Folkrádió

Tallózó

Tagfelvételt hirdet a Szőttes

A Szőttes Kamara Néptáncegyüttes tagfelvételt hirdet. Felnőtt tánccsoportjába az érdeklődők október 3-án és 5-én 17.00–18.30 óra között jelentkezhetnek Konkoly Lászlónál a Szőttes próbatermében – Csemadok székház, Nám. 1.mája 10-12., Pozsony. A gyermektánccsoportba az érdeklődők Hlavatý Kittinél jelentkezhetnek a 0907/582-442-es telefonszámon vagy a Szőttes irodájában Reicher Gellértnél a 0907/272-701-es telefonszámon.

Új Szó, 2006. szeptember 30.


Életfa-díjjal tüntették ki Pál Lajost

Pál Lajost, az ismert kárpátaljai zenepedagógust Életfa-díjjal tüntették ki Magyarországon. Ez az állami elismerés azoknak adományozható, akik tevékenységükkel hozzájárultak a népművészet közvagyonként való kezeléséhez, megőrzéséhez, nemzedékek közötti átörökítéséhez. A népművészet megőrzéséért adható legmagasabb szakmai elismerést évente három személy kaphatja az államalapítás ünnepnapján. Idén Báder Miklós, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet elnöke, Stoller Antal, a Honvéd Együttes néptánc-koreográfusa vehette át az Életfa-díjat, valamint Pál Lajos zenetanár, több évtizedes szakmai-pedagógiai tevékenységéért, a kárpátaljai magyarság kultúrájáért végzett fáradhatatlan munkájáért.

Kárpátinfo, 2006. szeptember 30.


Iskoláskorú a kászonaltízi Bóbiska

A negyventagú Bóbiska néptánccsoport immár hét éve képviseli Kászon községet a különböző rendezvényeken, találkozókon. Új és újabb koreográfiával rukkolnak elő és járják a nagyvilágot. Továbbra sem bóbiskolnak, holnap a Csíkkozmási Néptánctalálkozón lépnek fel nyárádmenti és szatmári táncokkal.

Hargita Népe, 2006. szeptember 29.


Az ének és a tánc sokat segítene
A magyar népzene olyan kincs, mely erősíti nemzeti hovatartozásunkat

Az Erdei Ferenc Művelődési Központban a Honvéd Táncszínház múlt hét pénteken hatalmas sikert aratott a Bartók útjain című műsorával. A közönség az eredeti népdalok és néptánc mellett Bartók népzene feldolgozásait élvezhette. A jó hangulatú előadás után Makovinyi Tiborral, a Honvéd Táncszínház tánckarvezetőjével beszélgettünk.

Petőfi Népe, 2006. szeptember 29.


Molnár-technika
Képzés néptáncegyüttesek vezetői, asszisztensei, táncosai számára

A Budapesti Művelődési Központ tanfolyamot indít Molnár István tánctanulási rendszerének, a „Molnár-technikának” elsajátítására. A tanfolyamot minden néptáncos, de különösen a vezetők, asszisztensek figyelmébe ajánljuk.
Jelentkezési határidő: 2006. október 10.

Budapesti Művelődési Központ, 2006. szeptember 29.


Különdíjat érő improvizációk

Székesfehérvár (bj) - Az Alba Regia Táncegyüttes négy ifjú és tehetséges néptáncosa kapott különdíjat a szarvasi, Gyermek Néptáncosok X. Országos Szólótánc Fesztiváljának döntőjén. Már jó fél éve, márciusban kezdődött a fesztivál, amely egyben a művészeti intézmények közötti tanulmányi verseny is volt. Ezen indult az Alba Regia Táncegyüttes két korcsoportjának két párja, akik oktatójuk, Majoros Róbert nagy büszkeségére különdíjat kaptak, az Alba Regia Alapfokú Művészetoktatási Intézmény pedig elnyerte a legeredményesebben felkészítő iskola címet.

Fejér Megyei Hírlap, 2006. szeptember 29.


Jubilál a Téka

Idén harmincéves a Téka zenekar: ebből az alkalomból a Művészetek Palotájában adnak koncertet október 2-án este fél nyolctól. Az idén Bartók Béla-emlékdíjjal elismert együttes a hetvenes évek közepén, a táncházmozgalom legnépszerűbb időszakában alakult, és ma is magyar nyelvű népzenét gyűjt és játszik. Névválasztásuk is erre utal: tékának ugyanis a parasztházak tisztaszobájában álló faliszekrényt nevezik, ahol a lakók a legfontosabb kincseiket őrzik. Az együttes tagjai (Vizeli Balázs - hegedű, Lányi György - kontra, bőrduda, kobza, Tárnoki Beatrix - ének, kobza, Havasréti Pál - bőgő, tekerő, ütőgardon, dob) ma is rendszeresen gyűjtenek népzenét, ezen kívül tanítanak és népzenei kiadványok megjelenését segítik.

Népszabadság, 2006. szeptember 29.


Topolya
Népzenei Fesztivál

A Kodály Zoltán MMK szervezésében szólisták, kisegyüttesek, énekcsoportok fellépésével ma este kerül megrendezésre II. Vajdasági Népzenei Fesztivál. A színházteremben fél nyolckor kezdődő programban a Juhász zenekar, Csonka Ferenc és bandája, Pasi és bandája, a Csalóka, a Révészek, az Árgyélus zenekar, Ivánovics Tünde és Fábri Géza, Micsik Béla, a Hézső-Flaman citeraduó, a Szelence, a Guzsalyas énekegyüttes és a Tiszagyöngye leánykórus bemutatkozását kísérheti figyelemmel a közönség. A belépés díjtalan, a szervezők mindenkit szeretettel várnak.

Magyar Szó, 2006. szeptember 29.


Aranysarkantyús és Aranygyöngyös Országos Szólótáncfesztivál

A nagy hagyományokkal rendelkező békéscsabai Aranysarkantyús és Aranygyöngyös Országos Szólótáncfesztivál jelentkezési határideje 2006. szeptember 15-én lejárt. A rendezvény szervezői a jelentkezési határidőt 2006. október 5-éig meghosszabbítják.

Békés Megyei Művelődési Központ, 2006. szeptember 28.


Fiatal néprajzkutatók fóruma - határok nélkül
A Kiss Lajos Néprajzi Társaság konfrenciájáról

Topolyán a Múzeum termeiben tartották a fiatal néprajzkutatók és kulturális antropológia szakos hallgatók harmadik konferenciáját, melyet igen sokan kísértek figyelemmel, hangot adva annak az igénynek, hogy szükség lenne az ilyen jellegű rendezvényekre. Az idei konferencián 15 előadás hangzott el, vajdasági illetve magyarországi egyetemi hallgatók, fiatal kutatók részéről.

Vajdasági Magyar Folklórközpont, 2006. szeptember 28.


Százlábú együttes indulna

Iskolás gyerekeket toboroznak Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncegyüttes égisze alatt, Százlábú Gyermek Néptáncegyüttes néven alakuló táncegyütteshez. A kis- és középiskolásokból álló, amatőr néptáncegyüttes a tervek szerint rangos fesztiválokon képviselné a vidék néptáncmozgalmát. A tánccsoport szakszerű oktatásáért Virág Endre, a Háromszék Táncegyüttes táncosa felel. Az október 6-án délután 4 órakor a szakszervezetek művelődési házában tartandó előválogatásra 10 és 13 év közötti gyermekek jelentkezését várják.

Új Magyar Szó, 2006. szeptember 28.


Őszi hírek a magyar néprajzi tanfolyamról

A tanfolyam 80 tanórából áll, öt hónapon át folynak az előadások szombati napokon, mikor nem köti rendes munkaidejük a hallgatókat, 10.30 órától 14.30-ig, a Marosvásárhelyi Népi Egyetem I. emeleti kistermében, a Rózsák tere 57. szám alatt. Érdeklődni a 251-118-as számon lehet.

Népújság, 2006. szeptember 28.


Kodály-szaktábor

Magyarpolány (-la) - A Veszprém Megyei Közművelődési Intézet ezen a hétvégén negyedik alkalommal szervezi meg a Kodály népművészeti szaktábort. A Veszprém Megyei Közművelődési Intézet kezdeményezésére és a Felső-dunántúli Kodály Társaság támogatásával 2003 augusztusában hirdette meg az első Kodály- szaktábort. A szakmai program az elmúlt két évben is folytatódott, az idén szeptember 29. és október 1. között várják az óvónőket, tanítókat, tanárokat, karvezetőket és a népművészet iránt érdeklődőket Magyarpolányba. A kodályi pedagógiai és a helyi néphagyományokhoz kötődve az idei tábor aktualitását Bartók Béla születésének 125. évfordulója adja.

Napló, 2006. szeptember 27.


Amerikába készül az Állami Népi Együttes

Társulati ülésen ismertette a Magyar Állami Népi Együttes tagjaival a jövő év elején esedékes tengerentúli turné programját Mihályi Gábor, az együttes művészeti vezetője. A húsz táncospár, a zenekar és a műszakiak január 8-án indulnak az első előadás színhelyére, San Franciscóba. A tengerentúli tartózkodás 95 napja alatt a társulatot szállító autóbuszkonvoj a jelenleg ismert útiterv szerint 64 városban 78 előadást tart majd. Kaliforniából észak felé indulnak, egy öt előadásból álló kanadai kitérő után térnek vissza az Egyesült Államokba. A legnagyobb városok mellett Las Vegasban is bemutatkoznak. A turné befejeztével a floridai Orlandóból, április 16-án érkeznek haza.

Népszabadság, 2006. szeptember 27.


Hivatásos néptáncegyüttesek találkozója

A hét végén újabb rangos rendezvénysorozat, a Hivatásos néptáncegyüttesek találkozója zajlik Marosvásárhelyen – a céhes város történetében először. Az amúgy negyedik alkalommal megszervezendő találkozón öt hivatásos együttes vendégszerepel: pénteken a nagyváradiak a Városi komédia, az udvarhelyiek a Zeng a lélek, míg a helyi, vendéglátó Maros Művészegyüttes A víz szalad, a kő marad című előadással lép fel, szombaton a Hargita Néptáncegyüttest láthatjuk, ők a Csudatarisznya címû produkcióval szerepelnek, majd a Háromszék viszi színre A helység kalapácsát. A találkozónak a Mihai Eminescu Ifjúsági Ház ad otthont, annak nagytermében lesz a gálaest is – a Maros Művészegyüttes és a Folk Dancing and Musik Egyesület közös, illetve a Romániai Magyar Néptáncosok Szövetsége társszervezésében bemutatkozó fesztivál rangosnak és nívósnak ígérkezik.

Népújság, 2006. szeptember 27.


Pántlikás táncosok a csornai lányok

A Pántlikás táncos címet érdemelte ki a Gyermek Néptáncosok Szólótánc Fesztiválján két csornai diáklány. Az alapfokú néptánciskola növendékei, Pintér Eszter és Visy Anna Szarvason szerepeltek kiválóan.
Lengyel Ágnes, az intézmény táncpedagógusa a Kisalföldnek elmondta: a fesztivált tizedik alkalommal rendezték meg, két éve tanulmányi versenyként is elismerik.

Kisalföld, 2006. szeptember 27.


Gerák Andrea és a Barozda a Brugges-i Világzenei Fesztiválon

A Brugges-i Világzenei Fesztivál (november 10-12) a minőségi világzene szerelmeseinek szól; ezt a megállapítást akár készpénznek is vehetjük. A belgiumi Brugges-ben a Stadsschouwburg és a Biekorf ad majd meleg otthont tíz nagyszerű fellépőnek. A fesztivál akusztikus előadásokra összpontosít, és olyan közönséget céloz meg, akik örömmel hallgatják és értékelik az élőzenét.

Zene.ro, 2006. szeptember 26.


Tatros és hagyományápolás

A Majláth Gusztáv Károly Általános Iskola öltözővé alakult át az idei csángófesztiválon Gyimesközéplokon, ahol a színpompás felvonulás előtt a pusztinai csoporthoz szegődtünk. Ők úgy vélik: a rendezvény harmincéves múltja ellenére az igazi hagyományápolás csak ­89 után kezdődött. Ma az idős csángók is visszatanulhatják énekeiket. A Tatros Forrásánál csángófesztivál - melynek évente váltakozva Gyimesfelsőlok és Gyimesközéplok a házigazdája - idén hagyományosnak is mondható helyszínen, a középloki sportpályán kapott helyet, ahol 1991-től a rendszeres tánctáborokat is rendezik. A ’89 előtti és utáni fesztiválokról a pusztinai csoport vezetője, Bilibók Ilona mesél.

Új Magyar Szó, 2006. szeptember 26.


New York-ban vendégszerepel a Honvéd Táncszínház

A Honvéd Táncszínház szeptember 30-án a World Music Institute meghívására a Skirball Center-ben mutatja be a Fekete gyöngyök című produkciót. A társulat az European Deream 2006 fesztiválon lép fel, melynek társigazgatója Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatója. A darab, amelyet Novák Eszter rendez, a Kárpát-medence cigány táncaiból nyújt válogatást. A táncosokat a Hegedős együttes mellett két meghívott zenész kíséri, a Kalyi Jag-ból ismert, mára Etnorom néven saját zenekart alapított Künstler Ágnes és Balog József.

Magyar Nemzet Online, 2006. szeptember 25.


Kis Gyöngyösbokréta Nyékincén

Szombaton rendezték meg a Szerémségi Művelődési Egyesületek III. Találkozóját. Mintha egy kis Gyöngyösbokrétának adott volna otthont Nyékince szombaton, amikor vendégül látta a Szerémségi Művelődési Egyesületek III. Találkozójának résztvevőit.

Magyar Szó, 2006. szeptember 25.


Rábaköziekkel ropják

Jeles események zajlottak mostanság a Debreceni Hajdú Táncegyüttes életében, és ezután is mozgalmas napok elébe néz a társulat. A versenysikerek után legfrisebb estjével, illetve bállal lép színpadra a táncegyüttes. Mint azt Tiszai Zsuzsa művészeti vezetőtől hétfőn megtudtuk, az elmúlt hét végén zajlott a gyermek néptáncosok X. országos szólótáncfesztiválja, illetve a II. országos tanulmányi verseny döntője, ahová az elő- és középdöntőkből 11 gyermek jutott be az együttesből. Ők saját korcsoportjukban az ország legjobb 5-10 táncosa között versenyezhettek.

Hajdú Online, 2006. szeptember 25.


Jubileumi csángófesztivál

Harmincadik alkalommal szervezték meg a Gyimes-völgyében A Tatros Forrásánál elnevezésű csángófesztivált. A jubileumi rendezvény színhelye idén a fesztivált elindító Gyimesközéplok volt, a kétévenként a szomszédos Felsőlok a házigazda. Idén a szervezők – Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ mellett – a helyi tanács és a Csángó Ifjak Középloki Közössége volt.

Hargita Népe, 2006. szeptember 25.


Tatrosi csángófesztivál

Harmincadik alkalommal tartották meg tegnap a Hargita megyei Gyimesközéplokon a térség egyik legrangosabb és legnagyobb múltra visszatekintő hagyományőrző rendezvényét, a Tatros Forrásánál Csángófesztivált. Az egykori szervezők úgy emlékeznek, hogy a fesztivál ötletét Beke György sugallta 1969-ben egy író-olvasó találkozón. A cél: a Gyimesek völgyében találkozzanak a Moldvában, Brassó és Déva környékén élő csángók.

Új Magyar Szó, 2006. szeptember 25.


Kisbácsi néptánctalálkozó népviselet-parádéval

„Mindenkinek sok a dolga ilyenkor, de amikor táncolni kell, akkor erre időt kell szakítani” - foglalták össze a II. Kolozs Megyei Műkedvelő Néptánctalálkozó jelentőségét a különböző településekről Kisbácsba érkezett legények szombaton. A tizennégy faluból érkező csoportok színes népviseletben, dacolva a borongós-esős időjárással, jó hangulatban gyülekeztek a helyi ifjúsági központ előtt.

Krónika, 2006. szeptember 25.


Sokszínűség, táncházi hangulat

Meglepően jó kínálattal állt elő a Fonó a népzene-világzene területén, az őszre megjelentetett Udrub lemez, a Suhanás és az autentikus muzsikát játszó Kalamajka jubileumi albuma a maga műfajában különleges színfolt. Leginkább a sokszínűség jellemzi mindkét CD-t. [...] A Kalamajka lemeze egészen más világ, a legendás Molnár utcai táncházak megidézésére törekszik. Ez a hangulat ugyan valamennyire átkerült az új helyre, az Aranytízbe is, ott a környezet adta lehetőségek miatt óhatatlanul csorbult. A CD-n viszont visszaköszön a kopott padló, a régi nyüzsgés, akárcsak a jubileumi táncházon. Harminc éve töretlenül működő és emiatt igazi háromgenerációs táncház ugyanis csak egy van, a Kalamajkáé.

Magyar Nemzet, 2006. szeptember 25.


Szarvason tegnap megkezdődött a néptáncosok hazai fesztiválja

Tegnap délután Szarvason a kötelező táncok versenyével megkezdődött a Gyermek Néptáncosok X. Országos Szólótáncfesztiváljának döntője. Ezzel egy időben zajlik a művészeti iskolák II. országos tanulmányi versenyének döntője is ugyanott, a Vajda Péter Művelődési Központban. A gyermek néptáncosok szólótáncfesztiváljára a hét régiós elődöntő és a három középdöntő után 32 együttes 132 versenyzőjét juttatta be a zsűri, ők lépnek tehát színpadra a kétnapos verseny során a művelődési központ színháztermében.

Békés Megyei Hírlap, 2006. szeptember 23.


Átmenteni a tegnapot
Interjú Kelemen Lászlóval

Bár időnként úgy érzem, gúzsba kötve kell táncolnunk, azt mondhatom, eredményes volt az elmúlt öt év - mondja a Hagyományok Háza nemrég újabb öt évre megválasztott főigazgatója, Kelemen László.
[...]
Azt hittem - teszi hozzá a főigazgató -, konszenzus született arról, hogy szükség van egy ilyen intézményre. Ezért csalódtam, amikor kiderült, megint szét akarnak tagolni minket - különösen, hogy egy olyan rendelet született erről, amelyben még a szervezeti egységeink nevei sem szerepelnek helyesen. Mit tudhatott akkor a szerző arról, hogy milyen munka folyik itt? - utal a nyáron megszületett intézményátalakító rendeletre. Egyelőre abban reménykednek, hogy a szaktárca valóban felülvizsgálja a jogszabályt és talán a jelenlegi bürokratikus rendszert is. Addig is próbálnak tovább működni.

Népszabadság, 2006. szeptember 23.


Aki ropni vágyik

Vége a nyárnak és a szünidei tánctáboroknak, azonban ezen búsulni kár, hiszen a hét végén hivatalosan is megnyílik az ez évi táncházi szezon.
Ma este a Hagyományok Házába, illetve a Reviczky utcába mehetünk szórakozni. Az előbbi kéthetenként várja a táncolni vágyókat, itt a jeles napok szokásvilága is megelevenedik, s gyakran hallgathatunk adatközlő muzsikusokat is. A Reviczky utcai pinceklubban az Ifjú Muzsikás hajnalig tartó mulatsága szól a néptánc kedvelőihez. A szombat esti Kalamajka táncház a legrégebbi az ország hasonló klubjai között, tavasszal ünnepelte fennállásának harmincadik évfordulóját.

Magyar Nemzet, 2006. szeptember 22.


Bérletrendszer a Néptáncműhelynél

Bérletrendszert vezet be az idei évadtól az Udvarhely Néptáncműhely, a közönség tízféle éves jegy közül választhat. A bemutató bérlettel öt produkciót lehet megtekinteni. A nyugdíjasoknak, valamint diákoknak szóló bérletek négy előadás megtekintésére jogosítanak fel. A gyermekbérlettel három produkciót lehet megtekinteni.

A nyári szünet után visszatért az élet az Udvarhely Néptáncműhelybe: az ősz folyamán udvarhelyszéki településeken mutatják be a múlt évad produkcióit. A Bartók Béla: Román táncok sikerére alapozva, a táncegyüttes az idei évadban is Orza Cãlin rendezésében készül egy újabb stúdió-előadásra.

Hargita Népe, 2006. szeptember 22.


Kezes-lábos Fesztivál Etyeken

Negyedik alkalommal rendezik meg szeptember 23-án, szombaton az Etyeki Kezes-lábos Fesztivált. A szervezők reggel tíztől este tízig várják a látogatókat különböző „házilag” készült ételekkel, nyitott pincékkel, valamint művészeti rendezvényekkel és gyermekprogramokkal.

Magyar Nemzet Online, 2006. szeptember 22.


XXX. Tatros Forrásánál csángófesztivál

Vasárnap, szeptember 24-én szervezik meg Gyimesközéplokon a térség egyik legrangosabb és legnagyobb múltra visszatekintő hagyományőrző rendezvényét, a XXX. Tatros Forrásánál csángófesztivált. A rendezvény, mely indulásakor a Barátság Húrjain nevet viselte, 1977 óta a Tatros Forrásánál fesztiválként vált ismertté a csángó népzenét és táncokat kedvelők számára.

Népújság, 2006. szeptember 22.


Folklórműsor hátrányos helyzetűeknek

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes holnap 18 órától folklórelőadást tart. A fogyatékkal élők, mozgáskorlátozottak, szociálisan hátrányos helyzetű családok, nagycsaládosok, valamint kis jövedelmű nyugdíjasok számára tartandó műsornak a Csíki Játékszín nagyterme ad otthont. A segítséggel élők nem mások, mint Te! mottóval indítja útjára a hátrányos helyzetűeket felkaroló programot az András Alapítvány és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.

Hargita Népe, 2006. szeptember 22.


Új koreográfia és honlap a Misinától

Júliusban a Misina Táncegyüttes a nemzetközi Balatonföldvári Táncfesztiválon megnyerte a szólótánc díjat, valamint harmadik helyezést ért el a színpadi táncversenyben. A csapat azóta számos alkalommal fellépett, elkészült egy kreatív, bemutatkozó anyag az együttesről, és hamarosan a honlapjuk is.

Pécs internetes napilapja, 2006. szeptember 20.


30 éves a Tatros Forrásánál Csángófesztivál

Vasárnap, szeptember 24-én szervezik meg Gyimesközéplokon térségünk egyik legrangosabb és legnagyobb múltra visszatekintõ hagyományõrzõ rendezvényét, a XXX. Tatros Forrásánál Csángófesztivált. Az egykori szervezõk úgy emlékeznek, hogy a fesztivál ötletét Beke György sugallta 1969-ben egy író-olvasó találkozón, hogy a Gyimesek völgyében találkozzanak a Moldvában, Brassó és Déva környékén élõ csángók. A rendezvény, mely indulásakor a Barátság Húrjain nevet viselte, 1977 óta a Tatros Forrásánál fesztiválként vált ismertté a csángó népzenét és táncokat kedvelõk számára.

Hargita Megyei Kulturális Központ, 2006. szeptember 20.


Műsorszolgáltatás
Közművelődési programok NKA támogatással

A Békés Megyei Művelődési Központ a Nemzeti Kulturális Alapprogram Közművelődési Kollégiumának pályázatán programok tájoltatására 2.500.000 forintot nyert, amely 2007. május 31-ig használható fel a pályázatban megjelölt célok megvalósítására. A támogatásból eddig 6 előadást finanszíroztunk a megye több településén (Almáskamarás, Nagykamarás, Újkígyós, stb.) 2006. június és augusztus között.

Csabanet, 2006. szeptember 20.


Jubileumi koncert a Művészetek Palotájában
Harmincéves a Téka zenekar
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, 2006. október 2. 19.30

A Téka együttes harminc évvel ezelőtt, a táncház mozgalom szárnyán emelkedett fel. Azóta is a népi kultúra megőrzése és terjesztése jelenti művészi elhivatottságát. Az évfordulón a munkásságukról áttekintést nyújtó műsorral lépnek föl október 2-án, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az együttes jellemzője az elmélyült stílusismeret, a kiváló hangszeres tudás. Ünnepi koncertjük az Őskelet című album anyagára épül, amelynek számos közreműködője közül jelen lesz Kerényi Róbert, Szokolay Dongó Balázs, Dresch Dudás Mihály, Gáspár Kálmán, Nagy Zsolt és Koncz Gergely (hegedű).

Művészetek Palotája, 2006. szeptember 20.


Bartók-tánc-zene a Honvédtól

Dunaújváros (bt) - Figyelmes fülek számára szombaton a kezdés előtt jó néhány perccel kiderülhetett, mi a Honvéd Táncszínház sikerének a valós titka. A függöny mögül dobogás hallott. Nem véletlenül mondta egykoron jótanácsként táncosainak Novák Ferenc (Tata), a Honvéd művészeti vezetője: ...házasodjatok egymás közt, másra úgysem lesz idő. Ugyanis ahhoz a művészi színvonalhoz, amit az irányítása alatt működő Honvéd Táncszínház képvisel, rengeteg gyakorlás és hivatásszerűen elkövetett önfeláldozás szükséges. Az együttes szombaton ismét itt járt, táncolt, és győzött. Kétszer is. Kár, hogy csak kevesen láthatták!

Dunaújvárosi Hírlap, 2006. szeptember 19.


Szerepújraértelmezés
Új stratégia a Néprajzi Múzeumban: kultúrcentrum

Zenés programokkal, fiatalokat megcélzó stratégiával igazi kulturális központtá kíván válni a budapesti Néprajzi Múzeum, amelynek igazgatója ismertette az intézmény következő évadának kiállítási terveit. Az utóbbi időszakban igencsak progresszív és magas színvonalú kiállításokkal jelentkező intézmény mostantól igazi kulturális központként képzeli el a jövőjét. A Néprajzi Múzeum leginkább zenés programokkal, filmklubokkal és főleg fiatalokat megcélzó stratégiáival mintegy 180.000 látogatóra számít a 2007-es esztendőben - derült Fejős Zoltán főigazgató tájékoztatójából.

HVG, 2006. szeptember 18.


Sinka-ének
Berecz András új lemeze

Sinka István - az állásszagú bojtár, esők vőlegénye - már nomád pásztorként is, ifjan a Parnasszusra kapaszkodott. Világirodalmi ritkaság. A magyar költészetben legmélyebbről felszakadt hang az övé - ezé a déren alvó, fekete szűrös, fekete sorsú, ragyogó szívű emberé. Nyelve nemcsak irodalmi, hanem nyelvészeti, néprajzi szentség is.

Heti Válasz, 2006. szeptember 18.


Táncos lábú fiatalokat keresnek

A Váci Egyházmegye fenntartásában üzemelő, váci Kossuth téri közösségi épületében, a Credo-házban működő néptáncegyüttes felvételt hirdet. Az együttes új vezetői, Juhász Zoltán a Honvéd együttes szólistája, néptánc oktató és Bistei Judit a Honvéd együttes táncosa várják azon fiatalokat, akik szeretnék elsajátítani a néptánc alapjait. Az első megbeszélést szeptember 19-én, kedden 19 órától tartják a Credo-házban.

VácOnline, 2006. szeptember 18.


Őrvidéki zenék

Szombathely - A Burgenlandi Magyar Népfőiskola vezetője, Somogyi Attila volt a vendége a Művészetek Háza havi rendszerességű táncházsorozata idei első estjének, ahol a Boglya zenekar Burgenlandi Magyar Népzene 2. című lemezét mutatták be. - 1995-ben hívtak meg Alsóőrbe citerát tanítani. Egy paplak garázsában gyakoroltunk, elég jó hangszereken - mesélte Földesi János a kezdetekről. - A citera nem a fő tárgyam, de örömmel vállaltam, mert találtam egy közösséget, amely szívesen hozta hozzám a gyerekeit. A paplak egyik sarkában halomban álltak és porosodtak a Daloló Őrvidék I-II. című füzetek (ez is őrség, de Őrvidéknek nevezik, hogy az Őrségtől elkülönüljön), ezekből kezdtük el tanítani a gyerekeket, és egyúttal tudatosan elkezdtük a magyar kultúra újraélesztését.

Vas Népe, 2006. szeptember 18.


Néptánctanfolyam a Tranzit Házban

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület és a kolozsvári Bogáncs–Zurboló Egyesület, valamint a kolozsvári Tranzit Alapítvány alakfokú néptánctanfolyamot szervez a kolozsvári Tranzit Házban (Malom/Bariţiu utca 16. szám). Az október 7-én induló tanfolyam célja, hogy gyakorlati és elméleti segítséget nyújtson azoknak a pedagógusoknak, szakirányítóknak, akik a térségben tevékenykednek vagy szeretnének tevékenykedni. A képzés időtartama 6 hónapon keresztül havi kétszeri, alkalmanként 6 óra (összesen 72 óra).

Szabadság, 2006. szeptember 18.


Szezonnyitó mulatság

Holnap tizenhetedik alkalommal rendezik meg a szezonnyitó táncházat a Fővárosi Művelődési Házban, s ezzel újra beindulnak a szokásos heti táncalkalmak. A rendezvény a kisebbeknek szóló programokkal indul: ők délután négy órától a Szeredás együttes Szeredás Cirkusz című gyermekműsorán és a martonvásári Százszorszép gyermektáncegyüttes bemutatóján szórakozhatnak.

Magyar Nemzet, 2006. szeptember 15.


Kicsik léptek nagy színpadra

Tizenkilenc csoport érkezett Szekszárdra az ország minden részéről az Örökség Országos Gyermektáncfesztiválra, a Szekszárdi Szüreti napok társrendezvényére. A fesztivál programja tegnap este az Örökség gálával vette kezdetét a Béla király téren felállított nagyszínpadon, majd a Garay téren táncházzal folytatódott. Ma mintegy kilencszáz gyermek mutatja be hazánk tájegységeinek jellegzetes táncait Szekszárdon, majd a szüreti felvonulás forgatagát színesítik.

Tolnai Népújság, 2006. szeptember 15.


Debreceni Népi Együttes Lengyelországban

A közelmúltban a Nemzetközi Néptánc Szövetség (C.I.O.F.F.) meghívására Nemzetközi Folklór Fesztiválon vett részt a Debreceni Népi Együttes felnőtt kara a lengyelországi Zielona Górában. A Zielona Góra-i Nemzetközi Néptánc Fesztivál immár a 41. története során, ezen belül is a 22., amelyet felnőtt néptánc együttesek számára hirdettek. A Debreceni Népi Együttes legutóbb 1968-ban vett részt ugyanezen a fesztiválon Dr. Béres András vezetésével.

Folkrádió, 2006. szeptember 15.


Évadnyitó a Hagyományok Házában

Szeptember 22-én folytatódik a táncházi mulatság a Hagyományok Házában. Minden hónap első és harmadik péntekén várják a táncolni és szórakozni vágyó közönséget. A rendszeres tánctanítás és mulatozás mellett az érdeklődők betekintést kapnak a jeles napok szokásvilágába és találkozhatnak olyan zenészekkel is, akik az „erdélyi cigányzenész-dinasztiákat” bemutató előadássorozat vendégei. (Nagysármás, Magyarpalatka, Magyarpéterlaka, Szászcsávás, Bogártelke, Zilah-Sarmaság, Homoródabásfalva) A táncház programja: 19:30-21:30-ig tánctanítás, 21:30-tól mulatság.

Fidelio, 2006. szeptember 15.


PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
Művészeti vezetőt keres a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes

A kiválóan minősült, Európa- és Csokonai-díjas Bartók Táncegyüttest 1958-ban Tímár Sándor alapította. Célunk a magyar nyelvterület tánckultúrájának megismerése, ápolása és alkotó módon való továbbfejlesztése, a táncok a magyar tánctípusok s táncdialektusok szerinti anyanyelvi szintű elsajátítása, a magyar tánckarakter individuális, improvizatív kidomborításával, a táncok autentikus jellegének megőrzésével.

Bartók Kulturális Táncegyesület, 2006. szeptember 14.


Burgenlandi magyar népzene a Boglyától

A Burgenlandi Magyar Népzene 2. című lemez bemutató koncertje lesz holnap este héttől a Művészetek Házában. Második éve működik (havonta) a Művészetek Házában a táncházsorozat, amelynek házigazdája Halmos Béla. Holnap ő beszélget a Szalonban Földesi Jánossal és Somogyi Attilával, a Burgenlandi Magyar Népfőiskola vezetőjével, aki segítséget nyújtott a Boglya második burgenlandi magyar népzenei lemezének elkészítéséhez is. A lemezbemutató koncerten a Boglya mellett az Őri Banda játszik. Ez a citerazenekar a felsőőri gimnázium tanulóiból áll, két számmal ők is szerepelnek a CD-n. Az est táncházzal folytatódik: Csollány Csaba és Csollányné Horváth Krisztina tanít táncokat.

Vas Népe, 2006. szeptember 14.


Karád
Népzenét is oktatnak már a művészeti alapiskolában

Szeptembertől az addigi néptánc tanszak mellett már népzenei hangszereket is oktatnak a Karádi Horváth János Alapfokú Művészetoktatási Intézményben. Pajor János, az iskola vezetője mondta ezt, hozzátéve: az új szakok a népi hegedű-, a brácsa, a bőgő, a furulya és a klarinét. Az intézménynek jelenleg 310 növendéke van: kétszázhatvanan vesznek részt a néptánc, ötvenen pedig a népzene tanulásában.

Somogyi Hírlap, 2006. szeptember 14.


Közös folklórérdekek

A népzenei örökség megőrzését korszerűsítő magyar-román folklórarchiválási együttműködés indul a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete és a Román Akadémia Constantin Brailoiu etnográfiai intézete között. Richter Pál, a budapesti népzenei archívum vezetője, Pávai István tudományos kutató és Németh
István, a hangarchívum mérnöke a kétnapos előkészítő munkába avatott be Bukarestben.

Új Magyar Szó, 2006. szeptember 14.


Ünnepel az Állami Népi Együttes

Jubileumi előadás-sorozattal ünnepli meg ötvenöt esztendős fennállását a Magyar Állami Népi Együttes a Művészetek Palotájában, amelyen a nagy múltú tánccsoport korábbi sikeres műsorait mutatja be.
Az ünnepi sorozat ma este hét órakor a Táncos magyarok és a Táncmillennium című előadásokkal kezdődik a Fesztivál Színházban. Holnap a Földön apám fia volnék című koreográfiát, a záró, pénteki napon pedig a Pannon freskót és a Tánc-karnevált láthatja a közönség.

Magyar Nemzet, 2006. szeptember 13.


Nagykároly
Nemzetközi Verbunkverseny

A verseny a VI: Nagykárolyi Táncháztalálkozó programjai közé illeszkedik. A rendezvény két napos, különféle programokkal: koncert, gálaműsor, különféle kézművesfoglalkozások és táncoktatással egybekötött táncház. Egy kétperces folyamatot kell előadni szilágysági-, vagy szatmári verbunk elemekkel zenekari kísérettel. A versenyzőket háromtagú, szakemberekből álló zsűri értékeli. A nyertes fellép a néptáncgálán, valamint 100 új lej jutalomban részesül.

GóbéFolkPortál, 2006. szeptember 13.


Öregek tánca Nyárádtőn

Az immár 24. alkalommal szervezett Öregek tánca elnevezésű néptáncfesztivál keretében vasárnap Nyárádtőn számos együttes lépett fel, előadásaikban tükrözve a különféle nemzetek népi játékának, táncának, zenéjének gazdagságát, színességét. Az idei fesztiválra is az előadások tarkasága volt a jellemző, a román, magyar együttesek mellett roma csoportok is felléptek.

Népújság, 2006. szeptember 12.


11. Vajdasági Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár
Felhívás a kézműveseknek

A Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ és a Vajdasági Magyar Folklórközpont felhívja a népművészettel foglalkozó kézműveseket a XI. Vajdasági Táncháztalálkozón és Kirakodóvásáron való részvételre, melyet 2006. október 7-én szerveznek meg, Újvidéken. A szervezők az érdekelt kézművesek részére díjmentesen biztosítanak kirakodóhelyet. Felhívjuk figyelmüket, hogy kizárólag a népművészettel foglalkozó kézművesek jelentkezését várjuk.

Vajdasági Magyar Folklórközpont, 2006. szeptember 12.


Prímásképző és tánctábor Szentegyházán

Minden év szeptember hónapjának első hétfőjétől kezdődően egy héten át hangos a szentegyházi Gábor Áron Művelődési Ház. Az idén immár negyedik alkalommal szervezték meg a prímásképző és tánctábort általános és középiskolás gyerekek számára.

Hargita Népe, 2006. szeptember 11.


Bölcske
Hajnalig kitartottak a táncosok

Harmadik alkalommal rendezte meg a szüreti napot a Bölcskei Néptánc Egyesület. Szombaton két órakor indult a menet a Kék Duna étteremtől, tájékoztatott Pergerné Iker Ibolya, az egyesület vezetője. A közel száz táncos öt helyszínen adott menettáncot. A leghosszabb műsor a falu központjában volt, ahol táncraperdült a bíró, bíróné a jegyző és mindenki, akinek kedve volt.

Tolnai Népújság, 2006. szeptember 11.


Perenye
Le a kalapokkal

Dugig megtelt a falu kultúrháza szombaton délután: közel kétszázan jöttek el a Perenyei Férfinépdalkör ötödik születésnapjára. A fellépők között az ünnepeltek is ott voltak. Ahol Tanai Erzsébet népdalénekes jár, ott dal - és népdalkör - terem. Tanai Erzsi alapította és vezeti a Perenyei Férfinapdalkört is: az elmúlt öt évet jelképező öt kalap alá ezért került a falra egy női kendő is a születésnapon.

Vas Népe, 2006. szeptember 11.


Tánc
Kincskeresők

Mi történik, amikor azon kapjuk magunkat: noha megütötte fülünket, hogy magyar tánc, magyar zene, képzeletünkben nem jelenik meg az alföldi rónán vágtató lipicai ménes, miközben Rúzsa Sándor - összevont szemöldökkel - leányt szöktet, rotyog a gulasch, csattan az ostor, lengedez az árvalányhaj, csahol a puli - és Puskás gólja kiszakítja a hálót? Újbudán ülünk. Farkas Zoltán Batyu, Horváth Csaba, Kovács Gerzson Péter épp átszabja az országimázst. EU-kompatibilis küldetésüket egy asszony (Batyu párja, Fecske), továbbá négy pompás zenész - Alexander Balanescu, Dresch Mihály, Lőrinszky Attila, Sipos Mihály - támogatja.

Népszabadság, 2006. szeptember 11.


Görögországban (is) járt a Szarkaláb Néptáncegyüttes

A kolozsvári Szarkaláb Néptáncegyüttes tagjai 2006 nyarán sem pihentek, több rendezvényen, falunapon, fesztiválon léptek fel belföldön és külföldön egyaránt. Kezdjük talán a legelején: május 20-án Nagyváradon (a Partiumi Egyetemi Diáknapokon), május 25-én és 31-én (az Apáczai Napok és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem hallgatói által működtetett kulturális csoportok gáláján) Kolozsváron sikerrel mutattuk be 60 perces műsorunkat. A június is zsúfolt volt a csapat számára, a Heltai Alapítvány tetőterében található előadóteremben több ízben is táncoltunk magyarországi vendégeknek, majd 10-én Zsobokon vendégszerepeltünk a helyiek meghívására.

Szabadság, 2006. szeptember 9.


Áttáncolták a nyarat

Gyermektáboroztatás, folklórfesztivál, személyi sikerek, új koreográfiák, nyertes pályázat és egy eredményes nyári turné a Dűvővel jellemezte a Nógrád táncegyüttes idei nyarát. A nyár minden hétvégéjén fellépett a Nógrád táncegyüttes az ország különböző pontjain, például Pomázon, a Magyar Vár táborban, Egerben a Szent Iván-estén. A sűrű program részét képezte a hollókői gyermektábor, amely egyre népszerűbb országos szinten is. Elismertségét igazolja, hogy a Hagyományok Házában megrendezett nemzetközi szintű nép- és honismereti vetélkedő 12 nyertesének jutalmaként szolgált a táborban való részvétel. Ennek köszönhetően nemcsak Martonvásárról, Szekszárdról érkeztek résztvevők, hanem még Erdélyből is.

Nógrád Megyei Hírlap, 2006. szeptember 9.


Néptáncfesztivál Nyárádtőn

A Maros Megyei Tanács, a népi hagyományokat őrző megyei központ, illetve a nyárádtői önkormányzat közös szervezésében vasárnap a 24. alkalommal szervezik meg az Öregek Tánca nevű néptáncfesztivált. A nyárádtői kultúrházban 11 órától kezdődő fesztiválon 15 néptáncegyüttes lép fel, köztük a Hargita megyei Lövétéből érkező Mákvirág együttes, a Kolozs megyei mezőkeszüi magyar néptáncegyüttes, a magyarói magyar néptáncegyüttes, illetve a nyárádmagyarósi magyar néptáncegyüttes.

Népújság, 2006. szeptember 8.


Pályázat
Élő népzenei hagyományaink

Belváros-Lipótváros Kulturális, Emberi jogi és Kisebbségi Bizottsága
pályázatot hirdet ÉLŐ NÉPZENEI HAGYOMÁNYAINK címmel együtteseknek és szólistáknak a Belvárosi Lipót Napokon való részvételre. Tervezett időpont: 2006. november 10-12.

Aranytíz Kultúrház, 2006. szeptember 8.


Borhoz illő táncok

Üde színfoltja lesz a 15. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválnak a Bor-Zene-Tánc nevű rendezvény, amely szeptember 8-án, 16 órakor kezdődik a Budai Várban. A bemutatón a Balaton, Somló, Badacsony, Eger, Villány és Tokaj borai mellett az ezekhez illő táncokat ismerhetik meg az érdeklődők, a táncokat a Kocsi Néptánc együttes mutatja be, a műsort Lakatos Tibor borász vezeti. A szervezők felfogásában a borbemutató lényege, hogy Magyarország legnevezetesebb borvidékeinek nedűit és az azoktól elválaszthatatlan tájakat a helyi zene és tánc segítségével ismerjék meg a látogatók.

Deluxe Magazin, 2006. szeptember 7.


Csángóföld – IV. Magyarfalusi Napok

Negyedik alkalommal tartottuk meg idén, július 21-24. között a hagyományos Magyarfalusi Napokat. A rendezvényt korábban Grünstein Szabolccsal, idén a magyarfalusi születésű, a budapesti Csángó Koordinációs irodát vezető Bogdán Tiborral közösen szerveztük ugyan, de az egész faluközösségnek köszönettel tartozunk a rendezvényt támogató együttműködésükért.

Erdély ma, 2006. szeptember 6.


Több mint 150 fellépő, alig kétszer annyi fizető néző
Véget ért a Csatrangos

Királyhelmec. A viszonylag alacsony nézőszám ellenére sem elégedetlenek a Bodrogköz központjában szeptember 1-je és 3-a közt lezajlott Csatrangos Országos Népzenei Fesztivál szervezői. Királyhelmecen péntek délután a helyi művelődési központban nyitották meg a Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából szervezett emlékkiállítást. Szombat este a Csonkaváron a népzenei fesztivált a szomotori Dobcsák János és Agócs Gergely tárogatójátéka indította, majd Ficzu Béla és zenekara szórakoztatta a mintegy 150-160 fős közönséget. A budapesti Fonó népzenei együttes fellépését a szintén Budapestről érkezett Egyszólam fellépése követte, amelynek tagjai a 87 éves Pál Istvánnal, a Kárpát-medence utolsó magyar dudásával zenélhettek együtt.

Új Szó, 2006. szeptember 6.


A magabiztos előadásmód az esztétikai élmény mellett gazdag ismeretek birtokosává is teheti a hallgatót
Zenés Felföldi levelek

A pozsonyi Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes és művészeti vezetőjük, Hégli Dusán évről évre új műsorokkal és eredeti ötletekkel rukkolnak elő. A tavaly színpadra vitt Felföldi levelek az eddigi legátfogóbb bemutatása a Felvidék magyar, szlovák, cigány és zsidó zenéjének és táncainak. A műsor alapötletét Bartók Béla és Kodály Zoltán felvidéki gyűjtéseiről írt levelei, jegyzetei, valamint Petőfi Sándor és Márai Sándor felvidéki írásai adták, melyekhez az adott vidék zenéje és táncai társulnak.

Új Szó, 2006. szeptember 6.


Alapfokú néptánc tanfolyam Kolozsváron
A jelentkezési határidő 2006. szeptember 30.

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület és a kolozsvári Bogáncs – Zurboló Egyesület, valamint a kolozsvári Tranzit Alapítvány alapfokú néptánctanfolyamot szervez a kolozsvári Tranzit Házban (Malom / Bariţiu utca 16. szám).

Romániai Magyar Néptánc Egyesület, 2006. szeptember 6.


Álláshirdetés
A Nagyvárad Táncegyüttes felvételt hirdet

A Nagyváradi Állami Filharmónia folyó év szeptember 20-án, 13 órától versenyvizsgával egybekötött felvételt hírdet a Nagyvárad Táncegyüttes alábbi megüresedett állásaira:
- színpadi fénytechnikus – 1 hely,
- színpadi hangosító – 1 hely,
- női táncos – 4 hely,
- férfi táncos – 4 hely.

Romániai Magyar Néptánc Egyesület, 2006. szeptember 6.


Berecz András új Sinka-lemezei

A magyar könyv ünnepének egyik frissen bemutatott kötete Berecz András Sinka-ének című dupla CD-hez tartozó könyve. A mesemondó rendhagyó módon Sinka István szülőföldjének népi dallamait tapasztotta a költő verseihez. A sokszemélyes művészi koprodukció méltó tisztelgés egy méltatlanul háttérbe szorított emberi, alkotói sors előtt. Cirkalmas mondatfűzéseivel Berecz András ismét észrevétlenül lopta be magát – s magával együtt ezúttal Sinka István emlékét is – a magyar könyv ünnepének rendezvényeit látogatók gondolatai közé. A mesemondó tőle szokatlan dologra vállalkozott: legújabb dupla CD-jén verseket énekel, a versmegzenésítés általánosan elfogadott fogalmától azonban még most is távol marad.

Magyar Nemzet, 2006. szeptember 4.


Alapfokú Néptáncoktatói Képzés

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület szeptember végén hat helyszínen indít alapfokú néptáncoktatói képzést. Információk a helyszínekről, jelentkezésről a www.neptanc.ro honlapon találhatóak a Képzés és Események menüpontok alatt.

Romániai Magyar Néptánc Egyesület, 2006. szeptember 4.


Szentendrén délszlávul söndörögnek

Negyedik alkalommal rendezik meg ma és holnap Szentendrén a Söndörgő-fesztivált és a Vujicsics Tihamér-emléknapokat. A programsorozaton a Postás-strandon olyan neves együttesek és muzsikusok lépnek fel a délszláv népzenét játszó Söndörgő és a Vujicsics zenekar mellett, mint például a házigazda Söndörgővel közös műsort adó macedón Ferus Mustafov, a Makám, Pál István „Szalonna” és barátai, valamint az Etnofon Zenei Társulás, de nemcsak népzene szól majd, a régi zenét például a gambákat és furulyákat megszólaltató Sebastian Quartet és az egyetlen hazai historikus rézfúvósegyüttes, a Sonatores Pannoniae, a dzsesszt pedig a Hot Jazz Band és a Zeneakadémia ifjú dzsessztehetségei, többek között Borbély Miklós, Borbély Mihály neves dzsesszzenész fia képviseli.

Magyar Nemzet, 2006. szeptember 1.