Folkrádió

Tallózó

Néptánccal Európában

Kedden érkezik haza európai turnéjáról a kolozsvári Szarkaláb Néptáncegyüttes. A balánbányai Ördögborda néptánccsoport tíz tagja és a szamosújvári Sóvirág zenekar kíséretében a csoport fellépett Újvidéken, a tiroli Ortisei-ben, a franciaországi Mazamet városában megrendezett Fanfares Sans Frontieres fesztiválon, valamint a portugáliai 33. FestiMaiorca Nemzetközi Néptáncfesztiválon. A körút utolsó állomása Magyarország, itt a csoportok részt vesznek a Vendégségben Budapesten – Határon Túli Magyar Fiatalok Találkozóján. Az idén a Művészetek Völgyében zajló rendezvényen a Szarkaláb új, Együttélésben című műsorával szerepel.

Krónika, 2007. július 30.


PANKKK pályázat a vidéki élő könnyűzenei klubkoncertek támogatására
Pályázati határidő: 2007. augusztus 17.

A PANKKK (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért) keretében most meghirdetett pályázat a 2006-ban már sikeresen működő klubkoncert-támogatási program folytatása...

...a támogatási időszakban legalább 9 (havonta legalább egy) élő könnyűzenei vagy népzenei koncertet rendeznek. A támogatott koncerteken fellépő zenekarok közül legalább 20 %-nak amatőr előadónak kell lennie.

Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért, 2007. július 30.


Táncház – Népzene 2008 pályázat
Beérkezési határidő: 2007. október 30

A Hagyományok Háza Népművészeti Műhelye a Magyar Művelődési Intézet „Táncháztalálkozó” sorozatának folytatójaként hetedszer ír ki lemezpályázatot hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére.

Hagyományok Háza, 2007. július 30.


A népdal, a népzene és gyűjtésük másfél évtizede – a kezdeti hőskortól a Csemadok Művelődési Intézete szakosztályának tevékenységéig
A népzenegyűjtés mai helyzete a Csemadokban

Bartók Béla és Kodály Zoltán népzenei örökségéről, annak megőrzéséről és továbbadásáról, a tudományos feldolgozásáról lehet hangzatosan beszélni, és lehet csendesen, apró lépések sorozatával folyamatos munkát végezni, őrizni és gyarapítani az örökséget. Ebben az írásban nem az elemző formát választottam, az adatok a Csemadok archívumában található tényeken alapszanak, ezekhez nem tettem hozzá, de nem is vettem el belőlük. Csupán egyetlen célom van: hivalkodás nélkül bemutatni népzenei tevékenységünket.

Új Szó, 2007. július 28.


Egyszólam népzenei tábor

Az Aranytíz Művelődési Központ idén 16. alkalommal rendezte meg az Egyszólam népzenei tábort. A Tolna megyei Váraljára, a Mecsek lábához július 12. és 19. között több mint kétszáz furulyázni és dudálni tanuló látogatott el az egy hét alatt. A népzenészek nagyon szeretik ezt a táborhelyet a gyönyörű környezetben elszórt kis házakat, a kellemes sátorhelyeket az árnyas fák alatt. Sokaknak már családi program ez az egyhetes tábor. Míg anyuka, apuka és a nagyobb gyerekek énekelni, furulyázni, dudálni tanulnak a középhaladó, haladó csoportokban, addig a kisebbek a kezdők közt ismerkednek a népi pásztorhangszerek hangzásával és megszólaltatásának fortélyaival vagy épp Molnár Kati nénivel készítenek maguknak rongybabát.

Aranytíz Kultúrház, 2007. július 27.


Magyarpalatkai Néptánc- és Falutalálkozó

Hét tánccsoportot várnak a hétvégén a magyarpalatkai néptánctalálkozóra, amelyet a falunapokkal párhuzamosan szerveznek: a kolozsvári Zurbolót, a szamosújvári Kalákát, a magyarszováti, a mezőkeszüi, a mócsi, a visai és természetesen a házigazda, a magyarpalatkai tánccsoportot. A táncosok előadása július 28-án, szombaton este 7 órától kezdődik, utána táncház a palatkai zenészekkel.

Szabadság, 2007. július 27.


I. Bögözi Néptánctábor

Első Bögözi Néptánctáborát szervezi meg július 29-től, vasárnaptól kezdődően a bögözi Mácsonya Néptánc­e­gyüttes, valamint a Mo­zogjunk Egyesület. A tá­bor egy hetet tart, és a­ki szeretne részt venni, az még jelentkezhet. Egy héten át zajlik Bö­gözben a néptánc- és nép­daltanítás. Kez­dők­nek felcsíki táncokat Boros Béla és párja oktat, haladó cso­port­nak mezőpanitit Imre Béla és párja, nyárádselyei táncokat Mar­thi Zoltán és párja tanít, u­gyanakkor minden érdeklő­dő­nek népdaloktatást Osváth Ildikó. A Mácsonya Nép­tánc­együttes vezetőjétől, Nagy Bo­ró­kától megtudtuk, erdélyi cso­portokat, magyarországi ven­dégeket, egy gödöllői tánc­csoportot is várnak a táborba.

Udvarhelyi Híradó, 2007. július 27.


Hagyományőrző néptánctábor Holtmaroson

A július 22–29. között sorra kerülő I. holtmarosi hagyományőrző néptánctábor rendezvényei folytatódnak, ma szervezett kirándulás lesz Istenszékére, a Maros partján főzőversenyt valamint különféle népi játékokat és versenyeket szerveznek. Holnap a táncház keretében legényes valamint páros táncversenyt rendeznek.

GóbéFolkPortál, 2007. július 26.


Vistai nap negyedszer

A harminc éve elhunyt Kós Károlyra, valamint a szintén 1977-ben meghalt híres helyi táncosra, Mátyás István Mundrucra emlékeznek vasárnap a kalotaszegi Magyarvistán, a negyedik alkalommal megtartandó falunapon. A Hajdú-Bihar megyeiek küldöttsége kedden este érkezett meg Magyarvistára, a fiatalok pedig együtt próbálják a helybéliekkel azokat a táncokat, amelyekkel vasárnap este a Mátyás István Mundruc emlékére szervezett műsorban közösen lépnek fel.

Krónika, 2007. július 26.


Művészetek Völgye - Hangvető színpad programok

Akik tavalyelőtt a cudar időjárás ellenére ellátogattak a taliándörögdi Klastromhoz világzenét hallgatni, azok találkozhattak először az Etnofon, a FolkEurópa és az X-Produkció által 2003-ban alapított Hangvető Zenei Terjesztő Társulás nevével a Művészetek Völgyében. Az esténként csordulásig megtelt sátorban mindvégig fergeteges hangulat uralkodott a világzene legjobb hazai és külföldi előadóinak köszönhetően. Tavaly már Öcsre, ebbe a csodálatos, maroknyi kis faluba fészkelhette be magát a Hangvető és rajta keresztül 10 napra a világzene és egyenesági felmenője, a népzene.

Hangvető, 2007. július 25.


Tánctábor kertészeknek

Második alkalommal szervezték meg a csűrdöngölő néptánctábort Borzsovában. A borzsovai származású Ónodi Attila hivatásos táncosként és táncoktatóként tanítja a budapesti Kertészeti Egyetem hallgatóit, akikkel a csíki faluba érkezett, hogy itt helybéli adatközlőktől, táncosoktól tanuljanak a diákok. A helyi kultúrotthonban megtartott napi két foglalkozás mellett az esti programokat a helyiek és a magyarországi vendégek számára egy csűrben szervezték. Első alkalommal tavaly nyáron érkezett tanítványaival szülőfalujába Ónodi Attila. Akkor huszonöt fős csapattal ismertette meg az itteni embereket és tájat. Idén már negyvenegyen táboroztak Borzsovában.

Csíki Hírlap, 2007. július 24.


Újabb magyar táncossiker külföldön

A Nyírség Táncegyüttes a fesztivál 3. díját nyerte, amely az utóbbi évek legnagyobb nemzetközi elismerése az autentikus folklórt a maga eredetiségében és színházi előadás formájában is bemutatni képes társulat számára. Az 1. díjat egy fülöp-szigeteki csoport, a 2. díjat pedig egy bolgár együttes nyerte.

Zene.hu, 2007. július 23.


A tánc olyan, mint a fű
Székely mezőségi táncosok seregszemléje

Hajlik a nád? A helyi népi kézművesmesterségre utalva ezt a nevet viselte a második Székely Mezőségi Hagyományőrző Folklórtalálkozó, amelynek helyszíne a mezőfelei sportpálya volt. A szombati kánikulában a gyékénnyel körülvett színpadon tíz falu táncosai, énekesei, zenészei mutatták be, hogyan, milyen színvonalon őrzik vagy miként próbálják meg feléleszteni helyenként már-már feledésbe merülő zenei és mozgásbeli anyanyelvünk értékeit.

Népújság, 2007. július 23.


Határtalan vigalom

Népművészeti kirakodóvásárra, gálaműsorra, szomszédolásra, gasztronómiai bemutatóra valamint táncházba várják a XII. Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztiválon az érdeklődőket július 25. és 29. között, a határon innen és túl. A népművészet iránt érdeklődők, a Nógrád megye településein zajló közel egy hetes folklór rendezvénysorozaton számos remek produkciót láthatnak. Az immár 12. alkalommal rendezett fesztiválra érkeznek Olaszországból, Szlovéniából, Lengyelországból, Szlovákiából és Japánból is.

Fidelio, 2007. július 21.


Kezdődik az erdélyi néptánctábor-idény

Nyáron sehol nincs táncház, már ami a heti rendszerességű táncalkalmakat illeti – a néptánckedvelők számára mégis ilyenkor a legnagyobb a kínálat. A hétvégén kezdődik el a tánctáborok főidénye, amely augusztus közepe táján ér véget.

Barikád.hu, 2007. július 20.


Néptáncnyár Erdélyben

Július elsejétől augusztus végéigban húsznál is több népi kultúrával foglalkozó tábor várja azokat, akik a nyári szabadságukat vagy vakációjukat az archaikus népművészet közelében kívánják eltölteni. Nyugatról kelet felé haladva a teljesség igénye nélkül Kalotaszeg, Mezőség, Nyárádmente, Küküllőmente, Székelyföld és Gyimes autentikus kultúráját fedezhetjük fel. A táborozók fő bázisát a hetvenes években elindult és a rendszerváltás után új lendületet kapott táncházmozgalom tagjai jelentik, de a tánccal csak most ismerkedők közül is egyre többen fedezik fel az autentikus mozgáskultúra szépségeit.

Új Magyar Szó, 2007. július 20.


Prímán kijönni a csávából

Dicsőszentmártontól nem messze, otthonában kerestük fel a Szászcsávás Bandet, a Kárpát-medencei táncházak sztárzenekarát. Hogyan lehet elszigetelt falvak cigánysoraiban felnőni, aztán bejárni a világot, akár chicagói és tokiói színpadokon koncertezni? Cigánynak kell születni hozzá. Dicsőszentmártontól nem messze, otthon kerestük fel a Szászcsávás Band-et, a Kárpát-medencei táncházak sztárzenekarát.

Új Magyar Szó, 2007. július 20.


Gyimesi tánctábor

Tartalmas szórakozást és kikapcsolódást kínál a saját gyökerei, hagyományai iránt érdeklődő fiataloknak a gyimesi tánctábor. Tánc-, zene- és népdalhagyományok, népviseletek és szokások, lenyűgöző tájak, ősi falusi életforma várják a Gyimesközéplokra érkezőket. Gazdag a kínálata a július 22–29. között zajló tábornak: napi öt óra tánc- és népdaltanulás, négy óra esti táncház, egy óra előadás, és persze hangszeroktatás.

Csíki Hírlap, 2007. július 20.


Táncórák, kezdőknek is
Hétvégén kezdődik el a néptánctáborok főidénye

Nyáron sehol nincs táncház, már ami a heti rendszerességű táncalkalmakat illeti – a néptánckedvelők számára mégis ilyenkor a legnagyobb a kínálat. A hétvégén kezdődik el a tánctáborok főidénye, amely augusztus közepe táján ér véget. Az újoncok a bőség zavarával küszködnek, hiszen nagyon sok tábor közül lehet válogatni, a haladó néptánctábor-látogatók pedig általában ugyanoda térnek vissza minden évben, illetve benéznek több helyre is.

Krónika, 2007. július 20.


A fél ország a népzenére indul be
Szonda Ipsos felmérés

A könnyűzene a legnépszerűbb műfaj - az emberek nyolctizede kedveli -, de a lakosság több mint fele szereti a magyar népzenét, s ugyanennyien hallgatnak szívesen operettet, musicalt.

Heti Válasz, 2007. július 19.


Szombaton Folklórtalálkozó Mezőfelében

Szombaton, 2007. július 21.-én, a Pro Regio Egyesület, valamint az RMDSZ mezőbándi és mezőcsávási kerületei szervezésében Mezőfelében kerül sor a II.-ik Székely-Mezőség-i Folklórtalálkozóra. A Mezőbándtól Mezősámsondig terjedő kulturális térség népi tánc-, ének- és kézműves hagyományokat ápoló rendezvényén, hagyományőrző tánccsoportok, adatközlő táncosok és énekesek, illetve népdalfeldolgozásokat előadó énekkarok lépnek fel.

GóbéFolkPortál, 2007. július 18.


Népzene.hu

A Népzene.hu és a Tradició Alapítvány létrehozza a Tradíció Klubbot. Partnereket keresünk - önkormányzatokat, vállalkozásokat, magánszemélyeket egyaránt - a hagyomány értékeinek mai életünkbe való átemeléséhez. Partnereket a tömegkommunikációban a tradicionális kultúra gyakori, színvonalas megjelenésének segítésében.

Vajdasági Magyar Folklórközpont, 2007. július 18.


Hűvösben kezdtek, forrón fejeztek
Véget ért a IX. Gyermek Néptánctábor Kanizsamonostoron

A csókai Móra Ferenc Művelődési Egyesület az idén immár kilencedik alkalommal szervezte meg a gyermek néptánctábort Kanizsamonostoron. Az idei tábornak több mint 150 részvevője volt, a gyerekekkel egy héten keresztül képzett oktatók foglalkoztak, hogy azután a falu központjában felállított alkalmi színpadon a szombat esti gálán a szülők és a több száz kíváncsi érdeklődőnek bemutassák a tanultakat.

Magyar Szó, 2007. július 18.


Zenetudományi konferencia Lajtha László születésének 115. és halálának 45. évfordulója tiszteletére
Jelentkezni: 2007. szeptember 10-ig

A konferencia nyitott, várjuk a jelentkezéseket Magyarországról és külföldről. A kb. 20-25 perces előadások témája kapcsolódhat Lajtha zeneszerzői, népzenekutatói, tanári, előadóművészi, kultúrdiplomáciai tevékenységéhez, az európai kultúrtörténetben betöltött szerepéhez, nemzetközi kapcsolataihoz stb.

Hagyományok Háza, 2007. július 17.


A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség társrendezőket keres
Pályázati határidő: 2007. október 15.

A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség társrendezőt keres országos hagyományőrző találkozók megrendezésére. Célunk: tartalmában és szervezettségében új bemutatórendszer szervezése, mely egyrészt alkalom az együttesek szakmai tapasztalatcseréjére és értékelésére, másrészt olyan közösségi-művészeti rendezvény/fesztivál, mely a régió /térség kulturális-turisztikai kínálatának igényes színfoltja.

Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, 2007. július 17.


Emlékérme Kodály születésének emlékére

A Magyar Nemzeti Bank „Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója” elnevezéssel 5000 Ft névértékű, ezüst emlékpénzt bocsát ki, tisztelegve a kivételes zeneszerző, zenetudós, népzenekutató, zenepedagógus emléke előtt.

OrientPress Hírügynökség, 2007. július 16.


„Gyökeret eresztő” néphagyomány

Aranyosszék korántsem a népzenéről, néptáncról híres, hiszen ezen a vidéken ez már több évtizede kikopott. Inkább a földrajzi nevezetességek – a Tordai-hasadék, a közeli Székelykő és a festői Aranyos-völgy – vonzzák ide a látogatókat. Egy ideje azonban itt is működni kezdett a folklórturizmus: idén már ötödik alkalommal rendeztek néptánctábort Várfalván, elsősorban a helyi és környékbeli gyermekek, fiatalok részvételével, de a Székelyföldről és a Partiumból is többen érkeztek a szombaton zárult rendezvényre.

Krónika, 2007. július 16.


Csizmakoptatás kifulladásig
Zárult a IX. marosszéki népzene- és néptánctábor

A tábori alkotmány utolsó cikkelyében az áll: ha pihenni jöttél, rossz helyre érkeztél. S hogy ez mennyire vált be, arról megbizonyosodhatott, aki az utolsó napokban látogatott ki Jobbágytelkére, a IX. alkalommal megszervezett marosszéki népzene- és néptánctáborba, ahol a hajnalig tartó táncházban elcsigázott, fáradt táborlakók fogadták az érkezőket.

Népújság, 2007. július 16.


Erdélyi táncház - Lehetőségek és lehetetlenségek

Július 14-én az EU-táborban a szekcióülések keretében Szép Gyula, az RMDSZ művelődési ügyekért felelős alelnöke Lesz-e táncház 20 év múlva? Gondolatok az erdélyi magyar kultúra jövőjéről című előadásában leszögezte: “Erdélynek mindig is volt, és mindig is lesz egy sajátos, megtartó kultúrája, és rajtunk múlik, hogy azt milyenné alakítjuk. Arra a kérdésre, miszerint lehetséges-e nemzetközi szinten ismertté tenni, nemzetközi fesztiválokon megjelentetni az erdélyi magyar kultúrát, borúlátó választ kapott a hallgatóság.

Paprika Rádió, 2007. július 15.


PANKKK pályázat a vidéki élő könnyűzenei klubkoncertek támogatására
Pályázati határidő: 2007. augusztus 17.

A pályázó klubok és szervezők csak abban az esetben részesülhetnek támogatásban, ha a támogatási időszakban legalább 9 (havonta legalább egy) élő könnyűzenei vagy népzenei koncertet rendeznek. A támogatott koncerteken fellépő zenekarok közül legalább 20 %-nak amatőr előadónak kell lennie.

Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért, 2007. július 15.


Néptáncfesztivál Szegeden

Népviseletbe öltözött táncosok belvárosi felvonulásával megkezdődött az V. Martin György Néptáncfesztivál pénteken Szegeden.

MTI, 2007. július 14.


Londonban ad koncertet a Söndörgő

Szombaton este a londoni Queen Elizabeth Hallban lép fel a Söndörgő Együttes - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a londoni Magyar Kulturális Központ. A koncerten a magyar együttes a macedón Ferus Mustafov-val és a Boban Markovic Orchestra-val lép színpadra.

HírExtra, 2007. július 14.


Kezdődik a Kaláka fesztivál

Kassa és Miskolc polgármestere együtt nyitotta meg csütörtökön Magyarország legrégebbi népzenei találkozóját, a Kaláka Folkfesztivált. A rendezvény csütörtöktől vasárnapig több tucatnyi fellépővel, kiállításokkal, kirakodóvásárral és gyerekprogramokkal várja a közönséget.

HírTV, 2007. július 13.


Tata
Lopó elől futottak a dinnyék

A Tükrös Népzene és Néptánc táborban Tatán, gyerekek, kamaszok és felnőttek is találhatnak maguknak kedvükre való szórakozást. Már hetedik alkalommal, de Tatán, az Öreg-tó szomszédságában, először telepedett le négy napra a népművészeti tábor. Liber Endre, a Tükrös Zenekar tagja, a tábor kitalálója állítja: - Ciki ma a népművészet, a fiatalokat nem érdekli, hacsak egészen kicsi korukban nem fedeztetik fel velük szépségét a szülők. Amikor az együttesből már minden családot alapítottunk, egyre többször merült fel a gondolat: jó úgy együtt nyaralni és szórakozni, hogy a csapat egyik fele a gyerekekkel van, a másik fele néptáncol, zenél. Egyszer csak azt vettük észre, hogy barátaink és azok barátai is velünk tartanak. Így duzzadt mára a Tükrös tábor több mint kétszáz érdeklődőre, és vált szervezett nyári programmá.

24 Óra, 2007. július 13.


Népzene és néptánc az idei Kaláka Fesztiválon

A népzene és a néptánc kerül a középpontba péntektől három napon át a diósgyőri várban, ahol a hétvégén rendezik meg a majd három évtizedes múltra visszatekintő Kaláka Fesztivált.

MTI, 2007. július 13.


Újabb európai turnén a Szarkaláb Néptáncegyüttes

A kolozsvári Szarkaláb Néptáncegyüttes 2003 után ismét egy nagyszabású, 26 napos európai turnéra indult. A turnéra meghívtuk a balánbányai Ördögborda Néptáncegyüttes 10 tagját is, akik saját műsorral vesznek részt a rendezvényeken. Az együtteseket a szamosújvári Sóvirág zenekar kíséri.

Szabadság, 2007. július 11.


Fényképezni szerető táborozók, táncházasok!

A Folkrádió honlapján szeretnénk bemutatni a rendszeres táncházakat, népzenei- és néptánctáborokat, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk ezekre a tartalmas szórakozási formákra, és azok is képet kapjanak egy-egy táborról vagy táncházról, akik még nem jártak ott. Kérjük, segítsetek nekünk ebben, és küldjetek be táborokat, táncházakat bemutató fényképsorozatokat!

Folkrádió, 2007. július 6.


Hagyományok Háza
A térítésmentesen igénybe vehető stúdióidő elnyerésére kiírt pályázat eredménye

A Hagyományok Háza által térítésmentesen igénybe vehető stúdióidő elnyerésére kiírt pályázat elbírálása lezajlott. Ez alapján 2007-ben a következő pályázók kapnak lehetőséget arra, hogy zenei anyagukat az intézmény hangstúdiójában, legfeljebb 50 órában hanghordozóra rögzítsék: Bogyiszlói zenekar (Bogyiszló), Enyedi Ágnes énekes (Székesfehérvár), Hetényi Milán énekes (Budapest)

2007. július 5.


Dubovský: Nem hagyhatjuk szó nélkül ami történik, mert ennek csak szörnyű végeredménye lehet
Tornalja segítene az Ifjú Sziveknek

A gömöri kisváros önkormányzata nagy többséggel határozatot hozott arról, hogy anyagi és eszmei támogatást kíván nyújtani az együttesnek, annak a szakmai hírnévnek a megőrzése érdekében, amelyet az elmúlt években országos és nemzetközi szinten kivívott. A képviselők a város polgármestere, Dubovský László javaslatára döntöttek a támogatás felkínálásáról. Meggyőződésük, hogy a város segíthet a hivatásos táncosoknak. Tárgyalásokat kezdeményeznek mindenekelőtt az együttes volt művészeti vezetőjével, menedzserével és tagjaival, a kulturális tárcával és a kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettessel.

Új Szó, 2007. július 4.


JEGYZET
Ifjú Szivekből élek...

A lányok válla kicsit rázkódott a sírástól, mosolyogtak, arcukon patakokban folytak a könnyek. A közönség ebből mit sem látott, tombolt, csak a színpadnál imént még táncoló-ugráló gyerekek néztek rájuk nagy, csodálkozó szemekkel. Miért sírnak a nénik? – kérdezte egy kislány, de nem hallotta senki. A fiúk férfiasan nem sírtak. Miért sírtak a nénik? Valaki áttáncolt (átgázolt) az életükön, és az életük alatt most konkrétan az életüket értem. Ez volt az Ifjú Szivek táncosainak utolsó fellépése, bő két hete, vagy háromszáz gyereknek.

Új Szó, 2007. július 4.


Prima lett a Magyar Állami Népi Együttes

Prima primissima díjra jelölték a Magyar Állami Népi Együttest magyar népművészet és közművelődés kategóriában. A díjat tíz kategóriában ítélik oda. A beérkező jelölések alapján a Társadalmi Tanácsadó Testület és a kuratórium tagjai együttes ülés keretében kategóriánként 3-3 primáról döntenek titkos szavazással. A primák közül minden kategóriában egy-egy primissimát választanak a Magyar Vállalkozók Napja eseménysorozatának keretében tartandó díjátadó gála napján, az idén december 7-én.

Hagyományok Háza, 2007. július 4.


Vízmelléki Hagyományőrzők találkozója Küküllődombón

Július 8-án, vasárnap 10 órától a küküllődombói iskola udvarán tartják a Vízmelléki Hagyományőrzők találkozóját, amelyen közel húsz település képviselői vesznek részt. Bemutatják a hagyományos Küküllő menti népviseletet, és lesz népművészeti vásár, kézműves-tevékenységek, kézművessátor. A falunapok változatos programjában szerepel néptánc- és népdalbemutató, népi játékok, táncház, illetve jurtaállítás és ősmagyar harcmûvészet-bemutató. A rendezvényt a dicsőszentmártoni Kökényes néptánccsoport fellépése és a szászcsávási cigányzenekar előadása is színesíti.

GóbéFolkPortál, 2007. július 4.


JEGYZET
Megvan-e még ez a szervük...

Sajnos, mielőtt aláírhattam volna, már megjelent az a nyílt levél, amelyben a Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Fóruma hangot ad véleményének az Ifjú Szivek körüli botrányos helyzet legutóbbi fejleményei kapcsán. Későn ért el hozzám a levél, nem állt módomban aláírásommal alátámasztani, hogy egyetértek a benne foglaltakkal, ezért szeretném ezt most megtenni.

Új Szó, 2007. július 3.


Ének, gardonkísérettel

Sepsiszentgyörgyi énekes, Érsek Csaba Sándor nyerte meg a Duna Televízió Pacsirta Népdalversenyét, a közönségdíjat és a második helyezettnek járó elismerést pedig András Orsolya, a csíkszeredai Nagy István művészeti gimnázium tizedik osztályos diákja vehette át. A Mentor – Magyar csillagok tehetséggondozó sorozat keretében lezajlott vetélkedő döntőjét a hétvégén a Ghymes együttes fesztiválján rendezték meg, a felvidéki Szikince-patak völgyében. A verseny zsűrijében Olsvai Imre és Birinyi József népzenekutató, valamint Szvorák Katalin népdalénekes foglalt helyet.

Krónika, 2007. július 3.


ÁLLÁSFOGLALÁS
Papp Sándor kérjen bocsánatot és mondjon le!

A Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Fóruma tiltakozik az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes jelenlegi igazgatójának ténykedése ellen, Hégli Dusán művészeti vezető, Farkas József menedzser és a táncosok menesztése ellen. Papp Sándor ezzel a lépésével gyakorlatilag megszüntette a szlovákiai magyar néptáncmozgalom etalonjának számító szakmai műhelyt és az amatőr mozgalom fő módszertani műhelyét.

Új Szó, 2007. július 2.


Erdélyi előadók sikere a Pacsirta Népdalversenyen

Sepsiszentgyörgyi énekes, Érsek Csaba Sándor nyerte meg a Duna Televízió Pacsirta Népdalversenyét, a közönségdíjat és a második helyezettnek járó elismerést pedig András Orsolya, a csíkszeredai Nagy István művészeti gimnázium tizedik osztályos diákja vehette át. A Mentor – Magyar csillagok tehetséggondozó sorozat keretében lezajlott vetélkedő döntőjét a hétvégén a Ghymes együttes fesztiválján rendezték meg, a felvidéki Szikince-patak völgyében. A verseny zsűrijében Olsvai Imre és Birinyi József népzenekutató, valamint Szvorák Katalin népdalénekes foglalt helyet.

Krónika, 2007. július 2.


Magyar Csillagok - Mentor - A kárpát-medencei népdaléneklési verseny döntője -Kéménd, Szerelem-sziget - Népzene.hu különdíj!

Kellemes idő, szép környezet és számos érdeklődő jellemezte Szikince - Ghymes fesztivált. A Mentor - Pacsirta döntőt is nagy szeretettel fogadta a közönség. Ez fontos esemény volt számunkra is. A Népzene.hu különdíjat ajánlott fel melynek tárgya a Népzene.hu címmel augusztusban a Duna TV-n induló sorozat háziasszony szerepe, melyet Kiss Eszter nyert el. A Népzene.hu műsorral olyan új szemléletű sorozatot indítunk - a mai televíziózás ritmusának megfelelően, a tradicionális értékek közvetítésével -, amely szórakoztat, ismereteket világít meg, élményt ad korhatár nélkül a hagyományba nem beleszületett embereknek is.

Népzene.hu, 2007. július 1.