Folkrádió

Tallózó

Hagyományok Háza a Szigeten

A Hagyományok Háza idén első alkalommal mutatkozik be a Sziget Fesztiválon: az alkalomra népviseleti kiállítást, erdélyi cigányzenekar koncerteket és táncházat rendez. Tóth Melinda, a Hagyományok Háza programmenedzsere az MTI-nek elmondta: a koncerteket a Roma sátorban tartják minden este hat órakor. Az első alkalommal, augusztus 9-én a nagybányai cigányzenészek lépnek fel, akikkel együtt játszik majd Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója is.

MTV Híradó, 2006. július 31.


A magyar cimbalom nagymestere

Egy igazi magyar cigányzenekar mind a mai napig elképzelhetetlen a Jókai által magyar zongorának nevezett cimbalom nélkül. Érdekes és híres hangszer ez, amely ma már világszerte megbecsült. A klasszikus nagyzenekarokban is kivívta helyét, ám vidékünkön mégis kevéssé ismert. Ezen szeretett volna változtatni Unger Balázs, a Népművészet Ifjú Mestere címet nemrégiben elnyert magyarországi cimbalomművész, aki évek óta részt vesz a Viskről Magyarországra származott Pál család által szervezett tiszapéterfalvai Népzenei, Néptánc, Kézműves és Hagyományőrző Tábor munkájában és igyekszik megismertetni a kárpátaljai fiatalokat ezzel az autentikus magyar hangszerrel.

Kárpátinfo, 2006. július 31.


Vajdaszentiványi néptánctábor boszorkányégetéssel

Lovaglás, kirándulás, táncoktatás, táncház és bál, énektanulás, a hagyományokkal való ismerkedés várja azokat a néptánckedvelőket, akik ellátogatnak ezen a héten Vajdaszentiványra. A július 30 és augusztus 6. között zajló rendezvényt a Zichy-Horváth Egyesület szervezi a polgármesteri hivatal, valamint a zalaegerszegi Zala Néptánccsoport támogatásával.

Krónika, 2006. július 31.


Népszerűek voltak a kiegészítő foglalkozások is a X. Gyimesközéploki Tánctáborban
Tegnap is ma mentek haza

A tavalyihoz képest népesebb volt idén a gyimesközéploki tánctábor: a szervezők szerint a múlt évben az árvizek során megrongálódott utak miatt mondtak le sokan róla. Ebben az évben már gyarapodott a létszám, kétszáznegyvenen vettek részt az egyhetes rendezvénysorozaton. A tizedik alkalommal megrendezett tábor egyik különlegessége a napközis foglalkoztatás. Sokan érkeztek kisgyerekekkel, így az apróságokkal Galaci Hajnal tanítónő foglalkozott, hogy a szülők napközben részt vehessenek a különböző tanfolyamokon.

Krónika, 2006. július 31.


A népzene ünnepe

Kulturális programok bő választékát kínálva folytatódott szombaton Hajdúszoboszlón az évről évre ismertebb és egyre népszerűbb Szoboszlói folkhétvége. A már tizenegyedik alkalommal megrendezett fiesta három napon át ad lehetőséget a bemutatkozásra a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet hazai és határon túli képviselőinek.

Hajdú Online, 2006. július 29.


Egy „későn született” hagyományőrző

Kalocsai Mária népdalénekes már csecsemőkorában mózeskosárban járta szüleivel a Gyöngyös környéki falvakat, amikor édesapja a helyi népdalokat gyűjtötte. A „korai kezdés ellenére a 27 éves lány csupán hét évvel ez előtt kerül igazán közeli kapcsolatba az ősi dallamokkal.

Heves Megyei Hírlap, 2006. július 29.


Nemzetközi folklórkavalkád

A népzene uralta a XI. nógrádi nemzetközi folklórfesztivál megnyitóünnepségét szerda délután, illetve kora este Somoskőn. Elsőként nyolc havasi kürt szólalt meg a várfokon, a dudaszót a magyar, a szlovák és az Európai Unió himnusza követte, majd a tárogató és a furulya hangja töltötte be a Váralja teret.

Nógrád Megyei Hírlap, 2006. július 29.


Néptánc
Gyöngygallérok és csuvasok Szegeden

Negyvenedik alkalommal rendezték meg idén a Szegedi nemzetközi néptáncfesztivált, amelyhez ezúttal a Szeged Táncegyüttes is csatlakozott házigazdaként (a Bartók Béla Művelődési Központ és a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány mellett). A magyar néptáncmozgalom egyik legnagyobb rendezvényén az 1966-os első fesztivál óta az egyik évben hazai együttesek lépnek fel, a másik évben pedig nemzetközi néptánctalálkozónak ad otthon Szeged. Idén jubileumi nemzetközi néptáncfesztiválon ünnepelnek a művészegyüttesek: a rendezvény szervezői az előadásokkal az európai népek és nemzetek folklórjában mutatkozó hasonlóságokat és kölcsönhatásokat szeretnék megmutatni.

Magyar Nemzet Hétvégi Magazin, 2006. július 28.


Jubileumi tánctábor Gyimesközéplokon

A Gyimes-völgye egyik jelentős kulturális és idegenforgalmi rendezvénye a Gyimesközéploki Nemzetközi Tánctábor. A mostani szervező csapat számítása szerint a tizedik a jelenleg zajló tábor a nemzetközi tánctáborok sorában. Szerda délután nagy nyüzsgés volt a helyi művelődési házban és környékén. Éppen gyógynövénytúráról érkezett vissza a társaság egy része, mások az ezeréves határnál ismerkedtek a hely nevezetességeivel, egy apróbb csoport pedig lencsevégre való témákat keresett.

Hargita Népe, 2006. július 28.


Szécsény
Nyári tánc Bátonytól Belgiumig

Igen gazdag a szécsényi néptáncosok nyári programja. Őze János, a Palóc tánccsoport vezetője elmondta, hogy július 8-án Parádon a palóc tájegységet képviselő tánccsoportok fesztiválján vettek részt. Tavaly a lengyelországi Novi Targban olyan sikerrel szerepeltek, hogy meghívást kaptak az ez évi krakkói fesztiválra. A csoport július végén utazik a háromnapos fesztiválra. Augusztus 26-án a szlovákiai Rozsnyón szerepelnek. A következő állomás Belgium. A nemzetközi fesztiválon rajtuk kívül skót, ír, cseh és belga táncosok mutatkoznak be.

Nógrád Megyei Hírlap, 2006. július 28.


Az álomszövő mesemondó
Berecz András szerint sápadt és unalmas világunkon a mesével is igazíthatunk.

Önfeledt kacagással telt el az az egy órácska a topolyai tájház udvarán, amit egyik forró, júliusi vasárnap délután Berecz András mesélőt hallgatva töltött ott a szépszámú közönség. A gyerekek éppúgy élvezték, mint a felnőttek, akik közül sokan szinte szájtátva lesték az előadó minden szavát, fordulatos, jóízű magyarsággal elhangzott beszédét, énekét.

Magyar Szó, 2006. július 28.


Kis falu, nagy tábor

Kétévi kihagyás után ismét benépesült Kanizsamonostorán a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület székháza és udvara. A felnőttekkel, oktatókkal együtt 101 lakója volt a VIII. Gyermek Népitánc-tábornak, vagyis szinte több mint magának a falunak. A hetven gyereket két csoportra, alsósokra és felsősökre osztották, akikkel a szabadkai Brezovszki Roland és Tamara, valamint a nyíregyházi Éder Róbert és Hegedűs Zsuzsanna népitánc-oktató pár foglalkozott. A talpalávalóról a Véka zenekar gondoskodott, mely Szenttamáson alakult ugyan, de temerini és adai tagjai is vannak.

Hét Nap, 2006. július 28.


Andrásfalvy Bertalan
Európa Kulturális Fővárosa - Hogyan felelhetünk meg a címnek?

Sokszor, naponta eszembe jut a Pécs városát ért kitüntető cím és kihívás. Hogyan felelhetünk meg legjobban, mit vár tőlünk az európai nemzetek közössége, mit adhatunk nekik az ideutazó látogatókon keresztül? Még nem ismerem a programterveket, pedig érdemes lenne azokat időben, részleteiben, széles közönség és szakemberek bevonásával megvitatni, mielőtt végleges formát kapnának. Félő, hogy már megalakult egy szűkebb csapat, mely megfellebbezhetetlenül mindent el fog dönteni.

Dunántúli Napló Online, 2006. július 27.


Szeged
Ma nyílik a néptáncfesztivál

Idén negyvenéves a szegedi nyári néptáncfesztiválok hagyománya. Az érdeklődők szerdától színpadi és utcai előadásokon is láthatják a négyszáz hazai és külföldi táncos produkcióit. A fellépők több csoportja ázsiai országokból látogat el hozzánk.

Délmagyarország Online, 2006. július 26.


Városokban, falvakban pezseg a kultúra

Harmincöt hazai és két szlovákiai településen bonyolítják le a VI. Abaúji Művészeti Fesztivált. Az augusztus 20-ig tartó programsorozatot évről évre, fokozatosan építette ki és csiszolta az encsi Városi Művelődési Központ és Könyvtár.

Borsod Online, 2006. július 26.


Matyó lakodalmas

Mindig nagy siker, amikor a Matyó Együttes táncosai felelevenítik a legjelesebb ünnepek egyikét, a lakodalmast. Ezen a napon nem csupán nézői lehetnek a színes forgatagnak, hanem tevékeny résztvevői is. Táncolhatnak a lakodalmas néppel és az ifjú menyecskével, a hagyományos lakodalmi fogásokat tréfás rigmusok kíséretében tálalják fel a vendégeknek.

Borsod Online, 2006. július 26.


Első találkozó a Székely-Mezőségen

Először szervezték meg, de ez nem érződött. A frissességen, jókedven igen, a szervezésen nem: miközben végig ott lebegett az újdonság, a hagyományalapítás egyedi hangulata, a rendezési oldal pontossága és sokoldalúsága precizitása meggyőzőnek bizonyult – mindenki jól érezte magát a rendezvényen.

Népújság, 2006. július 25.


Magyarlapádon nem sajnálták a vendégszeretetet

Kilencedik alkalommal rendezték meg július 16–23. között Magyarlapádon a népzene- és néptánctábort, amelyen körülbelül másfélszázan vettek részt. Sipos Ferenc lapádi vállalkozó, a tábor egyik kezdeményezője és szervezője szerint az ötödik találkozótól változott meg a tábor és a falu viszonya.

Szabadság, 2006. július 24.


Csángó lakodalmassal kezdődött a tizedik Gyimesi Tánctábor

A vasárnaptól vasárnapig tartó gyimesközéploki tánctábort a sötétteleki együttes Csángó lakodalmas című előadása nyitotta meg tegnap. Ezen a héten – szerda kivételével, ekkor gyógynövénygyűjtéssel egybekötött kirándulást szerveznek a Rákóczi-várhoz, az ezeréves határhoz – egész napos programok várják a táborlakókat.

Krónika, 2006. július 24.


Hamarosan indul a XVI. Csángó Fesztivál

A Jászság Népi Együttes Folklór Kulturális Közalapítvány rendezésében idén tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Csángó Fesztivált Jászberényben augusztus 3. és 8. között. A fesztivál honlapja már elérhető, ahol többek között olyan infókkal lehetünk gazdagabbak, mint a rendezvénysorozat története, célja, feladata, s természetesen a program sem hiányozhat a site-ról.

Egységes Regionális Információs Közművelődési Adatbázis - ERIKANET.HU, 2006. július 24.


Pickézés Magyarlapádon

Július 16-23. között, kilencedik alkalommal rendezték meg a Nagyenyedtől kőhajításnyira lévő Magyarlapád községben a Maros-Küküllőmenti Népzene- és Néptánctábort. Habár idén az árvíz és a baromfi-influenza elriasztotta a vendégek egy részét, a környékbelieken kívül így is nyolcvanra tehető a külföldiek - magyarországiak, osztrákok, németek - száma, sőt japán vendég is érkezett.

Új Magyar Szó, 2006. július 24.


A bánsági etnikumok fesztiválja

Oravicabányán csütörtökön zajlott a bánsági etnikai közösségek hatodik fesztiválja. A népviseleti bemutatót a Krassó-Szörény megyei és szerbiai fúvószenekarok, szerb, cseh, horvát, magyar, német, roma, szlovák és ukrán néptáncegyüttesek seregszemléje követte.

TriplexNews, 2006. július 20.


Szlovák és cseh vendégek a kapuvári néptánctáborban

Első alkalommal rendezik meg a kapuvári nemzetközi néptánctábort. A honi táncosokon túl cseh és szlovák vendégek is érkeztek a kapuvári vendégházba. Az egyhetes rendezvény alatt – élő zenei kísérettel – a környék hagyományaival ismerkednek a résztvevők.

Kisalföld, 2006. július 20.


Áll a bál Felsősófalván

Vasárnap, július 16-án elkezdődött Felsôsófalván a Pipacsok Néptáncegyüttes egyhetes tánctábora, tudtuk meg László Csaba művészeti vezetőtől. A tábor változatos programjának alapja a táncoktatás; a résztvevôk számos népi tánccal ismerkedhettek meg, többek között a pálpataki, balázsteleki magyar, valamint forrói táncokkal. A program további díszítôelemeihez tartozik a népdaloktatás, illetve népzeneoktatás vonós hangszerekkel és cimbalommal.

Népújság, 2006. július 19.


Magyar fellépők a Viljandi Folkfesztiválon

Tizennegyedik alkalommal rendezik meg a Viljandi Folkfesztivált, amelyen ezúttal a Csík zenekar képviseli hazánkat. A közép-észtországi kisváros július 20-23. között francia, ír, baszk és magyar népzenétől lesz hangos, a helyi muzsikusok mellett az említett nemzetek fiain és lányain kívül finnek, amerikaiak, oroszok, svédek és bolgárok is színpadhoz jutnak.

uno.hu, 2006. július 19.


Néptánc tábor Magyarlapádon

Magyarlapádon vasárnap este megnyílt a IX. Maros és Kisküküllő menti Népzene és Néptánc Tábor. A július 23-ig tartó rendezvényen táncoktatás, népi hangszeroktatás és szórakoztató műsorok szerepelnek. A magyarlapádi, magyarózdi, Kisküküllő menti magyar, román és cigány táncokat Kis István és párja, Jánosi Attila és párja, valamint Kis-Demeter Erika és párja tanítják be.

Nyugati Jelen, 2006. július 18.


Méta tábor - Karád
Japán és ausztrál ifjú járta a magyar néptáncot

Karádon szombaton közös táncházzal ért véget a XV. MÉTA Nemzetközi Népzenei és Néptánctábor. A Horváth János Művészetoktatási Intézmény és a MÉTA zenekar közös szervezésében hatodik alkalommal adott helyet a település a rendezvénynek. Almási Zsuzsa táborvezető elmondta: a legfontosabb cél, hogy a fiatalok naponta tanulják a zenét és a táncot. Hozzátette: persze az igazi feladat az, hogy őrizzék és ápolják a hagyományt.

Somogyi Hírlap, 2006. július 18.


Folklórtalálkozó Mezőpanitban

Nagyszabású I. Székely-Mezőségi Hagyományőrző Folklórtalálkozót szerveznek július 22-én a Maros megyei Mezőpanitban. A folklórtalálkozóra elhozzák a híres, Európát járt mezősámsondi citerazenekart, ott lesznek a kivételes értékeket őrizgető mezőkölpényi adatközlők és nótafák, a mezőfelei népművészek, és megjelenítődik a Mezőbánd környéki tanyavilág is.

Új Magyar Szó, 2006. július 17.


Népdalok, mint egy gyöngysor

A Kárpát-medence tájairól hozott népdalokat a Bartók Fesztiválon megrendezett koncertjére Szvorák Katalin, aki Bartók gyűjtésének legszebb gyöngyszemeit is énekelte. - Csodálatos körutazást teszünk ma a Kárpát-medencében Szvorák Kati révén, aki sokat tett azért, hogy a magyar folklór világszerte ismertté váljon - mondta Joós Tamás, az MMIK igazgatója, a Bartók Fesztivál szombat esti programjának házigazdája, majd egy személyes élményt osztott meg a közönséggel bevezetésül. Azt mondta, Szvorák Katit hallgatva találkozott azzal az élménnyel, amit a görögök katarzisnak hívtak.

Vas Népe, 2006. július 17.


Nyolcadszor szerveztek néptánctábort a Maros megyei Jobbágytelkén
Zene és tánc éjjel-nappal

Az Öves, a Cinige, a Háromszék együttes, illetve a péterlaki muzsikusok húzták a talpalávalót egy héten át a Maros megyei Jobbágytelkén, ahol a Folk Center Alapítvány nyolcadik alkalommal szervezte meg az immár hagyományosnak számító tánctábort. Az alapítvány két elnökének, Ferencz Zsoltnak és Puskás Attilának ezzel újabb vágya valósult meg, hiszen közel kétszáz résztvevő érkezett Erdélyből, Magyarországról, Németországból, sőt még Ausztráliából is, hogy egy hétig táncolni tanuljon.

Krónika, 2006. július 17.


Néptánckutatók nemzetközi tanácskozása

Július 10–16. között zajlott Kolozsváron a Nemzetközi Népzenei Tanács (International Council for Traditional Music – ICTM) Etnokoreológiai Szakosztályának konferenciája. A 24. alkalommal megszervezett tanácskozásra az ICTM és a Tranzit Alapítvány közös szervezésében került sor, malajziai, hawaii, tajvani, dél-amerikai, írországi, angliai, franciaországi, németországi, svédországi, norvégiai, görögországi, magyarországi, horvátországi, kanadai stb. résztvevőkkel. A népzenei tanácsot 1947-ben alapították diákok és zenészek Londonban, első elnöke Ralph Vaughan Williams volt, őt követte Jaap Kunst, majd Kodály Zoltán.

Szabadság, 2006. július 17.


Hazafelé a Muzsikás
Az eltelt évtizedek alatt a zenekar nem vesztett erejéből

A Muzsikás: kazetták és lemezek az egykor volt gimnáziumi kollégiumban, később az egyetemi albérletekben. Dalok vizsgák utáni estéken. A betyárnóta és az Azt gondoltam, eső esik… És Éri Péter somogyi furulyaszava. Muzsikást hallgatni ma olyan, mint hazajárni.

Magyar Nemzet, 2006. július 15.


Miben tévedett Bartók Béla?

A Muzsikás együttes koncertjével kezdődött tegnap a Hazafelé háromnapos népzenei fesztivál a Művészetek Palotájában. Hamar Dániel a zenekar alapító tagja a Klubrádióban elmondta: az eredeti népzene sokkal lassabban tűnik el, mint ahogy azt Bartók megjósolta. Ezt jelzi, hogy sok fiatal kezd népzenével foglalkozni.

Klub Rádió, 2006. július 15.


Pásztó
Madách-díj után, munka közben a Muzsla néptáncegyüttes

A szíves meghívásnak eleget téve látogattam el a pásztói városi művelődési központba, a Muzsla meghitt otthonába, ahol minden pénteken délután hat órától este kilencig a sikeres fellépések, fesztiváldíjak és a szeretett publikum vastapsának a megalapozása történik: itt és ekkor próbálnak az együttes tagjai. Az 1983-ban alakult együttes eredendő erénye, hogy megszállottan vállalja a magyar néptánchagyományok ápolását, a magyarság lakta területek táncainak bemutatását.

Nógrád Megyei Hírlap, 2006. július 15.


Felhőtlen, vidám napok Jobbágytelkén

Sebest, forgatóst, csűrdöngölőt stb. hallgathattak egy héten át Jobbágytelkén, a Folk Center Alapítvány által szervezett VIII. marosszéki népzene- és néptánctáborban. S ahogy ilyenkor szokott, egy hétig megelevenedik a falu, városiak költöznek a Nyárád menti dombok közé, hogy elmerüljenek a népi kultúrában, táncot, éneket tanulva s szakelőadásokat hallgatva közelebbről ismerkedjenek hagyományainkkal.

Népújság, 2006. július 14.


Zsibai legényes és táborzsivaj
Közel kétszázan figyeltek tövisháti népszokásokra Szilágycsehen

Ma zárul Szilágycsehen a Zsibai Nemzetközi Népzene, Néptánc és Kézműves Tábor, mely Bodea György táborparancsnok szerint egyedülállóan foglalkozik a szilágysági tánc gyűjtésével és oktatásával. A tábor neve a zsibai legényesből származik, miszerint addig kell járni a táncot, míg el nem zsibbad a lábad. A résztvevő V-VIII osztályosok, gimnazisták és felnőttek két párhuzamos altáborban gyarapíthatták tudásukat: néptánc, népdalok, valamint színjátszás, rendezőképzés, versmondás és bábozás csoportokban.

Új Magyar Szó, 2006. július 13.


VI. Kárpát-medencei néprajzi nyári egyetem - Mezőség
2006. augusztus 13-19.

Az Országos Magyar Diákszövetség 2006-ban is megszervezi a Kárpát-medencei néprajzi nyári egyetemet, a helyszín ez alkalommal a Mezőség. Nyári egyetemünket nemcsak néprajz, illetve a társadalomtudományok valamely ágának hallgatói figyelmébe ajánljuk, hanem mindazoknak, akik érdeklődnek a népi kultúra, a hagyományok, az épített örökség és a földrajzi látnivalók iránt. A programban egyaránt szerepelnek előadások és tanulmányutak, valamint kirándulások.

Országos Magyar Diákszövetség, 2006. július 13.


Hagyományőrzés élőben, a földeken

Aratófesztivált rendeznek a hétvégén Szilban. Háromszáz szereplő mutatja be a nyári munkához kapcsolódó szokásokat, lesz aratófelvonulás, koszorúköszöntés és aratóbál is. A szili Hagyományőrző néptáncegyüttes tagjai a csoport fennállásának több mint hét évtizede alatt mindig törekedtek arra, hogy a faluhoz kötődő szokásokat megőrizzék, ápolják. Évről évre felelevenítik a húsvéti locsolkodást és eltáncolják a szili búcsút. Most hétvégén az aratáshoz kapcsolódó hagyományokat mutatják be.

Kisalföld, 2006. július 13.


Hagyományőrzők találkozója Paniton

A székelykövesdi Pro Regio Egyesület, a mezőpaniti Monográfia Alapítvány, a mezőmadarasi Mezőmadarasért Fejlesztési Egyesület, valamint a Mezőbánd- és Mezőcsávás RMDSZ kerületek közös szervezésében kerül sor 2006. július 22-én Mezőpaniton az első Székely-Mezőségi Hagyományőrző Folklór Találkozóra. Az egész napos rendezvény helyszíne a mezőpaniti iskolaközpont, ahol néptáncbemutatók, népdalelőadások, kézműves foglalkozások, népművészeti és képzőművészeti tárlat, valamint tudományos értekezlet várja az érdeklődőket. A Maros Művészegyüttes előadása és reggelig tartó táncház zárja a rendezvényt.

Mediatica.ro, 2006. július 12.


Az Alba Regia Néptáncegyüttes vendégszereplése a Hagyományok Házában

Az Alba Regia Néptáncegyüttes júliusban hat alkalommal is vendégszerepel a Hagyományok Háza Vásárhelyi László táncszínpadán. Az első előadást július 18–án láthatják az érdeklődők. A székesfehérvári illetőségű együttes szereplésének érdekessége, hogy mind a hat alkalommal a nyári szabadságát töltő Magyar Állami Népi Együttes műsorát, a Földön apám fia volnék című darabot adják elő. Egyszeri és kivételes alkalomról van szó tehát, mely igazi csemegének számíthat a néptáncrajongók számára.

Budapest Portál, 2006. július 12.


Vargyasi Hagyományőrző Néptánctalálkozó

Szombaton ötödik alkalommal tartották meg a Vargyasi Hagyományőrző Néptánctalálkozót. A Csudálókő vendégeiként felléptek a Magyarországról érkezett felsőtárkányi hagyományőrzők, a baróti Erdővidék és Tulipán, a nagybaconi Pásztortűz, az olaszteleki Liliom néptáncegyüttes, a vargyasiak pedig fonósjátékot adtak elő.

Háromszék, 2006. július 10.


Fiatal néprajzosok a Csángó Csűrben

A hét végén tartották a fiatal néprajzkutatók III. szemináriumát a zabolai Csángó Csűrben. A „szeminárium” szó helyett én inkább fiatal néprajzosok műhelyének nevezném a maga nemében páratlan zabolai intézményt, ahol elsősorban a moldvai csángómagyarok életvitelének tanulmányozására figyelnek, különös tekintettel a csángók tárgyi és szellemi néprajzára.

Háromszék, 2006. július 10.


Sárközi lakodalom: július 19-23.

Vendéghívók vagyunk, látják kigyelmetök / Örömöt hirdető vőfélyi követők... E szavakkal és sok más csábító mondattal hívogatja a vőfély Sárköz lakosságát és a több ezer vendéget Tolna megye egyik leghíresebb rendezvényére, a Sárközi menyegzőre, amit július 19-23. között rendez a hat sárközi település - idén - Sárpilis főszervezésében. Az első lakodalmat negyven évvel ezelőtt rendezte az országszerte ismert néprajzi gyűjtő, Bogár István népművelő-tanító, aki akkor a hétszáz lelkes Sárpilisen tanított. A mostani ötnapos rendezvényen róla is megemlékeznek, például Őcsényben utcát neveznek el róla.

Népszabadság, 2006. július 10.


Kalákás táborozók Lázárfalván – Épül a Tókerti Tánctanoda

Amióta az András Alapítvány a lázárfalvi Tókerti Tánctanoda nevű malomtanyán táncoktató központot hoz létre – ahol jelenleg is Kaláka-mozgalom zajlik –, ez a birtok vette át a lázárfalviak élénk központjának számító kőkeresztje körüli térség egykori szerepét.

Erdély ma, 2006. július 6.


Népzenei fesztivál a Művészetek Palotájában

Hazafelé címmel magyar népzenei fesztivált rendeznek a Művészetek Palotájában július 13-ától. A három napos esemény házigazdája a világhírű Muzsikás együttes. A Muzsikás az erdélyi tradicionális zene jegyében tartja nyitó hangversenyét július 13-án este fél nyolctól Petrás Mária moldvai énekes társaságában. Elhangzanak szokásdallamok, táncdallamok, balladák, egyházi énekek és improvizációk a Dunántúlról, Szatmárból, Erdélyből és Moldvából. Mindezt Erdély egyik legszebben muzsikáló falusi zenekara, a Magyarpalatkai Banda játéka teszi különlegessé.

Népszava, 2006. július 5.


Öcsön világ- és népzenei falu, csángó völgy ötven vendéggel
Művészetek Völgye tizennyolcadszor

A hagyományosnak nevezhető programokon túl újak is lesznek: többek között Öcsön világ- és népzenei falu, csángó völgy ötven vendéggel, Krétakör ufóbázis, zsidó tematikájú programok.

Magyar Nemzet, 2006. július 4.


DokuZóna
Kodály és Bartók népzenekutatásai a Felvidéken 1-3.

Az idei év többszörös évforduló a két magyar zeneóriás tevékenységének tükrében. 2006-ban ünnepeljük Bartók Béla születésének 125. évfordulóját, s immáron évszázados Kodály Zoltánnak az a fonográfos népzenegyűjtése, amelyet a Felvidéken, Zoborvidéken végzett. Három részes filmünkben felvidéki gyűjtéseiket mutatjuk be az érdeklődőknek.

MTV Híradó, 2006. július 4.


Felélesztik a bálványosi folklórünnepet

Több mint másfél évtized után először próbálkoztak Bálványosfürdőn a messze földön híres néptáncfesztivál felélesztésével. Daragus Attila, az Országos Faluturizmus Szövetség (ANTREC) alelnöke eredetileg az üdülőtelep központjában rendezte volna meg az eseményt, a szeszélyes időjárás miatt azonban azt a Vár vendéglőben, néhány programpont kihagyásával tartották meg.

Krónika, 2006. július 3.


Már nem „majális” a Szejke-fesztivál

„A kezdetekkor úgy tűnt, újraéled a táncházzal az eredeti néptánc, népzene. Akkor tiltották, mégis mozgalommá terebélyesedett, ma szabad, és elenyészni látszik. A legtöbb helyen már csak gyerekfoglalkozásként létezik” – jelentette ki a hétvégén Szép Gyula Székelyudvarhelyen. Az erdélyi táncházmozgalom egyik alapítója a 40. Szejke Népzene- és Néptáncfesztivál nyitórendezvényén tartott előadást – mintegy harmincfős hallgatóságnak. A konferencia előadói között Kallós Zoltán és Pozsony Ferenc néprajzkutató neve is szerepelt, ők azonban nem tehettek eleget a meghívásnak.

Krónika, 2006. július 3.


Ezer Székely Leány Napja – Még a szakadó eső sem tudta elmosni

Nemcsak a színpad és a vizes fű csúszott a szombati Ezer Székely Leány Napján, hanem a programok is. Sajnos az eső több ízben eleredt. Háromórás tolódással kezdődhettek a színpadi táncprodukciók, de a délutáni műsorba is beleesett az eső. Az érdeklődők egy része az erdő alá és a sátrakba húzódott, többen hazamentek, az esti rockoperára mégis benépesült a Csíksomlyói Nyereg.

Hargita Népe, 2006. július 3.


Utazás a zene varázsszőnyegén

Május idusán a fellegekbe való utazásra invitálták a Dózsa Művelődési Ház szervezői a közönséget. A publikum jegyet váltott egy varázsszőnyegre, amely térben és időben elröpítette őket a zene csodás világának változatos tájaira. Lovász Irén, népdalénekes, 2005 tavaszán kiadott „Fellegajtó” című lemezén hallható dalok csendültek fel ezen a koncerten, nem megszokott tolmácsolásban. A hagyományos és a mai dallamvilág keveredése érdekes élményt nyújtott.

Zene.hu, 2006. július 1.


Művészetek vára kívül-belül
Kézművesek, viharsarki néptáncosok, nyári színházi megnyitó

A gyulai vár elé települt a Dél-Alföld népművészete. Kézművesek, néptáncosok, népzenészek kínálják portékáikat, adnak ízelítőt a népművészet kincseiből, míg a várba beköltöznek hetekre a művészetek. A VII. Körös-völgyi sokadalom a Dél-Alföld népművészetének, néphagyományainak, népi kismesterségeinek ünnepe. A vár előtt, az úgynevezett sokadalmi téren 157 kézműves mutatja be mesterségének legjavát tegnaptól. A népművészeti ünnepen 600 néptáncos és népzenész lép fel.

Békés Megyei Hírlap, 2006. július 1.


www.bodrogkoz.hu
ÚJ BODROGKÖZI HONLAP

Új honlappal bővült a városunk tudományos és kulturális életét bemutató internetes paletta. A Bodrogköz tánc-, zenei- és játékhagyományát bemutató honlapot a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Nemezeti Kulturális Alap támogatásával A Művelődés Háza hozta létre. Ez a honlap az első, egy terület hagyományos kultúrájának különböző részeit bemutató adattár Magyarországon. A www.bodrogkoz.hu oldalra kattintva önálló menüpontok alatt találhatják az érdeklődők a honlap létrejöttének körülményeit bemutató oldalt, a kutatástörténetet, a bodrogközi tánchagyományok, a zenei élet és a játékhagyományok rövid összefoglalásait.

Sárospataki Művelődési Ház, 2006. július 1.


Sokadalom
A népművészet és a mesterségek ünnepe
Gyerekeknek körhinta és tekergő, felnőtteknek gulyás és pogácsa

A Körös-völgyi sokadalom elsődleges célja, sajátos arculata nem változott hét év alatt. Bemutatni a dél-alföldi népművészet páratlan értékeit — erről szól a péntektől vasárnapig tartó rendezvénysorozat Gyulán. Tíz meghívott egyesület 150 kézművese tart bemutatót az Alföld, valamint Szabolcs-Szatmár és Baranya népművészetéből. Soha ennyi néptáncos nem volt még Gyulán: három nap alatt hatszázan lépnek fel.

Békés Megyei Hírlap, 2006. július 1.