Folkrádió

Tallózó

Szejke-fesztivál Sebestyén Mártával

41. alkalommal rendezi meg a székelyudvarhelyi Művelődési Ház a „Szejke” Népzene- és Néptánc­fesztivált május 31.– június 2. között. Az intéz­mény jelenlegi igazgatója, Elekes Gyula nyolcadszorra vesz részt a szervezésben, és mint mondta, az évek alatt sikerült a fesztivál idejére egy sajátos koncepciót is meghonosítani, vagyis különféle szakmai előadásokat tartani. Noha idén kevesebb hagyományőrző csoport mutatkozik be, továbbra is színes, hangulatos programmal biztat az intézményvezető.

Udvarhelyi Híradó, 2007. május 31.


Táncparti Kidében

A táncház iránt érdeklődőket várják június 2–3. között az I. Kidei Táncházpartyra. A Mezőség peremén fekvő Kide először ad helyet táncházmulatságnak, melyen a Tarisznyás Együttes, a Szászcsávási Cigányzenekar, a Palatkai Gipsy Band, Kis Csipás&Co. és Péntek Zsuzsa biztosítja a talpalávalót. Az ART-ERA Egyesület, ACEEA Egyesület, Erdélyi Magyar Írók Ligája és ARGO Egyesület által szervezett találkozó díszvendége Halmos Béla lesz.

Krónika, 2007. május 31.


Vándorcsizmások a medgyesi Grewelnben

A Vándorcsizma-találkozót a kisebb csoportok, a szórványnak számító vidékek fiataljainak biztatására, ösztönzésére fejlesztették fel Veress Kálmánék, jobbára Nyárád menti helyszínek jelezték, hogy mi a rendező elv, bekapcsolódtak a segesváriak, dicsőiek és a medgyesiek is, hiszen mindhárom kisvárosban élnek székelyföldi családok leszármazottai, ezért aztán nem is tűnt ismeretlennek az őshonosak körében a Kikerics vagy a Nefelejcs táncosainak viselete. A dicsőiek viszont mára már a magukét hozzák.

Népújság, 2007. május 30.


Gyermektáncház lemezbemutatóval

Évadzáró gyermektáncházat tartott a Guzsalyas Játszóház tegnap a sepsiszentgyörgyi Míves Házban. A talpalávalót, mint mindig, a Folker együttes húzta, ezúttal lemezbemutató keretében. Melkuhn Róbert és barátai Kecsketánc című CD-jük zenei anyagát adták elő.

Háromszék, 2007. május 30.


Kínában turnézott a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

A hétvégén tért haza tíznapos turnéjáról a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a Kínai Népköztársaságból, ahová a bukaresti Cununa Carpatilor néptáncegyüttessel utazott, közös fellépéseik is voltak, és a turné során nemcsak a kormányok közti kulturális kapcsolatfelvételnek tettek eleget, hanem a kínai idegen világban a két néptáncegyüttes is összekovácsolódott, barátságok szövődtek. A fesztiválok edzette néptáncosok mesés, próbatételekkel teli, élménydús és tanulságos napokat tudnak maguk mögött.

Hargita Népe, 2007. május 30.


31. Durindó és a 44. Gyöngyösbokréta

Óbecse ad otthont a 31. Durindónak és a 44. Gyöngyösbokrétának, a vajdasági magyarság legnagyobb seregszemléjének. Az utolsó símítások zajlanak és lázasan készülődnek a helybeliek a több, mint 3000 vendég fogadására egész Vajdaság területéről. A Durindót, a népzenei együttesek és a népdalcsoportok bemutatkozását pénteken és szombaton kísérhetik figyelemmel az érdeklődők, több, mint 100 összeállítást hallhatnak a legkitartóbbak.

2007. május 30.


Marosvásárhelyi táncház

Új táncház várja az érdeklődőket keddenként este 8 órától a Mandalában (Kossuth u. 50 szám). A zenét Moldován-Horváth István és zenekara szolgáltatja, táncoktatók Varró Huba és Kovács Ildikó.

Népújság, 2007. május 29.


Gyerekek táncünnepe
III. Ifjúsági és Gyermek Népzene- és Néptáncfesztivál
Sepsiszentgyörgy

Évről évre nő a résztvevők száma, és egyre jobb a produkciók színvonala a Sepsiszentgyörgyön harmadszor megrendezett gyermek és ifjúsági néptánc- és népzenefesztiválnak. A városi művelődési ház udvarán felállított kisszínpadon szombaton délelőtt egymást követték a táncosok, egyéni előadók. Tíz tánccsoport mutatkozott be, nemcsak helybeliek, de a megye több pontjáról érkeztek, eljöttek a Brassó megyei Szecseleváros ifjú táncosai is.

Háromszék, 2007. május 28.


Medgyes
Vándorcsizma néptáncfesztivál ötödször

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Szeben Megyei Szervezete és a medgyesi Nefelejcs Néptánccsoport szeretettel meghív minden néptánc és népzenekedvelőt az ötödik Vándorcsizma Néptáncfesztiválra, amelyre 2007. május 26-án, szombaton kerül sor.

Szabadság, 2007. május 26.


Ökrös Csaba, a népzenész és a zeneszerző

Ökrös Csaba, a kiváló népzenész az utóbbi időben a komolyzene felé fordult. Nagyjából azon az úton, amelyen Bartók és Kodály, akik a népzenét úgy emelték be a klasszikus zene rendszerébe, hogy a legkevésbé sérüljön benne az, ami igazán eredeti, ami a sok száz, sok ezer éves tradíció lelke.

Magyar Nemzet, 2007. május 25.


Maros Népzene- és Néptánctalálkozó – másodszor

A Maros Művészegyüttes újra tervez – és szervez. A tavalyi, első Maros Népzene- és Néptánctalálkozó nagy sikernek bizonyult, az egyszeri próbálkozásból úgy tűnik, hagyomány alakul. Idén május huszonötödikén, e hét péntekén kerül sor a második találkozóra a Maros Művészegyüttes és a Folk Dancing and Musik Egyesület közös szervezésében. A második fesztiválra az együttesnek már nem szükséges termet bérelnie: a kövesdombi új székhelyen lesz a pénteki folkbuli, az egykori moziteremben, a megnyitó utáni elsô produkcióként. A szervezők hat együttest, illetve előadót hívtak Marosvásárhelyre: a találkozón részt vesz és fellép a sárpataki hagyományőrző tánccsoport, a vajdaszentiványi hagyományőrző tánccsoport, a jobbágytelki hagyományőrző tánccsoport és a hodosi hagyományőrző tánccsoport, de meghívást kapott a fesztiválra Horváth Elek zenekara és Csiszár Aladár körtvélyfáji muzsikus is.

Népújság, 2007. május 23.


Új műsor a Hajdú Táncegyüttestől

A Népművészet Európa Díjával kitüntetett Debreceni Hajdú Táncegyüttes 2006–2007. évadja sikersorozatának záró eseménye volt a Csokonai Színházban május 18-án bemutatott új műsora.

Hajdú Online, 2007. május 22.


In memoriam id. Haáz Sándor
A székely népviselet tudora

Kilencvenöt éves korában tegnap Marosvásárhelyen elhunyt id. Haáz Sándor néprajzkutató. Édesapjával, Haáz Rezső festőművész-tanárral – a székelyudvarhelyi múzeum alapítójával – már kisdiák korában együtt járták a Székelyudvarhely környéki falvakat, felkutatták a népművészeti értékeket, népdalokat tanultak. Szobrásznak készült, ezért 1931-ben beiratkozott a kolozsvári Belle Arte iskolába, ahol Aurel Ciupe és Romulus Ladea tanítványa volt.

Krónika, 2007. május 22.


Kamaszkorba lépett a Sárrétmenti Fesztivál

Az egyetlen, közös tőről fakadó, minden nemzet által beszélt világnyelven szóltak egymáshoz Püspökladányban a XI. Sárrétmenti Népzene és Néptánc Fesztivál résztvevői május 18-án, szombaton.

Hajdú Online, 2007. május 21.


Felhívás a Kallós Alapítvány támogatására

A Muzsikás Együttes május 21-én támogató koncertet rendez a Magyarországi Kallós Zoltán Alapítvány együttműködésével és a Hagyományok Háza szíves támogatásával a kollégium további zökkenőmentes működésének elősegítésére. Ehhez az Ön (vagy cége) anyagi hozzájárulására is számítunk!

Hagyományok Háza, 2007. május 20.


A derceni Gyöngyösbokréta Népi Együttes

A munkácsi járási Dercen községben már több mint 30 éve működik a különösen szép koreográfiájú táncairól nevezetes Gyöngyösbokréta Népi Együttes. Az együttes az idő múlásával megfiatalodott, de hírnevük nem csorbult. Az alábbiakban Korolovics Valériával, a helyi művelődési ház vezetőjével és férjével, Zsolttal, a fiatalok tánctanárával beszélgettünk.

Kárpátalja - Online hetilap, 2007. május 18.


Palya Bea – Csak egy magyar lány
a Pesti Est kisinterjúja

Magyarország ifjú népdalénekesnője 2007. május 13-án a Művészetek Palotájában rendezett telt házas koncertjével helyrebillentette az arányokat: ma már legalább annyian kíváncsiak a tradicionális népzenére, mint a nótarádióra.

Est.hu, 2007. május 17.


Méra
Falunapok hatodszor

Május 19–20-án szervezik meg a VI. Mérai napokat. Az eseménysorozat ünnepi istentisztelettel kezdődik szombaton reggel 9 órakor. A kétnapos rendezvényen érdekesebbnél érdekesebb programok várják az érdeklődőket, lesz például kirakodóvásár és helyi ételek vására, állatkiállítás, tájház, a mérai életet és hagyományokat bemutató műsor, a gyerekeket pedig bábszínház és kézműves foglalkozások várják – mindez még szombaton délelőtt. Az estét énekkari hangverseny és tánccsoportok műsora zárja, a budakeszi, szegedi kórusok, illetve a kisbácsi, szucsági, türei, kajántói, magyarlónai és mérai néptáncegyüttesek részvételével.

Szabadság, 2007. május 17.


Népzenei vetélkedõ – módosult a határidõ

A Kallós Zoltán Alapítvány május 26–27-én tartja Kolozsváron az V. Országos Népdal- és Hangszeres Népzenei Vetélkedõt. A jelentkezési határidõ 2007. május 18-ra módosult.
Bõvebb felvilágosítást a www.kallos.org.ro internetes oldalon, a kallosalapitvany@ kallos.org.ro e-mail címen, illetve a 0264–598813-as telefonszámon kaphatnak.

Hargita Népe, 2007. május 17.


Élhetőbb Faluért pályázat

ES-EF-07 pályázat meghirdetése
Az ESZA Európai Szociális Alap Nemzeti Programirányító Iroda Társadalmi Szolgáltató Kht. (ESZA Kht.) a Szociális és Munkaügyi Minisztérium megbízásából, a szociális és munkaügyi miniszter 17/2007. (V.3.) SZMM rendelete alapján pályázatot hirdet az „Élhetőbb Faluért” Programhoz tartozó, hátrányos helyzetű településeken előállított tájjellegű termékek helyi fesztiválokon, vásárokon és hagyományőrző rendezvényeken való széleskörű megismertetésének és népszerűsítésének támogatására.

Európai Szociális Alap, 2007. május 16.


Pályázat Gyermek- és ifjúsági fesztiválok, rendezvények támogatására

A pályázat célja olyan Magyarországon megrendezésre kerülő fesztiválok, nagy rendezvények gyermek- és ifjúsági programjainak támogatása, melyek a fiatal korosztály számára lehetőséget kínálnak az értékteremtő szabadidő eltöltésére, a társadalmi részvételük fejlesztésére, egészséges életmódra való neveléssel és kábítószer-prevencióval kapcsolatosak, illetve biztosítják az emberi (gyermeki) jogok ifjúsági munkában történő érvényesülését.

Európai Szociális Alap, 2007. május 16.


Gyermek-Gyöngykoszorú
Ötszáz résztvevô, ötszáz gyöngyszem

Az Erdélyi Magyar Közmûvelôdési Egyesület Maros megyei szervezete által a marosvásárhelyi várban megrendezett szombati, a gyerekek Gyöngykoszorú-találkozóján 18 néptánccsoport vett részt, mintegy ötszáz gyereket felvonultatva.

Népújság, 2007. május 16.


Sebestyén Márta koncertje a Mátyás-templomban

Nyitva látám a mennyeknek kapuját címmel mutatja be istenes és világi énekekből álló műsorát Sebestyén Márta szombat este Budapesten, a Mátyás-templomban – közölték a szervezők. A Kárpát-medence ezer éves kulturális hagyományaiból merítő produkció ősbemutatóját Velencében, az Il Redentore-templomban tartotta két évvel ezelőtt az énekesnő állandó művésztársaival: Szokolay Dongó Balázzsal (duda, furulyák, szaxofon) és Bolya Mátyással (koboz, citerák).

Echo TV, 2007. május 15.


Otthonra lelt a Maros Művészegyüttes

Népi ruhás táncosok kenyérrel és pálinkával fogadták a hétvégén Marosvásárhelyen a Maros Művészegyüttes székházavatójára érkezőket – az eseményre több évtizedet várt a hányatott sorsú tánccsoport. Az együttes mindkét tagozatának otthont adó, a megyei tanács támogatásával felújított egykori Egyesülés mozi épülete a népi művészetek székházaként is kíván működni. Az ünnepség magyar, román és roma táncok bemutatásával ért véget.

Krónika, 2007. május 14.


30 éve alakult a Batyu együttes
Meghívó

2007. június 1-én, pénteken, a Durindó első napján, 20 órakor Óbecsén, a Városi Szinházban 30 éve alakult a Batyu együttes cimmel nosztalgia-koncertet tartunk. A koncert után mulatság hajnalig a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. Mindenkit szeretettel várunk, különösen azokat, akiket az elmúlt három évtizedben a népzene által ismertünk meg.

2007. május 14.


Pünkösdikirályné-választás
Népi gyermekjátékok fesztiválja

Idén Marosvásárhelyen a Bolyai Farkas Líceumban szervezték meg a népi gyermekjátékok fesztiválját. A seregszemlén tíz csoport, közel 150 elsô osztályos gyerek vett részt. Az iskola tanítói közösségének munkáját dicsérô rendezvény a pünkösdi ünnepkörhöz kapcsolódott, amelyhez nagyon sok népi gyerekjátékot vonultattak fel.

Népújság, 2007. május 14.


Új székházban a Maros Népi Együttes

A helyi és megyei önkormányzat számos képviselője jelenlétében pénteken felavatták a Maros Népi Együttes új székházát. A nagy hagyományú, jelentős szakmai elismerést kivívott népi táncegyüttes a Maros Megyei Tanács jóvoltából költözhetett a Kövesdomb negyedben lévő, volt Unirea moziba: az önkormányzat mintegy 1,8 millió lejes beruházással újította fel az egykori filmszínház épületét, amely 2005-ben, az RMDSZ közbenjárására került a Román Televízió Társaságtól az önkormányzat tulajdonába.

Mediatica.ro, 2007. május 13.


A Szerettől a Rábáig

Népdal- és néptáncelőadással folytatódott a Kultúra Tavasza Nagykárolyban rendezvénysorozat. A városi színházban a Ceatãra, Codru, Mátka és Rekettye népzenei- és néptánccsoportjai szórakoztatták a közönséget. A két órás előadáson moldvai csángó, széki, székely, mezőségi, szatmári, dél-alföldi és dunántúli gyermekjátékokat, népdalokat és néptáncokat láthattak-hallhattak az érdeklődők.

Szatmári Magyar Hírlap, 2007. május 12.


Húrszaggató, Lippentő

Holnap ismét megrendezik a már hagyománnyá vált Öröm-tánc napot a Hagyományok Házában, amely egész napos programot jelent a Mozgás-tér alkotó közösség tagjaival. Délután Hatvanban a Húrszaggató népzenei fesztivál citerazenekarai, énekesei, táncosai szórakoztatják a Liszt Ferenc Művelődési Ház közönségét.

Magyar Nemzet, 2007. május 11.


Muzsikás: Egy bolond nap után Hazafelé

„La Folle Journée” azaz egy bolond nap a neve annak a (neve ellenére ötnapos) fesztiválnak, melyet három városban rendeznek meg egy időben: Nantes-ban, Bilbaóban és Tokióban. A Muzsikás Együttes és más magyar közreműködők (Klukon Edit, Ránki Dezső, Rácz Zoltán, Holló Aurél) május 1-6 között a japán főváros vendégei voltak. A Muzsikás Együttes hat nap alatt hét hangversenyt adott, a nyitógálán egyedül szerepelt tisztán népzenei műsorával.

Művészetek Palotája, 2007. május 9.


Zerkula: éles jelenlét

Ezt is megértük. Jön Zerkula, és koncertet ad. Nem a Táncháztalálkozón, nem a Kaláka Fesztiválon, nem is a Csángó Bálon, azaz nem kimondottan a népzenerajongók gyűjtőhelyein, hanem egy koncertpódiumon, a Művészetek Palotájában. És ennek örülni kell, mert ezzel talán Budapesten is végleg megtörik a jég. A klasszikus műfajok jege egyfajta globális felmelegedés hatására régóta vékonyodik. Az a gondolat, hogy a népzene önmagában, „vadrózsanemesítés”, azaz különféle szintű és irányú feldolgozások, vagy „másodlagos olvasatok” nélkül is hordoz annyi esztétikai értéket, amelyek révén megállja a helyét a vájtfülű közönség előtt, végre kezd polgárjogot nyerni. Igaz, néhány városi népzenei együttes időről-időre eddig is bekerült a nagynevű magyar koncerttermek programjába, de ez legtöbbször csak a kötelező, Bartókra, vagy Kodályra való hivatkozás révén sikerülhetett. Zerkulát nem azért érdemes meghallgatni, mert amit játszik, az Bartóknak is tetszett volna.

Művészetek Palotája, 2007. május 9.


Gimnazisták néptánctalálkozója

Az Alsó-Küküllômenti Magyar Ifjúsági Szövetség szervezte, a Kökényes néptánccsoport volt a házigazdája április 28- án, a Maros megyei magyar gimnazista néptánccsoportok találkozójának. Fodor József (igazgatóhelyettes, Traian Gimnázium) köszöntôjével indult a mûsor a mûvelôdési ház színpadán. Elsônek a testvérváros, Hajdúszoboszló mûvészeti iskolájának táncosai léptek fel, majd a Marosfelfaluból érkezett Bíborka, Mezôpanitból a Muskátli, Holtmarosról a Kék Ibolya, Backamadarasról a Kincses, Segesvárról a Kikerics néptánccsoport. Szabó Hunor magyarkirályfalvi ifjú énekelt (Kimegyek a királyfalvi zöld erdôbe sétálni, Nagyhegyi tolvaj balladája - moldvai csángó ballada). A népes közönség megismerhette az egyes csoportok rövid történetét, népviseletének sajátosságait. A Kökényes néptánccsoport elsô alkalommal mutatta be itt a vajdaszentiványi táncrendet. A rendezvény értékelése kötetlen beszélgetés keretében zajlott csoportvezetôk, zenészek, koreográfusok és a közönség között. Este táncházat tartottak a küküllôdombói Poliglot étteremben.

Népújság, 2007. május 8.


Felhívás
30 éves az erdélyi táncház

30 éves az erdélyi táncház – ezt ünnepeljük szeptember 29-én, Csíkszeredában. Mindenkit szeretettel várunk, aki 1977 és 2007 között táncházas volt, vagy ma is tevékenyen az. Aki hallja, adja át! Keressétek egymást idehaza és külföldön is, és ha valakire rábukkantok, értesítsétek a szervezőket, hogy az ünnepen lehetőleg mind együtt legyünk!

Folklista, 2007. május 8.


Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedő

Szombaton, május 5-én megtartottuk a 22. Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőt az Újvidéki Rádióban. A szervezők a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, az Újvidéki Rádió és a Vass Lajos Népzenei Szövetség, idén első ízben csatlakozott a szervezőkhöz a Kóta is, amit örömmel fogadtunk.

2007. május 7.


Húzzad, édes muzsikásom!

Elemistáktól a húsz-harminc éves korosztályig vettek részt ifjú műkedvelők péntek délután, a vásárhelyi Mihai Eminescu Ifjúsági Házban első alkalommal megrendezett Húzzad, édes muzsikásom! elnevezésű interetnikai folklórfesztiválon. A megye minden zugából érkeztek fiatalok, magyar, román, cigány és szász táncokat, népdalokat adtak elő – tudtuk meg Tóth Andreától, a marosvásárhelyi diákház igazgatónőjétől.

Népújság, 2007. május 7.


Húszéves a nevetlenfalui Aranykalász dal- és néptáncegyüttes
Híd a falvak, nemzetek, országok között

Húsz évvel ezelőtt valami maradandó, csodálatos dolog történt a nagyszőlősi járási Nevetlenfaluban. Néhány fiatal úgy döntött: dal- és néptáncegyüttest alapít. A kolhoz vezetőségének segítségével ez meg is történt, vezetőjük Kosztya Margit lett, aki mind a mai napig igazgatja az együttes útjait. A húsz év alatt nagyon sok minden történt, sok-sok fellépés áll az együttes háta mögött. Mindet felsorolni szinte lehetetlen.

Ukrajnai Magyar Krónika, 2007. május 7.


Néptáncfesztivál a szórványközpontban

A zsúfolásig telt udvaron széki dallamok csendültek fel, majd kora estétől hajnali ötig követték egymást a különböző tájegységek táncai. A szamosújvári örmény-katolikus templom előtti téren szombaton tucatnyi néptánccsoport színes népviseletbe öltözve vonult végig az utcákon: a XII. Nemzetközi Ifjúsági Néptáncfesztivál gálaműsorán a három kolozsvári együttes (Szarkaláb, Zurboló, Ördögtérgye) mellett a budapesti Fonó és környékbeli települések néptánccsoportjai is felléptek, végül a házigazda Kaláka adott elő mezőségi táncokat. „A táncházzal kezdtünk el itt közösséget építeni” – mondta lapunknak Balázs-Bécsi Attila, a szervező Téka Alapítvány elnöke.

Új Magyar Szó, 2007. május 7.


Fél évszázad dallal, tánccal

Akárcsak az egykori Székely Színház, ma már a marosvásárhelyi Állami Székely Népi Együttes híre, neve, emléke is legendává nemesült a köztudatban. Az eltelt évtizedekben sorozatos átalakulásokon átment együttes hivatalosan a napokban ünnepli fennállásának fél évszázados jubileumát, ekkor új székházat is kap a kövesdombi Unirea mozi számukra átépített termeiben. Az emiatt elhalasztott évfordulót hajdani dalosok, táncosok, zenészek már ünnepelték, többek között a budapesti Székely Kör rendezvényén is, ahol az együttes egyik közkedvelt alapító tagja, a nemrég magas magyar állami kitüntetéssel jutalmazott Tóth Erzsébet népdalénekes tekintett vissza művészközösségük eltelt ötven évére.

GóbéFolkPortál, 2007. május 5.


Papp Sándor egyetlen pozitív lépése az lenne, ha elmenne az Ifjú Szivekből
Feladja az utolsó kenetet?

Nem kell nekünk a profizmus, jó a posvány: meleget ad, biztonságot, és senki nem kérhet számon semmit. Több mint négy hónapja Papp Sándor az Ifjú Szivek igazgatója. Vegyük számba, mit tett azóta: elküldte a művészeti vezetőt és a menedzsert, akit később visszahívott, mert rossz felmondást adott neki. A művészeti vezető posztját meg is szüntette a munka effektívebbé (sic!) tétele érdekében. Kétszer figyelmeztette a tánckart, hogy dolgozzon, s most felmondással fenyegeti őket. Gyakorlatilag ennyi. Négy hónap alatt működésképtelenné tette azt, ami működött. Papp Sándor mára azt ígérte, radikális húzásokhoz folyamodik. Vagyis, amit eddig tett, az tündérmese volt? Mától valószínűleg a tánckart is megtizedeli, vagy egyszerűen egységesen kirúgja?! Az ámokfutás folytatódik.

Új Szó, 2007. május 5.


A kannától a cimbalomig

A Tánc Világnapja alkalmából április 28-án a Homokkerti Közösségi Házban lépett fel az autentikus cigányzene egyik világszerte ismert képviselője, a Parno Graszt. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei faluból, Paszabról indult banda története leginkább egy valóra vált álomra emlékeztet. A teljes ismeretlenségből feltűnő zenekar jellegzetes cigány hangszereivel, táncosaival az autentikus roma folklór hiteles képviselőjeként hamar meghódította a hazai és az európai közönséget.

Debrecen On-line, 2007. május 4.


Magyar Concerto és egyéb mulatságok

Nemrég tért haza nagy sikerű amerikai turnéjáról a Magyar Állami Népi Együttes, akik két korábbi előadásuk felhasználásával hozták létre a körúton bemutatott táncszínházi darabjukat, a Magyar Concertót. Már kilencvenezer tengerentúli néző tapsolt nekik, ma és holnap este nyolctól pedig mi is megtehetjük a Hagyományok Háza színháztermében.
Természetesen a héten a szokásos táncházak is várják a mulatni vágyókat: ma este a Csürrentő az FMH-ban, az Ifjú Muzsikás a Reviczky utcában, holnap este a Kalamajka az Aranytízben, a Téka pedig a Bem rakparton húzza a talpalávalót.

Magyar Nemzet, 2007. május 4.


Néptáncgála Nagyszalontán

Évekkel ezelőtt éledt újjá a néptáncoktatás Bihar megye több településén, a magyarországi Szegedi Néptáncegyüttes segítségével. A II. Bihari Tulipán néven általunk is beharangozott turné pénteken Magyarremetén kezdődik, majd vasárnap Nagyszalontán zár. A magyarországi szakemberek rendszeresen járták Nagyszalonta, Élesd, Margitta, Magyarremete kultúrházait – Nagy Albert művészeti vezető irányításával –, s ott hétvégenként oktatták az eredeti néptánc lépéseit. Az idei tanév végéhez közeledik, a táncosok számot kell adjanak tudásukról. E hétvégén indul az a turné, melyen a négy település táncosai sorra felkeresik egymás településeit, és egész estét betöltő fergeteges táncelőadással örvendeztetik meg a közönséget.

Bihari Napló, 2007. május 4.


Újabb igazgatói figyelmeztetés az Ifjú Szivekben
Papp Sándor elbocsáltással fenyegeti a tánckart

Pozsony. A munkafegyelem megsértése miatt újabb figyelmeztetésben részesítette az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes táncosait az igazgató, Papp Sándor. Az indoklás alapján a művészeti együttes tagjai az április 30-ával kezdődő héten megtagadták a munkát, nem vettek részt a próbákon, elmulasztva ezzel munkaköri kötelességüket. A munkafegyelem újabb megsértése esetén az igazgató azonnali elbocsátásukat helyezi kilátásba.

Új Szó, 2007. május 4.


Magyar táncosok rendkívüli sikere Észak-Amerikában

A hátborzongató élőképükkel a Magyar Állami Népi Együttes táncosai rádöbbentettek bennünket, hogy a történelemnek vagyunk a számtanúi” – olvasható az egyik legnevesebb amerikai szakíró, Robert Johnson cikkében, amelyet a társulat előadása nyomán írt. A három hónapnál néhány nappal hosszabb turnéjáról a napokban érkezett haza Észak-Amerikából az együttes. Január elejétől április közepéig Kaliforniától Kanadáig, New Yorktól Floridáig végigtáncolták a kontinens nagyvárosainak és kisebb településeinek színpadait.

Népszava, 2007. május 4.


Néptáncfesztivál Szamosújváron

A XII. Nemzetközi Néptáncfesztivált szervezi meg a hét végén Szamosújváron a helyi Téka Művelődési Alapítvány és a Kaláka néptáncegyüttes. A programban többek között a Kolozs megyei művelődési házak igazgatóinak szakmai tanácskozása, felvonulás, gálaműsor és szabadtéri előadások is helyet kapnak.

Új Magyar Szó, 2007. május 4.


A Puma-kollekció: Fekete Antal gyűjtései

Fekete Antalt, azaz Pumát nagyjából mindenki ismeri, akinek van valami köze a táncházmozgalomhoz, bár talán kevesebben tudják róla, hogy táncosként kezdte pályafutását. A hetvenes években, mikor még nem volt iskolai szintű népzeneoktatás, logikusnak tűnt, hogy a hangszeres zenei játékot saját közegében, első kézből érdemes elsajátítani. Ezért egyre többen kerekedtek fel néptáncot és népzenét gyűjteni. Annak idején ez nem volt egyszerű feladat: egyrészt be kellett szerezni egy jó minőségű rögzítő eszközt, másrészt a romániai diktatúra éveiben komoly pénzbírsággal fenyegetőztek a szekusok, ha a bátor gyűjtőt és vendéglátóját rajtakapták a felvétel helyszínén. Mindezek ellenére Puma meg sem állt az első olyan erdélyi faluig, ahol akkor még élő hagyománnyal, tánccal és népzenével lehetett találkozni.

Quart, 2007. május 3.


Digitalizálják a Kodály-kottákat

A Kodály-év keretében elkezdődött a Kodály-kották digitalizálása, ám a pénzből egyelőre az adatbázis kutathatóvá, nyilvánossá tételére nem futja. Az MTA Zenetudományi Intézetének Népzenei Archívumában két, tudománytörténeti szempontból fontos és egyedülálló népzenei gyűjteményt őriznek - mondja Richter Pál, az archívum vezetője. Az egyik az úgynevezett Bartók-rend: a zeneszerző 1934-1940 között a Magyar Tudományos Akadémia megbízásából zenei kritériumok alapján rendezte az addig gyűjtött magyar népdalok kottáit, mintegy 13000 dallamot. Ezeket már korábban pályázaton elnyert pénzből digitalizálták, és egy kereshető, meghallgatható adatbázisban hozzáférhetővé tették az interneten.

Népszabadság, 2007. május 3.


Szívhang - Palya Bea esélyegyenlőségi nagykövet
Interjú egy kavalozóval

A jazzfanatikusoknak túl etnós vagyok, az etnósoknak túl jazzes – mosolyog Palya Bea énekes, szövegíró, akit néhány hete Magyarország esélyegyenlőségi nagykövetének választottak. Sűrű, bársonyos hangján megszólaló magyar, cigány, bolgár, szerb, arab, indiai népzenével ötvözött jazzes hangzásvilága nem tűr korlátokat. Ahogy ő maga sem.

Népszabadság, 2007. május 3.


Tamási-novella táncban

Táncjáték premierjére várta közönségét a hétvégén a Nagyvárad Táncegyüttes, a Rendes feltámadás című előadás Tamási Áron azonos című novellája alapján készült. Hasonlóan Erdély más hivatásos tánccsoportjaihoz, a Körös-parti város népi együttese is a megalakulása óta eltelt öt évben a tematikus táncjátékokat részesítette előnyben. A saját zenekarral rendelkező csoport korábbi produkciói során is Dimény Leventével és László Csabával dolgozott együtt, és szintén az összeszokott rendező-koreográfus páros alkalmazta színpadra a Tamási-novellát.

Krónika, 2007. május 2.


Könczei Csongor: Táncos (ellen)pontok II.

Az 1970-es évek­ben in­du­ló er­dé­lyi tánc­há­zak, majd tánc­házta­lál­ko­zók és -kalákák el­ma­rad­ha­tat­lan részvevői vol­tak a fa­lu­si hagyományőrző, ún. adat­közlő tán­co­sok, cso­por­tok. Ál­ta­luk tu­laj­don­kép­pen em­ber­kö­zel­be le­he­tett hoz­ni, köz­vet­len kap­cso­la­tot le­he­tett te­rem­te­ni, ma­gya­rán meg le­he­tett érin­te­ni, és egy­ben mu­tat­ni azt a né­pi kul­tú­rát, ami­nek tu­da­tos megőrzésére és ápo­lá­sá­ra vál­lal­ko­zott a vá­ro­si tánc­ház. Ilyen­kor – a ter­mé­sze­tes és hasz­nos kon­tak­tu­sok mel­lett – szin­te kötelezőszerű volt (és most is az) min­den va­la­mi­re­va­ló tánc­há­zas­nak, nép­tán­cos­nak a folk­lór­gyűj­tés.

Művelődés, 2007. május 1.


Stanik Bence: Tévúton a néptáncélet

A Művelődés fo­lyó­irat áp­ri­li­si szá­má­ban Könczei Cson­gor Tán­cos (ellen)pontok cí­mű cik­ké­ben az er­dé­lyi néptáncélet át­gon­do­lá­sá­ra szó­lít­ja fel a köz­vé­le­ményt. Írá­sá­ban elsősorban a hi­va­tá­sos néptáncegyüttesek gond­ja­it elem­zi. Vi­szont Könczei nem tér ki a tánc­há­zak hely­ze­té­re és sze­re­pé­re. Ezt pró­bá­lom pó­tol­ni a következő kér­dé­sek men­tén: mer­re ha­lad ma az er­dé­lyi néptáncélet? Va­ló­di ha­gyo­mány­ápo­ló mun­­ká­nak le­het-e te­kin­te­ni a nép­tánc­cso­port­ok te­vé­keny­sé­gét? Mi­re va­ló a nép­tánc?

Művelődés, 2007. május 1.