Folkrádió

Tallózó

Kapuzárás Kolomposéknál

Két éve hagyományteremtő céllal nyílt meg a Kolompos Családi Tábor Szerencsen. Az egy hetes programsorozatot a budapesti Kolompos Együttes állítja össze, a közel félezer résztvevő között található alig pár hónapos apróság és angyalkorú nagyszülő. A szervezők elsősorban népzenét játszanak, de tartanak meseelőadásokat kisgyermekek számára, mindenki elsajátíthatja a népművészeti ágak, mesterségek alapfogásait, a felnőtteket táncházban szórakoztatják, főleg esténként.

Borsod Online, 2006. június 30.


Százöt éve született Domokos Pál Péter

Az Ezer Székely Leány Napjának életben tartásában benne van Domokos Pál Péter nagy kultúraszervező személyisége iránti tiszteletünk is. Mert csak úgy tudunk valakit igazán tisztelni, ha a kezdeményezését közkinccsé tesszük és továbbvisszük. Százöt éve, 1901. június 28-án született a ma Csíkszereda részét képező Csíkvárdotfalván Domokos Pál Péter Széchenyi-díjas néprajztudós, zenetörténész.

Hargita Népe, 2006. június 30.


Megkezdődött a Szejke-fesztivál

A nyitónapon, a művelődési ház koncerttermében Népművészeti örökségünk címmel helybéli és meghívott előadók tartottak szakmai előadást, a napot táncház zárta. Ma tárlatmegnyitóval várják az érdeklődőket az Udvarhelyszéki Népművészeti Szövetség tagjai. Az egyesület mestereinek munkái mellett, a X. Szejke Szépteremtő Kaláka táborban készült alkotásokat is kiállítják.

Hargita Népe, 2006. június 30.


VII. Székelyföldi Fürdőkaláka Lázárfalván

Folyó év július 3-13 között zajló mozgalomnak, Lázárfalván, az András Alapítvány birtokán, a Tókerti Tánc Tanoda nevű Malom-tanyán táncoktató központ kialakítása a feladata és több évre szóló kaláka sorozatot indít el.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2006. június 29.


Török, magyar táncok Udvarhelyen

Népzenei, néprajzi tárgyú előadásokkal kezdődik el Székelyudvarhelyen a 40. Szejke Népzene- és Néptáncfesztivál. A háromnapos rendezvénysorozat keretében csütörtök délután Pozsony Ferenc és Kallós Zoltán néprajzkutató tart előadást a művelődési házban. Ugyanitt a fesztivál második napján, pénteken népművészeti kiállítás nyílik, este hét órától pedig a siófoki Balaton, a százhalombattai Formás, a monori Strázsák és a törökországi Tekirdag néptáncegyüttes lép színpadra. Szombaton a fesztivál „kivonul” a művelődési házból, reggel tízkor az együttesek a város központjában mutatják be viseleteiket. Déli egy órakor kezdődik Szejkefürdőn a gálaműsor, amelyet kedvezőtlen időjárás esetén délután a művelődési házban tartanak meg. A fesztivál mindegyik napját táncház zárja.

Krónika, 2006. június 28.


Strasbourg mellett járták a somogyi üveges táncot

Franciaországban jártak kulturális fesztiválon Balatonboglár, Fonyód és Balatonszemes néptáncosai, valamint Buzsák hagyományőrzői. A Strasbourghoz közeli kis faluban először rendeztek hagyományőrző fesztivált, melyen a somogyi vendégeken túl holland és francia csoportok mutatkoztak be. A boglári Szelence gyermektánccsoport, a fonyódi Aranyhíd gyermekcsoport tagja és a szemesi Berbence felnőtt táncosai hazánk és a megye üveges, kanászos és más táncait vitték színpadra, míg a buzsáki asszonyok somogyi népdalokkal készültek a nemzetközi közönségnek.

Somogyi Hírlap, 2006. június 28.


Szakmaiság és hagyomány

A 40. Szejke néptánc- és népzenefesztiválra kerül sor nemsokára, és a szervezők, a polgármesteri hivatal, valamint a Művelődési Ház egész hétvégére tartalmas kikapcsolódást ajánl az érdeklődők számára. Csütörtökön, június 29-én indul a rendezvénysorozat. Az alábbiakban a részletes programról olvashatnak. A kezdőnapon, június 29-én 17 órától a Művelődési Ház koncerttermébe várják a néprajz és népzene iránt érdeklődőket Népművészeti örökségünk cím alatt Dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató, aki Kolozsvárról érkezik, Kallós Zoltán, Kossuth-díjas néprajzkutató, szintén Kolozsvárról, és Szép Gyula zenetanár ugyancsak Kolozsvárról tartanak előadásokat.

Udvarhelyi Híradó, 2006. június 26.


Huszonöt éves a Maros

Kétnapos fesztivállal, népzenei koncerttel, táncházzal és gálaműsorral ünnepelte a hét végén újjászervezésének huszonötödik évfordulóját a makói Maros Táncegyüttes. Pénteken este a Hagymaház szabadtéri színpadán több száz néző előtt a salgótarjáni Dűvő együttes lépett fel, majd tartott táncházat az Erdei Ferenc Szakközépiskola sportpályáján, szombaton pedig három hazai és egy török tánccsoport vendégszereplésével tartott pazar gálaműsort a negyedszázados jubileumot ünneplő makói együttes. Mint Tóthné Döme Máriától, a Maros vezetőjétől megtudtuk, hiába a születésnap, egyelőre még mindig nem született végleges megoldás a próbateremgondra.

Délmagyarország Online, 2006. június 26.


Mintegy száz tárogatós randevúzott az elmúlt hétvégén hegyalja kapujában
Hegyalján zengett a nemzet hangszere

Tizenharmadik alkalommal tartották meg a tárogatósok találkozóját a szerencsi Rákóczi várban. Nagy Csaba a program szülőatyja elmondta érdeklődésünkre, az elmúlt, közel másfél évtized azt mutatja, hogy tetten érhető a fejlődés, a hangszer egyre népszerűbbé vált, a fiatalabb korosztály is szívesen veszi kezébe, tanulja a Rákóczi korszakra jellemző dallamokat.

Borsod Online, 2006. június 25.


A mérai menyegzőt viszik a színpadra Karádon

Néptánctábort szervezett Karádon a Horváth János Alapfokú Művészetoktatási Intézmény gyermekcsoportok részére. Az első turnusban százhúsz diák táncol; ötvenen helybéliek, a többiek Balassagyarmatról, Budapestről és Maglódról érkeztek. Pajor János, az intézmény vezetője elmondta: öt héten át táboroztatnak. Négy turnusban gyerekeket tanítanak a néptáncra, továbbá lesz MÉTA nemzetközi felnőtt népzenei és néptánctábor is.

Somogyi Hírlap, 2006. június 24.


40. Szejke Népzene- és Néptáncfesztivál

Negyvenedik alkalommal rendezi meg a Szejke Népzene- és Néptáncfesztivált június 29-e és július 1-je között a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal és a Művelődési Ház. Az idei fesztiválon romániai, törökországi, valamint magyarországi román, magyar, német, roma és török-tatár meghívottak vesznek részt. A seregszemlén az együttesek mellett Népművészeti örökségünk címmel előadássorozatra és népművészeti kiállításra is sor kerül.

Prima Rádió, 2006. június 23.


JÚNIUS 24.
KERESZTELŐ SZENT JÁNOS NAPJA VAGY SZENT IVÁN-NAP

Szent Iván a nyári napforduló ünnepe, a szertartásos tűzgyújtás egyik jeles napja. A tűz tisztító, gonoszűző erejébe vetett hit az alapja a Szent Iván-napi tűzugrás szokásának is. Az ekkor gyújtott tűzről azt tartották, hogy megvéd a köd, a jégeső és a dögvész ellen, elősegíti a jó termést. A szertartásos tűzugrásnak egészség- és szerelemvarázsló célzata is volt.

Magyar Néprajz, 2006. június 22.


Ezer székely leányok – ide jöjjetek!

A közelgő Ezer Székely Leány Napja idén 75. évfordulós találkozót ül. Ez alkalommal a szervező Ezer Székely Leány Napja Alapítvány nagyobb hangsúlyt fektet a hagyományos programokra. Lapunk felvállalta azt a szerepet, hogy a július 1-jén sorra kerülő, népi értékeinket ápoló rendezvényt megelőzően ezeket a programpontokat ismertesse. Lakatos Imre, a hagyományőrző néptánccsoportok programpontjainak szervezője azt szeretné leginkább, ha tényleg a vidékükre jellemző sajátos táncaikat és népdalaikat hoznák el a csoportok. Mert vannak olyan táncok is – mint amilyen például a potyondi sebes tánc –, amelyek lassan már csak névből ismerősek, elsajátításukra nincs jelentkező. Ugyanakkor arra biztat mindenkit, hogy aki kedveli a népzenét és néptáncot, jöjjön el, és lehetőleg népviseletben, a falvakból is – szekerekkel, lovakkal.

Hargita Népe, 2006. június 20.


Egy húron pendül a tábor
Pénteken mutatják be a dalokat a vonósok és citerások

A Sárközből is érkeztek idén gyerekek a tamási népzenei táborba. A vonósok és citerások pénteken adnak ízelítőt abból, mit tanultak az egy hét alatt. Ötödik alkalommal rendezi meg a helyi művelődési ház a nyári citeratábort Tamásiban. Ebben az évben huszonkilenc gyerek és két felnőtt zenész gyakorol két zenetanár, Borsi Ferenc és Hajdú Ágota vezetésével.

Tolnai Népújság, 2006. június 20.


Izgalmas kirándulás a komolyzenébe

Azt, amit Ökrös Csaba tud, nem tudják sokan. A zenével él, együtt lélegzik annak ritmusával, olyan, mintha a hegedű beleszületett volna a kezébe. Nincsenek nagy mozdulatok, nincs látványos előadás, természetes minden pillanat. Ökrös Csaba muzsikája viszont mindenkit lenyűgöz. Azt mindig is tudtuk, hogy különleges képességekkel rendelkezik, az autentikus népzenében már megmutatta, hogy tökéletesen el tudja sajátítani a stíluselemeket, rendkívül virtuóz és szuggesztív a játéka. Most azonban más stílusokban is bizonyított, s mindezt egy estén vitte színpadra, ugyanazokkal a muzsikusokkal.

Magyar Nemzet, 2006. június 19.


Kőszeg
Kannás, táncos

A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház tizenhetedik alkalommal rendezte meg az Ost-West Folkfesztivált. A Jurisics-várban pénteken és szombaton este gyűltek össze a folkzene kedvelői.

Vas Népe, 2006. június 19.


Évadzárás a Fonóban

Június 21-én az erdélyi zenekar műsorával zárja 2005-2006-os évadját a Zeneház. Bár a zene és a tánc lesz a lényeg, a kötetlen, baráti alkalomra szeretettel várják mindazokat, akik a Fonó által képviselt értékrendet, szellemiséget magukénak vallják, s akik szívesen osztják meg a Fonó stábjával ötleteiket, gondolataikat, vagy hallanának néhány mondatot az intézmény terveiről. Szeptemberben pedig újult erővel ismét kinyit a Fonó.

Zenefórum, 2006. június 19.


Régi sikereikre emlékeztek a decsiek
Megmozgatta az országot, a Sárközt is a Röpülj páva népdalverseny

A decsi Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Egyesület a Röpülj páva emléknapok első ünnepét pénteken délután rendezte a megújult decsi faluházban. A település lakóit szép emlékek fűzik a megmérettetéshez. Tolna megyét több mint harminc évvel ezelőtt három decsi szólista: Czakó Sándorné, Pertóczki-né Karácsony Sárika és Sörfőző István, valamint az asszonykórus képviselte a Röpülj páva versenyen. A kórus elhozta az első díjat. A mozgalom Olsvai Imre népzenekutató, az ünnep fővédnöke szerint nemcsak a Sárközre, hanem az egész Kárpát-medencére nagy hatással volt, a népdalok eredeti szépségükben tündököltek.

Tolnai Népújság, 2006. június 17.


Tatai sokadalom
Népi hagyományok ünnepe
Hetedszer sütnek ökröt az Angolpark tisztásán

Senki se lepődjön meg, ha június 17-én a Kossuth tér és az Angolpark között táncoló, népviseletbe öltözött emberekkel találkozik. Ezzel a menettánccal kezdődik a 7. Tatai Sokadalom.

24 Óra, 2006. június 17.


Pásztó
XIV. Regionális Néptáncfesztivál

Nemrégiben már beszámoltunk arról, hogy XIV. alkalommal került megrendezésre a regionális néptáncfesztivál. A széleskörű összefogással, Kissné Agócs Mária, a Tehetséges Pásztói Gyerekekért Alapítvány titkára vezetésével, a szponzorok, önkormányzatok, szülők, az iskola tantestülete hathatós közreműködésével ismét sikeresen zajlott le a magas színvonalú kulturális rendezvény.

Nógrád Megyei Hírlap, 2006. június 17.


Debrecen
Közös nyelvük a néptánc is

Tizenhárom gyermek néptáncegyüttes mutatkozik be a hét végén a Kossuth téren a Szomszédolás a Kárpát-medencében című fesztiválon. A közönség kilenc hazai, három határon túli magyar és egy román csoportot tekinthet meg.

Debrecen Online, 2006. június 16.


Vad, női - Szájról szájra - Herczku Ágnes, Palya Bea, Szalóki Ági

A három folkkirálynő egyenként is igen népszerű, nem csoda, hogy a koncertterem csordultig telik ezen a bemutatón. A közösen, félévi munkával alkotott előadás azt ígéri, hogy valami igen különleges dolog készülődik az immár építészeti Oscar-díjas MűPában. És valóban furcsán kezdődik az este, egy életképpel, melyből kiderül, hogy a népzenei dívák élete, akár a popsztároké, hektikus. Egy keserédes szappanopera sztárjai is megirigyelhetnék, ahogyan előadják a kerettörténetet.

Magyar Narancs, 2006. június 15.


Elkészült a Suttyomba Alapítvány honlapja

A szarvasi Suttyomba a Viharsarok Népi Kultúrörökségének Megőrzéséért Közhasznú Alapítvány berkein belül működik megyénk egyik népzenei együttese a Suttyomba Zenekar. Új honlapjukon számos információt találhatnak az alapítványról és a zenekarról, sőt hamarosan zenét is hallgathatnak.

Csabanet, 2006. június 15.


Népzenészek randevúznak a Völgység fővárosában

Bonyhád Országos Népzenei Találkozót rendez az ősszel, október 7-én és 8-án a művelődési központ felnőtt és ifjúsági kategóriában. Magyar és Kárpát-medencei nemzetiségek zenéjét játszó zenekarok, énekes és hangszeres szólisták jelentkezését várják.

Tolnai Népújság, 2006. június 15.


Sárospatak
Magyaros est a Zsindely együttes bemutatkozásával

A Lorántffy teremben tartotta a Zsindely nevet viselő, ősszel alakult népzenei együttes bemutatkozó koncertjét. Az est első részében nevezetes magyar tájegységek népzenei bokrétáit adták át az
érdeklődő közönségnek. Ezt követően táncházzá alakult a közönség,
és a gyakorlatban is levizsgáztatták a zenkart. Végül pogácsa,
kenyérlángos és bor mellett a nótakíséret tette próbára Téglás Zsolt
prímást, és muzsikustársait Téglás Szilárdot, Boglyasovszky Tamást
és Mazug Pétert, akik egy kitűnő, hangulatos esttel ajándékozták meg
a népzenekedvelő Patakiakat.

www.sarospatak.hu, 2006. június 14.


A néptáncos diáknak könnyebb a matek
A daltanulás az idegen nyelvek elsajátításában segít

Csárdás a panellakótelepen. Első hallásra meghökkentő a párosítás, de évtizedes tapasztalat bizonyítja, hogy a néptánc, népzene oktatása még az írástanulást is könnyebbé teszi. Nap mint nap tapasztaljuk, hogy a zenével, tánccal foglalkozó gyerekek valóban jobban teljesítenek például matematikából, idegen nyelvből - mondja Madai Gyuláné, az óbudai lakótelepek közt fekvő Andor Ilona Ének-zenei Általános és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. Az intézményben az alsó tagozatos gyerekek hetente egy néptáncórán vesznek részt, délutánonként az alapfokú művészeti oktatás keretében pedig további táncórákat vehetnek. Az órarendjükben heti három-négy énekóra szerepel, és az iskola kórusaiban is énekelnek. Iskolán kívüli programok is vannak: tavaly húsvétkor sokan Erdélyben vettek részt a húsvéti ünnepkör eseményeiben.

Népszabadság, 2006. június 14.


Versec három napig a délvidéki magyarság központja volt
Beszámoló a XXX. Durindó és XLIII. Gyöngyösbokréta fesztiválokról

Versec volt a házigazdája Délvidék legnagyobb népzenei és néptánc rendezvényének június 9. és 11. között. Itt szervezték meg a XXX. Durindót és XLIII. Gyöngyösbokrétát. A népzenei fesztivál, a Durindó fellépői 9-10-én mutatkoztak be a Sterija Népszínházban.

Magyar Kurír, 2006. június 13.


Hitünk megerősítésre szorul
Csaknem száznegyven csoport mutatkozott be

Csaknem száznegyven csoport mutatkozott be péntektől vasárnapig a XXX. Durindó és a XLIII. Gyöngyösbokréta népzenei és néptáncszemlén Versecen. A dél-bánáti Versec és a helybeli Petőfi Sándor Kultúregyesület látta vendégül a Vajdaság számos településéről érkezett népzenei és néptánccsoportokat a hétvégén megrendezett jubiláris XXX. Durindón és XLIII. Gyöngyösbokrétán.

Magyar Szó, 2006. június 13.


Énekórát tartott a Muzsikás együttes Ruzsán
A népzene jó zene, olyan, mint a gyógyfű

Rendhagyó énekórát tartott ruzsai, öttömösi és pusztamérgesi általános iskolásoknak a Muzsikás együttes. A gyerekek a ruzsai művelődési házban gyűltek össze, hogy megtudják, melyik a leghosszabb furulya és elénekeljék a Hej Dunáról fúj a szélt.

Délmagyarország Online, 2006. június 13.


Pergő ritmus és lábdobogás
Minősítő - Tizenegy csoport mutatta be néptánctudományát

Táncos lábdobogástól és vidám énekszótól volt hangos a kaposvári Csiky Gergely Színház a hétvégén. A Néptáncosok Országos Bemutató Színpadát tizedik alkalommal rendezték meg. Két napig tizenegy csoport ropta a táncot az öttagú szakmai zsűri előtt. A Martin György Néptáncszövetség által kétévente meghirdetett minősítő versenyen részt vett, minősített, jól minősített és kiválóan minősített fokozatot kaphattak a csoportok.

Somogyi Hírlap, 2006. június 13.


Jubileum a Kalamajkával

Hét végén a harmincéves Kalamajkát és hatvanéves prímását, Halmos Bélát ünnepeltük az Aranytízben, a népszerű Molnár utcai táncházak új székhelyén. Sebő Ferenc köszöntötte őket, aki annak idején Halmossal, egykori építészhallgató társával a Ki mit tud?-on és számos más fórumon először próbálkozott a népzene népszerűsítésével. Amikor kezdték, szinte kizárólag elutasítással és lebeszéléssel találkoztak, mégsem adták fel, és kitartásuknak köszönhetően ma már sok ezren követik őket a muzsikálásban, még többen a népzene szeretetében, s ez a jubileumi táncház is annyira megtöltötte a termet, hogy sokaknak már szinte állóhely sem jutott.

Magyar Nemzet, 2006. június 12.


Tömeges és látványos volt Versecen lezajlott a XXX. Durindó és a XLIII. Gyöngyösbokréta

A hét végén Versec volt a vajdasági magyarok fővárosa, a XXX. Durindó és a XLIII. Gyöngyösbokréta házigazdája. A változékony időjárás csupán a vasárnapi Gyöngyösbokrétát zavarta meg, a gyülekező felhők a szervezők, a Petőfi Sándor Kultúregyesület vezetőit arra késztették, hogy a Sterija Színházba tegyék át a látványos néptáncrendezvény színhelyét, az eredetileg tervezett városi főtér helyett. Így sem vesztett látványosságából, sem pedig sikerességéből a rendezvény, 38 tánccsoport mutatkozott be szépszámú néző előtt.

Magyar Szó, 2006. június 12.


Kallós Zoltán 80 éves

Kallós Zoltán 2006 márciusában ünnepelte 80. születésnapját. Hatalmas életművet tudhat magáénak, aminek eddig még csak egy része vált közkinccsé, de már ennyi is bőven elég lenne a halhatatlansághoz. Először népballadák gyűjtőjeként ismerhettük meg Magyarországon a hetvenes évek elején. A nem sokkal később beindult táncházmozgalom egyik apostola lett. Hatalmas gyűjtései vannak népdalokból és hangszeres népzenéből is. A kimeríthetetlen tudású folkloristával Abkarovits Endre beszélgetett.

Fidelio, 2006. június 12.


Pályázatok ifjúsági szervezetek számára

Felhívjuk a figyelmet az alábbi pályázatokra, melyen sikeresen pályázhatnak néptánccal, népzenével foglalkozó ifjúsági tagozattal rendelkező társadalmi szervezetek. Részletek a Mobilitas honlapján (mobilitas.hu) találhatók.

Folkrádió, 2006. június 12.


NÉPTÁNC, HATÁROK NÉLKÜL – MAGYAR NÉPTÁNC A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN
Nemzetközi Néptánc Konferencia - zárónyilatkozat
Százhalombatta, 2006. március 11-12.

A Martin György Néptáncszövetség 2006. március 11-12-én hagyományteremtő szándékkal rendezte meg Százhalombattán a Néptánc Határok Nélkül – A magyar néptánc a Kárpát-medecében c. konferenciát. A konferencia az alábbi zárónyilatkozat elfogadásáról döntött: A konferencián résztvevők megalakítják a Kárpát-medencei Néptánc Tanácsot. A KNT feladata a kárpát-medencei magyar néptánc hagyomány megőrzésének és széles körben történő terjesztésének segítése, a mozgalom érdekképviselete s az információ áramlásának biztosítása.

Martin György Néptáncszövetség, 2006. június 11.


Többszázan ropták

Libbentek a pántlikák és dübögtek a csizmák szombaton a határ menti településen: a Gárdonyi Zoltán Református Alapfokú Művészeti Iskolában idén immár 6. alkalommal rendezték meg a Bihari Regionális Gyermek–néptánc Találkozót.

Hajdú Online, 2006. június 11.


Jubilál a Kalamajka

Harmincéves Budapest legrégebbi táncháza, a Kalamajka, prímása, Halmos Béla pedig az idén ünnepli hatvanadik születésnapját. A kettős évfordulót ma este nyolc órától az Aranytízben, a szombati Kalamajka-táncházban ünneplik koncertekkel, táncházzal és filmvetítéssel. A hajnalig tartó mulatságban az ünnepelt együttesen kívül az ugyancsak kerek évfordulójához érkező Egyszólam, a szintén harmincéves Téka, a Mészáros és az Üsztürü zenekar is muzsikál, az ünnepi beszédet Sebő Ferenc mondja. A Kalamajka ebből az alkalomból lemezt is kiadott: A Molnár utcától az Aranytízig című CD-re a táncházban készült felvételekből válogattak.

Magyar Nemzet, 2006. június 10.


KÁSÁD
Hatodszor rendezi meg Kásád a horvát néptánc fesztiválját

Legalább háromszáz táncost, népzenészt várnak Kásádra június 17-én, a horvát táncok VI. nemzetközi fesztiváljára. A fesztivál immáron örökös mottója, a „Zajedno Zajedno”, talán az „egy mindenkiért” vagy „egy az egységért” jelentéstartalommal fordítható, és immáron hagyományosan a horvátországi, vajdasági és hazai falvak horvát népi együtteseinek színpompás találkozója lesz.

Dunántúli Napló Online, 2006. június 10.


Lajosmizse
Gazdag programkínálat a Csutorás táborban

Korhatár nélkül, kezdők és haladók, egyének és csoportok egyaránt részt vehetnek a már 21. Csutorás nemzetközi népzenei és néptánctáborban. A jelentkezési határidő június 16. Népdalok, néptáncok, magyar népi hangszerek tanítása, készítése, táncház, néprajzi filmek vetítése, kézműves foglalkozások – csak néhány program az augusztus 6-tól 13-áig tartó rendezvényből.

Petőfi Népe, 2006. június 10.


Három évtized Kalamajka

Harmincadik születésnapját ünnepli idén a Kalamajka Táncház és Együttes. A táncház-mozgalom 34 éves történetében egyedülálló, hogy egy intézmény, egy zenekar ennyi ideig fennmarad, és folyamatosan működik. Az ünnep alkalomból jelenik meg a zenekar új CD-je is A Molnár utca 9-től az Aranytízig címmel. A felvételek a táncházban készültek. Van tehát mit ünnepelni, így a június 10-ei táncház különleges programmal vár minden érdeklődőt.

Fidelio, 2006. június 9.


Zalaegerszeg-Botfa
Arany fokozatért mentek

Lelkes csapat fogad bennünket a közösségi házban. A botfai Őszirózsa Nyugdíjasklub népdalkörösei a próbát megelőzően osztják meg velünk a Gellénházán elnyert arany minősítő örömét.- Az aranyért mentünk, hogyan jöttünk volna anélkül haza? - nevet Olasz Gyuláné, Ilonka néni. - A nyugdíjaskör 1997-ben alakult, 43 fővel, a népdalkör pedig 2000 őszén, ebben tizenegyen vagyunk.

Zalai Hírlap, 2006. június 9.


Csak tiszta forrásból

Nem lehetett volna találóbb címet választani Bartók Béla születésének 125. évfordulóján a csíki népdalvetélkedőnek: Csak tiszta forrásból. A hét kiadást megért, diákoknak kiírt verseny döntőjét múlt hétvégén tartották a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium kápolnájában.

Hargita Népe, 2006. június 7.


Erdély egy amerikai szemével

1991-ben hallott először az erdélyi néptáncról a Colorádóból származó fotóművész, Stephen Spinder. Azóta sokszor járt Erdélyben, ahol számtalan lehetősége nyílt arra, hogy tiszta forrásból ismerjen meg, és kapjon lencse végre élethelyzeteket. Stephen Spindernek el nem múló, egyre erősödő szenvedélyévé vált újra meg újra felkeresni Erdélyt. Több mint tíz éve fényképeken örökíti meg a Mezőség, Kalotaszeg, Székelyföld, Gyimes távoli magyar falvaiban az századokon át megőrzött népi kultúrát.

Duna TV, 2006. június 7.


Hagyomány és művészet

Kétnapos konferenciát tartanak a Hagyományok Házában (Budapest I., Corvin tér 8.). A ma és holnap zajló tanácskozás során fel szeretnék térképezni, milyen szerepe van a magyar kultúrának a jelenkori köztudatban. A Hagyomány és művészet címet viselő konferenciát az ELTE BTK Néprajzi Intézetével közösen szervezték.

Magyar Nemzet, 2006. június 6.


Jól ropták pünkösd királyai
MÉTA Fesztivál
Az elfogulatlanság és a fergeteges hangulat is garantált volt

Rendhagyó műsorral kezdődött a hétvégi MÉTA Fesztivál. Az országos hírű koreográfia-verseny néptáncosaitól immár tizedszer volt hangos Balatonboglár. Hatalmas ováció kísérte a boglári MÉTA Fesztivál műsorának első perceit. A gyermek- és ifjúsági néptánccsoportok idén jubiláló, tizedik koreográfia-versenye előtt a szervező Helyiérték Egyesület és a helyi Szelence Szenior csoport tagjai léptek színpadra. A somogyi ugróssal Halmos Bélát, a zenetudományok kandidátusát, a zsűri elnökét köszöntötték hatvanadik születésnapján. Osztatlan sikert aratott az oktatók köszöntője is, akik csárdással érdemelték ki a szűnni nem akaró tapsot.

Somogyi Hírlap, 2006. június 6.


Hargitai Megyenapok - Aprók és ifjak Csűrdöngölő találkozója

Újabb színes esemény gazdagította a Hargitai Megyenapok programját. A XI. Csûrdöngölõ Gyermek- és Ifjúsági Néptánc- és Népi Játékok Találkozója keretén belül mintegy harminchat néptánccsoport mutatta meg a közönségnek, hogy mit tanultak oktatóiktól, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes koreográfusaitól, táncosaitól.

Hargita Népe, 2006. június 6.


Könyv: Pannon freskó – Magyar Állami Népi Együttes 1998–2005
Megújuló örökségünk, a tánc

Kincses Felvidék címmel mutatta be nemrég az idén ötvenöt éves Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE) Bartók-trilógiájának első tételét. Ez volt az első alkalom, hogy hivatalos magyar néptáncegyüttes a Felvidék etnikailag sokszínű tánc- és zenekultúráját összefoglalta. Megújulásról mégsem most beszélhetünk, az együttes történetében a bartóki elvek mentén megalkotott előadás előtt ugyanis két jelentősebb korszakváltást is számon tartunk. A hetvenes évek elején, a táncházmozgalom kibontakozásával a népies jellegű színpadi táncművek megalkotása helyett az eredeti társastáncok nyelvezetének elsajátítására, alkalmazására törekedtek az előadók és a koreográfusok. Az újabb, majdnem egy évtizeddel ezelőtti korszakváltást tulajdonképpen az említett törekvés beérése alapozta meg.

Magyar Hírlap, 2006. június 6.


A Durindó és a Gyöngyösbokréta Versecen

Idén a festői Versec ad otthont zenés-táncos hagyományaink legnagyobb, legszínesebb seregszemléjének. A verseci magyarok – bár maroknyian vannak – példamutató módon ápolják nyelvünket és hagyományainkat, gyakran hallatnak magukról tömeges rendezvények megszervezésével és annak jó gazdához illő lebonyolításával.

Vajdasági Magyar Folklórközpont, 2006. június 4.


Pünkösd - A Szentlélek eljövetele

Az egyházi ünnepek közül talán a Pünkösdhöz kapcsolódik a legtöbb népszokás. E szokásokban tetten érhető a tavasz fölött érzett öröm, a természet ébredése. Abbahagyja a lusta téli nyújtózást a világ, ember és állat párt keres. Nedvektől duzzadnak a fák és bokrok levelei, zsong és zsibong az élet. Jól tudták a régiek, hogy ilyenkor meg kell állni egy pillanatra. A nagy nyári munkák beköszönte előtt kicsit pihenni és ünnepelni kell. Köszönteni az új életet, imádkozni a bő termésért, gyermekáldásért.

Helloinfo, 2006. június 4.


Gép rabszolgája a gyermek
Akinek népdalt énekelnek, az rajongásig megszereti

Barsi Ernő néprajzkutató azt vallja, hogy hagyományaink megismertetését az óvodás korban kell elkezdeni.

– Miért fontos, hogy az óvodás gyerek ismerje a hagyományokat?

– Ha a fa gyökerét elpusztítják, elpusztul a fa is. A gyökereinkhez ragaszkodnunk kell, hogy a fa lombos legyen, viruljon, teremjen. Felgyorsult életünk nagyon sok rossz hatással van a gyerekekre, elmossa a gyökerekhez való kapcsolódást. - Először meg kell ismerni a hagyományokat, mert anélkül nem lehet megszeretni. Kodály Zoltán szerint pénzt és vagyont lehet örökölni, de kultúrát, magyarságot nem. Azt mindenkinek magának kell megszerezni. De ezt csak aktívan lehet elsajátítani.

Somogyi Hírlap, 2006. június 3.


Erdélyi táncházzenészek találkozója a Gyimesekben
Panek Kati beszámolója

Rövid hír az egyik neves erdélyi lapban, 2oo6 május 29-én:
„Erdélyi táncházmuzsikusok találkozóját szervezték meg a hétvégén a Gyimesközéplokhoz tartozó Borospatakon. A rendezvényen a zenészek kerekasztal beszélgetést tartottak, népdalokat oktattak, esténként táncház várta az érdeklõdõket” .
Csupán ennyit és így írnak egy erdélyi lapban, a mi bolondulásig gyönyörûséges ünnepünkrõl.

Folklista, 2006. június 2.


Évadzáró táncházbuli

Holnap, szombaton 21 órától évadzáró táncházbulit szervez a Folk Center Alapítvány. Muzsikál Moldován István és zenekara, valamint az Öves együttes. Helyszín: Forradalom utca 8. szám.

Népújság, 2006. június 2.


Hagyomány és Művészet – konferencia a Hagyományok Házában

Hogyan alakult az utóbbi tizenöt-húsz évben a magasművészet és a hagyományos kultúra viszonya Magyarországon? Milyen hatással volt Bartók Béla művészeti koncepciója a kortárs alkotók munkáira? A magyar folklór, illetve folklorizmus-kutatás eredményei hogyan hasznosulnak a mai magyar művészet alkotási, vagy oktatási folyamataiban? Van-e a magyar kortárs művészetnek az ország hagyományos műveltségére épülő, olvasható karaktere? Az ilyen és az ezekhez hasonló kérdések megválaszolását szolgálja a Hagyományok Háza és az ELTE BTK Néprajzi Intézete közös szervezésében június 6-7-én 9.30 és 17 óra között megrendezendő Hagyomány és Művészet – Bartók Béla művészeti koncepciója az ezredfordulón című konferencia a Hagyományok Házában.

Fidelio, 2006. június 2.


Kaláka és Kányádi a Néprajzi Múzeumban

A Néprajzi Múzeum aulájában tegnap délelőtt több mint félezer általános és középiskolás diák előtt mutatta be a Kaláka együttes és Kányádi Sándor a Hangzó Helikon sorozatban kiadott közös könyvüket és CD-lemezüket. A Hangzó Helikon sorozat ma folytatódik a Művészetek Palotájában, ahol a Kaláka együttes és Kányádi Sándor mellett fellép a Rackajam együttes, a Villő énekegyüttes, a Sebő együttes, valamint Kátai Zoltán. Vasárnap, a III. Költészet Vásárán mutatkoznak be a fenti művészek, kiegészülve a Mistral együttessel, Jordán Tamás és Sebestyén Márta előadóművészekkel.

Népszava, 2006. június 2.