Folkrádió

Tallózó

Mikes Éva:
Kodály nyomán, sokadik nekifutásra
Népzene tanszéket alapít a Zeneakadémia

A 2007/2008-as tanévben - több korábbi kísérlet után - újra megkezdi működését a Népzene tanszék. Az alakulás, szervezés folyamatának irányítója Richter Pál zenetörténész, a Zenetudományi Intézet népzenei archívumának vezetője.

Muzsika, 2007. január 31.


A klasszikus népzene képviselője
Zerkula János gyimesközéploki prímás

Nagyon szerettem a muzsikát. De nagyon, de nagyon. Éjjel-nappal csak mindig arról álmodoztam. Aztán, hát látta sógorom, hogy van bennem, na, akarat: tehetség. Há elég pici vótam, de tették is a mozsikát a kezembe. Minden nap, de minden áldott szent reggel tíz órakor vettük a muzsikát a kezünkbe…

Amaro Drom, 2007. január 31.


A Honvéd Táncszínház a franciáknál vendégszerepel

A Honvéd Táncszínház 32 táncosa a Hegedős együttessel február 5-9. között a franciaországi Clermont-Ferrandban vendégszerepel. Február 7-én A magyar tánc évszázadai címet viselő műsor rendhagyó történelemóraként, egy beszélgetés keretében mutatja be a magyar tánc történelmi rétegeit, a szomszédos népek tánckultúrájának hatásait élő zenével és virtuóz táncokkal illusztrálva.

gondola.hu, 2007. január 31.


Franciaországba és Belgiumba utazik a Muzsikás

Január 25-én 12 napos európai turnéra indul a Muzsikás együttes és Petrás Mária. A hangversenysorozatra a La Folle Journée idei Nantes-i fesztivál hívta meg az együttest, ahol a világhíres belga gordonkaművésszel Roel Dieltiens-szel közösen koncerteznek. Ezeken kívül két hangversenyt adnak Belgiumban is, Lovenjoel/ben és Antwerpenben.

Muzsikás, 2007. január 31.


Próféta lett saját hazájában – Sebő 60

Életének hat évtizedéből csaknem négyet töltött a színpadon Sebő Ferenc, akinek neve és munkássága egyet jelent a magyar népzenei és költészeti hagyományok kitartó ápolásával, legtisztább megőrzésével. Muzsikusként a már összegyűjtött anyag feldolgozásával, majd újabb dallamok gyűjtésével, a néptáncok tanulmányozásával, publikációival teremtette meg a nevével fémjelzett és a kultúra területén is messze túlmutató magyarországi táncház-mozgalom alapjait. S hogy mindezt megpróbálja a zenei „elittel” is elfogadtatni, az építészmérnök végzettségű Sebő Ferenc beiratkozott a Zeneakadémia Kodály Zoltán által alapított zenetudományi tanszakára, ahol 1989-ben diplomázott.

Fidelio, 2007. január 29.


Csíki a Hajnal pacsirtája

Nemcsak hogy sokan eljöttek, de a mezőny is igen színvonalas volt, ezért az ötven benevezettből már a szombati elődöntőn nehéz volt kiválogatni a vasárnapi döntőn szereplõ tizenhat legjobb versenyzõt. Csak bánhatjuk, hogy sok jó énekes kimaradt – nyilatkozta az ÚMSZ-nek Gutmann Mihály, a Romániai Magyar Dalosszövetség tiszteletbeli elnöke, a Szatmárnémetiben 16. alkalommal megrendezett Hajnal akar lenni Kárpát-medencei népdaléneklési verseny zsűritagja.

Új Magyar Szó, 2007. január 29.


Intenzív nagyecsedi cigánytánc oktatás

Folytatódik az V. kerületben minden kedden a nagyecsedi cigánytánc oktatása. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

2007. január 29.


Székely táncokkal Kínában

Kínai turnéra indult hétvégén – zürichi megállóval – a székelykeresztúri Pipacsok néptáncegyüttes. László Csaba koreográfus, a Pipacsok vezetője elmondta: a keleti úthoz előbb nyugatnak kell fordulniuk, ugyanis Romániából nem indul arra repülőjárat, emiatt a zürichi magyar bálon lépnek fel először, a turné első állomásaként.

Új Magyar Szó, 2007. január 29.


Filmszemlén a GÖMÖRI CIGÁNYOK - Szakály István és Agócs Gergely filmszociográfiája

A felvidéki származású, saját magát magyar, szlovák és cigány identitásúnak valló Agócs Gergely etnográfus-népzenekutató gömöri gyűjtőútját megörökítő filmszociográfia arra keresi a választ, hogy mi lesz a sorsuk, jövőjük az e tájon élő, mesterségeiket, hagyományaikat – itt volt a legtöbb cigányzenész a történelmi Magyarországon – elvesztő, munkanélküli, jobbára segélyekből élő, magukat magyarnak valló cigányoknak.

Filmhu, 2007. január 29.


Dunának, Oltnak egy a hangja?
A Magyar Állami Népi Együttes Thousand Oaks-ban

„Dunának, Oltnak egy a hangja”, írta Ady Endre 1908-ban — vagyis még a Trianon előtti Magyarországon (talán ma is így fogalmazna, talán másként... ki tudhatja?). Bartók Béla népzenei kutatómunkájának jelentős idejét a Felvidéken, Erdélyben, a Magyarországtól elcsatolt területeken töltötte, hogy az ott élő nemzetiségek zenei hagyományait is feldolgozza (ezt példázzák világszerte ismert szerzeményei, így a „Román táncok”, a „Szlovák népdalok”). Fábry Zoltán, a „stószi remeteként” említett felvidéki író — szavait idézve — „a szélre gereblyélt magyarok új hazájában” arra törekedett, hogy a „szlovenszkói magyarság” hídat alkosson a két nép között...

Californai Magyarság, 2007. január 26.


Ökrös Csaba, az ördög hegedűse

Ökrös Csabát és zenészbarátait hallhatjuk egy különleges koncerten szombaton este nyolc órakor a Fonóban, ahol a népzene mellett saját kompozíciók és elfelejtett régi magyar dallamok is felcsendülnek. Ökrös Csaba neve fogalom. A több mint három évtizedes múltra visszatekintő táncházmozgalom egyik legjelesebb alakja, akit sokan az ördög hegedűseként is emlegetnek. Azt a szuggesztív előadást, azt a könnyed, bámulatos virtuozitást, amelyet hihetetlenül mély belső tartalommal tölt meg egy egyszerű skála esetében is, lényegében senki sem tudta eddig utánozni. Ökrös Csaba ugyanis maga a zene.

Magyar Nemzet, 2007. január 26.


Kék szivárvány

Ez a címe annak a jótékonysági célú, gyimesi csángó hagyományőrző műsornak, amelyre február 16-án a Hagyományok Házában kerül sor. A műsor bevételét a gyimesközéploki csángó hagyományőrző ház létrehozására fordítják.

Fidelio, 2007. január 26.


Magyar Concerto Amerikában

Nem is olyan régen az Állami Népi Együttes a magyar kultúra első számú utazó nagykövete volt. Világsikere nemcsak fergeteges előadásainak, de egy elzárt világ egzotikumának is szólt. Ma ugyanezért a címért keményen meg kell küzdeni. Amikor tizennégy év után, 2007-ben a megfiatalodott tánc- és zenekar ismét Észak-Amerikába - az Egyesült Államokba és Kanadába - látogat, egy új Magyarországot igyekszik reprezentálni. A turnéról kérdeztük Kelemen László igazgatót és Mihályi Gábor művészeti vezetőt a kaliforniai San Rafaelben.

Heti Válasz, 2007. január 25.


Tavasz a Kárpát-medencében
Farsangi táncfolyamban mulatott együtt a határon innen és túl élő ifjúság

Hét régió farsangi mulatságán ünnepelte a magyar kultúra napját az Égtájak Iroda kedden este a Thália Színházban. A Határok nélkül a tánc nyelvén elnevezésű rendezvényen igazi dínomdánomba torkollt a Kárpát-medence valamenynyi tájegységének hagyományait bemutató fiatalok lelkes előadása, s ebből a közönség is jócskán kivette a részét.

Magyar Nemzet, 2007. január 25.


Inagaki Norio nyomában

Két héttel ezelôtt felröppent a médiában a hír, hogy kamerákkal és reflektorokkal felszerelve japán házaspár érkezett Hargita megyébe. Sorra járják a gyergyói falvakat, mindenhol negyven évnél idôsebb táncospárokat keresnek, akiket filmezni akarnak. Amikor először hallottam róluk, arra gondoltam, csak egy egyszerű turistahóbortról van szó, és a már megszokott, fényképezőgépet nyakukban hordó japánok manapság modernizálódnak, vagyis áttértek a kamerákra. Úgy képzeltem, ez annak a következménye, hogy beléptünk az Unióba, és arra gondoltam, ezután tömegestől fognak érkezni a hasonló turisták.

Csíki Hírlap, 2007. január 25.


A XVIII. Békéscsabai Országos Szólótánc Fesztivál jegyzőkönyve

A XVIII. Országos Szólótáncfesztivál döntője minden eddigi fesztiválnál magasabb színvonalat hozott. A táncosok az egész magyar nyelvterületről mutattak be élményszerű, stílusos táncot. A bemutatott táncok mélyreható stílusismeretről, igen magas szintű technikai felkészültségről tanúskodtak. Külön is megjegyzendő, hogy a kiváló tánctudás mellett az előadók nagy figyelmet fordítottak a népviselet igényes összeállítására, a zenével való minél tökéletesebb összhangra, a hagyományos tánc előadási körülményeire, amellyel produkciójuk még magasabb színvonalúvá vált.

Martin György Néptáncszövetség, 2007. január 24.


Tanfolyam
A Kárpát-medence táncos öröksége
A tanfolyam a pedagógusok továbbképzési rendszerében akkreditált képzés

Programunkat leginkább olyan gyakorlott táncot oktató pedagógusoknak ajánljuk, akik meglévő vagy hiányos tudásukat szeretnék bővíteni, kiegészíteni. A tanfolyam négy, kurzusonként változó tájegységet ölel fel, melynek megismertetése azonos tematika alapján történik. Egy tanfolyamon belül törekszünk arra, hogy minden táncdialektus képviseltetve legyen. Célunk, hogy a táncok magas fokú elsajátítása és módszertani megközelítésén túl, azok környezetéről is ismereteket kapjanak a résztvevők.

Hagyományok Háza, 2007. január 24.


Ablakimba, ablakimba.… Bartók Turán - új zenei dokumentumfilm
M2 2007. január 25. csütörtök, 20.00 óra

Bartók Béla első nagy gyűjtőútján, 1906-ban a Turához tartozó Haraszt-pusztán gyűjtötte az Ablakimba, ablakimba című közismert népdalt és még 150 másikat. Hogyan került Bartók Turára, hogyan épült be zeneszerzői és népzenetudományos munkásságába a Turán talált kincs?

M2, 2007. január 23.


Háromszék Táncegyüttes a Művészetek Palotájában

A Háromszék Táncegyüttes 1990-ben alakult Sepsiszentgyörgyön. Célkitűzése az erdélyi népzene- és néptánckultúra gyűjtése, megőrzése és továbbadása, művészi értékű színpadi bemutatása, olyan bemutatók és előadások létrehozása, amelyek méltón képviselik az erdélyi magyar néptáncművészetet. Ugyanakkor szeretne hozzájárulni az Erdélyben élő etnikumok népzenéjének és néptáncművészetének hiteles megismertetéséhez. A Művészetek Palotájában február 10-én lépnek fel. Két produkciójukat láthatjuk a Fesztivál Színházban: az Erdélyország az én hazám és a Sorsfordulók címűeket.

Művészetek Palotája, 2007. január 23.


Az örök erő forrása - Gyökerek Tiszabábolnáról
Beszélgetés Bartók Eszterrel

Már 2005-ös bemutatkozásakor hallottunk Bartók Eszter népzenei kötődéséről, de szerettünk volna erről bővebbet tudni. Így megkerestük és Ő szinte kérdések nélkül mesélni kezdet gyerekkoráról, első színpadi megmérettetéseiről, arról a világról amely még napjainkban is energiát adhat neki akár a hétköznapokhoz, akár a munkához.

Népművész.hu, 2007. január 20.


Magyar táncosok a nyugati parton

A napokban érkezett haza az Egyesült Államokból Kelemen László, a Hagyományok Házának a főigazgatója. A Magyar Állami Népi Együttes három és fél hónapos észak-amerikai turnéjának első tapasztalatairól kérdeztük.

Magyar Hírlap, 2007. január 19.


Határon túli magyar összművészeti fesztivál Győrött

Határon túli magyar művészek mutatkoznak be péntektől több mint két héten át Győrött - közölte a szervező Harmónia Művészeti Központ Kht. munkatársa. Tóth Tímea elmondta: a február 6-ig tartó seregszemle - amelyet ezúttal ötödik alkalommal rendeznek meg - lehetőséget biztosít az anyaországi magyaroknak arra, hogy ízelítőt kapjanak a felvidéki, a kárpátaljai, a délvidéki és az erdélyi művészeti életből, a határon túli magyar művészeknek pedig fórumot kínál a bemutatkozásra.

Stop!, 2007. január 19.


Székelyudvarhely
Hagyományőrzési forrásközpont nyílt

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont megnyitójával vette kezdetét tegnap a Magyar Kultúra Napja tiszteletére rendezett négynapos programsorozat Székelyudvarhelyen. Az újonnan felavatott, megyei rangú intézmény terveiről dr. Hermann Gusztáv Mihály igazgató számolt be a jelenlévőknek, a székházban több, különböző tevékenységi területet ellátó iroda működtetése vált lehetővé. Míg az egyik részleg programszervezéssel, a másik a népi értékek, hagyományok feltárásával, kutatásával, a közönséghez való eljuttatásával foglalkozik majd.

Hargita Népe, 2007. január 19.


Csíkszereda
Ördöngös farsangvirtus

Még a pótszékek is elfogytak, mi több, egy szervező szerint az irodákból is lehordtak minden ülőalkalmatosságot, akkora volt az érdeklődés a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes szerda esti, Góbévirtus című előadásán. Az időnként narrációval „félbeszakított” előadás a farsangi mulatságokat idézte fel táncban és zenében a csíkszeredai közönség előtt, ugyanakkor görbe tükröt is tartott a székely virtus elé.

Új Magyar Szó, 2007. január 19.


Múzsa Díj táncosoknak
Egymilliós elismerés a miskolciaktól

A hatvan éve alakult Szinvavölgyi Táncegyüttes kapja az idei miskolci Múzsa Díjat. A 2003-ban alapított, egymillió forinttal járó elismerést minden évben a magyar kultúra napján rendezett nagyszabású gálaműsoron vehetik át a kitüntettek. Az egyik legrangosabb vidéki kulturális díjat a borsodi megyeszékhely ismert vállalkozásai által támogatott Miskolci Múzsa Díj Alapítvány adja, immár ötödik éve.

Népszabadság, 2007. január 19.


Szólj síp, szólj!

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya és az Újvidéki Rádió huszonkettedik alkalommal hirdeti meg az általános iskolások népzenei vetélkedőjét. A jelentkezők különböző kategóriákban és korcsoportokban versenyezhetnek. Három-öt perces műsorral léphetnek föl, a csoportok létszáma nem haladhatja meg a tizenötöt. A táncházi zenekarok mintájára alakult együtteseknél az átlagéletkor számít. Egy versenyző szóló kategóriában csak egyszer szerepelhet.

Magyar Szó, 2007. január 18.


Emberek, sorsfordulók
Beszélgetés Balázs Lajos néprajzkutatóval

A vágy rítusai – rítusstratégiák. A születés, házasság, halál szokásvilágának lelki hátteréről címmel jelent meg nemrég Balázs Lajos néprajzkutató kötete, a kolozsvári Stientia Kiadó gondozásában. Negyedik, Csíkszentdomokosról szóló kötetében a kutató a néprajztudomány alapjaira kérdez rá.

Krónika, 2007. január 18.


Góbé székelyek farsangi táncjátéka

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Góbé virtus címmel ma 19 órától mutatja be hangulatos farsangi előadását Csíkszeredában, a Városi Művelődési Házban. A székelyföldi táncokra építkező vidám műsor – melynek rendezője és koreográfusa Orza Cãlin – a farsangi ünnepkörre jellemző mulatozást és mókázást eleveníti fel.

Hargita Népe, 2007. január 17.


Szórakoztató táncjáték

Vidámság, jókedv jellemzi a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Góbé virtus című legújabb produkcióját. Nem a komor, szakbarbár elmélyülésre késztet, hanem szórakoztat, spontánul jelenítve meg a székelyek farsangi időszakban használatos humorának tárházát. A táncjáték ősbemutatójára holnap 19 órától a Városi Művelődési Ház nagytermében kerül sor. Orza Călinnel, a darab koreográfusával beszélgettünk.

Csíki Hírlap, 2007. január 16.


Népzenei vigalom
Lajkó Félix is fellépett az 5. Őseink zenéje rendezvényen Szenttamáson

Vajdasági zenekarok találkoztak és mutatták be a Kárpát-medence tájegységeinek népzenéjét az Őseink zenéje elnevezésű rendezvényen pénteken Szenttamáson. Az est kiemelkedő vendége Lajkó Félix hegedűművész volt, aki Brasnyó Antal helybeli brácsással muzsikált. Az Őseink zenéje általában több száz nézőt vonz Szenttamásra, idén, az ötödik alkalommal megszervezett rendezvény pedig nemcsak a népzenét és a néptáncot aktívan művelők sajátos csoportját vonzotta, hanem a közönség soraiban volt többek között Nagy József táncos-koreográfus is, aki a sajtó jelen levő képviselőinek örömét fejezte ki amiatt, hogy szépszámú fiatal él a népzene bűvkörében.

Magyar Szó, 2007. január 16.


Koncerttel ünnepli születésnapját Sebő Ferenc

Életének hat évtizedéből csaknem négyet töltött a színpadon Sebő Ferenc, akinek neve és munkássága egyet jelent a magyar népzenei és költészeti hagyományok kitartó ápolásával, legtisztább megőrzésével. Muzsikusként a már összegyűjtött anyag feldolgozásával, majd újabb dallamok gyűjtésével, a néptáncok tanulmányozásával, publikációival teremtette meg a nevével fémjelzett és a kultúra területén is messze túlmutató magyarországi táncház-mozgalom alapjait. S hogy mindezt megpróbálja a zenei elittel is elfogadtatni, az építészmérnök végzettségű Sebő Ferenc beiratkozott a Zeneakadémia Kodály Zoltán által alapított zenetudományi tanszakára, ahol 1989-ben diplomázott.

Echo TV, 2007. január 15.


Táncegyüttesi Toborzó

A 11 éve alakult Budaörsi Jókai Mór Művelődési Központ Szélrózsa Néptáncegyüttese évközi felvételt hirdet gyermek-és ifjúsági csoportjaiba. A felvétel január hónap végéig tart. Az együttes várja azoknak a táncot, zenét (néptáncot, népzenét) kedvelő gyermekeknek, fiataloknak a jelentkezését, akik érdeklődnek a néptánc, a népi kultúra iránt, igénylik a jó közösségi életet.

Gyepűk Népe Alapítvány, 2007. január 14.


Cigány táncok, vonósmulatságok

Ezen a hétvégén is bő a kínálat a tánclehetőségek terén: a Kincső együttessel rendez mulatságot a Hagyományok Háza ma este fél nyolctól, emellett az Ifjú Muzsikás is megtartja a Reviczky utcai szokásos táncházát. A Fővárosi Művelődési Házban a Csürrentővel moldvai, a Fonóban pedig Szabolcs megyei autentikus cigány táncokat tanulhatunk a Khamoro Somnakuno Kher mulatságán.

Magyar Nemzet, 2007. január 12.


A zene mindenkié?
Kettős Kodály-évforduló 2007-ben

Ma Magyarországon csak a felszínen megfelelő Kodály Zoltán, a zeneszerző, népzenekutató és zenepedagógus megítélése. A világszerte ismert Kodály-módszer nem kap őt megillető rangot iskoláinkban, tanterveinkben. Bár elvben mindenki egyetért azzal, hogy Legyen a zene mindenkié!, a gyakorlatban az iskolákból szinte kiszorul az énekoktatás, és a növekvő költségek miatt egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy zeneiskolában, amatőr zenekarban, énekkarban foglalkozzanak a zenével - mondja Kollár Éva, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének elnöke, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora.

Népszabadság, 2007. január 12.


Néptáncos farsangi bemutató

Kerek évfordulós rendezvényeket, új bemutatókat tartogat ez évi tarsolyában a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. Pillantsunk bele kínálatukba, amely elsőként a székelyföldi téli ünnepkör szokásvilágára épülő Góbé virtus című vidám műsort tartalmazza. Az új esztendőt vidám farsangi műsorral indítja a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, amelynek bemutatója január 17-én 19 órától lesz a csíkszeredai Városi Művelődési Házban. Az életkedvet, bölcsességgel és humorral vegyített góbéságot tükröző, ugyanakkor a farsangi ünnepkör népszokásait felelevenítő műsorra a jegyek már kaphatók elővételben a pénztárnál.

Hargita Népe, 2007. január 11.


Vágottszeműek táncoltatnak

Meglepődne, ha beállítana önhöz egyik falustársa, s arra kérné, a molyirtók közül vegye elő székely ruháját, porolja le néptánctudományát, mert fel kell lépni hamarosan a japánok előtt? Pedig nemegy székelyföldi faluban történt ez meg, s már a fellépésnél tartanak a negyven évnél korosabb néptánc-, népzeneismerők. Rögzítenek a kamerák is, melyek mögött egy japán házaspár áll. Inagaki Norio és élete társa évek óta a magyar táncok, dalok gyűjtésével, rögzítésével foglalkozik, a napokban pedig a Gyergyói-medencét járják, kultúrházból kultúrházba mennek, és csodálják a helyiek ének-, zene- és tánctudását, a csárdást, verbunkost, csürdöngölőt.

Hargita Népe, 2007. január 10.


Halálugrás négy tételben
Aspektusok: Liszt, Kodály, Bartók – és a nép hangjai

Találó illusztráció vagy testet öltött zene? Iskolás öntvény vagy káprázatos szerénység műremeke, a bartóki szellem értő tolmácsolása? Zsuráfszky Zoltán Budapest Táncegyüttese és a Hollerung Gábor dirigálta Budafoki Dohnányi Zenekar közös produkciójáról nem könnyű mindezt eldönteni. Szeretnénk végre eszeveszetten örülni, várjuk a soha vissza nem térő előadások eksztázisát, s szeretnénk azt hinni, hogy Bartókra csak így, sehogy máshogy nem lehet táncot koreografálni – de valami visszaránt. A Makrokozmosz, a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című darabra írt táncköltemény hol szorosan rácsavarodik ihlető művére, szép szimbiózisban együtt lélegzik vele, hol messze távolodik tőle.

Magyar Nemzet, 2007. január 9.


Magyar Népi Viseletek sorozat: KALOCSA

Új sorozat indult a Duna Televízióban, amely magyar és magyarországi nemzetiségi népi viseleteket mutat be. A soron következő adásban 2007. január 10-én, szerdán 9.20-kor Kalocsa hagyományos öltözékeit láthatjuk. A színes, virágos népviselet, amelyet kalocsai viseletként ismernek szerte a világon, az 1930-as évektől pompázik. A XIX. sz. közepéig, a hímzett viselet kialakulása előtt a ruhák egyszerűek, többnyire feketék, fehérek voltak, amelyeket gyári termékekkel gazdagítottak.

Konkam Stúdió, 2007. január 9.


30 éves a Tilinkó együttes

Január 26-án, pénteken 18 órától népzenei koncerttel és éjfélig tartó táncházzal ünnepli harmincadik születésnapját a Tilinkó együttes a Szent István Művelődési Házban. Az esten a zenekar barátai és növendékei is muzsikálnak majd. A működésének 30. évfordulóját ünneplő zenekar a fehérvári táncházak házigazdájaként és az Alba Regia Táncegyüttes zenekaraként a három évtized alatt fiatalok ezreivel szerettette meg a népzenét, néptáncot. A Tilinkó együttes napjainkban is aktívan működik: táncházak és koncertek mellett több dunántúli néptáncegyüttes zenekíséretét látja el.

Folkrádió, 2007. január 9.


Csángó pláza

17 évvel a módszerváltás után a határon túli magyar nemzeti közösségekről szinte semmit sem kötelező tanulniuk a fiataloknak középiskoláinkban. A Kárpátoktól keletre élő moldvai csángó magyarokról különösen keveset tudunk itt, Belső-Magyarországon.

Magyar Nemzet Hétvégi Magazin, 2007. január 7.


USA, Kanada - tizenhárom év után újra

A Magyar Állami Népi Együttes - ahogy azt már megírtuk korábban - a Magyar Concerto folklórválogatás-előadással hosszú és távoli turnéra utazik. Az együttes 1994-ben járt legutóbb az Egyesült Államokban, ahová most újra meghívást kapott. A társulat január 8-án kel útra és csak április 13-án tér haza. Az USA mellett Kanadában is fellépnek. A program az, amit a Művészetek Palotájában már kipróbáltak, bemutattak november végén, vagyis a Bartók Béla tiszteletére alkotott Magyar Concerto. Ezt viszik tehát a tengerentúlra, népszerűsítve a magyar néptánc, népzene hagyományait és aktualitását.

Fidelio, 2007. január 7.


Körbetáncolják Észak-Amerikát

Január 8-án indul a Magyar Állami Népi Együttes az Egyesült Államokban és Kanadában megszervezett turnéjára, ahonnan április 13-án érkeznek haza. A tizenhét pár táncosból, kilenc zenészből, valamint az együttes vezetőiből és műszaki dolgozóiból álló társulat 68 előadáson lép színpadra a turné során. San Francisco közelében, Arcata városban (a Humboldt Egyetem Vab Duzer nevű színházában) mutatják be először 10-én a Magyar Concerto című új műsorukat, amelyet kifejezetten erre a turnéra készített Mihály Gábor művészeti vezetésével az együttes. Az utolsó előadásra Floridában kerül sor. Közben körbetáncolják Észak-Amerikát.

Népszava, 2007. január 7.


Elloptak egy teljes viseletgyűjteményt

2006 karácsonya előtt egy héttel betörtek egy bajai családi házba és elloptak egy teljes viseletgyűjteményt...
Arra szeretnénk kérni Mindenkit, segítsenek terjeszteni a hírt, és a kérést, hogy ha ilyen jellegű, ismeretlen eredetű viseletekre bukkannak, vagy BÁRKI eladásra kínálna fel a képek alapján esetleg ismerős öltözeteket, úgy értesítsék a rendőrséget....

Danubia Néptáncegyüttes - Baja, 2007. január 6.


Magyar Concerto a tengerentúlon

Tizenhárom évnyi szünet után újra Amerikában turnézik a Magyar Állami Népi Együttes, amely tizenhét pár táncossal, zenekarral és hatfős technikai stábbal, összesen ötvenkét fővel hétfőn hajnalban indul útnak, s hatvannyolc alkalommal adja majd elő Magyar Concerto – Bartók Béla emlékére című műsorát. A tengerentúli körút azért is különleges, mert három és fél hónapig tart, és ilyen hosszú időre nem szoktak magyar táncegyüttesek külföldre utazni.

Magyar Nemzet, 2007. január 5.


Moldvaival folytatódnak a mulatságok

Az új évben is folytatódnak a szokásos budapesti táncházak: ma este a Zurgó moldvai zenét játszik a XII. kerületi Művelődési Házban, és ismét zenél az Ifjú Muzsikás a Reviczky utcában. Holnap este a Téka a Bem rakparton húzza a talpalávalót, eközben a Kalamajka is megtartja a táncházát. Még vasárnap is lesz mulatság: délelőtt a Kőketánc várja a gyerekeket a Marczibányi téren, este pedig a Rákoscsabai Közösségi Házban a Mokányos együttes gyimesi és moldvai muzsikát játszik.

Magyar Nemzet, 2007. január 5.


Események a kettős Kodály-évforduló alkalmából

A kettős Kodály-évfordulóhoz kapcsolódó megemlékezések már jövő csütörtökön megkezdődnek: a Magyar Rádióban ezen az estén hangzik el A mikrofonnál Kodály Zoltán című tízrészes sorozat első adása. A műsorban a zeneszerző előadásai, illetve azok a beszélgetések hangzanak el, amelyeket Bónis Ferenc készített Kodály Zoltánnal. A sorozat indulásáról Bónis Ferenc zenetörténész, a Magyar Kodály Társaság elnöke tájékoztatta a távirati irodát, aki más eseményekről is beszámolt. Mint elmondta, a társaság és a Budapesti Tavaszi Fesztivál közös szervezésében március 19-től háromnapos nemzetközi zenetudományi konferenciát rendeznek a Kodály Zoltán Emlékmúzeumban.

Echo TV, 2007. január 5.


Észak-amerikai turnéra indul a Magyar Állami Népi Együttes

Több mint három hónapos turnéra indul az Egyesült Államokba és Kanadába a Magyar Állami Népi Együttes: január 8-a és április 14-e között hatvanhat helyszínen, összesen hatvannyolc alkalommal lép fel. A turnén legkevesebb 130 ezren látják majd a Magyar Concerto című, Bartók emlékének ajánlott produkciót - hangzott el az együttes csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Echo TV, 2007. január 4.


Muzsikás ökumené
Interpretációk és rögtönzések a népzenei anyanyelvre

Én se hittem a nagy ötletben, de őket mások berzenkedése se érdekelte. Muzsikásék összebútoroztak a Danubiával egy zeneakadémiai koncert erejéig, még két éve. Azzal se törődtek, hogy habár agyunkkal tudjuk: közös gyökérzetből nő ki a népi ihletettségű minőségi komponisták sora s a népzenét úgymond autentikusan feldolgozóké, aki Bartókot, Kodályt vagy Dohnányit hangversenyterembe jár hallgatni, a legritkábban ugrósozik táncházban. És fordítva.

Magyar Nemzet, 2007. január 3.


Magyar népi viseletek
Sorozat indul a Duna Televízióban

Új sorozat indul 2007. január 3-án a Duna Televízióban, amely magyar és magyarországi nemzetiségi népi viseleteket mutat be. Az első adásban a kalotaszegi Méra hagyományos öltözékeit láthatjuk. A „Magyar népi viseletek” című sorozat öt tájegység, közelebbről Bag, Decs, Jászság, Kalocsa-vidék, Rábaköz, Baranya, Felvidék, Kalotaszeg paraszti viseleteit mutatja be 11 kisfilmen.

Konkam Stúdió, 2007. január 3.


Bartók világa a Jövő Házában

Makrokoszmosz címmel készített koreográfiát Zsuráfszky Zoltán Bartók alig félórás művére, a Zene húroshangszerekre, ütőkre és celestára címűre. A produkciót január 7-én Budapesten, a Jövő Háza Teátrumban, 27-én pedig a Nemzeti Táncszínházban láthatja a közönség. Bartók Béla életének utolsó évtizedében komponálta a művet a Bázeli Kamarazenekar felkérésére, az együttes fennállásának tizedik évfordulójára. Az ősbemutatón a szerző nem volt jelen, de a mű így is hatalmas sikert aratott.

Új Magyar Szó, 2007. január 3.