2006. február 16.


Térítésmentesen igénybe vehető stúdióidő
A pályázat benyújtásának határideje: 2006. április 24.

A Hagyományok Háza pályázatot ír ki hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére. A felhívás célja, hogy a népzenei mozgalom előadóinak színvonalas produkciói önálló CD-lemezen megjelenhessenek. A pályázatokat elbíráló szakmai zsűri döntése alapján minden évben öt nyertes pályázó kap lehetőséget arra, hogy zenei anyagát az intézmény hangstúdiójában, legfeljebb 50 órában hanghordozóra rögzítse.

Hagyományok Háza, 2006. február 16.


Dr. Balázs Lajos
Keszeg Vilmos: Aranyosszék népköltészete
recenzió

Noha nem vagyok, nem lehetek értékrendet meghatározó fórum, és általában tartózkodom a kinyilatkoztatásoktól, most mégis felelősen vallom: igen, dr. Keszeg Vilmos egyetemi tanár kétkötetes könyve jelen pillanatig az erdélyi magyar társadalomkutatás és magyarságtudomány, sajátosan az erdélyi folklorisztika egyik legnagyobb teljesítménye. Nagy formátumú munka – és ezzel természetesen nem közel ezer oldalra rúgó terjedelmére utalok, hanem tartalmi gazdagságára, tudományos szemléletére, szellemiségére és értékrendjére. A hazai és az egyetemes magyar folklórkutatásban minden bizonnyal fontos helyet fog betölteni.

Székelyföld, 2006. február 16.


Ekhó a népzenészeknek, koreográfusoknak, előadóművészeknek

Az Országgyűlés alkotmányos és társadalompolitikai célkitűzéseinek érvényesítése érdekében a közügyek szabad megvitatását, a közügyekkel összefüggő információhoz való hozzájutást elősegítendő, a művészeti élet szabadságának megvalósulását előmozdítandó, törvényt alkotott elismerve azon személyek tevékenységének sajátosságait, akik e célok elérésében közreműködnek.

Portfólió, 2006. február 16.


Nyisztor Tinka a Krónika – Év embere vetélkedő győztese

Nyisztor Tinka lett a Krónika – Év embere vetélkedő győztese. A csángóföldi néprajzkutató 152 olvasói voksot begyűjtve előzte meg Patrubány Miklóst, a Magyarok Világszövetsége elnökét és a csíkszeredai Novák Károly Eduárd sportolót.

Krónika, 2006. február 15.


KÖNYVAJÁNLÓ
Palóc lakodalom

Jeles néptánc-szakemberünk, Takács András, januárban volt 75 éves. Mikor ez alkalomból nála jártam, sugárzott az örömtől, s én azt hittem, ez a derű a jó egészségben megélt születésnapnak szól. Kiderült azonban, hogy egy még nyomda szagú könyv okozta az eufóriáját, ami ugyan nem az ő szerzeménye, mégis az ő gyereke! Takács András boldogan tett elém két rendhagyó méretű könyvet, a címük: Palóc lakodalom. Az egyik 1942-ben, előjegyzés alapján, névre szólóan, számozott példányban jelent meg, a másik ennek 2005-ös hasonmás kiadása, kibővítve Takács András előszavával.

Új Szó, 2006. február 15.


Mediawave-programok kérdőjelekkel?

A Mediawave a Tibet határán élő, kis hegyi népek zenészeinek, muzsikusainak bemutatását tervezi. Szlogenjük szerint a Mediawave „a jelen és a jövő hagyományainak fesztiválja. Ezt tizenöt éve igazolják a programok. Nem lesz ez másként idén sem, tudtuk meg Hartyándi Jenő fesztiváligazgatótól.

Kisalföld, 2006. február 14.


Kolozsváron a Maros Művészegyüttes

Kolozsváron vendégszerepel február 16-án, csütörtökön este a Maros Művészegyüttes. A Magyar Opera termében este hét órakor sorra kerülő produkcióban két koreográfus munkája látható: A víz szalad, a kő marad, Varga János színpadra állításában, valamint a Fehérlófia című táncjáték, Könczei Árpád rendezésében.

Szabadság, 2006. február 14.


A NÉPMŰVÉSZET IFJÚ MESTERE - Pályázati felhívás
Határidő 2006. május 5-ig

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma ösztönözni kívánja a fiatalok népművészeti előadói, tudományos és alkotótevékenységét; a magyar nemzeti és a magyarországi nemzetiségi hagyományok ápolását, továbbéltetését. Ezen szándéka kifejezéseként az érintett szakmai szervezetekkel és állami intézményekkel egyetértésben minden évben pályázatot ír ki a Népművészet Ifjú Mestere cím elnyerésére.

Hagyományok Háza, 2006. február 14.


I. Országos Szakközépiskolai Népzenei Verseny Vácott

A váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola első alkalommal szervezi meg február 17-18-án az Országos Szakközépiskolai Népzenei Versenyt. A rendezvény célja, hogy zeneművészeti szakközépiskolák népzene szakos növendékei számára lehetőséget biztosítson tehetségük kibontakoztatására, felkészültségük bemutatására, a zenei anyanyelvi hagyományaink megőrzésében elért eredményeik közkinccsé tételére.

Fidelio, 2006. február 14.


Előtte az özönvíz

Bartók Bélát „hazafiatlan kútmérgezéssel” vádolták 1920-ban, mert külföldön a román népzenéről jelent meg írása, és fölszólították: vallja meg, hogy melyik nemzethez tartozik. Amikor Bartók Amerikába volt kénytelen települni, nagy írásban fejtette ki nézeteit a kelet-európai népzenéről és a „faji tisztaságról”: „az egyes népek népzenéi között való szakadatlan kölcsönhatás eredményeképpen a dallamoknak és dallamtípusoknak óriási gazdagsága támadt. A végeredményképpen kialakult „faji tisztátlanság” tehát határozottan jótékony hatású.

168 óra, 2006. február 13.


II. Moldvai Csángómagyar Napok - Debrecen

Előadások, csángó ételkóstoló, kerámia és üvegkiállítás és jótékonysági bál szerepel az idei II. Moldvai Csángómagyar Napok - Debrecen és régiója alcímű kulturális rendezvény programsorozatában.

Debrecen On-line, 2006. február 13.


Csángó bál Budapesten

Immár hagyományosnak mondható az a Csángó Bál, amelyet tizedik alkalommal rendeznek meg Budapesten február 18.-án a Petőfi Csarnokban. A rendezvény célja egyfelől a moldvai és a gyimesi csángó magyarok népművészetének és hagyományainak bemutatása, másfelől a közvélemény figyelmének felhívása a csángókat fenyegető veszélyekre.

InfoRádió, 2006. február 13.


Ízelítő a Mezőség kultúrájából

Tavaly februárban kezdődött az a kilenc fellépésből álló hangversenysorozat, amellyel a magyarországi táncházmozgalom alapítói közé tartozó Jánosi együttes megalakulásának harmincadik évét ünnepelte. A régi műsoraikból tallózva ismét hallhattuk a népzenei gondolkodás lényegéhez kalauzoló Bartók-forrásokat (Zene húros hangszerekre… Dudára, furulyára); a Rákóczi- és „Kossuth”-szabadságharc korának zenei emlékeit (Pro patria); illetve a XVIII. századi magyar udvarházak muzsikájából összeállított előadásukat, amely sokéves kutatómunkával a mai régi stílusú táncok zenei gyökereit mutatta be.

Magyar Nemzet, 2006. február 11.


Gyimes-völgyi farsangi kosaras bál

Február 11-én, szombaton este 7 órától az egész Gyimes-völgyére kiterjedő kosaras bál színhelye lesz a gyimesközéploki nagy kultúrotthon. Muzsikál a szászcsávási cigányzenekar, énekel Antal Tibor. A szervezők más meglepetéseket is tartogatnak.

Hargita Népe, 2006. február 11.


X. Nemzetközi Legényesverseny és Emlékműsor - Dr. Martin György tiszteletére

A rendezőség segítséget kíván nyújtani a legényes tánc minél magasabb színvonalú elsajátításához és továbbéltetéséhez.
Az évenként megrendezett versenyen a Kárpát-medence kiváló legényes táncosainak anyaga kerül sorra Kalotaszegről, a Küküllő mentéről és a Mezőségről. NEVEZÉSI HATÁRIDŐ: 2006. MÁRCIUS 31.

Bartók Táncegyüttes Alapítvány, 2006. február 11.


Új néprajzi tanfolyam indul márciustól

Megkezdôdött a beiratkozás a marosvásárhelyi Népi Egyetem magyar néprajzi tanfolyamára. A 80 tanórából álló, 5 hónapon át tartó akkreditált tanfolyamra, amelyet szombati napokon tartanak, diákok és felnôttek jelentkezését várják. Naiv mûvészek, népi iparmûvészek, tanügyben dolgozók számára hasznos lehet az oklevél iparengedély kiváltására és tanügyi érdempont szerzése céljából. Várják azokat az érdeklôdôket is, akiket vonz a magyar nép ôstörténete és népi kultúrája.

Népújság, 2006. február 10.


Az élő népmese

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt 2006. március 4-én, szombaton, 10-14 óráig a Hagyományok Háza közösségi termében (1011 Budapest, Corvin tér 8., fsz.) tartandó következő alkalmunkra:
Iancu Laura:
-Mesemondás-mesegyűjtés ma, Moldvában
-Csibi Krisztina: Mesemondás tájszólásban (A bukovinai székely mesemondóversenyek tanulságai)
-Agócs Attila: Felvidéki mesemondók

Hagyományok Háza, 2006. február 10.


Aprók tánca és Magyar Táncház a Hagyományok Házában

2006. február 17-től péntekenként Aprók tánca címmel gyermekeknek kínálnak kitűnő szórakozási lehetőséget a Hagyományok Háza programszervezői. Az Aprók táncában a kicsik kézműveskedhetnek, játszhatnak, táncolhatnak, énekelhetnek, mesét hallgathatnak, ismerkedhetnek az esztendő népszokásaival. Minden héten más hangszerek húzzák a talpalávalót: duda, tekerő, furulya, hegedű, kontra, bőgő, koboz, gardon.

ma.hu, 2006. február 9.


HELYESEN MAGYARUL
Farsangi bál, farsangi fánk

A vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig (a húsvét előtti 40. nap) tartó időszakot farsangnak nevezzük. Utolsó napja a húshagyókedd, vagyis a hamvazószerdát megelőző keddi nap. A németből az 1300-as évek közepe táján hozzánk került farsang szónak tulajdonképpen ’húshagyókedd’ a jelentése. Köztudott, hogy a farsang a mókázások, mulatságok, bálok ideje. Van olyan farsangi táncmulatság is, ahová mindenki viszi magával az ételt, italt. Az ilyen mulatságot nevezzük kosaras bálnak vagy batyubálnak, illetve batyus bálnak. Az egyik – rovatunkhoz eljuttatott – vélemény szerint csak a kosaras bál kifejezés helyes, mert magyar ember kosárban vitte és viszi az enni-innivalót, nem batyuban…

Hargita Népe, 2006. február 9.


Mesterkurzus és táncházak moldvai zenészekkel

Bogdan Toader (hegedű, sz: 1923, Rîpa – Moldva) és Antim Ioan (koboz, cimbalom, sz: 1928, Prăjoaia – Moldva) február 19. és 24. között budapesti táncházakban muzsikál. Haladó hegedűsök, kobzosok és cimbalmosok tanulhatnak is tőlük a Hagyományok Házában megszervezett mesterkurzuson.

Folkrádió, 2006. február 9.


A Kárpát-medence táncos öröksége
Pedagógusok-továbbképzési rendszerben akkreditált képzés

Programunkat (60 óra - 4 alkalom) leginkább olyan gyakorlott táncot oktató pedagógusoknak ajánljuk, akik meglévő vagy hiányos tudásukat szeretnék bővíteni, kiegészíteni. A tanfolyam négy, kurzusonként változó tájegységet ölel fel, melynek megismertetése azonos tematika alapján történik.
Elsőként:
2006. február 25-26. Szászcsávási zenészek és táncosok! Tanfolyam: szombat 10.00-18.00, vasárnap 09.00-14.00
Oktatók: Mohácsyné Lőrincz Hortenzia és Kovács Norbert

Hagyományok Háza, 2006. február 9.


A Borsika gyermek-néptáncegyüttes telt házas sikere

Nagy közönségsikernek örvendett tegnap este a Borsika gyermek-néptáncegyüttes előadása a Csíki Játékszín nagytermében: a fennállásának ötödik évfordulóját ünneplő együttes születésnapi műsorára zsúfolásig megtelt a terem. A Csíkszeredai Gyermekek Háza keretén belül működő csapat egész estét betöltő műsorában felcsíki, gyimesi, moldvai, széki, mezőségi és kalotaszegi táncokat, táncrendet mutatott be. A műsor hangulatát a helyi roma közösségek gyermekeiből verbuvált Moróka együttes spontán fellépése színesítette. A születésnapi néptáncelőadás táncházzal zárult.

Hargita Népe, 2006. február 7.


I. Országos Pásztortánc Verseny és Pásztorbál
Nevezési határidő: 2006. április 10.

A verseny kiírása: A versenyen magyar eszközös pásztortáncokkal indulhatnak a versenyzők, kizárólag bot, kampósbot vagy fokos használatával. A programban minden résztvevőnek kétszer kell megmutatkoznia 2-4 perces időtartamon belül szabadon szerkesztett tánccal úgy, hogy a két bemutatkozás lehet ugyanazon tájegység ugyanazon tánca, vagy ugyanazon tájegység más típusú tánca, vagy teljesen más tájról választott két tánc!

Hajdú Táncegyüttes, 2006. február 7.


NÉPTÁNCEGYÜTTESEK FIGYELMÉBE
Táborozás Szamosújváron

Nyári edzőtáborokat lehet szervezni a szamosújvári (Mezőség-Erdély) Téka Művelődési Központban. Biztosíthatunk: képzett oktatókat mezőségi táncok tanításához, szállást a Téka Szórványkollégiumban, étkezést, jól felszerelt próbatermeket, kirándulási lehetőségeket, mezőségi adatközlőkkel való találkozást, a válaszúti Kallós Néprajzi Múzeum meglátogatását, a széki Néprajzi Múzeum meglátogatását, távolabbi kirándulást a Tordai hasadékhoz vagy Torockóra, mezőségi mulatságot a „Rosiánál”, közös táncházakat a helyiekkel.

Téka Alapítvány (Szamosújvár), 2006. február 7.


Beszámoló a XV. Hajnal akar lenni népdaléneklési versenyről

Vasárnap délelõtt az énekverseny döntõjén kiderült, hogy itt nem csak egy, hanem két elsõ van: Kiss-Iván Ágnes a vajdasági Horgosról és Érsek Csaba Sándor, aki Csángóföld színeit képviselte. A hajdúböszörményi Bárdosi Ildikó tanítvány Kulcsár Annamária végzett a második helyen. A paksi Berta Alexandra a harmadik hely birtokosa elnyerte a közönségdíjat is. Az énekesek pedig egymás között szavaztak és a kolozsvári Mezei Balázst tartották legjobbnak. A fõdíjakon kívül közel száz kisebb-nagyobb díj talált gazdára.

Vajdasági Magyar Folklórközpont, 2006. február 6.


Nagyenyeden a Maros Művészegyüttes

Ritka élményben volt része a nagyenyedi közönségnek február elsején, szerdán este. Az évente legalább egyszer idelátogató Maros Művészegyüttes, múlt év decemberében Marosvásárhelyen bemutatott új műsorát láthattuk a zsúfolásig megtelt kultúrházban. A két és fél órás előadásnak három jól elkülöníthető része volt. Először magyar néptáncokat és népdalokat láthattunk, hallhattunk. Újdonság volt a sok tematikus tánc, valamint a táncok közé iktatott „állóképek sorozata.

Szabadság, 2006. február 3.


NKA Közművelődési Szakmai Kollégium pályázati felhívása
Határidő: 2006. február 28

A Közművelődési Szakmai Kollégium pályázati felhívása
A kollégium pályázatot hirdet a 2006. évi közművelődési szakmai tevékenységek fejlesztése és megújítása céljából az alábbi témakörökben:

1. Szakmai rendezvények, nem hivatásos művészeti találkozók támogatása
Altéma kódszáma: 2008
2. Közművelődési célú nyári táborok támogatása
Altéma kódszáma: 2032
3. Kisközösségek, művészeti csoportok szakmai tevékenységét segítő kisértékű eszközök és anyagok beszerzésére
Altéma kódszáma: 2005
4. Közművelődési programok tájoltatására
Altéma kódszáma: 2031

Nemzeti Kulturális Alap, 2006. február 2.


Negyedszer is szólt őseink zenéje

Szenttamás kiváló házigazdája volt a népzenei együtteseknek
Január harmadik szombatján immár negyedik alkalommal szervezte meg a szenttamási Arany János Magyar Művelődési Egyesület az Őseink zenéje elnevezésű népzenei találkozót a Jovan Jovanović Zmaj iskola aulájában, melyen a Vajdaságban tevékenykedő legjobb népzenei együttesek mutatkoztak be a nagyszámú közönségnek.

Magyar Szó, 2006. február 2.


10 éves Vass Lajos Népzenei Szövetség
Jubileumi Kárpát-medencei Népzenei Konferencia és Népzenei Gála február 11-én

A Vass Lajos Népzenei Szövetség 10 éve alakult azzal a céllal, hogy összefogja, segítse a Kárpát-medencében élő és működő népdalköröket, népzenei csoportokat, énekkarokat, nyugdíjas éneklő csoportokat, a népzenét, néphagyományainkat éltető közösségeket, embereket.

Vass Lajos Népzenei Szövetség, 2006. február 1.