Folkrádió

Tallózó

A kulturális tárca egyelőre nem erősítette meg az igazgató távozását
Papp távozik az Ifjú Szivektől

Pozsony. Lapunk több forrásból is úgy értesült, Papp Sándor, az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes igazgatója távozik hivatalából. A művészeti együttest fenntartó kulturális minisztérium képviselői egyelőre nem erősítették meg az információt.

Új Szó, 2007. augusztus 31.


Gyere Te is táncolni a BARTÓK Táncegyüttesbe!
A Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes felvételt hirdet

A 2008-ban 50 éves Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes felvételt hirdet óvodás (3-6 év), gyermek (7-13 év), utánpótlás (14-18 év) és felnőtt csoportjaiba. Az Együttes várja azoknak a táncot, zenét (néptáncot, népzenét) kedvelő gyermekeknek, fiataloknak a jelentkezését, akik érdeklődnek a néptánc, a népi kultúra iránt, igénylik a jó közösségi életet.

Bartók Kulturális Táncegyesület, 2007. augusztus 31.


XXI. Kecskeméti Népzenei Találkozó a Kodály év jegyében
2007. szeptember 20-23.

A több évtizedes múltra visszatekintő népzenei találkozó idei programjában helyet kapnak magyar és határon túli népzenei koncertek, prímásverseny huszonöt év alatti népzenészeknek, fotókiállítás és beszélgetés a mesterekkel zenéről, hagyományról, kulturális egymásrautaltságról. Idén is folytatódik az a sikeres hagyomány, hogy a találkozó népművész vendégei rendhagyó órákat tartanak a város és a kistérség iskoláiban. Újdonságnak számít viszont „A magyar népzene az irodalomban” című felolvasó délután, amely valójában válogatás a klasszikus és kortárs magyar szépirodalomból, neves színművészek tolmácsolásában. Emellett minden este táncház várja a látogatókat, a tradicionális főtéri népművészeti vásár mellett kiegészítésként lesz lemezbörze, kiadványvásár, népművészeti sokadalom.

Hagyományok Háza, 2007. augusztus 31.


XII. Vajdasági Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár
Felhívás kirakodóvásárra

A Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ és a Vajdasági Magyar Folklórközpont 2007. szeptember 15-én szervezi meg a XII. Vajdasági Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt, Újvidéken a Petőfi Sándor MME épületében. A szervezők felhívják a népi kismesterségekkel foglalkozó kézműveseket, hogy jelentkezzenek a kirakodovásáron való részvételre.

eMotívum, 2007. augusztus 31.


Gheorghe Florescu írása a népzenéről és a Folkrádióról

...Néhány napja, amikor csak tehetem, ezt az adót hallgatom és a maximális lelki intenzitással élem meg a magyarok és románok közötti megértés érzését. Na igen, mert a mellettünk élő magyarok nem a szélsőséges politikusokat hallgatják, amint mindenféle szörnyűséget mondanak rólunk románokról és a magyar kultúrájuk mellé tudják illeszteni a román behatásokat.

Folklista, 2007. augusztus 30.


Topolya
A tánc tartást, erőt ad és tanít
Több mint húsz éve a magyar néptánc vonzásában - Faragó Csaba, a topolyai Cirkalom táncegyüttes egyik alapítója

A Cirkalom a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ reprezentatív csoportja, amely méltón képviseli Kodály Zoltán eszméit, valamint Topolya város hírét határainkon innen és túl. Az együttes egyik alapító, de még mindig aktív tagjával a százhalombattai folklórfesztiválon készült fotókat nézegetve beszélgettünk
- Idén huszonnégy ország táncosai és zenészei mutatkoztak be a régió legszínesebb fesztiválján. A folkünnepnek augusztus közepén Százhalombatta, Ráckeve, és Tököl ad otthont, bár igazi házigazdái azok a családok is, melyek a fesztivál idejére otthonukba fogadják az itt fellépő külföldi vendégeket.

Magyar Szó, 2007. augusztus 30.


A hatodik Partiumi Magyar Napok keretében
A folkszínpad fellépői

A hétvégén zajló Partiumi Magyar Napok során szombaton délután fél kettőtől a Madisz folkszínpadán kilenc néptáncegyüttes mutatja be produkcióját. Szatmári táncokban nem lesz hiány, hiszen szinte mindegyik fellépő repertoárjában szerepel.

Szatmári Magyar Hírlap, 2007. augusztus 30.


Táncház - Népzene 2008

A Hagyományok Háza Népművészeti Műhelye a Magyar Művelődési Intézet Táncháztalálkozó sorozatának folytatójaként hetedszer ír ki lemezpályázatot hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére. A felhívás célja, hogy a népzenei mozgalom különféle előadóinak színvonalas produkciói egy igényes válogatás keretében CD-lemezen megjelenhessenek.

Hagyományok Háza, 2007. augusztus 30.


Szatmárnémeti
Tizenegyedik német néptánctalálkozó

A Gemeinsam Szatmári Német Ifjúsági Szervezet immár tizenegyedik alkalommal rendezi meg, az aratóünnepséggel egybekötve, a német néptánctalálkozót. Tartalmas és igencsak látványos programokkal készülnek, tudtuk meg Rist Gabriellától, a szervezet elnökétől. A fesztiválon 250 fiatal vesz részt, még Szlovákiából is érkeznek. Romániából Marosvásárhelyről, Orsováról, Felsővisóról, Nagyváradról, valamint Palotáról jönnek fiatalok. Emellett pedig Szatmár megye több települése is képviselteti magát.

Szatmári Magyar Hírlap, 2007. augusztus 29.


Rövid hírek 2007 nyaráról

Június 11-én volt a Bartók Béla Emlékházban - a legméltóbb helyen - a zeneszerző, Magyar népdalok énekhangra és zongorára (Hungarian Folksongs for Voice and Piano) című CD-bemutatója. Herczku Ágnes énekelt, zongorán kísérte, illetve önálló zongoradarabokkal is szerepelt a magyar származású, Németországban élő Djerdj Tímea és Kincses Margit zongoraművész.Ezek a művek nem ­feldolgozások­, hanem eredeti kompozíciók, föléjük - mintegy mottóként - helyezett magyar népdalokkal -, saját gyűjtésemből. E sorozat minden számának hangulata, ill. karaktere a mindenkori népdal hangulatából ered... - idézi Kelemen László, a lemez műveinek válogatója és közreadója.

Népzene.hu, 2007. augusztus 28.


Kitüntetések augusztus 20. alkalmából

Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke megbízásából Hiller István oktatási és kulturális miniszter a nemzeti ünnep, augusztus 20-a alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adta át Dr. Halmos Bélának, a zenetudomány kandidátusának, előadóművésznek, népzenekutatónak, népzenetanárnak, építészmérnöknek, a Hagyományok Háza Táncházarchívuma vezetőjének.

eMotívum, 2007. augusztus 25.


Az Ifjú Szivek táncosai úgy vélik, az igazgató alaptalan indokokkal bocsátotta el őket, bírósághoz fordulnak
Pert indítanak a táncosok

Az indoklás szerint a táncosok többször megsértették a munkahelyi fegyelmet, megtagadták a munkát, amire írásban és szóban is figyelmeztette őket az igazgató. Az együttes tagjai ugyanakkor azzal érveltek, hogy Papp nem teremtette meg számukra a szükséges feltételeket, tánckarvezető, táncpedagógus és új művészeti vezető híján ugyanis lehetetlen volt a munka.

Új Szó, 2007. augusztus 25.


A hegedű ifjú mestere
Csonka Ferenc az idei augusztus 20-ai magyar állami kitüntetettek között

Augusztus 20-án ismét egy vajdasági fiatal részesült a Népművészet Ifjú Mestere-díjban. A kimagasló elismerés ezúttal az óbecsei Csonka Ferencnek járt ki, aki Budapesten az Iparművészeti Múzeumban Hiller István minisztertől vette át a díjat. A Népművészet Ifjú Mestere-díj azoknak a fiatal (15-35 éves) alkotó- és előadóművészeknek ítélhető oda, akik az egyes népművészeti ágakban kiemelkedő egyéni teljesítményt értek el. A díjat 1961-ben alapították, évente legfeljebb tizenöt személy kaphatja meg. A vajdaságiak közül eddig főleg az énekeseket jutalmazták, közöttük van a zentai Polgár Lilla, a nagybecskereki Tényi Edit, az újvidéki Ivánovics Tünde, és ugyancsak újvidéki Guzsalyas énekcsoport, a hangszeresek közül Micsik Béla citerás szerezte meg ezt a magyar állami kitüntetést, majd a hegedűsök közül elsőként Csonka Ferenc.

Magyar Szó, 2007. augusztus 25.


Töretlen hagyomány: Bertalan-nap Széken

Augusztus 24-e, Bertalan, vagy Birtalan napja kétségtelenül a székiek egyik legnagyobb ünnepe, az a nap, amikor háromszori istentisztelettel adnak hálát azért, hogy voltak eleik, akik túlélték az 1717. évi, augusztus 24-i tatárpusztítást, és életben tartották, apránként újjáépítették a közösséget.

Szabadság, 2007. augusztus 25.


Kodály-kiállítás

A Hagyományok Háza fotó- és dokumentumkiállítással emlékezik a 125. éve született Kodály Zoltánra. A népzenekutató Kodály Zoltán című kiállítás szeptember 13-án délután három órától látható, várhatóan az év végéig. A jubileumi tárlat Kodály életének jelentősebb pillanatait, állomásait idézetekkel, népzenei feljegyzésekkel, kortársai gondolataival és archív fotókkal illusztrálja. A világhírű művész és zenepedagógus tudományos pályáját mutatja be, kizárólag kutatómunkájára fókuszálva.

Fidelio, 2007. augusztus 24.


Szőttes Tábor 2007 Várhosszúréten – a táncoktatáson kívül is egész nap színes program várta a táborlakókat
Egyszóval eufória

Harmadik alkalommal rendezte meg a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes nyári tánctáborát, amely idén augusztus első felében zajlott. A helyszínt illetően a szervezők választása ezúttal a Rozsnyó közelében, festőien szép környezetben fekvő Várhosszúrét községre esett. Ezzel a döntéssel a népes táncos sereg és a falu lakói egyaránt elégedettek voltak. Nagy Myrtil szervező elmondta, hogy úgynevezett vándortáboruk célja többek között a helyiek bevonása a tábor életébe. Erre tettek kísérletet két évvel ezelőtt Alsóbodokon, tavaly pedig Lukanényén. A siker idén sem maradt el.

Új Szó, 2007. augusztus 24.


Fesztiváldíjas Borsika
Interjú Antall Rozália Borsika-koreográfussal

Évente 10-14 fellépés, svájci, németországi és magyarországi turnék, valamint egy július végi második hely a sulinai Delta Ünnepe fesztiválon– ez jellemezi a hatéves Borsika gyermek néptáncegyüttest. A csíkszeredai Gyermekek Házához tartozó együttes koreográfusával, Antall Rozália pedagógussal beszélgettünk.

Új Magyar Szó, 2007. augusztus 22.


Néptáncegyüttesek a Perkőn

A Kovászna megyei művelődési központ, a Romániai Magyar Táncszövetség sepsiszentgyörgyi fiókja és Kézdiszentlélek önkormányzata hétfőn délután harmadik alkalommal szervezte meg a perkői szabadtéri színpadon az erdélyi gyermek- és ifjúsági néptáncegyüttesek találkozóját.

Háromszék, 2007. augusztus 22.


Terjeszkedő néptáncnépek

Bár épp csak véget ért a kilencedik alkalommal megrendezett Szent István-napi néptánctalálkozó, a szervezők már a jövő évi székelyföldi programokról is beszélnek. Pillich Balázs fesztiválszervező az ÚMSZ-nek elmondta, jövőre lesz tízéves a fesztivál, s ezt nagyszabású rendezvényekkel kívánják majd megünnepelni. Egyrészt hosszabb programmal, másrészt további országrészeket is bevonnának a rendezvénysorozatba.

Új Magyar Szó, 2007. augusztus 22.


Andruskó Imre szerint Maďarič időhúzásra játszik az Ifjú Szivek ügyében
Maďarič Pappot dicséri

Komárom. „Hiteltelennek tartom Marek Maďarič kulturális miniszter azon nyilatkozatait, amelyek szerint elégedetlen Papp Sándornak, az Ifjú Szivek igazgatójának tevékenységével” – nyilatkozta lapunknak Andruskó Imre, az MKP parlamenti képviselője, a Selye János Gimnázium igazgatója.

Új Szó, 2007. augusztus 22.


Évszázados praktikák
A határon túli népművészek alig lehettek jelen a mesterségek ünnepén

Bár minden évben elhatározzuk, hogy nem költjük el a budai Várban az összes pénzünket, valahogy végül mégsem tudunk ellenállni a csábításnak, és nem is bánjuk. A gyönyörű faragott tárolók, a fonott ládák, a boltban kapható márkás pengéknél sokkal tartósabb, élesebb kések, a szaruból készült egyedi sószórók kavalkádjában nehéz választani.

Magyar Nemzet, 2007. augusztus 21.


Néptáncfesztivál a kisebbségi tolerancia jegyében

Sikeres gálaesttel búcsúztak a kolozsvári közönségtől a IX. Szent István-napi Néptánctalálkozó résztvevői: a kalotaszentkirályi finálé előtt és a vasárnap délelőtti felvonulást követően délután a Diákművelődési Ház színpadán mutatta be produkcióját a több tucatnyi néptáncos.

Szabadság, 2007. augusztus 21.


Sebestyén Márta 50 éves

Tegnap volt ötvenéves Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, előadóművész. Zenepedagógus édesanyja a Zeneakadémia népzene főtanszakán Kodály Zoltán utolsó növendékeinek egyike volt, így szavai szerint már magzati korban beléje ivódott a népzene. Még beszélni sem tudott, amikor hallás után már tisztán énekelt. Első nyilvános fellépésén, Kodály 80. születésnapján háromszáz óvodás élén ő köszöntötte a Mestert. Szerepelt iskolatévében, rádióban, gyermekoperákban, zeneakadémiai sorozatokban, első lemezfelvételén hatévesen hokedlire kellett állnia, hogy elérje a mikrofont.

MTI, 2007. augusztus 20.


Az énekhang messzebbre jut, mint a gondolat
A kis falvaktól a windsori kastélyig: Sebestyén Márta vasárnap ünnepli ötvenedik születésnapját

Sebestyén Mártát az idén a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagjává választotta, nem sokkal később megkapta a Magyar Szabadság Napja díjat. Kiérdemelte a magyar kultúra nagykövete címet is, nem véletlenül: már ötévesen Kodálynak énekelt, hangjával meghódította a világot. Hazánk legismertebb énekművésznőjével születésnapja alkalmából beszélgettünk.

Magyar Nemzet, 2007. augusztus 18.


III. Gyergyói Néptánctalálkozó

A 100 éves Gyergyószentmiklóson sorra jubilálnak a kórusok, csoportok. Ma és vasárnap a 35 éves Hóvirág néptáncegyüttesen a sor. Ma 16 órakor kiállítás-megnyitóval kezdődik az esemény (helyszín: a gyergyószentmiklósi Művelődési Központ 40-es terme), 18 órától a szépvíziek műsora után egy-egy tánccal mutatkozik be a kiskunmajsai, békési táncegyüttes is a Hóvirág együttes társaságában.

GóbéFolkPortál, 2007. augusztus 18.


IX. Szent István-napi néptánctalálkozó

Kolozsvár Főterén és a Béke téren vonultak fel tegnap délelőtt, és mutattak be ízelítőt műsoraikból a Szent István-napi néptánctalálkozóra érkezett hazai és külföldi néptánccsoportok. A Heltai Gáspár Alapítvány idén immár kilencedik alkalommal szervezi meg a találkozót, a Kárpát-medence legrangosabb kisebbségi rendezvényét.

Szabadság, 2007. augusztus 18.


Népzenei dömping a Királyi Napokon

Tizenegy ország táncosainak részvételével kezdődött meg szerdán Székesfehérváron az immár tizenkettedik alkalommal megrendezett Királyi Napok - Nemzetközi Néptáncfesztivál. Az augusztus 20-ig tartó programsorozat keretében a hazai fellépők mellett Algériából, Ciprusról, Izraelből, Kanadából, Kínából, Mexikóból, Portugáliából, Szerbiából, Szlovákiából és Törökországból érkezett táncosok adnak ízelítőt hazájuk néptánc- és népzenekultúrájából.

MTI, 2007. augusztus 18.


Csizmadiák, nyergesek
Ma kezdődik a Mesterségek Ünnepe a történelmi atmoszférájú budai Várban

Nyolcszáz mester árulja mától négy napon keresztül a portékáit a budai Várban. A mesterségek ünnepe évről évre közel százezer látogatót vonz, lényegében teljesen megtelik a helyszín. Az idei fő téma a bőrművesség, amelyhez kiállítás is kapcsolódik. A találkozó nagy meglepetése Sebestyén Márta ma esti születésnapi koncertje lesz.

Magyar Nemzet, 2007. augusztus 17.


Abaújszántón cimbalmosok találkoznak

Anyagi nehézségek miatt szerényebb formában ugyan, de mégis megrendezik holnap Abaújszántón a már hagyománynak számító cimbalmos fesztivált. A hangszer saját seregszemléjének immár ötödik alkalmán öt órakor kezdődnek a programok, amelyeken neves cimbalmosokat hallhatunk. A színpadon köszönthetjük a Monostorpályi Néptánccsoportot, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarát, a Zsindely együttest, Szabó Dánielt, Gáspár Kálmánt, bemutatkoznak a váci zeneiskola ifjú tehetségei, és hallhatjuk a Cimbaliband Balkán projekt új lemezének anyagát is. A rendezvény táncházzal zárul.

Magyar Nemzet, 2007. augusztus 17.


Megalapításának harmincadik évfordulóját ünnepli meg holnap a Csallóközkürti Népdalkör
A mások énekének is örülnek

Mindenesetre a szerény keretek között is megadják a módját a születésnapnak, hiszen a csallóközkürti művelődési ház előtti téren délután háromkor kezdődő ünnepi programban 11 csoport, illetve szólista lép fel. A Csallóközkürti Népdalkör ma 14 tagú, de volt olyan időszak is a fennállásuk alatt, amikor csaknem 30 énekes kedvű asszony, lány alkotta. „Az alapító tagok közül négyen énekelünk még a csoportban – árulta el Szabó Jolán. – A népdalkörben ma már az unokák is együtt énekelnek a nagymamákkal, és ez nagyon jó dolog. Ezért már megérte harminc évet énekelni. Nem volt hiábavaló a munkánk, ha lesz utánpótlás, mert a népdalokat tovább kell éltetni.”

Új Szó, 2007. augusztus 17.


Holnapig lépnie kell az Ifjú Szivek igazgatójának
Papp kapott még egy esélyt

Pozsony. Ma jár le a határidő, ameddig Papp Sándornak, az Ifjú Szivek igazgatójának fel kell számolnia az együttes gazdálkodásában megállapított hiányosságokat. Az együttest hatáskörileg felügyelő kulturális minisztériumtól kapott tájékoztatás szerint az augusztus folyamán végrehajtott pénzügyi ellenőrzés több hiányosságra derített fényt az Ifjú Szivek gazdálkodásában.

Új Szó, 2007. augusztus 17.


Nyíregyháza: nemzetközi néptáncfesztivál

Európa, Kis-Ázsia és a Távol-Kelet randevúzik egymással Nyíregyházán, a ma kezdődő 6. Nyírségi Nemzetközi Néptáncfesztiválon. A tizenkét néptáncegyüttes látványos fesztiválnyitó gálaműsorát követően hat napra egzotikus táncházzá válik a város főtere. Az idén görög, vajdasági, szerb, török, kínai, indiai, dél-koreai, portugál népviseletű táncosok kapaszkodnak össze a járókelőkkel, hogy saját táncaik mellett hagyományosan eljárják majd a híres kólót is.

Népszabadság, 2007. augusztus 17.


Pest megye hagyományőrző és néptánc együttesei

A Pest megyei amatőr hagyományőrző és néptánc együttesek alapadatait gyűjtötte össze a Pest Megyei Közművelődési Intézet egy szép kivitelű, igényesen szerkesztett kötetben.

Erikanet.hu, 2007. augusztus 17.


XXIV. Mesterségek Ünnepe - középpontban a bőrművesség

Immáron huszonegyedik alkalommal rendezi meg a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Budai Várban. Ezen a hagyományos kulturális eseményen minden évben a hagyományőrző népművészet legjelesebb képviselői mutatkoznak be a népes közönség előtt.

Erikanet.hu, 2007. augusztus 17.


Mesterségek ünnepe péntektől

Péntektől hétfőig huszonegyedik alkalommal gyűlnek össze a legjobb kézművesmesterek a budai Várban, hogy néhány napra a hagyományok kerüljenek a középpontba. A mesterségek ünnepének látogatói évről évre megtöltik a rendezvény helyszínét. Az utóbbi években ugyan nem emelkedett a számuk, de minden esztendőben nyolcvan–százezren kíváncsiak a kézműves-seregszemlére.

Magyar Nemzet, 2007. augusztus 16.


Világ és zene
Interjú Gerák Andreával

Gerák Andrea gyönyörű hangú énekesnő; manapság Svédországban él, de nemrégiben debreceni rokonainál járt. Ezt az alkalmat ragadtuk meg, hogy beszélgessünk vele, városunkhoz való kötődéséről és természetesen a zenéről. Első fellépése ötéves korára tehető, azóta számos népi együttesben mutatta meg ének-, és tánctudását Magyarországon és külföldön. Alapvetően folklorisztikus beállítottságú, de nem riad vissza a modern elektronikától sem. Andrea blogokat ír a világhálóra és néhány zenei kapcsolata is itt alakult ki.

Debrecen On-line, 2007. augusztus 15.


Nemzetközi néptáncfesztivál Nyíregyházán

Nyolc ország tizenhárom együttesének részvételével rendezik meg a VI. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivált augusztus 16. és 22. között Nyíregyházán.

MTI, 2007. augusztus 15.


Nemzetközi Néptáncfesztivál Székesfehérváron

Tizenegy ország táncosainak részvételével kezdődött meg szerdán Székesfehérváron az immár tizenkettedik alkalommal megrendezett Királyi Napok – Nemzetközi Néptáncfesztivál.
Az augusztus 20-ig tartó programsorozat keretében a hazai fellépők mellett Algériából, Ciprusról, Izraelből, Kanadából, Kínából, Mexikóból, Portugáliából, Szerbiából, Szlovákiából és Törökországból érkezett táncosok adnak ízelítőt hazájuk néptánc- és népzenekultúrájából.

Echo TV, 2007. augusztus 15.


Sebestyén Mártát köszönti 50. születésnapján az MTV

Műsorral köszönti Sebestyén Mártát 50. születésnapján, vasárnap a Magyar Televízió; a Kossuth-díjas énekesnőt, népdalgyűjtőt muzsikustársai és barátai üdvözlik, s bejátszásokkal idézik fel pályája legemlékezetesebb pillanatait - közölte a közszolgálati médium sajtóirodája.

Stop!, 2007. augusztus 14.


Sebestyén Márta: Nem játszom senki kedvéért a bazári majmot!

Kossuth-díjas népdalénekes. Magyarországon a szélesebb tömegek számára az István, a király Rékájaként lett ismert. Abban az évben az Év énekesnője címet is elnyerte. Ami elég szokatlan, hiszen ez egy popzenei elismerés.

StoryOnline, 2007. augusztus 14.


Forró Szívek Fesztiválja
Cigánytűz lobogott Gernyeszegen

Pergő ritmusú zene, átszellemült arcú, fürge lábú táncosok fogadták szombat délelőtt azokat, akik Gernyeszegen, a kastély mögötti térre látogattak a Rromani Iag elnevezésű fesztiválra. Idén második alkalommal szervezték meg a Cigánytűz roma tánctalálkozót, amely az 1998-ban kezdeményezett Forró Szívek tánc- és dalfesztivál kiegészítését, színesítését célozza.

Népújság, 2007. augusztus 13.


Bukovinai találkozások Bonyhádon

Nemzetközi folklórfesztivál keretében emlékeznek kultúrájuk közös bölcsőjére a Bukovinából elszármazott népcsoportok a hétvégén a magyarországi Bonyhádon; a Tolna megyei településen tizedik alkalommal rendezik meg a világban 18 éves hagyománnyal rendelkező találkozót. A mádéfalvi veszedelem után Bukovinában élt népcsoportok minden évben összegyűlnek, hogy megrendezzék a Bukovinai találkozásokat, azaz egy nemzetközi folklórfesztivál keretében emlékezzenek kultúrájuk közös bölcsőjére.

Szabadság, 2007. augusztus 13.


Nyíregyháza
Egzotikus táncház az élményfürdőben

Az idei - hatodik alkalommal megrendezett - Néptánc Fesztiválon már az eddig elért munka gyümölcsét arathatják le a szervezők, ugyanis a C.I.O.F.F., vagyis az UNESCO szakmai szervezete is felvette fesztiváljai sorába az eseményt.

Zene.hu, 2007. augusztus 12.


Táncházak, romkocsmák, zenészek
A Söndörgő és a Berkó együttes tagjai szerint a népzene újra a kultúra szerves részévé válhat

A táncházmozgalom – a hetvenes évek etnográfiai kísérlete – a zártabb falusi közösségekben kifejlődött népzenét szerette volna átmenteni a városi kultúrába. Természetes közegéből kiszakítva kicsit változott a hangzása, de gyorsan megtalálta a közönségét a nagyvárosokban. A rendszerváltáskor bezúduló nemzetközi kultúra azonban hosszabb időre elfordította a magyar közönség fejét a népzenétől, ám időközben újabb együttesek alakultak, amelyek talán képesek ismét a kulturális élet szerves részévé tenni azt.

Magyar Nemzet, 2007. augusztus 11.


Megüresedett állások a Nagyvárad Táncegyüttesnél
Hat álláslehetőség várja az érdeklődőket a Nagyvárad Táncegyüttesnél

Versenyvizsgával egybekötött felvételit tartanak az Állami Filharmóniában augusztus 26-án, hétfőn minadazok számára, akik a Nagyvárad Táncegyüttes által meghirdetett hat megüresedett állásra jelentkeznek. Jelentkezőket az alábbi állásokra keresnek: női énekes-szólista- 1 hely, férfi táncos- 3 hely, színpadi munkás- 1 hely- félállásban, előadás- szervező-1 hely.

nagyvarad.ro, 2007. augusztus 11.


Eltűnt a fesztiválról a magyar népzene?
Sziget: portyázás a műfajok között

Nézem a Sziget programját az interneten, s ahogy egymás után görgetem le a színpadok kínálatát, egyre jobban elképedek. Mintha nem is Magyarországon lennénk. Szánalmasan kevés magyar népzenei koncertből válogathatunk, táncházat pedig egyetlenegyet sem látok, noha néhány éve elég nagy tömeget vonzott.

Magyar Nemzet, 2007. augusztus 10.


A hiányosságok kiküszöbölésére szólította fel a tárca az Ifjú Szivek igazgatóját
Maďarič figyelmeztette Pappot

Pozsony. Újabb figyelmeztetés született Ifjú Szivek ügyben, ez alkalommal azonban Papp Sándornak szól. ĺrásbeli figyelmeztetésben részesítette Marek Maďarič kulturális miniszter Papp Sándort, az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes igazgatóját. A szaktárca vezetője a figyelmeztetésen túl a tapasztalható „hiányosságok kiküszöbölésére” és a hivatalos képviselő feladatkörének hatékonyabb ellátására szólította fel Pappot, tájékoztatta lapunkat a minisztérium szóvivője, Jozef Bednár.

Új Szó, 2007. augusztus 10.


Eltűnt a fesztiválról a magyar népzene?
Sziget: portyázás a műfajok között

Nézem a Sziget programját az interneten, s ahogy egymás után görgetem le a színpadok kínálatát, egyre jobban elképedek. Mintha nem is Magyarországon lennénk. Szánalmasan kevés magyar népzenei koncertből válogathatunk, táncházat pedig egyetlenegyet sem látok, noha néhány éve elég nagy tömeget vonzott. Az egyetlen ütős autentikus népzenei esemény a Muzsikás lesz vasárnap a Világzenei Nagyszínpadon negyed héttől.

Magyar Nemzet, 2007. augusztus 10.


Csángáló a Kucora-tanyán
Népzenei és néptánctábor volt Horgoson

A címben foglalt csángáló nem valami fura jelző, és nem is csángáló, hanem Csángáló, merthogy egy erdélyi, szászcsávási cigány zenész beceneve, aki a táborszervező Szécsi Zsolt szerint nagyon jó táncos és nagyon jó zenész. A horgosi népzenei és néptánctábor ugyanis mindig tematikus, minden évben van egy kiválasztott személy, akinek az alakjához, főként munkásságához kötődik a táborbeli tevékenység.

Magyar Szó, 2007. augusztus 10.


Válaszút
Mezőségi néptánctábor és hangszeroktatás
Külföldi vendégek a nemzetközi rendezvényen

Néptánc-, népdal- és hangszeroktatás várja ezen a héten Válaszúton a XVI. Mezőségi Néptánctábor résztvevőit. A Kallós Zoltán Alapítvány által szervezett nemzetközi rendezvényre idén is számos külföldi vendég érkezett, hogy elsajátítsa a mezőségi táncok alaplépéseit, vagy mezőségi népdalokat örökítsen tovább, esetleg különböző hangszeren tanuljon játszani. Miben különbözik az idei tábor a tavalyitól, mi újat hoz? – erre a kérdésre válaszolva Balázs Bécsi Gyöngyi elmondta, nem az a cél, hogy újat tanítsanak, hanem, hogy a régit újratanítsák, továbbadják és életben tartsák a népdalokat, néptáncokat, és ezek a táborlakók életének részévé váljanak.

Szabadság, 2007. augusztus 10.


Egyetemen a népzene

Négyszeres volt a túljelentkezés a Zeneakadémia első alkalommal meghirdetett népzenei tanszakára, amelyen ősztől 21-en kezdhetik meg tanulmányaikat. - Sokféle jelentkező akadt, a középiskolából frissen kikerült diáktól a már profi, együttesben játszó és tanító kollégáig - mondja Eredics Gábor, a szak elindításának egyik kezdeményezője. A jelentkezők először írásban adtak számot tudásukról, majd ötvenen kaptak lehetőséget, hogy a szóbeli-gyakorlati felvételin is megmérettessenek. Vonós, pengetős, fúvós és énekes szakirányra jelentkezhettek, ennek megfelelően mutatták be hangszeres vagy énekes tudásukat, továbbá két zongoradarabbal is készülniük kellett a háromfordulós vizsgára.

Népszabadság, 2007. augusztus 10.


A zászlóvivők tisztelete
Beszélgetés Barabási Attila Csabával, a Maros Művészegyüttes új aligazgatójával

Idén nyártól új aligazgatóval gazdagodott a Maros Művészegyüttes. A magyar tagozat munkájáért is felelős, részben azt vezető Barabási Attila Csaba neve a népzenei-népi tánci szakmabelieknek valószínűleg ismerősen cseng. A kibédi, fiatal tanárember sikeresen versenyvizsgázott, tervekben és elképzelésekben pedig nem szűkölködik. Vele beszélgettünk.

Népújság, 2007. augusztus 8.


Nyáron sem unatkozik az Egres Néptáncegyüttes

Nincs nyári szünet az Eszterházy Károly Főiskola Egres Néptánc Együttesénél, folyamatosan fesztiválmeghívásoknak tesznek eleget, és Erdélybe is ellátogatnak újabb táncokat és dalokat tanulni.
Ezen a hétvégén, augusztus 4-én, szombaton Heves megyét képviselték a Matyóföldi Folklór Fesztiválon a főiskolás csoport.

Edupress.hu, 2007. augusztus 6.


Véget ért a Kalotaszentkirály-zentelki néptánctábor

„Ez zene és tánc, amaz valami más” – válaszolta Szilágyi Ágota, mikor azzal a riporteri kérdéssel ugrattuk, hogy diszkó helyett miért választotta a 17. Kalotaszentkirály-zentelki Népzenei és Néptánctábort. A kolozsvári Apáczai Csere János Gimnázium tizedik osztályos diákja szerint az igazi míves táncot és zenét az ilyen alkalmakkor lehet megtanulni.

Krónika, 2007. augusztus 6.


PANKKK beszámoló és információs pont a Sziget Fesztiválon

A Sziget Szakmai Helyszínen (Sziget Professional Area, 48. sz. helyszín) a fesztivál minden napján 15 és 19 óra között PANKKK információs standot működtetünk, ahol elsősorban pályázati tanácsadást végzünk.

PANKKK, 2007. augusztus 6.


Néptánctábor esővel, széllel, napsütéssel
Kalotaszentkirály után Válaszúton nyílik tábor

Kalotaszentkirályon mondták, ha tábor, akkor biztos rossz idő. A tábori hét elején, a közepén vagy a végén minden bizonnyal hideg van. Nem volt ez másként az idén sem a Kalotaszegi Népzene- és Néptánctáborban. Eső is jutott a sátorozóknak, szél és hideg miatt bizony alig lehetett melegük a napsugarakra számító fekete hordókból zuhanyozóknak, de jutott napsütés is bőven. Sem eső, sem a minden lyukba bebúvó igazán hideg szél nem árthatott azonban a tábor látogatóinak.

Szabadság, 2007. augusztus 4.


Táncolni csal a Csürrentő
Felsőloktól Pusztináig · XVII. Csángó Fesztivál Jászberényben

Tegnap óta karaktercipők, csizmák és szandálok alatt döng a Jászság Népi Együttes Székházának padlója, amelyen vasárnapig rophatják a moldvai muzsikát szeretők. A XVII. Csángó fesztivál résztvevői a magyar és nemzetközi táncházak mellett minden éjjel más együttes koncertjét élvezhetik a jászberényi székházban.

Magyar Nemzet, 2007. augusztus 3.


Tizenkettedszer is Batyu

Szombaton gálaműsorral zárul a tánctábor Zentagunarason
A nyári hónapokban is sok helyütt benépesülnek az iskolák különféle táboroknak adva otthont. A zentagunarasi már második éve a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezte Batyu-tábor színhelye, ezúttal a múlt szombat óta a kísérő személyzettel együtt mintegy 140-en lakják.

Magyar Szó, 2007. augusztus 3.


Matyóföldi Folklórfesztivál nemzetközi vendégekkel

Vérpezsdítő mediterrán esttel megkezdődött a Matyóföldi Folklórfesztivál Mezőkövesden, a Táncpajtában; a háromnapos programsorozat érdekessége, hogy a házigazda mezőkövesdi Matyó Néptánc Együttes idén ünnepli hatvanadik születésnapját. Mindhárom napon rendkívüli különlegességekkel várják a vendégeket, pénteken mediterrán, szombaton magyar, vasárnap pedig gálaest szórakoztatja majd a közönséget. A szervezők több ezer érdeklődőt várnak a matyó főváros Hadas városrészébe, ahol sok kísérőrendezvény is színesíti a programot.

Népszava, 2007. augusztus 3.


Antológia – táncűrökkel

„Néptáncnyelvi gyűjtemény” premierjének ad otthont hétvégén Csíkszereda. Az év legjobb koreográfiáinak bemutatását is megcélzó esemény kissé levegősen rajtol. Szombaton kezdődik az I. Erdélyi Magyar Néptánc-antológia, az amatőr néptáncsoportok országos találkozója Csíkszeredában. Ahogy a hivatásos néptáncegyüttesek évi rendszerességgel összegyűlnek, ennek mintájára szervezik meg a műkedvelő csoportok nagytalálkozóját is. Idén a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Együttes lesz a házigazda, viszont – profik lévén – ők nem fognak fellépni.

Új Magyar Szó, 2007. augusztus 3.


Vasárnapig tart a Csángó Fesztivál Jászberényben

17 éve a Jászság Népi Együttes akkori művészeti vezetője, Papp Imre álmodta meg, hogy a moldvai csángóság kultúráját Magyarországon bemutatja - mondta Szűcs Gábor arról, hogyan született meg az idén csütörtöktől vasárnapi tartó Csángó Fesztivál. A Jászság Népi Együttes művészeti igazgatója kifejtette, hogy kezdetben moldvai és gyimesi csoportok érkeztek, később Kalotaszegről, Mezőségből és Székelyföldről is meghívtak tánc- és hagyományőrző csoportokat. Néhány év után a vajdasági és a felvidéki magyarok is felléptek Jászberényben, majd a Magyarországon élő kisebbségek is meghívást kaptak a rendezvényre, amely mára az európai kisebbségek fesztiváljává vált.

InfoRádió, 2007. augusztus 2.


A kulturális minisztériumnak állítólag fontos a magyar táncegyüttes
Már csak tíz napja maradt Pappnak

Pozsony. Tíz napja van Papp Sándornak, az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes igazgatójának, hogy működőképessé tegye a művészeti együttest. Augusztus 10-éig kapott ugyanis határidőt a kulturális minisztériumtól, hogy pótolja azokat a hiányosságokat, melyeket a féléves számadás, a tárca által megkövetelt részletes gazdasági és tárgyi értékelés az együttesnél feltárt – tudtuk meg a minisztérium sajtóosztályának munkatársától, Soňa Uličnától. A határidő lejártáig a minisztérium nem kívánja értékelni a helyzetet, fűzte hozzá.

Új Szó, 2007. augusztus 1.


Sajóvölgyi Nemzetközi Folklórfesztivál tizenkettedszer

Különböző európai kultúrák, gyönyörű viseletek és autentikus néptánc - ezt ígéri az vasárnap kezdődő XII. Sajóvölgyi Nemzetközi Folklórfesztivál Kazincbarcikán és a környező településeken.

MTI, 2007. augusztus 1.


NYITVA LÁTÁM MENNYEKNEK KAPUJÁT....

NYITVA LÁTÁM MENNYEKNEK KAPUJÁT.... címmel Sebestyén Márta jótékonysági koncertet ad 2007. augusztus 15-én 19:30 órai kezdettel a Bakáts téri templomban a templom felújításának javára. A Kárpát medence elmúlt ezer éves kulturális hagyományaiból merítő produkciót állandó művésztársaival SZOKOLAY DONGÓ BALÁZZSAL és BOLYA MÁTYÁSSAL közösen alkották meg, melynek ősbemutatóját Velencében az IL REDENTORE templomban tartották.

Népzene.hu, 2007. augusztus 1.


Marosszéki Muzsika
Válogatás Vavrinecz András gyűjtéseiből

Marosszék tánczenéjét két kiváló zenekar játékán keresztül mutatjuk be. A Maros menti táncokat a vajdaszentiványi zenekar muzsikálja az első CD-n. A szintén Maros menti péterlaki zenészek a saját falujuk környezetén kívül rendszeresen muzsikáltak a Nyárád mentén is, így a második lemezen szerepel ennek a vidéknek a tánczenéje is.

Hagyományok Háza, 2007. augusztus 1.