Folkrádió

Tallózó

A Hajdú Táncegyüttes kiválóan minősült

Ezekben a napokban értek véget a néptáncosok ez évi országos minősítő versenyei. A sorozatban a Debreceni Hajdú Táncegyüttes kiválóan minősült, 143,5 ponttal, a Debreceni Népi Együttes, mint hírül adtuk, szintén kiváló minősítést szerzett, 131 ponttal, a hajdúböszörményi Bocskai Táncegyüttes pedig jól minősült, 127,5 ponttal.

Hajdú Online, 2006. november 30.


Néptáncgála csuhézással és zajkeltéssel

Agyagozással, csuhézással, gyertyaöntéssel, nemezeléssel és gyermektáncházzal kezdődik szombaton 10 órától a Diákművelődési Házban a 3. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó. Ezt követően a Népzene és néptánc a médiában című kerekasztal-beszélgetésre várják az érdeklődőket, 16 órától pedig a felnőtteket oktatják tánclépések fortélyaira: Both József és Both Zsuzsa szucsági táncokat tanít, Marha Tibor és Székely Melinda a feketelaki tánclépések rejtelmeibe avatja be a résztvevőket.

Krónika, 2006. november 30.


Luca széke tánctalálkozón

Az Ördögtérgye Egyesület idén harmadjára szervezi meg a Kolozsvári Néptánctalálkozót december 2-án, szombaton. Az idei program két meghatározó eleme a Kolozsvárhoz közel esõ Kalotaszeg és Mezõség zene- és tánchagyománya. A gálamûsor is a két kisrégió táncanyagán alapszik. Az egymást követõ koreográfiákat, táncbetéteket a téli ünnepekkel kapcsolatos népszokások fogják össze. Az egyik falubeli férfi Luca székérõl meglátja, ki a boszorkány. Az újév hajnalán merített vízben, az aranyos vízben mosdó leány megszépül, egészséges lesz, nem fog rajta a rontás.

Új Magyar Szó, 2006. november 30.


Miért tartunk attól, ami a miénk?
Agócs Gergellyel beszélgettünk a népzene erejéről és háttérbe szorításának okairól

Több mint két év után megtartotta Túlparton című lemezének bemutatóját a Fonó Zenekar az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A koncert délelőtti főpróbáján Agócs Gergely etnográfussal, a zenekar vezetőjével beszélgettünk.

Magyar Nemzet, 2006. november 27.


Szeret menti Népdalvetélkedő harmadik alkalommal

Énekszótól hangos nyüzsgés, a népviseletek színes kavalkádja uralta a 2006. november 25-én a Pusztinai Magyar Ház hangulatát. A 15 moldvai csángó településről összesereglett diákok már 24-én estére megérkeztek, várták őket a pusztinai gyerekek és családjaik, kik vendégül látták őket. Tanítványaikat elkísérték a csángó oktatási programban résztvevő tanárok is.

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, 2006. november 27.


Megjelent a Bornépek dalai népzenei verseny győzteseinek hanganyaga

Megjelent a Bornépek dalai népzenei verseny győzteseinek és néhány meghívott neves formációnak a közös hanganyaga az Etnofon Kiadónál, Noé mondta címmel. Hamvas Béla szerint a borivó népek múzsai népek, akiknél az ivás lelki aktus, amelynek szertartástana is van. Ilyen múzsai nép a magyar is. Ezt példázzák a korongon hallható felvételek is.

Etnofon, 2006. november 27.


Földes
Disznótor és vőfélytalálkozó

Közel hetven vőfély érkezett szerte a Kárpát-medencéből Földesre, hogy bemutassa tudományát. A második alkalommal megrendezett, Magyarországon egyedülálló esemény már pénteken megkezdődött. Ezen a napon rögzítették a vőfélyek rigmusait, előadásait, hogy azokat a vendéglátók archiválhassák.

Hajdú Online, 2006. november 27.


Határon túli magyar zenészek gálája

Böszörményi Gergely ötödik éve szervezi a Határon Túli Magyarok Zenéje elnevezésű koncertsorozatot. Az egykori közgazdász a zene kedvéért hagyta ott az anyagilag mindenképpen jól jövedelmező munkahelyét. Azóta ennek él, és persze egy ideának. Böszörményi szerint ugyanis a Kárpát-medencében élő népek békéje csak akkor lehet tartós, ha az itt élők valóban megismerik egymást, és a zene ennek a megismerésnek lehet az eszköze. Csütörtökön a Thália Színházban volt az újabb gála.

Magyar Rádió Online, 2006. november 27.


Debreceni Népi Együttes kiváló minősítése

A Debreceni Népi Együttes kiváló minősítéssel tért haza november harmadik hétvégéjén Budapestről, a Hagyományok Házából, ahol a néptáncegyüttesek Minősítő Versenye zajlott. A neves szakemberekből álló zsűri megdicsérte és megköszönte az együttes művészeti vezetőinek - Hercz Beátának és Hercz Vilmosnak – az együttest alapító Dr. Béres András néprajzkutató gyűjtéseit feldolgozó betyárvilág hiteles bemutatását. Az ítészek ugyancsak elismerően szóltak az együttest kísérő Bürkös Zenekar teljesítményéről.

Debreceni Művelődési Központ, 2006. november 26.


LISZT FERENC ZENEMŰVÉSZETI EGYETEM
Gondolatok a népzene szakirány létrejöttéről a bemutatkozó nyílt nap alkalmából
2006. november 25.

Ismeretes, hogy a zenetudományi tanszak, melynek első évfolyamába volt szerencsém járni, párhuzamos történész és népzenész osztályokkal indult. Én magam a történész osztályba jártam, de alkalmam volt figyelni a Kodály és Lajtha vezette osztály (Avasi Béla, Olsvai Imre, Sárosi Bálint, Tóth Margit) munkáját is, ők magas fokú etnomuzikológiai képzésben részesültek. Sajnálatosnak tartottam – nemcsak én –, hogy az etnomuzikológiai képzés Kodály halálával megszűnt Magyarországon, de vigasztalt, hogy tehetséges fiatal kutatók így is kikerültek az iskolákból (pl. Halmos, Sebő, Pávai). Nagy öröm számomra, hogy a népzenei irányú képzés ismét helyet kap a Zeneakadémián (most már Zeneművészeti Egyetemen), mégpedig gazdagabb formában, mint annak idején. A programból világosan megállapítható, hogy az elmélet és a gyakorlat szorosan összefonódik, vagyis az egykori, tisztán etnomuzikológiai képzést gyakorlati muzsikusképzés egészíti ki.

Folkrádió, 2006. november 25.


Kelemen László:
A mozgalom szerepe a hangszeres népi tánczene továbbéltetésében
Elhangzott 2006. november 25-én a Zeneakadémián

Kicsit zavarban vagyok, hiszen az az érzésem, hogy most nekem a cím szerint egy kicsit szárazon és talán tudományoskodva el kellene mondanom, milyen fantasztikus dolgokat műveltünk mi, „táncházas zenészek és táncosok” az elmúlt harmincvalahány évben, és ennek is köszönhetően, íme, itt vagyunk egy álom beteljesülésének küszöbén, hiszen a zeneakadémiai népzenei tanszék első nyílt napját, toborzóját tartja. Azért is zavarban vagyok, mert itt és most, bennem is két „világ” ér össze, amelyek eddig elég mereven külön álltak: a Zeneakadémia mindeddig számomra a klasszikus zenei képzést, a zeneszerzést és az elméleti órákat, a magányos alkotást jelentette, a muzsikálás, a hangszeres néphagyománnyal foglalkozás pedig az „életet”, apámat – nagyapámat, a közösséget, amelyből vétettem és amelyikben élek. Azt is megértettem, hogy most, amikor éltetem az egyiket, a másikat lassan temethetem, legalábbis abban a formájában, ahogy én és az előző generációk azt megélték.

Folkrádió, 2006. november 25.


Nyílt nap az akadémián
Beindul a népi ének, fúvós, pengetős és vonós szakirány

Különleges állomáshoz érkezett a Zeneakadémia. Minden bizonnyal Bartók és Kodály nagy álma valósul meg, amikor a jövő tanévben beindul az intézményben a népzenei tanszék. Ennek kapcsán első alkalommal rendeznek nyílt népzenei napot a Zeneakadémián, amelyen az új tanszék is bemutatkozik szakirányaival, a népi ének, a népi fúvós, a népi pengetős és a népi vonós képzésekkel, de emellett előadások és koncertek is színesítik a kínálatot.

Magyar Nemzet, 2006. november 24.


Újrajátszott lakodalom

A hagyományos székely esküvőt elevenítik fel a hét végén Sepsiszentgyörgyön, ahol nemzetközi vőfélytalálkozót szervez az Erdélyi Gasztronómiai Szövetség. A rendezvény célja felhívni a figyelmet erre a hagyományos hivatásra, hiszen a vőfély rátermettségén, találékonyságán múlik egy esküvői szertartás sikere. Az egyedülálló eseményre mintegy 20 háromszéki, felvidéki és vajdasági vőfélyt várnak. A sepsiszentgyörgyi könyvtár Gábor Áron termében vasárnap 15 órától a Háromszék Táncegyüttes tagjai eljátszanak egy lakodalmat, és a vőfélyek felelevenítik a székely esküvő szokásait, a leánykérést, az útlezárást, mennyasszonytáncot.

Krónika, 2006. november 24.


Néprajzoktatás felnőtteknek

A marosvásárhelyi Népi Egyetem keretében működő néprajzi tanfolyam az egyedüli az országban, ahol a magyar néprajzzal és népművészettel ismerkedhetnek meg az érdeklődők és amelynek elvégzésekor külföldön is elismert oklevelet szerezhetnek a hallgatók. Kiknek is szól e tanfolyam, kik látogatják és mi ennek a haszna? – kérdeztük Asztalos Enikő tanárnőt, aki tizenhárom éve vezeti a tanfolyamot.

Népújság, 2006. november 24.


Táncszínházi bemutató Udvarhelyen

Új bemutatóval jelentkezik holnap este az Udvarhely Néptáncműhely. A Barokk ballada címet viselő táncszínházi előadást Orza Cãlin meghívott koreográfus állította színpadra. Az Udvarhely Néptáncműhely 2006-os évadjának első műsora egyben az első kísérlete is a társulatnak a kamaraműfajjal való megismerkedésre. A műsor szereplői – mindössze tízen, öt férfi és öt nő – a stúdió-előadások közvetlen, bensőséges, de előadóként nagyobb kihívást jelentő légkörében táncolják, éneklik végig a közel egyórányi produkciót.

Hargita Népe, 2006. november 24.


Gyónás és ima táncban
Táncszínházi előadást tartanak Székelyudvarhelyen: Barokk ballada

Az idei évad első bemutatóját tartja pénteken az Udvarhely Néptáncműhely. A Barokk ballada című táncszínházi stúdióelőadást Orza Calin meghívott koreográfus állította színpadra. Az előadásban Fodor Neti Sándor kalotaszegi prímás dallamai Bach zenéjével ötvöződnek. A koreográfus szerint a két zenei világ rokonságot mutat: bár Neti valószínűleg soha nem játszott menüettet, hegedűjátékában, a kalotaszegi parasztzenében megőrződött a barokkos díszítettség, a sűrített tizenhatodos figuráció, vagy a basso continuo lüktetése. „A barokk zene kapcsán hajlandóak vagyunk elfelejteni, hogy igen nagy hányada hajdani élő táncmuzsika feldolgozása volt, például Bach táncszvitjei is ilyenek” – mondta Orza.

Krónika, 2006. november 24.


Kétszáz szempár
A népi hagyományok felé nyitja a gyermekeket a Kolompos

Hatodik lemezét mutatta be a Kolompos együttes Vitéz Levente címmel a hét végén a Jövő Háza Teátrumban. Az előadást a Tököli Hagyományőrző Óvoda ovisai mellett Unger Balázs (cimbalom) és Benedek Krisztina (ének) tette teljessé. Az esemény kapcsán Nagy Zoltánnal, az együttes vezetőjével beszélgettünk.

Magyar Nemzet, 2006. november 23.


Gálakoncert: lemezek a határon túlra

Nyolc koncert – nyolc ország – egy nemzet címmel rendezik meg a Határon túli magyarok zenéje koncertsorozat következő CD-adományozó hangversenyét ma este hét órakor a Thália Színházban, amely ezúttal újabb, az anyaországtól elcsatolt területek magyar lakosságát kapcsolja be a zenei vérkeringésbe. A Felvidék, Kárpátalja, Erdély és a Délvidék után most Ausztriában, Szlovéniában és Horvátországban élő honfitársainkhoz is eljutnak a koncertek és a lemezek.

Magyar Nemzet, 2006. november 23.


I. Erdélyi Magyar Néptánc-antológia

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 2007 augusztusában, Csíkszeredában megszervezi az I. Erdélyi Magyar Néptánc-antológiát. Az Antológia kiemelt célja, hogy évi rendszerességgel, különböző helyszíneken, egy előadás keretében felvonultassa legjobb műkedvelő néptáncegyütteseinket, egyúttal bemutatva az előző év legjobb néptáncos koreográfiáit is. Noha maga az Antológia nem versenyjellegű, a fellépendő 8-10 együttest egy előválogatás keretében választja ki egy megbízott szakmai zsűri.

Romániai Magyar Néptánc Egyesület, 2006. november 23.


Magyar táncházi estek Észtországban

Tallinban és Tartuban három koncertet ad három nap alatt a moldvai csángó népzenével és a magyar nyelvterület más zenei dialektusainak furulyás zenéjével is foglalkozó Csürrentő zenekar. A Csürrentő zenekar november 22-én Tallinnban kezdi meg észtországi turnéját. A három koncertből álló sorozat első állomása az Óvárosi Zeneházban lesz. A koncertet követően a zenekar moldvai és gyimesi táncokra tanítja a közönséget. Tartuban a Zavood nevű klubban, illetve a Sadama-színházban lép fel az együttes csütörtökön és pénteken. A koncerteket a Tallinni Magyar Intézet és az Észt-Magyar Ifjúsági Kulturális Egyesület szervezi.

Fidelio, 2006. november 22.


Nagydíjas a Rákóczi és a Csalogány
Vajdasági sikerek, kiváló csókai együttesek a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjében

A közelmúltban Pesterzsébeten a Csili Művelődési Központban tartották meg a VI. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjét. A szövetség a Röpülj páva népzenei mozgalmat élteti tovább, s tevékenysége a népzene iránt érdeklődők szakmai képzésére és támogatására irányul.

Magyar Szó, 2006. november 22.


Tánciskola 2. című előadását mutatta be a pozsonyi Astorka Színházban az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes
Velük volt az Erő

Több mint két tucat dél-szlovákiai előadás után hétfőn este Pozsonyban, az Astorka Színházban mutatta be Tánciskola 2. című műsorát az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes. Visszatért a színpadra a Magyar tánciskola című előadásban megismert pajkos és jókedvű „diákcsapat”, és folytatta a táncot. Csakúgy, mint a Magyar tánciskola, a Tánciskola 2. kerete is egy rendhagyó tanóra, amely játékos, élvezetes formában ismerteti meg a gyerekeket, a fiatalokat a néptánccal, a népzenével. Ha nem lenne túlságosan komoly a szó az Ifjú Szivek önfeledt és élvezetes szórakozást nyújtó előadása kapcsán, akkor azt írnám, hogy ezekkel az előadásokkal egyfajta missziót teljesítenek, hiszen a népzene, a néptánc a hagyományaink, a gyökereink szerves része.

Új Szó, 2006. november 22.


Népzenei nyílt nap a Zeneakadémián

A szombati rendezvényen bemutatkozik a jövő tanévben induló népzene tanszék, az érdeklődők emellett előadásokat és koncerteket is hallhatnak. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen a 2007/2008-as tanévben kezdi meg munkáját a népzene tanszék. A nyílt napon a közönség képet kaphat az induló szakirányokról, így a népi fúvós, a népi ének, a népi pengetős, továbbá a népi vonós képzésről. A nyílt napon az elméleti tárgyak ismertetése mellett szó lesz például a népzene és a néptánc kapcsolatáról, a számítógépes összehasonlító dallamelemzésről, valamint arról, hogy miként jelenik meg a népzene Bartók Béla műveiben.

Magyar Rádió Online, 2006. november 22.


Meghívó a III. Szeret menti Népdalvetélkedőre

Szövetségünk szeretettel meghív minden érdeklődőt a 2006. november 24-26-án szervezendő III. Szeret menti Népdalvetélkedőre, melyet Pusztinán tartunk.

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, 2006. november 22.


„Mit ér az ember, ha néprajzos
Kettős könyvismertető a Krizánál

Zakariás Erzsébet két idén megjelent kötetét mutatták be hétfő este népes közönség előtt a Kriza János Néprajzi Társaság Mikes utcai székhelyén. A könyvismertetőt Bárdos Réka éneke nyitotta. Az „Édesanyám kicsi koromban megtanított ... Tanulmányok a hagyományos társadalomra jellemző asszonyi tudás kérdésköréből címmel a Triade Kiadó által idén megjelentetett kötetet Ambrus Judit doktorandusz méltatta. Az összegyűjtött 13 hosszabb-rövidebb tanulmány a nyolcvanas évek elejétől a kilencvenes évek végéig íródott, első közlésben többnyire a Korunkban, illetve a Kriza évkönyveiben jelentek meg. Az ismertetett második kötetet: Miesnapok képei. Moldvai csángó hétköznapok 1991–1993 (Koinónia Kiadó 2006) dr. Pozsony Ferenc ajánlotta a jelenlevők figyelmébe.

Szabadság, 2006. november 22.


Táncházak szervezői, táncházat működtető zenekarok figyelmébe!

Hagyományok Háza és az országos népművészeti civil szervezetek kezdeményezésére a táncházakra vonatkozó szerzői jogi szabályozás 2006. január 1-től megváltozott. Az új szabályozás jobban megfelel a népzenei rendezvények, táncházak sajátos jellegének. Amennyiben a táncházban kizárólag a magyar és magyarországi nemzetiségi folklór körébe tartozó zene szólal meg, nem kell jogdíjat fizetni, mivel a folklór nem tartozik a szerzői jogvédelem hatálya alá (a feldolgozások igen!). Az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület és a Hagyományok Háza közötti együttműködési megállapodás értelmében a Hagyományok Háza minden évben az Artisjus rendelkezésére bocsátja azon táncházak listáját, melyekben igazolhatóan csak és kizárólag magyar és magyarországi nemzetiségi népzenét játszanak. Ehhez az adott táncház szervezőinek be kell jelentkezniük a Hagyományok Házánál, ahol a Táncház Egyesület képviselőivel együtt – a táncházban zenélő zenekar tevékenységének ismeretében – összeállítják a jogdíjmentes táncházak naptári évre vonatkozó listáját.

Hagyományok Háza, 2006. november 21.


Románcentrikus Balkán Expressz

A román világ sokszínűsége, gasztronómiája, kulturális élete került az idei budapesti Balkán Hangja Fesztiválsorozat középpontjába. A Balkán Hangja Kulturális Egyesület tájékoztatása szerint húsz táncegyüttes és zenekar lép fel a szombati budapesti gálán, amelyet az Almássy téri Szabadidő Központban tartanak. A Balkán Expressz 2006 elnevezésű rendezvény zenei programjai mellett művészeti kiállítás, bazár, nemzetiségi táncház, gasztronómiai bemutató is várja az érdeklődőket. A Balkán Hangja Fesztivál Díjat idén a Vujicsics együttes kapja, az elismerést a szombati gálán adják át a zenekarnak.

Új Magyar Szó, 2006. november 21.


Prímások, ha összegyűlnek

Szívvel-lélekkel húzták a talpalávalót a hétvégén Csíkszeredában tartott prímástalálkozón az erdélyi magyar népzenészek. A Szakszervezetek Művelődési Házában tartott fesztiválon autentikus népi zenekarok léptek fel. Táncban sem volt hiány, hiszen a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tagjai kitettek magukért, de arra is volt példa, hogy maguk a muzsikusok pördültek táncra.

Krónika, 2006. november 20.


Hazám-díj Kallós Zoltán erdélyi néprajztudósnak

Kallós Zoltán erdélyi néprajzkutatónak, Hubay Miklós drámaírónak, Fejtő Ferenc írónak, Kokas Ignác festőművésznek, Törőcsik Mari színművésznek, T. Sós Vera matematikusnak és Újfalussy József zeneesztétának ítélték oda idén a Hazám-díjat. A szombati díjátadáson Szili Katalin, a magyar Országgyűlés elnöke méltatta a kitüntetettek életművét. A XXI. Század Társaság elismeréseit Kocsis András Sándor alelnök és Ördögh Szilveszter író, kuratóriumi elnök adta át a díjazottaknak a Magyar Tudományos Akadémián rendezett ünnepségen.

Krónika, 2006. november 20.


Antalyában a Bartók-kiállítás

Ankara és Isztambul után a földközi-tengeri török üdülővárosban, Antalyában is bemutatták a Bartók-kiállítást. Az esemény kapcsolódott a városban éppen most zajló Zenei Fesztiválhoz, amelynek helyszíne a város legnagyobb ilyen létesítménye, az Atatürk Kulturális Központ. Az előcsarnokban kilenc török nyelvű és kilenc angol nyelvű óriás tabló ismerteti Bartók Béla munkásságát és törökországi kutatásait. Bartók 1936-ban járt Osmaniyében, ahol a magyar és török népzene közös motívumait kutatta. Erről számos fénykép, levél, újságcikk maradt meg, ezek jó része is látható Antalyában.

Népszava, 2006. november 20.


Prímásbravúrok Csíkban

Bravúros előadásával ragasztotta székhez a hallgatóságot a Szamosújvárról érkezett Gherman József a Csíkszeredában tartott IX. Prímástalálkozón. Gherman a Pacsirtát fordítva tartott hegedűvel is eljátszotta, majd a vonót a combjához szorítva, immár a hegedűjét húzogatva rajta, adta elő Ciprian Porumbescu közismert szerzeményét. A gálaműsoron fellépett a csabaújfalusi Grigore Balaş, a péterlaki Csiszár Aladár és zenekara, a nemzetközi sikernek örvendő gyimesi Zerkula János, akit úgy konferáltak be, mint olyan ritka hegedűst, aki énekkel kíséri játékát. Az öreg Zerkulának Tankó Gizella gardonnyal segített talpalávalót húzni a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tagjainak. Kalotaszegi zenét adott elő Varga István Csipás és zenekara, majd a magyarpalatkai Kodoba Florin zárta a sort zenekarával.

Új Magyar Szó, 2006. november 20.


Döntöttek az NKA 2007-es kulturális támogatási kereteiről

Az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Bizottságának 2006. november 12-i ülésén eldőlt, hogy az NKA 16 szakmai kollégiuma 2007-ben összesen 5,7 milliárd forintot kínál fel kulturális célú rendezvényekre. A pályázatokat a tervek szerint 2007 januártól írják ki, a támogatásokról az első negyedévben hoznak döntést.

Nemzeti Kulturális Alap, 2006. november 19.


Népzenével fűszerezett könyvbemutató

Két román nyelvű kötet bemutatására került sor csütörtökön este a Kriza János Néprajzi Társaság székhelyén, ennek megfelelően az esemény két nyelven zajlott, hiszen az érdeklődök között egyaránt jelen voltak románok és magyarok. Az estét a kolozsvári Tüske Zenekar nyitotta meg muzsikaszóval. Elsőként Emilia Comişel – Francisc László: Constantin Brăiloiu, partizan al etnomuzicologiei fără frontiere (Constantin Brăiloiu, a határok nélküli etnomuzikológia partizánharcosa, Eikon Kiadó, Kolozsvár, 2006) című kötetével ismerkedhettünk meg, dr. Pozsony Ferenc egyetemi tanár segítségével. Az est második felében dr. Tánczos Vilmos, a Néprajz tanszék egyetemi docense ismertette Daniel Hrenciuc: Maghiarii în Bucovina 1774–1941 (Princeps Kiadó, Iaşi, 2006) című munkáját.

Szabadság, 2006. november 18.


Méltatlan ünneplés

Lassan a Bartók-jubileum végére érünk, amelyet érthetetlen okokból nem nevezhettünk Bartók-évnek, mivel két évforduló egyszerre nem kaphatja meg ezt az elnevezést. Mindegy, talán jobb is így. Ez a megcsúfolt szervezés és elegendő pénz nélkül zajló emlékezéssorozat semmiképpen nem volt méltó Bartók Bélához. Aki tiszteli őt és érti munkásságát, az méltóképpen emlékezett. Akkor is ezt tette volna, ha az állam még jubileumnak sem nevezi nagy zeneszerzőnk születésének 125. évfordulóját.

Magyar Nemzet, 2006. november 17.


Örömzene a Kárpátokon
Beszélgetés Papp István Gázsával, a Budapest Táncegyüttes hegedűsével

A 18. Népzene- és Néptánctalálkozó alkalmából vettük a táncházi zene pulzusát Papp István Gázsa zenésszel Sepsiszentgyörgyön, ahol a Bodzafa együttes prímásaként kezdte meg pályáját a nyolcvanas évek elején. Milyen irányzatok érzékelhetők napjainkban a táncházmozgalmi zenében Magyarországon, Erdélyben, a Kárpát-medencében? Merre változott ez a zene a hetvenes évektől napjainkig, és várhatóan merre tart, hogyan alakul a továbbiakban?

Új Magyar Szó, 2006. november 17.


Bartók-emléknap Gyulán
November 18-án, szombaton 15 órától a Művelődési Központban

Elindultam szép hazámból címmel Bartók-emléknapot rendeznek november 18-án, szombaton 15 órától az Erkel művelődési központban. A rendezvényen elhangzanak Bartók Béla Gyulán gyűjtött népdalai, amelyeket 100 évvel ezelőtt jegyzett le városunkban. Az ünnepélyes megnyitón dr. Perjési Klára polgármester és Gedeon József szervező mellett Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla jogutódja mond köszöntőt. A gálaműsorban Áchim Erzsébet, Bodó Vass Éva, Fejérvári János, Fenyvesi Andrea, Papp Sándor és Németh András működnek közre. Az estén fellép Sebő Ferenc és együttese. A műsor végén táncház lesz, amelyen a Téglás együttes zenél. Az emléknap fővédnökei Vásárhelyi Gábor és Sebő Ferenc népzenész, népzenekutató.

Gyulai Hírlap, 2006. november 17.


Digitális népzene

Első hallásra nehezen fér össze a népi kultúra és az internet, de hamar túllép az ember ezen a problémán, ha belegondol, hol máshol lenne jobb helyen a népdalgyűjtéssel kapcsolatos hatalmas anyag. A www.folkradio.hu oldal minden internet adta lehetőséget kihasznál a népdalok bemutatására. Egész napra való műsort szolgáltatnak, bár elsőre nem könnyű megtalálni, hogy mitől is indul el a főoldal programjában ajánlott zene. Amikor pedig megszólalnak a dalok, a hallgató ügyességére van bízva, hogy megtalálja, hol is tartunk a percre pontosan felsorolt programajánlóban – bár nem hinném, hogy nagy nehézséget okozna valamilyen módon kiemelni az éppen játszott dalt. De érdemes küzdeni ezzel egy kicsit, mert – hála az internetben rejlő rengeteg lehetőségnek – a dalok mellé rengeteg kapcsolódó információt gyűjtöttek a szerkesztők.

Klick.hu, 2006. november 16.


eMeRTon-díj
Az év folkegyüttese a Fonó zenekar

A Petőfi Rádió gondozásában tizenkilencedik alkalommal kerül kiosztásra idén a Magyar Rádió zrt. könnyűzenei elismerése, az eMeRTon-díj. Az év folkegyüttese a Fonó zenekar lett.

Magyar Rádió Online, 2006. november 16.


Néptáncantológia 2006 pályázat
A pályázat postára adásának határideje: 2006. november 20!

A Martin György Néptáncszövetség pályázatot hirdet a Néptáncantológia 2006 című rendezvényen történő részvételre. A pályázat célja, hogy a nem hivatásos néptáncmozgalom és néptáncművészet újonnan született értékeit összegyűjtse és felmutassa, lehetőséget biztosítva a legszínvonalasabb művek színházi körülmények között történő bemutatására.

Martin György Néptáncszövetség, 2006. november 16.


A Magyar Népzene és Népköltészet Hete
2006. november 13-19.

A Magyar Rádió Bartók adója és a Művészeti főszerkesztőség immár sokadik alkalommal ünnepli meg „A magyar népzene és népköltészet hetét”. Archaikus hangkincsek, mesék, élő dalok és vallomások, mesterségekről és életmódokról szóló tanúságtételek sokasága hangzik el a szokásosnál is nagyobb számban a november 13-ával kezdődő héten.

Magyar Rádió Online, 2006. november 16.


Nem trendi szórakozás

Néptánccal, népzenével próbáljuk megfertőzni a szatmári ifjúságot – jelentette ki Kánya László, a szatmárnémeti Magyar Demokratikus Ifjúsági Szervezet (Madisz) vezetője. A partiumi városban ugyanis ebben az évadban – a táncházaknál ez a késő ősztől kora nyárig tartó időszakot jelenti – rendszeresen tartanak összejöveteleket, a korábbi évek meglehetősen esetleges táncalkalmai után. Bár a mozgalomnak Szatmárnémetiben nincs olyan szilárd hagyománya, mint más városokban, a Madisz kötelékébe tartozó szervezők fontosnak tartják megszerettetni ezt a fajta szórakozási formát a fiatalokkal.

Krónika, 2006. november 15.


I. Erdélyi Magyar Néptánc-antológia
Jelentkezési határidő 2006. december 15.

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület 2007 augusztusában, Csíkszeredában megszervezi az I. Erdélyi Magyar Néptánc-antológiát. Az Antológia kiemelt célja, hogy évi rendszerességgel, különböző helyszíneken, egy előadás keretében felvonultassa legjobb műkedvelő néptáncegyütteseinket, egyúttal bemutatva az előző év legjobb néptáncos koreográfiáit is.

Romániai Magyar Néptánc Egyesület, 2006. november 15.


Szervátiusz Jenő díjat kapott a csángó kultúra képviselője

Negyedik alkalommal adták át a Szervátiusz Jenő díjat 2006. november 14-én Budapesten, a Hilton Hotel Anjou termében. Idén Petrás Mária kerámiaművész és Perjés Klára a Magyar Rádió főmunkatársa kapta e rangos elismerést.

gondola.hu, 2006. november 15.


Jubileumi gálaműsor
35 éves a Jászság Népi Együttes

A Jászság Népi Együttes 1971-ben alakult. Az első igazi sikert 1977-ben érte el az együttes miután megnyerte az országos televíziós KI MIT TUD versenyt. Ezen a versenyen 1983-ban szólókategóriában nyert egy pár, 1988-ban az elődöntőig, míg 1996-ban a döntőig jutott az együttes. Céljuk a magyar paraszti tánc és zenei folklór még élő hagyományainak felkutatása, ápolása, feldolgozása. Ezt a fontos nemzeti értéket igyekszik az együttes a legalaposabban elsajátítani, és színpadra állítani. A tánc és a zene mellet a táncos szokások, a régi viselet megismerésére is törekszik az együttes.

Index, 2006. november 15.


MonarchiaFest a Rába partján
A HagyományÉrtés Fesztiválja

A hagyomány az emberi kultúrának mindaz a része, amelybe adott időben és adott helyen beleszületünk, a felnőtté válás során belenevelődünk, a tanulás révén pedig elsajátítjuk annak különféle köreit. A november 18-19-én Győrött, az Egyetemi Csarnokban megrendezendő kulturális fesztivál célja, hogy megmutassa az egykori Monarchia területén élő nemzetek, nemzetiségek hagyományainak hasonlóságait és sokszínűségét. A hazai és külföldi vendégegyüttesek, zenekarok előadásában népzenei koncerteket, táncelőadásokat láthat a közönség. A fellépők között pedig olyan nevek szerepelnek, mint: Muzsikás Együttes, Berecz András, Ordasok Néptáncegyüttes, Zalai Táncegyüttes, roma hagyományőrző táncosok és zenészek, továbbá hazai és külföldi hagyományőrző együttesek, többek között a Szászcsávási Zenekar, a Magyarpalatkai Banda, Potta Géza és zenekara.

MTV Híradó, 2006. november 15.


Dokumentumok a kutató Bartókról

Bartók Béla, a népzenekutató címmel fotó- és dokumentumkiállítás nyílt a Hagyományok Házában. A tárlat a 125 éve született világhírű zeneszerző tudományos pályáját mutatja be, kizárólag a művész kutatómunkásságára fokuszálva. Zeneóriásunk életének jelentősebb momentumait, állomásait Bartók-idézetekkel, népzenei feljegyzésekkel és archív fotókkal illusztrálja a tárlat. A gyűjtemény elénk tárja, hogyan lett a kispolgárból világhírű zeneszerző, zenekutató – a kiskori képektől egészen a felnőtt, érett tudós utolsó lejegyzett gondolatáig.

Magyar Nemzet, 2006. november 14.


Jövőre Küküllő mente kerül középpontba a szentgyörgyi néptánctalálkozón

„Az elmúlt tíz év leghangulatosabb népzene- és néptánctalálkozója zajlott a hétvégén Sepsiszentgyörgyön” – jelentette ki Deák Gyula. A Háromszék Táncegyüttes igazgatója szerint a rendezvény rengeteg néptánckedvelőt, érdeklődőt vonzott egész Erdélyből. A táncházak és az előadások telt házzal zajlottak, a hajnalig tartó bulikban több mint hatszázan ropták a táncot. Sepsiszentgyörgyön 18. alkalommal találkoztak a profi és amatőr néptáncosok, adatközlők. A találkozó gálaműsorán fellépett a kolozsvári Ördögtérgye néptáncegyüttes, a házigazda Háromszék Táncegyüttes, a Hegedős zenekar és Papp István „Gázsa” Budapestről, valamint Nyitrai Marianna énekes.

Krónika, 2006. november 14.


Zenei anyanyelvünk művelői – Erdélyi Prímások Találkozója

Rangot és elismerést adni a népzene műfajának, lehetőséget biztosítani a népi zenekarok és prímások találkozására, ugyanakkor rögzíteni, archiválni értékes muzsikájukat – e hármas küldetésnek tesz eleget a Csíkszeredában immár kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Erdélyi Prímások Találkozója. Indokolt tehát a prímástalálkozó rendszeres megszervezése, amelyet kilenc évvel ezelőtt András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója, Füleki Zoltán gazdasági igazgató és Kozák Albert művészeti vezető gondolt ki, és amely azóta rangos rendezvénnyé nőtte ki magát.

Hargita Népe, 2006. november 14.


10 éves az újvidéki Csűrdöngölő táncegyüttes
Jubileumi gálaműsor

A Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ 2006. november 18-án, szombaton rendezi meg a Csűrdöngölő néptáncegyüttes 10 éves jubileumi gálaműsorát. A rendezvény 19 órakor kezdődik az újvidéki Petőfi Sándor MME nagytermében. Fellépnek a csoport egykori és jelenlegi tagjai, valamint a Manó gyermetáncegyüttes. A műsor után reggelig tartó táncház.

Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ, 2006. november 14.


Átmenteni a tiszta világot
Beszélgetés Demeter Erikával, a budapesti Honvéd Táncszínház keresztúri tagjával

Bukarestben, majd Sepsiszentgyörgyön mutatta be Igaz vigasz címmel megjelent első CD-jét Demeter Erika népdalénekes, a bukaresti Magyar Kulturális Intézet szervezésében. A Háromszék Táncegyüttes volt énekesét a 18. Népzene- és Néptánctalálkozó egyik - ritka - délutáni szünetében faggattuk. Szégyen a szó, ha nem vigasz, de szégyen a dal is, ha nem igaz - vallja lemezén, Szilágyi Domokos sorait idézve. Mitől hazug a vers, mikor nem vigasz a szó, és mitől szégyen a dal?

Új Magyar Szó, 2006. november 14.


Örökség a Kalota partjáról (XVIII. népzene- és néptánctalálkozó)

Van valami varázslat abban, ahogy az öregek táncolnak. Egyszerre visszafogott és virtusos, olyan többletet hordoz, amivel nem rendelkeznek az amatőr hagyományőrző csoportok, de még a hivatásos táncosok sem. Mindhárom kategóriát láthatta szombaton este a sepsiszentgyörgyi közönség a XVIII. Népzene- és néptánctalálkozó gálaműsorán. A kultúrpalota jéghideg termében hamar felmelegedett a levegő és a hangulat, a hideget a telt sorok űzték el, a hangulat a színpadról áradt.

Háromszék, 2006. november 13.


Narancspuska és az elveszettnek hitt játék
A skanzen fölött nem száll a turul

Az idén a Szentendrei Szabadtéri Múzeum negyedik alkalommal rendezte meg a már hagyományossá vált Szent Márton Újborfesztivált és Libatort. Alighanem főleg azok fordultak meg az idén is a szentendrei skanzenben, akik tavaly, tavalyelőtt és azelőtt. Mert aki egyszer, így november derekán már belekóstolt ebbe a programba, az biztosan ezt a hétvégét is skanzenezésre szánta. Szombaton például több mint háromezren váltottak jegyet és ha vasárnap nem lett volna olyan cudar az idő, akkor legalább ennyien Márton napoztak volna Szentendrén.

Népszabadság Online, 2006. november 13.


Néptánc szabadon

Parázs hangulatban, eredeti erdélyi népzenére táncolt, mulatott végig két napot, aki ellátogatott hétvégén a XVIII. sepsiszentgyörgyi néptánctalálkozóra. A fesztivál mindkét éjszakáján hajnalig tartó táncházban ropta együtt a házigazda Háromszék Táncegyüttes a vendég kolozsvári Ördögtérgye táncos csapat fiataljaival. A péntek délelőtt kezdődő eseményen Demeter Erika Igaz Vigasz című lemezbemutató koncertjét hallgatta meg a közönség. Szombaton délelőtt pedig kalotaszegi (mérai) és mezőségi (válaszúti) tánctanítás volt a Szakszervezetek Művelődési Házában.

Új Magyar Szó, 2006. november 13.


Bartók, a népzenekutató
Kiállítás a Hagyományok Házában

A Bartók-év talán utolsó fontosabb eseménye zajlott a Hagyományok Házában november 9-én. Bartók Bélát mint népzenekutatót mutatja be a kiállítás, mely a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Központja és az MTA Zenetudományi Intézet Bartók Archívumának együttműködésével készült. Somfai László megnyitóbeszédében elmondta, hogy az utókor számára Bartók népdalgyűjtő tevékenysége a zeneszerzői mellett kissé háttérbe szorult.

Papiruszportal.hu, 2006. november 12.


Megalakult a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület

Az egyesület létrejöttének gondolata azokban a keresztszülőkben fogalmazódott meg, akik 2006. nyarán közös kirándulás alkalmával Moldvába látogattak. Gyöngyössy Lajos, a kirándulás főszervezője fogta össze a kezdeményezést, és néhány aktívan közreműködő keresztszülővel együtt belevágott a magyar oktatásban résztvevő moldvai csángómagyar gyermekeket támogató keresztszülők szervezetének létrehozásába.

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, 2006. november 11.


Igaz vigasz (XVIII. Népzene- és néptánctalálkozó)

Találóbb címet nem választhatott volna Demeter Erika, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes egykori énekese, jelenleg a budapesti Honvéd Táncszínház tagja, a tegnap a háromszéki megyeközpontban bemutatott Igaz vigasz című lemezének, hisz népdalkincsünkben a kesergők mellett megannyi vigaszdal tanúskodik arról, hogy az életnek két arca van. A Hegedős Együttes és Papp István Gázsa kíséretével bemutatott dalkoszorú egyben megnyitotta a XVIII. Népzene- és néptánctalálkozót, amely ma este a kalotaszegi hagyományőrzők és vendégegyüttesek részvételével tartott gálaműsorral, valamint táncházzal ér véget.

Háromszék, 2006. november 11.


Rákaptak a belgák a magyar folklórra

Belgiumban négy éve működik egy egyesület, amely a Kárpát-medence kultúráját és hagyományait mutatja be az Európai Unió központjába érkezőknek - tájékoztatta a Carpathia Egyesület alelnöke az MTI-t. Kliment Nóra elmondta: a Carpathia ötlete még Magyarország csatlakozása előtt, 2000-ben fogalmazódott meg; olyan szervezetet akartak életre hívni, amely egyrészt kielégíti a csatlakozása körüli érdeklődést, másrészt hosszú távon képviseli a Kárpát-medence és azon belül Magyarország kultúráját Belgiumban.

Stop!, 2006. november 11.


10 éves a százhalombattai FORR -MÁS Hagyományőrző Együttes

A Forr-Más Hagyományőrző Együttes a szó legnemesebb értelmében, amatőr művészeti közösség, amely ebben az évben ünnepli fennállásának 10 éves jubileumát. Szigetvári József 1984-ben alapította meg a Forrás Néptáncegyüttest, hagyományt teremtve egy olyan iparvárosban, ahol az ország távoli tájairól idetelepült emberek a saját hagyományaikat már alig őrizték. Mára közel 600 tagot tud a soraiban, a csepp gyermektől a hatvanévesig. 1996-ban felmerült az igény egy idősebbekből álló néptánccsoport létrehozására, a felhívásnak óriási sikere volt, mintegy ötvenen jelentkeztek. Ekkor alakult Forr-Más néven az együttes, kapcsolódva a Forráshoz.

Folkrádió, 2006. november 11.


Igaz Vigasz Bukarestben

Demeter Erika és a Hegedős Zenekar koncertezett tegnap este a Bukaresti Magyar Kulturális Intézetben. A lemezbemutató koncerten az erdélyi és moldvai népzenei anyagot Demeter Erika értő, hiteles előadásában hallhatta a közönség. A koncerten és az azt követő hagyományos csütörtöki bukaresti táncházon közreműködött a budapesti Honvéd Táncegyüttes Hegedős Zenekara és Papp István Gázsa, valamint a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes. Ma 19 órától az Igaz Vigasz lemezt Sepsiszentgyörgyön, a XVIII. Népzene- és Néptánctalálkozó keretében mutatják be.

Új Magyar Szó, 2006. november 10.


Tárlat a népzenekutató Bartókról

Bartók Béla, a népzenekutató címmel fotó- és dokumentumkiállítás nyílik a 125 éve született zeneszerző és előadóművész úttörő jelentőségű tudományos pályájáról csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában. Bartók Béla magyar, román, szlovák, délszláv, arab és török nyelvterületeken végzett kutatómunkájának bemutatása mellett a kiállítás célja megismertetni a mai folklórmozgalmak széles táborával és közönségével azokat az előzményeket, amelyek nélkül a mai eredmények nem jöhettek volna létre.

Krónika, 2006. november 7.


Horgosi győzelem a Silladrin

A pancsovai Petőfi Sándor ME volt a hétvégén a házigazdája a Vajdasági Magyar Folklórközpont által meghirdetett és Silladri névre keresztelt II. kamara néptáncfesztiválnak. A legfeljebb 8 főből álló csoportok rövid, mindössze ötperces produkcióját kéttagú szakmai zsűri (Strack Orsolya és Vörös Árpád személyében) értékelte, és a fesztivál fődíját - melynek értéke 18 000 dinár - a legjobbnak minősült csoportnak, a horgosi Ropogó táncegyüttesnek ítélte oda.

Magyar Szó, 2006. november 7.


A TOPOLYAI MÚZEUM KARÁCSONYI PÁLYÁZATA

A szabadkai Városi Múzeum topolyai részlege „Karácsony a múzeumban” címmel kiállítást tervez Topolyán 2006. decemberében. A szervezők pályázatot írnak ki

Vajdasági Magyar Folklórközpont, 2006. november 7.


Tizenkét faluból érkeztek hagyományőrzők a hétvégén Szamosújvárra

Gálaműsor és díszbeszédek nélkül, oldott hangulatban zajlott a hétvégén Szamosújváron a X. Mezőségi Népzene- és Néptáncfesztivál. A belső-erdélyi régió tizenkét falujából érkeztek idős hagyományőrzők a helyi berkekben „öregek fesztiváljaként” is emlegetett rendezvényre. A seregszemle egyik különlegessége, hogy a hagyományőrző csoportok az esti mulatság színhelyén – idén a Conte étteremben – mutatkoznak be, és ha a műsor alatt valaki táncolni szeretne, senki nem akadályozza meg ebben.

Krónika, 2006. november 6.


Bartók - kiállítás a Hagyományok Házában

Bartók Béla, a népzenekutató címmel fotó- és dokumentumkiállítás nyílik a 125 éve született zeneszerző és előadóművész úttörő jelentőségű tudományos pályájáról csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában. A kiállításon idézetek, levélrészletek, népzenei lejegyzések, archív fotók, köztük a Bartók Béla által terepkutatás közben készített fotók tanúskodnak a zeneszerző nemzetközi jelentőségű népzenegyűjtői és folklórkutatói munkájáról, interetnikus kutatási szemléletének időtállóságáról.

Echo TV, 2006. november 6.


V.Tiszta Forrás Népdalverseny Sepsiszentgyörgyön
SZÍVÜNKHÖZ TÁMASZTVA
Panek Kati írása

Itt vagytok valamennyien-kicsi énekes madaraink-itt vagytok reménységül, a szívünkhöz támasztva.
Ha veletek együtt minden erdélyi gyermek énekelni kezdne, hangotok elnyomná egy hamis, megbolydult világ lelket szaggató zaját.
Énekeljetek bátran.
És - ha érkezik - fogadjátok a szabadság ragyogó madarát.

Folkrádió, 2006. november 5.


Silladri másodszor

Ma (szombaton) Pancsován találkoznak a II. Vajdasági Magyar Kamara Néptáncfesztivál, a Silladri résztvevői. A versenyjellegű néptáncfesztiválon öt perces, a Kárpát-medence eredeti magyar néptánckincséből vett anyaggal öt vajdasági csoport méri össze erejét. Ezek az erzsébetlaki Császár-tó MME tánccsoportja, az újvidéki Csűrdöngölő táncegyüttes, a horgosi Iringó Környezetvédő és Honismereti Civil Szervezet amatőr tánccsoportja, a pancsovai Maroknyi kamara néptánccsoport, valamint a horgosi Ropogó táncegyüttes. Versenyen kívül bemutatkozik a Szentendre tánccsoport.

Magyar Szó, 2006. november 4.


Klezmer a Fonóban

Különösen gazdag a hétvége népzenei kínálata: ma este Győrben a Matokabinde, Pécsett az Üzenet a Kertből zenekar, Budapesten a Hagyományok Házában a Magyarpalatkai Banda és a Kollégák zenekar, az FMH-ban a Csürrentő húzza a talpalávalót, a Reviczky utca méltán népszerű egyetemi klubjában pedig az Ifjú Muzsikás és a Padkaporos dudás-tekerős táncház szórakoztatja a közönséget.

Magyar Nemzet, 2006. november 3.


Volt nékem szeretőm...
Közös szerelmes lemezt készített Nikola Parov és Herczku Ágnes

Nikola Parovot nem kell bemutatni a magyar közönségnek, jó ideje a magyar világzenei élet egyik legsajátosabb, legismertebb alakja. Az ő próbálkozásai sohasem illeszkednek egyetlen bejáratott irányzathoz sem. Mindig új utakat keres. Herczku Ágnessel közös új szerelmes albumukat vasárnap este mutatják be a MU Színházban.

Magyar Nemzet, 2006. november 3.


Bemutatóról, tervekről és az igazgatóhiányról Hégli Dusánnal, az Ifjú Szivek művészeti vezetőjével
Tánc, színház, iskola

Szerte az országban számos helyen bemutatta már az Ifjú Szivek új, Tánciskola 2. című műsorát, a pozsonyi bemutatót immár hagyományosan őszre tervezték. Novemberben 20-án 17.00-tól és 19.30-tól az Astorka Színházban láthatja a főváros közönsége a nagy sikerű Magyar tánciskola folytatását. Az Ifjú Szivek háza táján azonban a bemutatón kívül egyéb újság is van. Erről beszélgettünk Hégli Dusánnal, az együttes művészeti vezetőjével.

Új Szó, 2006. november 2.


Népzenei továbbképzés

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és a budapesti Vass Lajos Népzenei Szövetség népzenei továbbképzést szervez az Apáczai Diákotthonban (Ćirpanov utca 54.) , Újvidéken, november 25-én, szombaton, 9-től 15 óráig. Bodza Klára népdaltanár, a Magyar népi énekiskola köteteinek szerkesztője a kötetek használatához ad gyakorlati segítséget, emellett a népi énektechnika elsajátításának módszereiről is beszél, valamint dél-alföldi dalokat tanít. Borsi Ferenc citeraoktató a népdalcsokor összeállításáról és az újabb népzenei kiadványokról számol be. A továbbképzésre zenetanárok, tanítók, óvónők, énekcsoportok vezetői jelentkezhetnek.

Magyar Szó, 2006. november 2.


Három évtizede zenekarok élén – Beszélgetés Ökrös Csabával

Szolnokon születtem 1960-ban, paraszti családban, egyedüli gyerek voltam. Szüleim nem foglalkoztak zenéléssel. Később Jászberénybe kerültünk, de már második osztályba Sátoraljaújhelyen jártam, ahol zenei általános volt. A hangszeres muzsikálásra egy véletlen esemény kapcsán került sor. Nyolcéves koromban egy síbajnokságon összetörtem magam, s begipszelve hetekig otthon ágyba voltam kényszerítve. Ekkor kértem meg a szüleimet, hogy vegyenek nekem egy hegedűt. A kottát ismertem, a fogásokat magam kísérleteztem ki.

folkMAGazin, 2006. november 1.


A bartóki úton
Horgoson térségi népzenei minősítő szemlét szerveztek

Nálunk is van egy erős népzenei mozgalom, és nagy öröm, hogy végre a minősítés ugyancsak kezd beindulni, hiszen nem kell ezt a mi mozgalmunkat szégyellni, és eredményei azt is bizonyítják, hogy kultúránk egységes, népzenei anyanyelvünk közös - mondta Bodor Anikó népzenekutató, a zsűri elnöke azon a minősítő szemlén, melyet a horgosi Bartók Béla Közművelődési Egyesület rendezett. Szerinte az is örömre ad okot, hogy a minősítőn sok jó vajdasági népzenei anyag jelent meg hiteles előadásban.

Magyar Szó, 2006. november 1.


Multikulturális központ van kialakulóban

Hosszú ideig tartó hurcolkodás és bizonytalanság után, úgy tűnik, végre saját fedél alá költözhet a Maros Művészegyüttes. A megyei tanács júliusi ülésén 1.230.501 lejt hagyott jóvá a volt Unirea mozi épületének átalakítására, ahol az együttes új székháza lesz. Első lépésként az épület felújítása következik, majd gyakorlásra alkalmas termeket, öltözőket, ruhatárakat, irodákat, illemhelyeket, műszaki helyiségeket alakítanak ki. Ezenkívül tervezik a színpad felújítását és kibővítését, valamint megfelelő hang- és fénytechnikával való felszerelését.

Népújság, 2006. november 1.


X. Jubileumi Mezőségi Népzene- és Néptáncfesztivál

A X. JUBILEUMI MEZŐSÉGI NÉPZENE- ÉS NÉPTÁNCFESZTIVÁLT szervezi meg a Téka Művelődési Alapítvány (Szamosújvár) és az Archívum Alapítvány (Kolozsvár) november 3–4. között. Pénteken este 8 órától a Téka Házban széki bált tartanak, muzsikál a széki Pali Marci zenekar és a Sóvirág zenekar. Szombaton bemutatkoznak a következő falvakból meghívott adatközlők (táncosok, énekesek, zenészek): Ördöngösfüzes, Kötke, Csaba, Feketelak, Visa, Magyarszovát, Palatka, Mezőkeszű, Csabaújfalu, Búza, Fráta, Mocs. Este 8 órától közös táncházat tartanak, amelyen a meghívott falusi zenekarokon kívül közreműködik a Háromszék zenekar és a szamosújvári Sóvirág.

Szabadság, 2006. november 1.


A bartóki úton
Horgoson térségi népzenei minősítő szemlét szerveztek

Nálunk is van egy erős népzenei mozgalom, és nagy öröm, hogy végre a minősítés ugyancsak kezd beindulni, hiszen nem kell ezt a mi mozgalmunkat szégyellni, és eredményei azt is bizonyítják, hogy kultúránk egységes, népzenei anyanyelvünk közös - mondta Bodor Anikó népzenekutató, a zsűri elnöke azon a minősítő szemlén, melyet a horgosi Bartók Béla Közművelődési Egyesület rendezett. Szerinte az is örömre ad okot, hogy a minősítőn sok jó vajdasági népzenei anyag jelent meg hiteles előadásban.

Magyar Szó, 2006. november 1.


A népzene, a dal ünnepét tartották Budapesten
Tovább él a Röpülj Páva-mozgalom

Hatodik alkalommal rendezték meg a Vass Lajos Népzenei Találkozó és Verseny Kárpát-medencei döntőjét Budapesten. A Vass Lajos nevét viselő Népzenei Szövetség azzal a céllal szervezi kétévente ezt a találkozót, hogy névadója szellemének adózva - aki a televízió segítségével megénekeltette a magyar népet - bizonyítsák: a népzene napjainkban is összetartó érték, zenei anyanyelvünk lélekben összekapcsol emberi közösségeket határokon innen és túl.

Kárpátinfo, 2006. november 1.