Folkrádió

Tallózó

Jubilál a táncháztalálkozó
Húszezer látogatót várnak a néptáncosok seregszemléjére a sportarénába

A néphagyományok szerelmesei számára a tavasz egyik legnagyobb eseménye a hagyományos országos táncháztalálkozó, amelyet az idén huszonötödszörre rendeznek meg. A kétnapos eseményen egész nap lesznek koncertek, tánctanítás és bemutatók, esténként pedig színpadi műsorok a sportarénában. Holnap, zárás után a Fővárosi Művelődési Házban tartják a két napot összekötő éjszakai mulatságot.

Magyar Nemzet, 2006. március 31.


A táncházmozgalom ereje
Kallós Zoltán jubileuma

A napokban töltötte be nyolcvanadik életévét az Erdélyben élő Kallós Zoltán Kossuth-díjas, Corvin-lánc tulajdonos néprajztudós. A vele készült ünnepi beszélgetés során elmondta azt is, hogy jelenleg a nyári táborra készít dalos füzetet, illetve a hozzá tartozó hangzóanyagot.

Magyar Szó, 2006. március 31.


Óriási érdeklődés a Tengertánc iránt

Összesen 829 pályázat érkezett a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 2005 decemberében meghirdetett Tengertánc programjára. A 175 millió forintos keretből 302 pályázat támogatásáról döntött a szaktárca. Ebből a népi kultúrát megőrző és megújító alkotóközösségek támogatására kiírt pályázathoz állt a legnagyobb keret rendelkezésre, 232 helyi műhely, táncház, klub programjaihoz ítélt meg az NKÖM összesen 90 millió forintot. A magyarországi tájházakban az infrastruktúra megújítására és eszközfejlesztésre kiírt 50 millió forintos pályázati kereten 50 szervezet osztozik. A kiemelkedő népzenei tehetségek, együttesek promóciójára kiírt 10 millió forintos pályázat nyertese a Hangvető Társulás Kft. A 25 millió forintos, a modern népi kultúra tudásbázisának erősítésére kiírt pályázati kereten 19 nyertes osztozik.

Világgazdaság Online, 2006. március 31.


Kórustalálkozó a színházban

Április 1-jén (szombaton) délelőtt 10 órától a Miskolci Nemzeti Színház második alkalommal ad otthont az „Európa itt vagyunk!” kórustalálkozónak. Az ország első kőszínházában, a Bartók-évforduló jegyében fellépnek a városkörnyéki települések hagyományőrző kórusai, néptánccsoportjai és zenekarai.

Borsod Online, 2006. március 31.


MTV - Kárpáti Krónika
KALLÓS ZOLTÁN 80 ÉVES

Kallós Zoltán most ünnepli 80. születésnapját. A Kossuth-díjas néprajzkutató, a Corvin-lánc kitüntetettje, munkája során 15 ezer dallamot gyűjtött egybe, és 26 kazettát adott ki, amelyből 8, balladákat tartalmaz. Több népzenei lemeze és CD-je is megjelent Magyarországon, egy lemez pedig Amerikában az általa gyűjtött erdélyi népzenéből. A dalokat énekelte is, az Ökrös együttessel közösen lemeze is megjelent. Neve összeforr az erdélyi és a magyarországi táncházmozgalom életre hívásával.

MTV Híradó, 2006. március 31.


Népdalfesztivál Kárpátalján

Jeles jubileum – Bartók Béla születésének 125. évfordulójának jegyében zajlott az idei „Átal mennék én a Tiszán…” népdaléneklési verseny Tiszapéterfalván. A helyi művészeti iskola és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség szervezésében 12. alkalommal meghirdetett fesztivál joggal büszkélkedhet nemzetközi hírnévvel, mivel a tavalyi évhez hasonlóan, a kárpátaljai énekesek mellett idén is voltak külföldi résztvevői, a magyarországi Vasvár képviseletében.

Kárpátinfo, 2006. március 31.


Háromnapos népi mulatsággal egybekötött sorozás

Három napig tartó dínomdánomtól hangos a Mezőség egyik legtekintélyesebb települése: Széken ugyanis ezekben a napokban sorozzák a legényeket, idén összesen tizenötöt. Több évtizedes hagyományokra tekint vissza ez az esemény a majdnem színtiszta magyar falu életében, és akár egyedinek is nevezhető a térségben. A helyiek büszkén mesélik, eddig még nem hallottak olyan településről, ahol a sorozás három napig tartó mulatsággal lenne egybekötve, s a legények népviseletbe öltözve szülők, keresztszülők, barátok és ismerősök kíséretében vonulnának a sorozóbizottság elé. Most Désen, régebben Szamosújváron történt a sorozás.

Szabadság, 2006. március 31.


„Mennyei igazságszolgáltatás” – Kallós Zoltán 80 éves

1926. március 26-án született a mezőségi szórványvidéken, a Kolozsvártól 26 kilométerre fekvő Válaszúton. Gyermekévei idején a vegyes nemzetiségű faluban, anyanyelvével párhuzamosan a román, valamint a cigány nyelvet is megtanulta. Tanulmányait Kolozsváron folytatta, majd a sepsiszentgyörgyi tanítóképzőbe iratkozott, ám tanítói oklevelét már Kolozsváron szerezte meg. A Hagyományok Háza, a Lakatos Demeter Csángómagyar Kulturális Egyesület és a Magyar Művelődési Intézet szervezésében a Hagyományok Háza kicsinek bizonyuló – és az eseményhez nem igazán méltó – stúdiótermében köszöntötték a megjelentek a 80 éves Kallós Zoltánt.

Papiruszportal.hu, 2006. március 30.


Mezőség a vendég Nagyváradon

Tizenhatodik születésnapját ünnepli idén a nagyváradi táncházmozgalom, ebből az alkalomból egész napos táncházat rendeznek szombaton a Partiumi Keresztény Egyetem épületében. Miklós János, a Nagyváradi Táncház Egyesület elnöke a Krónikának elmondta, a rendezvény a város és a régió hagyományőrzését, valamint az egyetemes nemzeti kultúra ápolását hivatott szolgálni.

Krónika, 2006. március 30.


Kodály Zoltán utódjaként ünnepelték Budapesten a 80 éves Kallós Zoltánt
Csángó népdal ajándékba

A budapesti Hagyományok Házában köszöntötték 80. születésnapja alkalmából tegnap Kallós Zoltán népzenekutatót, folkloristát. A Lakatos Demeter Csángómagyar Kulturális Egyesület, a Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza közös ünnepségén zsúfolásig megtelt a Hagyományok Háza kisterme, a későn érkezők csupán az ajtóból hallgathatták a népdalgyűjtőt méltató szavakat. Az egybegyűltek nemcsak a kutató munkával és kitartással telt nyolcvan évét ünnepelték, hanem a nemrég újra megjelent Új guzsalyam mellett című kötet kiadását is, amelyben ezúttal több dal szerepel, mint az előző kiadásban.

Krónika, 2006. március 30.


Régiek táncháza Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön
Ahol nem „veteszkednek”

Aki a táncházból „kikopott”, többnyire zenehallgatás közben vagy a tévéképernyő előtt idézheti fel a régi szép időket – Sepsiszentgyörgyön és Kolozsváron azonban más lehetőség is adódik népzenehallgatásra vagy táncra. Az alaphelyzet már más: nem az intézményesedett - rendszeresedett táncházak mintájára zajlik a mulatság, a táncalkalmakat a társaság szerint alakítják.

Krónika, 2006. március 29.


Bartók kiállítás és népzenei könyvbemutató Ankarában

Sípos János zenekutató török nyelvű könyvének bemutatóját tartották Ankarában. A kötet azokat a tanulmányokat tartalmazza, amelyeket a tudós a törökségi népek zenéjének kutatása nyomán írt. Mindazokban az országokban járt, ahol jelentős a török népesség, és gyakorlatilag folytatta azt, amit Bartók Béla 1936-ban, Törökországban elkezdett. A könyvben néhány angol nyelvű tanulmányát is publikálta Sípos.

Népszava, 2006. március 29.


A Sióba dobták a kiszebábut
A siójuti hídon is ropták a táncosok

Levetkőztették, meggyújtották, majd a Sió-csatornába hajították az égő kiszebábut a néptáncosok a siójuti Sió-hídon. Odáig tartott hagyományos télbúcsúztató, tavaszköszöntő felvonulásuk a balatonszabadi általános iskola elől. A megáradt Sió vitte el jelképesen a néphagyománynak megfelelően a telet, no meg a hírét a mulatságnak. A hídon megállt a tarka menet – táncosok, zenészek és a felvonulókhoz csatlakozó helyiek –, s rögtönzött műsort adtak a csoportok. Ugyanazok, akik ezt megelőzően a szabadi iskolában is bemutatták produkciójukat: a siófoki Művészeti Iskola Balaton, Pityegő és Szakajtó táncegyüttese, valamint a péterrévei Tiszavirág.

Somogyi Hírlap, 2006. március 29.


Fehérvári barátaival együtt ünnepel Kallós Zoltán

Március 30-án Székesfehérváron, itteni barátai körében ünnepeli 80. születésnapját Kallós Zoltán Kossuth díjas néprajztudós, aki magyar nyelvterületen a legnagyobb népzenei gyűjtést végezte. Nemrégiben jelent meg új kötete, a Válaszút Vándora, amelynek előszavát Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke írta.

Székesfehérvár online, 2006. március 29.


Vasvár, Kárpátalja
Születésnapi Fülemüle

Arany minősítést kapott a vasvári Fülemüle énekegyüttes s három szólistája a kárpátaljai Tiszapéterfalván Bartók Béla születésnapján megrendezett népdalversenyen.

Vas Népe, 2006. március 29.


Művészi munka és közösségi élmény

A Nyírség Táncegyüttes évi 20-30 fellépését fedezi az önkormányzat
A mára kialakult intézményi háttérrel rendelkező amatőr néptáncmozgalom roppant népszerű: több tízezren tagjai valamelyik gyermek-, ifjúsági vagy felnőtt-tánccsoportnak.

Népszabadság Online, 2006. március 28.


Kemenesmagasi
Népzene és tánc

Népzenei és néptáncestet rendezett a házigazda citerazenekar és népdalkör szombaton. A közönség a népdalok szövegének értelmezését is hallhatta.1981 óta hagyomány Kemenesmagasiban, hogy évente egy estét a népzenének és a néptáncnak szentelnek. A Sebestyén Zoltán által vezetett házigazda együttes szombati rendezvénye dr. Barsi Ernő népzenekutató előadásával kezdődött. Az előadó népdalok szövegét értelmezte az értő közönség előtt.

Vas Népe, 2006. március 28.


Novák Ferenc 75 éves
Tata csak egy van

Főpróba van a Tháliában, egyúttal nyugalom és béke, semmi különösebb izgalom vagy kapkodás. A tavaszi fesztivál Bartók műsorát próbálja a Honvéd Táncszínház - közeledve a nagyszínpad felé egyre jobban kivehető az a soha nem eléggé tisztelt magyar népzene, amely a Honvéd műsorát is évtizedek óta meghatározza. Bár ritka vendég az ilyesmi a Nagymező utcában - mégis tökéletes otthonossággal sorakoznak a táncosok a folyosón, épp olyan magabiztosan, mint a több száz rend népviselet a jelmezes ládákon. A nyugalmat pedig éppen a nagy generáció sugalmazza, a nézőtéren, úgy a hatodik sor közepén bontakozik ki a rendező Foltin Jolán sziluettje, néhány üléssel arrébb pedig a szintén összetéveszthetetlen művészeti vezető, a szakma és a Honvéd örökös védőszentje, Tata. Bocsánat, Novák Ferenc, de hát vajon ki hívja így?

Népszava, 2006. március 28.


Bartók emlékdíjak

Bartók Béla-emlékdíjat nyújtottak át Sebestyén Mártának, a Muzsikás Együttesnek és a Bartók Vonósnégyesnek tegnap este. A Bartók-emlékdíjat A Magyar Művészetért Díj Kuratóriuma és a Herendi Porcelánmanufaktúra hozta létre és adományozza Bartók Béla 125. születésnapja tiszteletére.

Népszava, 2006. március 28.


Művészi munka és közösségi élmény
Alapfokú oktatásban tanulható a néptánc

A Nyírség Táncegyüttes évi 20-30 fellépését fedezi az önkormányzat
A mára kialakult intézményi háttérrel rendelkező amatőr néptáncmozgalom roppant népszerű: több tízezren tagjai valamelyik gyermek-, ifjúsági vagy felnőtt-tánccsoportnak. Bár nincs egyetlen, az összes néptánccsoportot nyilvántartó szervezet, néhány adatot azért ismerünk. Országszerte körülbelül hatvanezer diák tanul néptáncot az alapfokú művészeti oktatás keretében, a rendszeresen működő felnőtt revival- (vagyis a többnyire városban működő, a régi táncokat megtanuló és feldolgozó) együttesek száma kétszázötven-háromszáz körül mozog, és ehhez jönnek még a hagyományőrző tánccsoportok (vagyis azok a többnyire vidéken, egy-egy településen működő együttesek, amelyek saját területük hagyományait viszik tovább).

Népszabadság, 2006. március 28.


Hagyományőrzés magasfokon

Négy megyéből érkeztek amatőr előadók a Mezőkövesden megrendezett Hagyományos régiók, régiók hagyománya, VI. Vass Lajos Népzenei Verseny középdöntőjére. A versenyt a Vass Lajos Népzenei Szövetség és a Mezőkövesd és Környéke Kulturájáért Egyesület szervezte, illetve bonyolította le. A hivatalos verseny befejezése után köszöntötték dr. Barsi Ernő népzenekutatót.

Borsod Online, 2006. március 28.


Elmarad az Életek éneke előadása a Millenárisban

Elmarad az Életek éneke című előadás a Millenárisban ma este, így a műsort, melyben fellép Zerkula János és Regina (Gyimesközéplok), Csiszár Aladár (Körtefája), a nagysármási zenekar és táncosaik, a palatkai zenekar, a szászcsávási zenekar, Covaci Marcel és zenekara (Nagybánya), Varga István „Csipás (Bánffyhunyad), Tötszegi András és Szilárd, Kelemen László, csak Párizsban lehet megnézni.

Folkrádió, 2006. március 28.


Szerelemajtók Bartók Béla tiszteletére

Kiss Ferenc Szerelemajtók című művét mutatják be ma este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben A kékszakállú herceg vára ünnepi előadása előtt, az évfordulós zeneszerző tiszteletére. Az ősbemutatón többek között Palya Bea, Szalóki Ági, Szvorák Kati, az Etnofon Zenei Társulás, a Hegedős Együttes, Balogh Kálmán, Dresch Mihály, Szokolay „Dongó” Balázs, valamint a Honvéd Táncszínház művészei lépnek színpadra Foltin Jolán koreográfiájára. A mű címét a „Zeng a lélek, zeng a szó, zeng a szerelemajtó” népdalsor adta.

Magyar Nemzet, 2006. március 27.


Mikor az alsó felső
A komolyzenétől a parasztzenéig · Bartók-beavatás a Jánosi Együttessel

Hogy mekkora sületlenség a „lesüllyedt kultúrjavak” régi-új rögeszméje, hogy mennyire hasznavehetetlen és kártékony elmélet az, amely szerint a nép nem alkot, csak ügyetlenül másol, a szellem előkelőinek termékeit emésztgeti mindennel elbíró parasztgyomrában – nos, e tételt Bartók Béla életműve rendje s módja szerint megcáfolta. S nemcsak a magyar sznobok, de az egész világ számára. Persze a nép képzelőerejéről már csak múlt időben illik beszélni, és a világ sznobjai bátran egyesülnek abban, hogy továbbra is primitívnek és parasztinak tekintsék az „alsóbb rétegek” hajdani műveltségét, miközben félájultan hallgatják Bartók műveit.

Magyar Nemzet, 2006. március 27.


Föld alatti Hargita
Farsangi szertartások és pásztorünnep csíkszeredai székely néptáncosokkal

Lehetne egyszerû szokáskatalógus. Naftalinszagú maskarák, mesterkélten újraélt ünnepek enervált seregszemléje. Lehetne néprajzi szemléltetõeszköz: lám, így mulattak eleink a farsangi idõszakban, efféle ravaszkodó pogánysággal temették a telet, sürgették a tavaszt, böjtöltek a (soha nem) teljes megtisztulásig… Lehetne az egész unalomra, halálra ítélt vállalkozás, a néptáncszínházak zsákutcája – de nem a Hargita táncegyüttessel.

Magyar Nemzet, 2006. március 27.


Ropják a néptáncot az arénában

Mulatságot kínálnak táncosok, zenészek, portékát kézművesek, és etnomozi is lesz az idén huszonötödik alkalommal megrendezendő Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásáron, a Papp László Budapest Sportarénában április első két napján. Ezúttal is bemutatkoznak a magyar néptánc és népzene hazai és határon túli képviselői, amatőr és hivatásos együttesek, táncosok, zenészek, gyerekek, fiatalok és felnőttek egyaránt. A kétnapos fesztiválon a hazánkban élő nemzetiségek zenéjét és táncait is megismerhetik a látogatók.

Népszabadság, 2006. március 27.


Nem véletlen, hogy megmaradt
Kallós Zoltán nyolcvanéves

A múlt héten néhány napig Csíkban tartózkodott Kallós Zoltán népzenekutató. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesnél tett látogatása alkalmával beszélgettünk. Első kérdésemre, hogy most mi mindennel foglalkozik, a válaszúti szórványkollégium gondjairól szólt: pénz kell az új épület befejezéséhez és a gyerekek ellátásához.

Hargita Népe, 2006. március 27.


Ó, azok a hetvenes évek!
Ma 75 éves Novák Ferenc

Ne reménykedjetek abban, hogy megszabadultok tőlem. Az idén százesztendős Mojszejev még mindig dolgozik, néhány éve táncolt is; ehhez képest én még fiatal vagyok - mondta nemrégiben táncosainak a ma hetvenöt éves Novák Ferenc koreográfus, rendező, vagy ahogy mindenki szólítja: a Tata.

Népszabadság, 2006. március 27.


Hagyományőrzés magasfokon

Négy megyéből érkeztek amatőr előadók a Mezőkövesden megrendezett Hagyományos régiók, régiók hagyománya, VI. Vass Lajos Népzenei Verseny középdöntőjére.

Borsod Online, 2006. március 26.


Az a feketelaki asszony - Kallós Zoltánnak 8o. születésnapjára

Úgy tartják, a fiúk többnyire az anyjukhoz hasonlítanak. Kallós Zoli bácsi édesapját már nem ismerhettem, de úgy tûnt, munkabírása, konoksága, szívós -öntörvényû egyénisége, bátorsága az édesanyjától eredeztethetõ.

Folklista, 2006. március 26.


Bartók útján az MTA Zenetudományi Intézetben

Október 1-jéig látható a Bartók útján című emlékkiállítás az intézet Táncsics Mihály utcában található Zenetörténeti Múzeumában. A tárlathoz kizárólag eredeti dokumentumokat válogattak a zeneszerző személyes életéből; a népzenekutatásról, a zeneszerzői munkásságáról, a hangversenyző zongorista pályájáról, a korról, politikai és erkölcsi kérdésekről vallott nézeteiről. A kiállítás különlegessége, hogy a nyilvánosság számára eddig ismeretlen - pl. magántulajdonban lévő - tárgyakat, kéziratokat, fényképeket, berendezési tárgyakat is bemutat.

NKÖM, 2006. március 26.


Minket a népi muzsika és a tánc tartott meg

Kallós Zoltán neve végérvényesen összefonódik a magyar néprajzzal, népművészettel. Az erdélyi tudós gazdag munkásságát Kossuth-díjjal és számtalan más elismeréssel honorálták. Bokályokkal, szőttesekkel, népviseleti darabokkal díszített kolozsvári lakásában beszélgetünk. Már az első mondatokból kiderül: minden percét a válaszúti Kallós-kúriában kialakított néprajzi múzeum berendezése, illetve az általa ugyanott létrehozott szórvány iskolaközpont építése, minőségi intézménnyé fejlesztése köti le. Eközben évente megszervezi a Kolozsvártól északra fekvő Válaszúton a nyári népdal- és tánctáborokat.

Népszabadság, 2006. március 25.


Ma 80 esztendeje született Kallós Zoltán néprajzkutató

Ma 80 esztendeje született Kallós Zoltán néprajzkutató, Kossuth-díjas, Corvin-lánccal rendelkező népköltészet- és népdalgyűjtő. Isten éltesse! A Kossuth Rádió munkatársa Lovász Irén énekes-néprajzkutatóval beszélgetett Kallós Zoltánról, akinek egyébként a születésnapi köszöntője március 29-én, szerdán 17 órakor lesz a Budai Vár-béli Magyar Kultúra Alapítvány székházában.

Krónika, 2006. március 25.


Három a tánc

Három a tánc címmel magyarországi táncábrázolások (1686-tól 1940-ig) láthatók a Nógrádi Történeti Múzeumban. A három a tánc tulajdonképpen egy régi táncszó, mely megtalálható a 17-19 századi szövegekben, mint a tánc folytatására való biztatás. Ezen a tárlaton rézkarcok, festmények, szobrok mesélnek a tánc szépségéről. A rendező Dr. Nagy György művészettörténész.

Magyar Rádió Online, 2006. március 25.


Bartók és Magyarország - tegnap és ma

Nemrég volt Bartók Béla halálának hatvanadik, jövőre lesz születésének százhuszonötödik évfordulója. Alig valamivel több, mint száz éve, hogy Kodály Zoltánnal együtt megkezdték népzene-gyűjtő munkájukat. Az elmúlt héten, a miniszterelnök elnökletével megalakult a Bartók Béla Emlékbizottság, hogy méltóképpen emlékezzünk népünk egyik legnagyobb, a 20. században talán (szerintem) éppen a legnagyobb fiára.

Népszava, 2006. március 25.


A fából faragott királyfi

Bartók Béla Magyarországon lényegében tabu. Csak azért beszélnek róla, mert ahhoz túl nagyot alkotott, hogy teljesen el lehessen hallgatni. Pedig a magyarság közös tudatából nem lehet kitörölni azt az embert, aki egyszerre volt zeneszerző, zongoraművész, népzenegyűjtő, zenetudós és legfőképpen: magyar.

Magyar Nemzet Online, 2006. március 25.


Gyermek néptáncosok találkozója Tatán

Először rendezik meg a Közép-dunántúli régióban a gyermek néptáncosok találkozóját szombaton Tatán. Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megye 15 településéről 19 csoport, mintegy 700 résztvevővel szerepel a rendezvényen, amelyet az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület kezdeményezett.

Magyar Rádió Online, 2006. március 24.


Pályázat kulturális utak támogatása

A Bartók emlékévhez kapcsolódóan a NKÖM Kulturális Turizmus Osztálya április 3-án ötödik alkalommal hirdeti meg a közös európai és vagy magyar örökséghez kapcsolódó kulturális utak támogatása című pályázatát. A 20 millió forintos keretre idén elsősorban Bartók Béla életéhez, munkásságához kötődő, népzenei hagyományaikat ma is őrző, azokat ápoló helyszíneket bekapcsoló útvonalak kialakítására várja a tárca a projektötleteket.

Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, 2006. március 24.


Muzsikás-tanórák

Európa legpatinásabb koncerttermei és Magyarország legeldugottabb vidéki általános iskolái – ez a két véglet, ahol az utóbbi időben a Muzsikás együttes szerepel. Az okokról Hamar Dánielt, a zenekar vezetőjét faggattuk.

Népszabadság, 2006. március 24.


Támogassa adója 2%-val a Kallós Zoltán Alapítványt és a válaszúti Szórványközpontot

Minden jövedelemmel rendelkező román állampolgár az államnak adózandó összeg 2%-át az államkassza helyett átadhatja nonprofit szervezeteknek támogatás végett. Kérjük támogassák céljaink megvalósulását a válaszúti Szórványközpontban!

Kallós Zoltán Alapítvány, 2006. március 23.


Bartók útjain - Honvéd Táncszínház premierje

Az előadás szándéka Bartók népzenei gyűjtőútjainak legszebb darabjait eredeti szépségükben és hangzásukban a hozzájuk illő tánctípusokkal bemutatni, másrészt az általuk ihletett népzenei indíttatású Bartók művek egy-egy tételét költői tánckompozíciókkal megjeleníteni.

Színház.hu, 2006. március 23.


Szlovák hagyományok őrzői
Jubileum Harminc esztendővel ezelőtt alakult meg a népdalkör

Gálaműsorral emlékezett megalakulásának harmincadik évfordulójára a Szlovák Nemzetiségi Népdalkör. Az együttest Kiskőrösért-díjjal tüntette ki Kiskőrös város önkormányzata.

Petőfi Népe, 2006. március 23.


Felhívás a jobbágytelki Falumúzeum létrehozásáért

A plébánián összegyűlt egyháztanács 2005. október 4-én döntést hozott az egyház tulajdonába visszakerült volt rendelőintézet épületéről. A döntés szerint az egyház hozzájárul a Falumúzeum elhelyezésére ebben az épületben, amennyiben az épület rendbehozatala anyagilag biztosított.

Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület, 2006. március 22.


IV. ORSZÁGOS NÉPDAL ÉS HANGSZERES NÉPZENEI VETÉLKEDŐ IN MEMORIAM BARTÓK BÉLA
Jelentkezési határidő: 2006. április 4.

A Kallós Zoltán Alapítvány 2006. április 22 - 23-án szervezi meg Kolozsváron a IV. ORSZÁGOS NÉPDAL ÉS HANGSZERES NÉPZENEI VETÉLKEDŐT IN MEMORIAM BARTÓK BÉLA. A versenyt helyi, 15-24 éves népdalénekesek, népi hangszeresek és együttesek számára írták ki.

Kallós Zoltán Alapítvány, 2006. március 22.


Tízéves a Szarkaláb Néptáncegyüttes

Fennállásának tizedik évfordulója alkalmából március 25–-26-án ünnepi fesztivált szervez Kolozsváron a Szarkaláb együttes. A 10 év Szarkaláb Ünnepi Fesztivál gáláján, – amely vasárnap 17 órától kezdődik a magyar operában – a jubiláló együttes mellett fellép a Bogáncs, a Zurboló, az Ördögtérgye, a Dor Transilvan Néptáncegyüttes, a Szarkalábacskák gyerek-néptáncegyüttes, a szamosújvári Kaláka, a Tüske, a Tarisznyás, a Pirászló zenekar, valamint Bartis Zoltán, Simon István, ifj. Fodor Sándor és Kodoba Florin is.

Krónika, 2006. március 22.


Tamási Áron novellájából ihletődött táncjátékot mutatnak be Székelyudvarhelyen
Elhallgatott „lelki zengés”

A Zeng a magosság című ősbemutatóra várja a közönséget ma 19 órától a székelyudvarhelyi művelődési házban az Udvarhely Néptáncműhely. A Tamási-novella ihlette táncelőadást a Háromszék Táncegyüttes tánckarvezetője, Ivácson László rendezte. „A katonaság szükséges rosszként évszázadok óta jelen van a székelyek életében. A narratívák – még ma is – csak a katonaság férfiasnak tartott, fitogtatott, babérosabb feléről szólnak. Az elszakadás fájdalmáról, a szülők-szeretők utáni vágyakozásról, a visszatérésről nem mesélnek a férfiak” – fejtette ki a rendező.

Krónika, 2006. március 20.


Élő népzene - küküllőmenti népdalok
Bárdosi Ildikó népdalénekes

Dicsőszentmártonban születtem. Középiskolás koromban kerültem Székelyudvarhelyre és igazán a magyarságomat, a magyarságtudatomat ott éltem meg. Olyan városba kerülve, ahol többségben voltak a magyarok.
Miután elvégzem a tanítóképzőt, kikerültem Vámosgálfalvára tanítani. Mindig is énekes szerettem volna lenni.

Duna TV, 2006. március 19.


Élő népzene - küküllőmenti népdalok

Az Élő népzene című műsorunk vendége Bárdosi Ildikó népdalénekes volt, aki elmondta: ha gyökereimet nem keresem, akkor elfúj a szél.

Duna TV, 2006. március 19.


XXI. Somogy Megyei Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttesek versenye felhívás

A Somogy Megyei Művelődési Központ, együttműködve a Somogy Megyei Néptáncszövetséggel, a tabi Zichy Mihály Városi Művelődési Központtal, a kaposvári Együd Árpád Általános Művelődési Központtal, a Nagyatádi Városi Művelődési Házzal, a Marcali Kulturális Központtal és a siófoki Dél-balatoni Kulturális Központtal, meghirdeti és egyben megrendezi a
XXI. SOMOGY MEGYEI GYERMEK ÉS FIJÚSÁGI NÉPTÁNCEGYÜTTESEK
VERSENYÉT Együd Árpád néprajzkutató, koreográfus emlékére.

Somogy Megyei Művelődési Központ, 2006. március 19.


Nemzetiségi néptánc verseny felhívás

Tisztelt Tánccsoport Vezető! 2006. július 29-én ismét szeretnénk megrendezni a Dunántúli Amatőr Művészeti Fesztivál keretén belül a nemzetiségi néptánc versenyt, melyre sok szeretettel meghívjuk.

Somogy Megyei Művelődési Központ, 2006. március 19.


Bartók-év a Hagyományok Házában

Bartók-emlékesttel, a Magyar Állami Népi Együttes Bartók-trilógiájával, kiállítással és a Bartók-évaddal kapcsolatos kiadványokkal ünnepli a Hagyományok Háza a 2006-os Bartók-évet.

Fidelio, 2006. március 18.


Síppal, dobbal megnyílt a tavaszi fesztivál

A jó idő ugyan még késik, ezért borongós, esős időben nyílt meg pénteken délután a Budapesti Tavaszi Fesztivál. A megnyitó helyszínéül szolgáló Néprajzi Múzeum lépcsőjén a Dudás zenekar népi muzsikája fogadta az érkezőket, a múzeum aulájában pedig Bartók egyik vonósnégyese csendült fel.

Népszava, 2006. március 18.


Tengertánc, PANKKK
Fontolgatják a programok kiterjesztését a határon túlra

A tavaly meghirdetett Tengertánc és a PANKKK-programok jelenlegi állásáról számolt be tegnap Bozóki András sajtótájékoztatóján. A kultusztárca vezetője a könnyűzenének újabb támogatásokat ítélt. A Tengertáncon a 175 milliós keretösszegből 302 pályázó nyert. A tervezett 175 milliós keretösszegből végül 174,4 millió forintot osztanak szét összesen 302 pályázó között.

Magyar Nemzet, 2006. március 17.


Kallós Zoltán a Hargita együttesnél

Miről is beszélgethet a népzenekutató azokkal, akiknek mindennapi munkája népi hagyományaink feldolgozása, továbbadása, éltetése? Természetesen a népzenéről, a gyűjtésekről, az adatközlőkről. Hol érdemes, hol kell gyűjteni, melyik vidékek tartogatnak még esetleg meglepetéseket? Ilyen kérdésekkel fordult András Mihály Zoli bácsihoz, aki viszont gyakorlati tudnivalókra volt kíváncsi a CD-kiadással kapcsolatban.

Hargita Népe, 2006. március 17.


Kihirdették a Tengertánc program pályázati eredményeit

Bozóki András kulturális miniszter csütörtökön délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a népi kultúra támogatására létrehozott program pályázati eredményeiről.

Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, 2006. március 17.


Népszerű a Tengertánc

Nagyon sok, összesen 829 pályázat érkezett (több mint egymilliárd forintos igénnyel) a tavaly november végén meghirdetett Tengertánc programra, amelyek közül a tárca 302-t támogatott 175 millió forinttal - jelentette be a tegnapi sajtótájékoztatón Bozóki András kulturális miniszter, aki további könnyűzenei pályázati lehetőségekről is beszélt.

Népszabadság, 2006. március 17.


Régiók hagyománya

„Hagyományos régiók, régiók hagyománya” címmel rendezik meg szombaton és vasárnap a Mezőkövesdi Közösségi Házban a VI. Vass Lajos Népzenei Verseny középdöntőjét. A nagyszabású találkozó rendzője a Vass Lajos Népzenei Szövetség és a Mezőkövesd és Környéke Kultúrájáért Egyesület. A program mindkét napon délelőtt fél 10-kor kezdődik. Vasárnap délután fél 3-kor a résztvevők megemlékeznek Bartók Béla születésének 125. évfordulójáról.

Borsod Online, 2006. március 17.


Vendégségben Budapesten

2006. június 25-e és július 5-e között 11. alkalommal rendezik meg az ifjúsági találkozót.
Tíz éve a főpolgármesteri hivatal millecentenáriumi rendezvényeihez kapcsolódva merült fel a gondolat, hogy a főváros határon túli fiatalokat lásson vendégül.

Reggel.hu, 2006. március 16.


Rondó a népzenei és világzenei lemezkiadásról, programszervezésről

Rovatunkban ezúttal három népzenei lemezkiadással és programszervezéssel foglalkozó szakembert kérdeztünk arról, véleményük szerint milyen tendenciák érvényesülnek mostanában a hazai népzenei és világzenei lemezkiadás, illetve programszervezés területén?

Fidelio, 2006. március 16.


XXV. Jubileumi Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

A Táncház Egyesület kiemelt feladata az évenkénti Táncháztalálkozó – mint a népművészeti műfajok és mozgalmak évi nagy seregszemléjének – megvalósítása. Az immár huszonötödik alkalommal megrendezett eseményre 2006. április 1-2-án kerül sor közel kétezer-ötszáz közreműködővel, tizennyolc-húszezres látogatószám mellett.

Fidelio, 2006. március 15.


VIII. Ifjúsági Néptánctalálkozó alkalmából - Kolozsvár
Panek Kati írása

...Könnyes szemünk fényességei:gyerekeink táncoltak gyõzedelmes örömünkre,kik azért is voltak olyan Istennek- léleknek kedvesek és szépek, mert helyettünk pergették a széki,kalotaszegi,mezõségi vagy lapádi táncok gyöngysorát , bizonyságtételéül annak, hogy a hazát nem lehet elvenni tõlünk...

Folkrádió, 2006. március 13.


Táncra perdültek kicsik és nagyok

Az idei Táncfarsang záró eseménye a Nyírség Táncegyüttes új műsorának a bemutatója volt. „A ti unokáitok vagyunk” című program az ember életének nagy eseményei köré szerveződött.

SZON, 2006. március 12.


Koreográfus-tanfolyam 2006

A Budapesti Művelődési Központ koreográfus-tanfolyamot indít, melynek során elsősorban azoknak a fiatal néptáncpedagógusoknak szeretnénk segítséget nyújtani, akik kezükben egy-egy néptánccsoport vezetésével, koreográfusi tapasztalatlanságuk ellenére arra vállalkoznak, hogy kisebb-nagyobb tánckompozíciókat, koreográfiákat állítsanak össze, melyeket szükség esetén színpadi előadás alkalmával is bemutathat a társulat.

Folklista, 2006. március 11.


A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes vendégszereplése

Március 14-én, kedden, 18,00-tól a Városi Művelődési Házban, a Háromszék Táncegyüttes két részes műsort mutat be a csíkszeredai közönségnek.

Folkrádió, 2006. március 10.


Műfajukban megasztárok
Gaya, Muzsikás, Klezmatics

A Petőfi Csarnok Zeneváros című egyhetes fesztiváljának nyitónapján – mely egyben a hagyományos zsidó ünnep, a Purim dátuma is - rendezik az izraeli-magyar kulturális napot három együttes: az Izraelből érkező Gaya, a hazai Muzsikás, valamint a világhírű amerikai Klezmatics fellépésével.

HVG, 2006. március 10.


13. Bakonytérségi Amatőr Népművészeti Fesztivál
Somogyi Lászlóné művelődésszervező válaszol

1600 fellépő csaknem száz műsorszámban szerepel péntektől március 15-éig. A megyéből, a szomszédos megyékből és Felvidékről is érkeznek résztvevők. Az előzetes jelentkezések alapján Kisbérre 9, Súrra 16, Vértesket-helyre 6, Bakonysárkányra 6, Keréktelekire 4, Etére 14, Rédére 24, Bakonyszombat-helyre 6, Tárkányba 14 csoport jelezte eddig az érkezését.

24 Óra, 2006. március 10.


Tavaszváró ünnep Nagyigmándon

Az elmúlt hétvégén immár hetedik alkalommal rendezték meg a Mátyás-napi Tavaszváró Néptáncfesztivált Nagyigmándon, amely az országban egyedülálló rendezvény. Az eseménynek a nagyigmándi művelődési ház adott otthont. A meghívott együttesek között a megyeieken kívül felvidékiek is felléptek.

24 Óra, 2006. március 10.


Végveszélyben az iskolai ének-zenetanítás

Kodály jelmondata: „Legyen a zene mindenkié!” megtermékenyítette a magyar zenei élet alapját, a zeneoktatást. Világra szóló eredményeinket nagy elődeink hozták létre – de a közvetlen múlt és a ma generációja rövidlátóan teszi tönkre azt. Konferenciáink visszatérő témája az iskolai zeneoktatás helyzetének elemzése, amely ma szomorú képet mutat. Elveszett a kincs, csak néhány iskola őrzi a nemes hagyományt, a magas színvonalat. A művésztanárok és karvezetők kétségbeesett kiáltásai visszhang nélkül halnak el.

Fidelio, 2006. március 9.


Bartók útjain/Magyar Elektra

Március 23-án a Honvéd Táncszínház Bartók útjain/Magyar Elektra című táncprodukciója látható a Nemzeti Táncszínházban. Az előadást élő zenei kísérettel valósítják meg, közreműködik a Hegedős együttes. Az előadás szándéka Bartók népzenei gyűjtőútjainak legszebb darabjait eredeti szépségükben és hangzásukban a hozzájuk illő tánctípusokkal bemutatni, másrészt az általuk ihletett népzenei indíttatású Bartók művek egy-egy tételét költői tánckompozíciókkal megjeleníteni.

Educafe, 2006. március 9.


Zeneváros a Petőfi Csarnokban

A Petőfi Csarnok Zeneváros című egyhetes fesztiváljának nyitónapján, jövő hétfőn rendezik az izraeli-magyar kulturális napot három együttes: az Izraelből érkező Gaya, a hazai Muzsikás, valamint a világhírű amerikai Klezmatics koncertjével. A hagyományos magyar népzenét ápoló Muzsikás együttes három évtizede működik. Az együttes a legkiválóbb falusi zenészek hagyományos előadásmódjával őrzi a magyar népzenét.

MTV Híradó, 2006. március 8.


Művészeti és Zeneművészeti Szakközépiskolák Országos Népzenei Versenye

Első alkalomal rendezték meg a Művészeti és Zeneművészeti Szakközépiskolák Országos Népzenei Versenyét Vácott. Kovács Márton, a Táltos néptáncegyüttes zenekarának prímása, a Farkas Ferenc zeneiskola volt tanulója, a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola népi hegedű szakos növendéke a kamarazene hangszeres kategóriájában kiemelt arany minősítést szerzett.

Heves Megyei Hírlap, 2006. március 7.


Elhunyt Tóth István az Öreghegyi Közösségi Ház igazgatója

Március 7-re virradó éjszaka elhunyt Tóth István az Öreghegyi Közösségi Ház igazgatója. Tóth István 1948 augusztus 19-én született. Népművelő-könyvtáros diplomát szerzett a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán, majd az ELTE Bölcsészettudományi Karán népművelés szakon szerzett képesítést, a Magyar Iparművészeti Főiskolán pedig art-design menedzser szakon végzett és nemzetközi rendezvényszervező szakoklevelet is szerzett.

Székesfehérvár online, 2006. március 7.


A Kolozs megyei magyar néptáncegyüttesek találkozója

A kolozsvári Ifjúsági Néptánctalálkozó 1992 óta kétévente sorra kerülő ifjúsági néptáncfesztivál, a Kolozs megyei magyar néptáncegyüttesek találkozója. Az Ifjúsági Néptánctalálkozó alapvető célkitűzése, hogy régiónk fiatal műkedvelő és hagyományőrző néptáncegyütteseinek rendszeres fellépési, „megmérettetési lehetőséget biztosítson. A találkozó egyben remek alkalom a részt vevő együttesek közötti ismerkedésekre, kapcsolatfelvételekre. A 2006 márciusában nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő találkozónak főszervezője és házigazdája a kolozsvári Bogáncs–Zurboló Egyesület.

Szabadság, 2006. március 7.


Néptánccal őrzik a múltat - Szécsény

Szombaton került sor a XIV. Nógrád Megyei Néptánc-antológia megrendezésére a szécsényi Krúdy Gyula Könyvtárban és Művelődési Központban a Nógrád Megyei Pedagógiai és Közművelődési Intézet és Szécsény város szervezésében.

Nógrád Megyei Hírlap, 2006. március 6.


Hajnalig ropták a táncházban Nyíracsádon

Már a kora esti óráktól messzire úszott a népzene hangja március első szombatján a helyi művelődési ház ablakain keresztül, az arra járók azt hihették, hamisítatlan népi lakodalmat ülnek a falakon belül.

Hajdú Online, 2006. március 6.


Néptáncos-jubileum Szárszón
Húsz éve feloszlottak, öt éve újjáalakultak

Alapításának huszonötödik, újjáalakulásának ötödik évfordulóját ünnepelte gálaműsorral a Szárszó Néptáncegyüttes szombaton este. A huszonnyolc fős Szárszó Néptáncegyüttes gáláját a balatonszemesi Berbence és a siófoki Balaton színesítette, s színpadra lépett a helybéli Rokolya gyermektáncegyüttes is.

Somogyi Hírlap, 2006. március 6.


Támogatják a Belencérest
Alapítvány a békési néptáncosokért

Békésen a néptáncoktatás immáron több mint egy évtizedes múltra tekint vissza. Az elmúlt tíz évben felnőtt egy tehetséges generáció, amelynek tagjaiból tavaly nyáron alakult meg a Belencéres Néptáncegyüttes. A névválasztásban tulajdonképpen a múlt és a jelen kapcsolódik össze, hiszen a Belencéres a település egy olyan területének elnevezése volt, ahol a visszaemlékezések szerint a fiatalok az 1930-as években még házi bálokat tartottak.

Békés Megyei Hírlap, 2006. március 6.


Böjtmás hava ihlette a programot

Böjtmás havában, nemzeti ünnepünk előtt, Magyarország az én hazám címmel rendezett programot a debreceni Motolla Egyesület a Homokkerti Közösségi Házban szombaton.

Hajdú Online, 2006. március 5.


Újirázi találkozó néprajz szakembereknek

Tizenkét éve, farsang táján egy napra Újirázon gyűlnek össze a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékének tanárai, jelenlegi és egykori diákjai, valamint neves szakemberek.

Hajdú Online, 2006. március 5.


Tánc tűzön-vízen át, mellé hamuban sült pogácsa jár

Aprók, suttyók, no meg az öregebbek..., mind-mind egyeznek abban: szeretnek táncolni, énekelni, mulatságban részt venni. Mindanynyiukat hívja-várja a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban tartandó táncház valamennyi szervezője, tanára, művésze 11-ére, szombatra a kalotaszegi táncházba.

Petőfi Népe, 2006. március 4.


I. Erdélyi táncházzenészek találkozója

Időpont: 2006. május 25 – 28.
Helyszín: Gyimesközéplok – Borospataki Skanzen

Néptánc.ro, 2006. március 4.


Néptáncgála a Bartókban

Nagyszabású néptáncgála-sorozat első állomására várják a műfaj szerelmeseit szombaton a Bartók színháztermében. A házigazda Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes vendégeként és mellett a Bihari János Táncegyüttes műsorának tapsolhat a publikum.

Dunaújváros Online, 2006. március 3.


Régiek Táncháza
Kolozsár

Türelmetlenül vártam azt az estét amikorra az Öreg Táncházasok Találkozóját szervezték immár másodjára. Az ötlet, hogy havonta egyszer találkozzunk, az hiszem a Kerekes Gáboré, a helyszín egy kis kocsma. Az elsõn nem lehettem ott (a színházban fõpróbánk volt) de jó hírét hallottam.

Folkrádió, 2006. március 3.


Narco Polo
Benczúr Ház, 2006. március 4., 20h

Nevük a nagy világjáróhoz kötődik: távoli tájakra kalauzolnak, és közben tudatot tágítanak. Tíz éve utaznak és utaztatnak minden mást kiváltó narkotikumukkal: a zenéjükkel. A magyar dallamvilágból indulva érintik a reggae-t és a keleti kultúrákat is.

Est.hu, 2006. március 3.


Magyar népzene franciáknak

A legjelentősebb francia közszolgálati kulturális rádiócsatorna, a France Culture egyórás műsort sugárzott szerda este a magyar népzenéről. Beszélgetés hangzott el Kelemen Lászlóval, a Hagyományok Házának főigazgatójával és Lévay Eszterrel, a Fonó Budai Zeneház munkatársával, akik a hagyományos népzene jelenlétéről beszéltek a kortárs magyar zenei kultúrában.

Népszabadság, 2006. március 3.


Hajdúk a Néptánc-antológián

A napokban rendezték meg immár hagyományosan az Erkel Színházban az országos Néptánc-antológiát (gyermekeknek, illetve felnőtteknek), melyre az előző év legjobb koreográfiáit magas szinten bemutató csoportok kapnak meghívást szakmai zsűri válogatása alapján. Hajdú-Bihar megyét egyedüli csoportként a Debreceni Hajdú Táncegyüttes képviselhette.

Hajdú Online, 2006. március 2.


20 éves a rekecsini hagyományőrző csoport

Húsz évvel ezelőtt Szarka Mária kezdeményezésére újratanulták a csángó táncokat. Akkor még az idősek ismerték azt a harminckét táncot, amit ma a hagyományőrzők táncolnak, és visszavitték a falu életébe, a „nunták”-ba a ruszászkát, zdroboljánkát, magyaroskát, cserdáskát, félövest és a többit. 1991-től rendszeresen szervezik a falutalálkozókat, egyre többen kapcsolódnak be a mozgalomba.

Moldvai Magyarság, 2006. március 1.


Egyszer végleg hazamegyek…
– Beszélgetés Benke Grátzyval –

A Moldvahon Csángó Kulturális Közhasznú Egyesület, Benke Grátzy kezdeményezésére 2003 márciusában alakult meg. Az alapítók között találjuk Sándor Ildikót és Bolya Mátyást is. Az egyesület konkrét céljainak meghatározásához idézem az alapító okirat vonatkozó sorait: „céljai között szerepel a moldvai magyarok mai és hajdanvolt kultúrájának átfogó kutatása, tanulása, továbbadása, megőrzése és archiválása, valamint az ezzel kapcsolatos kérdések tudományos és gyakorlati tanulmányozása, művelése, kultúrájuk terjesztése és terjesztésének elősegítése különböző társadalmi eszközökkel”.

Moldvai Magyarság, 2006. március 1.