Folkrádió

Tallózó

Ötvenéves a Maros Művészegyüttes

A jövő hét végén filmszemle, ezen a héten táncfesztivál. Vagy találkozó. Évfordulót ünneplő, egész hétvégés táncsorozat, amely péntek délután 5 órakor veszi kezdetét. Az ok: ötven éve kezdte tevékenységét a Maros Művészegyüttes, az egykoron Állami Székely Népi Együttesként is híressé vált intézmény, az alapításról most ünnepséggel emlékezik meg a hálás táncos utókor. Pénteken köszöntő beszédekkel indul a program, majd a Maros Művészegyüttes magyar és román tagozatának ünnepi műsorát láthatja a mélyen tisztelt, ezt oklevelek kiosztása követi.

Népújság, 2007. október 31.


Csávási ballada

November 4–6. között megyénkben turnézik a Háromszék Táncegyüttes Csávási ballada című műsorával. November 4-én, vasárnap 17 órától Dicsőszentmárton művelődési házában, 5-én, hétfőn 13 órától és 19 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermében, kedden, 6-án pedig a segesvári művelődési házban tapsolhat a közönség a sepsiszentgyörgyi együttes új műsorának.

Népújság, 2007. október 31.


Könyv a táncházmozgalom hőskoráról

Az 1968-as különös év volt. Európa-szerte megmozdultak a fiatalok. A franciák, a németek, a lengyelek, a csehek és szlovákok az utcára mentek, tiltakoztak. Itthon és ezzel egy időben Székelyföldön az egyetemisták a gyökereiket kezdték kutatni. A könnyűzenében megjelentek a népdalok motívumai (Koncz Zsuzsa, Szörényi Levente), de divat lett a parasztos inggallér és a hímzett blúz is. A hatalom tétovázott. Nem tudta hová tenni a fiatalok hirtelen támadt érdeklődését a népies motívumok iránt. Az 1968-as Ki mit tud? egyik középdöntőjében a magyar népdalokat éneklő Vas megyei kislány alulmaradt egy Puccini-áriát éneklő versenyzővel szemben.

Magyar Hírlap, 2007. október 31.


Pályázat az Újévköszöntő 2008. című néptáncantológián való részvételre
A pályázat postára adásának határideje: 2007. november 20.

A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség pályázatot hirdet az Újévköszöntő 2008. c. néptáncantológián való részvételre.
A pályázat célja: hogy a hagyományőrző mozgalom legértékesebb színpadi műveit és legjobb együtteseit bemutassa az ország szakmai közvéleményének és a budapesti közönségnek.

Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, 2007. október 31.


Legendák Legényese
50. születésnapján Berecz Andrást ünnepelték a MüPában

Telt ház előtt ünnepelte 50. születésnapját Berecz András a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, ahol a népdalénekes-mesemondó átvehette az Árpád fejedelem emlékdíjat is. A koncert gerincét a most megjelent Legényes című lemez anyaga alkotta, de néhány nóta erejéig szerteágazó munkásságának egy másik fontos szereplője, a furulyás Juhász Zoltán is színpadra lépett.

Magyar Nemzet, 2007. október 30.


Megjelent a Parno Graszt harmadik lemeze
Menni, menni, muszáj menni...

Megjelent az autentikus cigány népzenét játszó Parno Graszt szabolcsi együttes legújabb, harmadik lemeze Ez a világ nekem való címmel. A több generációból álló családi együttes az album dalait november 15-én nagyszabású koncert keretében mutatják be az A38-as állóhajón.

Népszava, 2007. október 30.


Táncalkalmak hétköznapokra

Három év után újra heti rendszerességgel tartanak táncházat Kolozsváron: ma avatják fel a Kallós Zoltán Alapítvány új termét, ahol a táncalkalmak mellett kézműves-foglalkozások is várják majd az érdeklődőket. Bejáratott helyeken és állandósult csapattal kezdődött el az új táncházas „évad” Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön. Szatmárnémetiben viszont abbamaradt a tavalyi kezdeményezés: akkor megpróbálták rendszeresíteni a táncházat, és zenészeket is igyekeztek toborozni. A szervezők anyagi gondok miatt mondtak le az őszi évadkezdésről, terveik szerint januártól újra megnyílhat a szatmárnémeti táncház. Gyergyószentmiklóson vendéglőből művelődési házba költözött a néptánc kedvelőinek találkahelye.

Krónika, 2007. október 30.


Akiket nem lehet koreografálni
Elsőként mérlegelni kell, kinek mi a jó · Előadás az erdélyi táncházmozgalomról a Sebő-klubban

Erdélyben a táncházmozgalom elsődleges célja az volt, hogy a falvakban megmaradjon a népzene- és néptánckincs; későbbi gondolat, hogy városi táncházak is elkezdjék működésüket – hangsúlyozta Pávai István népzenekutató, aki a napokban a Sebő-klub vendégeként a Ceausescu-rezsim nyomásáról, a kigyomlált magyar helységnevekről és a revüstílusról is beszélt. Kérdésünkre hozzászólt az erdélyi néptáncmozgalmat érintő, nemrégiben kipattant besúgóügyhöz.

Magyar Nemzet, 2007. október 29.


Meghalt Vargyas Lajos

Meghalt Vargyas Lajos. Tudományos munkássága vitathatatlan értékű emlékművet alkot számára önmagában is. De emberségéről, a népzene ügye iránti szenvedélyes elkötelezettségéről azok a személyes emlékek tanúskodnak, melyeket hálás szívvel idézek fel. azokból az időkből, amikor fellépésünk (Halmos Bélával) enyhén szólva is szakmai és egyéb vitákat váltott ki és bizony rászorultunk arra a védelemre, baráti támogatásra, amit Tőle kaptunk.

Sebő együttes honlapja, 2007. október 29.


Jagamas János népzenetudósra emlékeztek

A tíz éve elhunyt Széchenyi-díjas Jagamas János népzenetudósra emlékeztek volt tanítványai és tisztelői szombaton az Apáczai-líceum dísztermében. A rendezvény nyitószámaként a házigazda tanintézet kórusa (karnagy Szabadi Ildikó) énekelt néhány Jagamas-kórusművet, majd megtekintették a tudósról készült kisfilmet, amelyet Xantus Gábor és Simonffy Katalin készített egykoron, s amelyben László V. Ferenc zenetudós, zeneakadémiai tanár beszélgetett el Jagamassal. Illetve meghallgatták azt a hangszalagfelvételt, amelyen Almási István népzenetudós kérdezgette kollégáját.

Szabadság, 2007. október 29.


Felvonulás és csűrdöngölő

Közel kétszáz fiatal ropta a táncot a csíkszeredai Városi Művelődési Házban a péntek esti népviseletes felvonulást követően. A kulturális rendezvényeket felkaroló, Európa-szerte ismert Fehér Éjszakák rendezvény Csíkszeredában a Hargita Megyei Ifjúsági Igazgatóság és az András Alapítvány szervezésében, valamint a program szakmai irányítását és a házigazda szerepet vállalt Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes közreműködésével valósult meg.

Hargita Népe, 2007. október 29.


„Ó, Szent István, dicsértessél!

A 15 éve elhunyt Domokos Pál Péterért imádkoztak a pusztinai magyarok, a Szent István gyermekei hagyományőrző csoport tagjai pénteken a gyergyószentmiklósi római katolikus templomban A szentmise után Nyisztor Tinka a csángó konyha ünnepi ételei ismertetése mellett valóságos gasztronómiai előadást tartott. A vendégek nemcsak kitűnő galuskával, otthoni kenyérrel, kaláccsal és borral kínálták vendéglátóikat, de utána ízelítőt adtak Ségerc Feri és a Fabatka, valamint Teodor Bogdan prímás közreműködésével a pusztinai csángó táncokból is. A pusztinai asszonyokkal együtt táncolt öreg és fiatal. A Háromszék együttes zenészei és Molnár Szabolcs prímás az évadnyitó táncházban húzta a talpalávalót, ahol Bajkó László, a Háromszék együttes táncosa mutatta a tánclépéseket.

Hargita Népe, 2007. október 29.


Végső búcsú Vargyas Lajostól

Tudóstársai, tanítványai, hozzátartozói és tisztelői vettek végső búcsút hétfőn Vargyas Lajostól. A Széchenyi-díjas néprajztudós, népzenekutató hamvasztás utáni búcsúztatását a Rákoskeresztúri új köztemető szóróparcellájában tartották Budapesten.

Magyar Nemzet Online, 2007. október 29.


Csűrdöngölős fehér éjszaka

Öt éve kezdődött Pá­rizs­ban: legyen egy éjszaka, amikor megmozdul a művészeteket szerető társadalom a sokszínűség, a sokféleség, az értékek felmutatása jegyében. A Hargita Megyei Ifjúsági Igazgatóság csíkszeredai rendezvénye ennek a gondolatnak volt a visszhangja. Amikor az Országos Ifjúsági Hatóság felhívást tett közzé a Fehér Éjszaka megszervezésére, akkor az értékcsere, az értékmegőrzés és azok megmutatása ötlött fel bennünk – mondta Csedő Zsófia megyei ifjúsági igazgató. Szakmai segítséget a Hargita Nemzeti Székely Népi Együt­testől kértek, akik készséggel vállalták a házigazda szerepét, és kissé kibővítve a hagyományos gyermeknéptánc-fesztivál, a Csűrdöngölő keretét, ifjúsági csoportokat láttak vendégül Csíkszeredában. Így lett fehér éjszakává a 10. Csűrdöngölő fesztivál – mondta András Mihály, az együttes igazgatója.

Csíki Hírlap, 2007. október 29.


Haldokló Hagyományok Háza

Sebő Ferenc népzenészt, a Hagyományok Háza kiadványokért felelős szakmai igazgatóját a táncházmozgalom és a hagyományok átmentésének helyzetéről kérdeztük. – Két új kiadvány jelent meg október végén a Hagyományok Háza gondozásában. A táncház sajtója című könyv és a hozzá tartozó CD az 1968-tól 1992-ig tartó időszak újságcikkeiből, levelekből, vitairatokból nyújt válogatást. A táncház hőskorát bemutató DVD korabeli néma mozgóképek és szuper 8-as filmfelvevővel megörökített pillanatok digitalizált változatában idézi fel a Revival mozgalom három évtizedes múltját.

Magyar Hírlap, 2007. október 28.


A közönség előtt ünnepli ötvenedik születésnapját Berecz András.

Berecz András népmesegyűjtő, folklórkutató és előadóművész október 28-án, vasárnap a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében ünnepli közönségével ötvenedik születésnapját. Műsorában mezőségi, gyimesi, kalotaszegi, somogyi népdalok mellett a tánc és a mese is fontos szerepet kap.

Duna TV, 2007. október 28.


Jandó és a Muzsikás Allegro Barbarója

Allegro Barbaro – Bartók zongoramuzsikája és a népzene címmel ad koncertet a Muzsikás együttes és Jandó Jenő Kossuth-díjas zongoraművész ma este hét órakor a Millenárison. A hangversenyen az autentikus magyar népi muzsika mellett Bartók zongoraművei szólalnak meg, s egymáshoz kapcsolódva adnak képet a hagyományokról és a belőlük táplálkozó mai zenei világról. Különlegesnek ígérkezik Az éjszaka zenéje után megszólaló gyimesi halottkísérő dallam, majd az ebből kibontakozó, szinte az extázisig fokozódó tánczene, és végül az ehhez kapcsolódó Allegro Barbaro zongoradarab.

Magyar Nemzet, 2007. október 27.


Átadható-e a lélekben megsüketült embernek a saját hangja?
Interjú Berecz Andrással

Berecz András még azokkal is képes elhitetni, hogy a magyar kultúra, az évszázados-évezredes népi hagyomány nem fénye vesztett limlom, nem poros és múzeumszagú, hanem örök érvényű, ha tetszik, modern, akik előítélettel állnak hozzá. A XXI. század fiataljainak is tud újat és hasznosat mondani. Tréfáival mindenkit megszólít, s ha már övé a figyelem, megláttatja a hallgatósággal a dalokban, mesékben rejlő üzenetet. Mint egy próféta, akinek küldetése van. Ötvenévesen visszatekint, és pályája első, legendás korszakát idézi fel, a vonós táncházi muzsikát.

Magyar Nemzet, 2007. október 27.


Tamburások sikere Újvidéken - Pécsre került a mester-tambura

Hetedik alkalommal rendezték meg Újvidéken Janika Balaz roma származású vajdasági tambura-virtuóz emlékére a versenyfesztivált. A rendezvény rövid fennállása alatt Európa egyik legelismertebb tambura-zenei eseményévé nőtte ki magát. A megmérettetésen a pécsi Vizin zenekar harmadik helyezést ért el. Az idei fesztiválon hét zenekar versenyzett Szerbiából, Montenegróból, Horvátországból, Makedóniából és Magyarországról. Hazánkat a szentendrei Söndörgő és a pécsi Vizin zenekar képviselte. A fesztiválra jelentkező együttesek a beküldött hangfelvételek és ismertetők alapján válogatáson estek át.

Pécsi Napilap, 2007. október 25.


Együtt sokszínűen
Vendégségben a Muravidéken - Égtájak Művészeti Találkozó

A határon túli művészeti élet eddigi legnagyobb szabású magyarországi bemutatkozását, a Biennálét követően az Égtájak Iroda a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézettel közösen október 25-e és 27-e között szervezi meg az idei év utolsó Égtájak Művészeti Találkozóját.

Magyar Szó, 2007. október 25.


ALMÁSI ISTVÁN
Jagamas János emlékezete

Az erdélyi és a moldvai magyar népzene kutatásának a második világháború utáni évtizedekben tapasztalt erőteljes föllendülését jelentős mértékben az a körülmény határozta meg, hogy az – ideiglenesen kedvező nemzetiségpolitikai intézkedések során – 1949-ben létesített Kolozsvári Folklórintézetbe Kodály Zoltán egyik tanítványát, Jagamas Jánost meghívták tudományos főmunkatársnak.

Szabadság, 2007. október 24.


Néptánc Oskola
Megjelent a Mezőgazda Kiadó legújabb kötete

Tartalmazza mindazokat az ismereteket, amelyek az alapfokú művészeti vizsga követelményeinek megfelelnek. A témakörök meghatározása a Művelődési és Közoktatási Minisztérium által kiadott, Az Alapfokú Művészetoktatás Követelményei és Tantervi Programja című kiadvány alapján történt.

Vajdasági Magyar Folklórközpont, 2007. október 24.


Magyar népdalok és tánczene Moldvából - Budapesten a Kalagor zenekar!

2007. november 9-én 19.00 órától - Budapesten egyedüli helyszínként - a Hagyományok Házában ad lemezbemutató koncertet a sepsiszentgyörgyi Kalagor zenekar. A három tagú (Érsek Csaba Sándor, Kelemen István, Csibi Szabolcs) együttesnek a sepsiszentgyörgyi Tempo kiadó gondozásában idén jelent meg első lemeze Hová mensz...? Magyar népdalok és tánczene Moldvából címmel.

Hagyományok Háza, 2007. október 24.


Az erdélyi táncházak – A Sebő-együttes klubja

Az erdélyi táncház most volt 30 éves, szeptember végén ünnepelték Csíkszeredában. Erről a harminc évről tart egy kis előadást Pávai István népzenekutató. Aki maga is zenész, a Barozda együttessel ők indították el a revival táncházat Erdélyben. Ha az erdélyi és a budapesti táncházak indulását összehasonlítjuk, találunk egy érdekességet: Pávai és Simó József profi, a kolozsvári Zeneakadémia elvégzése után (1976) vágnak bele a táncházba, míg 1972-ben Sebő és Halmos amatőr, ők csak később egészítik ki gyakorlati tudásukat iskolai papírokkal. Pávai a rendszerváltás után jön át Magyarországra és fut be tudományos karriert: Néprajzi Múzeum, MTA Zenetudományi Intézet, Hagyományok Háza.

Sebő együttes honlapja, 2007. október 22.


Sinka Ének
Berecz András 50 éves születésnapi koncertje

Hej, azt a betyár mindenit ennek a kacskaringós, dúló-fúló, tíz fillérér’ szemen szúró, nagyhangú, dölyfös világnak! – fakadtam volna ki fennhangon, de tudtam, hogy nem érdemes. Meg aztán a második, harmadik gondolat elnyomta felindultságomat: hogy így kelljen szárba szöknie a tehetség magjának! – sopánkodtam csendesen…

Művészetek Palotája, 2007. október 22.


Újra ropja az Ifjú Szivek

Tíz hónap kényszerszünet után Tornalján, a Hagyományok Napján lépett fel először a művészegyüttes, és telt ház előtt nagy sikert aratott, vastapssal fogadták. A tornaljai Hagyományok Napján a csoport Felföldi levelek című műsora rövidített változatát hozta el a város polgármestere, Dubovský László meghívására.

Új Szó, 2007. október 21.


Felhívás a XVII. Nemzetközi Betlehemes Találkozóra
Jelentkezési határidő: 2007. november 10.

A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, a Debreceni Csokonai Színház és a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Háza közösen megrendezi a XVII. Nemzetközi Betlehemes Találkozót, mely már hagyományosan a hazai, határon túli magyar és nemzetiségi együttesek téli ünnepköri játékainak rangos szemléje. Hagyományőrző felnőtt és gyermek, báb-, színházi és egyházi csoportok jelentkezését várjuk, akik a népi hagyományok alapján dolgoznak.

2007. október 20.


A táncháztól az óceánig

Hogyan termékenyítették meg a Kárpát-medencei – s ezen belül elsősorban a magyar – népzenét azok a kulturális, etnikai és szociológiai hatások, amelyek az elmúlt három és fél évtizedben érték? Erre a korántsem egyszerű kérdésre igyekszik hiteles választ találni az a négylemezes album, amely Vetettem gyöngyöt – Világzene Magyarországon 1972–2006 címmel jelent meg a közelmúltban s amelynek szerkesztője egy saját kiadót is vezető aktív muzsikus (Kiss Ferenc), valamint egy koncertszervezéssel is foglalkozó szakíró (Marton László Távolodó). Az alcímben szereplő világzene kifejezés persze idézőjelben értendő, hiszen a hetvenes-nyolcvanas években ez a fogalom még nem is létezett.

Népszava, 2007. október 20.


Táncról táncra

Táncról táncra címmel hirdetett bérletet a Magyar Állami Népi Együttes, amelyre a második előadástól kedvezményes áron válthatunk jegyet. A sorozat az elmúlt évek legsikeresebb és legnépszerűbb előadásait tűzi műsorra: decemberben Az örök Kalotaszeget, februárban a Verbunkost, áprilisban pedig a Pannon freskót nézhetjük meg a Hagyományok Háza színháztermében.

Magyar Nemzet, 2007. október 18.


Széki táncrend, táncház

Ma, október 18-án 19 órától 21 óráig az Udvarhely Néptánc­műhely próbatermében széki táncrendet tanítanak, 21 órától 21.30-ig énektanítás lesz, ezt követően 24 óráig táncházba hívják az érdeklődőket. Muzsikál a csíkszeredai Kedves zenekar.

Udvarhelyi Híradó, 2007. október 18.


Heltai Táncház Kolozsváron

Kolozsváron a Heltai Alapítvány és a Szarkaláb Néptáncegyüttes szervezésében 2007. október 23.-án, kedden, 21.00 órától hajnalig tart a Heltai Táncház. Közreműködik a szamosújvári Sóvirág Zenekar és a türei-mérai Csűrös banda. Helyszín: a Heltai Alapítvány székhelye (Clinicilor/Mikó u. 18). A táncház alatt élő népzene lesz a Heltai folk-kocsmában.

Paprika Rádió, 2007. október 18.


Mulasson a táncházban Sebő Ferivel!

Október 25-én a táncház kedvelői gyűlnek össze a Benczúr Házban. Este 7 órától Pávai István népzenekutató tart előadást az erdélyi táncházakról. Ezt követően Sebő Ferenc mesél a táncházmozgalomról, majd a Hagyományok Háza két új kiadványát - az általa szerkesztett Táncház sajtója című könyvet és a Koltay Gergellyel közösen forgatott A táncház hőskora című DVD-t mutatja be. Az este végén a Sebő együttes ad koncertet, közreműködik Halmos Béla és Nagy Albert.

ma.hu, 2007. október 18.


XVIII. Kárpátaljai Magyar folklórfesztivál

Több mint harminc néptáncegyüttesnek, szólóénekesnek és népzenésznek
tapsolhatott a szép számban összegyűlt közönség. Azt hiszem, senki
sem bánta meg, aki végigtapsolta a több mint háromórás műsort.

Kárpátinfo, 2007. október 17.


Koncertezik a Gömbszörp zenekar

z eredeti magyar népzenét játszó Gömbszörp zenekar lép fel ma a Dominikánus Házban este hét órakor a Hagyománytár népzenei sorozaton. A koncerten az együttes a már megjelent cd-anyagából ad válogatást, kiegészítve néhány azóta készült összeállítással. A Gömbszörp zenekar viszonylag új az eredeti, magyar népzenét játszó együttesek között. Tagjai azonban régi motorosok: a Méta, a Galga, a Fix-Stimm zenekarok, a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes zenészei, akik egy külföldi turné során találtak egymásra, s azóta is folytatják az örömzenét.

Pécsi Napilap, 2007. október 17.


Modern néptánc fesztivál és verseny

2008-ban Euro-Néptánc Grand-Prix néven modern néptánc fesztivált és versenyt rendez a Hagyományok Háza és a Dr. Média Kft. A rendezvény célja a néptánc átörökítése a fiatal generációk számára. Első lépésként pályázatot hirdetnek hagyományos népzene modern átiratának elkészítésére.

Fidelio, 2007. október 17.


A magyar zene- és táncművészet díjazottjai

A szakma nagy öregjei közül tizenegyen kapták meg A magyar zene- és táncművészet kiemelkedő előadóművésze címet kedden Budapesten; a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete által első alkalommal odaítélt elismerő cím mellé nyugdíjkiegészítő járadékot is kapnak a díjazottak.

Kultúra.hu, 2007. október 16.


Székelyudvarhely
Tánctanítás, táncház

Minden csütörtökön 19 órától Jobb Levente oktató kezdeményezésére táncházat tartanak az Udvarhely Néptáncműhely próbatermében. Különféle táncrendeket tanulhatnak az érdeklődők az órák alatt, amelyeken állandóan egy zenekar muzsikál. Tánctanítás 19–21 óra között, 21–24 óra között pedig szabadtánc.

Udvarhelyi Híradó, 2007. október 16.


50 éves, pénteki táncforduló

Zsúfolásig telt a terem, ültek a lépcsőkön, álltak azok mentén. Jobbára idősebbek, de fiatalok is szép számmal. Akik egykor – ötven évvel ezelőtt – még gyermekek voltak. És toboroztattak: az éppen alakuló táncos- énekes-zenész csapatba, a később igen híressé vált Székely Népi Gyermekegyüttesbe. Az alapítás évfordulóját pénteken ünnepelte az együttes egykori és mai tagsága, közönsége. A világon szétszéledtek közül számosan hazatértek, majd kevéssel 6 óra után megkezdődött a Pro XXI Alapítvány, a Maros Művészegyüttes és a Maros Megyei Tanács által szervezett találkozó műsora.

Népújság, 2007. október 16.


Megjelent a Határon túli magyarok zenéje CD
Jótékonysági koncertek: 8 koncert - 8 ország - 1 nemzet

A kiadványon a Bástya Citerazenekar, Agócs Gergely, a Kerekes együttes, a Tímár testvérek, Demeter Erika, a Vujicsics, a Söndörgő együttes, Bakos Árpád, Pálfi Ervin, Pál Lajos és zenekara, a Kormorán, Dongó, Ivánovics Tünde, Rozsdamaró és a Misztrál együttes zenél. A Határon Túli Magyarok Zenéje koncerteket azért indította el 2001-ben a Stereo Kft., mert úgy gondolták, hogy a határon túli magyar zenészeket és zenéjüket nagyon kevéssé ismerik. Ezért meghívták őket, hogy együtt zenéljenek az anyaországi muzsikusokkal.

Periferic Records, 2007. október 16.


Tánctanfolyam és siker a Fonóban

Khamoro cigány tánctanfolyam indul a Fonó Budai Zeneházban Farkas Zsolt vezetésével. További hír a Fonó háza tájáról, hogy a Csík zenekar Senki nem ért semmit című lemeze néhány nappal ezelőtt Aranylemez lett. A Khamoro tanfolyamára a cigány zene és tánc iránt érdeklődőket váráják. A résztvevők nyolc alkalom alatt kezdő szinten megtanulhatják a szatmári cigányos csárdás, erdélyi csingerálás, szatmári cigány botoló alaplépéseit. A tanítást élő zene kíséri. A tanfolyam résztvevői két alaklommal ingyenesen részt vehetnek a Khamoro cigány táncházán.

Fidelio, 2007. október 15.


Elhunyt Vargyas Lajos

Amikor Vargyas Lajosra gondolok, mint minden egykori zeneakadémistának, nekem is elsőként a Kodály–Vargyasként emlegetett híres tankönyv jut az eszembe. A magyar népzene Vargyas Lajos által szerkesztett, hatalmas és kimeríthetetlennek tűnő példatárával, amely időről időre megjelent a vizsgák anyagai között, az akadémiai felvételitől egészen az államvizsgáig. Én azonban abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy nem a kötelező órák és a vizsgák hangulatával kapcsoltam össze ezt az igazán alapos és vaskos kötetet, hiszen nekem már egész kicsi koromban a kezembe került, akkor, amikor éppen csak megtanultam kottát olvasni. Így aztán nálam a népzene szeretetével forrott egybe a tanulmányozása.

Magyar Nemzet, 2007. október 15.


Betelt élet

Elhunyt Vargyas Lajos néprajztudós, az MTA népzenekutató csoportjának volt igazgatója, a néprajztudományok kandidátusa, a néprajztudományok és a zenetudományok doktora, a szlovákiai Áj falu díszpolgára, akinek életművét egyebek közt Széchenyi-, Erkel-, Magyar Örökség és Prima Primissima Díjjal ismerték el. 94 éves volt.

Népszabadság, 2007. október 15.


Tündérkert
Erdélyi és moldvai zenekarok találkozója a fővárosban

Moldvai csángó népzenét játszó magyarországi zenekarok muzsikája, táncház, néprajzi előadások, filmvetítések és kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket október 19. és 28. között Budapesten a Tündérkertben, a XII. kerületi Művelődési Központban. Az egykori MOM művelődési házban immár második alkalommal megrendezendő Tündérkert programjai október 19-én a 10 éves Misztrál együttes születésnapi koncertjével indulnak, s a rákövetkező hétvégén, október 26-án a Zurgó együttes táncházával és Kása Béla fotóművész Moldván végigkalauzoló kiállításával folytatódnak.

Népszava, 2007. október 15.


Hagyományok Háza - nem csak hagyományosan

Mindenki hallott már a Hagyományok Házáról. Még az is, aki nem különösebben rajong a néphagyományokért. De miért is kell, hogy legyen a hagyományoknak egy háza? Egyáltalán, mi és ki is lakhat benne? Valami nagyon régi, nagyon őskövület? Vagy él, virul és várja látogatóit?

Népművész.hu, 2007. október 15.


Ötvenéves az ELTE Néptáncegyüttes

Fennállásának 50. évfordulóját ünnepli idén az ELTE Néptáncegyüttes. A jubileum kapcsán nagyszabású műsor készül október 13-án 18.30-tól a Pataky Művelődési Házban. Az előadáson részt vesznek az együttes egykori és jelenlegi tagjai, hiszen a műsor célja éppen az, hogy valamennyi táncos generáció - akár a színpadról, akár a nézőtérről - részese lehessen az ünnepnek.

Edupress.hu, 2007. október 13.


Egy gyermekegyüttes fél évszázada

Megalakulásának fél évszázados évfordulóját ünnepli pénteken 18.30 órától a hajdani marosvásárhelyi Székely Népi Gyermekegyüttes, a Maros Művészegyüttes kövesdombi termében. Az 1957-ben alakult csoport tíz évig a felnőttegyüttes mellett működött. Alapítói eleinte a népi együttes utánpótláscsoportjaként működtették, azonban az akkori hatalom az együttest az egykori Pionír Házhoz csatolta. Ez lett az együttes veszte – vélik a hajdani táncosok, énekesek, akik közül még így is szép számban kerültek ki hivatásos művészek.

Krónika, 2007. október 13.


Elhunyt Vargyas Lajos népzenekutató

A néprajztudós, aki október 11-én hunyt el, a Magyar Tudományos Akadémia Népzenekutató Csoportjának igazgatója, az MTA Zenetudományi Intézetének tudományos tanácsadója volt, Széchenyi-, Erkel-, Magyar Örökség- és Prima Primissima-díjat és Áj falu díszpolgára címet kapott. Vargyas Lajos 1941-ben doktorált a ma Szlovákiában lévő Áj falu zenei élete című munkájával, majd a Budapesti Egyetem Néprajz Tanszékén, a Budapesti Egyetemi Könyvtárban, a Néprajzi Múzeum Népzenei Osztályán, az MTA Népzenekutató Csoportjában és az MTA Zenetudományi Intézetében dolgozott. A magyar vers ritmusa című könyve 1952-ben jelent meg, ugyanebben az évben adták közre Kodály Zoltánnal a Zeneakadémián máig tankönyvként használt, s csak Kodály-Vargyas-ként emlegetett A magyar népzene című munkát, amelynek Vargyas Lajos a példatárát szerkesztette.

MTI, 2007. október 13.


Bácskaiak között Bécsben
A topolyai Kodály Zoltán MMK Cirkalom tánccsoportja és a Csalóka zenekar az osztrák fővárosban

Mozgalmas, tartalmas volt a szeptember a Cirkalom számára: bemutatták az Őseink zenéjét Topolyán, majd Újvidéken a vajdasági táncháztalálkozón léptek fel, ezt követte a Nemzetek fesztiválja, amely szintén egy nagyszabású rendezvény, hét nemzet 12 tánccsoportjának bemutatkozása, majd Budapesten a Nemzeti Színházban egy különleges előadásban, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes produkciójában vettek részt.

Magyar Szó, 2007. október 11.


Nem csak lefilmezte, de be is súgta Xántusz Gábor a táncházasokat

„Harminc évvel a történtek után felmentést nem kérhetek, a történtek erkölcsi súlyát magam viselem” – áll abban a vallomásban, amelyben Xantus Gábor operatőr-rendező elismeri, a pártállami diktatúra idején rendszeresen jelentéseket írt a televíziós munkájáról, azokról a személyekről, akikkel kapcsolatba került, közöttük Könczei Ádámról, az erdélyi táncházmozgalom elindítójáról is. A nyilatkozatot maga Xantus Gábor juttatta el a Krónika szerkesztőségébe.

Erdély ma, 2007. október 11.


Tendenciózus pályázat a Szivek igazgatói posztjára

Egyetemi végzettség, ötéves vezetői gyakorlat, szervezési készség, tapasztalat a folklór terén, számítógép kezelése, a kisebbség jogi helyzetének ismerete, az állami és közszféra kisebbségi kultúrákhoz való viszonyának ismerete, a munkajog, a gazdaság és az államilag támogatott szervezetek ismerete, az Ifjú Szivek fejlődésének koncepciója legfeljebb 10 oldal terjedelemben, a magyar nyelv ismerete (további idegennyelv-tudás előny), valamint az államnyelv ismerete. Ez utóbbi még soha nem volt feltétel az igazgatói posztra kiírt pályázatokban.

Új Szó, 2007. október 10.


A battai Forrás néptáncosai Mexikóban

Állva tapsoló, többezres közönség, popsztárokként kezelt néptáncosok – a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes a héten minden este fellépett a világ legjelentősebb kulturális eseményén, a mexikói Monterreyben megrendezett fórumon. Egyedüliként képviselik a magyar kultúrát, a táncosok saját pénzből és közadakozásból tudtak kiutazni.

Magyar Nemzet, 2007. október 10.


Októberi Fonó - Ki látó -

A Fonó úgy működik már 15 éve, mint egy nem hivatalosan hivatalos művelődési ház. Művel és művelődik, hogy ki oda betér, művelődhessen. Mi több, szórakozhasson. Színesen és igényesen.
Ehhez híven, az októberi program is igencsak ígéretes. Senki sem mondhatja, hogy a számos koncert, táncház, kézműves foglalkozás, klub között ne találna megfelelőt. A fesztiválokról, kiállításokról, farsangokról, bálokról, találkozókról - ahol a nemzetiségi, a határon túli magyar és külföldi zenekarok, előadók is megmutatják magukat - nem is beszélve.

Népzene.hu, 2007. október 10.


Pipacsok turnéznak a fővárosban

Paraszt dekameron című táncszínházi előadásával érkezik turnéjának budapesti állomására hétfőn hét órakor a székelykeresztúri Pipacsok néptáncegyüttes. Az együttest vezető László Csaba a szerelem és házasság témaköréből merítő koreográfiájának bemutatója augusztusban volt, most a Hagyományok Házában láthatjuk. Az előadás szól a csalfaságról, a tehetetlenségről és a telhetetlenségről. Azt üzeni: jó, hogy a tradicionális közösségek a maguk szabályai szerint szerveződnek, s képesek fenntartani a közösség morális egyensúlyát.

Magyar Nemzet, 2007. október 8.


Ma már jelentkezhetnek a táncolni vágyók

A Heltai Alapítvány és a Szarkaláb Néptáncegyüttes holnap 21.00 órától tartja az Évadnyitó Heltai Táncházat. Közreműködik a szamosújvári Sóvirág Zenekar. A helyszín a Heltai Alapítvány székhelye. Mindemellett a Szarkaláb Néptáncegyüttes októbertől újra néptánc-tanfolyamot indít kezdő szinten táncolni szerető gimnazisták és egyetemisták számára. Az első találkozásra október 16-án, kedden, 20.00 órától kerül sor az Apáczai Csere János Líceum 3-as termében.

Paprika Rádió, 2007. október 8.


Nincs már kultusza Magyarországon a karéneknek

Heti egy énekórájuk van az általános iskolásoknak, pedig az intenzív zeneoktatás olyan módon fejleszti a gyerekeket, hogy sokkal könnyebben tanulnak. Erről is beszélt, saját példája alapján Sipos Mihály, a Muzsikás együttes alapító tagja az Inforádió Aréna című műsorában.

InfoRádió, 2007. október 8.


Ki-látó zenei tehetségkutató verseny
Jelentkezési határidő: 2007. október 31.

A Fonó Budai Zeneház tehetségkutató versenyt ír ki nem hivatásos zenekaroknak azzal a céllal, hogy bemutatkozási lehetőséget adjon alakuló, vagy néhány éve alakult együtteseknek.

Fonó Budai Zeneház, 2007. október 8.


Befejezte kínai turnéját a Honvéd Táncszínház

Szombaton a pekingi China Theatre-ben tartott gálaesten zárta csaknem kéthetes kínai turnéját a Honvéd Táncszínház. A 7. Nemzetközi Folklór Fesztiválra hívták meg az együttest, amelynek előadásai a Szabadság, szerelem című kínai magyar kulturális évad eseménysorába illeszkedtek. Zsuráfszky Zoltán koreográfus, az együttes vezetője elmondta, hogy az utazás során tíz helyszínen adtak műsort. Mivel a magyar néptánc régi kínai hívei még emlékeztek a Magyar Állami Népi Együttes korábbi vendégjátékaira - amelyeken Zsuráfszky is részt vett táncosként - azt kérte a rendező, hogy üveges tánc és pontozó (férfitánc) is szerepeljen a programban.

MTI, 2007. október 7.


Székesfehérvár
Nem az a fontos, ki lesz a győztes

Jó hangulatban kezdődött meg tegnap ötödik alkalommal a Pesovár Ferenc országos csoportos népdaléneklési verseny. Az idén 31 éneklő csoport jött el Fehérvárra az ország minden tájáról, hogy a Megyei Művelődési Központ színháztemében bemutassa műsorát a zsűri előtt. Az MMK ezúttal is igyekezett összművészetivé tenni a találkozót. Az előtérben a megyei kézművesek mutatták be portékáikat, azok a gyerekek pedig, akik - a verseny közben - lazítani szerettek volna, a gyékényfonással is megismerkedhettek.

Fejér Megyei Hírlap, 2007. október 6.


Ökrös-klub muzsikával, műhellyel

Ezentúl havonta találkozhatunk Ökrös Csabával a Fonóban, aki sajátos klubesteket tart majd minden hónap első szombatján, nyitányként holnap este nyolc órától. Lesz tánc is, de a főszerep természetesen a muzsikáé, műfajtól függetlenül, hiszen a kiváló népzenész egy ideje már a komoly- és a régi zene felé is egyre többször fordul, és tavaly éppen a Fonóban mutatkozott be zeneszerzőként. Az egykori legendás Ökrös együttest nem lehet minden alkalomra összehozni, de a brácsánál biztosan Kelemen Lászlót köszönthetjük majd.

Magyar Nemzet, 2007. október 5.


XII.Vicei Találkozó

Ez évben október 7-én, azaz vasárnap kerül sor Beszterce-Naszód megyében Vicén megrendezendő mezőségi népzene-és néptánctalálkozóra, a szórványmagyarság egyetlen hagyományőrző rendezvényre. A „Hagyaték- XII. Vicei Találkozó keretén belül sor kerül a Csángó-szórványmagyar Bástya Kollégium megnyitó ünnepségére is, ahol tiszteletüket teszik, a mezőségi magyar közösségek és egyházak képviselői, az erdélyi magyar közélet vezetői, valamint a fesztiválon fellépő táncegyüttesek.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2007. október 5.


Toboroz a Szarkaláb

A Szarkaláb Néptáncegyüttes októbertől újra néptánctanfolyamot indít kezdő szinten táncolni szerető gimnazisták és egyetemisták számára. Az első találkozásra 2007. október 16-án, kedden, 20.00 órától kerül sor az Apáczai Csere János Líceum 3-as termében. Ugyanakkor várják olyan haladó táncosok jelentkezését is, akik szeretnének komolyan részt venni az együttes munkájában. A Heltai Alapítvány és a Szarkaláb Néptáncegyüttes 2007. október 9-én, kedden, 21.00 órától tartja az Évadnyitó Heltai Táncházat, amelyben közreműködik a szamosújvári Sóvirág Zenekar. Az évadnyitó helyszíne a Heltai Alapítvány székhelye.

Paprika Rádió, 2007. október 5.


Tovább él a kónyi verbunk
120 néptáncos nyitotta a búcsút

Kóny - Verbunkkal 120 néptáncos nyitotta meg a község búcsúját Kónyban. Régi időket idéztek a rendezvénnyel. A kocsmából indultak, a táncot a „hejlegény vezényelte. Mint mindig – a kónyi ember emlékezete óta –, idén is a falu védőszentjének, Szent Mihálynak a napját követő vasárnap tartották a kónyi búcsút. A helyiek őrzik községük hagyományait. Verbunkkal, cigányzenével kezdték meg a búcsút.

Kisalföld, 2007. október 4.


Ki lehet „Bíró Ferenc”, a „táncházszakos besúgó?

Élénk találgatás tárgyát képezi, ki lehetett az a „Bíró Ferenc” fedőnevű besúgó, aki éveken át rendszeresen tájékoztatta a kommunista titkosrendőrséget, a Szekuritátét az erdélyi táncházmozgalomról és az annak létrejöttét kezdeményező kolozsvári Könczei családról.

Krónika, 2007. október 4.


III. Kárpát-medencei vőfélytalálkozó - Földes
Jelentkezés október 31-ig

Sehol Európában nem olyan széleskörű a ceremóniamesterek feladatköre, mint a magyarságnál a vőfélyeknek. Az biztos, hogy a mai lakodalmakban a feladatkör átalakult és leszűkült, de vannak újabb feladatok is, melyeket a vőfélyeknek kellene betölteniük, felvállalniuk. Ezek többek közt a hagyományos lakodalmi szokások átmentése a mai világba, nemzeti viseleteink használata legalább ünnepeinken, színes menyegzői szokások ápolása, jó ügyért való összefogásra buzdítás, lakodalmi dramatikus játékok alkalmazása, ízes, választékos magyar beszéd fennmaradása….

Folkrádió, 2007. október 4.


Perdülj, lélek!

Barabási Attila kétlaki ember. Kibédi és marosvásárhelyi. Az idei kibédi néptánctalálkozót még ő szervezte, lehet, hogy a következőt sem engedi ki a kezéből. A megyeszékhelyen a Maros Művészegyüttes magyar menedzsere. Fél lábbal itt, fél lábbal amott: nem irigylésre méltó élethelyzet. Közben egyetemet végzett, diplomázott, igaz, ereje teljében van, ha most nem, akkor soha. A karrierépítés ma már minálunk sem szégyellni való foglalatosság. Életet épít, aki okosan „csinálja meg” magát. Ha nem öncélú a küzdelme.

Erdély ma, 2007. október 4.


Paraszt Dekameron Pipacsokkal és néptánccal

Főként az autentikus székelyföldi néptánc és népzene elemeit mutatja be a Paraszt Dekameron, a székelykeresztúri Pipacsok Néptáncegyüttes előadásában. A következő műsorra október 8-án kerül sor Budapesten a Hagyományok Házában. László Csaba és a Pipacsok Néptáncegyüttes produkciója a világ furcsaságait, néha deviáns szokásait kritizálva az igaz szerelemről, csalfaságról, tehetetlenségről és telhetetlenségről mutat példákat. A közvetített üzenet pedig az lehetne: jó az, hogy a tradicionális közösségek a maguk íratlan szabályai szerint szerveződnek, elítélve és kigúnyolva a deviánst ugyanis képesek fenntartani a közösség morális egyensúlyát.

Zene.hu, 2007. október 4.


Mezőségi Égtájak

A szamosújvári és az észak-mezőségi szórványrégió magyar ajkú közösségének oktatási, ifjúsági és kulturális életében meghatározó szerepet vállaló Téka Közművelődési Alapítvány naptárában idén október 5–7. között kapott helyet az Égtájak – IX. Őszi Fesztivál.

Krónika, 2007. október 3.


Napokon belül pályázat
Karaba Margit vezeti a Sziveket

Pozsony. Október elsejétől a korábbi igazgatóhelyettes, Karaba Margit az Ifjú Szivek ügyvezető igazgatója, tájékoztatta lapunkat a kulturális minisztérium. „Az együttes szervezeti és munkaszabályzata szerint, ha az igazgatói poszt nincs betöltve, az igazgató minden hatásköre az igazgatóhelyettesre száll át.

Új Szó, 2007. október 2.


„Ne csak a népdalt szeressék, hanem egymást is…”
Bodza Klára „Oscar-díja”

Czidráné Bodza Klára Németh László és Életfa díjas énekművész, énektanár a magyarországi intézményes népi énektanítás megteremtője. Jelenleg a Nádasdy Kálmán Művészeti és Általános Iskola és a Váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola népi ének tanára. Nemrégiben a Magyar Köztársaság Kulturális Minisztériuma Eötvös József díjjal tüntette ki. Nevéhez fűződik a nagysikerű Magyar Népi Énekiskola c. alapvetés, melynek eddig négy kötete jelent meg.

Parlando, 2007. október 1.


A mesemondás egész embert kíván - Kiállítás a Magyar Népmese Napja alkalmából

A szabadkai Városi Múzeum Emléktárgyboltjában pénteken nyílt meg a nagyközönség előtt a budapesti Hagyományok Háza Élő népmese című fotókiállítása. A régi Városháza földszintjén található bolt előterében egy hónapon keresztül lesznek láthatóak a magyarországi és a négy vajdasági mesemondóról készített fényképek.

Magyar Szó, 2007. október 1.


Három táncos évtized

Régiek és újak, idősebbek és fiatalok: minden táncházas nemzedék megérkezett a hét végén Csíkszeredába, hogy az erdélyi táncház harmincadik születésnapját ünnepelje. Péntektől vasárnap hajnalig a betervezett programok mellett spontán táncházakban, együtténeklésekben találtak egymásra régi és újabb ismerősök, barátok. Számukra a táncház egyszerre jelentette – jelenti – a megtartó közösséget, a gyökereket és a szórakozást.

Új Magyar Szó, 2007. október 1.


Folklór és zene

Az MTA Néprajzi Kutatóintézetének Folklór Osztálya Folklór és zene címmel tudományos konferenciát rendez 2007. november 29-30-án az MTA Jakobinus termében. A rendkívül sok kérdést feltáró konferenciára előadók jelentkezését és ötleteit is várják.

Fidelio, 2007. október 1.


Csángó fesztivál Felsőlokon

Vasárnap immár harmincegyedik alkalommal szervezték meg Gyimesfelsőlokon A Tatros forrásánál elnevezésű csángó fesztivált. Bodor Tibor kultúrigazgató az idei rendezvény újdonságaként említette, hogy a vendéglátó és vendégegyüttesek az eddigi szokástól eltérően nem a kultúrotthonban, hanem az iskola udvarán felállított szabadtéri színpadon adhattak ízelítőt repertoárjukból. A szép őszi időjárás is velük tartott.

Hargita Népe, 2007. október 1.


Harminc év tokkal, vonóval

Csíkszeredában tartották az erdélyi táncházmozgalom jubileumi ünnepét. A Barozda néptáncegyüttesnek jutott a megtiszteltetés, hogy koncertjükkel megadják a mulatságra szólító jelet: Csíkszeredában pénteken megkezdődött a harmincéves erdélyi táncházmozgalom jubileumi, háromnapos születésnapi ünnepsége.

Krónika, 2007. október 1.


Táncházasok közös ünnepe

Mi akkor azt a jövőt álmodtuk, ami itt most megvalósult – vallották többen is a harminc évvel ezelőtt útjára indított erdélyi táncházmozgalom kezdeményezői és annak bábáskodói közül a hétvégi csíkszeredai jubileumi találkozó keretében. Az első csíkszeredai táncházas éveket elevenítette fel a pénteki Barozda-koncert, megszólaltatva a veterán táncházasokat, mint ahogy a szombati találkozó keretében is sorra megdobogtatták a sportcsarnok padlóját az idősek, középkorúak, ifjak és gyermekek. A széki, mezőségi, küküllőmenti, kalotaszegi, moldvai és csíki táncrendek között a táncházmozgalom elindítói és közreműködői szólaltak fel.

Hargita Népe, 2007. október 1.