Folkrádió

Tallózó

Iskolás néptáncosok a színpadon

Harmadik alkalommal találkoztak hagyományőrző diákok a Vay-kastély parkjában Golopon. A csütörtöki találkozón kilenc település százhetven fiatal táncosa lépett színpadra közöttük a testvértelepülés, Alsóberecki iskolásai. – Maier Reimond személyében egy remek néptáncos kolléga irányítja a helyi csoportokat – sorolja Apjok Éva – de szívesen oktatja a környező települések, sőt határokon túli iskolák fiataljait is. Feltett szándékunk, hogy a három - óvodás és iskolás - csoporton túl alakítunk egy olyan együttest is, amelynek magját a már a végzett és középiskolákban továbbtanuló diákok alkotják majd.

Borsod Online, 2006. április 29.


A tánc világnapja
Hagyományápolás

– Óriási a néptáncmozgalom közösségformáló és népművelő ereje: én azt szoktam mondani, hogy talán nem is a tánc a legfontosabb a mi munkánkban, hanem a fiatalok nevelése. Több ez, mint puszta hagyományápolás – mondta a Szeged Táncegyüttes vezetője, Nagy Albert a néptánc magyar kultúrán belüli mai szerepéről. Hozzátette: a néptánc által megigézett fiatalok nyitottá válnak a társműveszetek iránt is – amellyel saját nemzeti kultúrkincsünk megőrzését, önmaguk képzését is szolgálják.

Délmagyarország Online, 2006. április 29.


Kulturális ajánló
Mulatságok minden korosztálynak

Érdekes programokat kínál a hét vége a népzene kedvelőinek. Ma este nyolc órától Lovász Irén Égi hang című lemezének bemutatókoncertje várja az elmélyültebb szórakozást keresőket a Fonó Budai Zeneházban. Az Égi hang egy négylemezesre tervezett sorozat, a Gyógyító hangok első korongja, amely az évkör szakrális ünnepeinek dalaira, középkori Mária-énekekre és gregorián dallamokra épül.

Magyar Nemzet, 2006. április 28.


Táncünnep Kolozsváron

Kétnapos rendezvényt szervez Kolozsváron a Bogáncs–Zurboló Egyesület a tánc nemzetközi világnapja tiszteletére. A Tranzit Házban holnap, illetve pénteken 20 órától a Zurboló Táncegyüttes Pótlás című táncszínházi előadását mutatja be. Pénteken filmvetítés, táncház várja az érdeklődőket, továbbá a magyarországi Hoissassaa észt táncegyüttes ad elő részleteket Az Észak-balti partok táncaiból című műsorából. A tánc világnapját 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean Georges Noverre születésnapján, április 29-én ünneplik világszerte.

Krónika, 2006. április 28.


Kalotaszegen a Hargita Néptáncegyüttessel

Úgy el volt keseredve, hogy bánatában már búsult es — ezt arról a pásztorról tartják Kalotaszegen, aki elveszítette juhait, tudtuk meg a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes csütörtökön Sepsiszentgyörgyön bemutatott előadásából. A Pakulárnóta néptáncelőadás egy jeles kalotaszegi szokást, a tavaszi tejbemérés rítusát elevenít fel, amelynek ezen a cifra vidéken különleges mozzanatai is vannak.

Háromszék, 2006. április 28.


Szécsény
Önálló útját járja az Iglice

Az Iglice tánccsoport 2005 augusztusában kivált a művészeti iskolából, önálló civil szervezetként működik tovább. A csoport szakmai vezetője, koreográfusa továbbra is Oláh József és Oláhné Csercsics Ivett. A megalakult egyesület elnöke Balázs Róbertné az egyik táncos kislány anyukája. A döntésről és az azóta eltelt időszak munkájáról, tapasztalatairól Oláhné Csercsics Ivettel beszélgettünk.

Nógrád Megyei Hírlap, 2006. április 28.


Néptánc és népzenei XX. századi gyűjtőinek munkássága

A Magyar Népművészetért Alapítvány pályázatot hirdet olyan életművek bemutatására, amelyek a néptánc és népzene kevésbé ismert XX. századi gyűjtőinek és kutatóinak munkásságáról adnak áttekintést.
A pályaműnek tartalmaznia kell:
- életrajz és munkásság összefoglalását,
- szemelvényeket az életműből,
- részletes bibliográfiát (publikációk, gyűjtések stb.).

Magyar Népművészetért Alapítvány, 2006. április 28.


Tánctanoda lesz Lázárfalván

Népi mesterségeket oktatnak, tánctáborokat szerveznek és megőrzik a hagyományos falusi életvitelt a jövőnek az András Alapítvány Tókerti Tánctanodájában, Lázárfalván. – Rég kerestem egy olyan helyet, ahol nemcsak tánctábort lehetne szervezni, hanem táncoktatókat is tudnánk képezni – mondta András Mihály, az alapítvány elnöke, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vezetője. A patak által körülölelt félszigeten fekvő egykori vízimalom és a hozzá tartozó épületek, valamint az udvar tánctanodává alakul. Az András Alapítvány szervezésében itt várhatóan megpezsdül az élet.

Hargita Népe, 2006. április 27.


Országos Nemzetiségi Fesztivál

Ráckevén hetedik alkalommal rendezik meg az Országos Nemzetiségi Fesztivált, ahol a magyarországi nemzetiségek kultúráját képviselő táncegyüttesek, hagyományőrző együttesek, egyesületek és népzenekarok bemutatóival találkozhatunk április 29-30-án. A program első napján, szombaton, nemzetiségi táncház, kézműves foglalkozások várják elsősorban a gyermek érdeklődőket; majd 18 órától a ráckevei Árpád Múzeumban Magyarországi szlovák lakodalmi viseletek a XX. század elején címmel nyílik kiállítás, melyet Király Katalin a Szlovák Közművelődési Központ igazgatója nyit meg.

Népszava, 2006. április 27.


Bartók útján – kiállítás a Zenetörténeti Múzeumban

Számos korábban nyilvánosan be nem mutatott dokumentum is megtekinthető azon a páratlanul érdekes kiállításon, amely Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából az MTA Zenetudományi Intézetének Zenetörténeti Múzeumában látogatható október 31-ig.

Fidelio, 2006. április 26.


Kortárs néptánc – vagy nem
Válogatás neves koreográfusok műveiből a Művészetek Palotájában

Négykézláb kezdődik, közhelyben végződik – mi az? Mentül jobban kifordítjuk, annál inkább befordul – na, mi az? Nem csigázzuk tovább az érdeklődést, a válasz: mai magyar néptánc, amúgy istenigazából kirázva a bundájából, látványosan felszeletelve, majd éppen ugyanúgy összeragasztgatva, sej de modern mozgásművészettel átitatva. Hogy mi ez? Ha hihetünk a múlt szombati kortárs néptánc-antológia összeállítóinak, a színpadi táncművészet újabb csődje. De nem hiszünk, mert jól tudjuk, hogy a Művészetek Palotájában bemutatott koreográfiákon túl is van élet – de az már más lapra tartozik.

Magyar Nemzet, 2006. április 25.


Gencsapáti
Megyei népdalos verseny

A művelődési ház és könyvtár megyei csoportos népdaléneklési versenyt rendez Békefi Antal emlékének tiszteletére, aki az idén lenne 80 esztendős. A verseny május 3-án délelőtt 10 órakor kezdődik a művelődési házban, ahova a Vas megyében működő magyar és nemzetiségi népzenei, és népdalt éneklő csoportokat várják - és a tagok életkora 6- 22 év - a következő kategóriákban: duettek és tercettek, 4-10 fős csoportok, valamint népzenei csoportok.

Vas Népe, 2006. április 25.


Tovább folytatódnak az ismeretterjesztő előadások a Xántus János Múzeumban

Ismeretterjesztő előadás-sorozatot indított útjára februárban a Xántus János Múzeum, ahol minden hónap utolsó csütörtökén várták az érdeklődőket (Győr, Széchenyi tér 5.). Ez a hagyomány ebben a hónapban is folytatódik, így április 27-én, 16.30 órakor ismét minden érdeklődőt invitálnak a „… ki mindeneket újítasz” c. előadásra, mely keretében Tanai Péter néprajzos (Xántus János Múzeum) tart előadást a Kárpát-medence népeinek rituális tavasz-ünnepeiről.

Győr-Online, 2006. április 25.


Pályázati felhívás a határon túli magyar hivatásos néptáncegyütteseknek
A pályázat beküldési határideje: 2006. május 20.

Pályázni olyan programokkal lehet, amelyek célja a nem hivatásos néptáncegyüttesek vezetőinek, táncpedagógusainak képzése, új koreográfiák tanítása annak érdekében, hogy a nem hivatásos néptáncegyüttesek is minél több táncot sajátíthassanak el és minél szélesebb repertoárból meríthessenek fellépéseik alkalmával.

Erdély ma, 2006. április 25.


Fekete-piros koreográfiák

Egy Kányádi-verset idéz Zsuráfszki Zoltán a Fekete-piros... tánc - Színek és párhuzamok a magyar néptáncművészetben címben, amelyet új koreográfiájának adott. A művet a Budapest Táncegyüttes és a Honvéd Táncszínház április 27-én a Művészetek Palotájában mutatja be. Kányádi Sándor költeménye a táncházmozgalom kultuszműve volt, és utal arra is, hogy ezzel a mozgalommal együtt több jelentős művész alkotott. Koreográfiáik legendássá váltak, de ma már sehol sem láthatók.

Népszabadság, 2006. április 24.


A Fonó világegyeteme

Lehet, hogy a Kelemen Marcell által festett falak hangulata és az ingyenes internethasználati lehetőség is hozzájárul, de elsősorban a sokrétű programnak köszönhető, hogy a Fonó Budai Zeneház újra sokakat vonz. Több mint tíz éve jött létre a főváros egyik különleges intézményeként, ahol főként a (nép)zene és (nép)tánc kedvelői verhettek tanyát. Aztán anyagi gondok következtek, válság fenyegetett, amelyen - úgy látszik - az utóbbi két évben sikerül úrrá lenni. A látogatottságból látszik úgy. Minden napra jut ugyanis legalább egy olyan esemény, amelyre a főváros távolabbi kerületeiből vagy még messzebbről is érdemes eljönni. Hollókői Lajos, a Fonó vezetője mutatja be az e heti kínálatot.

Népszabadság, 2006. április 24.


Zenéről szóban és hangban

Pénteken és szombaton rendezték meg Miskolcon a II. Régizene és népzene találkozót a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola épületében. Az esemény előtörténete egészen 2004 novemberéig nyúlik vissza, amikor Pakson és Szekszárdon tartották meg A régizene és a népzene oktatásának helyzete Magyarországon és Európában című konferenciát. Ennek a folytatásaként gyültek össze a szakemberek Miskolcon, hogy népszerűsítsék a két művészeti területet, illetve, hogy bemutassák ezek eredményeit, megvitassák az aktuális problémákat, és előmozdítsák az oktatás távlati céljait.

Borsod Online, 2006. április 24.


A 81 éves Bárdos Jani bácsi balladával nyert

Kiváló szerepléséért arany oklevelet szerzett a derekegyházi Bárdos János a Vass Lajos nemzetközi népzenei versenyen. A nyolcvanegy esztendős Jani bácsi kanászgyerekként kezdte a dalolást, azt mondja: kottát sose látott. A Kárpát-medence népzenéjének őrzőit várják rendszeresen a Vass Lajos-versenyen, az itt szereplők az élő népi kultúra továbbadói. A Kiskunfélegyházán tartott találkozón a derekegyházi Bárdos János balladát énekelt olyan szépen, hogy produkciójával arany minősítést szerzett.

Délmagyarország Online, 2006. április 22.


A népzene által bölcsebben
Csík János és zenekara táncházban és százezrek előtt
Interjú

Több mint másfél évtizede, Kecskeméten alakult az autentikus magyar népzenét játszó Csík zenekar. Az együttes azóta bejárta az egész világot. Rendszeresen játszanak fesztiválokon, táncházakban, és felléptek már több százezres tömeg előtt is. A „csíkosok” nem zárkóznak elefántcsonttoronyba. – A „félvér” műfajok éppúgy szabaddá tehetik az emberi szellemet, mint a civilizációtól elszigetelt, kis erdélyi faluból származó dallamok – vallja a zenekar alapítója, Csík János, aki jelenleg az ország egyetlen ének-zene-népzene szakán tanul a Nyíregyházi Főiskolán.

Petőfi Népe, 2006. április 22.


Mulatság nagyböjt után

Ismét a mulatságok kerülnek a középpontba a táncházas körökben húsvét nyolcadában. A nagyböjti kéthetes szünet után mától folytatódik az Ifjú Muzsikás szokásos pénteki táncháza a Károli Egyetem pinceklubjában. Ezzel egy időben a Fővárosi Művelődési Házban moldvai és gyimesi muzsikára mulathatunk a Csürrentővel, és balkáni táncokat tanulhatunk a TRakijától. A Hagyományok Háza is táncházat tart az intézményben dolgozókból álló Kollégák zenekarral, mezőkeszüi táncokkal.

Magyar Nemzet, 2006. április 21.


Szákszend/Császár
A Meteorák alatt ropja harmincöt ifjú táncos

A napokban kapott értesítést arról a szákszendi Tüsköm és a császári Csipkeberek néptáncegyüttesekből verbuválódott csoport, hogy újabb nemzetközi fellépésen vehetnek részt. Tavaly a bolgár Bajcsik városában képviselték hazánkat egy nemzetközi versenyen. Az idén Görögországba, Karticába, a meteorák közelébe utaznak, szintén egy nemzetközi megmérettetésre, egy magyarországi rendezvényszervező segítségével.

24 Óra, 2006. április 21.


Regionális Népzenei Szakmai Nap és Turisztikai Bemutató a BBMMK-ban

Április 22-én, szombaton 10 órai kezdettel Győrött, a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban rendezik meg az I. Nyugat-Dunántúli Regionális Népzenei Szakmai Napot és Turisztikai Bemutatót…
Tóthné Hajmási Izabella, a BBMMK igazgatónője a szervezőmunkáról és az előkészületekről az alábbiakat mondta el: „A Bartók Béla Megyei Művelődési Központ Kht. számos alkalmat teremt a Bartók Béla által gyűjtött magyar népzene bemutatására, megszólaltatására.

Győr-Online, 2006. április 21.


Népdalvetélkedő Bartók Béla emlékére

A kolozsvári Báthory István Gimnáziumban rendezik meg a hétvégén a IV. Országos Népdal- és Hangszeres Népzenei Vetélkedőt. A Kallós Alapítvány rendezvénye idén az In memoriam Bartók Béla alcímet viseli, a résztvevők ezúttal a szabadon választott népdalok mellett Bartók Béla által gyűjtött népdalokat adnak elő. A szombaton 16 órakor kezdődő elődöntő programját a kolozsvári zeneiskola diákjainak fellépése és Benkő Judit egyetemi tanár előadása egészíti ki. A döntőbe jutott versenyzők vasárnap 10 órakor mérik össze tehetségüket.

Krónika, 2006. április 21.


Zalaegerszeg
Erős a tánc varázsa

Henczi Dávidot elsősorban azért kerestem meg, mert a színpadon látva azt éreztem, fontosnak tartja, amit csinál. Régtől feltűnt, hogy a Zalai Táncegyüttes fiatal csapatának egyik oszlopos tagja.Az utóbbi hetek programjainak előterébe került a néptánc, gondoljunk a Zalai Táncegyüttes önálló estjére vagy a nemrég zajlott zalai kamaratánc fesztiválra.

Zalai Hírlap, 2006. április 20.


Zenekar Dél Tirolból

Dél Tirolból érkeznek zenészek és ápr. 22-én, szombat este 8 óra körül a Téka táncházban mutatkoznak be (Bp. I. Bem rkp. 6.).
Dél-Tirolt a Keleti-Alpokban, Észak-Olaszországban, közel az osztrák - svájci - olasz hármas-határhoz kell keresni. Maga a terület az I. világháborút követően került Ausztriától Olaszországhoz, lakosait és lakosainak identitását tekintve egyértelműen német/osztrák.

Bartók Táncegyüttes Alapítvány, 2006. április 20.


Nyílt nap és közös műhelymunka a Hargita Együttessel

Mi van a kulisszák mögött? Mit csinál a táncos, a zenész, a technikus, a rendező, a koreográfus? Hogyan születik egy koreográfia? Jöjjön el a Hargita Nemzeti Székely Népi Együtteshez és nézze meg! Ha hozz magával edzőcipőt és aktív részese akar lenni egy bemelegítőnek, vagy csupán nézője, ha részt akar venni a táncoktatáson, közös tánc és koreográfia tanításon, ének és gyerekjátéktanításon, ha kérdése van az együttessel kapcsolatosan, vagy csak beszélgetni szeretne a táncosokkal, zenészekkel, akkor szeretettel várjuk a gyerekeket és felnőtteket egyaránt a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes székhelyén, a Városi Művelődési Házban április 22-én, szombaton 10 órától.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2006. április 19.


EGER
Egres, Lajtha: gálaműsor ma, a tánc világnapján

Az Eszterházy Károly Főiskola Egres Néptánc Együttese nemrégiben a lengyelországi Slupskban vendégszerepelt a Pomeránia Egyetem meghívására. – Két és fél éve alakult együttesünk igen szép munkát végzett, míg eljutott az önálló est megtartásáig – mondotta Jónás Zoltán, a fõiskola kulturális programigazgatója, aki arról is szólt, hogy ma, a tánc világnapja alkalmából rendezett gálaestjükön az egri közönség is láthatja mûsorukat.

Heves Megyei Hírlap, 2006. április 19.


Színházi néptáncest Bartók és a Tánc Világnapjának tiszteletére

Bartók Béla kompozíciói, illetve az azok forrásául szolgáló népzenei alkotások adják annak a néptáncestnek a gerincét, amelyre Üzenet - Poruka - Message címmel április 24-én este hét órakor kerül sor a Pécsi Nemzeti Színházban. Az est keretében a Tanac Néptáncegyüttes, a Nyírség Táncegyüttes, a Válaszút Táncegyüttes, a Galga és Bergics zenekar, valamint Farkas Zoltán (Harangozó-díjas) és Tóth Ildikó néptáncos lép fel.

Fidelio, 2006. április 19.


Hollókő
Húsvéti „fesztivál” az ófaluban

Az önmagában is látványos húsvéti fesztivált egész napos folklórprogramok és kézműves-bemutatók színesítették. A vendégek megismerkedhettek például a papírmerítés, a kékfestés, a vessző- és szalmafonás, a csipkeverés és természetesen a tojásdíszítés fortélyaival is.

Nógrád Megyei Hírlap, 2006. április 18.


Aprók tánca és Magyar Táncház a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza nagysikerű, gyereknek rendezett táncháza, az Aprók tánca áprilisban ismét jelentkezik. A februárban útjára indított program kitűnő és tartalmas szórakozási lehetőséget kínál a kicsiknek. Az Aprók táncában a gyerekek kézműveskedhetnek, játszhatnak, táncolhatnak, énekelhetnek, mesét hallgathatnak és az esztendő népszokásaival ismerkedhetnek. Minden héten más hangszerek húzzák a talpalávalót: duda, tekerő, furulya, hegedű, kontra, bőgő, koboz, gardon.

Fidelio, 2006. április 18.


A székely tánctanár otthon is oktatna

Székelyföldön töltött gyermekévei alatt szívta magába a népi kultúra, a néptánc szeretetét a ma Makón táncpedagógusként munkálkodó Kádár Elemér. A magas hegyek közül érkezett fiatalember ma már szeret a dél-alföldi városban, de ha eljön az ideje, az itt megszerzett tudást és tapasztalatot otthon szeretné kamatoztatni.

Délmagyarország Online, 2006. április 15.


Citerás találkozó

Több mint háromszáz zenész és táncos vett részt a negyedik citerás találkozón Pocsajban a múlt hét végén. Bár a citera az egyik legelterjedtebb népzenei hangszer, eredete mégis homályba vész. A kutatók szerint vagy a Németalföldről vagy pedig az ősi Ázsiából származik a hangszer elődje. Magyarországon elsőként Kodály Zoltán készített néprajzi felvételt a citeráról 1916-ban, bár akkor még tamburának hívták ezt a hangszert, a citera elnevezés csak később alakult ki a görög kütara szóból. A hangszer az egész Kárpát-medencében elterjedt, de elsősorban az Alföldön játszanak rajta.

Debrecen Televízió, 2006. április 14.


Bukarest
Csángó muzsika a parlamentben

Interetnikus párbeszéd címmel nyílt ma kiállítás Bukarestben, a parlament székházában. A Dimitrie Gusti-falumúzeum és a konstancai népművészeti múzeum szervezésében létrejött tárlaton magyar népművészeti alkotások is szerepelnek. A tárlatnyitóra erdélyi magyar népzenészeket is meghívtak.

Krónika, 2006. április 14.


Illés Panna nyomában Gyulán

A gyulai Erkel Ferenc Általános Művelődési Központ Illés Panna nyomában címmel a negyedik regionális népzenei, népdalköri találkozót rendezte meg. Illés Panna Bartók Béla adatközlője volt — tudtuk meg Szatmári Sándor igazgatótól.

Békés Megyei Hírlap, 2006. április 14.


Csobános – megjelent Legedi László István új lemeze

Legedi László István (sz: Klézse, 1948) a moldvai csángó kultúra kiemelkedő zenészegyénisége. Furulyázni eleinte édesapja – Klézse egykori híres furulyása – Legedi László András tanította, de később sok más forrásból származó dallamot tanult meg és alakított saját ízlése szerint.

Moldvahon.hu, 2006. április 12.


Kallós Zoltán, a balladás ember
Székesfehérvári ünnepségen készült riportok

A magyar kultúra, és ezen belül az erdélyi népi kultúra kutatását, megismerését és tovább adását szolgálja a most 80. születésnapját ünneplő Kallós Zoltán. A tiszteletére Székesfehérváron rendeztek ünnepséget.

Magyar Rádió Online, 2006. április 10.


Lánc, lánc
Huszonöt éves találkozások, avagy a magyarországi néptáncszínház nyomorúsága

Mese nincs: akit ingerel a tumultus, az alkalmatlan terek emberszaga, a hosszú negyedórákig tartó tanácstalan téblábolás űrállomásnyi folyosókon, ne adj’ isten a néhány bujdosó szegénylegénynek vagy Vata fia Jánosnak öltözött idősebb népművelő, az is elismeri, hogy a huszonötödik éve megrendezett országos táncháztalálkozó és kirakodóvásár a Kárpát-medencei népi kultúra igazi ünnepe.

Magyar Nemzet, 2006. április 8.


Balassagyarmat
Színes Szent Imre-napok

Ismét a tanulva szórakoztatást, a nevelést, a művészetek megszerettetését helyezte középpontba a tavaszi színházi napok nívós programjainak összeállításakor a Szent Imre Keresztény Általános Iskola és Gimnázium. Elsőként a Kossuth- és Liszt-, illetve Magyar Örökség-díjas Muzsikás együttes tartott rendhagyó énekórát az intézmény zsúfolásig megtelt tornatermében.

Nógrád Megyei Hírlap, 2006. április 8.


Le van az életem zárva / Móduvának ládájába
Budapesten is köszöntötték a nyolcvanesztendős Kallós Zoltánt

Szerte a Kárpát-medencében egymást érik az ünnepségek: betöltötte nyolcvanadik életévét a Kádár Katák, a Molnár Annák, a Fekete Ren Katák, a Székvári Mariskák, a kegyetlen anyák és halálra táncoltatott lányok világának megőrzője és új életre keltője, a mezőségi és a Szeret-parti fövenyből a népköltészet aranyát mosó Kallós Zoltán, szellemi honvédelmünk vezérlő kapitánya.

Hargita Népe, 2006. április 8.


Kitüntetést kapott a „szerénység és a varázslatos őszinteség”

Halász Judit Kossuth-díjas színművész és Palya Bea énekesnő nyerte el szerdán az Aphelandra-díjat, amelyet az azonos nevű alapítvány adományoz minden évben két embernek. Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere adta át a díjat Palya Beának, aki az egybegyűlteknek szép tavaszt és rengeteg zenét kivánva köszönte meg az elismerést.

Magyar Rádió Online, 2006. április 7.


Táncszínházi bemutatóra készülnek Sepsiszentgyörgyön
Ballada egy falu lelkéről és pusztulásáról

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes táncosai és az idei évadban alakult Mozgásszínházi Műhely fiatal színészei első közös bemutatójukat tartják hétfőn 19 órakor a Tamási Áron Színházban. Uray Péter rendezésében A falu című táncszínházi előadás a kortárs tánctechnikát, az autentikus néptáncot és mozgásszínházi, kontakttáncelemeket ötvözi.

Krónika, 2006. április 7.


A táncházmozgalom névtelen hőse 2.

Melyből amellett, hogy kiderül, mit is akarunk ezzel a furcsa címmel, megtudhatjuk mire emlékezteti tudósítónkat a Gergelytánc, hogyan penetrálja egy félkegyelmű egy magyar ember kokárdáját, illetve hogy milyen értelemben volt siralmas a 25. Jubileumi Táncháztalálkozó gálaestje, és miért sírtuk végül valóban el magunkat.

Fesztival.net, 2006. április 6.


Szűnni nem akaró taps kísérte a rendhagyó órát

A minap rendkívüli élményben lehetett része a refis diákoknak: a Kossuth-díjjal kitüntetett Muzsikás együttes tartott rendhagyó ének-zene órát. Egy nagyobb szabású programba kezdett az együttes, melynek része a rendhagyó iskolai énekóra. Mivel a Muzsikás mindenképpen fontosnak tartja ezt a programot, ezért 2004 decemberében saját erőből elindította a koncertsorozatot.

Petőfi Népe, 2006. április 6.


Tamási-adaptáció az udvarhelyi színpadon

Zeng a lélek címmel mutatta be legújabb produkcióját az Udvarhely Néptáncműhely. A táncegyüttes ez alkalommal Tamási Áron Zeng a magosság című novelláját dolgozta fel, alkalmazta színpadra. A rendhagyó táncjáték koreográfusa a sepsiszentgyörgyi Háromszék Néptáncegyüttes mozgásművészeti szakembere, Ivácson László volt, aki már az évad elejétől tánctréningeket tartott a székelyudvarhelyi táncegyüttes tagjainak.

Hargita Népe, 2006. április 6.


Néptánc és zene
Zalai Művészeti Fesztivál

Az alábbiakban Zalai Művészeti Fesztivál népi játék, néptánc, népdal, népzene kategóriájában továbbjutott gyerek- és ifjúsági fellépőket soroljuk fel. Egyre népszerűbb a fesztivál: hatszáz fellépő mutatta be legutóbb a műsorát A Megyei Művelődési Központban zajlott versengés és az előző napi miháldi rangsoroláson majd’ 600-an vettek részt.

Zalai Hírlap, 2006. április 6.


Együtt táncolt porrogszentkirályi öreg és fiatal

Magas színvonalú produkciókkal örvendeztette meg a közönséget a Porrogszentkirályon megtartott hagyományőrző bemutató. „A hagyományaink megőrzése a XXI. században” című rendezvényen Szlávecz Károlyné polgármester azt mondta: Bartók születésének a 150. évfordulóját ünnepeljük idén, rendezvényük tisztelgés a népdalgyűjtő előtt.

Somogyi Hírlap, 2006. április 6.


Szót mond a főisten - Ferenc Évával új lemezéről

Amit Istentől kaptam, én azzal tudom szolgálni ezt az ügyet. Megmaradásunk záloga, hogy a csángók legkeletebben, legtávolabb élő magyar testvéreink, akik évszázadok óta küzdenek megmaradásukért, anyanyelvükön szólhassanak, templomban, iskolában. Ezért küzdenek állandóan. És én úgy tudok segíteni, hogy felmutatom, megszólaltatom énekeiket, imádságukat, lelkiségüket megmutatván a nagyvilágnak és így, az én eszközeimmel, és mindazok, akik megveszik a lemezt, azok mindnyájan segíteni tudnak az iskola épüléséhez.

M2, 2006. április 5.


A táncházmozgalom névtelen hőse 1

A Táncháztalálkozó első napjáról szóló beszámolónk arra még nem ad választ, hogy mi a francot akarunk ezzel a furcsa címmel, ellenben tudósítunk benne Micsik Béla citerakészítő asztala mellől, az önmarcangoló táncházmozgalom legégetőbb dilemmáiról, valamint a prímás szellemét megidéző asztaltáncoltatásról.

Fesztival.net, 2006. április 4.


Üzenet Csíkba

Innen a Duna partjáról, a Budai Vigadóból üzenem Csíkba, hogy büszkék lehetnek a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesre. Büszkék lehetnek rájuk, mert olyan kitűnő farsangi táncműsorral lepték meg a fővárosi közönséget, amit talán meg sem érdemeltünk. Legalábbis nem mindenki.

Hargita Népe, 2006. április 4.


Bartók-emlékest a Hagyományok Házában

Mialatt a Nemzeti Hangversenyteremben nagyszabású koncerttel ünnepelték a nagy magyar zeneszerző 125. születésnapját, a Hagyományok Háza bensőséges ünnepi műsort rendezett március 25-én: népzenei ihletésű kompozíciók, illetve a Bartók-művek népzenei forrásvidékeiről származó dallamok csendültek föl. A Sebő Ferenc által nagyon igényesen összeállított program mindenkinek kínált zenei csemegét.

Papiruszportal.hu, 2006. április 3.


Ének és tánc

Nagykállóban harmadik alkalommal rendezték meg a megyei ifjúsági népzenei találkozót. Hatvanan léptek színpadra, fele-fele részben csoportok és szólisták. Országos minősítés ezúttal nem volt, a résztvevők okleveleket kaptak, de ez semmit sem rontott a találkozó jó hangulatán. Az egész napos bemutatók után délután táncházzal fejeződött be a program. A talpalávalóról a Bürkös Banda gondoskodott.

SZON, 2006. április 3.


A Kárpáti Krónika műsorából
XVI. Táncháztalálkozó Nagyváradon

A népi hagyományok hatalmas bokrétájából kaphattak vidám ízelítőt a nagyváradiak szombaton, a Partiumi Keresztény Egyetemen szervezett XVI. Táncház Találkozón, melyre Erdélyország különböző vidékiről érkeztek előadók és adatközlők.

MTV Híradó, 2006. április 3.


Kecskeméti hagyományápolók
Aranyeső hullott a hírös városi népzenészekre

Az Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület jó néhány aranyérmet gyűjtött be a napokban. A Vass Lajos Népzenei Szövetség rendezte Régiók hagyománya, hagyományos régiók elnevezésű Kárpát-medencei népzenei verseny középdöntője Kiskunfélegyházán volt. A zsűri az univereseket Kiváló arany minősítéssel juttatta immár harmadszor az országos döntőbe. Ifj. Mónus Ferenc szólóénekéért és citerajátékáért külön dicséretet kapott. Az egyesület Bács-kun dalárdája szintén arany minősítéssel zárta a középdöntőt.

Petőfi Népe, 2006. április 3.


Hangvető CD bolt újdonságai

Tükrös Zenekar és vendégei: Hegyen-völgyön
A Hegyen, völgyön – a ’Vígan legyünk’ gyermekeknek szóló népzenesorozat legújabb darabja – népi gyermekjátékokkal, dalokkal, mondókákkal, csúfolódókkal, mesével szórakoztatja a kicsinyeket. A hagyományos népi hangszereken játszó zenészek az évek óta sikeresen működő Tükrös családi tábor tapasztalataira hagyatkoznak.

Hangvető, 2006. április 3.


Az együttlét örömére

Az együttlét öröme és a népzene szeretete gyűjtötte egybe a Sárrét néhány népzene együttesét, a hagyományőrzés lelkes hívét, hogy szombat este közösen emlékezzenek Bartók Béla születésének 125. évfordulójára.

Hajdú Online, 2006. április 3.


Békés megye
Csorvási népzenei találkozó

Az eurorégiós népzenei találkozón, ahol a csorvási kötődésű Bartók Béla leszármazottai is megjelentek, 19 együttes vett részt. A házigazdák Nefelejcs népdalköre a zsűritől kiemelt arany minősítést kapott, míg öt csapat, Kazincbarcika, Felsőhegy, Körösladány, Szabadkígyós, Kecskemét arany minősítést érdemelt.

Békés Megyei Hírlap, 2006. április 3.


Örömzene, örömünnep
Táncháztalálkozó a Sportarénában

Ne hallgassunk az előítéleteinkre. Például arra, hogy egy jubileumi ünnepség legfeljebb szolid és kipróbált unalmával képes felhívni magára a figyelmet. A hét végén 25. alkalommal megrendezett Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár ugyanis még azokat is felrázhatta, akik különben Alfred Jarry drámaíróval értenének egyet. Az abszurd színház megteremtője egy kedvetlen, zivataros napon azt találta mondani, hogy mindent ki kell próbálni, kivéve a vérfertőzést és a népi táncot. Nem tudni, hogy a mester milyen vargabetűkkel jutott el mindehhez, ám az biztos: egy alkalommal sem járhatott a budapesti Sportarénában megrendezett találkozókon.

Népszabadság, 2006. április 3.


Táncházjubileum Nagyváradon

Egész napos táncházmaratonnal ünnepelte fennállásának tizenhatodik évfordulóját szombaton a nagyváradi táncházmozgalom. A Nagyváradi Táncház Egyesület szervezésében megtartott rendezvényen gyermek- és felnőtt-táncház, néptáncoktatás, néprajzi előadások várták az érdeklődőket, a résztvevők emellett a gyakorlatban is megismerkedhettek a különféle népi mesterségekkel.

Krónika, 2006. április 3.


Könczei Csongor: Táncos (ellen)pontok

A je­len írás el­len­pont­ja­it a Ko­lozs­vá­ri Te­le­ví­zió ma­gyar szer­kesz­tőségének Pont és el­len­pont kul­tu­rá­lis-kri­ti­kai mű­so­rai ér­lel­ték: egy ré­szük az adá­sok­ban el­hang­zott, más ré­szük pe­dig az ál­ta­luk ih­le­tett kri­ti­kai ész­re­vé­te­lek meg­fo­gal­ma­zá­sa. A pont a kö­zép-er­dé­lyi nyelv­já­rás­ok sa­já­tos ze­nei és tánc­ter­mi­no­ló­gi­á­ja, ame­lyik a fér­fi­tán­cok nyolc­üte­mes ze­nei, il­let­ve tánc­sza­ka­sza­it, így pél­dá­ul a le­gé­nyes tánc fi­gu­rá­it je­lö­li. A pon­tok­ból tánc­sza­ka­szo­kat, tánc­fo­lya­ma­to­kat le­het szer­kesz­te­ni. Az el­len­pont­ok­ból?

Művelődés, 2006. április 1.


Húsvétköszöntő tojáspatkolás, rackaszépségverseny
Szentendrén kezdődik a szabadtéri programsorozat

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum március 31-től fogadja ismét a vendégeket. Az idei Húsvét a skanzenben kapcsolódik a bor és a gasztronómia éve jegyében meghirdetett Nagy Ízutazás című rendezvénysorozathoz. Április 16-án és 17-én a hamvazószerdától a húsvétot követô vasárnapig tartó húsvéti ünnepkör jeles napjait és a hozzájuk kapcsolódó szokásokat a múzeum három tájegységében (Felsô-Tisza-vidék, Kisalföld és Bakony, Balaton-felvidék) elevenítik fel.

Népszava, 2006. április 1.