Folkrádió

Tallózó

XI. Csűrdöngölő Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozó

Hargita megye táncszerető ifjai januártól készülnek a XI. Csűrdöngölő Gyermek és Ifjúsági Néptánc és Népi Játékok találkozójára, ahol megmutathatják, hogy mit tanultak, mennyit fejlődtek az elmúlt időszakban. A nagyszabású rendezvényre június 2-án, pénteken kerül sor a csíkszeredai Szabadság téren, a Hargitai Megyenapok keretében. A mostani gyermeksokadalom érdekessége, hogy a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes is ezen a napon mutatja be új műsorát délután 18 órai kezdettel. A Hargita Együttes új műsorában, a Csudatarisznyában is aktív szerepet kapnak a gyerekek.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2006. május 31.


Előadóművészek elismerése

Bozóki András kulturális miniszter pénteken elismerő oklevelet adott át Palya Bea és Szalóki Ági előadóművészeknek kimagasló művészi tevékenységükért.

NKÖM, 2006. május 31.


Tata, a koreográfus, a parodista és a jós

Soha nem szerettem Hernádi Gyula regényeit, novelláit, de őt, míg élt, szívesen hallgattam, ha sorsom éppen egy társaságba vetett vele. Élvezetesen, megnyerő stílusban beszélt, mindig lenyűgözött, még akkor is, amikor nem értettem vele egyet, s tudtam, hogy a hatás kedvéért mond nagyokat. A néptánchoz való viszonyom is hasonló, ki tudnak vele üldözni a világból, jószántamból soha nem nézek ilyen műsort. Nem tudom, hogy mi a bajom a néptánccal, talán az, hogy elsős középiskolásként tánctanárom elzavart a második-harmadik próbáról, mert kiugróan alkalmatlannak bizonyultam. Ám Novák Ferencet, az élő klasszikus koreográfust szeretem hallgatni, amikor művészetéről beszél.

Napló, 2006. május 30.


Népzenei forgatag Sárospatakon

Pünkösdi Gyermektáncház Találkozóval és Csűrfesztivállal várják az érdeklődőket a sárospataki Várnegyedben, illetve a Kispataki Alkotóházban júniusban. Az immár tizennegyedik alkalommal megrendezett Pünkösdi Gyermektáncház Találkozó a csoportok felvonulásával, menettáncával veszi kezdetét június 5-én 14 órakor.

Fidelio, 2006. május 30.


Pásztó
Táncos lábak, libbenő szoknyák

A Tehetséges Pásztói Gyermekekért Alapítvány szervezésében immáron XIV. alkalommal rendezték meg a pásztói regionális néptáncfesztivált a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával szombaton. A fesztiválon két korcsoportban 22 tánccsoport vett részt, érkeztek a határon túlról is.

Nógrád Megyei Hírlap, 2006. május 30.


Takács András kapta az idei Pro Probitate-díjat

A felvidéki önképző népi táncművészeti mozgalom megalapítója, Takács András kapta az idei Pro Probitate-díjat, amellyel a szlovák parlament mindenkori magyar képviselői adóznak a szlovákiai magyar közösség fennmaradásáért egy életen át cselekvő személyiségeknek.

Vajdasag MA, 2006. május 29.


Keszthely
Néptánccal, népzenével, népdallal

Néptánc, népzene és népdal kategóriában több százan álltak színpadra szombaton a Zalai Művészeti Fesztivál és Zalai Gyermekek XIII. Művészeti Találkozóján. A Balaton Színházban megrendezett szakági döntőn a Zala Megyei Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány nevében dr. Balogh Miklós mondott köszöntőt, hangsúlyozva: egy népnek a lelke a kultúrája, ezért fontos, hogy a nemzedékek őrizzék a hagyományokat. Különlegesen lényeges ez az Európai Unióban, hiszen ezáltal őrizhetjük meg magyarságunkat - tette hozzá. A látottak-hallottak szerint utóbbival nem lesz gond, hiszen az előadás mellett a fellépők többsége saját gyűjtésből származó produkciókkal állt színpadra, közönség és zsűri elé.

2006. május 29.


Gyöngykoszorús örömök

Az immár szórványtelepülésnek számító Marosludason szombaton negyedszer szerveztek Gyöngykoszorú-találkozot, s erre az alkalomra az erdélyiek mellett magyarországi néptánccsoportot is meghívtak. A helybeli EMKE rendezvénye ismét a tájegységenkénti néptánc, népdal ünnepe volt, amelyet az együvé tartozás öröme tett teljessé.

Népújság, 2006. május 29.


Gyimesi táncházzenész-találkozó

Erdélyi táncházmuzsikusok találkozóját szervezték meg a hétvégén a Gyimesközéplokhoz tartozó Borospatakon. A rendezvényen a zenészek kerekasztal-beszélgetést tartottak, népdalokat oktattak, esténként táncház várta az érdeklődőket.

Krónika, 2006. május 29.


Egymillió dollár Huttyán hangjáért a Deep Forrest-től

Egymillió dollárt követelnek az öcsödi Rostásék, mert szerintuk a francia Deep Forest Grammy-díjas albumán engedély nélkül szerepel édesapjuk dala. Rostás Huttyán Károly még 1977 ben énekelte el az Esik az esőt egy belga dokumentumfilmesnek.

uno.hu, 2006. május 28.


Nárcisz-fesztivál

A szentegyházi Gábor Áron Művelődési Ház idén 31. alkalommal szervezi meg a Nárcisz-fesztivált, a Hargita Megyei Művelődési és Egyházügyi Felügyelőség, a Communitas Alapítvány és Szentegyháza Helyi Tanácsa támogatásával. Az ünnepségre meghívást kapott Csíkmadaras, Csíkrákos, Csíkszentdomokos, Csíkszenttamás, Farkaslaka, Homoródalmás, Kápolnásfalu, Kászonaltíz, Koronka (Maros megye), Lövéte, Vargyas és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes – tájékoztatott György László programfelelős. Holnap 11 órától népviseleti parádéra kerül sor a lövétei nárciszréten (rossz idő esetén a szentegyházi művelődési házban). A nárciszrét szomszédságában 12 órakor kezdődik az ünnepélyes megnyitó.

Hargita Népe, 2006. május 27.


Sokadalmak a hét végén

Sokadalom lesz a hét végén Hajdúszoboszlón és Kapuváron is. A szoboszlói Pünkösdi Sokadalom és II. Hajdúszoboszlói Grillétel- és Sörfesztiválon harminc tánccsoport részvételével tartják meg az Észak-alföldi Nemzetközi Néptánc- és Ifjúsági Fesztivált.

Magyar Nemzet, 2006. május 26.


Tovább muzsikál a Técsői Banda

Folytatja magyarországi turnéját a Técsői Banda, amelynek tagjai tegnapelőtt érkeztek hazánkba. A kárpátaljai ruszin együttes ma este hét órakor a Hagyományok Házában lép fel, holnap fél egykor a tokaji borfesztiválon muzsikál, este pedig ismét a fővárosban hallgathatjuk őket: ekkor az Almássy Téri Szabadidőközpont táncházában találkozhatunk velük. Mostantól egy darabig mindennap zenélnek Budapesten: vasárnap fél kettőkor a Tabán moziban, este a Gödör Klubban, hétfőn a Tűzoltó utcai Tűzraktérben, kedden a Magyar Írószövetségben; szerdán ismét két táncház vendégei lesznek: a Fonóban a Magyarpalatkai Banda klubjában, majd pedig a Marczibányi téri együttes táncházában szórakoztatják a közönséget.

Magyar Nemzet, 2006. május 26.


Rádió
GRECSÓ KRISZTIÁN: A primadonna kombinéja

[...] meghallgattam a Petőfi Folk-óra című műsorát. A műsorújság állítása szerint népdalokat, magyarnótákat és cigánynótákat hallhattam. Ám azt történt, hogy az egy óra alatt egyetlen olyan produkció sem jött létre, amelyik a fenti ráta szerint a nagydolog szintje fölé emelkedett volna. Ha egy-két népdal be is csúszott a nóták közé, az előadás stílusa gyakorlatilag teljesen homogénné tette környezetével. Az operettből hozott habos, fodros hang, a hangszerelésben balladisztikus homály, a cimbalom hangjai szétgurulnak, akár a gyöngyök, fröccsszag van, a művelődési ház égkék függönye meghasadt, Janika, a függönyhúzogató viszont egy minutumra látta a parasztprimadonna kombinéját.

Élet és Irodalom, 2006. május 26.


Bartók emlékérmek átadása Szegeden

A Bartók emlékévben első alkalommal adták át a Bartók emlékérmet. A Szeged városa által alapított kitüntetést azok helyi és Szegedhez kötődő művészek kapták, akik tevékenységükben ápolják a bartóki szellemiséget, munkájukkal az emlékév rendezvényeinek sikeréhez hozzájárultak.

Moldvahon.hu, 2006. május 26.


Zalaegerszeg
Megsiratta a hárfaciterát

Közel négyszáz történeti és népi hangszer kínál élményt az MMIK kiállítótermében, ahol a táborfalvi Birinyi-gyűjtemény vendégeskedik május 29-ig. A kollekció az elmúlt évtizedekben bejárta a világot.- Mi lenne itt, ha mind megszólalna... - mondja valaki körbepillantva a némán is gyönyörű hangszerarzenálon. Aztán, ha nem is egyszerre, de tényleg hallatják hangjukat, hiszen a több mint húsz instrumentumon játszó Birinyi József a tárlatnyitó után bebizonyítja jártasságát a duda, tekerőlant, citera, nádsíp, doromb, hosszúfurulya, töröksíp, tárogató, koboz, körtemuzsika, okarina, kaval, tilinkó stb. megszólaltatásában.

Zalai Hírlap, 2006. május 26.


A falu – nem falusias tánclátomásban

Újabb háromszéki elôzetessel szolgálunk olvasóinknak. Városunkban vendégeskedik a Háromszék Táncegyüttes, a Mozgásszínpadi Mûhellyel. A táncszínházi elôadás a Háromszék Táncegyüttes táncosainak és a nemrég alakult Mozgásszínházi Mûhely ifjú színészeinek elsô közös bemutatója. Egy falu pusztulása – ez a sokrétû mozgásanyag megrázó története a mûfaj sajátos eszközeivel.

Népújság, 2006. május 25.


Horvátországi Magyar Néptáncegyüttesek Szemléje

Immár hetedik alkalommal rendezte meg a Magyar Egyesületek Szövetsége a Horvátországi Magyar Néptáncegyüttesek Szemléjét. A Horvátországi Magyar Kultúrnapok rendezvénysorozaton belül ez a hetedik rendezvény, amely a magas színvonal mellett már hagyományosnak is mondható. A Szemle ezúttal a Kórógyi Kultúrotthonban került megrendezésre.

eMagyar Portál, 2006. május 25.


Zalakomár
Közös ünnep

Meghívott fellépők is emelték a fényét annak a jubileumi műsornak, melyet a fennállásának tizedik évfordulója méltó megünneplésére szervezett a Péczely Attila Népzenei Csoport.A zsúfolásig telt zalakomári művelődési házban tartotta jubileumi rendezvényét a helyi népzenei csoport, mely néhány éve vette fel a híres néprajzkutató nevét. S bár a tagok és támogatóik évtizedes évfordulót ünnepeltek, sokkal régebbre tekinthetnek vissza történetükben: a faluban ugyanis már a ’30-as években szerveződött egy kultúrcsoport, Gyöngyösbokréta néven, melynek létrejötte - rokoni kapcsolatok alapján - nagy valószínűséggel köthető Péczely Attilához, illetve Kodály Zoltánhoz.

Zalai Hírlap, 2006. május 25.


Hegyalja élete a plexifal mögött
Elkészült a szentendrei skanzen hetedik tájegysége

Szombaton nyitja meg Sólyom László köztársasági elnök - az épületek szülőföldjéről érkező, húszbusznyi ember jelenlétében - a múzeum új, a felföldi mezővárosokat bemutató tájegységét. Pár nappal az ünnepélyes fölavatás előtt még serény munka folyt a kilenc házból álló mesterséges településen. Mázolták a padlót, igazították a berendezést, kannában hordták a vizet a frissen kiültetett virágokhoz, hadd mutassa legszebb arcát az újonnan lett hegyaljai mezőváros.

Népszabadság, 2006. május 25.


ÉSZAK-KOMÁROM
Bartók-ünnep a Tiszti Pavilonban

Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából ma délelőtt kezdődik a Tiszti Pavilonban a Népzene és zenepedagógia Bartók és Kodály nyomán című, kétnapos nemzetközi konferencia. Az ünnep alkalmából ma este az épület dísztermében Bartók-emlékkoncertet is rendeznek, ahol több népszerű együttes és előadó lép fel.

24 Óra, 2006. május 25.


Bartók Béla kincses Felvidéke

Kincses Felvidék címmel a Magyar Állami Népi Együttes Bartók-trilógiájának első részét ma este 7 órakor mutatja be a Művészetek Palotája Fesztiválszínházában. Sebő Ferenc, az együttes szakmai igazgatója kiemelte, hogy Bartók egyben látta a Kárpát-medence kultúráját, és megértette az itt élő népek összetartozását, szétválaszthatatlanságát. Az előadást szlovák fiatalokkal valósítják meg. A Hagyományok Háza a Bartók-év során több hiánypótló kiadvánnyal is megemlékezik az évfordulóról. Megjelent Lamperth Vera Népzene Bartók műveiben című munkája CD-melléklettel, amely után szerte a világból érdeklődnek, a Helikon Kiadóval közösen jelentették meg ifj. Bartók Béla Apám életének krónikája című visszaemlékező könyvet, és még az idén CD-ROM-on kiadják a zeneszerző összes levelét. Az intézmény több kiadványt is tervezett a jubileumra, de ezek támogatás híján nem jelenhetnek meg.

Magyar Nemzet, 2006. május 24.


Kincses Felvidék
Dudacsárdás, karikázó és pásztorbotoló

A Magyar Állami Népi Együttes Kincses Felvidék címmel három részes táncjátékot mutat be nyáron a Művészetek Palotájában. Az együttes így tiszteleg a Bartók év alkalmából a művész előtt. A trilógia szlovák és magyar művészek közös produkciója.

MTV Híradó, 2006. május 24.


Hagyomány és művészet

Kétnapos konferenciát szervez június 6-ától a Hagyományok Háza és szakmai partnere, az ELTE BTK Néprajzi Intézete. A Hagyomány és művészet – Bartók Béla művészeti koncepciója az ezredfordulón című szakmai találkozó témája: milyen szerepe van a mai magyar köztudatban a hagyományos kultúrának, hogyan jelennek meg a hagyományos műveltség értékei a társadalom különféle szegmenseiben.

Magyar Hírlap, 2006. május 24.


Bartóki megújulás
Most kezdünk felnőni Bartók gondolatmenetéhez

Kincses Felvidék címmel mutatja be új táncelőadását a Magyar Állami Népi Együttes. A Bartók-trilógia első tételét, melyben magyar és szlovák alkotók is közreműködnek, az idén ötvenöt éves együttes ma este hét órakor adja elő a Művészetek Palotájában. Hivatásos néptáncegyüttes még nem foglalta össze Magyarországon a Felvidék etnikailag sokszínű tánc- és zenekultúráját – mondta el Kovács Gerzson Péter, a Kincses Felvidék című darab rendezője tegnap, az előadás főpróbája előtt szervezett sajtótájékoztatón a Művészetek Palotájában. Megtudtuk: bár Bartók Béla népzenekutatói munkásságából indultak ki a háromtételes előadássorozat összeállításánál, inkább Bartók Kárpát-medence koncepciójának érzékeltetésére törekedtek.

Magyar Hírlap, 2006. május 24.


Színpadon a Felvidék néptáncai
Bartókkal ünnepel az idén ötéves Hagyományok Háza

Ma este tartják a Művészetek Palotájában a Magyar Állami Népi Együttes Kincses Felvidék című táncestjének bemutatóját, amely egy tervezett Bartók-trilógia első része. Mihályi Gábor művészeti vezető egy tegnapi sajtóbeszélgetésen azt mondta: nagyjából tíz éve gondolkodnak azon, hogy az együttesnek meg kell újulnia, és ezt kétféle formában teszik: nyitnak az együttesen kívüli alkotók, illetve új műfajok felé. Ez a darab is illeszkedik ebbe a koncepcióba, hiszen rendezőnek Kovács Gerzson Pétert kérték fel. A mű maga pedig elsőként fogja össze a Felvidék tánc- és zenekultúráját egy színpadi darabban, azokra a tájegységekre alapozva, amelyeken Bartók gyűjtött.

Népszabadság, 2006. május 24.


Fölszállott az Arany Páva
Megyei gála - Citerazenekar és menyecskekórus az aranyosok között

Reggeltől estig dalolt a harminc népdalkör, népzenei együttes és szólista a balatonszabadi iskolában az országos minősítő megyei hangversenyén. Budaörsről, Papkesziről és Balatonfüredről is érkeztek együttesek. Kétévente nyílik lehetőség minősítés megszerzésére. A szombati gálán nyolcan érdemelték ki a legmagasabb, Arany Páva elismerést az Olsvai Imre népzenekutató vezette zsűritől; hatan megismételték ezzel két évvel ezelőtti eredményüket.

Somogyi Hírlap, 2006. május 24.


Vajdasági néptáncosok Erdélyben

A Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ gyermektánccsoportja a múlt hét végén azért látogatott el Romániába, mert Kallós Zoltán néprajztudós az idén töltötte be 80. életévét, és a kolozsvári Kallós Zoltán Alapítvány meghívta őket.

Magyar Szó, 2006. május 23.


A tizenegyedik Aranycitera

Szombaton a szenttamási Citerabarátok Klubjának szervezésében tartották meg a gyerekek XI. Aranycitera-versenyét. A kis citerások az idén is két kategóriában, az alsósok és a felsősök korcsoportjában mérték össze tudásukat.

Magyar Szó, 2006. május 23.


Szombathely
Boglya-táncház

Bajkó László és Polgár Emília Erdélyből érkeznek a Művészetek Házába pénteken este 7 órakor.A Táncház mestereinkkel sorozatban a házigazda megint Halmos Béla lesz; a szalonbeli bemutatkozás után pedig a Pincegalériában tanít táncokat a két vendég, Bajkó László és Polgár Emília. A talpalávalót a Boglya Népzenei Együttes húzza majd.

Vas Népe, 2006. május 23.


Dunaújváros
Szárnyal a Vasas

A Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes szép csendben teszi a dolgát, s sikert sikerre halmoz, kivált az elmúlt három esztendőben. Tényekről és titkokról Balogh Edinát, az egyik művészeti vezetőt kérdeztük.

Dunaújváros Online, 2006. május 23.


Háromszor is visszatapsolták

Roma folklór nappal kezdődött pénteken s vasárnap éjjel táncházzal ért véget a 12. Sárrétmenti Népzene, Néptánc és Mesemondó fesztivál, amelyen csaknem 1000 fellépő vett részt. A 30 együttest felvonultató programsorozatot a Kenderkóc Hagyományőrző Egyesület szervezte a helyi önkormányzat és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma illetve a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyert 400 ezer forint segítségével.

Hajdú Online, 2006. május 23.


GYÖNGYÖS
Ünnepnapot varázsoltak az erdélyi népdalokkal

A napokban indult útjára az a háromrészes koncertsorozat, melynek első előadása az egyszerű, tiszta érzelmű népi kultúrát népszerűsítette a Mátra Művelődési Központban. A program szervezőjétől és ötletgazdájától, Kalocsai Mária népdalénekestől megtudtuk: a kezdeményezés kettős indíttatásból ered.

Heves Megyei Hírlap, 2006. május 23.


Kelemen marad a Hagyományok Háza élén

Dr. Bozóki András kulturális miniszter megbízólevelét 2006. május 18-án a Hagyományok Házában, az intézmény társulati ülésén Koncz Erika, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma helyettes államtitkára adta át Kelemen László főigazgatónak. A megbízás 2006. július 1. és 2011. június 30. közötti időszakra szól.

Fidelio, 2006. május 23.


Sámánének az Odeonban
Sebestyén Márta koncertjével zárultak a Bukaresti Magyar Napok

Két, erre az alkalomra megtanult moldvai román népdallal lepte meg bukaresti közönségét Sebestyén Márta Oscar-díjas budapesti népdalénekes, aki Nyitva látám mennyeknek kapuját címû mûsorával varázsolta el az Odeon Színházban magyar és román hallgatóságát. A Bukaresti Magyar Napok záróünnepségeként tartott koncerten nem maradtak üres helyek a nézõtéren a vasárnap esti koncerten, az Európa egyik legszebb színházépületeként számon tartott Odeonban.

Új Magyar Szó, 2006. május 22.


Felhívás
Népművészeti Filmszemle - 2006.
Rákóczifalva, 2006. július 7-9.

Várjuk alkotóközösségek, filmklubok, egyéni alkotók jelentkezését népművészeti témájú rövidfilmjeik nevezésével. Lehetőséget biztosítunk népművészeknek, népművészeti csoportoknak alkotásaik, produkcióik bemutatására, a népművészeti vásáron való részvételre, valamint munkájukról készült rövidfilmek nevezésére.

Kuruc Hagyományőrző Egyesület, 2006. május 22.


Szórványmagyar néptáncfesztivál Kolozsváron

A szombati Kárpát-medencei szórványmagyar gyermek és ifjúsági népzene, néptáncfesztiválon a résztvevők majdnem négyórás ünnepi műsorral tisztelegtek Kallós Zoltán nyolcvanadik születésnapja alkalmából. A kolozsvári Diákművelődési Ház jócskán megtelt érdeklődőkkel, ami részint az ünnepeltnek, részint pedig az őt felköszönteni kívánó, különböző országokból összesereglett népzenészek jelenlétének tudható be.

Szabadság, 2006. május 22.


A nyolcvanéves néprajzkutató legfőbb vágya: befejezni a válaszúti szórványkollégium építését
Össztáncházi köszöntő Kallós Zoltánnak

„Sok születésnapokat vígan megélhess,/ Napjaidat számlálni ne légyen terhes,/ Az ég harmatja szívedet újítsa,/ Áldások árja házad elborítsa” – ezt a széki köszöntőt énekelték a nyolcvan éves Kallós Zoltánnak tanítványai, barátai szombaton este Kolozsváron. A magyarországi táncházmuzsika jeles művelői – Sebestyén Márta, Halmos Béla, Papp István Gázsa, Fábián Éva, Kobzos Kiss Tamás – erdélyi zenészekkel, énekesekkel együtt – Panek Katival, Albert Szilárddal, Sántha Emőkével – léptek színpadra a diákművelődési házban megrendezett születésnapi ünnepség zárásaként.

Krónika, 2006. május 22.


Három megyéből érkeznek táncosok a megyeszékhelyre

Három megye táncoslábú fiataljai adnak egymásnak randevút a szekszárdi Babits Mihály művelődési házban május huszonhetedikén, szombaton. Az Örökség elnevezésű fesztiválon Tolna, Somogy és Baranya megye néptáncegyütteseinek gyermekcsoportjai mutatkoznak be egymás és a közönség előtt. A programot mindenkinek ajánljuk, aki szereti a népzenét és néptáncot, esetleg maga is műveli, vagy művelni szeretné. Két ingyenes előadást tekinthet meg a közönség mégpedig délelőtt tizenegy órakor és délután négy órakor.

Tolnai Népújság, 2006. május 20.


Egerági Regionális Néptánctalálkozó

Regionális Néptánctalálkozónak ad otthont ma a község. A már hagyományosnak mondható, harmadszorra megrendezésre kerülő fesztivál idén nemzetközivé nőtte ki magát. A 21 tánccsoport között német és délszláv határon túli versenyzők is szerepelnek. A gyerekeket délelőtt kilenc órától kézműves foglalkozásokkal várják. A versenyprogramot délután kettőtől tekinthetik meg a nézők a Milleniumi Emlékparkban.

Dunántúli Napló Online, 2006. május 20.


Új tájegység nyílik a Skanzenben!
Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, 2006. június 1-től

2006. május végén ünnepélyes keretek között megnyílik a múzeum egyik legimpozánsabb kiállítási egysége, a főleg bortermeléséről és kőépítkezéséről híres északi régió mezővárosi kultúráját bemutató épületegyüttes, a Felföldi mezőváros tájegység 9 lakóházzal, 300 méternyi borospincével, szatócsbolttal, étteremmel.

Est.hu, 2006. május 20.


Háromszék Táncegyüttes

A székely népzene- és néptánckultúra sepsiszentgyörgyi jeles képviselője Budakeszin, Tápiószentmártonban és Szigetszentmiklóson lép színpadra. Az 1990-ben alakult együttes a Kárpát-medencében Élő Magyarokért Alapítvány meghívásának eleget téve látogatott Magyarországra. Táncos barangolás című műsorukban a Felcsíktól Kalotaszegig terjedő terület ismert táncait mutatják be. A Háromszék Táncegyüttes 6 táncospárral, 2 énekessel és 3 zenésszel szórakoztatták a közönséget a legifjabbaktól az idősebbekig.

Duna TV, 2006. május 19.


Nagydíjat ért a pávakör újítása
Többszörös arany fokozat, örökös kiváló minősítés a nyíradonyi pávakör fennállása 35 éve alatt

A Pest megyei Dabason április 29-én rendezték meg a 13. országos népzenei minősítőt, amely egyben az Aranypáva-díjasok versengése is volt az Arany Páva Nagydíjért. A rendezvényen 18 csoport és szólista mérettetett meg, közülük többen értek el arany minősítést, de a nagydíjat csak 4 csoport érdemelte ki. Közülük az egyik a Bárdosi Ildikó, a „Népművészet Ifjú Mestere” által vezetett nyíradonyi Pávakör.

Hajdú Online, 2006. május 19.


Budapesten vendégszerepel az Udvarhely Néptáncműhely
Botos tánc Bartók zenéjére

A budapesti Nemzeti Táncszínházban lép fel az Udvarhely Néptáncműhely nyolc férfi táncosa szombaton, a Tisztelet Bartóknak című előadáson. Az előadáson Bartók Béla népzenei ihletésű műveire összeállított táncokkal tisztelegnek a zeneszerző előtt a Kárpát-medence különböző régióiból érkező együttesek.

Krónika, 2006. május 19.


Síppal, dobbal
Jövő év őszéig látogatható a Néprajzi Múzeum hangszerkiállítása

A látogatók megismerhetik a világ változatos hangszerkultúráját, képet kaphatnak a hangszerek hasonlóságairól, különbözőségeiről, és megismerhetik a hangszerek rendszerezését is. Világszerte találkozhatunk olyan hangszerekkel, amelyek a kultúrák közötti vándorlással kerültek az egyes népekhez. Más zeneszerszámok egymástól függetlenül alakultak a Föld különböző pontjain. Ezek közé tartoznak a valamilyen formában mindenhol felbukkan ó furulyák és dobok. Ilyeneket a Néprajzi Múzeum bemutatóján is felfedezhetünk. Az intézmény háromezres népi hangszertárának legszebb 400 darabját állították ki.

MTV Híradó, 2006. május 17.


Madocsa
Konferencia a néptáncról és a hagyományról

Nyolcéves múltra tekint vissza a Földesi János Néptánctalálkozó, mely jó alkalmat teremt az együttesek szakmai minősítésére. Ezúttal Földesi János születésének kilencvenötödik évfordulóján a seregszemléhez konferencia is társult. A szombaton rendezett tanácskozáson a Madocsán született néprajzkutatóról, gyűjtőről, illetve a madocsai néptánchagyományokról, s a hagyományőrzésről is szó esett.

Tolnai Népújság, 2006. május 16.


EGER
Zene– és táncmaraton hajnalig
A kalotaszegi bemutatótól a nigériai ritmusokon át a táncházakig

Mai rohanó világunkban nem szentelünk elég időt a hagyományainkra. Homályba vészni látszik az a szó is, hogy folklór, ami kifejezi a népköltészetet, a népdalt, a népi táncot, a népi hiedelmeket. Ezért is fontos az olyan rendezvény, amely életben tartja a tradíciókat. A Művészetek Háza ennek jegyében szervezett rendezvénysorozatot pénteken és szombaton VII. Maratoni Folkhétvége címmel.

Heves Megyei Hírlap, 2006. május 16.


Örömtáncot jártak a kicsik
Élvonal - Somogyban van a legtöbb gyermeknéptáncos hazánkban

A hozzáértők azt mondják, nincs még egy olyan néptáncverseny az országban, ami rendszeresen akkora tömegeket mozgat meg, mint a somogyi. A hétvégén 21. alkalommal több mint ezer ifjú táncos ropta. Somogyban több mint 110 gyermek- és 30 felnőtt-tánccsoport működik. Ez azt jelenti, hogy a megyében háromezernél is többen néptáncolnak rendszeresen. Ez a hozzáértők szerint olyan tömeg, ami az országban is egyedülálló. Egyetlen megyében sem foglalkoznak ennyien a hagyományokkal.

Somogyi Hírlap, 2006. május 16.


Veszprém
Szózat a borhoz Cimbivel, tánccal

Bartók Béla sokat idézett gondolata - „Csak tiszta forrásból“ - jegyében a tiszta folklór, a népzene és a néptánc ősi, hagyományos dallamai, ritmusai töltötték meg a Gizella-napok alkalmából a veszprémi Városi Művelődési Központ színpadát. A Veszprém Táncegyüttes estét betöltő lendületes műsora sok szívet megdobogtatott bizonyára a nézőtéren, hiszen a fiatalok éneke, táncforgataga, a Barátok zenekar jó hangulatú muzsikája, nótái, gondolom, kicsiben és nagyban felélesztették az előítélet- és politikamentes tiszta magyarságot. A népzene, a néptánc ugyanis sodróan tisztító, lélekben gyógyító erejű is. Nagyon fontos volna ezért, hogy az iskolákban is szerepeljen a tananyagban, nemcsak fakultatív vagy alkalmi jelleggel.

Napló, 2006. május 15.


Magyarkeszi
Dégi gyerekek sikerét hozta a tizedik népzenei ki mit tud

A dégi gyerekek vitték a prímet a tizedik népzenei Ki mit tud?-on. A magyarkeszi művelődési házban a tamási Lajtha László Zeneiskola, növendékei, iregszemcsei, bölcskei, simontornyai, dégi, szabadegyházai, kislángi és a magyarkeszi tanulók mutatták be tudásukat. Az előadókat a Szabadi Mihály népzenész, koreográfus által vezetett zsűri értékelte.

Tolnai Népújság, 2006. május 15.


Ládafia, Kolompos és a Csillagszemű

Idén hetedik alkalommal rendezik meg a Maratoni Folk Hétvégét Egerben, a Művészetek Házában. Ma este a Sebő, a Méta, a Maskarades és Gajdos együttes muzsikája mellett a Budapest Táncegyüttes Kalotaszeg című műsorát is megnézhetik az érdeklődők. Holnap este a nigériai Agbeko Cultural Group fellépése után a Csík zenekar ad lemezbemutató koncertet, majd három táncház következik: a Téka magyar, a Strauss és barátai country, a Kerekes csángó zenét játszik.

Magyar Nemzet, 2006. május 12.


Balladákat, népdalokat is gyűjtenek
Ahol énekszót hall az ember, oda nyugodt szívvel betérhet

Az idei május 1-jén volt Kunpeszéren az első kistérségi népzenei találkozó. Ezt hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az alig három éve alakult helyi Kéknefelejcs Népdalkör. Meghívásuknak sokan tettek eleget. Bács-Kiskunból Kunadacs, Kunbaracs, Kunszentmiklós, Kunbábony, Felsőlajos és Dunaegyháza is képviseltette magát.

Petőfi Népe, 2006. május 11.


Évadzáró szerbhorvátok

Évadzáró táncházba várja a műfaj szerelmeseit pénteken a Dunaújvárosi Horvátok és Szerbek Egyesülete az MMK aulájában. Díjtalankóló a DO-n. Élőzenével, tánccal búcsúzik az évadtól a Dunaújvárosi Horvátok és Szerbek Egyesülete: a délszláv táncünnepre május 12-én, pénteken délután várják a vendégeket a Munkásművelődési Központ Kht. épületébe. Az MMK aulájában pénteken hat órakor kezdődő, és a tervek szerint nyolcig tartó mulatságon a tököli Kóló zenekar muzsikál Halász László vezetésével.

Dunaújváros Online, 2006. május 11.


EGER
Két éjszakán át szól majd a folkzene

Pénteken 18 órakor a Sebő együttes koncertjével kezdődik a maratoni folkhétvége a Művészetek Házában. A hetvenes évek legendás Sebő együttesét este 8 órakor a Budapest Táncegyüttes követi Kalotaszeg című produkciójával, majd egy órával később a Méta ad magyar táncházat. A késő éjszakai produkciók közt szerepel a görög Maskarades, illetve éjfél után a jól ismert helybeli Gajdos együttes.

Heves Megyei Hírlap, 2006. május 11.


Újraéled az Almássy

Újraéled a 80-as évek kulturális központja, az Almássy téri Szabadidőközpont. Az állami támogatás nélkül sokáig csak küszködő közösségi hely koncertekkel, rendezvényekkel csábítja vissza a fiatalokat, de akár a nyugdíjasokat is.

MTV Híradó, 2006. május 10.


FRANCIA NÉPRAJZ
Folyóirat-bemutató

Az Ethnologie Française (azaz: „Francia Néprajz”) című folyóirat minden évben megjelentet egy különszámot, melyet teljes egészében egy adott európai ország néprajzának szentel. 2006-ban Magyarországot választotta a szerkesztőség.

PR Herald, 2006. május 9.


Söndörgő: Oj javore

A Söndörgő együttes 2006. május 31-én, este nyolc órakor Budapesten, a Belvárosi Színházban (egykori Filmmúzeum) tartja tíz éves jubileumi koncertjét, amely egyben a közelmúltban megjelent második album, az Oj javore bemutatója.

Fidelio, 2006. május 8.


Szépen ragyogtak a népdalos csillagok a siófoki versenyen

Négy arany oklevelet osztott ki a zsűri a siófoki népdal- és nótakedvelők egyesülete által rendezett megyei népdaléneklési versenyen, a Kodolányi főiskola siófoki intézetének dísztermében. Tíz és huszonöt év közöttiek számára hirdette meg ezt a siófoki civil szervezet Bartók Béla születésének 125. évfordulója tiszteletére.

Somogyi Hírlap, 2006. május 8.


Temerin - Népzenei vetélkedő 2006

A csütörtökön, április 20-án, Temerinben megrendezett Népzenei Vetélkedõn a háromtagú szakbizottság – Bodor Anikó népzenekutató, Kelemen Zsolt népzenész, és Lukács Imre népi tánc-oktató, népzenész – a következõ díjakat osztotta ki a néptánc kategóriájában: elsõ helyezett az óbecsei Pityke tánccsoport, második az újvidéki Csûrdöngölõ, a harmadik helyet megosztottan nyerte el az adai Aranykapu és a budiszavai Galagonya.

Vajdasági Magyar Folklórközpont, 2006. május 7.


VII. Csak tiszta forrásból népdalvetélkedő

A Tiszta Forrás Alapítvány csíki területi népdalvetélkedőt hirdet iskolás gyermekek számára, melyre 2006. május 15. és június 2. között kerül sor. A Csak tiszta forrásból népdalvetélkedő során elsősorban helyi anyagot kérnek a versenyzőktől.

Hargita Népe, 2006. május 6.


Csíkszereda
Gyermek-néptáncfesztivál

Tegnap rendezték meg a Szakszervezetek Művelődési Házában a Kosz Szilveszter Gyermek-néptáncfesztivált. Az ifj. Kosz Szilveszter által szervezett fesztiválra tizenegy Hargita megyei gyermeknéptánccsoport jelezte részvételét. A fesztivál célja a hagyományőrzés és -továbbadás, a gyermekek egészséges szellemben való nevelése. A találkozó jó alkalom volt a tapasztalatcserére, az ismerkedésre, barátkozásra is.

Hargita Népe, 2006. május 6.


Bartók Turán
Dokumentumfilm Bartók turai gyűjtéséről

A 25 éves Bartók Béla 100 éve, 1906-ban Turán gyűjtött népdalokat. A legszebbeket még az évben meg is jelentette (Magyar Népdalok 1-2. füzet, 1906., a gyűjtött dallamat későbbi műveiben is felhasználta (pl. Negyvennégy hegedű duó, 1931-32.) A zeneszerző látogatásának emléke még ma is elvenen él a turaiak emlékezetében és a Bartók által gyűjtött népdalok mindmáig élő részei dalkincsüknek.

Konkam Stúdió- Nemzeti Évfordulók Titkárság, 2006. május 6.


Mezőkeszütől Indiáig

Ezen a héten is színes a folkzenei kínálat: ma este a Hagyományok Házában mezőkeszüi táncokkal ismerkedhetünk, a Fonóban pedig a Makám zenekar tartja szokásos klubkoncertjét. Holnap este a Fonóban az Etnorom együttes ad táncházzal egybekötött koncertet, ezen Magyarországról, Romániából, Spanyolországból, Törökországból és az arab világból származó cigányzenéket hallhatunk újszerű feldolgozásban, de bemutatnak különböző táncokat is.

Magyar Nemzet, 2006. május 5.


Bakonyszombathely
Gömöri táncok a kastélypark színpadán

Az idén gömöri és Küküllő menti táncokat sajátíthatnak el a VII. Bakonyi Néptánctábor résztvevői. Az augusztusi táborba jelentkezőket már várják, tavaly csaknem kétezren ropták a kastélypark nagyszínpadán.

24 Óra, 2006. május 4.


A megszűnt Rábaközi Napokat pótolnák

Egymilliós pályázati támogatással rendezvénysorozatot szerveznek a Rábaköz nagyobb néptánccsoportjai. A megnyert pénzt csak ősszel kapják meg. A csornai Pántlika, a szanyi Bokréta együttesek, valamint a kapuvári és szili néptánccsoportok közösen pályáztak a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához. Az úgynevezett „Tengertánc programban egymillió forintot kaptak a néptáncosok.

Kisalföld, 2006. május 4.


Csillagszeműek
Elhangzott a Napi Mozaik című műsorban

A 3 éves kisgyerek az égvilágon mindent megcsinál. Ugyanazt, amit a nagy. Tulajdonképpen több, mint százan vannak ebben a csoportban. 3-tól 5 évesekig, és ketten foglalkozunk velük, és mindenki azt gondolja, hogy ez egy nagyon nehéz dolog, de állítom, hogy ők a legprofibbak és velük a legkönnyebb, és mindent meg tudnak tanulni és hallatlanul fegyelmezettek. Tudnak énekelni, táncolni, sokféle táncot tudnak. És fellépnek színpadon, nagyon elegáns helyeken. Nagyon nagy színpadokon.

MTV Híradó, 2006. május 4.


Jubiláló kamuti néptáncosok, ünnep telt házzal

Teljesen megtelt a kamuti művelődési ház nagyterme a húszéves helyi néptáncegyüttes tiszteletére megrendezett gálaműsorra. Az ünnepséget egész napos, számos szórakoztató programmal színesített majális vezette be: felléptek szlovákiai és az erdélyi Gyergyóditróról érkezett vendégek. A jubileumi műsor alatt személyre szabott ajándékokkal kedveskedtek azoknak, akik 1986-tól folyamatosan tagjai az együttesnek, illetve Sztankó Károlynak, aki a kezdetekben oktatóként segítette a csapatot.

Békés Megyei Hírlap, 2006. május 4.


Ismét szólt a síp
A XXI. alkalommal Újvidéken megrendezett Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedő eredménye

A hétvégi ünnepnapokon szinte szellemvárost idéző Újvidéken szombaton megtartották a XXI. Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőt. Több mint négyszáz gyermek és kísérő zajától volt hangos az Újvidéki Rádió környéke. Ebben persze semmi meglepő nincs, hiszen az általános iskolás tanulók népzenei vetélkedője hagyományosan tömeges, sőt, a látottak-hallottak alapján színvonalából sem vesztett az évek folyamán.

Magyar Szó, 2006. május 3.


Lovász Irén: Égi hang

Az Égi hang egy most induló négy részes sorozat első darabja. Az Égi hang, a Női hang, a Belső hang és a Gyógyító hang című lemezeket összekötő gondolat az emberi hang segítő, gyógyító erején alapul. Ez a zene, és ezen belül az emberi énekhang egyik legfontosabb, egyetemes és ősi sajátossága.

Népszabadság Online, 2006. május 3.


“BRASSAI SÁMUEL” pályázat a határon túli magyar közösségek közművelődési céltámogatására
A pályázat beadási határideje: 2006. május 20.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma pályázatot hirdet a határon túli magyar közösségek önszerveződést szolgáló művelődési tevékenységének támogatására.

Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, 2006. május 3.


Pörgött a szoknya, kopogott a csizma
Kistérségi bemutató - Gyermek- és ifjúsági néptáncegyüttesek versenyeztek

Huszonegyedik alkalommal rendezik meg a gyermek- és ifjúsági néptáncegyüttesek versenyének kistérségi bemutatóját Somogyban. Az idén öt helyszínen mutatkoznak be az együttesek az Együd Árpád emlékére szervezett találkozón. Marcali a negyedik állomása volt a kistérségi gyermek- és ifjúsági néptáncosok bemutatkozásának vasárnap. Balatonlelléről, Buzsákról, Marcaliból és Mesztegnyőről érkeztek a táncosok.

Somogyi Hírlap, 2006. május 3.


Kiválóan képviselték a kalocsai iskolákat
Csanádi táncosok sikere Szegeden

A napokban az Örökség Népművészeti Egyesület megrendezte dél-alföldi regionális gyermektáncfesztiválját. Szegeden, a Kisszínházban 19 csoport mutatkozott be. A megyei selejtezők után Kalocsáról mindkét - Hétszínvirág AMI és Liszt Ferenc AMI - művészeti intézmény csoportjai színpadra léphettek. A Hétszínvirág AMI-t a Görömke csoport (vezetőjük: Buresné András Szilvia), a Tátika csoport (vezetői: Mihó Erika és Tóth Zoltán) képviselte a neves fesztiválon, míg a Liszt Ferenc AMI részérol a Gyerökök csoportja (vezetőik: Illésné Koszta Krisztina és Illés Zoltán) képviselte.

Petőfi Népe, 2006. május 2.


Szent György-napok
Új nemzedék a néptáncosok színpadán

Szerencsés választás volt a néptáncosok vásári színpadának a korábbihoz képest újszerű elhelyezése, mert lehetővé tette, hogy még több bámészkodó, próbálkozó férjen hozzá a Háromszék Táncegyüttes bemutatóval, oktatással és vendégzenészek, -táncosok felvonultatásával fűszerezett néptáncparádéjához. Az ellenben nem szerencse, hanem kőkemény munka eredménye, hogy született egy új táncosnemzedék, jelesen az elemista kisdiákok, akiket hivatásosok tanítanak, és ha színpadra lépnek, odafigyelésre késztetik a vásári népet.

Háromszék, 2006. május 2.


Megalakult a népművészek tanácsa

Szombaton a csíkszeredai Sapientia – EMTE aulájában a Romániai Magyar Népművészeti Szövetség etnográfusai, kutatói, gyakorló népi alkotók egész napos tudományos tanácskozást tartottak. Körükben üdvözölhették a 80 éves Kallós Zoltán néprajztudóst, a szakma nesztorát születésnapja alkalmából.

Hargita Népe, 2006. május 2.


Csángó-magyar találkozó Szombathelyen

Csángó-magyar találkozót szerveztek Szombathelyen. A három napos rendezvényre Gyimesbükkről érkeztek a vendégek. Programjukban szerepelt egy archaikus szertartás is, a kőszegi Hétforrásnál csángó és vasi földet áldottak meg táltos szertartás szerint.

Duna TV, 2006. május 2.


Gencsapáti
Nemzetközivé szélesedett a Gencsi Söprű

Szlovéniai és ausztriai magyar néptáncegyütteseket is várnak a június 4-ei Gencsi Söprű Regionális Néptáncfesztiválra. A Gencsi Söprű hagyományosan a Pünkösdi Vigasságok része, a helyi önkormányzat, a Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtár, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptánc-együttes és a Nyugat-magyarországi Néptáncszövetség közösen rendezi. A néptáncfesztivál célja: a csoportok számára találkozási lehetőséget biztosítani, ahol szakmai értékelő zsűri előtt az együttesek igazolhatják munkájukat, és segítséget kaphatnak további tevékenységükhöz.

Vas Népe, 2006. május 2.


A Magyar Állami Népi Együttes új jelentéssel tölti meg a régi nyelvet

A Magyar Állami Népi Együttes májusban kilencszer mutatja be a Földön apám fia volnék... című műsorát, amely az élénkülő idegenforgalmi szezonban ideális programja lehet az ide látogató külföldi vendégeknek is. A Földön apám fia volnék.... című műsor az autentikus formákat, táncokat, zenéket megtartja, de nem pusztán produkálja, hanem új funkcióba (színpadra) helyezi, új jelentéssel tölti meg, mondanivalójával aktualizálva a régi nyelvet - olvasható a műsor ajánlójában.

Magyar Rádió Online, 2006. május 2.


Teljes telt ház az I. Maros Néptánctalálkozón

Az ember azt hihetné, hogy kisebbségiként ősi, zenei kultúrájának népszerűsítése elsikkad a többségi nemzet hasonló tevékenysége mellett. Hiszen ha megfigyeljük, több román televíziós csatorna is kizárólag népi kultúrával foglalkozik, szinte szünet nélkül sugározza különböző előadók népzenei műsorait, és a jelenleg divatos többségi zene, a manele is (igaz, Szerbiából szűrődött át) nép- illetve műzenei gyökereken nyugszik.

Népújság, 2006. május 2.


Ismét új tájegység nyílik a Skanzenben!

2006. május végén ünnepélyes keretek között megnyílik a múzeum egyik legimpozánsabb kiállítási egysége, a fõleg bortermelésérõl és kõépítkezésérõl híres északi régió mezõvárosi kultúráját bemutató épületegyüttes, a Felföldi mezõváros tájegység 9 lakóházzal, 300 méternyi borospincével, szatócsbolttal, étteremmel.

Vajdasági Magyar Folklórközpont, 2006. május 1.