Folkrádió

Tallózó

55 éves a Magyar Állami Népi Együttes
Jubileumi előadássorozat - Szeptember 13-15., Művészetek Palotája

Az együttes több mint öt évtizedes fennállása alatt 4 világrész 44 országának színpadain lépett fel és több mint 7,5 millió néző elismerését vívta ki. Hazai székházában (Budai Vigadó, 1011 Budapest, Corvin tér 8.) évi 100 előadást tart, de rendszeres vendége a Nemzeti Táncszínháznak, valamint a határokon túli magyarlakta területek színházainak is.

ma.hu, 2006. augusztus 31.


XII. Bonyhádi Országos Népzenei Találkozó - Felhívás
Jelentkezési határidő: 2006. szeptember 22.

A találkozón való részvételre a Magyar és a Kárpát-medencei nemzetiségek zenéjét játszó zenekarok, valamint énekesek és hangszeres szólisták jelentkezését várjuk. A népzenei találkozók hagyományaihoz híven továbbra is a még kevésbé ismert hangszeres együttesek és szólisták számára szeretnénk megmérettetési lehetőséget kínálni felnőtt és ifjúsági kategóriákban.

Folkrádió, 2006. augusztus 31.


IV. Söndörgő Fesztivál és Vujicsics Tihamér Emléknapok
Szentendre Duna-korzó, 2006. szeptember 1-2.

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre Szentendrén a város egyik legnagyobb zenei fesztiválja, a Söndörgő Fesztivál és Vujicsics Tihamér Emléknapok. A fesztivál megrendezéséhez a Vujicsics Tihamér Zeneiskola is csatlakozott, ahol a neves zeneszerző és népzenekutató életét és munkásságát bemutató kiállítást tekintheti meg a közönség. Fellépnek a délszláv népzene leghíresebb magyarországi előadói: a Vujicsics Együttes, a Kolo Zenekar, Versendi Kovács József és Zenekara, illetve a házigazda Söndörgő Együttes, akik Oj Javore című új lemezüket mutatják majd be. A magyar népzenét az Állami Népi Együttes primása, Pál István Szalonna és barátai képviselik majd, koncerttel és táncházzal.

Söndörgő zenekar, 2006. augusztus 30.


Magyar néptánctanfolyam indul

Hamarosan új képzés indul Marosvásárhelyen, amely – tárgyában – eléggé ritka madár errefelé. A nemrégiben megalakult Maros Megyei Koreográfusok és Néptáncegyüttesek Egyesülete ugyanis jövő hónaptól néptánc-tanfolyamot indít, amelyre bárki jelentkezhet. Az induló kurzusról beszélgettünk Molnár József koreográfussal, leendő képzési táncoktatóval.

Népújság, 2006. augusztus 30.


Próbateremről álmodik a Maros
Huszonöt évvel ezelőtt alakult a makói táncegyüttes

Az alakuláskor biztos intézményi háttérrel indult, manapság a közhasznú civil szervezetek küzdelmes életét éli a makói Maros Táncegyüttes. Az idén éppen negyedszázados művészeti csoport most önálló próbatermet szeretne. Éppen huszonöt éve kapta kézhez Tóthné Döme Mária a diplomáját és hozzá a feladatot: még abban az évben indítsa el a szervezett néptáncoktatást Makón. Az egykori József Attila Művelődési Központ fiatal munkatársa így látott hozzá a Maros Táncegyüttes megszervezéséhez. Kezdetben két helyi általános iskolában tanított néptáncot, majd egy újabb csoporttal kiegészülve, már a művelődési ház támogatását élvezve jutottak próbateremhez és biztos anyagi háttérhez a táncosok. Ebből a magból fejlődött ki az elmúlt negyedszázad alatt az a művészeti csoport, amelyet a népi kultúra szeretete, a hagyományok ápolása mindmáig egyben tart.

Délmagyarország Online, 2006. augusztus 30.


PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
Művészeti vezetőt keres a Bartók Táncegyüttes

A művészeti vezető feladatai:
• a Bartók Táncegyüttes hagyományaihoz, irányvonalához hűen a szakmai, művészeti munka irányítása,
• próbák szervezése, illetve vezetése,
• koreográfiák készítése,
• előadások, rendezvények, turnék irányítása,
• a korosztályos csoportok művészeti munkájának összehangolása.

Bartók Kulturális Táncegyesület, 2006. augusztus 30.


Nemzetiségi folklór programok

Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) mint a nemzetiségek könyvtári ellátásáért felelős intézmény különös figyelmet fordít arra, hogy minél szélesebb körben megismertesse, népszerűsítse a Magyarországon élő nemzetiségek sajátos kultúráját. Szeptember 26-án hat népcsoport mutatkozik be ennek jegyében.

Új Könyvpiac, 2006. augusztus 30.


Indulnak a győri Lippentő tánccsoportjai

A Lippentő Táncegyüttes megkezdi 2006-2007 évi próbaidőszakát. Kocsis Enikő és Fitos Dezső, az együttes vezetői szeptember 1-én 17 órától a győri Újvárosi Művelődési Házba (9025 Győr, Liget u.) várják azokat a győri és Győr környéki gyerekeket, akik szívesen részt vennének a csapat munkájában.

Folkrádió, 2006. augusztus 29.


Hagyományok Háza idén első alkalommal mutatkozott be a Sziget Fesztiválon

A Hagyományok Háza idén első alkalommal mutatkozott be a Sziget Fesztiválon. Az alkalomra nép-viseleti kiállítást, valamint koncerteket és táncházat rendeztünk erdélyi és hazai zenekarok részvételével. A koncertekre minden este hét órától a Roma sátorban került sor. Az első napon, augusztus 9-én, nagybányai cigányzenészek léptek fel, akikkel együtt játszott Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója is. A zenekar elképesztő virtuozitása - például a gitáros Florin Stefan játéka - autentikus előadásmóddal párosult, és nem utolsó sorban kiválóan lehetett táncolni a zenéjükre. A koncerteken fellépett még a váralmási, a bogyiszlói, a Zurgó, a nagysármási, a magyarpalatkai zenekar, valamint Pál István „Szalonna” és bandája.

Hagyományok Háza, 2006. augusztus 28.


Táncosok,figyelem!

Táncos kedvű, 6 évnél idősebb gyermekek, fiatalok jelentkezését várja a Debreceni Népi Együttes felnőtt és utánpótlás csoportja, illetve a Világ Virága Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.

Debreceni Művelődési Központ, 2006. augusztus 28.


Eger
Szakemberek szerint a magyar népzene a magyar lélek tükre

A város már tizedszer adott otthont az évenkénti hagyományőrző Egri Népzenei Gálának. A színvonalas előadásokat szakmai fórumok, prezentációk kísérik. A szervezők minden esztendőben augusztus végén rendezik meg a kétnapos fesztivált, búcsúztatva ezzel a nyarat. Bimbó Zoltán, az idei esemény egyik fő szervezője elárulta: az előadó csoportok között ezúttal versenyt hirdettek, melynek a tétje az volt, hogy a legjobbakkal két és fél órás hangfelvételt készített helyben a Magyar Rádió.

Heves Megyei Hírlap, 2006. augusztus 28.


Egy minuta meg az élet

Kóka Rozália előadóművész legszemélyesebb emlékeit foglalta kötetbe Hegyen s földön járogatok vala - Csángómagyarok között hegyeken innen, hegyeken túl címmel. Az ajánlás Domokos Pál Péter emlékének szól. Nehéz volna meghatározni Kóka Rozália könyvének műfaját, de talán a legjobb vallomásként, konfesszióként - vagy speciális füveskönyvként - olvasni ezt a naplójegyzetekből és visszaemlékezésekből megszületett, a Fekete Sas Kiadó gondozásában frissen megjelent kötetet.

Vas Népe, 2006. augusztus 26.


Európa táncház Miskolcon

Kelta, finn, észt, lett, magyar és csángó népzenére táncolhatnak szombat este a miskolciak az Európa Táncházban. A fesztivál egy egyhetes rendezvény záró eseménye. A nemzetközi folkhéten a balti országokból érkezett népzenészek és táncosok a miskolci Esztenás zenekar vendégeiként több fellépésen vettek részt.

uno.hu, 2006. augusztus 26.


Erdélytől a Dunántúlig

Egerben tizedik alkalommal rendezik meg az Egri népzenei gálát és a hozzá kapcsolódó szakmai napokat. A találkozó holnap délelőtt tíz órakor a Dobó téren nyitókoncerttel kezdődik, majd ezt délután háromtól ugyanitt újabb koncert követi. Este tudományos előadásokkal folytatódik a program: hat órakor a Bartakovics Béla Művelődési Központban A népzenegyűjtő Bartók Béla nyomában Erdélytől Dunántúlig címmel Barsi Ernő népzenekutató tart előadást, majd Méry Margit népzenekutató beszél a magyar népviseletekről, a paraszti öltözködés rendjéről, az öltözködésbeli szabályokról és szokásokról.

Magyar Nemzet, 2006. augusztus 25.


Pécs
Össztánc a Színház téren

Szerda esténként a szokásosnál is több ember látogat el a Színház térre. Ami odavonzza őket, az nem más, mint a most már 11. alkalommal megrendezett táncház. Aki eddig lemaradt, még van egy utolsó esélye, hogy részese legyen egy jó hangulatú szerda estének, mert jövő héten zár a 12 hétig tartó táncházsorozat. Minden héten más nép zenéivel, táncaival ismerkedhettek meg a résztvevők, ezen a héten a ruszin kultúra került előtérbe. Zenéjük magában foglalja a cigány, román, zsidó hangzásokat.

Pécs internetes napilapja, 2006. augusztus 25.


Királyhelmecen rendezik meg szeptember 1-jétől 3-áig az első Csatrangos Országos Népzenei Fesztivált
Hagyományőrző zenészek ünnepe

Premierre készül Királyhelmec. Szeptember 1-jől 3-áig ugyanis itt zajlik majd a Csatrangos Országos Népzenei Fesztivál, melynek fő rendezője a Hagyomány Alap, társrendezője pedig az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes. Farkas Józseffel, a Hagyomány Alap ügyvezetőjével, az Ifjú Szivek menedzserével a fesztivál megszületésének miértjeiről és a programról beszélgettünk.

Új Szó, 2006. augusztus 24.


Cserszegtomaj
Csángómagyar kultúra őrzői

Önzetlen összefogáson és a vendégszereteten alapuló folklórműsornak adott otthont tegnap este a Várszínház, ahol csángómagyar gyermekek adtak műsort. Immár hagyományosan, idén harmadik alkalommal fogadott moldvai csángómagyar gyermekeket a Keszthelyi Nemzeti Kör, a Nagycsaládosok Keszthelyi Egyesülete és a Rákóczi Szövetség, egy hetes nyaralásra. A civil szervezetek tagja és sokan mások teremtették meg a feltételeit annak, hogy ez évben is közel hatvan gyermek nyaralhat a zalai Balaton-parton.

Zalai Hírlap, 2006. augusztus 23.


XVII. Kárpátaljai Magyar Folklórfesztivál

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, a megyei állami közigazgatás művelődési főosztálya, nemzetiségi osztálya, a beregszászi járási állami közigazgatás, a beregszászi járási tanács és a Jánosi Polgármesteri Hivatal szervezésében 2006. szeptember 22-án 13:00 órai kezdettel Jánosiban, a helyi stadionban kerül sor a XVII. Kárpátaljai Magyar Folklórfesztiválra a Beregi Jószomszédsági Nap keretében.

Kárpátinfo, 2006. augusztus 23.


Magyar tánc Dél-Amerikában

A ma nyíló és augusztus 31-ig tartó első nemzetközi folklórfesztivál, az I. Festival Internacional de Danza Folk díszvendége lesz Venezuela állam meghívására a Magyar Állami Népi Együttes. A fesztivál meghívottjait 16 ország együtteseinek pályázatai alapján választották ki. A Magyar Állami Népi Együttes a repertoárján lévő legsikeresebb folklórelőadásaiból összeállított műsorral mutatkozik be a dél-amerikai közönség és a szakemberek előtt. A vendégszereplés során az együttes öt városban lép fel.

Népszabadság, 2006. augusztus 23.


Eger
Sikert aratott a menettánc

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is óriási érdeklődés kísérte a XVIII. Agria Nemzetközi Néptánctalálkozó tegnapi megnyitó rendezvényét a megyeszékhely utcáin, valamint a Dobó téren. A szerdán késő estig tartó fesztiválon összesen hét hazai és külföldi tánccsoport vesz rész.

Heves Megyei Hírlap, 2006. augusztus 23.


NKA Népművészeti Szakmai Kollégium pályázati felhívása
Határidő: 2006. szeptember 20.

Nemzetközi, országos és regionális (2007. április 1-je és 2007. augusztus 31. között megvalósuló) rendezvények, konferenciák, fesztiválok és kiállítások megrendezésére.

Nemzeti Kulturális Alap, 2006. augusztus 23.


Hatodik alkalommal szervezték meg a ProEtnica fesztivált Segesváron
Jövőre kínaiakat is várnak

„Romániában a leghosszabb fesztivál is csupán egy hétig tart, viszont nekünk az idén sikerült tíznaposra bővítenünk a rendezvénysorozatot” – jelentette ki Nicu Mihoc marosvásárhelyi színművész, a segesvári VI. ProEtnica – Romániai etnikai közösségek napjai elnevezésű fesztivál egyik szervezője. Az augusztus 18–27. között zajló rendezvény célja, hogy a más-más nyelvet beszélő, különböző kultúrájú nemzetiségi csoportok jobban megismerhessék egymást, bepillantást nyerhessenek egymás szokásaiba, táncaiba, zenéjébe.

Krónika, 2006. augusztus 23.


Ma temetik Győri Károly zenészt, zenetanárt, a Vujicsics Együttes alapító tagját

A kirándulók és a Vujicsics téren sétálók kegyeletes látványnak lehettek részesei pénteken este. Gyertyák, mécsesek pislákoltak a bárányos szobor talapzatánál egy fiatalember, Győri Karcsi fényképe előtt. Barátai és ismerősei ez évszázados módon emlékeztek, gyászolták az elment barátot, zenésztársat.

Vujicsics együttes, 2006. augusztus 22.


Az erdélyi népi kultúra művelőit is kitüntették vasárnap Budapesten
A népművészet idős és ifjú mestere

A közművelődési, oktatási díjak mellett vasárnap, a nemzeti ünnep alkalmából adták át Budapesten azokat a kitüntetéseket, amelyekkel a magyar állam a népi kultúra művelőinek munkásságát jutalmazza. A Népművészet Mestere díjjal idén tíz olyan személyiséget tüntettek ki, akik az „eredeti hagyományokban nőttek fel”, és akik azt tehetségükkel, egyéniségükkel tovább gazdagították. Akárcsak tavaly, az idén is tízen vehették át az elismerést, közöttük egy erdélyi népművész: a szépkenyerűszentmártoni Lőrincz János. A fiatal (15–35 éves) alkotó- és előadóművészek jutalmazására alapított Népművészet Ifjú Mestere díjat ezúttal tizenöten vehették át, többek között a magyarországi születésű, azonban munkája révén „erdélyinek számító” Nyitrai Marianna.

Krónika, 2006. augusztus 22.


Közel százezer látogató idén
A mesterségek ünnepének fő témája ebben az évben a hímzés és a viselet volt

Közel százezren látogattak ki az idén a mesterségek ünnepére a budai Várba, ahol nyolcszáz mester kínálta portékáit. A vásári hangulat mellett mesterségbemutatók, kézműves-foglalkozások és népzenés-néptáncos műsorok szórakoztatták az érdeklődőket.

Magyar Nemzet, 2006. augusztus 21.


Széki néptánctábor: népviselettől tábortűzig

A széki népviselettel és táncrenddel, valamint a jellegzetes helyi kézműves-mesterségek – bútorfestés, szalmakalap-készítés, szövés és hímzés – alapjaival ismerkedhettek meg a mezőségi Széken tegnap véget ért néptánctábor résztvevői. Az immár kilencedik alkalommal megrendezett Széki Napok rendezvénysorozatot ezúttal is a „laza” szerkezet jellemezte, az előzetesen elkészített órarend csak tájékoztató jellegűnek bizonyult.

Krónika, 2006. augusztus 21.


VIII. Szent István-napi Néptánctalálkozó

Szűknek bizonyult a magyarfenesi művelődési ház udvara a VIII. Szent István-napi Néptánctalálkozó gálaműsorára kíváncsi vendégeknek. A Kolozsvár melletti faluban fellépő hazai és külföldi táncosok előadását sokan a kerítésen kívülről, az utcáról voltak kénytelenek végignézni.

Krónika, 2006. augusztus 21.


Meseíró pályázat és népdaléneklési verseny Bartók Béla és Kodály Zoltán emlékére
Kiírók: Fonó Budai Zeneház és az Aranyelme Tehetséggondozó Egyesület

Elsődleges célunk, hogy a gyerekek és a fiatalok megismerkedjenek a magyar népmesék és népdalok gazdag világával, műfajaival és témáival, és szüleik és tanáraik segítségével feldolgozzák azokat. Mindkét kategória esetében fontosnak tartjuk, hogy a megírt mesék és a választott dalok tükrözzék a gyerekek egyéni világlátását, gondolatait és érzelmeit.

Fonó Budai Zeneház, 2006. augusztus 21.


Szent István-i forgatag

A hét végén ismét sor került a népszerű Szent István-napi Néptánctalálkozóra Kolozsváron és környékén. A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány megalakulása óta támogatja a hagyományőrző és -ápoló tevékenységet. 1999 óta szervezik ezt a nemzetközi kitekintésű néptáncfesztivált, amelyen közép-európaiságunk jegyében az anyaországi, Kárpát-medencei magyar és nem magyar kisebbségi képviselet mellett jelen vannak más európai régiók népcsoportjainak, kisebbségi közösségeinek hagyományos kultúráját bemutató együttesek is.

Új Magyar Szó, 2006. augusztus 20.


Népművészet Mestere, Életfa-díj, Népművészet Ifjú Mestere
Kitüntetések augusztus 20-án

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium vezetői augusztus 20-a alkalmából vasárnap kormánykitüntetéseket, közgyűjteményi, közművelődési és oktatási díjakat, valamint miniszteri elismeréseket adtak át Budapesten, a Néprajzi Múzeumban.

NKÖM, 2006. augusztus 20.


Mohács
Néptáncosok veszik be a várost ezen a hétvégén

A Duna-parti városban idén is megrendezik a nemzetközi néptáncfesztivált. A tömegeket vonzó eseményre immár tizedik alkalommal kerül sor. A programok már csütörtökön és pénteken elkezdődtek, azonban a hétvégére is bőven marad látnivaló. A volt művelődési ház szabadtéri színpadán ma este nyolc órától bemutatót tart mások mellett az aranyosgyéresi néptánccsoport, egy francia folklóregyüttes, és természetesen több helyi résztvevő is.

Dunántúli Napló Online, 2006. augusztus 19.


Az Ukrajnából érkezett magyar-ruszin együttes a Técsői banda táncoltatta meg a fehérváriakat

Szerdán este az indiai, lengyel, francia tánccsoportok zenészei mutatkoztak be a folkesten, ahol hangszerbemutatót is tartottak. A nemzetközi együttesek mellett bemutatkozott az ukrajnai Tisza menti településről érkezett együttes a Técsői Banda. A zenekar tagjai magyarok, bár legtöbb daluk a ruszin hagyományokat örökíti. A zenészek négy hangszert szólaltattak meg a Városház téri szabadtári színpadon: dobot, hegedűt, harmonikát és egy különleges kis cimbalmot.

Székesfehérvár online, 2006. augusztus 19.


SZŐTTES TÁNCTÁBOR 2006

A Szőttes Kamara Néptáncegyüttes 2006. augusztus 22-től 26-áig újra megrendezi tánctáborát Lukanényén. A tavaly első alkalommal megrendezett Szőttes Tánctábor elsődleges célja az volt, hogy újraélessze a felvidéki néptánctáborok hagyományát, amelyek annak idején nagyon kedvező hatással voltak az itt működő néptáncegyüttesek működésére. Az első, a zoboralji Alsóbodokon megrendezett tábor rendkívül sikeres volt. A meleghangú és biztató visszajelzések megszilárdították az együttest abban a hitben, hogy érdemes és szükséges a tábor évenkénti megrendezése. Nemcsak a szórakozva tanulásnak és hagyományápolásnak kívánnak teret adni, hanem örömükre szolgál az is, hogy öt napig együtt tanulhatnak, tudást és tapasztalatot cserélhetnek, barátságot köthetnek a felvidéki néptáncegyüttesek és a táncot kedvelő hazai és külföldi fiatalok.

Új Szó, 2006. augusztus 18.


Hagyományok hagyománya

Nyolcszáz hazai kézműves mellett osztjákok, vogulok, kirgizek és észtek is várják a 20. Mesterségek Ünnepének látogatóit a hét végén, a budai Várban. Az idei kiemelt téma a hímzés és a viselet. A népművészet reneszánszát élte a hetvenes-nyolcvanas években. Táncházak, alkotótáborok szerveződtek, megalakult a Fiatal Népművészek Stúdiója, a városi kultúra részévé vált a népi hagyomány - mesél a főszervező, Igyártó Gabriella azokról az időkről, amikor a Mesterségek Ünnepének ötlete megszületett.

Népszabadság, 2006. augusztus 18.


Székesfehérvár
Turbánban, dobbal

A fekete, szakállas fiatalemberek, színes ruhákban, turbánban, különböző ritmushangszerek - főként dob - ütemére ropják táncaikat. Ők képviselik a Királyi napokon Indiát, pontosabban annak északi részét, Pandzsab államot.

Fejér Megyei Hírlap, 2006. augusztus 18.


Székesfehérvár
A tánc öröm és boldogság

Nem egy szószátyár ember Orlin Ivanov, a Veselie népi együttes koreográfusa. Igen, mondja a kérdésre, hogy saját zenekaruk van-e. Aztán a távolba néz. A Bulgáriából, közelebbről Szófiából érkezett csoport neve örömöt boldogságot jelent, azt az érzést, ami a táncosokat, zenészeket eltölti, ha színpadra léphetnek. Vagy csak táncolnak, dalolnak, csak úgy a maguk örömére.

Fejér Megyei Hírlap, 2006. augusztus 18.


PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
MŰVÉSZETI VEZETŐ KERESTETIK - BUDAPEST FŐVÁROS BARTÓK TÁNCEGYÜTTES

A Bartók Kulturális Táncegyesület és a Budapesti Művelődési Központ pályázatot hirdet MŰVÉSZETI VEZETŐ feladatkör betöltésére a BUDAPEST FŐVÁROS BARTÓK TÁNCEGYÜTTESBEN. A kiválóan minősült, Európa- és Csokonai-díjas Bartók Táncegyüttest 1958-ban Tímár Sándor alapította. Célunk a magyar nyelvterület tánckultúrájának megismerése, ápolása és alkotó módon való továbbfejlesztése, a táncok a magyar tánctípusok s táncdialektusok szerinti anyanyelvi szintű elsajátítása, a magyar tánckarakter individuális, improvizatív kidomborításával, a táncok autentikus jellegének megőrzésével.

Bartók Táncegyüttes Alapítvány, 2006. augusztus 17.


Székesfehérvár
Itt van Európa!

Főként európai vendégei vannak a 11. nemzetközi néptáncfesztiválnak, bár érkeztek táncosok Ázsiából is, hiszen az idén egy indiai együttes és szólista is bemutatkozik nálunk.

Fejér Megyei Hírlap, 2006. augusztus 16.


III. koreográfusképző tanfolyam

Azon erdélyi magyar hivatásos és amatőr csoportok vezetői, szakirányítói számára akik már rendelkeznek koreografálási tapasztalatokkal, elindítottunk egy szakmai fejlesztő és továbbképző tanfolyam-sorozatot.

Romániai Magyar Néptánc Egyesület, 2006. augusztus 16.


Elhunyt Győri Károly, a Vujicsics Együttes alapító tagja

Fájdalommal tudatjuk mindenkivel, aki szerette és tisztelte, hogy Győri Károly (Szentendre, 1955. - Budapest, 2006.) életének 51. évében, augusztus 11-én, rövid szenvedés után elhunyt. Hamvait Szentendrén, 2006. augusztus 22-én, kedden 15 órakor a Hold utcai Református Temetőben helyezzük örök nyugalomra.

Söndörgő zenekar, 2006. augusztus 15.


„Azt kell elérnünk, hogy itt élni jó legyen…”

Újabb öt évre bízták meg Kelemen Lászlót a Hagyományok Háza főigazgatói teendőinek ellátásával. Ennek kapcsán kérdezte az intézményről, az elmúlt öt év tapasztalatairól és jövőbeli terveiről G. Riskó Kata. - Hogyan foglalná össze az elmúlt öt év eredményeit? - Büszke vagyok rá, hogy bár az intézményi körben épp struktúraváltás folyik, a Hagyományok Háza erre nem szorul rá, mert már egy új struktúrában épült. Ennek lényege és központi szlogenje a szolgáltatás. A Hagyományok Háza szolgáltató intézmény kíván lenni, amely arra szakosodott, hogy a folklórkutatás, a táncházmozgalom eredményeit hasznosítsa, és mindenki, aki ez iránt érdeklődik, hozzá tudjon férni az információkhoz. A cél pedig az élő és újraélhető népművészetnek – ami ugyanúgy a miénk, mint a Himnusz vagy a Nemzeti Színház – napjaink kultúrájába való beemelése.

Fidelio, 2006. augusztus 14.


Tizenharmadik alkalommal szervezték meg a Csalhó Nemzetközi Folklórfesztivált Csíkszeredában.

Az esős idő miatt a Szakszervezetek Művelődési Házába menekített rendezvényen három nemzet népzenéjébe és táncaiba kapott betekintést a csíkszeredai közönség: a csíki Borsika Néptánccsoport, az Izrael-ből érkezett El Sawaid Dabka és a szerbiai Gusle együttesek szórakoztatták a népzenét kedvelőket.

Új Magyar Szó, 2006. augusztus 14.


Jelmezes felvonulás a Fő utcán - kezdődnek a Királyi Napok

Kedden este hét órakor kezdődik a 2006-os Királyi Napok a résztvevő csoportok felvonulásával. A Malom utcától a Városház térig görög, belga, francia, szlovén, bolgár, lengyel, indiai, orosz és magyar táncosok vonulnak majd fel jelmezben, este nyolc órától pedig a Városház téren felállított szabadtéri színpadon lesz a fesztivál ünnepélyes megnyitója, amit a résztvevő csoportok bemutatkozó műsora követ. Augusztus 20-ig minden délután 5 órakor kezdődnek a programok a Városház téren, a táncházban a folkest pedig minden este 10 órakor veszi kezdetét

www.szekesfehervar.hu, 2006. augusztus 14.


A muzsikával pótolta Isten a látásom
Interjú a világhírű csángó prímással

„Nekem a zene többet jelent, mint más embernek a látás. Négyéves koromban vesztettem el a szemem világát, azóta a muzsika a mindenem. Előfog néha a keserűség, akkor felveszem a hegedűm, nótázok egy kicsit magamnak, olyankor úgy érzem, mint mikor tavasszal az első napsugár melengeti az ember arcát. Megnyugszom, nem vesztettem semmit az életből azért, mert nem látok – a muzsikával pótolta az Isten a látásom.”
Antal „Finánc” Zoltán csángó prímás gondolatai lassan formálódnak szavakká, mert nem a beszéd embere.

Hetek Online, 2006. augusztus 12.


(Nép)táncolni – Szőttes módra

A legtöbb ember szeret táncolni. Vannak, akik tudnak is. A néptáncegyüttesek tagjai kétségkívül ezek közé tartoznak. Nemcsak tudnak, szeretnek is: seregni, forogni, dalolni s mindent, ami ezzel a műfajjal összefügg. Szerencsére lehetőségük is van rá. Még ebben a gyorsuló, modern világban is. Pozsonyban például a Szőttes amatőr néptáncegyüttesnek köszönhetően.

Vasárnap, 2006. augusztus 11.


Jubilál a Mesterségek Ünnepe

Immáron huszadik alkalommal rendezik meg augusztus 17. és 20. között a Mesterségek Ünnepét, amelynek keretében minden évben a hagyományőrző népművészet legjelesebb képviselői mutatkoznak be a Budai Várban.

Fidelio, 2006. augusztus 11.


Tánc a Kucora-tanyán

Az oktatás mellett kézműves foglalkozásokkal, különféle előadásokkal és szabadidőprogramokkal szórakoztak a horgosi alkotótábor részvevői

Magyar Szó, 2006. augusztus 11.


Nyíregyháza
Népzenei Fesztivál a Mustárházban

A Mustárház Népzenei Fesztiváljára Magyarországról, Ukrajnából és Romániából érkeznek fellépők, ezzel is erősítve a magyarságtudatot, bemutatva a magyar zenei kultúra sokszínűségét.

SZON, 2006. augusztus 10.


Bambuszon fújták a dalt
A rokon lelkek mindig egy nyelven beszélnek
Népművészeti tábor

Itthoni és határainkon túli népművészek, nép mesterségek értői találkoztak ezen a héten Lajosmizsén. Azért jöttek, hogy ők is találkozhassanak mindazokkal, akik tudni szeretnék hová ágaznak a kultúra gyökerei. Birinyi József népzenekutató, a híres táborfalvi Csutorás együttes alapítója ismét megajándékozta a lajosmizseieket egy nagyszabású népművészeti seregszemlével. Immár huszonegy év óta az egyik legrangosabb nyári program az övék. E tekintetben nem számítanak újdonságnak, de abban igen, hogy mindig többet mutatnak a népek művészetéből.

Petőfi Népe, 2006. augusztus 10.


A hagyományok ötéves háza

A Hagyományok Háza az idén ünnepli ötéves fennállását. Lehet, hogy megtévesztő az elnevezés. Sokan azt gondolhatják, hogy az emberáldozat, a korrupció, a haladás-ellenesség, a büdös lábú nacionalizmus és a balkáni tahóság is szerepel a megőrzendő hagyományok listáján. Pedig az egy másik lista, melynek tételei nem szorulnak intézményes védelemre, virágoznak maguktól. A Hagyományok Háza a magyar kultúra szájhagyományos részének továbbéltetője, a Magyar Állami Népi Együttes, a Lajtha László Hagyományőrző Műhely, a Népművészeti Módszertani Műhely és több más intézmény egyes részeiből tolták össze.

Népszabadság, 2006. augusztus 10.


Széki táborba utaznak a Bartina néptáncosai

Erdélybe, Szék városába készül a szekszárdi Bartina Néptáncegyesület ötvenkét fiatalja. A Matókné Kapási Julianna vezette csapat a Pro Urbe Szék elnevezésű alapítvány révén lehet részese augusztus 14-től 19-ig egy népművészeti tábornak. Az együttes műsorán eddig is szerepelt széki koreográfia, ám a tábor - környékbeli, idős adatközlők révén - lehetőséget nyújt az alapos elmélyülésre a széki táncokban és zenében.

Tolnai Népújság, 2006. augusztus 9.


Pénteken kezdődik Gombaszögön a Szlovákiai Magyarok Országos Kulturális Ünnepélye
Ének, tánc és zene a völgyben

A gombaszögi völgy semmit sem veszített szépségéből, idén is vonzó kulisszaként szolgál majd a Szlovákiai Magyarok Országos Kulturális Ünnepélyéhez, amely pénteken kezdődik és vasárnapig tart. Felújított színpad és színes műsor várja a nézőket. Konkoly László, a fesztivál programszervezője, a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes vezetője nagyon bizakodik, hogy az időjárás nem húzza keresztül a számításaikat, és sokan kilátogatnak a hétvégén a völgybe.

Új Szó, 2006. augusztus 9.


Népzenei továbbképzés

Augusztus 25-e és 27-e között a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és a budapesti Vass Lajos Népzenei Szövetség népzenei tábort, továbbképzést szervez a bácsfeketehegyi Leuenberg-otthonban. A hegedű-, brácsa-, bőgő-, citera-, tambura- és furulyaoktatás mellett lesz népdaltanítás is kezdőknek és haladóknak. Az esti programban néprajzi előadások is szerepelnek. Az oktatók: a budapesti Virágvölgyi Márta és Borsi Ferenc, valamint a topolyai Kocsis Zsuzsanna népdalénekes.

Magyar Szó, 2006. augusztus 9.


Kilencz ballada

Nem mindennapi és különleges válogatás Agócs Gergely Kilencz ballada című lemeze. Már csak azért is, mert a ballada az egyik legnehezebb műfaj, homályba vesző, időnként nehezen értelmezhető történeteket, alapvető bűnöket, büntetéseket, áldozatokat sorol fel, olyan tragédiákat, amelyeket nehéz feldolgozni. A korongon kilenc ismert és kevésbé ismert ballada szerepel, a három árva történetétől Fehér Annáig, mindegyik egészen más stílust, tájegységet, kíséretet képviselve. Persze nem csak ettől változatos a lemez: Agócs olyan beleérzéssel, átéléssel jeleníti meg a szereplők lelki világát, a fájdalmat, hogy valósággal odabilincseli a hallgatót a hangfalakhoz.

Magyar Nemzet, 2006. augusztus 8.


Álláshirdetés

A csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes főállású (munkakönyves) hivatásos néptáncos lányokat, fiúkat illetve népzenészeket alkalmaz.
A versenyvizsga időpontja: 2006. augusztus 29., 10 óra.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2006. augusztus 8.


Szentiványt szeretni, ide visszajönni…

Dicséret illeti a Zichy – Horváth Egyesületet, mert egy héten át sikerült valóságos bábellé alakítani Vajdaszentiványt, bizonyítva, hogy a tánc a világ népeinek közös nyelve lehet, ugyanakkor a kézművesség, a helyi hagyományok iránt is felkeltették a gyerekek érdeklődését, a vajdaszentiványi lakosság pedig kezdte megtanulni a japán, a francia, az angol és ki tudja még milyen nyelvek szavait.

Népújság, 2006. augusztus 7.


Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár
2006. augusztus 12-22.

Százhalombattán immár 13. alkalommal kerül megrendezésre a fesztivál!
Ebben az évben 22 ország küldi el együtteseit, ami fémjelzi, hogy a SUMMERFEST Európa egyik legnagyobb folklórfesztiválja.
A fesztivál 12 napja a hagyományőrző kultúra jegyében zajlik, a programok az élő népművészet (néptánc, népzene, népi játék, tárgyalkotó kézművesség) elemeit vonultatja fel, valamint a társművészetek (képzőművészet, utcaszínház) számára ad bemutatkozási lehetőséget.

Folkrádió, 2006. augusztus 7.


Öcs
Passiók és imádságok

Erdélyi Zsuzsanna, legendás hírű néprajzkutatónk tartott előadást a szájhagyomány révén megőrzött archaikus népi imádságokról a református teológusok táborában. A régi öregek még tudták, hogy kell élni, s megmutatták az utánuk jövőknek is a munka és az imádság harmóniáját, amely kiegyensúlyozottá teszi az ember életét, mutatott rá egészen közvetlen, gyakorlati példák sorával illusztrálva mondandóját a kutató.

Napló, 2006. augusztus 4.


Csángó fesztivál Jászberényben

Csángó fesztivált rendeznek Jászberényben: mától a főtéren egymást követik a látványos folklórműsorok. Hagyományőrzők érkeznek Magyarbődről, Csíkcsobotfalváról, Lészpedről, Klézséről, Somoskáról, Szerbekről, Pusztináról, Gyimesbükkről, Gyimesközéplokról és Gyimesfelsőlokról. Jászberényben zenél majd a szászcsávási zenekar, s a vendéglátó Jászság Népi Együttes tánccsoportja is szerepel. A felvidéki, erdélyi magyarság képviselői mellett más külföldi együttesek is színesítik a négynapos programot: Kolumbiából, Görögországból, Ukrajnából, Szerbiából, Lengyel- és Olaszországból is érkeznek néptáncosok, népzenészek. Szombaton és vasárnap este a szabadtéri színpadon lesz gálaműsor, ahol szerkesztett műsor keretében lépnek fel a fesztivál résztvevői.

Népszabadság, 2006. augusztus 4.


Lajosmizse
Csutorások nemzetközi tábora
Duda, flóta, tilinkó is szól, s alkotnak a kézművesek

Hazánkból és határainkon túlról másfélszázan gyűlnek össze e hét végén vasárnap a lajosmizsei Csutorás nemzetközi népzenei és néptánc táborban. Az egy hetes programnak a diákotthon ad helyet. A házigazda szerepét a táborfalvi Csutorás és a lajosmizsei Flótás együttes tölti be. Az előadók, szakmai irányítók között neves népdalénekesek, néptáncosok, hagyományőrző népzenészek, hangszerkészítők, fafaragók, bőrösök, szövők, fonók, kézműves tanárok is lesznek. A több mint 130 résztvevő - gyerekek, felnőttek, egyének és családok, illetve csoportok - pedig maga választja ki az érdeklődésének megfelelő műhelyfoglalkozást, illetve kulturális programot.

Petőfi Népe, 2006. augusztus 4.


Csángó gála az öcsi kőfejtőben

Hatvan csángó vendége van az idei Művészetek Völgyének. A ma kilenckor kezdődő csángó gálán hagyományőrzők tartanak bemutatót Gyimesfelsőlokról, -középlokról, -bükkből, Klézséről, Lészpedről, Pusztinából és Somoskáról az öcsi kőfejtőben. A holnap esti gálán köszöntőt mond Berszán Lajos atya, címzetes gyimesközéploki kanonok-igazgató. Az áttelepült csángók képviseletében fellép az Egyházaskozári Hagyományőrző Együttes.

Magyar Nemzet, 2006. augusztus 2.


Újból turnén a fenyédi tánccsoport

Anyaországi és szlovéniai turnéról tért haza nemrég a Kovács Imre fenyédi kultúrigazgató által irányított ifjúsági tánccsoport, amelynek tagjai fenyédiek, máréfalviak és zetelakiak. Nyolc nap alatt hét alkalommal mutatták be vidékünk táncait, tudtuk meg az oktatótól.

Hargita Megyei Kulturális Központ, 2006. augusztus 1.


Gyarapodott a nyolcadszorra szervezett komandói Cigányfolklór Tábor

A Bászka-patakban és esős talajon is táncra perdült Kommandón az idei Cigányfolklór Tábor mintegy kétszáz, nem roma származású résztvevője. Kommandóról tudnak a cigánytánctanulásban érdekelt fiatalok, akkor is, ha fogalmuk nincs, merre van Románia, vagy, jobb esetben, miképp juthatnak el a magas fekvésű háromszéki településre - fogalmazott az ÚMSZ-nek ausztrál kollegináját idézve a magyarországi Kőnig Ferenc, aki közel kétszáz társával táncolt az itt záruló 8. Cigányfolklór Táborban.

Új Magyar Szó, 2006. augusztus 1.


Archívum-tábor Kalotaszentkirályon

Egy hétre ismét az erdélyi népzene és néptánc fellegvárává változik Kalotaszentkirály. A Kolozs megyei településen immár 16. alkalommal szerveznek népzene- és néptánctábort. Aki már járt a szentkirályi tánctáborban, felismeri azt a fergeteges hangulatot, amely az esti táncházakat jellemzi - ezzel rajtolt idén is a tábor.

Új Magyar Szó, 2006. augusztus 1.


A tengerentúlról is érkeztek vendégek a kommandói cigányfolklór-táborba
Táncok és énekek az Őrkőről

Többségükben Erdélyből, de Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Franciaországból és az Egyesült Államokból is érkeztek tánckedvelők a háromszéki Kommandón megrendezett cigányfolklór-táborba. A sepsiszentgyörgyi Lajtha László Alapítvány nyolcadik alkalommal szervezte meg a vasárnap este véget ért, egyhetes tábort.

Krónika, 2006. augusztus 1.