Folkrádió

Tallózó

Balkáni és csángó folkszilveszter

Három helyszínen egész biztosan népzenével köszönthetjük az új évet: Budapesten egymáshoz közel, a Fonóban és a Fővárosi Művelődési Házban lesz magyar muzsika, Kalocsán pedig az Ifjúsági Házban rophatjuk a táncot. A legtöbb esetben előzetes bejelentkezés szükséges, az információkat a Folkrádió eseménynaptárának segítségével érhetjük el. A Fonó már hagyománnyá vált folkszilvesztere minden évben sokakat vonz. Ezúttal a néptáncszeretők egyik legkedveltebb zenekarával, a Magyarpalatkai bandával és a három évtizede tevékenykedő Tékával mulathatunk.

Magyar Nemzet, 2006. december 29.


Téli népszokások napjai Pusztinán

Csángóföldön ma is élő népszokásokat mutatnak be, már hagyományosan, az idén is Pusztinán. A két napra kiterjedő rendezvénysorozat résztvevői lesznek a frumószai kecskések, lovasok, bábások, bekapcsolódnak a Szent István Egyesület hagyományőrző asszonyai és aprószentekelő, illetve karácsonyi énekekkel színpadra lépő gyerekek. Szervező a közismert csángó népdalénekes, Nyisztor Ilona.

Erdély ma, 2006. december 29.


LFZE Népzene alapképzés felvételi információi (2007/2008)
(népi ének, népi hangszerek)

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen a 2007/2008-as tanévben kezdi meg munkáját a népzene tanszék. Az előadóművészet alapszakon belül a következő szakirányokban indul képzés: népi vonós (hegedű, brácsa, nagybőgő–cselló–ütőgordon), népi pengetős (citera–tambura–koboz-tekerő), népi fúvós (furulya–duda, klarinét–tárogató), népi cimbalom,
népi ének.

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, 2006. december 29.


Táncmese az ünnepekről

Édes kicsi Jézusunk, avagy táncmese a téli ünnepkörről – röviden így foglalható össze a Maros Művészegyüttes új produkciója. Adventtel indul, a farsangi mulatságokkal ér véget a székely falvak szokásait felelevenítő, azokat stilizáló, illetve eredeti formájukban bemutató táncfüzér, a minimáldíszletes, pergő, magával ragadó előadás. Akik jártasak a témakörben, azoknak érdekesség, szakmai rágcsálnivaló, akik nem, azoknak beavatás. Ahogyan az péntek este is történt. Az adventi ünnepekkel indul, majd a betlehemezésen és cigánykarácsonyon keresztül jut el a produkció az istvánozásig, végül a farsangi bolondozásig, vidám mulatságig.

Népújság, 2006. december 28.


A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a Román Televízióban

A Román Televízió két csatornáján is látható lesz december 28-án, csütörtökön a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. Az érdeklődők 15,00 órától a TVR2 csatornán az együttes Csudatarisznya című gyerekműsorát követhetik figyelemmel, 19,00 órától pedig a TVR Cultural-on a IX. Erdélyi Prímások Találkozójáról nézhetnek meg egy összefoglalót.

Erdély ma, 2006. december 26.


Példátlan felháborodás Papp megválasztása miatt

Ján Blaho koreográfus, a művészeti főiskola docense követeli, a miniszter tekintse semmisnek szavazatát, mert nem akar részese lenni ennek a színjátéknak. Blaho szakmabeliként, koreográfusként maga is tagja volt annak a kulturális minisztérium által felállított hétfős bizottságnak, mely a döntést meghozta.

Új Szó, 2006. december 23.


Szájról szájra szálló népi dallamok

Ha azt hisszük, hogy karácsony közeledtével kevesebb népzenés szórakozást ígér a péntek este, tévedünk. Ma akár több helyen is lehetnénk egyszerre. Nyolc órától a Tavaszmező utcában a Roma Parlament Harlem Színpadán a nagyvárosi cigány folklór európai rangú képviselője, a kétszeres nívódíjas Ando Drom szórakoztatja a közönséget De ta Devla című műsorával, a Miskolci Nemzeti Színházban pedig az idén hatvanéves Szinvavölgyi Táncegyüttes ünnepel jubileumi előadással.

Magyar Nemzet, 2006. december 22.


Beszélgetés Petrás Mária népdalénekessel, kerámiaművésszel.

Karácsony előtt beszélgetünk Budapesten, nagy készülődésben vagyunk mindannyian, de ön különösen, alig lehet elérni. Fellépés fellépést követ. Hogyan készül az egyik legszebb keresztény ünnepre?

Krónika, 2006. december 22.


A jubiláló Takács András is táncra perdült
Izzott a rádió színpada

Advent heteiben általában megszaporodnak a kulturális események. Ez az időszak azonban inkább a csendes, meditatív művészeteké. Elsősorban a szakrális zenéé, nem a folklóré. Főleg nem a néptáncé. Olyan decemberi csűrdöngölőre pedig, amilyet a szép számban összejött közönség láthatott december 16-án a Szlovák Rádió koncerttermében, nem is emlékszem. Izzik a föld – ez volt a címe a mintegy másfél órás műsornak, amellyel az idén jubiláló Takács Andrást köszöntötte a szakma, a barátok, az ismerősök és a tisztelők. S a színpad – amelyen a műsorfüzet szerint először lehetett együtt látni a legnevesebb koreográfusok legjobb táncait – valóban szinte izzott.

Új Szó, 2006. december 22.


Igazgatóválasztás az Ifjú Szivekben – visszatérhet az ötvenes évek kultúrafelfogása
Kis szlovákiai magyar folklór

Hogy az Ifjú Szivek profi, kétség nem férhet hozzá. Bizonyítja ezt például az a levél is, amelyet Novák Ferenc „Tata“, a magyarországi koreográfusok tótumfaktuma írt annak a bizottságnak, amely tegnap az együttes új igazgatójáról döntött. Ebben európai színvonalúnak nevezte az együttes teljesítményét, s arra kérte a döntnököket, vegyék figyelembe az eredményeket, s azok alapján szavazzanak. Hangsúlyozom, európainak nevezte a teljesítményt, tehát nem is a profi szlovák vagy magyarországi együttesekkel hasonlította össze.

Új Szó, 2006. december 21.


Az együttes tagjai elképzelhetetlennek tartják az együttműködést
Papp Sándor lett az Ifjú Szivek igazgatója

A nyertes egyelőre nem kívánt nyilatkozni lapunknak, érdeklődésünkre csak annyit mondott, hallott róla, hogy állítólag őt választották az Ifjú Szivek igazgatójává, de azt mondta, a hírt sem megerősíteni, sem cáfolni nem áll módjában. Megígérte, amint hivatalos értesítést kap, válaszol kérdéseinkre.

Új Szó, 2006. december 21.


Marosvásárhely
A Maros Művészegyüttes bemutatója

December 22-én, pénteken 19 órától a Nemzeti Színházban tartja bemutató előadását a Maros Művészegyüttes. Az Édes kicsi Jézusunk című összeállításban a székely falvak gazdag karácsonyi és farsangi szokásvilágából válogatott az együttes. A Jézus születését megelevenítő kántálók és betlehemesek mellett az év fordulójának szokásai, névnapi köszöntők, valamint farsangi vidámság is szórakoztatja majd a közönséget.

Népújság, 2006. december 20.


Magyarbődi táncokat kapott a Kengugró az Ifjú Szivektől születésnapja alkalmából
A magyar folklór alkot hidat Sydney és Pozsony között

Ausztrál táncosokkal és zenészekkel beszélgettem a minap Pozsonyban – magyarul. Mert a Kengugró tagjai a magyar néptánc és népzene nyelvén kívül többnyire a magyar nyelvet is elsajátították már. A csoport Sydneyben működik, idén éppen huszadik éve. Ezt az évfordulót jöttek megünnepelni Magyarországra és az Ifjú Szivek Magyar Táncegyütteshez Pozsonyba. S hogy ne üres kézzel térjenek haza, magukkal vittek egy szelet Felföldet, magyarbődi zenét és táncokat.

Új Szó, 2006. december 20.


Szájról szájra - Karácsonyi ünnepi koncert
Bognár Szilvia, Herczku Ágnes, Palya Bea és Szalóki Ágnes

A négy ragyogó fiatal népdalénekesnő külön-külön is különleges élményt nyújt, de ezúttal ismét együtt csodálhatjuk őket. Herczku Ágnes, a Magyar Állami Népi Együttes szólistájaként és a Fonó zenekar énekeseként, Palya Bea, a Zurgó, a Folkestra, az Etnofon Zenei Társulás énekeseként éppúgy, mint a Palya Bea Quintet élén, Szalóki Ági az Ökrös, a Besh o Drom együttesekkel, valamint a Szalóki Ági Quintettel, Bognár Szilvia pedig a Makám énekesnőjeként lehet már ismerős számunkra.

2006. december 20.


Pezsgő - Balkáni óévbúcsúztató
Fonó Budai Zeneház, 2006. december 29-én

A hagyományossá vált évadzáró rendezvényen a táncegyüttesek és zenekarok a nem megszokott repertoárjukat mutatják be egymásnak és a nagyközönségnek. Mivel az együttesek nagy meglepetésekkel készülnek, ezért a szervezőknek se árultak el többet, csak azt, hogy melyik együttesek mutatnak be az idén egy-egy különleges produkciót: Martenica, Tabán, Iliosz Táncegyüttesek, a Pravó, Kolo, Ajde Braco és a Zora Zenekarok szórakoztatják táncházi muzsika mellett a közönséget.

Fonó Budai Zeneház, 2006. december 20.


Tánc melléksodorban
Advent az ötvenéves Maros Művészegyüttessel

Jól fel kell kötnie a székelyharisnyát annak, aki a téli ünnepkörhöz kapcsolódó erdélyi táncokat, szokásokat, dramatikus játékokat kívánja színre vinni – méghozzá színpadi és néprajzi közhelyek, kézenfekvő regölések, maskarás megmozdulások, láncosbotrázások ízléses mértékű felhasználásával. Nos, az idén ötvenéves marosvásárhelyi Maros Művészegyüttesen kissé lötyögött a harisnya a csütörtöki budapesti bemutatón. Tagadhatatlan, hogy karácsonyi, évmegújító népszokásaink kellő színvonalú bemutatása minden koreográfiai, dramaturgiai hajcihő nélkül is ritka és lélekemelő pillanat lehet, még ha igazi föltámadást nem is jelent. Ám a magyar néptánc- és szokásvilág másra sem szorul, mint föltámadások katartikus sorozatára.

Magyar Nemzet, 2006. december 19.


Csíkszereda
A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes bérletprogramja

A néptáncegyüttes négy előadásra hirdet bérletet. A Zeng a lélek előadást holnap 19 órától az Árnika-bérleteseknek, csütörtökön 13 órától a Kankalin- és Nárcisz-, 17 órától a Boróka-bérletesek láthatják. Az új esztendőben január 24–25-én a Góbé virtust, áprilisban a Hüvelyk Matyit, májusban a Még szólnak a harangok című előadást tűzte műsorra a táncegyüttes. A szociális bérletprogram közönségének szállítását, valamint a szociális bérletek árát az András Alapítvány finanszírozta.

Hargita Népe, 2006. december 19.


A népzenét szerető Bartók

Bartók Béla zeneszerző és folklorista a zeneirodalom jelesei közül azon kevesek közé sorolható, akinek munkássága a népek testvériségének eszméjét hirdeti. Születésének 125. évfordulója alkalmából az idei esztendőt Bartók-emlékévként ülték meg világszerte. Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen Bartók nyomában címmel tartott közös emlékévzárót a magyarországi Jánosi Együttes és a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.

Hargita Népe, 2006. december 19.


Földillatú Pimpimpálé

Mónika és Tamás fia, Balázs Levente 2003-ban született. Ebben az esztendőben az ekecs-apácaszakállasi Pimpimpálé Gyermek Néptáncegyüttes is. Ugyanannak az édesanyának és édesapának az elhatározásából, csak éppen az utóbbi esetben, vagy ha úgy tetszik, az utóbbi néven hetven gyermeket hozva össze, ugyancsak meglehetősen rövid idő alatt, a két közös igazgatású csallóközi községben.

Csallóköz, 2006. december 19.


A nemlétező múzeum

8712 tétel, kerámiák, fafaragások, textilek alkotják az egyelőre csak papíron létező Magyar Népi Iparművészeti Múzeumot, amely hivatalosan a Hagyományok Házához tartozik. - Két évvel ezelőtt szembesültünk azzal, hogy a Hagyományok Házában, a Budai Vigadóban van egy múzeum, legalábbis papíron. Kiderült, hogy nincs leltár, és a tárgyak nagy része az ország különböző részein található, gyakran anélkül, hogy ennek bármiféle írásos nyoma lenne - vázolta a helyzetet Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója.

Népszabadság, 2006. december 19.


Cigány hagyományőrző csoport indul Isaszegen

Hosszú évekig működött a Isaszegi Művelődési Otthonban a cigány gyermekek tánccsoportja, melyet a Cigány Kisebbségi Önkormányzat januártól szeretne újra elindítani. Szeretettel várnak minden óvodás és általános iskolás gyermeket, aki érdeklődik a cigány tradicionális táncok és énekek iránt. A foglalkozásokon cigány és magyar nyelvű meséket, verseket, dalokat is megismerhetnek.

Folkrádió, 2006. december 18.


Panek Kati:
Amikor a pásztor elvesztette a juhait

Valamikor megtörtént, hogy a berszán elvesztette a juhait, s keseregve kereste - meséli Gyimesekben Cándra Misi, a tarhavaspataki prímás. Aztán hegedülni kezd. Egyszerűen mondja el, hogyan vesztette el, s találta meg a pásztor a juhait. Nem színészkedik, nem hamiskodik, nem tragizál. Hegedül. Ha siratni kell a sok hiábavaló keresést, az örökre elvesztetteket, nem a csángó: a hegedű sír.

2006. december 17.


A krisztusi kor felé
Sebestyén Márta majdnem harminchárom éve áll színpadon

Angyalok és pásztorok című lemezét mutatja be Sebestyén Márta holnap délután ötkor a XII. Kerületi Művelődési Központban. Ezután már csak három koncerten hallhatjuk őt karácsonyig: 20-án Gárdonyban, este Székesfehérváron ad jótékonysági koncertet, 21-én pedig a Szépművészeti Múzeumban lép színpadra. Sebestyén Márta hetek óta ünnepel. Ha már nincs ideje képeslapokat írni, hát dallal köszönti azokat az ismerőseit, akikkel összetalálkozik ezekben a napokban. Táskájából előhúzott kis kolompokkal kíséri e karácsonyi dalokat. – Ha túl sok műsort ad ilyenkor az ember, azzal kiüresíti az ünnepet – mondja. – Én csak három-négy szép koncertet szoktam ilyenkor tartani.

Magyar Nemzet, 2006. december 16.


Ismét nálunk turnézik a Técsői Banda

Kiss Eszter Veronika Ismét hazánkban turnézik a rendkívül népszerű kárpátaljai népzenei együttes, a Técsői Banda, akik holnaptól jövő hét csütörtökig minden délután muzsikálnak a Vörösmarty téri népművészeti vásár színpadán. A zenekar tagjai Kárpátalja legismertebb hagyományőrző zenészei, de lassan alig akad olyan népzenerajongó Magyarországon, aki ne ismerné őket, ráadásul idén elnyerték a Bartók Béla-díjat is.

Magyar Nemzet, 2006. december 15.


XII. Nemzetközi Betlehemes Találkozó
Debrecen

Immáron tizenhatodik alkalommal rendezi meg, váltott partnerekkel a Magyar Művelődési Intézet e találkozót. Azóta több mint 300 hazai és határon túli csoport, 5000 játszó személy fordult meg a találkozókon. Mindeközben számos szociális és kulturális intézményben léptek föl, és jártak a felekezetek templomaiban.

Folkrádió, 2006. december 15.


Népdalban az igazság
25 éves a Karikás

Mivel a debreceni Karikás népzenei együttes legismertebb felállása 1981-ben alakult ki, ettől az időponttól számolják hivatalos történetüket. Ezt megelőzően azonban már a hetvenes évek elejétől együtt játszott a csapat két tagja, Hegedűs Csaba és Tóth Gábor, a táncház mozgalom hőskorában. A Karikás a kilencvenes évek közepétől gyakorlatilag csak külföldön szerepelt. A 25 éves jubileum apropóján december 16-án, este 8 órától a Vojtina Bábszínházban adnak koncertet.

Debrecen On-line, 2006. december 15.


Kilenc hazai együttes mutatja be koreográfiáit
Néptáncantológia 2006

Pozsony. Ma kezdődik a Néptáncantológia 2006, a Szlovákiai Magyar Felnőtt Néptáncegyüttesek Országos Seregszemléje, amely az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes szervezésében, a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának támogatásával valósul meg. A kétévente sorra kerülő rendezvény annak idején azzal a céllal jött létre, hogy a hazai felnőtt néptáncegyütteseknek olyan országos fórumot biztosítson, amelyen legjobb koreográfiáikat mutathatják be egy szakmai zsűri előtt. A Néptáncantológia színhelye az előző években Komárom volt, mivel azonban idén a Jókai Színház egyéb programok miatt nem tudta biztosítani a helyszínt, a kétnapos országos seregszemlének ezúttal a Szlovák Állami Népi Együttes (SĽUK) oroszvári székháza ad otthont.

Új Szó, 2006. december 15.


Beszélgetés Berecz András népmesegyűjtő-előadóművésszel, aki legutóbb Kassán varázsolta el közönségét
„A mesék többet tudnak, mint én”

Aki hallotta már Berecz Andrást mesélni, lendkerekes egérként rohan, ha megneszeli, hogy a nagy mesélő a környéken lép fel. Aki még nem hallotta, talán elhúzza a száját a mesemondó szóra, hogy az meg miféle foglalkozás? Mi Kassán igyekeztünk választ kapni erre a fogas kérdésre a népmesegyűjtő-folklórkutató-előadóművésztől.

Új Szó, 2006. december 15.


Angyalok és pásztorok

Megjelent Sebestyén Márta legújabb albuma Angyalok és pásztorok címmel. A lemezbemutató koncertre december 17-én a XII. kerületi Hegyvidék Önkormányzata Művelődési Központban kerül sor délután öt órától. Hazánk egyik legismertebb énekese így ajánlja az albumot a közönség figyelmébe: Mennyből az angyal, Pásztorok, pásztorok, örvendezve – családi karácsonyaink megannyi szép éneke. Az év legmeghittebb, számomra boldogságos készülődéssel teli ideje – Advent és a várva várt karácsony… Bár a mai hangos, üzleties karácsonyi készülődés igen messze van az ünnep valódi tartalmától, üzenetétől – mindenkinek szüksége van a karácsony áhitatára, békéjére.

Fidelio, 2006. december 14.


Kodály-évet rendeznek jövőre

Kodály-évet rendeznek jövőre a zeneszerző születésének 125. és halálának negyvenedik évfordulója alkalmából; a programsorozat védnöke Kodály Zoltán özvegye Péczely Sarolta lesz. A Kodály-év 2007. március 3-án a zeneszerző halálának negyvenedik évfordulóján nyílik meg. A decemberig tartó programok között koncertek, tudományos konferenciák szerepelnek. A Kodály-év kiemelkedő zenei eseménye lesz a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje.

MTI, 2006. december 13.


Toborzó néptánc-antológiára

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 2007 augusztusában Csíkszeredában szervezi meg az I. Erdélyi Magyar Néptánc-antológiát, amelynek kiemelt célja, hogy évi rendszerességgel különböző helyszíneken felvonultassa a legjobb néptáncegyütteseket. Noha maga az antológia nem verseny jellegű, a fellépő 8–10 együttest előválogatás keretében választja ki a megbízott szakmai zsűri. Az előválogatásra bármelyik hazai felnőtt műkedvelő, illetve amatőr hagyományápoló (és nem adatközlő hagyományőrző!) jelentkezhet.

Hargita Népe, 2006. december 13.


Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen
Bartók-emlékévzáró

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a budapesti Jánosi Együttessel közösen holnap 19 órától Csíkszeredában, pénteken szintén 19 órától Székelyudvarhelyen bemutatja a Bartók nyomában című műsorát, amely Bartók Béla zeneszerzői pályáját egy ritkán említett, mégis döntő jelentőségű szemszögből tárja a közönség elé: a népzene szemszögéből.

Hargita Népe, 2006. december 13.


Nagyecsedi cigánytánc-oktatás

2007. január 9-től intenzív tánckurzus indul az V. kerületben.
Minden érdeklődőt szeretettel várnak keddenként 18-20 óráig.
Bővebb információ és jelentkezés: Balogh Katesz 06-70-548-2578

2006. december 13.


Lemezbemutató táncház

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes holnap 19 órától bemutatja a IX. Erdélyi Prímások találkozóján felgyűjtött népzenei anyag lemezét a csíkszeredai Városi Művelődési Ház előterében. A Pásztorkirályok című lemez bemutatóját táncház követi, ahol a talpalávalót a budapesti Jánosi Együttes húzza.

Hargita Népe, 2006. december 12.


A „palócság tudósára” emlékeznek csütörtökön
Manga János Emléknap

Ipolyság. Száz éve született és huszonkilenc éve halt meg Manga János, a „palócság tudósa”, a „fáradhatatlan gyűjtő”, a „népzenei és néprajzi polihisztor”. A helyi önkormányzat, a városi könyvtár, továbbá a Honti Múzeum és Galéria Baráti Köre Manga János Emlékünnepséget szervez december 14-én a jeles folklorista, a néphagyományok és népművészet kutatójának a tiszteletére.

Új Szó, 2006. december 12.


Csángó Karácsony

Idén is az Almássy tér ad otthont a Csángó Karácsonynak, melynek célja, hogy a magyarországi moldvai revival rangos szakmai találkozójává váljon. A rendezvény december 16-án, szombaton várja az érdeklődőket.

Népszabadság Online, 2006. december 12.


Benedek Elek mesemondó, meseillusztrációs és meseíró verseny
Az alkotások leadási határideje: 2007. január 19. (péntek)

Talán már bátran mondhatjuk, hogy hagyományos mesemondó versenyt hirdetünk mindazoknak az Isaszegen élő gyerekeknek, akik szívesen mesélnek társaiknak, testvéreiknek, barátaiknak, netán a falubelieknek.

Folkrádió, 2006. december 11.


A népzenei ősnyelv forrása
Juhász Zoltán könyvbemutató koncertje a Magyarok Házában

Nem mindennapi az a könyvbemutató, amelyiken az író furulyaszóval várja vendégeit. Juhász Zoltán háromféle minőségben, zenekutatóként, népzenészként, programozó matematikusként is dolgozik. A zene ősnyelve című, a Fríg Kiadó által megjelentetett könyvének bemutatását Kodály Zoltántól idézve kezdte: „Kétségtelennek kell tartanunk, hogy a magyar dal a nyelvvel egyidős.” A közös zenei tradíciót, a zenei ősnyelvet alapvetően meghatározó formák ott élnek a magyar népzenében. Az erdélyi, a Kárpát-medencei magyarság, székelység, csángóság megőrizte népzenénket úgy, olyan teljességgel, hogy ma már az ősnyelv első számú forrásának tekinthetjük.

Magyar Nemzet, 2006. december 11.


Jubilál a kézdiszentléleki Perkő Néptáncegyüttes
Harminc éve a színpadon

Ma ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját a megye egyik legjobb amatőr néptáncegyüttese, a Perko, melyet három évtizede Gergely Zoltán, a kézdiszentléleki Apor István Általános Iskola igazgatója irányít töretlen ügyszeretettel. A táncoktató jelenleg már a harmadik fiúnemzedékkel dolgozik, lány sokkal több fordult meg a csoportjában. Gergely Zoltán kimutatása szerint több mint százan táncoltak már a Perkőben.

Háromszék, 2006. december 9.


Moldvai mesterkurzus

Második alkalommal rendeznek moldvai mesterkurzust a Hagyományok Házában, amelyen táncházas hegedűsök, kobzások és cimbalmosok tanulhatják meg Alexandru Iancu 76 éves sanduleni prímástól és Antim Ioan 78 éves prajoaiai kobzástól, cimbalmostól a Tázló-mente magyar lakosságú falvainak repertoárját. A hétfőn kezdődő kurzus első három napján hegedűsöket és kobzásokat várnak, csütörtökön pedig cimbalmosokat. Az eseménysort Pávai István népzenekutató előadása nyitja meg hétfő délután öt órakor.

Magyar Nemzet, 2006. december 8.


Bartók Emlékév zárása Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a budapesti Jánosi Együttessel közösen folyó év december 14-én, csütörtökön, 19,oo órától Csíkszeredában, december 15-én, pénteken 19:00 órától Székelyudvarhelyen bemutatja a Bartók nyomában c. műsorát. Közreműködnek: Györffy Erzsébet – ének, Juhász Zoltán – furulya, duda, Félegyházi Károly – zongora , Kádár István – hegedű, Füleki Zoltán – próza. A műsor Bartók Béla zeneszerzői pályáját egy ritkán említett, mégis döntő jelentőségű szemszögből tárja a közönség elé: a népzene szemszögéből.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2006. december 8.


Hajnal akar lenni – népdaléneklési verseny

A Szent-Györgyi Albert Társaság, a Németi Református Egyházközség, a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés, a szatmárnémeti MADISZ és Szentlélek-plébánia, az Ady Endre Társaság, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) szakmai támogatásával 2007. január 26–28. között rendezi meg Szatmárnémetiben a XVI. Hajnal akar lenni népdaléneklési versenyt magyar műkedvelő népdalénekesek számára. Jelentkezési határidő: január 22. A részvételi tudnivalókról, az énekverseny zenei anyagáról érdeklődni a csirak@sm.rdsnet.ro e-mail címen.

Hargita Népe, 2006. december 7.


Juhász Zoltán: A zene ősnyelve
A nemzetközi népdalkincs számítógépes elemzéséről

Juhász Zoltán kutatómérnök ezzel a címmel publikálja legújabb kötetét, amely a nemzetközi népdalkincs számítógépes elemzéséről szól. Az eredmény megdöbbentő. A Fríg Kidó gondozásában megjelent könyv bemutatójára december 7-én este hat órakor kerül sor a Magyarok Házában.

Fidelio, 2006. december 7.


Táncos székelyföldi utazás

A Székelyföld és Kisküküllő mente legszebb táncaiból és dallamaiból állította öszsze a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes legújabb műsorát Konkoly László, az együttes vezetője, a műsort hétfőn este a pozsonyi Astorka Színházban mutatták be. Az amatőr együttesként is profi színvonalat produkáló együttes kapcsán köszöntőjében Hrubík Béla, a Csemadok elnöke elmondta: „a Szőttes párját ritkítja a Kárpát-medencében“, s találóan jegyezte meg, hogy ilyen hévvel, ilyen odaadással csak azok tudnak táncolni, akik „a néptánc és népművészet iránti szeretetből állnak színpadra“, s akik „szerelmesek a néptáncba“. Erről a táncszerelemről a Szőttes-est teltházas közönsége is meggyőződhetett.

Új Szó, 2006. december 6.


XII. Erdélyi Folk- és Néptáncnapok

Tizenkettedik alkalommal szervezi meg az idén, december 8 és 9-én az Udvarhelyi Fiatal Fórum az Erdélyi Folk- és Néptáncnapokat. Az idén az esemény társszervezõje az Ergo Egyesület, melynek határozott célja a kulturális rendezvények támogatása. Pénteken este 7 órától Orbán Ferenc gitárest lesz, aki Pilinszky János, József Attila, Weöres Sándor megzenésített verseit tolmácsolja. Utána táncház.

Erdély ma, 2006. december 6.


Bach és Bartók az ünnepi Muzsikás-koncerten

A Muzsikás együttes a budapesti Zenakadémián karácsonyi koncertet ad, amelyen a népzene valamint Bach és Bartók zenéjének közös gyökereit mutatja be. A zenekar a karácsonyi koncertjeinek szokásos hangulatát most a népzenével vegyített Bach és Bartók művekből álló programra építi. Az est arra a koncepcióra alapszik, hogy mivel Bach és Bartók muzsikája is népzenére alapszik, így várható, hogy a máig megmaradt népzenével, népénekkel együtt előadva organikus egésszé válnak és így ünnepi zenei élményt fognak adni.

Népszabadság Online, 2006. december 4.


Egy este a Szőttessel

Ma este hét órakor a pozsonyi Astorka Színházban mutatja be új műsorát a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes. Székelyföld legszebb táncait és dallamait láthatják-hallhatják azok, akik az együttessel töltik a mai estét. Az új műsorról és a Szőttes idei évéről beszélgettünk Konkoly Lászlóval, a népi táncegyüttes vezetőjével.

Új Szó, 2006. december 4.


Kolozsvár: harmadik a tánc

Hajnali órák. A Háromszék zenekar küküllőmenti muzsikájára legalább tizenöt pár táncol eszeveszetten. A zenészek lelépnének a csárdás után, de néhány táncos lábú fiatal csingerálást rendel... A gálaműsor vége óta az előadók is, a közönség is fáradhatatlanul táncol. Olyan sok zenekar jött, hogy még Florin, a híres palatkai (Mezőség) prímás is csak kétszer jut szóhoz (hanghoz) a Diákművelődési Ház nagytermében.

Új Magyar Szó, 2006. december 4.


Információ megjelentetése a világhálón
Beadási határidő: folyamatos.

Az Amerikai Magyar Információs Technológia (AHIT), az Amerikai Magyar Tanárok Szövetségének részlege pályázatot hirdet Határon túli magyar kulturális szervezetek, egyházközségek, iskolák, művészeti csoportok, alapítványok, alkotókörök részére.

Amerikai Magyar Információs Technológia, 2006. december 4.


Ördögtérgyés találkozó
Kalotaszegi és mezőségi adatközlők részvételével tartottak néptáncfesztivált Kolozsváron

A november elején Szamosújváron megtartott mezőségi, illetve a november közepén Sepsiszentgyörgyön megrendezett kalotaszegi népzene- és néptánctalálkozó után mindkét tájegység a középpontba került a hét végi kolozsvári seregszemlén. A III. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozónak ebben az évben is a Diákművelődési Ház adott helyet. A fesztivált a hetedik születésnapját ünneplő Ördögtérgye Néptáncegyüttes szervezte, az egyetemi hallgatókból verbuválódott – és időről-időre megújuló – csoportot Both József és Both Zsuzsa vezeti.

Krónika, 2006. december 4.


Internettel a hagyományok megőrzéséért

Harmadik alkalommal rendezték meg a Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozót. A szombati esemény kicsiket és nagyokat egyaránt vonzott, s igen sikeresnek bizonyult: a gyermekeknek szervezett kézműves foglalkozásokon és táncházban több mint száz csöppség tipegett, a később belelendülő felnőttek pedig egészen másnap reggelig ropták a táncot.

Szabadság, 2006. december 4.


Csángófesztivál a Tatros forrásánál

A térség egyik legnagyobb múltra visszatekintő rendezvényét, a XXX. Tatros Forrásánál Csángófesztivált tartották tegnap Gyimesközéplokon. Az egykori szervezők úgy emlékeznek, Beke György sugallta 1969-ben egy író-olvasó találkozón, hogy a Gyimesek völgyében találkozzanak a Moldvában, Brassó és Déva környékén élő csángók. A rendezvény - mely indulásakor a Barátság Húrjain nevet viselte - 1977 óta a Tatros Forrásánál fesztiválként vált ismertté a csángó népzenét és táncokat kedvelők számára.

Új Magyar Szó, 2006. december 4.


Az élet fordulópontjai

Ma mutatja be legújabb darabját a Nyírség Táncegyüttes. A ti unokáitok vagyunk… című előadást a Hagyományok Házában nézhetjük meg délután háromkor és este hét órakor. Az új műsor az emberi élet fordulópontjaihoz kapcsolódó rituálékat, táncos szokásokat viszi színre, olyan feledésbe merülő eseményekkel, mint a rabvágás, a gyermekkor regulái, a legény- és leánybúcsúztatás rejtelmei vagy a kiveszőben lévő lakodalmi szokások, a kásapénzszedés, az osztótánc, a hívatlanok tánca, a hérész.

Magyar Nemzet, 2006. december 1.


Néptáncműsor a multikulturalitás jegyében

Néhány éve hagyománnyá vált Gyulafehérváron, hogy a december 1-jét megelőző időszakban multikulturális előadást szerveznek a Szakszervezetek Művelődési Házában. Az idei előadáson román, magyar, szász, valamint roma fellépők is részt vettek. A közönség soraiban ott voltak a Gróf Majláth Gusztáv Római Katolikus Líceum, illetve a Teológiai Főiskola tanulói, hallgatói és tantestülete, valamint személyzete és a helybeliek.

Szabadság, 2006. december 1.