Folkrádió

Tallózó

Harmincéves táncházmozgalom
Prímásgála Csíkszeredában

Az erdélyi folklórnak immár tíz éve meghatározó eseménye az Erdélyi Prímások Találkozója, melynek idei jubileumi rendezvénye újra felvonultatta a jó nevű prímásokat, akik virtuóz hegedűjátékukkal és zenekaraikkal szórakoztatták a hallgatóságot. A X. Erdélyi Prímások Találkozója csütörtök esti gálaműsora bizonyíték volt arra, hogy igény van e találkozóra, és nemcsak az adatközlő felvételeket gyűjtő Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes részéről, hanem a prímások és a közönség részéről is.

Hargita Népe, 2007. szeptember 30.


Tollat, nyelvet forgató varázsló

Éhe a míves, az okos szóknak, az igaz meséknek, a hiteles embereknek, mint az égig érő fa, oly nagyra nőtt bennünk. Úgy kellenek nekünk a Berecz Andrások, mint a lágy kenyér, mint a jóféle bor, hogy éhünket csillapítsák, kedvünket kerekítsék.

Fejér Megyei Hírlap, 2007. szeptember 29.


Olyan, mint a rockzene, csak a miénk

Közös ünneplésre hív ma 19 órától a Szak­szervezetek Mûvelôdési Házába a Barozda együttes, a három évtizedes születésnapját ünneplô táncházmozgalom székelyföldi elindítója. Úgy robbant be ezelôtt harminc évvel, akár a Beatles Angliában – mondja Simó József, a Barozda egyik alapító tagja a táncházról, amelyre rövid idô alatt ráharapott a fiatalabb generáció. Aztán lassanként beverekedte magát a köztudatba: ez a saját kultúrkincsünk, észrevétlenül mindig is táplálta a kultúránkat. Mit jelentett a táncház akkor és ma, milyen szerepe volt a Baroz­dának a mozgalom el­indításában – többek közt errôl beszélgettünk a jelenleg Svédor­szágban élô zenésszel.

Csíki Hírlap, 2007. szeptember 29.


Három évtized alatt életformává vált a táncház

Harminc éve Kolozsváron indult útjára a táncházmozgalom, melynek példájára Erdély jelentősebb városaiban egymás után alakultak meg a táncházak, nagy volt a lelkesedés. A szórakozásból életforma, később sokak számára szakma lett. Nehéz felmérni, mi történt volna, ha nem születik meg a mozgalom, talán ez jelentette volna az autentikus népzene és néptánc kihalását. Nemcsak élőben, hanem a Román Televízió magyar adásában, a Kaláka műsorokban is felkarolták a népzenét és néptáncot. A nyolcvanas években a kommunista rendszer nem nézte jó szemmel, zaklatták a táncházasokat, sokan menekülni kényszerültek közülük, de a mozgalom túlélte a diktatúrát. Napjainkban erőteljesen újjáéledt, holnap ünneplik az erdélyi táncházmozgalom 30 éves évfordulóját. Összeállításunkban a mozgalom múltját kutatjuk.

Csíki Hírlap, 2007. szeptember 29.


Harminc éves az erdélyi táncházmozgalom
Aki hallja, adja át!

Az erdélyi táncház harminc éves születésnapját ünnepeljük szeptember 29-én Csíkszeredában. Mindazokat várjuk a találkozóra, akik a harminc év során Erdélyben táncházat szerveztek, táncoltak, muzsikáltak vagy csupán táncházközeliek voltak. Amikor májusban elolvastam az első ehhez hasonló, később véglegessé vált felhívást, tudtam, szeptember utolsó hét végére semmilyen más programot nem szervezhetek, nem szervezhet a mi családunk, nekünk, gyermekeinkkel együtt ott a helyünk Csíkszeredában. Azokkal kívánunk együtt ünnepelni, együtt csujogatni, énekelni, táncolni, akikkel abban a meghatározó tizen- és huszonéves korban is együtt jártunk a táncházakba itthon, egyetemi városokban és falusi mulatságokban. Az erdélyi népzene és néptánc ünnepét ültük külön-külön minden egyes táncházban akkor, amikor a hagyományőrzésnek hivatalosan nem volt becsülete, sőt művelése egyenesen bűn volt.

Háromszék, 2007. szeptember 29.


Megjelent az NKA Népművészeti Szakmai Kollégiumának őszi pályázati felhívása

A Népművészeti Kollégium pályázatot hirdet a szakterület programjainak és eseményeinek támogatására. Nemzetközi, országos és regionális (2008. április 16.–augusztus 31. között megvalósuló) szakmai rendezvények, konferenciák, fesztiválok és kiállítások megrendezésére. A pályázat benyújtásának határideje 2007. október 31.

Nemzeti Kulturális Alap, 2007. szeptember 28.


Táncházas Woodstock-álom
Beszélgetés Panek Kati színművésszel, népdalénekessel.

A harmincéves erdélyi táncházmozgalmat ünneplik Csíkszeredában szeptember 29-én. A háromnapos, jelképes születésnapon mindenkit szívesen látnak, aki 1977 és 2007 között táncházat szervezett, táncot, éneket tanított, muzsikált, vagy más módon vett részt a táncházak életében. Így az ünneplés előkészületei egyben az erdélyi táncház múltjának-jelenének feltérképezését is jelentik.

Krónika, 2007. szeptember 28.


Harmincéves az erdélyi táncház
interjú Panek Katival

A minap Panek Kati népdalénekessel, színművésszel beszélgettem az erdélyi táncház 30. születésnapjáról. Nemsokára vége a szervezésnek, hiszen csütörtök este kezdődik a születésnapi rendezvény – megpihenhet ő is, csapata is...

Udvarhelyi Híradó, 2007. szeptember 28.


Húszéves a Pipacsok Néptáncegyüttes

A Habsburgok annak idején megtiltották azt, hogy nyilvános helyen magyar táncot lehessen járni. A huszadik század különböző időszakaiban azonban szakavatott, elkötelezett kutatók gyűjtötték össze ősi népi táncainkat, egyre többen fordultak vissza a gyökerekhez. Ezt tette a székelykeresztúri Pipacsok néptáncegyüttes is – fennállásának eddigi húsz éve alatt. A Pipacsok nemrégiben ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját. Létrejötte és eddigi tevékenysége nagy értéket jelentett és jelent kisebbségi sorsunkban, a közösségi értékek létrehozásában, hagyományaink népszerűsítésében.

Hargita Népe, 2007. szeptember 28.


Csángó Fesztivál vasárnap

Gyimesfelsőlokon a Tatros Forrásánál elnevezésű csángó Fesztivál vasárnap zajlik immár harmincegyedik alkalommal. Részt vesznek a felsőloki és sötétpataki együttesek, a gyimesközéploki Ordasok, a Tiszakécske, a Kóstelek, a marosfelfalvi Biborka, a frumószai, a jászberényi, valamint a malomfalvi és debreceni adatközlő együttesek. A Gyimesfelsőloki Polgármesteri Hivatal szervezte fesztivál ünnepi szentmisével kezdődik, amelyet a csoportok felvonulása követ, 13 órától a meghívott néptánccsoportok tartanak előadást, 19 órától közös mulatsággal folytatódik az ünnep a gyimesfelsőloki kultúrotthonban.

Hargita Népe, 2007. szeptember 28.


Újból itthon a Barozda

Hat évvel ezelőtt járt utoljára a Barozda együttes Csíkszeredában, ám ma este 7 órakor ismét meghallgathatja őket a közönség, a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házának nagytermében. A csíkszeredai táncház megalakulásáról különleges meghívottakkal emlékezik meg, a Barozda vendége az eredeti felállásban fellépő Sebő együttes lesz. Holnap a harmincéves erdélyi táncházmozgalmat ünneplik Csíkszeredában.

Új Magyar Szó, 2007. szeptember 28.


Pásztortalálkozó

Hetedik alkalommal rendezik meg szombaton a Vértes lábainál, Csákváron a Mihály-napi Lovas- és Pásztortalálkozót. A régi idők pásztorainak életéből, szokásaiból kaphat ízelítőt az, aki szombaton ellátogat Csákvárra. Az egész napos rendezvényen lesz gulyásbemutató (pányvavetés, nyúldobás), lovas ügyességi és csikósbemutató, díjlovaglás, western- lovaglás, fogathajtó verseny, valamint szilajgulya-terelés. Kézműves-kirakodóvásár, néptáncbemutatók, élő népzene szolgálja a vásári hangulatot, s gondoltak a gasztronómiára is: pásztorétel-főző versenyt rendeznek, borkóstolási lehetőségggel.

Népszabadság, 2007. szeptember 28.


Novákot támogatják
Októbertől nincs igazgató

Pozsony. Tegnap összehívta az MKP az Ifjú Szivek művészeti tanácsát, amely az együttes új igazgatójelöltjéről tárgyalt. A tanács Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfus-rendezőt, a budapesti Honvéd együttes volt művészeti igazgatóját javasolta az együttes élére. Bíró Ágnes, az MKP kulturális ügyekért felelős alelnöke lapunknak megerősítette, a párt elfogadja a szlovákiai magyar néptáncmozgalom javaslatát. „A legfontosabb, hogy minél előbb legyen új igazgatója az együttesnek, folytassák a munkát, és véget érjen ez a patthelyzet” – tette hozzá Bíró.

Új Szó, 2007. szeptember 27.


Az erdélyi zene- és dalkincs szerelmesei

Napok óta zajlanak a próbák, sorra érkeznek haza a Barozda együttes tagjai. Nagy örömmel és lelkesedéssel készülnek az erdélyi táncház jubileumára, amelynek keretében illően hangsúlyos helyet kap a Csíkszeredában is harminc évvel ezelőtt, éppen a Barozda által életre keltett táncházmozgalom megünneplése. Már összeállt a koncert repertoárja, amely során az együttes tagjai is újraélték gazdag tevékenységük 1976-tól 1985–86-ig tartó fénykorát. Azt remélik, számos meghívottjukkal – így az eredeti felállásban ugyancsak pénteken fellépő Sebő együttessel is – közreműködve sikerül a koncertre érkezőket is emlékeztetni az akkori évekre.

Hargita Népe, 2007. szeptember 27.


Csíkszeredában találkoznak a hét végén a táncházasok

Nagyszabású táncháztalálkozó színhelye lesz a hét végén Csíkszereda. A székelyföldi városban az erdélyi táncházmozgalom elmúlt harminc évét ünnepelik. Kettős évfordulós ünnepi megemlékezés kezdődik holnaptól Csíkszeredában, ahol a harminc éve alakult városi táncházat, illetve az ugyanennyi idős erdélyi táncházmozgalmat ünnepli a hargitai megyeszékhely. A csíkszeredaiak és az innen a világ távoli tájaira elszármazottak lázasan készülnek a kétnapos eseményre. A találkozóra létrehozott levelezőlistára naponta százas nagyságrendben érkeznek az üzenetek: rengeteg érdeklődő jelzi a részvételét, és szinte már nincs olyan csíkszeredai család, amelyik ne várna vendéget a hétvégére.

Magyar Hírlap, 2007. szeptember 27.


A Magyar Állami Népi Együttes fiú táncost keres!

Elvárások: legalább 180 cm magas, színpadi gyakorlattal rendelkező táncos, középfokú művészeti iskolai végzettség előnyt jelent.
További információ és jelentkezés: Kökény Richárd: 06-20/4641662

Hagyományok Háza, 2007. szeptember 27.


A Nagyvárad Táncegyüttes álláshirdetése

A Nagyváradi Állami Filharmónia folyó év október 22-én, 14 órától versenyvizsgával egybekötött felvételt hírdet a Nagyvárad Táncegyüttes megüresedett állásaira: színpadi munkás (félállásban), női táncos, férfi táncos.

Folkrádió, 2007. szeptember 27.


A Szájról szájra nagy siker Párizsban

Nagy sikerű, teltházas koncertet adott a Szájra szájra produkció; Herczku Ágnes, Szalóki Ági és Bognár Szilvia népdalénekesnők a Párizsi Magyar Intézetben (PMI) léptek fel kedd este. Külön-külön, saját együttesükkel korábban már mindhárman bizonyítottak Párizsban: Herczku Ágnes a Hegedős szólistájaként és a Fonó zenekar énekeseként, Szalóki Ági az Ökrös, a Besh o Drom együttesekkel, Bognár Szilvia pedig a Makám énekesnőjeként, de a Párizsi Külföldi Kulturális Intézetek Fóruma (FICEP) által szeptember 24. és 30. között hatodszor megrendezett Külföldi Kultúrák Hete rendezvénysorozat keretében először lépett fel együtt a francia fővárosban a három fiatal magyar énekesnő.

MTI, 2007. szeptember 27.


Kibédi Gyöngykoszorú

Szeptember 29-én Kibéden megszervezik a hagyományos Gyöngykoszorú néptánctalálkozót. A megnyitóra és a csoportok felvonulására du. 1 órakor kerül sor, majd a népi együttesek előadása következik, este pedig közös tánccal és mulatsággal zárul a rendezvény.

Népújság, 2007. szeptember 27.


Hétvégén Kezes-lábos fesztivál lesz Etyeken

Ötödik alkalommal rendezik meg az Etyeki Kezes-lábos fesztivált szeptember 29-30-án. A gasztronómiai fesztivál alkalmából az etyeki pincék is kinyitnak, az Etyek Borkonferencia 2007 rendezvényére pedig szeptember 28-án kerül sor. A fesztivál a hagyományokhoz hűen a Szőke András és Badár Sándor vezette lábosfelvonulással kezdődik szeptember 29-én 10 órakor. A program főzőversennyel és hamisítatlan népzenével folytatódik: a színpadon a Tükrös együttes, a Csík Zenekar, a Tekerő Zenekar, Szalóki Ági és a Váradi Roma Café váltják egymást.

Deluxe Magazin, 2007. szeptember 26.


Pécs
Népzenei koncertsorozat indul

Az Örökség Fesztivál - Pécsi Napok elmúltával sem maradunk jó koncertek nélkül, hiszen a Dominikánus Házban máris folytatódik a Pécsi Kulturális Központ Hagyománytár Népzenei Koncertsorozata, amelynek keretében elsőként két igen fiatal, de nem kevésbé tehetséges pécsi együttes mutatkozik be.

Pécsi Napilap, 2007. szeptember 26.


XXI. Kecskeméti Népzenei Találkozó és Prímásverseny eredménye

A kecskeméti népzenei mozgalom és a hírös városban folyó nevelési munka újabb fényes eredménye, hogy a XXI. Kecskeméti Népzenei Találkozó keretében meghirdetett Prímásverseny nagydíját a Hegedűs együttes újabb generációját képviselő Hegedűs Máté vihette haza.

Kecskemét város honlapja, 2007. szeptember 25.


Hegedűs Máté a legjobb prímás

Hegedűs Máté nyerte a Hagyományok Háza és a kecskeméti Erdei Ferenc Művelődési Központ által rendezett prímásversenyt szeptember 21-én, amelyet táncházzenész hegedűsök számára hirdettek. Az I. helyezett Hegedűs Máté Gollob Balázs-Bárdi Szabolcs műhelyének 800.000 Ft névértékű mesterhegedűjét nyerte, amelyet Kecskemét városa ajánlott fel. A II. hely Kovács Mártoné, ő 50 órát vehet igénybe térítésmentesen a Hagyományok Háza Ethnic Stúdiójában, hogy zenekarával önálló CD-jét elkészítse. A III. helyen Csonka Ferenc végzett, nyereménye az Erdei Ferenc Kulturális Központ által felajánlott 160 gigabyte-os winchester, amelyre a Hagyományok Háza népzenei archívumának hegedűs felvételeinek legjavát töltötték fel. Különdíjat kapott Soós Csaba, a Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök jóvoltából.

Fidelio, 2007. szeptember 25.


Magyar égtájak művészete

A folklór és a kortárs művészet szinte valamennyi ága képviselteti magát azon a mától október 13-ig Budapesten, Szegeden és Gyulán zajló nagyszabású fesztiválon, ahol a határon túli magyar kultúra mutatkozik be. [...] A ma esti megnyitón a Nemzeti Színházban előbb autentikus szászcsávási zene és ének hangzik föl Jámbor István Dumnezu zenekara és a többszólamúként egyedülálló dalárda közreműködésével. Majd a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes, a topolyai Cirkalom és a jászberényi Jászság Népi Együttes csávási balladát ad elő.

Népszabadság, 2007. szeptember 25.


Néptánc és szüreti bál

Kétszer is népviseletbe öl­tözött fiatalok járták végig Kozmás utcáit szombaton. Szüreti bállal egybekötött néptánctalálkozót tartottak a községben, több környékbeli tánccsoport részvételével. A néptánctalálkozót idén már ötödik alkalommal szervezte meg a helybeli ifjúsági szerve­zet, szokásosan a Kozma-napi búcsú­val összekapcsolva az időpontot.

Csíki Hírlap, 2007. szeptember 25.


Ki-látó

A Fonó Budai Zeneház tehetségkutató versenyt ír ki Ki-látó címmel nem hivatásos zenekaroknak azzal a céllal, hogy bemutatkozási lehetőséget adjon alakuló, vagy néhány éve alakult együtteseknek. Népzene, világzene és jazz kategóriában lehet jelentkezni október 31-ig. A Ki-látó versenyhez fesztivál is kapcsolódik. A regisztráló zenekarok beérkezett hangzó anyagait a zsűri meghallgatja és szakmai szempontok szerint válogat közülük. Az előválogatás után a zenekarok meghívást kapnak a Fonó Budai Zeneházban megrendezésre kerülő fesztiválra, amelyre 2007. december 7. és 8. között kerül sor. A zsűri tagjai: Hollókői Lajos a Fonó Budai Zeneház igazgatója, Krulik Zoltán művészeti vezető, zeneszerző (Makám), Dresch Mihály zenész, Sebő Ferenc zenész.

Fidelio, 2007. szeptember 24.


Harmincéves az erdélyi táncházmozgalom

Harmincéves jubileumát ünnepli szeptember 29-én az erdélyi táncházmozgalom. Az évfordulóra népi táncosokat és zenészeket, neves táncházi zenekarokat, előadóművészeket hívtak Csíkszeredába a szervezők, és hajnalig tartó mulatsággal várják a táncházak kedvelőit.

Transindex, 2007. szeptember 22.


A prímásverseny eredménye

Pénteken délelőtt lezajlott a Hagyományok Háza és kecskeméti Erdei Ferenc Kulturális Központ által közösen meghirdetett táncházzenei prímásverseny. Első helyezést ért el és mesterhegedűt nyert a kecskeméti Hegedűs Máté. Második lett és stúdióidőt nyert a maklári Kovács Márton. Harmadik díjat és hatalmas digitalizált hangzóanyagot kapott a becsei Csonka Ferenc. A különdíjat Soós Csaba (Budapest) nyerte.

Folkrádió, 2007. szeptember 22.


30 éves az erdélyi táncház
Nosztalgia vagy élő mozgalom?

Háromnapos rendezvénnyel ünneplik az erdélyi népzene- és táncházmozgalom jubileumi évfordulóját. A szeptember 27–29. közötti eseménysoro­zat a 10. Prímások Találkozó­jával kezdődik, ezen alkalommal a főszervező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes nem a zenegyűjtésre fekteti a hangsúlyt, hanem egy olyan gálaműsorra, ahová – a kilenc év tapasztalata alapján – a legjobb prímásokat hívta meg. Pénteken a táncházmozgalom egyik indítója, a Barozda együttes lép színpadra. A Csík­szeredában 1976-ban Bokor Imre, Pávai István, Simó József és Györfi Erzsébet által alapított együttes olyan jeles meg­hívottakkal szerepel, mint az eredeti felállásban érkező Sebő Együttes, Simonffy Katalin és Kallós Zoltán.

Csíki Hírlap, 2007. szeptember 21.


Jubilál a Kecskeméti Népzenei Találkozó

A Kodály év jegyében nyílt meg a negyven esztendeje útjára indított Kecskeméti Népzenei Találkozó, mely számos ingyenesen megtekinthető kiállításával, és gazdag programkínálatával, számos helyszínen, egészen vasárnap estig várja a népi kultúra szépségeire nyitott érdeklődőket.

Kecskemét város honlapja, 2007. szeptember 21.


Néptáncra fel!

A tanév elkezdésével újra beindul a néptánctanítás. Ennek egy része a Hagyományos Kultúra Megőrzésének és Népszerűsítésének Kolozs Megyei Központja, röviden a Népi Alkotások Háza segítségével működik. A Megyei Tanács azon szakintézményével, melynek célja a megye folklórkincsének felgyűjtése és népszerűsítése. Alulírott két éve a nemzeti kisebbségek kultúrájával foglalkozó szakreferensként dolgozom, így szerveztem már klezmer zenei előadást, roma néptáncfesztivált, tervezek egy örmény témájú fotókiállítást. Mindemellett a szívem csücske a néptánc gyűjtése és továbbadása maradt.

Szabadság, 2007. szeptember 21.


Népművészet minden mennyiségben

Kodály jegyében kezdődött meg tegnap az idei, XXI. Kecskeméti Népzenei Találkozó, amelynek ingyenes programjaira vasárnap estig várják az érdeklődőket. Mindhárom nap a főtéren mesterségbemutatókkal színesített népzenei lemezbörzét és népművészeti kirakodóvásárt tartanak. Több időpontban is népzenei sokadalomba várnak mindenkit.

Népszabadság, 2007. szeptember 21.


X. jubileumi Erdélyi Prímások Találkozója Csíkszeredában

Szeptember 27-én a csíkszeredai Művelődési Házban kerül sor a X. Jubileumi Erdélyi Prímások Találkozójára. Csütörtökön, a 19,oo órától megrendezendő gálaműsoron a széki Pali Marci és zenekara, a palatkai Kodoba Florin és zenekara, a kalotaszegi Magyarosi Laci és zenekara,a gyimesközéploki Zerkula János és Tankó Gizella, a szenterzsébeti Kóré Géza és zenekara, a Szászcsávási cigányzenekar és nem utolsó sorban a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes zenekara nyújtanak ízelítőt a közönségnek erdély autentikus népzenéjéből. A gálaműsort hajnalig tartó táncház követ.

Plusz Portál, 2007. szeptember 21.


A fiatalok is magukénak érzik a népi kultúrát
Harmincéves az erdélyi táncházmozgalom

A Román Televízió Magyar Adása egykori Kaláka műsorainak mintájára szervezik meg az erdélyi táncházmozgalom létrejöttének 30. évfordulóját. Ebből az alkalomból jövő szombatra Csíkszeredába várják mindazokat, akiknek ebben az időszakban zenészként, oktatóként, táncosként vagy egyszerűen csak népzene- és tánckedvelőként köze volt a táncházhoz. Előtte azonban még két, szintén a népzenéhez kapcsolódó, jubileumi ünnepi rendezvény részesei lehetünk.

Hargita Népe, 2007. szeptember 20.


Sepsiszentgyörgyi Folker-sikerek

A sepsiszentgyörgyi Folker együttes tegnap tért haza a svédországi Karlstadban rendezett Abundance nemzetközi táncfesztiválról. A kijutást az idén indult Promocult pályázat tette lehetővé. Az ÚMSZ Melkhun Róbertet, az együttes művészeti vezetőjét faggatta.

Új Magyar Szó, 2007. szeptember 20.


VI. Kobzos - énekes - furulyás népzenei kurzus 2007. szeptember 21. és 23 között Szegeden

2007. szeptember 21. és 23-a között hatodik alkalommal szervezzük meg a Dél - Alföldi régiót (Vajdaságot is felölelve) érintő kobzos-énekes népzenei kurzust. A kurzust kiemelten nagy zenepedagógusunk Kodály Zoltán emlékének kívánjuk szentelni azáltal, hogy írásaiban szereplő, a népdal előadásáról, és a népzenei feldolgozások harmóniakíséretére vonatkozó - mái napig irányadó - írásait elemezzük, és alkalmazzuk. Az énekes- és hangszeres oktatás technikai elemein túl a kurzus lényeges része a csokorszerkesztés elsajátítása, a stílusképzés, ill. a népzenében való szabad zenei gondolkodás művészetével való behatóbb ismerkedés.

Népzene.hu, 2007. szeptember 20.


Csíki tánc- és prímásjubileum

Három nagy évfordulónak ad otthont Csíkszereda a jövő héten, csütörtöktől vasárnapig. Jubileumot ünnepel az Erdélyi Prímások Találkozója, melyre szeptember 27-én kerül sor; megalakulásának harminc éves évfordulóját ünnepli a Barozda együttes, 29-én pedig éppen harmincéves lesz az Erdélyi Táncházmozgalom - jelentette be tegnap András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vezetője.

Új Magyar Szó, 2007. szeptember 20.


Mélyre akartunk szántani
Interjú Györfi Erzsébettel

A közelgő prímástalálkozó és a 30 éves Erdélyi Táncház jubileumi ünnepség közbeeső napján, azaz jövő hét péntekén Csíkszeredában koncertezik a Barozda, az erdélyi táncházmozgalom életre keltésében meghatározó szerepet betöltött együttes. A népi hangszeres muzsikálás, éneklés és tánckultúra, illetve az erdélyi régizene megmentése érdekében sokat tett együttes énekesével, a hazaköltözött Győrfi Erzsébettel csíkszeredai otthonában beszélgettünk az elmúlt harminc évről.

Hargita Népe, 2007. szeptember 19.


Érzelmek húrjain
A pacséri citerások megemlékeztek a harminc évvel ezelőtt megtartott első Durindóról

A Topolyai Napok keretében megtartott ünnepségen az 1977-ben Pacséron megtartott első citerás találkozó szervezői, fellépői közül többen is megjelentek, és muzsikáltak kedvenc hangszerükön, de a fiatalabbak is megpendítették a húrokat. A találkozó leginkább emlékest volt. Akkor, ott a pacséri mozi és színházteremben született meg nyolcvan fellépővel a mára már erős hagyományokkal rendelkező népzenei fesztivál.

Magyar Szó, 2007. szeptember 19.


A bogáncsos és zurbolós nyárról

A kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum Bogáncs Néptáncegyüttese és a Brassais Véndiák Alapítvány Zurboló Táncegyüttese eseményekben, előadásokban és különböző vendégszereplésekben gazdag nyarat zárt az idén is. A nyári eseményeket a június 1-jén, iskolánk dísztermében megtartott XXXVIII. Brassai Hét gálaműsora nyitotta, ahol immár az évtizedes hagyományt folytatva fellépett a Bogáncs együttes valamennyi csoportja, illetve a Zurboló Táncegyüttes is. Másnap, június 2-án az Apróbogáncs a Református Kollégium udvarán szervezett gyermeknapi rendezvényen táncolt, 9-én a Kisbogáncs pedig részt vett a kolozsvári vásárcsarnok (Expo Transilvania) területén szervezett VIII. Erdélyi Ünnepek néptáncfesztiválon.

Szabadság, 2007. szeptember 19.


Születésnapját üli a táncházmozgalom

Az erdélyi táncház 30. születésnapját ünneplik Csíkszeredában szeptember 29-én. A régi Kalákák mintájára megszervezett ünnepi esemény mindazoknak szól, akik 1977 és 2007 között valamilyen formában részt vettek a hazai táncházmozgalom mindennapjaiban. A képzőművészeti és fotókiállítással, népzenei koncertekkel összekötött találkozó valódi céljaként tulajdonképpen a kapcsolattartást és az erdélyi néptáncmozgalom feltérképezését jelölik meg a szervezők. Így Erdélyen kívül Szegedtől Budapestig, Kaliforniától Philadelphiáig várnak vendégeket a találkozóra. A közel száz önkéntes munkájával zajló előkészületek során eddig mintegy 2000, a világ különböző pontjain élő, az erdélyi táncházmozgalom szellemiségéhez kötődő személyt sikerült megtalálni.

Krónika, 2007. szeptember 18.


Közhírré tétetik
30 éves az erdélyi táncház!
Panek Kati írása

30 éves az erdélyi táncház!
Születésnapját szeptember 29-én ünnepeljük, Csíkszeredában.
Várunk mindenkit, aki e 30 év során bármi módon összenőtt a táncházzal.
Ott folytatjuk, ahol abba se hagytuk.
Nagy a táncházas családunk!
Keressétek és szólítsátok meg egymást, bárhol legyetek is a nagyvilágban.
Örömmel készülünk, szeretettel várunk.

Folkrádió, 2007. szeptember 18.


Tágasságot a „kicsiknek” is
Képsorok a 12. Vajdasági Táncháztalálkozóról és Kirakodóvásárról

Tágasságot nekünk is, ha kicsinyek vagyunk is, volt a mottója a 12. Vajdasági Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárnak, melyet immár hagyományosan Újvidéken rendeztek meg. A találkozónak, mely az elmúlt szombaton volt, ezúttal a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület adott otthont. A szervezők a Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ (VMNKK) Újvidékről és a szabadkai Vajdasági Magyar Folklórközpont (VMF) az idei rendezvényre az úgymond „kicsiket” hívta meg - hallottuk Kovács Zsuzsannától, a VMNKK elnökétől.
- Közösségünkben nagyon sok olyan népművész van, akik csendben teszik dolgukat, nem annyira népszerűek, mint a nagyok, de kiválóak. Számukra adtunk lehetőséget, tágasságot. El kell még mondanom, hogy ezek az együttesek, egyének mind remekeltek a Kőketánc népzenei találkozón, a Szólj, síp, szólj! vetélkedőn vagy a KMV-n.

Magyar Szó, 2007. szeptember 18.


Az utódok vallomása
Kiállítás Kodály népzenekutató munkásságáról a Hagyományok Házában

Kodály Zoltán, a népzenekutató címmel nyílt fotó- és dokumentumkiállítás a Hagyományok Házában a Kodály-év alkalmából. Az informatív, olvasmányos, képekkel gazdagon illusztrált tablókból álló tárlat év végéig látogatható. A kiállítás anyagának nyomtatott vagy internetes formában való megjelenésére az igény nagy, a megvalósulásához azonban még meg kell találni az anyagi forrásokat.

Magyar Nemzet, 2007. szeptember 17.


Hatalmas magyar siker a Temze Fesztiválon

Hatalmas sikert aratott a pécsi Méta zenekar a létrejöttének 10. évfordulóját ünneplő Temze Fesztiválon a hétvégén - tudatta az MTI-vel a londoni Magyar Kulturális Központ. Az együttes a magyar népzene gyöngyszemeiből adott ízelítőt a közönségnek London egyik legnagyobb művészeti vásárán szombaton és vasárnap. Magyarország a londoni Magyar Kulturális Központ szervezésében három programmal képviseltette magát.

MTV Híradó, 2007. szeptember 17.


Erdélyi táncházasok találkozója Csíkszeredában

Az erdélyi táncház 30. születésnapját ünnepeljük, 2007. szeptember 29-én Csíkszeredában, a régi Kalákák mintájára.
Szeretnénk, ha mindenki, aki 1977 és 2007 között táncházat szervezett-alapított, táncot-éneket tanított, muzsikált, táncolt, vagy csak egyszerűen táncházközeli volt, ott lenne Csíkszeredában ezen az ünnepen.

Erdély ma, 2007. szeptember 17.


Kecskeméti Népzenei Találkozó
Kodály után, 100 évvel - a pénteki gálaműsor

A Kodály után, száz évvel címet viselő hagyományőrző gálaműsor egy, a népzenekutatás és a népművészet művelői számára egyaránt kiemelkedően fontos évforduló kapcsán kívánja felhívni a figyelmet az élő zenei- és tánchagyomány mai állapotára. Nemrég volt száz éve ugyanis annak, hogy Kodály Zoltán, majd az ő ösztönzésére Bartók Béla is 1906-ban elkészítették első népzenei fonográffelvételeiket. Az első gyűjtések, majd az első autentikus népzenei hangzóanyagot tartalmazó kiadványok egy, a világon példa nélkül álló folklórdokumentációs mozgalmat indítottak el. A magyar hivatásos népzenekutatók és amatőr népzenegyűjtők százainak munkája eredményeképpen bizton állíthatjuk, hogy mára mi, magyarok tudunk a legtöbbet Európa nemzetei közül a saját népzenei hagyományunkról.

2007. szeptember 17.


Foklórszínház a Fővárosi Művelődési Házban

A folklórszínház az idén is várja az autentikus néptánc iránt érdeklődő hazai és külföldi vendégeket színes, látványos színházi előadásaira.
Bihari Együttes: 2007. szeptember 20.
Százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes: 2007. október 8.

Fővárosi Művelődési Ház (FMH), 2007. szeptember 16.


INDUL A MUZSIKÁS GYERMEKTÁNCHÁZ A FŐVÁROSI MŰVELŐDÉSI HÁZBAN

Magyar néptáncok, népdalok, mondókák tanítása minden héten kedden 17.00 - 18.30-ig. AZ ÉVAD ELSŐ TÁNCHÁZA: 2007. SZEPTEMBER 18. Közreműködik a Kossuth- és Bartók-díjas Muzsikás Együttes. Táncházvezetők: Bakonyi Ernő és Kovács Zsuzsanna. A táncház ideje alatt kézműves-foglalkozással várjuk a gyerekeket, ahol kis vendégeink népi játékokat készíthetnek.

Fővárosi Művelődési Ház (FMH), 2007. szeptember 16.


Magyarok a Temze Fesztiválon

A brit főváros egyik legnagyobb utcai kirakodóvásárán magyar iparművészekkel és népművészekkel is találkozhatnak a nézelődők szombaton és vasárnap rendezendő Temze Fesztiválon, a Big Ben és a Tower Bridge között. A Mesterségek Ünnepéről jól ismert Marionett Manufaktúra bábokat, sípokat és papírjátékokat, Árvai Anikó és Vetró Mihály nemezből, csontból és fából kínál népművészeti tárgyakat árusít majd a londoni Magyar Kulturális Központ és a Magyar Turisztikai Zrt. londoni képviselete által közösen felállított magyar standon. Mindehhez a Méta együttes szolgáltat magyar népi ritmusokat, aláfestő zene gyanánt.

Stop!, 2007. szeptember 15.


Útkeresés a tánc világában

A már másfél évtizede táncszínházat (is) művelő Háromszék Új csapattal indít a Hargita együttes és az Udvarhely táncműhely, a Nemzeti Színházban lép fel a Háromszék. A már másfél évtizede táncszínházat (is) művelő Háromszék Táncegyüttes után a jóval fiatalabb, 1998-ban alakult Udvarhely Néptáncműhely főként táncjátékok színrevitelére törekszik. A székelyföldi táncegyüttesek közül ma a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tartja legfontosabbnak a hagyományosabb néptáncműsorok létrehozását.

Krónika, 2007. szeptember 15.


Csávási ballada
A Háromszék Táncegyüttes bemutatója

Úttörő előadás készül a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttesnél, amelynek középpontjában a világhírű szászcsávási zenekar muzsikusainak életét bemutató zenészek állnak. Egy olyan zenészdinasztia előtt tiszteleg ezzel az együttes, amely a Kis-Küküllő menti falvak magyar lakodalmaiban, román keresztelőiben, a cigánymulatságokban nemzedékeken keresztül bizonyította tehetségét, de az elmúlt másfél évtized alatt Amerikától Japánig is meghordozta azt a zenét, amit a maiak a híres prímástól, Horvát Mezei Ferenctől — közismert nevén Vén Kráncitól — örököltek és tanultak.

Háromszék, 2007. szeptember 15.


Rajtolhatnak a táncosok
Az FMK-s szezonnyitó a legjobb alkalom a találkozásra

Hivatalosan holnap nyílik meg a 2007–2008-as táncházi évad az Országos Szezonnyitó Táncház hajnalig tartó mulatságával, amelyet szokás szerint a Fővárosi Művelődési Házban tartanak. A délután négy órakor gyermekprogramokkal kezdődő találkozón minden olyan együttes igyekszik ott lenni és muzsikálni, amelyik az év során rendszeresen klubokat tart.

Magyar Nemzet, 2007. szeptember 14.


Székelyudvarhely
Új tagokkal bővül a Néptáncműhely

Személyi összetételét illetően, megújulva vág neki a 2007/2008-as évadnak az Udvarhely Néptáncműhely. A táncegyüttes, akárcsak a Tomcsa Sándor Színház, kénytelen volt nélkülözni néhány régi tagot, azonban számos új taggal bővül az új évadban. Szopos Zita, Oláh Hilda, Pál Levente, Udvari Róbert, Boros Béla, valamint Kocsis Hunor személyében, a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes hat egykori táncosa csatlakozott az udvarhelyi együtteshez. (A Hargita együttes öt zenésszel és tizennégy táncossal kezdi az évadot.) A megújult Néptáncműhelynek így az eddigieknél több, összesen tizenhat táncospárja van. Ugyanakkor Orza Cãlin koreográfus, valamint Demeter Erika énekes is az Udvarhely Néptáncműhely csapatát erősíti.

Hargita Népe, 2007. szeptember 14.


Fesztivál Boldogkőváralján is

Fesztivált és népművészeti vásárt tartanak szombaton első ízben és hagyományteremtő szándékkal a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Boldogkőváralján - tájékoztatott Jezsó Ákos szervező. A település mindent megtesz annak érdekében, hogy bekerüljön a hazai idegenforgalom fősodrába. Néhány héttel ezelőtt várjátékokat rendeztek az ősi boldogkői várban, most pedig népművészeti vásárt tartanak a falu vásárterén.

Stop!, 2007. szeptember 14.


Szalonna és Bandája meghódítják az angol királyi udvart, avagy a magyar népzene vonzereje

Azt hiszem, Pál István Szalonnát - főként a népzene rajongóinak - nem kell bemutatni. A mindig elegánsan, nyakkendőben - de ha nem nyakkendőben, akkor legalább ingben muzsikáló hegedűbűvész-művész (reméljük, ezt nem veszi zokon...) ezúttal sem hagyott alább: topmenedzsert is megszégyenítő ancúgban, a népzene amolyan hivatalos követeként - ámde annál is közvetlenebb és jóízű hangnemben - ült le beszámolni egyedülálló útjáról és másról.

Népzene.hu, 2007. szeptember 14.


Erdélyi prímások és táncházak találkozója

E hónap utolsó hétvégéjén két rangos népzenei és táncházi rendezvény ünnepel kerek évfordulót Csíkszeredában: szeptember 27-én az Erdélyi Prímások Találkozója tizedik, míg 29-én az Erdélyi Táncház harmincadik születésnapja alkalmából találkoznak az adatközlő prímások és táncházzenekarok, így a veteránok, a középgeneráció és a leendő zenészek együtt muzsikálhatnak. A talpalávalóra is lesz, ki ropja a táncot, ugyanis Erdély neves táncházai jelezték már, hogy eljönnek a találkozóra, és mindez idő alatt újabb felvételekkel gazdagodhat a társszervező és házigazda, Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes archívuma, népzenei adattára.

Hargita Népe, 2007. szeptember 14.


Nehéz lépések

Több fővárosi táncház léte kerülhet veszélybe a közeljövőben anyagi okok miatt - az idei szezonnyitó táncházi estén a szakmai beszélgetés témája is a finanszírozás lesz szombat este a Fővárosi Művelődési Házban. - A táncház Budapest sajátos színfoltja, valódi közösségi tér, de mára eljutottunk oda, hogy ha nem találunk valamilyen működőképes finanszírozási modellt, sokan nem tudjuk folytatni - mondja Sándor Ildikó, a Hagyományok Háza munkatársa, a beszélgetés moderátora.

Népszabadság, 2007. szeptember 14.


Prímások a középpontban

A Csávási ballada ősbemutatójával indítja az új évadot kedden a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes. Ezt követően az előadást szerdán Kézdivásárhelyre viszik, de még mielőtt Erdély-szerte bemutatnák, a budapesti Nemzeti Színház színpadára kerül a történet. A táncegyüttes egyik zenészének fejében született meg az ötlet, hogy a „világhírű” szászcsávási zenészek történetét feldolgozzák. A darabban a zenészek különböző helyzetekben mutatkoznak meg: magyar lakodalomban, román keresztelőn, a táncházas világban, sőt a nyugati nagyvilágban.

Új Magyar Szó, 2007. szeptember 14.


HÍRÖS HÉT FESZTIVÁL KECSKEMÉTEN

Az ember, alkotásra, formálásra született,...: mindig valami húzza a népzene adta öröm megélésére, azaz a gyönyörködtetés alkotó természetű felfokozására. (Dr. Kálmán Lajos) Az ízléses, stílusos meghívón, a nagy népzenekutató, eme örökérvényű mondatai invitálták a hírös város lakóit és vendégeit - már 8. alkalommal, - a dalos, táncos rendezvényre. És, hogy hírös, nem poénkodásnak szántam, hiszen annyi bájjal őznek, még ének közben is a környéken, hogy az csak tiszteletet érdemel. Gyönyörű nyelvjárásbeli értékeink alig-alig lelhetők már fel országunkban.

Népzene.hu, 2007. szeptember 13.


Ki-látó tehetségkutató verseny és fesztivál Felhívás
Jelentkezési határidő: 2007. október 31.

A Fonó Budai Zeneház tehetségkutató versenyt ír ki nem hivatásos zenekaroknak azzal a céllal, hogy bemutatkozási lehetőséget adjon alakuló, vagy néhány éve alakult együtteseknek. A verseny célja, hogy a meghívott zenekarok munkája nyilvánosságot kapjon mind a sajtó mind a közönség előtt, ezzel is hozzásegítve őket közönségbázisuk kiépítéséhez, valamint szakmai visszajelzéseket kapjanak egy fesztivál keretein belül.

Fonó Budai Zeneház, 2007. szeptember 13.


Magyar népmese – hagyományos mesemondás
A szövegfolklór tanulása és tanításának módszertana
60 órás akkreditált képzés, közművelődési szakemberek számára

A Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének közművelődési szakemberek számára akkreditált 60 órás képzése (a pedagógusok számára az akkreditáció folyamatban van) a magyar népmese hiteles, stílusos előadásához szükséges elméleti, gyakorlati és módszertani felkészítést, a mesemondáshoz kapcsolódó néprajzi, irodalmi és előadói ismeretek elsajátítását tűzte ki célul.

Hagyományok Háza, 2007. szeptember 13.


Harminc év

Sok-e vagy kevés a harminc év? Nézőpont kérdése. Életkort tekintve nem sok, ugyanis virágkort jelez, még akkor is, ha a nagyon gonoszak azt mondják, hogy a harminc esztendő nem csak autóban, de már fehérnépben is sok. Én az autós felét írom alá, még akkor is, ha a harmincéves hölgyeknek már kezicsókolomot köszönnek a felnőttkorba éppen beért férfiak. Harmincéves az erdélyi táncházmozgalom is. Sok-e vagy kevés? Ugyanaz a helyzet, mint a nőkkel: ebben a korban már érettek és tapasztaltak, de még fiatalok.

Hargita Népe, 2007. szeptember 11.


Hargita néptáncos „fordulatok“

Kilenc tagja mondott fel a napokban a Hargita Állami Székely Népi Együttesnek – mely nemrégiben visszaváltoztatta nevét Nemzeti Székely Együttesre –, a vezetőséggel való összeférhetetlenségre hivatkozva. Ugyanakkor a Hargita megyei munkaügynél feljelentést is tettek. Elbúcsúzott Orza Călin koreográfus, Udvari Róbert tánckarvezető, Prezsmer László zenekarvezető, valamint Ágoston Blanka Szilvia, Szopos Zita, Oláh Hilda, Kocsis Hunor, Pál Levente és Boros Béla táncosok.

Új Magyar Szó, 2007. szeptember 11.


Marosfelfalu
Fiatal táncosok találkozója

A Szászrégen melletti Marosfelfaluban tartottak szombaton néptáncparádét. A várostól északi irányban alig négy kilométerre eső falu magyar közössége, önkormányzata, egyháza és az érdekvédelmi szövetség helyi szervezete fogott össze az EMKE égisze alatt, és az 1991-ben újraindult táncmozgalom 71. Gyöngykoszorú-találkozóját szervezték meg az Árpád-kori templomromjáról és kiváló hagymájáról is híres Maros-parti faluban.

Népújság, 2007. szeptember 10.


Mi lesz veled Almássy?

Két éve a Nyitott Tér Kht. üzemelteti a jövő évben 25. születésnapját ünneplő Almássy Téri Szabadidőközpontot (ASZK), mely most egy faramuci szituáció folytán kikerül a kezéből, ezzel megszűnik Budapest egy kultikus szórakozó- és kulturális helye. Az új tulajdonost egyelőre homály fedi, csak azt tudni, hogy a VII. kerületi önkormányzat az Almássy tér 6. szám alatt álló épületet 780 millió forintos vételáron adta el.

HírExtra, 2007. szeptember 10.


Szárazfák és figurák

Vajon mi lehet az a „szárazfa, ami muzsikát szolgáltat, és milyen táncokat jártak hazánk négy nagy néprajzi tájegységén? Az előbbi kérdésekre adnak kimerítő választ a Hagyományok Háza bérletes előadásai. Az ősztől tavaszig tartó előadásokon a gyerekek nem csak szemlélődve hanem aktív részvétel során ismerkedhetnek népi kultúránkkal.

Kaleidoskop, 2007. szeptember 9.


Megcsonkult a Hargita együttes

Tömegesen mondtak fel a napokban a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesnél. Orza Călin koreográfus, Udvari Róbert tánckarvezető, Kocsis Hunor, Pál Levente, Boros Béla, Szopos Zita, Oláh Hilda, Ágoston Blanka Szilvia táncosok és Prezsmer László zenekarvezető úgy érezte, hogy csak ezzel a gesztussal tudnak tiltakozni az együttesnél uralkodó állapot ellen. Orza Călin elmondta, nem akartak a médiához fordulni, de mivel felmondásuk kapcsán pletykák kezdtek keringeni, úgy érezték, jobb, ha tiszta vizet öntenek a pohárba.

Csíki Hírlap, 2007. szeptember 8.


Viharmosta népzene

Idén augusztus végén huszonegyedik alkalommal rendezték meg a népművészek hagyományos találkozóját. A Budai Vár számos rendezvénye közül talán legszínesebb ez: a Mesterségek Ünnepén nem csak népi kézművesek mutatták be mesterségüket, melyeket egytől egyig ki is próbálhatott a nagyérdemű, de számos táncos- és zenei együttes is bemutatkozott.

Zene.hu, 2007. szeptember 7.


Neuberger Ferenc Verbunkverseny

A mosonmagyaróvári Lajta Néptánc Egyesület, a halászi Babosmajor és Halászi önkormányzata első alkalommal rendezi meg hagyományteremtő szándékkal az országos Neuberger Ferenc-verbunkversenyt szeptember 20–23-án Bertóké-napok címmel Halásziban. Céljuk, hogy emléket állítsanak Neuberger Ferencnek, aki utolsónak őrizte meg a halászi Bertóké verbunkot. Szeretnék az egyik legarchaikusabb verbunkot hazájában feléleszteni, megőrizni és népszerűsíteni, valamint ösztönözni színpadra állítását. A szervezők találkozási lehetőséget akarnak biztosítani olyan emberekkel, akik ezt a hagyományt fiatalon még élték és őrzik ma is.

Kisalföld, 2007. szeptember 7.


Hangversenybeszámoló
A Söndörgő Londonban

Talán az 1965 – ben kezdődött londoni rezidenciám az ok, de sajnos 2007 júliusáig nem hallottam a Söndörgő Együttesről. Viszont az is elképzelhető, hogy tájékozatlanságomat kellő sajtó érdeklődés és sajtó elismerés hiánya okozta. Július 14–én este lépett fel az együttes a londoni Queen Elizabeth Hall koncert teremben, ahol a műsor szünet előtti első felében szerepeltek.

Musicianswho.hu, 2007. szeptember 6.


Rozsnyó
Táncház kicsiknek és nagyoknak

A CSEMADOK Rozsnyói Területi Választmánya és a Búzavirág néptáncegyüttes táncházat szervez 2007. szeptember 8-án. Műsor : 15.00-16.00 Badin Ádám Rozsnyói Meseszínház előadása, 16.00–18.00 Néptáncoktatás – táncház gyermekeknek, 19.00–22.00 Néptáncoktatás – táncház diákoknak és minden érdeklődőnek. A táncházat Oláh Attila, a pozsonyi Ifjú Szivek táncosa vezeti, kísér a salgótarjáni Kincsér zenekar.

eMagyar Portál, 2007. szeptember 6.


Bogdándon vasárnap
Nemzetiségi Folklórfesztivál

Tizenhetedik alkalommal rendezik meg Bogdándon a megye legtekintélyesebb néptánc– és népzeneünnepélyét, a Nemzetiségi Folklórfesztivált. A megyei fellépők mellett ebben az évben is lesznek határon túli fellépők is. Annak idején a megyei néptánccsoportok seregszemléjeként indult, de hamar kinőtte ezeket a kereteket a Bogdándi Nemzetiségi Néptánctalálkozó, az ország több megyéjéből és a határon túlról is rendszeresen fellépnek folklórcsoportok az itteni szabadtéri színpadon.

Szatmári Magyar Hírlap, 2007. szeptember 6.


Bordalban az igazság
Törköly Zenekar nyerte a hévízi Országos Bordalversenyt

Bár városunk nem számít a jelentős bortermelő vidékek közé,
úgy tetszik, bordalokban mégis „nagyhatalommá” vált. Ezt bizonyítja, hogy a debreceni Törköly Zenekar nemrégiben megnyerte a Hévízi Országos Bordalversenyt.

Debrecen On-line, 2007. szeptember 5.


Papp Sándort választás elé állította a minisztérium, vagy távozik, vagy leváltják
Az MKP nem kíván beleszólni, ki legyen az Ifjú Szivek igazgatója

Pozsony. Papp Sándor tegnap lapunknak megerősítette, beadta felmondását, és szeptember 30-ával távozik az Ifjú Szivek igazgatói posztjáról. Visszavonta valamennyi táncos felmondását, az együttes jövőjével kapcsolatban nem nyilatkozott, mondván, az már a táncosokon és a következő vezetésen múlik. Elmondta, a szűk egy hónap alatt még kitölti felmondási idejét, illetve szabadságon is lesz.

Új Szó, 2007. szeptember 4.


Magyar népzenei táncház a Métával
Fonó Budai Zeneház

Az új évadnak kisebb-nagyobb változtatásokkal indulunk neki. Ezek közé tartozik, hogy a magyarországi és erdélyi tájegységek táncait bemutató szerdai táncházakra ezentúl havonta két alkalommal egy-egy táncegyüttesből táncosokat hívunk, akik a 18 órai tánctanítástól kezdve végigkísérik, segítik a táncház résztvevőit

Erikanet.hu, 2007. szeptember 4.


A Técsői Banda a nyíregyházi a Happy Art Fesztiválon

Augusztus 31. és szeptember 8. között Nyíregyházán zajlik Európa legnagyobb kulturális fesztiválja, ahol számtalan program várja az érdeklődőket. Vasárnap többek között a hagyományos máramarosi ruszin zenét játszó Técsői Banda, a Tisza felső szakaszán fekvő hajdani koronaváros, Técső és környékének legismertebb zenekara szórakoztatta Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fővárosának lakosait és vendégeit. A familiáris zenekar, a Csernavec család tagjaiból áll. A vidék zenei hagyományait elődeiktől tanulták. Rendkívül változatos repertoárjukban környékbeli román, cigány, zsidó, orosz és magyar dallamok is szerepelnek.

Kárpátinfo, 2007. szeptember 4.


Aki hallja, adja át!
Az erdélyi táncház 30 éves születésnapja

Az erdélyi táncház 30 éves születésnapját ünnepeljük, szeptember 29-én Csíkszeredában. Mindazokat várjuk a találkozóra, akik 30 év során Erdélyben táncházat szerveztek, táncoltak, muzsikáltak vagy csupán táncházközeliek voltak. Igyekeztünk mindenkit megkeresni - eddig közel 2000 táncházast - de sokuknak nem tudjuk az elérhetőségeit. Ezért mindannyiatokat arra kérünk, értesítsétek táncházas ismerőseiteket - barátaitokat, bárhol élnek is a nagyvilágban.

Romániai Magyar Néptánc Egyesület, 2007. szeptember 4.


Szakadékba zuhant egy busz Szlovákiában

Negyven utassal a szakadékba zuhant egy autóbusz Szlovákiában vasárnap este. A balesetnek 4 halottja és 34 sérültje van. A busz fiatalokból és gyerekekből álló táncegyüttest szállított haza egy népzenei fesztiválról egy Zólyomhoz közeli faluba.

2007. szeptember 3.


Az Ifjú Szivek igazgatója visszavonta az általa elbocsátott táncosok felmondását
Novák Ferenc lehetne Papp utóda?

Pozsony/Budapest. Papp Sándor, az Ifjú Szivek távozó igazgatója pénteken visszavonta az általa júniusban elbocsátott táncosok felmondását, és megbízta Karaba Margit gazdasági vezetőt az együttes irányításával. A Papp által elbocsátott táncosok mindegyike elfogadta a visszahívást, mert bíznak benne, hogy az igazgató szeptember 30-ai távozásával újra folytatni tudják a munkát. Hégli Dusán, egykori művészeti vezető – akit eddig nem vettek vissza – már a következő igazgató személyét keresi. „Ha Papp Sándor valóban távozik, akkor pályázatot kell kiírni a megüresedett posztra. Olyan embert kell találni, akinek a szakmai múltja garancia arra, hogy az Ifjú Szivek újra magára talál, betölti azt a küldetését, ami nyolc hónappal ezelőtt megszakadt, és akinek pozitív kisugárzása az egész szlovákiai magyar néptáncmozgalomra gerjesztőleg hat” – nyilatkozta lapunknak Hégli Dusán.

Új Szó, 2007. szeptember 3.


Néptáncosok figyelmébe!

A Honvéd Táncszínház és a volt Budapest Táncegyüttes felvételt hirdet férfi és női néptáncosok részére. A felvételi ideje: 2007. szeptember 5. (szerda) 14 óra. A felvételi helye: Nemzeti Táncszínház (Budapest, 1014 Szinház út 1-3.)

Folklista, 2007. szeptember 2.


Hagyományainkat, örökségünket ápolták

A kenyérsütéstől a szövésen és hímzésen át a kapudíszítés hagyományáig terjedő tevékenységek során kovácsolódtak ismét egy csapattá a lázárfalvi és magyarországi gyermekek és felnőttek. A második alkalommal megrendezett Családi Hagyományőrző Hét elnevezésű, tegnap befejeződött táborból nem hiányzott a dal és muzsikaszó sem Budai Ilona népdalénekesnek és az újonnan alakult citeraegyüttesnek köszönhetően.

Hargita Népe, 2007. szeptember 1.


Ifjú Szivek: Véget ért a Papp-fiction?

A helyzet tarthatatlanságát látva benyújtotta felmondását Papp Sándor, az Ifjú Szivek táncegyüttes igazgatója, aki mindössze 8 hónapja próbálja vezetni az együttest, nem sok sikerrel. Papp Sándort az együttes tiltakozása ellenére ültette a minisztérium a csoport élére, miután Grendel Ágota, az előző igazgató távozott posztjáról.

Bumm.sk, 2007. szeptember 1.