Folkrádió

Tallózó

Az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes július elsejétől csak papíron létezik
Papp elbocsátotta a tánckart

Az igazgató tegnap reggel tájékoztatta a táncosokat, hogy fegyelmi okok miatt július elsejei hatállyal felbontja a munkaszerződésüket. „A megbeszélésen jelen volt Pavel Mikula, a minisztérium kisebbségi kultúrákért felelős osztályának vezetője is” – tájékoztatta lapunkat Reicher Richárd, az együttes tagja. Az indoklás szerint a táncosok többször megsértették a munkahelyi fegyelmet, megtagadták a munkát, amire írásban és szóban is figyelmeztette őket az igazgató. Az együttes tagjai szerint azonban az igazgató nem teremtette meg a szükséges feltételeket.

Új Szó, 2007. június 30.


Kitüntetés Sebestyén Mártának

Sebestyén Márta veheti át ma este hat órakor a Magyar Szabadságért díjat a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében. Az elismerést a Magyar Szabadság Napja Alapítvány kuratóriuma ítélte a Liszt- és Kossuth-díjas művésznőnek. Sebestyén Mártának nem sokkal később Budapesten is tapsolhatunk: háromnegyed nyolctól a Millenárison a Nők Lapja-fesztiválon mutatja be új műsorát olyan kiváló zenészekkel, mint Szokolay Dongó Balázs dudás, furulyás, szaxofonos, Bolya Mátyás citerás és kobzás, valamint Balogh Kálmán cimbalmos. A világszerte ismert népdalénekesnő Hej, páva… című műsora az évfordulók jegyében Kodály és Bartók emléke előtt tiszteleg.

Magyar Nemzet, 2007. június 30.


Felső-Maros menti néptánctalálkozó

Idén Ratosnyát választották a Felső-Maros menti néptánctalálkozó színhelyéül. A néptánctalálkozó július 6-tól 8-ig tart. A rendezvényre 12 község képviselőit hívták meg, amelyek tagjai a falvakat tömörítő Maros-Kelemen Egyesületnek. Valamennyi község szabadtéri standot állít fel, ahol bemutatja sajátos termékeit.

Népújság, 2007. június 30.


Drukkoljunk a csíki csillagnak!

Rangos rendezvény keretében, a felvidéki II. Szikince — Ghymes fesztivál keretében rajtol ma, helyi idő szerint 21 órától a Kárpát-medencei népdaléneklési verseny nagydöntője. A Duna Televízió Magyar Csillagok-Mentor című műsorában kéthetente, szombat esténként, magyar tehetségeket láthattunk, hallhattunk, köztük a csíkszeredai Nagy István Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola diákját, András Orsolyát. A döntőt megelőző első fordulókon Orsolya gyimesi dalokat énekelt, a második fordulón széki dalcsokorral mutatkozott be.

Hargita Népe, 2007. június 30.


Papp Sándor gyakorlatilag megszüntette az Ifjú Sziveket

Papp Sándor igazgató a mai napon felmondott az egyetlen profi szlovákiai magyar néptáncegyüttes, az Ifjú Szivek valamennyi táncosának, mégpedig fegyelmi okokból. A tánckar egyik vezető táncosa, Varsányi Zsófia megkeresésünkre megerősítette a hírt: „a tánckart gyakorlatilag megszüntették,” közölte a Bummal. A táncosok jogi útra terelik az ügyet.

Bumm.sk, 2007. június 29.


A zene nem ismeri a határokat
Hamar Dániel

Kalotaszegtől Bartókig címmel holnap este koncertet ad a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Muzsikás együttes. Hamar Dániellel, a zenekar bőgősével az előadásról és a világszerte ismert együttesünk japán turnéjáról, valamint a népzene identitástudatot erősítő szerepéről beszélgettünk.

Magyar Hírlap, 2007. június 29.


II. Határ Menti Néptánctábor

A borsi Midesz július 9–15. között szervezi meg a II. Határ Menti Néptánctábort, ahol a résztvevők felcsíki, szatmári, mezőségi, valamint kalotaszegi táncokat sajátíthatnak el. Jelentkezési határidô: június 30.

Bihari Napló, 2007. június 28.


Hazafelé - népzenei fesztivál a Művészetek Palotájában

Hazafelé címmel népzenei fesztivál kezdődik csütörtökön Budapesten, a Művészetek Palotájában. A háromnapos rendezvényen Zerkula János, a gyimesi vak prímás, a magyar világzenét aranylemezhez juttató Kerekes Band, a nagy mesemondó, Berecz András és a Muzsikás Együttes lép fel - közölte Badinszki Viktória sajtóreferens.

MTI, 2007. június 27.


Hagyományőrző néptánc- és hangszeres népzeneoktatás Mezőpaniton

A mezőpaniti Kádár Márton Általános Iskolában a vakációban is folytatódik a néptáncoktatás és ezzel egy időben, 2007. június 25–30. között hangszeres népzeneoktatás zajlik kezdőknek és haladóknak Sinkó András zenetanár és Fazakas János néptáncoktató irányításával.

GóbéFolkPortál, 2007. június 27.


Beleszületett a népdalok világába

Bekerült a Duna Televízió Magyar csillagok című műsora keretében zajló Pacsirta népdaléneklési verseny döntőjébe, június 30-án rá szavazhatunk az este 9 órakor Szlovákiából élőben közvetített verseny során. András Orsolya számára ez az év más sikert is hozott, januárban a legmagasabb pontszámot kapta a szatmári Hajnal akar lenni elnevezésű népdalvetélkedőn. Sikereiről, a közelgő versenyről beszélgettünk.

Csíki Hírlap, 2007. június 25.


Jobbágytelkén sütik a jó kenyeret…
Mottó a IX. Marosszéki Népzene- és Néptánctáborhoz

Amikor már egy becsületes házikenyeret sem lehet kapni a városi boltokban, amikor percenként szól a mobiltelefonunk még vezetés közben is, akkor itt az ideje, hogy átkapcsoljunk egy más frekvenciára: július 8-án startol a IX. Marosszéki Népzene- és Néptánctábor. Ott leszünk újra, talán anyagiakban szegényebben (a kevesebb nyertes pályázat miatt), de lelkiekben annál gazdagabban. Szívesen látjuk a régi és új barátokat egyaránt, beavatunk bárkit, mi képesek leszünk a régit újként megélni, képesek leszünk ötvözni a jelen pillanatban is bennünk örvénylő isteni energiákat a több ezeréves szűrőn át lerostált hagyományok elsöprő erejével.

Folkrádió, 2007. június 23.


Nyáresti mulatság a Muzsikással

A világhírére méltán szert tett Muzsikás Együttes a Hazafelé Népzenei Fesztivál keretében olyan előadásra készül jövő héten szombat este a MÜPÁ-ban, mely zenével, tánccal és énekkel egy felszabadult nyáresti mulatság hangulatát idézi fel - tudatta sajtóközleményben a zenekar.
Idén immár második alkalommal rendezi meg a Művészetek Palotája a Hazafelé Népzenei Fesztivált (június 28-30.), melynek egyik kiemelkedő és egyben záró koncertje a Muzsikás Együttes által összeállított 2 órás „vidámság” lesz.

Népszabadság Online, 2007. június 22.


Csányi Mátyás
1953-2007

Csányi Mátyás, a Szászcsávási Zenekar bőgőse tegnap, 2007. június 21-én délután saját háza udvarán szívroham következtében elhunyt. A temetés holnap 13 órakor lesz Szászcsáváson.
Isten nyugosztalja!

Folklista, 2007. június 22.


Marosszéki népzenei és - tánctábor

Ha torkig vagy a mobiltelefonos zűrzavarral, kapcsold ki magad, a mobil úgysem működik, Jobbágytelkén nincs térerő. Ha botlábú volnál, akkor sem fölösleges elmenni oda, annyi minden érdekességet találsz, hogy tiszta csoda. Ne feledd: folkkocsma is van. Július 8-án kezdődik a kilencedik jobbágytelki népzene- és néptánctábor. Horváth Géza a rendezvény egyik szervezője.

Népújság, 2007. június 22.


Pályázat (Határidő: 2007. július 25.)
Határon túli magyar közösségek közművelődési tevékenységének támogatására

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium pályázatot hirdet a határon túli magyar közösségek önszerveződésen nyugvó művelődési tevékenységének támogatására.
A pályázók köre: a Kárpát-medencében, Magyarország határain kívül élő magyar közművelődési intézmények és civil szervezetek.

Oktatási és Kulturális Minisztérium, 2007. június 21.


A tavalyi siker után újra - Hazafelé Fesztivál
Művészetek Palotája

Június 28-30. között „Hazafelé címmel ismét megrendezésre kerül a Művészetek Palotája népzenei fesztiválja. A fesztivál szándéka megmutatni: az élő népzene nem poros és unalmas, hanem kiváló szórakozás idősebbeknek és fiatalabbaknak egyaránt.

Hangvető, 2007. június 20.


Mézeskalácsházikó
Sikeres volt a péterrévei gyermeknéptánc-fesztivál

Első alkalommal került megrendezésre a hétvégén a Gyermek néptánc- és népművészeti fesztivál a péterrévei Tiszamente Közművelődési és Népművészeti Egyesület szervezésében. A rendezvénynek közel háromszáz részvevője volt, a helybeli gyermekcsoportok mellett Kalocsáról és Szekszárdról, valamint Óbecséről, Bácstopolyáról, Kishegyesről és Magyarkanizsáról jöttek vendégek.

Magyar Szó, 2007. június 19.


Két malomhoz tartok számot
Megjelent a III. Szeret menti népdalvetélkedő anyagából összeállított CD

Nagy szeretettel adjuk közre a III. Szeret menti népdalvetélkedő legérdekesebb, legértékesebb dalait. A Kárpátok keleti oldalán élő moldvai csángók gazdag népi kultúrájából ad ízelítőt ez a lemez kisiskolás korú gyerekek tolmácsolásában. 16 moldvai csángó településről gyűltek össze tanítványaink Pusztinán 2006 novemberében, hogy egy szakmai zsűri előtt megmutathassák, mit és milyen szépen tudnak énekelni? Ha nem is érték utol a profi népdalénekesek színvonalát, egy dolgot biztosan bizonyítottak: kár volt elsiratni a moldvai csángók népi kultúráját.

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, 2007. június 18.


Az ősi viselet ünnepe

Közeleg a székely népviselet, a népdal, néptánc és lovasvirtus seregszemléjének ünnepe, az Ezer Székely Leány Napja. Az a nap, amikor nemcsak a néptánccsoportok tagjai, hanem a környező falvakból vagy akár messzebbről érkezőknek is jó lenne népviseletbe öltözni, hogy a július 7-i egész napos program ne csupán egy folklórrendezvény legyen, hanem az egykori értékmentő mozgalmat éltesse tovább.

Hargita Népe, 2007. június 16.


Székely-mezőségi Folklórfesztivál

Elszoktunk attól, hogy nyilvánosan megmutassuk hagyományos táncainkat, előadjuk autentikus dalainkat, és közszemlére tegyük kézműves munkáinkat” – fogalmazott az ÚMSZ-nek Szabó Levente mezőcsávási polgármester. Hosszú idő után ugyanis a Székely-mezőségi Folklórfesztivál júliusra tervezett kiadása lenne az első olyan alkalom, amikor egy térségi rendezvény keretében hangsúlyosan megjelennének az általa kormányzott települések népművészeti értékei és hagyományai. Nemcsak magyar csoportokat, hanem román és roma népi műkedvelõket is meghívnak rendezvényükre – fejtette ki az ország legfiatalabb polgármestere.

Új Magyar Szó, 2007. június 16.


Prímásverseny
Beérkezési határidő: 2007. augusztus 1.

A Hagyományok Háza és a kecskeméti Erdei Ferenc Művelődési Központ prímásversenyt hirdet táncházzenész hegedűsök számára.
Pályázhat minden magyar hagyományos népzenét játszó hegedűs, aki 2007.
szeptember 20-án már betöltötte a 18-ik, de még nem töltötte be a 35-ik életévét.

Hagyományok Háza, 2007. június 15.


Tájékoztató a „Népművészet Ifjú Mestere” – pályázatról

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium ösztönözni kívánja a fiatalok népművészeti előadói, tudományos és alkotótevékenységét; a magyar nemzeti és a magyarországi nemzetiségi hagyományok ápolását, továbbéltetését. Ezen szándéka kifejezéseként az érintett szakmai szervezetekkel és állami intézményekkel egyetértésben minden évben pályázatot ír ki a „Népművészet Ifjú Mestere” cím megszerzésére.

Hagyományok Háza, 2007. június 14.


Viseletek estje - évzáró ünnepség Gajdárban

Az ünnepségre begyűlt a falu apraja, nagyja, sokan a gyermekükre, sokan a barátnőkre, osztálytársakra, testvérekre voltak kíváncsiak. Az este során elhangoztak szép régi csángó énekek, minden csoport megmutatta tánctudását és meglepetésként A kóró és a kismadár című mesét is előadtuk bábelőadás formájában.

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, 2007. június 13.


Lemezbemutató: Bartók eredetiben

Népi dallamokkal bánni tudni: egyike a legnehezebb feladatoknak. Merem állítani, van olyan nehéz, ha nem nehezebb, mint egy nagyszabású eredeti mű megírása – írta Bartók Béla. Azt, hogy ez mennyire igaz, most igazán megérthettük. Ha népdalfeldogozásra gondolunk, számtalan olyan előadás jut az eszünkbe, amely gyökeresen mást sugall, mint az eredeti népdal.

Magyar Nemzet, 2007. június 13.


Élő népzenétől lesz hangos a Duna part

Június 28-án a régi és az új találkozik a MüPában. Az első részben Zerkula János, az élő hagyomány, a gyimesi vak cigányprímás bűvöl el bennünket csángó népzenével, utánozhatatlan hangulatteremtő képességével. A koncert második részében a Kerekes Band lép fel. A népzenén iskolázott együttes funk- és jazz-elemeket felsorakoztató, improvizatív népzene-feldolgozásából kiderül, mitől népszerű a világzene. únius 29-én Berecz Andrást, az Ökrös és az Egyszólam énekesét, a közismert mesemondót láthatjuk. Sinka-ének című koncertjén a mondókáktól a népzenén át a pásztor-költő Sinka István folklór-ihlette verseinek megzenésítése lesz hallható.

MTV Híradó, 2007. június 13.


Kodály Zoltán-emlékdíjak

2007 jún. 13-án Kodály Zoltán-emlékdíjat adtak át Dévai Jánosnak, a Magyar Rádió népzenei főszerkesztőjének, és a Folkrádió egész intézményének. A Magyar Művészetért Kuratóriuma és Herend által alapított és adományozott díjat a népzene különlegesen magas színvonalú ápolásáért nyújtotta át Gubcsi Lajos, a kuratórium elnöke.

A Magyar Művészetért, 2007. június 13.


Egy ószemerjai hangszerkészítő

Érsek Csaba fiatalon vert gyökeret Háromszéken, s bár ereiben csángó és mezőségi vér csörgedez, Háromszék színeiben aratott sikereket nem egy dalosversenyen. Mi azonban a hangszerkészítő, 25 éves Érsek Csabát kerestük, aki nem hangszerkészítőként kezdte pályafutását, faragóként indult.

Háromszék, 2007. június 13.


Székely táncosok a sárkányok országában

Kínában járt nemrégiben a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A turné, amelyen a bukaresti Cununa Carpaçilor együttessel közösen vettek részt, a két ország kormányának kulturális jellegű kapcsolatfelvételét szolgálta. András Mihály igazgatóval beszélgettünk a sárkányok országában töltött tíz nap próbatételeirôl.

Csíki Hírlap, 2007. június 13.


Szerveződik a második Székely-Mezőségi Folklórfesztivál

Az idén Mezőcsávás lesz házigazdája a Székely-Mezőség-i folklórfesztiválnak. A mezőcsávási RMDSZ kerület választmánya, a Pro Regio egyesülettel karöltve, az idén július 21-én Mezőfelében szervezi meg a térség folklórcsoportjainak seregszemléjét. Tavaly Mezőpaniton a térség majd minden települése képviseltette magát tánccsoporttal, vagy kézműves alkotókkal. Az idén is meghívást kapnak Madarasi-Fekete, Mezőbánd, Mezőmadaras, Szénáságy, Mezőbergenye, Csittszentiván, Mezőpanit, Harcó, Székelykövesd, Marosszentkirály, Galambod, Mezőcsávás, Mezőfele, Szabéd, Mezőkölpény és Mezősámsond hagyományőrzői.

Mediatica.ro, 2007. június 13.


Kegyelmi pillanat
Kortárs szakrális tánc csángó népi imádságokra

Egerházi Attila koreográfus nem fut el a nagy kihívások elől. Bár a népzene és a kortárs balett színpadi találkozására akadnak példák, ritkább törekvés, ha a tánc szakrális témát, a jelen emberének Isten keresését, a földön túli igazságok utáni vágyakozást fogalmazza meg. Igaz, szakrális táncokkal ma is lehet találkozni a színpadon, ám azok hosszú évszázadok alatt születtek meg, általában nem kortárs koreográfus alkotásai, s leginkább Keletről érkeznek, nehezen rokoníthatók a magyar népi vallásossággal.

Magyar Nemzet, 2007. június 12.


Királyi Napok 2007

Sajtótájékoztató volt 2007. május 30-án a Táncházban. A téma, a 2007-es évi Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál, melyet az Alba Regia Táncegyesület immár 12. alkalommal rendez meg.A meghívott csoportok között több európai, szerb, szlovák és portugál együttes is szerepel, de idén is láthatóak lesznek távolabbi országok táncosai és zenészei. Különleges „csemegének” ígérkezik a mexikói „Ballet Folklorico” csoport és a kínai Wuhanból érkező „Hétszínű Virág Művészeti Együttes” gyermekcsoportja.

Alba Regia Táncegyüttes, 2007. június 11.


Alapfokú Néptáncoktató „C” Tanfolyam

Az Alba Regia Táncegyesület Alapfokú Néptáncoktató Tanfolyamot szervez mindazok számára, akik gyermekek táncoktatásával kívánnak foglalkozni, illetve ilyen jellegű felsőoktatási intézményben kívánnak továbbtanulni. A tanfolyam időtartama 2 év(2007.október-2009. junius), levelező jellegű, akkreditált tanfolyam.

Alba Regia Táncegyüttes, 2007. június 10.


A lelkünk mint lajtorja
Sebestyén Márta Háromszéken

Rendkívüli zenei élménnyel örvendeztette meg hallgatóságát Sebestyén Márta világhírű magyarországi népdalénekes. Zenésztársaival, a fúvós hangszereken játszó Szokolay Dongó Balázzsal és Bolya Mátyással, a citera és a koboz mesterével az európai zenei kultúrkincs magyar népzenében fellelhető szeletét mutatták be az illyefalvi vártemplomban. Sebestyén Mártával koncert után beszélgettünk.

Háromszék, 2007. június 10.


Magyar népi énektanfolyam pedagógusoknak

A Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének akkreditált, 60 órás képzése a magyar népdal stílusos énekléséhez szükséges hangképzési, előadásmódbeli és tájegységi ismeretek, illetve jártasságok megalapozását, megszilárdítását; továbbá a résztvevőknek ezek elméleti és gyakorlati módszertani megalapozottságú továbbadására való felkészítését tűzi ki célul.

Hagyományok Háza, 2007. június 9.


Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége
CIOFF szignál pályázat

A CIOFF Nemzetközi versenyt hirdet a hivatalos CIOFF szignál zeneszerzésére. A szignált a CIOFF az alábbi eseményeken használná:

- CIOFF Világ Kongresszus nyitó és záró ünnepélyein
- más CIOFF éves gyűléseinek nyitó és záró ünnepélyein
- Folkloriada nyitó és záró ünnepélyein
- CIOFF fesztiválok nyitó és záró ünnepélyein
- Más hivatalos CIOFF rendezvények nyitó és záró ünnepélyein

Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége, 2007. június 8.


Első táncház Kidében

Hegedűszó, miccs-sütés, csapolt sör, dalos kedvű embertömeg várta a népzene és táncház kedvelőket Kidében. A hétvégén első alkalommal megszervezett táncház meglehetősen színvonalas programmal szolgált az érdeklődőknek.

Erdély ma, 2007. június 7.


Háromezren élték meg csodaként Sebestyén Mártát

Csaknem háromezer erdélyi ember élte meg szellemi csodaként az elmúlt napokban Sebestyén Márta csodálatos hangját, amelyen a híres népdalénekes ezúttal világi és istenes énekeket szólaltatott meg, igazi áhítatot varázsolva az öregek, a fiatalok és a gyermekek arcára.

Echo TV, 2007. június 7.


Népművészeti fesztivál és vásár

Június 8–10. között rendezi meg a Kolozs Megyei Tanács hatáskörében működő Megyei Néphagyományőrző Központ a kolozsvári vásárcsarnokban az Erdélyi Ünnepek Fesztivált és az Országos Népművészeti Vásárt. Tegnap Tiberiu Groza igazgató a sajtóval közölte: a 2000-ben rajtolt fesztivál méreteiben évről évre növekszik, az idén már más megyékből is érkeznek résztvevők. A 23 folklóregyüttes között szerepel a Szarkaláb, a Kisbogáncs és a szamosújvári Téka alapítvány Kaláka együttese is. A három nap alatt a műsor 14–22 óra között zajlik.

Szabadság, 2007. június 7.


A szárhegyi kastély vendége: Sebestyén Márta

„Óriási élmény számomra azok között a falak között énekelni, ahol hajdanán Erdély nagy fejedelme, Bethlen Gábor is megfordult” – jelentette ki Sebestyén Márta előadóművész erdélyi előadás-sorozatának gyergyószárhegyi állomásán, ahol zsúfolásig telt teremmel fogadta gyergyói rajongótábora. A Lázár-kastély Lovagtermében kevésnek bizonyult a hely, sokan álltak, mások a kőpadlón ültek.

Krónika, 2007. június 6.


Kimeríthetetlen népdaltarisznya

A népzene eleven nyelvén, fúvós és pengető hangszerek sokaságával kalauzolt Sebestyén Márta népdalénekes és zenekara a magyar történelmi korokba. Imaszerű népdalokat, szakrális és történelmi témájú énekeket hoztak magukkal, amelyet a székelyudvarhelyi és csíkszeredai közönség a hétvégén hallott, a szárhegyi Lázár- kastélyban ma 19 órától csendülnek fel a dalok. Sebestyén Mártát a népdalok megtartó erejéről, azok rokoníthatóságáról kérdeztük.

Hargita Népe, 2007. június 4.


Hegedűszótól volt hangos Kide

Táncháztalálkozónak adott otthont a mezőségi Kide, a két napig tartó mulatságnak nemcsak kolozsvári, de Franciaországból és Ausztriából érkezett vendégei is voltak. A zene és tánc hangjai a helyieket is becsalták a Művelődési Ház udvarára, egy pohár sörre és estébe nyúló közös dalolásra. Képünkön Kodoba Florin és a magyarpalatkai zenekar muzsikál az ART-ERA, ACEEA és ARGO egyesület szervezésében létrejött találkozón.

2007. június 4.


Mikós táncostalálka

Tizenkét gimnáziumi generáció tagjai találkoztak szombaton a sepsiszentgyörgyi Sugás-kertben, a Székely Mikó Kollégium Népi Együttesének 39. születésnapján. A találkozó kisebb népünnepéllyé alakult, hiszen a legtöbb véndiák a családjával együtt érkezett, a gyermekek és az unokák között karonülő babát is lehetett látni.

Krónika, 2007. június 4.


Ünnepi könyvhét - megjelent Bartók egyetemes népdalgyűjteményének második kötete

Több mint másfél évtizeddel az 1991-ben megjelent első kötet után látott napvilágot Bartók Béla Magyar Népdalok Egyetemes Gyűjteményének második kötete. A kiadványt az Akadémiai Kiadó jelentette meg a 78. Ünnepi Könyvhét alkalmából. Sebő Ferenc, aki Kovács Sándorral együtt rendezte sajtó alá a kiadványt, a kötetet bemutatva elmondta, hogy az 1896 és 1938 között gyűjtött anyag 13.500 népdalt tartalmaz. Ezeknek egy része Bartók, másik része Kodály gyűjtése, illetve lejegyzése.

Metró újság, 2007. június 2.


Térzene: Fakutya az okmányiroda előtt

Ismét lesz Sebő-féle szeniortáncház ma este a Fonóban, amely nemcsak az idősebbeknek szól, hanem mindenkinek, aki kíváncsi a mozgalom első éveinek lendületére. Aki szereti a térzenét, és igazi családi programra vágyik, azt a budai Böszörményi úton az okmányiroda előtt várja a Fakutya együttes moldvai magyar táncháza ma délután négy órától. Hegedű szóljon, táncra perdüljön címmel tartja új előadásának bemutatóját a Bihari János Táncegyüttes holnap este hét órakor a budai Várban, a Nemzeti Táncszínházban.

Magyar Nemzet, 2007. június 1.


Szejke-fesztivál negyvenegyedszer

A székelyudvarhelyi művelődési ház, valamint a polgármesteri hivatal szervezésében, tegnaptól látogathatók a 41. Szejke Népzene- és Néptáncfesztivál rendezvényei Székelyudvarhelyen. A nyitónapon a legkisebbeket szólították meg a szervezők, Bencze Ilona, a Kuckó Egyesület vezetője tartott foglalkozást a kicsik számára, abból a célból, hogy a gyerekek érdeklődését minél előbb felkelthessék a népi mesterségek iránt.

Hargita Népe, 2007. június 1.