Folkrádió

Tallózó

Csárdás és verbunk Manhattan szívében

A vastag falakon át nem hallatszik be a Fifth Avenue-n az egymást követő ír szervezetek, együttesek Szent Patrick-napi felvonulása, az azt kísérő dudaszó és dobpergés. New York kellős közepén, Manhattan szívében, a Metropolitan Múzeum Grace Rogers Auditóriumában előadásra készül a Magyar Állami Népi Együttes. A január elején kezdődött észak-amerikai turné negyvenedik előadásán is túl vannak már. Felléptek az Egyesült Államok és Kanada számos, jelentős színpadán Kaliforniától az Ontario-tó partjáig, Las Vegastól Torontóig. Olyan színházak közönsége ünnepelte állva és négyszer-ötször is ráadásra biztatva őket, mint a Las Vegas-i Artemus Ham Concert Hall, az atlantai Fox Theater, a daytoni Masonic Center.

Népszava, 2007. március 31.


A Folkrádió születésnapi meghívója

Öt esztendeje, március 15-én szólalt meg először a Folkrádió, a térség első és egyetlen népzenei - egyelőre világhálós - rádiója. A születésnapot a közönséggel együtt ünnepli a stáb, mégpedig az idei 16. Táncháztalálkozón március 31-én.

Fidelio, 2007. március 31.


Ott lesz a táncosok java
Kodály és Bartók munkássága is helyet kap a népművészeti seregszemlén

Ismét eltelt egy esztendő, és elérkeztünk a népművészetek legnagyobb ünnepségéhez, a táncháztalálkozóhoz, amelynek a hét végén a régi-új helyszín, a sportaréna ad otthont. A holnap kezdődő kétnapos seregszemlére és népművészeti vásárra huszonötezer látogatót várnak. Tavaly jubilált a negyedszázados táncháztalálkozó, idén pedig újabb évfordulóhoz érkeztünk: harmincöt éves az esemény hátterét jelentő magyarországi táncházmozgalom. Ezzel párhuzamosan Kodály Zoltánra is emlékezünk, aki a tavaly ünnepelt Bartók Bélával rendkívül sokat tett azért, hogy a táncházmozgalom, és egyáltalán a magyar népzenegyűjtés ma ott tart, hogy csak az éves tavaszi seregszemlén huszonötezer érdeklődő vesz részt.

Magyar Nemzet, 2007. március 30.


Nem akarok félmunkát végezni
Interjú Farkas Józseffel, az Ifjú Szivek elbocsátott menedzserével, a Hagyomány Alap egyik alapítójával

- Szerdán kapta meg felmondását. Miért döntött úgy, hogy kitölti a három hónapos felmondási idejét?
- Elsősorban azért, mert van néhány feladat, amelyet még szeretnék befejezni. Nem akarok félbehagyott munkával távozni az együttesből. Egyebek közt a budapesti Magyar Táncművészeti Főiskola kihelyezett képzésének vagyok az itteni megbízottja, az oktatással kapcsolatos különböző feladatok tartoznak hozzám. Ezt a szemesztert tehát mindenképpen szeretném végigvinni, mert elég hektikussá válna a képzés, ha a munkát egyik napról a másikra abbahagynám.

Új Szó, 2007. március 30.


Papp Sándor miatt a szülők kiveszik gyerekeiket a pozsonyi Duna utcai gimnáziumból
Szülői megrovás az igazgatónak

Néhány napja még arról számoltunk be, milyen egyedülálló táncosképzés folyik a Duna utcán, amely a diákoknak és az iskolának is jó. Papp Sándor döntése nyomán azonban már teljesen másként fest a helyzet, az Ifjú Szivek három hónapja kinevezett igazgatója ugyanis felmondott a művészeti vezetőnek.

Új Szó, 2007. március 30.


Papp Sándor elküldte a művészeti vezetőt
Elbocsátások az Ifjú Szivekben

Az igazgató azzal vádolja őket, hogy összeférhetetlenek, azért kell menniük, mert nem tud együttműködni velük. Hégli Dusán szerint veszélybe került a hivatásos együttes. Papp Sándort januárban nevezte ki a kulturális minisztérium az Ifjú Szivek élére, a döntést élesen bírálta több neves szakember és koreográfus is. Novák Ferenc, a magyarországi néptánc doyenje a másik igazgatójelölet, Mede Andrást támogató levelet küldött a minisztériumba. A tegnapi leváltás felháborította az évek óta hivatásos együttesként működő Ifjú Szivek táncosait.

Új Szó, 2007. március 29.


Az igazgató célja a hivatásos táncegyüttes megszüntetése
Interjú Hégli Dusánnal, az Ifjú Szivek leváltott művészeti vezetőjével

Hosszú folyamat, amelynek most a vége felé járunk. Erre tesz pontot a leváltásom. Az igazgató két hónapja nem kommunikál az együttessel, kénytelenek voltunk írásos beadványokban elmondani elképzeléseinket, de sajnos ennek nem volt hatása.

Új Szó, 2007. március 28.


Feloldhatatlan ellentét volt köztünk
Interjú Papp Sándorral, az Ifjú Szivek igazgatójával

- Miért váltotta le az Ifjú Szivek művészeti vezetőjét?
- Többször beszéltem a művészeti vezetővel, próbáltam egyeztetni elképzeléseinket. Néha úgy nézett ki, megtaláltuk a közös nevezőt, de újra meg újra azt tapasztaltam, hogy az összeférhetetlenség közöttünk feloldhatatlan, a hátam mögött teljesen más dolgok történtek, mint amit megbeszéltünk.

Új Szó, 2007. március 28.


Nagymegyer
Tíz esztendő

A megalakulásának tizedik évfordulóját ünneplő Megyer Táncegyüttes „Ide gyere, itt vegyél!” címmel mutatta be jubileumi műsorát március 24-én, szombaton a művelő-dési központ zsúfolásig megtelt nagytermében. Közreműködött Németh Dénes és zenekara, valamint a diószegi Dióhéj citerazenekar.

Csallóköz, 2007. március 27.


CLIP - DVD a népzene és a műzene találkozásáról

Sebestyén Márta, a Muzsikás Együttes, valamint a Danubia Szimfonikus Zenekar közös (2004. október 11-én a Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagytermében rendezett) koncertjét örökíti meg a CLIP címet viselő DVD. Szellemes a borítója: gemkapocs fogja össze a szereplőkről készült fényképeket. A korong hangjukat, hangjaikat fogja össze. Pontosabban, a népzenészek és Héja Domonkos vezényletével a zenekar élményszerű zeneirodalmi ismeretekhez juttatja a hallgatókat. A gondolat nem új, CD-n korábban is hallhattunk összeállításokat, amelyekben egymás tőszomszédságában szerepelt népzenei példa és olyan műzenei idézet, amellyel való kapcsolata első hallásra nyilvánvaló (lett légyen szó feldolgozásról, vagy pedig inspirált zeneszerzői továbbgondolásról). A koncert-hangképek azonban, a látvánnyal együtt, még erőteljesebben hatnak.

Parlando, 2007. március 25.


Fehér Anikó: „TÚL A VÍZEN EGY KOSÁR, ABBAN LAKIK EGY MADÁR…”
Élményközpontú népzenetanítás a felsõoktatásban Kodály útmutatása alapján*

Nagyanyáink és az ő elődeik tudásukat nagyrészt közvetlenül saját szüleiktől kapták. A lányok édesanyjukkal együtt varrogattak, énekeltek, főztek, a fiúk együtt vágták a fát, művelték a földet, nyergelték a lovat. A XX. század közepétől ez a folyamat szinte teljességgel megszakadt, a hagyományos tudás átadásába egy intézmény, az óvoda illetve az iskola ékelődött. Az okok között elsősorban a női emancipációt s a hagyományos nemi szerepek másként való értelmezését említhetjük. Modernebb lett a világ, a megélhetés általánosan véve egyszerűbbé vált, de sok minden elpártolt mellőlünk. Mára szinte eltűntek a meséből soha ki nem fogyó, mindig süteményillatú nagyanyók, akik úgy tudtak figyelni az unoka szavaira, hogy minden mást kikapcsoltak, akiknek akkor csak az volt a fontos. Ma már nemcsak az anyák, de a nagymamák nagy része is dolgozik, s a beszélgetéseket ha más nem: a mobiltelefon csengése szakítja meg gyakran.

Parlando, 2007. március 25.


Részvétel a Zene Ünnepén Párizsban

A Párizsi Magyar Intézet világzene kategóriában várja magyar együttesek jelentkezését, hogy képviseljék hazánkat a francia fővárosban. A Zene Ünnepét először 1982-ben rendezték meg Franciaországban és Jack Lang, az akkori francia kulturális miniszter felkarolta a kezdeményezést. Azóta is minden évben, az összes francia településen legalább egy koncerttel vagy utcabállal megemlékeznek a zenéről ezen a napon. Európai méretűvé 1985-től vált az ünnep, azóta a kontinens számos országában rendeznek koncertsorozatokat és teremtenek igazi fesztiválhangulatot minden év június 21-én.

Fidelio, 2007. március 24.


Berecz András előadóestje
Nyelvével rokkát pergető mesemondó

Érsekújvár. Berecz Andrással, a lebilincselő stílusú mesemondóval, népdalénekessel, néprajzkutatóval találkozhat a közönség hétfőn 18 órától a Csemadok-ház nagytermében. „A mesék többet tudnak, mint én, én csak elmondom őket. Az előttem járók annyi bölcsességet felhalmoztak bennük, hogy nyugodtan elmondhatom őket akárhol, mindenki megtalálja a magáét. Óvodásoktól nyugdíjasokig, börtöntől parókiáig, Kaliforniától Kárpátaljáig, Svédországtól a Délvidékig” – vallja Berecz András.

Új Szó, 2007. március 24.


Sárvártól a West Balkánig

Indulj el egy úton címmel rendez koncertet a Moldva Expressz Szombathelyen a Művészetek Házában holnap tíztől. Ezzel egy időben Sárváron a Nádasdy-várban is a népzenéé a főszerep, ahol a Lenvirág fél hatkor kezdődő táncházának vendége a korondi Lőrincz Lajos „nyugalmazott táncmester” lesz, aki mesél gyermekkoráról, a régi életről, s bemutatja a sóvidéki táncokat.

Magyar Nemzet, 2007. március 23.


Sebestyén Márta koncertje a Művészetek Palotájában

A Művészetek Palotájában ad koncertet szerdán Sebestyén Márta, aki kiemelte: nagyon örül, hogy fellépése a Kodály Zoltán tiszteletére meghirdetett jubileumi év egyik eseménye lesz. A művész a Művészetek Palotájába szervezett koncertre meghívta magyar zenészbarátait, akik partnerei abban, hogy a népzene eljusson a közönséghez. Fellép Sebő Ferenc, Halmos Béla, Szokolay Dongó Balázs, Bolya Mátyás, a Muzsikás, a Vujicsics és a Söndörgő együttes, valamint Balogh Kálmán cimbalmos és Szamosi Szabolcs orgonaművész.

Népszabadság Online, 2007. március 23.


5 évesek lettünk! - születésnapi közönségtalálkozó

2002. március 15-én szólalt meg először a Folkrádió, a térség első és egyetlen népzenei rádiója. A Táncháztalálkozó keretén belül születésnapi közönségtalálkozót szervezünk, melynek Halmos Béla lesz a házigazdája. A múltat és a jelent egy kis kiállítással mutatjuk be, a jövőről pedig kerekasztal mellett beszélgetünk. Az eszmecserét Pávai István népzenekutató vezeti. Beszélgetőpartnerek: Fehér Anikó, Berán István, Havasréti Pál, K. Tóth László és Káplár Tamás.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt március 31-én, szombaton 5 órakor a 2. emeleti Vásárhelyi László teremben.

Folkrádió, 2007. március 23.


SORSÉNEKEK

Márta dala a címe a tavaszi fesztivál március 28-i koncertjének a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A pódiumon Sebestyén Márta népdalénekes a 33 éves színpadi pályafutásának legfontosabb szereplőit látja vendégül. - Természetesen fellépnek állandó partnerei, Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás, valamint Balogh Kálmán, Szamosi Szabolcs, a Söndörgő együttes, és akikkel régen sokat zenélt, a Muzsikás, a Vujicsics együttes. Kiemelt vendég lesz Sebő Ferenc, aki 33 éve az Egyetemi Színpad deszkáira lökte, és Halmos Béla, akivel talán a legrégebbi a kapcsolata.

Heti Válasz, 2007. március 22.


Moziból székház - egy hónap múlva

Az utolsó szakaszban vagyunk, a munkálatok a tervek szerint haladnak, amit a kitűzött dátumig be kellett fejeznünk, azt be is fejeztük – tájékoztatott Titi Boanta, a Maros Művészegyüttes igazgatója az új székház kapcsán. Amelyet – mint ismeretes – a Maros Megyei Tanács utalt ki az együttesnek, és amely nem más, mint a kövesdombi, egykori Unirea mozi épülete. Átalakult, megszépült és nemcsak mint székház, hanem mint multikulturális hagyományőrző központ is működni fog: próbatermekkel, előadóteremmel, kiállítási felületekkel, irodákkal.

Népújság, 2007. március 22.


Gyermekekhez szól az Udvarhely Néptáncműhely új előadása

A gyerekeket várta tegnap „dupla” bemutatóra az Udvarhely Néptáncműhely: a Hüvelyk Matyi című előadást 13, illetve 18 órakor mutatták be a székelyudvarhelyi Művelődési Házban. A mesejátékot Ivácson László sepsiszentgyörgyi koreográfus-rendező állította színpadra, székelyföldi és dunamelléki táncok motívumainak felhasználásával.

Krónika, 2007. március 22.


Táncvezető képzés

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának támogatásával május 11–13. között első alkalommal szervezi meg az Amatőr Együttesvezetők Képzését. Még nem pontosították a helyszíneket, annyit azonban már lehet tudni, hogy három várost – a jelentkezések függvényében – Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely és Udvarhely közül választanak ki. A háromnapos képzést három oktató tartja. Ivácson László a tánctechnika elsajátítását tanítja. Gyakorlati jellegű kurzusának legfontosabb témakörei: Mi a különbség a bemelegítő és a tréning között; A ritmusgyakorlatok hasznossága; Egyensúly-, ugró és pörgésgyakorlatok; A ritmika, dinamika és plasztika a táncban.

Csíki Hírlap, 2007. március 20.


Durindó és Gyöngyösbokréta
Huszonhat év után újból Óbecsén

A Gyöngyösbokrétán vendégegyüttesként fellépnek testvérvárosaink, Csongrád, Szekszárd, Galánta és Csíkszereda néptáncegyüttesei, valamint szeretnénk meghívni szerb, szlovák, ruszin, román és bunyevác együtteseket is.

Vajdasági Magyar Folklórközpont, 2007. március 20.


SZABAD FÓRUM
Az Ifjú Szivek nyílt levele

Az Ifjú Szivek csaknem fél éve nem lépett színpadra, noha tucatnyi felkérést kapott. A Papp Sándor megválasztása óta eltelt időszak igazolja azokat az aggályokat és félelmeket, amelyeket a magyar és a szlovák szakma az igazgató megválasztása, személyi és szakmai hozzáértése miatt megfogalmazott. Az együttes mindeddig nem szólalt meg. Az elmúlt időszak tapasztalatai és történései kényszerítették az Ifjú Szivek táncegyüttest e nyílt levél megírására.

Új Szó, 2007. március 16.


Portréfilm készült Potta Géza abaújszinai cigányprímásról, amelyet Budapesten is bemutatnak
„Születtem 1933-ban mint prímás”

A film egy „bájos idős cigányemberről” fest kerek portrét. Potta Géza otthonában és kertjében ülve (és muzsikálva) mesél életéről, ifjúkoráról, zenészi pályája állomásairól, elhunyt zenésztársáról, Pimaszról, a „bandáról” és arról a letűnt világról, mikor még csak cigányzenét igényeltek a bálokban és lakodalmakban. A letűnt világról, mikor nyolcvan pengőt is meg lehetett muzsikálással keresni egy nap alatt, holott „egy tehen ára hatvan pengő volt”.

Új Szó, 2007. március 16.


Megjelent Szabó Dániel első szólóalbuma

Megjelent Szabó Dani szólóalbuma Egetverő - Cimbalmos magyar
népzene címmel. A lemez körképet ad azon tájegységek zenéjéről, melyekben kiemelkedő szerep jut a cimbalomnak, megismerkedhet a hallgató e hangszer sokszínűségével. A lemezen olyan kiváló zenészek működnek közre, mint Szalóki Ági, Soós András, Németh Dénes, Makó Péter, Kunos Tamás, Orsós Tamás, Takács Ádám, Barcza Zsolt, Bartók József, Nyári Károly.

Folkrádió, 2007. március 16.


Interjú Takács Évával

Takács Éva Szegeden látta meg a napvilágot egy család hetedik gyerekeként. Még csak tizennyolc éves, de az életét meghatározó tehetsége – az ének tudása – ismertté tette őt. Fellépései száma, van, akinek még csak álom, mivel meghaladja az 150-et. Honlapja azt is elárulja Éváról, hogy Magyarország után már bejárta a Székelyföldet, a Gyimes völgyét és a távoli Moldvát is felkereste.

Csángó Tükör, 2007. március 14.


Amatőr együttesvezetők képzése

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület május 11-13. között megszervezi az első Amatőr Együttesvezetők Képzését, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának támogatásával. A képzés lehetséges helyszínei: Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Udvarhely. A meghírdetett négy helyszínből a képzés három városban kerül megrendezésre, a jelentkezések függvényében. A képzés három napos, három oktatóval.

Romániai Magyar Néptánc Egyesület, 2007. március 13.


Nemzeti Ünnep a Millenárison

Szeretettel várnak minden érdeklődőt az Ördögszekér kézműves bemutatók és mesteremberek vásárára, a Kenderkóc Kézműves Műhely kortörténeti játszóházába, ahol történelmi ügyességi játékokat próbálhatnak ki a látogatók, valamint a korabeli hangulatot idéző irodalmi kávéházba. Az érdeklődők a Kolompos együttes koncertjén, a Bem Táncegyüttes Enyed környéki román táncokat és Szászcsávási cigány táncokat bemutatók műsorán és a Bab Társulat zászlós toborzóján is ingyenesen vehetnek részt.

Millenáris, 2007. március 13.


Folkhétvége Egerben - Folytatódik a fesztiválhangulat

Maratoni Folk Hétvégével várják az érdeklődőket az egri Művészetek Háza március 16-18 között. A program különlegességeként mindenki megismerheti és kipróbálhatja magát a finnek különös népi játékaiban. A Művészetek Házában Maratoni Folk Hétvégével várják az érdeklődőket, ahol a Finnagora-val közös szervezésnek köszönhetően mindenki megismerheti és kipróbálhatja magát a finnek különös népi játékaiban.

Port.hu, 2007. március 13.


Életek Éneke

2006-ban készült el Bereczki Csaba rendező kilenc részes sorozata az erdélyi tradicionális zenéről, Életek Éneke címmel. A film zenei szakértője – az Utolsó Óra népzenei gyűjtése alapján - Kelemen László, operatőre Nemes Tibor volt. A filmsorozatot a Duna TV 2006 októberétől sugározta, azóta kétszer megismételte. A Biarritz-i nemzetközi fesztiválon, idén januárban nagy sikerrel vetítették, folyamatban van a franciaországi, izraeli és németországi forgalmazása. Idehaza az MTV, a Hír Tv, valamint a Filmmúzeum várhatóan műsorára tűzi. Októberben tervezik a film DVD kiadását, három lemezes változatban, továbbá egy másfél órás mozi változatot is.

Fidelio, 2007. március 13.


Meghalt Misi, a técsői cimbalmos

Ismét eggyel kevesebben vannak velünk a zenészeknek abból a rohamosan fogyó csapatából, akik még a „Tündérkertben” születtek – abban a világban, ahol az élő néphagyomány még a mindennapok része volt. Hogy a Misi által belakott tündérkert éppen a Szovjetunió regnálásának helyére (Kárpátalja) és idejére (negyvenes évek második fele) esett, az már a sajátos ká-európai abszurd sajátossága.

Amaro Drom, 2007. március 12.


Mint babszemből az égig érő fa
A Mentés Másként Trió jövő pénteki újvidéki népzenei koncertje elé

„Vajon mitől autentikus egy népi dallam interpretációja? Csak akkor hű az eredetihez, ha pontosan azt és úgy játssza el a muzsikus, ahogy azt egy bizonyos moldvai hegedűstől, kobzostól vagy énekestől hallotta? A népzene természetes létezésmódja a folyamatos változás, tehát nincs két egyforma előadás és szinte nincs két egyforma dallam sem. A Mentés Másként Trió tagjai a csángó népzene valódi belső törvényeit megismerve élik, mentik és örökítik tovább azt a világot, melynek hallatán úgy nő ki a szívünkből az öröm, mint a mesebeli babszemből az égig érő fa”

Magyar Szó, 2007. március 10.


Csíkszereda
Néprajz oktatása magyarórán

A Hargita Megyei Tanfelügyelőség, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza és a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskola kétnapos – a néprajz oktatásáról szóló – programjának előadásai: ma reggel 8 órától Pozsony Ferenc: Az erdélyi népszokások eredményei (helyszín: Pedagógusok Háza); 16.00 – Burus János: A néprajzoktatás a Székely Károly Szakközépiskolában; 18.00 – Ozsváth Imola: A népszokásoktatás gyakorlati kérdései (a két előadás helyszíne a szakközépiskola). Holnap reggel 8 óra – Pozsony Ferenc: A keresztény év szokásai; 11.30 – Pozsony Ferenc: A polgári és a modern kor ünnepei (a két előadás helyszíne a Pedagógusok Háza); 18 óra – Dáné Dávid: Segédeszközök a népszokások oktatásában (helyszín: a szakközépiskola).

Hargita Népe, 2007. március 9.


András Orsolya, a 16 éves csíki népdalénekes helyesbítést kér az Indextől

A www.index.hu honlapon megjelent egy cikk, Ki nyeri a népzenei Megasztárt címmel, a Budapesten megrendezett Mentor – Magyar csillagok című tehetségkutató műsorról. Bár még csak 16 éves csíkszeredai diáklány vagyok, mégsem hallgathatom el, ami velem történt, hiszen Fazakas Andrea újságíró, az én szavaimat megmásítva, engem idézve valótlanságot állított. Nevemet felhasználva próbálja lejáratni a Duna Televíziót, a zsűritagokat, a magyar népdal szerepét a magyar nyelvterületen.

Erdély ma, 2007. március 9.


Marjan Krstic és a Söndörgő az A38-on

Az A38 Hajó közép-európai világzenét és dzsesszt bemutató sorozata, a MOLto Vivace következő koncertjén ropogós balkáni dallamokban, mindent elsöprő recsegős rezekben és finom hangú tamburákban lehet részünk március 8-án.

Fidelio, 2007. március 7.


A népzene a popzene múltja

Az énekelt versek legújabb kori művésze, a táncház mozgalom egyik alapítója egykorú a beat nemzedékkel, amellyel így utólag sokkal inkább összetartozni látszik, mint ahogy azt az indulásnál gondolta. 60 éves Sebő Ferenc. Kicsit egymással szemben voltak ők akkor a ­60-as évek közepén, végén, a beatzenészek és a népzenészek. Jogosan is, hiszen míg az egyik hagyományokat, szokásokat és elvárásokat rúgott fel, a másik épp a hagyományokban kereste, ha nem is a jövőt, de a jelent mindenképpen. De persze a népzenét, az énekelt verseket játszók, a táncház mozgalmat elindítók is az újítók hevületével vívhatták harcaikat.

Magyar Rádió Online, 2007. március 6.


Tizenkét fiatal tudja, a magyar népdal kell!
Csirák Csaba válasza az Index cikkére

Nagyon könnyű lenne annyit mondani az Indexen megjelent cikkről, hogy a tömeg hangja, meg a divaté. Arról beszél, amit a tömeg mond, ismétel és hallani akar. De a tömeg nem egyenlő a magyar emberekkel. Honnan tudom?

Duna TV, 2007. március 6.


Kell-e nekünk a népdal, a magyar hagyomány…?

A DunaTV Mentor tehetséggondozó sorozatában fellépő fiatalok, ma a XXI. század elején ugyanolyanok, mint kortársaik (iskola, farmer, mobiltelefon, internet, disco...) csak egy lényeges különbség az a meghatározó élmény, amely aktuálissá teszi számukra eredeti stílusban, vagy egyéni tolmácsolásban, akár feldolgozásban az évszázadok érlelte zenei anyanyelvet.

Duna TV, 2007. március 6.


Táncház a „kényeztetett” párizsiaknak
Az erdélyi kultúrát is népszerűsíti a franciaországi magyar intézet

Az erdélyi magyar kultúra népszerűsítését is felvállalja a továbbiakban a Párizsi Magyar Intézet – jelentette ki Ecsedi-Derdák András. Az intézmény igazgatóját, a franciaországi magyar nagykövetség kulturális attaséját munkahelyén kerestük fel: a belváros szívében, a Luxembourg-kert szélén álló elegáns palotában.

Krónika, 2007. március 6.


Negyven éve halt meg Kodály Zoltán
Korszakalkotó munkát végzett Bartók Bélával együtt a magyar népzene gyűjtésében, feltárásában

Negyven éve, 1967. március 6-án halt meg Kodály Zoltán Kossuth-díjas zeneszerző, népzenekutató, zenetudós, akadémikus. [...] Korszakalkotó munkát végzett Bartók Bélával együtt a magyar népzene gyűjtésében, feltárásában. A népzenekutatás mellett jelentős volt munkássága a néprajz, zenetörténet, zeneesztétika, zenekritika, irodalomtörténet, a nyelvészet és nyelvművelés területén. A magyar zene érdekében tudományszervezéssel és ismeretterjesztéssel is foglalkozott, meggyőződése volt, hogy csak az emberi hang, a közös ének lehet a széles körű zenekultúra alapja. Felismerte az ifjúság zenei nevelésének fontosságát, és egész életén át ezért az ügyért harcolt, ideértve az iskolai énekoktatást, a zenei írás-olvasás (szolfézs) alapvető funkcióját a tantervben, valamint a kóruskultúra hazai elemekre építő ápolását. A Kodály-módszer ma már világszerte ismert és követett példa a zenepedagógiában.

Új Szó, 2007. március 6.


Életek éneke

Zerkula. Csángáló. Dumnyezu. „Csipások”. Kodobák. Csiszár Aladár. Sztárparádé. Bár ez a szó, hogy sztár, nem biztos, hogy illik e nevek mellé. Hiszen ők a szó multikulti értelmében nem sztárok, nincsenek óriásplakátjaik, a bulvárlapok nem írják meg, hogy milyen márkájú öltönyt viselnek, és a „nagyonnaprakész” képernyőarcok nem vélik tudni az aktuális szívügyeiket sem. Sőt, a „nagyközönség” minden bizonnyal azt sem érti, mitől bombahír az, hogy ők most, itt, együtt, egy színpadon mutatják meg az igazit. Pedig olyan előadókról van szó, akik Párizs, New York, Amsterdam és még ki tudja hány más világváros tekintélyes koncertszínpadain tíz-tizenöt éve, nagy sikereket tarolva fényezik az erdélyi kultúra hírnevét. A beavatottak persze rákérdeznek, hogy Zerkulával ki tud-e jönni Regina is, vagy hogy a Csávásiak most hozzák-e Matyit a falábával, meg hogy Aladárnak most lesz-e cimbalmosa, hogy Bóné Sanyi is meghalt. A beavatottaknak ezek kultusznevek: az erdélyi hangszeres népzene legautentikusabb képviselői. A magyarországi táncházmozgalom bálványai.

Művészetek Palotája, 2007. március 5.


Reakcióim az Index Mentor-Pacsirta cikkére
Birinyi József

Köszönjük a cikk írójának, hogy saját kételyeivel együtt bemutatta a népdalos előadókat, a szakmai bírálók, a televíziós műsorkészítők véleményét, a Mentor sorozatot. Cikkével ő is hozzájárult ahhoz a dunatévés és alkotói, szakmai szándékhoz, hogy minél többen felfigyeljenek a tehetséges énekesekre, a következő korszak pacsirtáira, akik a mező hangjait is tisztán szólaltatják meg, mentik át nekünk még a mesterkéltnek ható, ám a világra ablakot nyitó stúdiókban és a XXI. század zajos, aszfaltízű dübögésében is.

Tradíció stúdió, 2007. március 5.


Erdélyi muzsikusok örömzenéje

Életek éneke – az erdélyi Buena Vista címmel adnak ma este fél nyolckor koncertet neves prímások, muzsikusok a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A ma esti koncert a hasonló című kilencrészes filmsorozatból született, amelyet a Duna Televízióban már láthattunk.

Magyar Nemzet, 2007. március 5.


Száz szájból csendült fel a nóta

Kilencedik alkalommal szervezték meg az elmúlt hét végén a Homoródmenti népdalok vetélkedőjét Szentegyházán. Az egyre népszerűbb – 1999-ben debütált – eseményre a kisvárosból, Kápolnásfaluból, Lövétéről, Homoródalmásról, Homoródszentpálról, Homoródszentmártonról, Csíkszeredából és Zetelakáról összesen száz amatőr énekes jelentkezett.

Hargita Népe, 2007. március 5.


Az erdélyi Buena Vista

A még nyomokban fellelhető erdélyi népzenéből és népi kultúrából kaphatnak ízelítőt az érdeklődők március 5-én este fél nyolckor a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben: Életek éneke címmel huszonnyolc erdélyi énekes, zenész, táncos mutatkozik be - olyan emberek, akik életének szerves része a zene, a tánc, az ének.

Népszabadság Online, 2007. március 2.


Molnár István VIII. Országos Koreográfiai Fórum

A Budapesti Művelődési Központ ebben az évben nyolcadik alkalommal rendezi meg a pályájuk kezdetén álló néptánc-koreogáfusok szemléjét, a Molnár Istvánról elnevezett Országos Koreográfiai Fórumot. A program keretében a magyar néptánc új nemzedéke mutatja be és méretteti meg tudását március 4-én a TEMI Fővárosi Művelődési Házban (XI. ker. Fehérvári út 47.) a közönség mintegy téltemetésként találkozhat mindazzal, ami ezen a területen friss, fiatal és ígéretes.

Budapesti Művelődési Központ, 2007. március 2.


Salánki hagyományőrző délután

Hagyományteremtő szándékkal került megrendezésre farsang farkán (húshagyó kedden) az a rendezvény, amelyet a hagyományőrzésnek szenteltünk. A nap alaphangulatát vendégeink: a nagypaládi hagyományőrzők és a citerazenekar teremtették meg, majd iskolánk hagyományőrző szakköre ismertette falunk múltjának és jelenének főbb eseményeit. Volt fonó, népdalcsokor, néptánc, farsangi szokások, népmese és furulyaszó.

Kárpátalja - Online hetilap, 2007. március 2.


Stanik Bence: Évfordulós gondolatok

A február 17-én összegyűlt folkloristák, együttes vezetők, régi táncházasok beszélgetése el-elkanyarodott az amúgy remekül meghatározott iránytól, a kolozsvári táncház múltjának, jelenének és jövőjének boncolgatásától. „30 éves a kolozsvári táncház!” – hirdette a plakát büszkén és kissé elbizakodottan. Ugyanis, ha levonjuk a muzsika és táncház nélküli éveket, örülhetünk, ha egyáltalán eléri a katonakort. Úgy járt a táncház is mára, mint az a gyermek, akire apuci-anyuci mások előtt mindig nagyon büszke, de valójában, a hétköznapokban elhanyagolja.

Művelődés, 2007. március 1.


Könczei Csongor: A 30 éves kolozsvári táncházról

Kolozsváron 1977 februárjának egyik csütörtökén (érdekes, hogy a közösségi emlékezet a pontos dátumot nem rögzítette), a bábszínház próbatermében tartották az első erdélyi táncházat. Erre az eseményre emlékeztünk a Bogáncs – Zurboló Egyesület és a Tranzit Alapítvány szervezésében 2007. február 17-én, szombaton a kolozsvári Tranzit Házban, egy egész napos rendezvény keretében.

Művelődés, 2007. március 1.


FELHÍVÁS
Táncházakat bemutató fotósorozatokat gyűjtünk

A Folkrádió galériájában szeretnénk bemutatni a rendszeres táncházakat. Kérjük, ha van olyan fotósorozatod, amely jellegzetes képet mutat valamelyik táncházról, olyan, amin látszik a táncház hangulata, a helyszín, a muzsikusok, a táncosok, küldd el nekünk a galeria@folkradio.hu címre! Ha nincs, akkor készíts ilyet számunkra a legközelebbi alkalommal! Köszönjük.

Folkrádió, 2007. március 1.