Folkrádió

Tallózó

Bartók Béla, a népzenekutató című kiállítás megnyitója

Bartók Béla, a népzenekutató címmel készül az a fotó- és dokumentumkiállítás, amely a 125 éve született világhírű magyar zeneszerző és előadóművész úttörő jelentőségű tudományos pályáját mutatja be. A kiállítás a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Központja és az MTA Zenetudományi Intézet Bartók Archívuma közös kivitelezésében készül. [...] A Bartók Béla, a népzenekutató című kiállítást Somfai László akadémikus nyitja meg 2006. november 9-én 15 órakor a Hagyományok Háza első emeleti előcsarnokában. Bartók-gyűjtötte magyar, román és szlovák dallamok előadásával közreműködik Herczku Ágnes (ének), Agócs Gergely (duda, fujara), Pál István „Szalonna” (hegedű) és Gombai Tamás.

Hagyományok Háza, 2006. október 31.


Hagyományos szüreti bál Kisbácsban
A helybeliek nem lelkesedtek a mulatságért

A hagyományokhoz híven szentmisével kezdődött a kisbácsiak szüreti bálja szombaton. A helybeli római katolikus templomban Kovács Árpád plébános celebrált szentmisét, majd a díszes ruhába öltözött csőszök átvonultak a helyi református templomba, ahol meghallgatták Orbán József esperes igehirdetését.

Szabadság, 2006. október 30.


Ének őrzi az időt

Egy asszony életútja a születéstől a halálig. Előkészületben Bognár Szilvia új szólólemeze. Várható megjelenés 2006 novembere. Talán nem is lehetne megkapóbb érzékenységgel írni letűnt évszázadok ránk maradt kincseiről, amelyeket – többek között – a néphagyomány őrzött meg számunkra. Így azokról a népdalokról, balladákról, amelyek – megénekelve az időszerű és egyben mindenkori emberi érzelmeket, sorsokat, eseményeket – emberöltőkön át hagyományozódtak. Nem csupán a dallamok szépsége, a szövegek csiszoltsága és örökérvényűsége megragadó, de a bennük rejtve fennmaradt szokásrend, hit- és hagyományvilág is.

Moldvahon.hu, 2006. október 29.


Elmúlt korokat idéz a Téka

Vendég előadókkal zenél ma este a Téka. A harmincéves jubileum alkalmából rendezett koncertsorozat újabb állomásán az Almássy téri Szabadidő Központban a Szentendrei Táncegyüttes is közreműködik. A Téka lényegében egyidős a táncházmozgalommal, egyike volt az első zenekaroknak, és a népzenei életre tett hatása lépten-nyomon fellelhető, nemcsak legendás lemezeik, jó hangulatú táncházaik miatt, hanem azért is, mert a Téka tagjai egytől egyig sokat tettek az autentikus népi muzsika továbbadásáért és a népzeneoktatás rendszerének kialakításáért. A mostani fiatal zenészgeneráció jelentős része tanult tőlük a népzeneiskolákban, tánctáborokban.

Magyar Nemzet, 2006. október 27.


Népzenei minősítő Horgoson

A Bartók-évforduló jegyében, illetve annak emlékére, hogy száz éve járt Horgoson népdalgyűjtő úton a nagy zeneszerző, október 28-án térségi népzenei minősítő szemlét szervez a horgosi Bartók Béla Közművelődési Egyesület. A vendégeket szombaton 13 órától fogadják a Művelődési Házban, majd 15 órakor kezdődik a minősítő szemle. Bartók levelei címmel 17.30-tól művelődési műsor lesz, melyben fellépnek: a szabadkai Juhász zenekar és a Szalagfűző leánykórus. Népi hangszer bemutatót tart Micsik Béla, a Népművészet Ifjú Mestere, a horgosi Ropogó táncegyüttes pedig sárközi táncokat mutat be. Az eredményhirdetés 19 órakor kezdődik.

Magyar Szó, 2006. október 27.


Jubiláló Botorka-fesztivál népviseleti parádéval

A Botorka Művelődési Egyesület és a balánbányai Nexus Alapítvány tizedik alkalommal szervezi meg három székelyföldi településen az idei Botorka Néptáncfesztivált. Az október 26–29. között tartandó eseményen részt vesz a magyarországi Kocs település Aranykocsi elnevezésű együttese, a budapesti Tébláb, a székelyudvarhelyi Kékiringó, Nagyváradról a Csillagocskák, Szamosújvárról a Kenderkóc Néptáncegyüttes, Kolozsvárról a Szarkaláb, Kászonaltízről a Bóbiska, Gyimesközéplokról a Tücsök zenekar, a csíkkozmási hagyományőrző együttes, a csíkszentdomokosi Elevenek, valamint a balánbányai Ördögborda néptánccsoport. A négynapos fesztivál táncházzal kezdődik csütörtökön Csíkszentdomokoson, helyi adatközlő táncosok részvételével.

Krónika, 2006. október 26.


A helység kalapácsával és a Bartók útjainnal
Jön a Honvéd Táncszínház

Szlovákiai turnéra érkezik jövő hónapban a Honvéd Együttes Táncszínháza. A Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma támogatásával a négynapos turné során november 13-án Komáromban, 14-én Pozsonyban, 15-én Somorján, 16-án Galántán lép fel. A helység kalapácsa – avagy botrány a faluban címmel naponta egy diákelőadást tartanak, esti előadásként pedig az említett művet és a Bartók útjain című táncjátékot láthatja a közönség.

Új Szó, 2006. október 25.


Csíki legényes Olaszországban

Gyergyóalfaluból érkezett „erősítés” az olaszországi magyar kisebbség számára az észak-olaszországi Cadroipóban szervezett Népek Fesztiváljára, amelyen ukránok, bolgárok és számos dél-amerikai népcsoport képviselői mellett ropták a Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület táncosai a csíki legényest, az alfalvi leányost és a marosszékit. Az alfalvi hagyományőrzők olaszországi turnéjuk során részt vettek a varmoi Mária-búcsún, majd Padova és Velence terein adtak ízelítőt a „székely virtusból”.

Krónika, 2006. október 24.


Folklór Est Érsekcsanádon

Az estet Felső Róbert Érsekcsanád polgármestere nyitotta meg. A Folklór Est megrendezése öt éves hagyományra tekint vissza. A falu kulturális életének legmeghatározóbb rendezvényévé vált. A polgármester köszönetet mondott a rendezvény pénzbeni és természetbeni támogatásáért. Minden évben ajándéktárgyat adományoznak azoknak, akik az érsekcsanádi hagyományok ápolásában, megőrzésében kiemelkedően részt vettek. A műsorvezető mindenkinek megköszönte a részvételt. A rendezvény után a fellépő csoportoknak egy kis vendéglátással kedveskedtek a szervezők, majd a közönséget is szeretettel várták a táncházba, ahol a talpalávalókat a FONDOR és a BURES zenekar húzták.

Baja Tv online, 2006. október 24.


Hagyaték Találkozó a megmaradás jegyében

Tizenegyedik alkalommal rendeztek szombaton Hagyaték Néptánctalálkozót Vicén. A Beszterce-Naszód megyei kis faluban évről évre megszervezik a mezőségi fesztivált, amelynek fontossága – a szórványban élő magyarság számára – a népi hagyományok megőrzésében, felkutatásában, felelevenítésében és a nemzeti identitás megőrzésében rejlik. Szombaton délelőtt húsz Kolozs, Beszterce-Naszód és Maros megyei néptánccsoport érkezett a fesztiválra, és népviseletben vonultak végig Vice utcáin.

Szabadság, 2006. október 24.


Hagyománytánc Vicén
XI. Hagyaték Fesztivált szerveztek a Mezőségen

A Beszterce és Bethlen környéki szórványmagyarság megmaradásának jelképeként tartják Vicén a Hagyaték Fesztivált. A mezőségi néptánc- és népzene-találkozó évről évre erősödik. A hét végén megrendezett fesztiválon húsz hagyományőrző csoport lépett fel, Kolozs, Maros, Hargita és Beszterce megyéből, a rendezvény egyik szervezője kiemelten a Hargita Székely Népi Együttes is.

Új Magyar Szó, 2006. október 23.


X. Jubileumi Botorka Néptáncfesztivál

Tizedik alkalommal szervezi meg október 26-29 között a balánbányai Nexus Alapítvány és a Botorka Művelődési Egyesület a Botorka Néptáncfesztivált. Részt vesz a magyarországi Kocs együttese az Aranykocsi, Budapestről a Tébláb, Székelyudvarhelyről a Kékiringó, Nagyváradról a Csillagocskák, Szamosújvárról a Kenderkóc Néptáncegyüttes, Kolozsvárról a Szarkaláb, Kászonaltízről a Bóbiska, Gyimesközéplokról a Tücsök zenekar, a Csíkkozmási Hagyományőrző együttes, Csíkszentdomokosról az Elevenek valamint a balánbányai Ördögborda néptánccsoport.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2006. október 23.


Szamosújvári táncház

TIZENHATODIK TÁNCHÁZÉVADJÁT kezdte meg a szamosújvári Téka Művelődési Központ. Minden pénteken 17 órától Aprók Tánca, 20 órától Nagyok Táncháza. Muzsikál a Sóvirág zenekar.

Szabadság, 2006. október 20.


XI. Vicei Találkozó: Hagyaték néven rendezik meg újra

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Hagyaték néven ismert Vicei Találkozót, október 21-én. A Hargita együttes a találkozó rendszeres résztvevője és társszervezője, a vicei Református Egyházközösség a Katolikus Plébánia, valamint a Dsida Jenő Általános Iskola mellett. E találkozó fontossága, az Észak-Mezőségen és Beszterce-Naszód megyében szórványban élő magyarság számára, a népi hagyományok megőrzésében, felkutatásában, újraelevenítésében és nemzeti identitásuk megerősítésében rejlik. Ezt bizonyítja, hogy évről évre bemutatják dalaikat, táncaikat, viseletüket, hagyatékukat megőrizve, gyökereiket ápolva.

Mediatica.ro, 2006. október 19.


A kukorica jegyében
Tízéves jubileumát ünnepelte a magyarkanizsai Tisza Néptáncegyesület

Tízéves jubileumát ünnepelte a magyarkanizsai Tisza Néptáncegyesület Minden a kukoricáról szólt a hét végén Magyarkanizsán, a Tisza Néptáncegyesület ugyanis egy új fesztivállal ünnepelte a jeles évfordulót.A kézműves foglalkozások mellett mindenféle játékos és kukoricás versenyt is rendeztek, majd tarka műsort adtak a Tisza Néptáncegyesület tagjai és vendégeik. Este a Művészetek Házában a Népzenei Gála keretében vajdasági népzenei együttesek léptek fel, előadásukat néptánc fűszerezte. A mulatság végül táncházzal folytatódott. A Tisza jubileumi gálaműsorát vasárnap tartották az ünnepelt egyesület és vendégei fellépésével.

eMagyar Portál, 2006. október 17.


XI. Hagyaték Vicei Találkozón a Hargita Együttes

A „Hagyaték” néven ismert Vicei Találkozó tizenegyedik felvonására kerül sor idén, október 21-én. A Hargita együttes a találkozó rendszeres résztvevője és társszervezője, a vicei Református Egyházközösség a Katolikus Plébánia, valamint a Dsida Jenő Általános Iskola mellett. E találkozó fontossága, az Észak- Mezőségen és Beszterce-Naszód megyében szórványban élő magyarság számára, a népi hagyományok megőrzésében, felkutatásában, újraelevenítésében és nemzeti identitásuk megerősítésében rejlik. Ezt bizonyítja, hogy évről évre eljönnek bemutatni dalaikat, táncaikat, viseletüket, hagyatékukat megőrizve, gyökereiket ápolva.

Erdély ma, 2006. október 17.


Kolozsvár
Heltai táncház

HELTAI TÁNCHÁZ kolozsvári és kalotaszegi zenészek közreműködésével ma, október 17-én, kedden este 9 órától a Heltai Alapítvány székhelyén (Mikó/Clinicilor 18.). Ugyanitt, a felújított Heltai Folk-Kocsmában este 7 órától élő népzenével várják a vendégeket.

Szabadság, 2006. október 17.


IV. HAGYOMÁNYOK NAPJA

Október 21-én negyedik alkalommal kerül megrendezésre a gömöri Tornalján (ma Szlovákia; Bánrévétől Rozsnyó felé 11 km, Ózdtól, Kazincbarcikától 34 km) a Hagyományok Napja. A rendezvény legfőbb célja a folytonosság felmutatása. Épp ezért az egyik legfontosabb műsorszerkesztési szempont, hogy idős adatközlők épp úgy színpadra lépnek, mint amatőr gyermek és felnőtt csoportok, illetve az e műfajt művészi szinten prezentáló hivatásos előadók is. Az elmúlt években megfordult már itt (a teljesség igénye nélkül): Pál Pista bácsi, Cselényi József, Farkas Imi Elemér, Magdeme Ilona adatközlők, az egri Szederinda, a feledi Boglárka, a füleki Rakonca gyermek és ifjusági táncegyüttesek, az Új Gömör, a Búzavirág, Dsupin Pál, Hunyadi Péter és barátai, Hrúz Szabolcs, Andrássy Ferenc, Juhász Zsolt Salgótarjánból, Agócs Gergely és sokan mások.

Kulturális Antropológiai Műhely, 2006. október 16.


Csángó gyerekek napja

A Sziklára Épített Ház Alapítvány gyimesfelsőloki iskolájának növendékei részvételével csángó napot rendeznek ma Debrecenben. A Zurgó együttes kíséretében fellépő csoportok a Kölcsey Központban énekeiket és táncaikat tanítják, és jellegzetes ételeiket kínálják az érdeklődőknek. Az alapítvány célja a gyimesi és moldvai szegény sorsú, többnyire román nyelvű általános iskolából kikerült csángó gyerekek oktatása. Nevelésükben kiemelt szerepet játszik az otthonról hozott végtelenül gazdag nyelvi, zenei, népművészeti, mese- és tánckultúra ápolása, amelyből ma ízelítőt kaphat az ez iránt fogékony debreceni közönség is.

Magyar Nemzet, 2006. október 14.


A Háromszék táncegyüttes bemutatója

Hogyan fér meg egy folklórműsor és egy táncjáték egyetlen este ugyanazon a színpadon? Mi az üzenete egyiknek, és mi a másiknak? Mi tartja egy évadnyitó előadás közös keretében össze a népi lelkületet és az azt megvető pénz- és hatalomsóvár világot? A választ Ivácson László a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes tánckarvezetője, koreográfusa, korábban főként a folklórműsorok rendezője adta meg a múlt heti bemutatón: az üzenet szempontjából egybecsengőn, de műfajában különböző módon rendezte színpadra az eleinktől ránk hagyott értékek mindig és mindenhol érvényes elsőbbségét a giccsel, az arctalan egyformasággal szemben.

Háromszék, 2006. október 14.


Tanfolyamok kezdőknek és haladóknak

Nemcsak a táncházak, a tánctanfolyamok is elkezdődtek, némelyik már javában folyik, de akad, amelyik csak most indul. Csatlakozni sohasem késő, a tanfolyamokat többnyire képzettségi szint szerint hirdetik meg, tájegységenként. Szombatonként Debrecenben a HajKeFe tart szilágysági néptánctanfolyamot a Hajdú Táncegyüttes székházában délután négy órától. A fővárosiak ezeken a napokon este héttől az Erzsébetligeti Színházban tanulhatnak erdélyi cigánytáncokat. Vasárnaponként délután háromtól a haladókat várják a Fonóba kalotaszegi magyar és román táncokkal.

Magyar Nemzet, 2006. október 13.


A balladás bojtár énekei
Berecz András új Sinka-lemeze 1956-ról is megemlékezik

Sinka István, a pásztorból lett költő néphagyományhoz való kötődését, mély szabadságvágyát, a bihari vidék sajátos világát mutatja be Berecz András új lemeze, amelynek könyvmellékletét Gyulai Líviusz illusztrálta. A kiadvány bemutatója ma este hét órakor lesz a XII. kerületi művelődési házban.

Magyar Nemzet, 2006. október 13.


Bartók kiállítás Isztambulban

Egész oldalas cikkben számol be az egyik angol nyelvű török napilap arról, hogy Ankara után Isztambulban nyílt Bartók kiállítás. A Turkish Daily News című lap megírja, hogy a zeneszerző születésének 125.-dik évfordulóján több török városban mutatják be az életéről, és főként a törökországi munkásságáról szóló tablókat. Bartók nevének különleges jelentősége van Törökországban, írja a lap, mert 1936-ban a híres török zeneszerzővel és karmesterrel, Ahmed Adnan Saygunnal együtt kutatta Anatóliában a két nép zenéjének közös vonásait. Adana környékén, Osmaniyeben, találtak ilyen népdalokat, közös zenei motívumokat.

Népszava, 2006. október 11.


Karsai Zsigmond köszöntése

Pécelen, a Ráday-kastélyban a hét végén megnyitották Karsai Zsigmond táncművész, a népművészet mestere kiállítását. Nyolcvanhatodik születésnapján énekesek, táncosok s a város apraja-nagyja együtt köszöntötte az idős mestert, aki az elmúlt évtizedekben sokukat tanította. Karsai Zsigmond a híres nagyenyedi Bethlen-kollégium diákjaként indult, mielőtt nemcsak a hazai közönséget, hanem más világrészek táncrajongóit is meghódította.

Magyar Nemzet, 2006. október 10.


Berecz András: Sinka-ének lemezbemutató koncert és turné

Október 13-án este hét órakor a XII. kerületi Művelődési Központban (volt MOM) mutatja be Berecz András legújabb könyvének és lemezének anyagát. Berecz András a pásztorénekes Sinka István életművében talált rá arra az egyetemes világképre, amely a parasztinál is érintetlenebb pásztorélet kultúrájából épült és táplálkozott s a vitathatatlan tehetség erejével lépett át a névtelenségből a magyar irodalom legnagyobbjai közé.

Hangvető, 2006. október 9.


Feketetó - Negreni 2006

A feketetói vásárt minden év októberének második hétvégéjén rendezik meg Erdély nyugati részén, Csucsa mellett, Feketetón (Negreni). Feketetó (Negreni) a Királyhágón átvezetõ fõútvonal mentén, Erdély történelmi határán fekszik, a Sebes-Körös partján, Csucsától tizenegy kilométerre. A települést jelzõ táblák szerint hat kilométer hosszú, de a faluhoz tartozó házakat a környezõ hegyek tetején is találunk. A falu Fekhethetow néven 1406-ban jelenik meg okiratokban. Ekkor a lakosság nagy része már román volt.

Kalotaszeg.hu, 2006. október 8.


Bartók útját járva
A múlt hétvégén tartották meg Zentán a Kárpát-medencei Népzenekutatók Nemzetközi Találkozóját

A találkozót a Bartók-jubileum jegyében a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Thurzó Lajos Közművelődési Központ szervezte, céljuk pedig többek között az volt, hogy hivatalos formát és hátteret adjanak a népzenekutatók szakmai kapcsolattartásának. Bodor Anikó népzenekutatóval, a zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmunkatársával és Olsvai Imrével, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete Népzenei Osztályának tudományos főmunkatársával beszélgettünk.

Magyar Szó, 2006. október 7.


A népzene lélekben erősít
Sikeresen felzárkóztunk a magyarországi néptáncmozgalomhoz
Beszélgetés Szabó Gabriella Aracs-érmes művelődésszervezővel

Az is győztes, aki díj nélkül marad - hallottam több ízben is Szabó Gabriellától a Szólj, síp, szólj népzenei vetélkedő újvidéki döntőjén. Ebben a jóindulatú biztatásban benne van az, ami a közel két évtizedes művelődésszervezői tevékenységére is jellemző: a népzene, a néptánc művelésével, a néphagyományok tiszteletben tartásával eleve győztesnek érezhetjük magunkat, hiszen ezáltal a múltat mentjük a jelenbe, a jövőbe, és megismerése által magunk is gazdagabb, jobb emberekké válunk. Ez a bölcsesség, vagy talán - ha szabad így fogalmaznom - mottó hatja át a Vajdaság-szerte ismert temerini Szabó Gabriella kitartó művelődésszervezői tevékenységét. Minden bizonnyal ez a szempont is közrejátszott, hogy idén többek között őt is Aracs-éremmel jutalmazták.

Magyar Szó, 2006. október 7.


Bartók-emlékünnepség és díjosztás Kolozsváron

Csütörtök este a Kriza János Néprajzi Társaság (KJNT) székhelyén Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából emlékünnepséget tartottak, amelynek keretében átadták a Magyar Művészetért Kuratórium (MMK) és a Herendi Porcelánmanufaktúra (HP) által felajánlott Bartók Béla-emlékdíjakat. A rendezvényen a díjakat átnyújtó dr. Gubcsi Lajos elárulta: háromszáz ilyen díjat (egy porcelán Bartók-fejszobor és két díszkötet) osztanak ki, amelyből hatvanhárom erdélyi tanárokhoz, pedagógusokhoz, lelkészekhez, szervezetekhez kerül. Jövőre Kodály Zoltán-emlékdíjat alapítanak. Gubcsi szerint a magyar népdal és néptánc legjobb követünk a világban.

Szabadság, 2006. október 7.


A Kalamajkától a Kőketáncig

Októberrel azok a táncházak is megnyitották kapuikat, amelyek kimaradtak a szeptemberi tanévkezdetből. Mától indul a csángó táncház a miskolci Nyilas Misi Ifjúsági Házban, ahol ezentúl minden második héten játszik az Esztenás együttes. A szervezők moldvai és gyimesi táncok tanításával délután hattól a gyermekeket, héttől pedig szüleiket várják. Akik a fővárosban vágynak hajnalig tartó mulatságra, azokat az Ifjú Muzsikás Táncház zenészei várják a Károli Gáspár Református Egyetem pinceklubjába.

Magyar Nemzet, 2006. október 6.


Gyökerek-bemutató
Bartók est az Urániában

A Bartók évforduló alkalmából Gaál István rendező és Várbíró Judit szerkesztő Gyökerek című filmjét mutatja be az Uránia Filmszínház. A rendhagyó dokumentumfilm Bartók Béla (1881-1945) életét és munkásságát követi végig, azzal a céllal, hogy feltárja az összefüggéseket Bartók személyisége, életszemlélete és művei között, valamint bemutassa fejlődése útját a kezdeti romantikus, nemzeti hangvételű próbálkozásoktól a legelmélyültebb remekművekig.

Filmhu, 2006. október 6.


Néprajzi tanfolyam indul

Még lehet iratkozni a Marosvásárhelyi Népi Egyetem magyar néprajzi tanfolyamának I–II. évfolyamára. Az akkreditált tanfolyamot elvégzők a Munka és Népjóléti, valamint az Oktatásügyi Minisztérium által elismert oklevelet kapnak, amely hasznos lehet a tanügyben érdemponthoz való hozzájutásban, valamint iparművészeknek az iparengedély megszerzésében. A tanfolyam időtartama 80 óra.

Népújság, 2006. október 6.


Újvidék
Táncháztalálkozó

Szombaton táncháztalálkozót és kirakodóvásárt rendeznek az újvidéki József Attila Általános Iskolában. A délelőtt tizenegy órakor kezdődő programban először gyermektáncház, majd délután ifjúsági- és felnőtt-táncház lesz. A szőtteskiállításon a Vajdasági Magyar Folklórközpont szövőtanfolyama hallgatóinak munkáit láthatják az érdeklődők. Az egész napos kirakodóvásáron több mint húsz kézműves termékei közül válogathatnak. A mesterségek bemutatójára délután egy és öt óra között kerül sor (nemezelés, csuhézés, gyöngyfűzés stb.). Délután fél héttől a táncháztalálkozó és a Guzsalyas együttes CD-jét hallgathatja meg a közönség. Este nyolc órakor kezdődik a táncháztalálkozó gálaműsora, majd éjszakai mulatság következik a Petőfi magyar Művelődési Egyesület nagytermében.

Magyar Szó, 2006. október 5.


Régiók Találkozója Bogártelkén

Október 7–8. között szervezik meg idén is a Régiók Találkozóját, a kalotaszegi Bogártelkén. A kétnapos rendezvényen gazdag program várja a népművészet, néprajz iránt érdeklődőket. Szombat délelőtt a résztvevők a feketetói vásár kínálatát tekintik meg, néprajzos szemmel. Délután 16 órától népművészeti kiállítás nyílik, bemutatkoznak az erdélyi régiók alkotói, néprajzi jellegű előadások hangzanak el, illetve ismertetik a Romániai Magyar Népművészeti Szövetség tevékenységét, este nyolctól éjfélig pedig élő zenés táncház lesz.

Szabadság, 2006. október 5.


A Néprajzi Múzeum őszi programjai

A Múzeumok Õszi Fesztiválja keretében a Néprajzi Múzeum Térjünk a tárgyra! címmel érdekes és páratlan programmal rukkol elõ. A több alkalomból álló program elsõ része október 7-én, szombaton kezdődik. Néprajz mozgóképen címmel október 10-én, kedden filmklubot indít a múzeum.

Folkrádió, 2006. október 5.


Újabb Bartók-díjak

Négyen vehették át Csíkszeredában szerdán a Bartók Béla-emlékdíjat a Sapientia székházának nagy aulájában Gubcsi Lajostól, a Magyar Művészetért Díj kuratóriumának elnökétől, aki Marosvásárhelyen megkezdett erdélyi körútján, Erdély-szerte összesen 61 erdélyi művésznek, közéleti személyiségnek, együttesnek és közösségnek nyújt át emlékdíjat. A Csíkszeredában kitüntetettek Köllő Ferenc zenetanár-karnagy, Szalai Zoltán muzikológus, Sebestyén Antal, valamint Szilágyi Pál rektor voltak.

Új Magyar Szó, 2006. október 5.


Táncegyüttes kapja a Miskolci Múzsa Díjat

A miskolci Szinvavölgyi Táncegyüttes és Táncműhely kapja a Miskolci Múzsa Díjat, az elismerést a Magyar Kultúra Napján, 2007. január 19-én adják át az együttesnek - közölte a díjat létrehozó Miskolcért Alapítvány kuratóriumának elnöke szerdai sajtótájékoztatóján. A Miskolci Múzsa Díjat immár ötödik alkalommal ítélték oda, az elismerést azok kapják, akik a város hírnevét határon innen és túl egyaránt növelik alkotásaikkal, művészi produkcióikkal, munkásságukkal.

Echo TV, 2006. október 4.


8 Koncert – 8 Ország – Egy nemzet

A 2005/2006-os évadban sikeresen lebonyolítottuk a Határon Túli Magyarok Zenéje (HTMZ) CD adományozással egybekötött koncert-sorozatunkat. A budapesti gálakoncert után 3-3 zenekarral ünnepi koncertet tartottunk Révkomáromban, Beregszászon, Kolozsváron és Szabadkán. A 450-450 CD-ből álló - összesen mintegy 6 millió Ft értékű - zenei téka mind a négy város közkönyvtárába eljutott a Magyarországi Református Egyházon keresztül, és az adatok feldolgozása folyik, hogy az ott élő közösségek hozzájuthassanak a magyar zenei értékekhez. A 2006/2007-es évadban folytatjuk a megkezdett munkát. A Thália Színházban 2006. november 23-án, csütörtökön este 7 órakor rendezzük ismét gálakoncertünket, amelyen a következő együttesek lépnek fel:
Misztrál együttes, (Magyarország és Felvidék), Üsztürü Zenekar (Erdély), Herczku Ágnes + Pál István „Szalonna” + Pál Eszter (Kárpátalja) + Söndörgő/Vujicsics, Flótás együttes (Magyarország), Agócs Gergely (Felvidék).

Periferic Records, 2006. október 4.


30 éves a Téka zenekar

A muzsikusok, Kelet-Európa magyar anyanyelvű részének falusi dallamait játszva, zsibongó falusi hangulatot varázsolnak a koncerttermekből. Ez történt tegnap a Művészetek Palotájában, ahol nagyszabású koncerttel ünnepelték a jeles évfordulót.

MTV Kultúrház, 2006. október 4.


Feketetói vásár a hétvégén

Körösfeketetó település 1815-ben kapott hivatalosan vásárszervezési engedélyt, de egészen biztosan már azelőtt is szerveztek vásárokat itt. Minden év októberének második hétvégéjén – idén október 6. és 8. között – tartják meg a feketetói vásárt, amelyre több tízezren érkeznek az ország különböző részeiről, sőt külföldről is. Senki nem tér haza üres kézzel. Jár egy mondás a környékbeliek között: Még ha nincs is pénzed, Feketetóról akkor sem mész haza vásárfia nélkül. Az etnikai, nyelvbeli különbségek ellenére, ha kell, kézzel-lábbal mutogatva is, de mindenki üzletet tud kötni.

Szabadság, 2006. október 4.


Barokk ballada, népmese táncban

Az Orza Călin koreográfus rendezte Barokk ballada című előadás lesz az évad első bemutatója az Udvarhely Néptáncműhelyben november 23-án. Az évadot ugyanis a tavalyi év sikerelőadásával, a Zeng a lélek című táncjátékkal nyitották meg szeptember végén, amikor, rendhagyó-újító módon, díjakat is osztottak. Nemcsak a legjobb támogatónak, a legjobb közönségszervezőnek osztottak díjat, hanem a színpadi alakításért és zeneszerzésért is. A táncosokat a szakmai és a közönségszavazatok alapján külön-külön értékelték. A társulat még két műsort állít színpadra ebben az évadban: a gyerekeknek szánt Hüvelyk Matyit Ivácson László rendezi, ezt márciusban tervezik bemutatni, az Antal József összeállította folklórműsort pedig májusban.

Krónika, 2006. október 4.


Átadták a Bartók Béla-emlékdíjakat

Székelyudvarhelyen tegnap este Bartók Béla-emlékdíjakat nyújtottak át a városháza Szent István dísztermében. A Magyar Művészetért Kuratóriuma és a Herendi Porcelánmanufaktúra nevében a székelyföldi és a moldvai kulturális élet jeleseinek Gubcsi Lajos elnök adta át az emlékdíjat.

Erdély ma, 2006. október 3.


Táncszínház a katarzis jegyében
Hivatásos Táncegyüttesek Találkozója

Ritkán fordul elő olyan, hogy a közönség beletapsol a produkcióba. Azaz, előfordul: színházi, zenés darabok, kabarék, operettek esetén. Néptáncmûvészeti produkció előadásán – szinte soha. Ezen a hétvégén megtörtént, nem is egy alkalommal – a zenészek mellett a tisztelt publikum vastapsa kísérte a finálét, a tapsrendet, a kusza gondolatokat, a produkciók utáni éjszakát. És az ok megvolt rá.
Mert nem csak néptáncot láttunk, hanem színházat is, nem csak koreográfiát, hanem átélést és azonosulást, eltáncolt és végigénekelt emberi érzelmeket, olyanokat is talán, amelyeket a szó csak hibásan, vagy hamisan tudna kifejezni.

Népújság, 2006. október 3.


Szenvedélyes elkötelezettség
A vajdasági népzenei mozgalom keresztmetszete

Második alkalommal szervezte meg idén a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ azt a népzenei fesztivált, amelyen színpadi körülmények között mutatkoznak be szólistáink, zenekaraink, énekegyütteseink, a vajdasági népzenei mozgalom éltetői. Talán az elkésett beharangozó reklám, a nem igazán nagydobra vert esemény, vagy a Topolyán éppen ezen a délutánon, estén zajló irodalmi műsor, valamint a népzenekutatók zentai konferenciája (amelynek akár kísérő rendezvénye is lehetett volna a program) miatt kevesebben tudtak eljönni, mint azt a műsor színvonala, a Vajdaság különböző helységeiből összesereglő zenészek, énekesek megérdemelték volna.

Magyar Szó, 2006. október 3.


Régiók Találkozója Bogártelkén, Égtájak Fesztivál Szamosújváron

Október 7–8. között szervezik meg idén is a Régiók Találkozóját, a kalotaszegi Bogártelkén. A kétnapos rendezvényen gazdag program várja a népművészet, néprajz iránt érdeklődőket. Szombat délelőtt a résztvevők a feketetói vásár kínálatát tekintik meg, néprajzos szemmel. Délután 16 órától népművészeti kiállítás nyílik, bemutatkoznak az erdélyi régiók alkotói, néprajzi jellegű előadások hangzanak el, illetve ismertetik a Romániai Magyar Népművészeti Szövetség tevékenységét, este nyolctól éjfélig pedig élő zenés táncház lesz.

Szabadság, 2006. október 3.


Néptáncprofik

Célkitűzésünk az erdélyi népzene és tánckultúra gyűjtése, megőrzése és továbbadása, művészi értékű színpadi bemutatása - vallja a sepsiszentgyörgyi Háromszék. De ugyanúgy igaz ez a másik négy hivatásos néptánc-együttesre is. Marosvásárhelyen a hét végén mind az öt csapat bebizonyította elhivatottságát a Kárpát-medencei népi kultúra, vagyis a magyar, román és cigány folklór iránt.

Új Magyar Szó, 2006. október 3.


Harmincéves a Téka
Koncerttel ünnepli a jubileumot a zenekar ma este a Művészetek Palotájában

Őskelet című albumának tematikájára építette fel jubileumi koncertjét az autentikus magyar népzene egyik legjelesebb képviselője, a harmincéves Téka zenekar, amely ma a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében lép fel. A hangversenyről, az együttes három évtizedéről, a Téka szerepéről a táncházmozgalomban és a falusi gyűjtés jelentőségéről Havasréti Pál, a zenekar bőgőse, tekerőse és gardonosa beszélt.

Magyar Nemzet, 2006. október 2.


Nagy sikerrel mutatkozott be a Honvéd Táncegyüttes New Yorkban

Nagy sikerrel mutatkozott be a Honvéd Táncegyüttes első amerikai fellépésén, New Yorkban - derült ki a The New York Times hétfői beszámolójából. A lap kiválónak nevezte a Cigány tűz című táncest zenészeit: a Hegedős együttest és a Lindri együttes gitárosát és énekesét. A lap kritikusa a budapesti társulat előadását meglepően szerénynek nevezte, jó értelemben. Sok más táncegyüttes ugyanis zenei erősítéssel, fényhatásokkal és színházi effektusokkal kendőzi el a táncprodukciót, a magyar együttes erénye ezzel szemben az egyszerűség.

Echo TV, 2006. október 2.


Novák Ferenc: a néptáncot a színház menti meg

Az erdélyi magyar hivatásos néptáncegyüttesek Marosvásárhelyen megtartott hétvégi találkozóján részt vevő öt együttes közül négyen táncjátékot vittek színpadra, amely talán igazolja Novák Ferenc koreográfusnak azt a gondolatát, miszerint „a néptáncot a színház menti meg”. A színházi nyelvvel is dolgozó együttesek számos műfajt alkalmaztak színpadra, a könnyed gyerekjátéktól a szatíráig, a paródiától a drámáig.

Krónika, 2006. október 2.


Vajdaságban énekel a gyergyószentmiklósi férfikórus

Nemzetközi népdalfesztiválon képviseli a Székelyföldet a százéves múltra visszatekintõ Gyergyószentmiklósi Ipartestület Férfikórusa. A szerbiai Csókán szeptember 28-október 2. között elsõ ízben szerveznek nemzetközi népdalfesztivált, melyre a Svájcból is díjjal hazatért kórus 38 tagja utazott el.

Krónika, 2006. október 2.


11. Vajdasági Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár
2006. október 7. Újvidék

A tavalyi Táncháztalálkozó keretében a táncházmozgalom elindítóinak mondtunk köszönetet. Az idei rendezvény azokról szól, akik ezt a mozgalmat továbbéltetik. A nap folyamán azoknak a lelkes fiataloknak szeretnénk bemutatkozási lehetőséget nyújtani, akik odaadóan dolgoznak kultúránk megmaradásáért. Ők már olyan szinten ápolják hagyományainkat, hogy méltó utódai lehetnek a vajdasági felnőtt együtteseknek.

Vajdasági Magyar Folklórközpont, 2006. október 2.


Könczei Csongor: Táncos (ellen)pontok III.

A néptáncos közösség és a néptáncot befogadó közönség egyik, talán legnagyobb tévhite a tánchagyományunk feltételezett ősiségére vonatkozik. Hogy az „autentikus”, „eredeti”, a különböző múló divatok által nem érintett, „romlatlan” néptánckultúránk megőrzése és továbbadása minden „igazi” néptáncos kiemelt feladata, ha már eleink évszázadokon keresztül őrizték ezt az ősi, érintetlen közösségi kincset. Hogy a médiában, a közéletben, a közösségi nyilvánosságunk előtt csakis úgy beszélhetünk, írhatunk róla, mint nemzeti kultúránk, sőt identitásunk egyik kikezdhetetlen alapkövéről.

Művelődés, 2006. október 1.