Folkrádió

Tallózó

Csángókról írt, díjazott könyvek

A moldvai csángókról és az erdélyi székelyekről írt műveiért, valamint teljes munkásságáért ítélte oda a Francia Földrajzi Társaság idei egyik nagydíját Bernard le Calloc,h francia néprajzkutatónak.

HírExtra, 2007. november 30.


Mese és múltidézés a Vasasnál

Dunaújváros - Jubileumi gálasorozattal ünnepel a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes decemberben. A próbák finisében a két művészeti vezetőt, Balogh Edinát és Halmi Zoltánt kérdeztük.

Dunaújvárosi Hírlap, 2007. november 30.


A nép együttese

1951 és 2007. 56 év - a Magyar Állami Népi Együttes mindeközben a tánc szolgálatában áll teljes gőzerővel. Így november vége felé, közeledve a döntőhöz, a Prima Primissima-díj várományos MÁNE művészeti vezetőjével, Mihályi Gáborral nyílt alkalmam egy eszmefuttatásra-, illetve cserére.

Népzene.hu, 2007. november 29.


Egyéves hercehurca után rendeződni látszik a professzionális magyar táncegyüttes ügye
Mede András az Ifjú Szivek új igazgatója

Pozsony. Mind az öt bizottsági tag Mede Andrást támogatta, így őt választották tegnap az Ifjú Szivek új igazgatójául. Mede múlt év őszén is harcba szállt az igazgatói posztért, az együttes akkor is őt támogatta, de végül a bizottság az azóta távozott Papp Sándort hozta ki győztesként. Az új igazgatót a miniszter nevezi ki, ám a közalkalmazottakról szóló törvény alapján a bizottság döntése kötelező érvényű a tárcavezető számára.

Új Szó, 2007. november 29.


A néptánc gyökeret ad a XXI. századi uniós erdélyi magyarnak

Ferencz Zsolt az 1996-ban létrehozott, népzenét, néptáncot oktató és népszerűsítő marosvásárhelyi Folk Center Alapítvány alapító tagja és majdnem nyolc éve elnöke. Tevékenységéről, a táncház-mozgalomról és a néptáncról általában beszélgettünk vele. – Elsősorban a városi fiatalokkal próbáljuk megismertetni a falusi kultúra, ezen belül pedig a néptánc, a népzene értékeit. De a valósághoz hozzátartozik az is, hogy erre a muzsikára nagyon jól lehet bulizni. Legelőször ezzel fogja meg az embereket. Ezenkívül azonban olyan érték ez, amely a miénk, és megbecsülésre, megőrzésre érdemes.

Központ - Maros megyei hetilap, 2007. november 28.


Decemberi mesék a Dunán

A Duna Televízióban szombattól esténként egy-egy magyar népmesét láthatunk, majd az ezekhez kapcsolódó kérdésekre válaszolhatunk SMS-ben, ráadásul nem emelt díjason. A mesefolyam megkoronázásaként és a nagy meseíró, Benedek Elek életműve előtti tisztelgésként a Duna Televízió december 25-én Rózsa György vezetésével hétrészes vetélkedőt sugároz.

Magyar Hírlap, 2007. november 27.


Magyarországon vendégszerepel a Nagyvárad Táncegyüttes
Rendes feltámadás - a Nagyvárad Táncegyüttes táncjátéka

Folytatja Magyarországi előadássorozatát legújabb, Rendes feltámadás című műsorával a Nagyvárad Táncegyüttes. Az új darab, melyet idén májusban a Nagyváradi Állami Színház színpadán mutattak be, Tamási Áron azonos című novellája alapján készült el László Csaba és Dimény Levente mozgáskoreográfusok rendezésében.

Népzene.hu, 2007. november 27.


Népművészeti seregszemle Máréfalván

Népművészeti kiállítással egybekötött, háromnapos Népművészeti Akadémia kezdődött tegnap Máréfalván. A második alkalommal sorra került rendezvénysorozaton kézművesek, iparművészek, valamint reklámmenedzsmenttel foglalkozó szakemberek vettek részt.

Hargita Népe, 2007. november 26.


Mezőségi bál a Kallós Zoltán Alapítvány szervezésében

Kedden, 2007. november 27-én 19 órától a Párizs utca 17. szám alatt a palatkai adatközlő táncosok és zenészek valamint a TARISZNYÁS zenekar részvételével mezőségi bált szervez a KALLÓS ZOLTÁN ALAPITVÁNY. A mulatságban lesz tánc- és népdaloktatás Both József és párja , Kallós Zoltán és Sántha Emőke irányításával.

Szabadság Online, 2007. november 26.


Élő hagyomány: a nemzet névjegye
10 éve indult útjára az Utolsó óra program

A Hagyományok Háza a Fonó Budai Zeneház együttműködésével 1997-ben indította útjára az Utolsó óra című programot. Tíz esztendővel ezelőtt a falusi világ, a paraszti közösségek gyorsuló felbomlását látva a népi kultúra rögzítése és átmentése volt a valósághűen elnevezett műsorfolyam elindítóinak célja. A napokban a sikeres programot ünnepelték a Fonóban.

Magyar Hírlap, 2007. november 26.


III. Kárpát-medencei Vőfélytalálkozó
December 1-én rendezik meg Földesen a III. Kárpát-medencei Vőfélytalálkozót

Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Kárpát-medencei Vőfélytalálkozó elnevezésű hagyományőrző rendezvény, amely a földesi Szélrózsa Hagyományőrző Egyesület és a földesi Karácsony Sándor Általános Művelődési Központ szervezésében valósul meg. A szervezők az eseményre több, mint 100 vőfélyt hívtak meg Moldvától Németújvárig, Pozsonytól Szabadkáig, Munkácstól Sopronig.

Szent Korona Rádió, 2007. november 26.


Határon Túli Magyarok Zenéje
Jótékonysági koncertsorozat indul

Határon Túli Magyarok Zenéje (HTMZ) címmel, CD-adományozással egybekötött jótékonysági koncertsorozat első idei előadását tartják kedden a fővárosban, a XII. Kerületi Művelődési Központban (MOM).
A programsorozat lényege, hogy évről-évre határon túli és anyaországi zenészek játszanak együtt Budapesten és határon túli városokban.

MTI, 2007. november 26.


Csávásiak, tükör által
Küküllő-vidéki hagyományőrzők érkeztek a kolozsvári néptánctalálkozóra.

Popsztároknak kijáró, zajos lelkesedéssel üdvözölte a közönség a IV. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó gálájának valamennyi fellépőjét. Az Ördögtérgye Néptáncegyüttes és Egyesület szervezte fesztiválra Küküllő-vidéki falvakból érkeztek hagyományőrzők, és nagyrészt ennek a régiónak a táncait mutatták be a helyi néptáncegyüttesek is – a házigazdákon kívül a Zurboló és a Szarkaláb –, valamint a sepsiszentgyörgyi Háromszék.

Krónika, 2007. november 26.


A Muzsikás leghosszabb turnéja

A hagyományos magyar népzenét játszó Muzsikás három évvel ezelőtt elhatározta, hogy a nemzetközi hírű koncerttermek után a létező legkritikusabb közönséggel, a diákokkal méretteti meg művészetét. Idén is ötven iskolát látogat meg, hogy a rendhagyó énekórákon megismertesse a magyarokkal a saját népzenéjüket. Nemrég Kispest is sorra került.

Népszabadság, 2007. november 26.


Élő népművészet a pávakör

Harmincötödik születésnapját ünnepelte a Konyári Pávakör. A jubileumi népdalest méltó rendezvénye volt a Hajdú-Bihar megyei kis falu művelődési házának, ahol a hazai kóruson kívül más vidékekről meghívott pávakörök is előadták tudásuk színe-javát a lelkes, olykor nótázásra fakadó közönség előtt.

2007. november 25.


Bíborpiros Szép Rózsa hatodik alkalommal

Kultúra Hatodik alkalommal került sor a Bíborpiros Szép Rózsa országos népzenei vetélkedőre Dunaszerdahelyen, amelyre a kerületi fordulóból továbbjutott népdalénekesek, népdalkörök, népi hangszerszólisták és népi hangszeres együttesek kaptak meghívót. A szombati nap folyamán a szakzsűri 48 felnőtt-, vasárnap délelőtt pedig 24 gyermekprodukciót hallgatott meg és választotta ki a legjobbakat a gálára, illetve értékelte a fellépőket Nívó- és Bíborpiros-díjjal.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2007. november 25.


Utolsó óra, Fehér folt
Szlovák joghurt és óriásplakát: mentalitás kérdése is a hagyományőrzés

Tízéves az Utolsó óra program, a legszélesebb körű népzenei gyűjtés, amely a teljes Kárpát-medencét lefedi, és száz évvel Bartók és Kodály népzenegyűjtő körútja után pontos képet ad még élő zenei és táncos hagyományunkról. A jubileum kapcsán a program szakemberei, támogatói és az egykori miniszterek a felvételeknek otthont adó Fonóban ültek össze egy kerekasztal-beszélgetésre, amelynek témája a néphagyomány jövője volt.

Magyar Nemzet, 2007. november 24.


Visszavárják a Kalagor együttest

Múlt héten Hová mensz? című CD-jét bemutató koncertkörúton járt Magyarországon a sepsiszentgyörgyi Kalagor zenekar, mely úgy megszerettette a moldvai csángó muzsikát és táncokat a budapesti, tököli, budaörsi, sóskúti, etyeki és martonvásári közönséggel és táncházas közösséggel, hogy jövőre is visszavárják őket.

Háromszék, 2007. november 24.


Újrakezdi az Ifjú Muzsikás

Csaknem féléves szünet után ma este újra zenél az Ifjú Muzsikás a pesti Reviczky utcában, ahol a Károli Gáspár Református Egyetem frissen felújított klubjában ismét hajnalig szól majd a talpalávaló. Ez a klub üdítő kivételt jelent a pillanatnyi néptáncos kínálatban: sajátos adottságaiból fakadóan nem kell este tíz előtt befejezni a hangoskodást, így aztán az igazi hangulat is csak éjfél körül kezdődik.

Magyar Nemzet, 2007. november 23.


Ördögtérgye Néptánctalálkozó negyedszerre

Szombaton egész napos rendezvényre várja Kolozsváron, a Diákművelődési Házban a népzene- és néptánckedvelőket az Ördögtérgye Egyesület, amelyen gyerekek és felnőttek egyaránt jól érezhetik magukat, és megismerkedhetnek a Küküllő mente jellegzetes népi kultúrájával, népdalaival és táncaival. A rendezvényről Tőkés Lóránt haranglábi unitárius lelkész, az Ördögtérgye tagja árult el részleteket.

Szabadság, 2007. november 23.


Táncírók 2008 - pályázat

Az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes pályázatot hirdet Táncírók 2008 címmel. A pályázat célja, hogy a szlovákiai magyar néptáncmozgalom koreográfusait új alkotások elkészítésére ösztönözze, s ezzel lehetőséget biztosítson a művek színházi körülmények között történő bemutatására. A pályázaton megfelelt koreográfiák szerkesztett műsorként Táncírók címmel kerülnek bemutatásra 2008 májusában.

Ifjú Szivek, 2007. november 23.


Elhunyt Potta Géza, abaújszinai prímás

75 éves korában elhunyt Potta Géza, abaújszinai prímás. Temetése szombaton 14 órakor lesz. Potta Géza 1933. február 25-én született Abaújszinán. Ötéves korától muzsikál, tudását a neves cigányprímások idősebb generációjától szerezte. Magabiztos hegedülése, virtouzitása mellett remekül énekel, így hamar jókedvet varázsol bármilyen társaságba. Nem csoda hát, hogy igen kedvelt és foglalkoztatott muzsikus volt nem csak Abaújszinán, hanem szerte a környéken.

2007. november 23.


Ez már valóban az utolsó Óra?
A multimédia és húsz CD is segít a hagyományok megőrzésében

A táncházmozgalom megint egyre acélosabbnak, népszerűbbnek tűnik. Bár a társulatok, a kutatók többsége filléres gondokkal küzd, azért jelentős fegyverténynek mondható, hogy a népi Együttes akár a Prima Primissima-díj idei díjazottjainak listáján is feltűnhet hamarosan. Komoly sikereket érnek el a hazai népzenészek, énekesek, táncosok. A Magyar Állami Népi Együttes amolyan utazó nagyköveti státust is kaphatna, hiszen nemrég még Amerikában ropták, jövőre pedig Kína és Olaszország szerepel a „célpontok” között.

Budapesti 7 Nap, 2007. november 22.


Minőségi és populáris
Hol-Tér egyesület bemutatkozása

Tűzzsonglőrös mutatványsorozat, balkáni együttes és kelta népzenekar, ráadásként pedig terülj, terülj asztalkám várta a Hol-Tér Kulturális Egyesület bemutatkozó estjén az igényes szórakozásra vágyókat. Sopszka salátát, édes málét, lerakott puliszkát majszolhattunk a népi táncosok és mesemondók között múlt héten a Klub Silence-ben. A jövőben több rendezvénnyel és esttel is készülő tizennyolc tagú egyesület tevékenységének három fő köre: a muzsika, színház és játszóház.

Debrecen On-line, 2007. november 22.


Küküllőmenti táncok Kolozsváron

A Küküllőmente zene- és néptánckincsének átfogó bemutatását célozza a kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes, illetve Egyesület idei találkozója. A Diákházban szombaton zajló IV. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozóra Désfalváról, Felsõkápolnáról, Haranglábról, Kislászlóról, Küküllõdombóról, Vámosgálfalváról, Magyarsülyéről, Magyarszentbenedekről, Szászcsávásról és Szásznagyvesszősről érkeznek hagyományőrzők.

Krónika, 2007. november 22.


Kolozsváron a Szászcsávás zenekar és a Háromszék Táncegyüttes

Szombaton, november 24-én egész napos programmal várja az érdeklődőket az Ördögtérgye Néptáncegyüttes a IV. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozóra. A Diákművelődési Ház előcsarnokában délelőtt tíz órától játszóház kezdődik, ahová szeretettel várják a hét-tizenkét éves gyermekeket és kísérőiket. Kézműves foglalkozásokat, hagyományos népi mesterségeket próbálhatnak ki a kicsik, lesz nemezelés, csuhézás, körmönfonás, szövés, gyertyaöntés és kötélverés, de a tánc sem marad ki, Tálas Ágnes irányítása mellett gyermektáncházat és népi gyermekjátékokat is tartanak. Élő népzenét biztosít a Sóvirág zenekar.

Szabadság, 2007. november 21.


Szól a Folkrádió
Interjú Zagyva Natival

A már öt éve folyamatosan működő, egyre népszerűbb és közismertebb Folkrádióról Zagyva Natália - programozó - szerkesztő - és én kineveztem! - szóvivővel beszélgettem. - Nem voltam ott a kezdeteknél, én is csak elmesélésből ismerem a rádió alapításának történetét. 2001-ben Kemecsei Gábor rátalált Káplár Tamás internetes népdalgyűjteményére, megtetszett neki, és elhatározták, hogy együtt gyarapítják, adatbázisba rendezik. Megkeresték Pávai István népzenekutatót, aki szívesen adott tanácsokat. Így hozták létre a nepdal.hu honlapot. István azóta is rengeteget segít, nagyon sokat tanulunk tőle.

Népzene.hu, 2007. november 21.


Konferencia az MTA Néprajzi Kutatóintézetének Folklór Osztálya szervezésében
Folklór és zene

Az MTA Néprajzi Kutatóintézetének Folklór Osztálya Folklór és zene címmel tudományos konferenciát rendez 2007. november 29–30-án az MTA Jakobinus termében. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

2007. november 21.


Kilátások a Ki-látóban

A Fonó Budai Zeneház zenei tehetségkuató versenyére, a Ki-látóra összesen 70 zenekar jelentkezett jazz, világzene és népzene kategóriában. A java csak ez után következik, hiszen novemberben zajlanak majd a válogatók és a szavazás is. A következő időszakban, november 12. és 26. között a Dalok.hu oldalán lehet valamennyi zenekarra szavazni és meghallgatni egy-egy dalukat.

Fidelio, 2007. november 21.


Néptánc a színházban

A szatmárnémeti RMDSZ meghívására kedd délután a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes lépett fel az Északi Színházban. A színház sorai teljesen megteltek, és mindenki nagy érdeklődéssel várta a különleges előadást. A méltán világhírű néptánc együttes jelenleg több mint ezer előadáson van túl, és szinte a világ minden táján a fellépéseik alkalmával nagy sikert arattak. Különleges előadásmódjuk, koreográfiájuk, értékmegőrző tevékenységük révén nemzetközi hírnévre tettek szert. De nemcsak külföldön, hanem itthon is nagy siker övezi fellépéseiket, ugyanis az Északi Színházban tartott másfél órás előadásuk alkalmával a közönség többször vastapssal jutalmazta a különleges előadást.

Szatmar.ro, 2007. november 21.


Egész napos kikapcsolódást jelentett
A VII. Nagykárolyi Táncháztalálkozó

Gyermekek és felnőttek számára szerveztek változatos programokat hétvégén a nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesület tagjai a hetedik alkalommal megrendezett Táncháztalálkozó keretében. A délelőtti, gyermekeknek szóló kézműves-foglalkozásokon a gyöngyfűzéssel, gyertyaöntéssel, fafaragással, kötélveréssel, képeslapkészítéssel ismerkedhettek az érdeklődők. Délután került sor a II. Nemzetközi Verbunkversenyre, amelyet idén két kategóriában rendeztek, 16 résztvevővel.

Szatmári Magyar Hírlap, 2007. november 20.


Az ezer éves muzsika

Különös muzsikában telt öröme a dr. Szász Pál magyar közösségi házban egybegyűlt szépszámú enyedi közönségnek az elmúlt héten. Nagy Balázs budapesti művész egy igen régi hangszert szólaltatott meg, és elmondta a tekerőlant századokra visszamenő történetét is. A furcsa zeneszerszámot 970-ben egy spanyol apátságban írták le először. Akkoriban a zenét, amit játszottak rajta „szimfóniának” nevezték.

Szabadság, 2007. november 19.


IV. Szeret menti Népdalverseny

Negyedik alkalommal rendezte meg az oktatási programban részt vevő gyerekek népdalvetélkedőjét a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége. Az egyes falvakban lezajlott elődöntők után 2007. november 17-én Lészpeden gyűltek össze a legügyesebb énekesek e vidám kedvű megmérettetésre.

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, 2007. november 19.


Most jelent meg
Kossuth Rádió, november 7.

A Bartók-könyv megjenése kapcsán pezseg a média, elfogtunk egy adást, ahol Kovács Sándort és Sebő Ferencet kérdezik a kötetről. Idemásolok egy kedvcsináló részletet a beszélgetésből, lentebb pedig a hangfájl.

Sebő együttes honlapja, 2007. november 17.


VII. Nagykárolyi Táncháztalálkozó

A Rekettye Kulturális Egyesület szervezésében hetedik alkalommal kerül megrendezésre november 17-én, szombaton a Táncháztalálkozó, tájékoztatott Konglovits Éva, az egyesület vezetője. A rendezvény változatos programokkal, két helyszínen várja az érdeklődőket.

Szatmári Magyar Hírlap, 2007. november 17.


Kritika
Grecsó Krisztián: Betyárnóta

Zerkula János és Regina néni, Pál István, Potta Géza, Florin Iordan, Neti. Ez itten egy sztárlajstrom, akár hiszik, akár nem. Csak úgy ötletszerűen, fújhatnám még, egy szubkultúra ismert figurái, egy nonszensz liga, a mozgalmon kívül a kutya sem ismeri őket, bizonyosan van a hiphop világnak is tucatnyi emblematikus alakja, akiket éteri rajongás vesz körbe, csak mi még nem értesültünk róla. A mozdony füstje viszont már egészen korán megcsapott minket népzene ügyben, és szívünk-lelkünk ezeké az isteni zenészeké – a felsoroltak közül Neti Sanyi bácsi nem él már, sajnos.

Élet és Irodalom, 2007. november 16.


Húszéves a népzenei együttes

Szép évfordulóhoz érkezett el a Dunaszegen alakult Rezeda Népzenei Együttes. Ugyanis november 17-én, szombaton egy koncerttel ünneplik 20. születésnapjukat.

Zene.hu, 2007. november 16.


Népzene - minden mennyiségben

Akit érdekel a környező népek kultúrája, a következő napokban számos érdekes, izgalmas program közül válogathat. Itt van mindjárt a Balkán Hangja Fesztivál idei programsorozata, amelyet ma a szegedi Bartók Béla Művelődési Központban, holnap pedig a budapesti Almássy Téri Szabadidőközpontban rendeznek meg. Az idén már 12. alkalommal mutatják be a balkáni művészek saját kultúrájukat, világukat, az idén a szerb zenére, táncra, gasztronómiára koncentrálva.

Népszabadság, 2007. november 16.


Tegnap ünnepélyesen átadták a Mikola Anikó-díjat
A kitüntetett: Écsi Gyöngyi

Pozsony. Tegnap első alkalommal adták át a Mikola Anikó-díjat, amelyet az ANIMA Társaság, az AB-ART Könyv- és Lapkiadó, az SZKC Központi Irodája, a Csemadok OV, a Posonium Társaság és magánszemélyek elhatározásából alapítottak meg 2006 szeptemberében. Az elismerést évente egy, a mű?óvészeti életben tevékenykedő, humánus és közösségi értékeket képviselő, létrehozó nőnek ítél oda a kuratórium. Elsőként Écsi Gyöngyi vehette át a díjat tegnap Pozsonyban, a Zichy-palotában.

Új Szó, 2007. november 15.


Kodály Zoltán tiszteletére
Bukovinai székely népdaléneklési verseny Érden

A Szepes Gyula Művelődési Központ és az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör KODÁLY ZOLTÁN SZÜLETÉSÉNEK 125. ÉVFORDULÓJA tiszteletére népdaléneklési versenyt hirdet hagyományőrző és hagyományápoló kategóriában. A verseny követelménye: A versenyzők egy Kodály Zoltán által gyűjtött bukovinai székely népdalt és egy, az érdi Bukovinai Székely Népdalkör repertoárjából való népdalt énekeljenek el a meghallgatáson, kotta és szöveg segédlet nélkül.

2007. november 15.


Az Utolsó Óra után tíz évvel

A Fonó Budai Zeneházban tíz évvel ezelőtt a maga nemében páratlan hangszeres népzenei gyűjtés kezdődött el Utolsó Óra néven. A gyűjtés végül három évig tartott, átfogva a teljes Kárpát-medence területét. Több mint 1200 óra multimédiásan rögzített anyag született: a magyar, valamint a velünk élő nemzetiségek tánc- és zenehagyományának igazi utolsó nagy látlelete.

Hagyományok Háza, 2007. november 15.


A Magyar Állami Népi Együttes tánc-karneválra invitál

A Magyar Állami Népi Együttes Pannon freskó című, az elmúlt években nagy sikerrel játszott előadása átdolgozva (látvány, zene) kerül most újra a közönség elé a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában.

Művészetek Palotája, 2007. november 15.


Jászsági gyermeknéptáncosok a Hagyományok Házában

Ünnepi műsort ad fennállásának 20. évfordulója alkalmából a jászberényi Barkóca Gyermek Táncegyüttes vasárnap a fővárosban, a Hagyományok Házában – közölte a Jászok Egyesülete.
Tájékoztatásuk szerint a jászberényi Barkóca Gyermektáncegyüttes 1987-ben alakult a Jászság Népi Együttes utánpótlás csoportjaként. A 7-14 évesekből álló csoportban jelenleg hatvan táncos lábú gyermek ropja rendszeresen.

MTI, 2007. november 15.


Hét zenekar lép fel a Fonó születésnapján

A Fonó Budai Zeneház nagyszabású programmal ünnepli fennállásának 12. évfordulóját. A Fonó és a Civil Rádió születésnapi programjában hét élvonalbeli zenei produkcióval találkozhatnak a nézők. A főváros XI. kerületében, Budán, a Sztregova utca 3. szám alatt található az ország egyik legpatinásabb, legnépszerűbb táncháza. November 17-én a Fonó Budai Zeneházban este nyolctól koncerttel és maratoni táncházzal ünnepli 12. születésnapját.

Népszabadság Online, 2007. november 14.


A Hagyományok Háza sajtóközleménye
„Euro-Néptánc Nagydíj”

„Modern néptáncfesztivál” és verseny megrendezéséről adott ki szándéknyilatkozatot a Magyar Állami Népi Együttes és a marketingben elöljáró Dr. Média Kft. A rendezvény alapvető célja a népi táncnak mint a nemzeti hagyományok által megőrzött európai kulturális örökségnek korszerű formában való újraértelmezése a fiatal generációk számára, s ezáltal az európai tagállamok közötti kulturális párbeszéd élénkítése ezen a területen is.

Hagyományok Háza, 2007. november 14.


Kolozsvár
Mezőségi bál és rendszeres gyerektáncház

MEZŐSÉGI BÁLT szervez november 27-én, kedden adatközlő táncosok és zenészek részvételével a Kallós Zoltán Alapítvány a Párizs utca 17-es szám alatti pincében, este 7 órától. A mulatságban lesz tánc- és népdaloktatás Both Zsuzsa, Both József, Kallós Zoltán és Sántha Emőke irányításával. Muzsikál a Palatkai zenekar és mások.

Szabadság, 2007. november 14.


Aláírások a népdal védelmében

Minden szerkesztőségnek öröm, ha az olvasó megtiszteli bizalmával. Gréczi László azért kereste fel rovatunkat, hogy bemutassa azt a csaknem ezer aláírást, amely bizonyítja, hogy sokan kérik vissza egyik kedves műsorukat, Budai Ilona népdaltanító szombat délelőtti műsorát a közszolgálati Magyar Rádiótól.

Magyar Hírlap, 2007. november 14.


Turnét zár a húszéves Pipacsok együttes

Székhelyén, a székelykeresztúri művelődési házban lép fel ma 19 órakor a Pipacsok Néptáncegyüttes, a csapat november 9-étől Erdély több városában adta elő a Paraszt Dekameron című táncjátékot. A Nagy Olga-gyűjtés nyomán, Dimény Levente és László Csaba rendezésében létrejött produkciót Sepsiszentgyörgyön, Brassóban, Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen adták elő a napokban, egy hónapja pedig magyarországi turnén is jártak. A félhivatásos státusban működő Pipacsok húsz éve alakult, és táncosai hozzájárultak két hivatásos együttes – a Háromszék és az Udvarhely Néptáncműhely – létrejöttéhez.

Krónika, 2007. november 14.


A tánc öröméért

A Csillagszeműek megalakulásuk 15. évfordulóját készülnek megünnepelni, pedig még a legidősebb tagok is épphogy csak befejezték az egyetemet. A legfiatalabb táncosok alig kétévesek - az alapító Tímár házaspár szerint viszont így lesz valóban anyanyelvük a néptánc. Többek között a Kállai kettősre készített új koreográfiával és Nagy László Táncszók című versének eltáncolt változatával készülnek megünnepelni 15. születésnapjukat november 19-én a Vígszínházban a Csillagszeműek - így, röviden, hiszen a teljes, ötszáz fős csoportot már nem lehet gyermektáncegyüttesnek hívni.

Népszabadság, 2007. november 14.


Muzsikás karácsony

A Muzsikás együttes hangversennyel ünnepli a Karácsony közeledtét december 17-én a Zeneakadémián. Az idei koncerten az ének, a hangszeres népzene és Kodály kórusmuzsikája egymást követve szólalnak meg, páratlan zenei élményt nyújtva a hallgatóságnak. Az előadás tiszteletadás Kodály Zoltán előtt, aki megálmodta, és munkatársaival kidolgozta a magyar módszert, mely a gyermeket a közös énekléstől indulva vezeti el a zene szeretetéig, oda, ahol a zene mindenkié lehet. Mindezt nagy sikerrel alkalmazzák a világ számos országában, Japántól az Egyesült Államokig.

Fidelio, 2007. november 13.


Kovács Nóri és a Matokabinde zenekar az FMH-ban
2007. december 6-án 19 órától

A koncerten kis Magyarországi, pl. somogyi, és erdélyi muzsikát ( széki, kalotaszegi, mezőségi, szilágysági) szólaltatnak meg a művészek. Karácsony közeledtével megismerhetnek néhány népszokást, és az ahhoz kapcsolódó énekeket, valamint meglepetésre is számíthatnak az idelátogatók. Az egy órás koncert nem szűkölködik énekben, muzsikában, táncban, népszokásokban, de annak, akinek ez nem lenne elég, ne fusson utána haza, mert tovább is húzzuk a talpalávalót!

Fővárosi Művelődési Ház (FMH), 2007. november 13.


Felföldi levelek
Művészetek Palotája, 2007. november 17. szombat 19:00

Értesítjük az érdeklődőket, hogy a november 17-én bemutatandó „Felföldi levelek” című néptáncprodukció árai a honlapon és a szórólapon eredetileg tévesen jelentek meg. A honlapon a hibát javítottuk. A Fesztivál Színházban 19.00 órakor kezdődő előadás – melyen nagyidai és pozsonyi magyar táncegyüttesek mutatják be a Felvidék tánckultúrájának sokszínűségét – helyes jegyárai: 600, 1100, 1700 Ft.

Művészetek Palotája, 2007. november 13.


Pontozók vidéke
Véget ért a XIX. népzene- és néptánctalálkozó

A Küküllő mente viszonylag egységes néprajzi tájegységének zenéje-tánca költözött a kultúrpalota színpadára szombaton este. Az idei Magas hegyről foly le a víz... címet viselő sepsiszentgyörgyi népzene- és néptánctalálkozó ugyanis — Kalotaszeg és Mezőség után — a Küküllő mente még élő hagyományaira koncentrált. Arra a vidékre, amely mintegy összegezve a székelyföldi és a mezőségi tánckultúrát, sajátos táncrendet alakított ki. Akár a pontozó vidékének is nevezhetnénk, hiszen jellegzetes férfitáncának pontjait a csárdás közben is meg-megvillantják a táncosok.

Háromszék, 2007. november 12.


III. Debreceni Folkmásfélnap

Hurkával, kolbásszal és autentikus népzenével várták az érdeklődőket a Folkmásfélnapon. A hétvégi rendezvényen helyi és határon túli muzsikusok szolgáltatták a talpalávalót.

Debrecen Televízió, 2007. november 11.


Bővíteni szeretnék a kört
Debrecen - Először adták át szombaton este a Hajdú-Bihar megyei Területi Príma Díjat.

Szombaton került sor a Hajdú-Bihar megyei Területi Príma Díjak ünnepélyes átadására. Görömbei András akadémikus, irodalomtörténész, Kiss Karola festőművész és a Debreceni Hajdú Táncegyüttes kapta az elismerést.

Hajdú Online, 2007. november 10.


XIX. Népzene- és Néptánctalálkozó
Kézzel, lábbal, muzsikával

Tegnap, amint már sok szentgyörgyi szülő, érdeklődő és gyermek megszokta, a kicsik napjával kezdődött a népzene- és néptánctalálkozó. Kezdetben a kéz ügyességére volt szüksége annak a mintegy száz gyermeknek, aki részt vett a Guzsalyas-játszóház kézművesprogramjain, majd egy házi bemutatkozásra is sor került: a Háromszék táncegyüttes égisze alatt egy éve alakult Százlábú Gyermek-néptáncegyüttes egyéves munka után tulajdonképpen először lépett közönség elé. A Virág Endre táncművész és koreográfus által irányított százláb — a 65 tagból közel ötven érdemelte ki, hogy a bemutatón részt vegyen — kirobbanó kedvvel járta a moldvai táncokat. A kedvcsináló után a közönség is bekapcsolódott, így vidám táncház alakult ki a Lajtha László Teremben. Este a székelykeresztúri Pipacsok néptáncegyüttes a Paraszt Dekameron táncjátékot mutatta be.

Háromszék, 2007. november 10.


Magas hegyről foly le a víz

Sepsiszentgyörgyön a hétvégén régi ismerősként köszönthetik egymást a profi és amatőr néptáncosok, az adatközlők és a népzene kedvelői. A Háromszék Táncegyüttes november 9–10-e között tizenkilencedik alkalommal, Magas hegyről foly le a víz mottóval szervezi meg a Népzene- és Néptánctalálkozót, amelyet idén a küküllőmenti néptáncnak és folklórkincsnek szentelnek. Lesz táncoktatás, gálaműsor és táncház – ígérte lapunk érdeklődésére Ivácson László, a Háromszék Táncegyüttes művészeti vezetője.

Krónika, 2007. november 9.


XIX. Népzene- és Néptánctalálkozó

Immár tizenkilencedik alkalommal rendezik meg ma és holnap a népzene- és néptánctalálkozót Sepsiszentgyörgyön. Az idei eseményen Küküllő menti adatközlők adnak ízelítőt abból a hangulatos világból, amely közelebb visz a népi kultúra, múltunk megismeréséhez. Mint Ivácson László művészeti vezető mondta, a Háromszék Táncegyüttes két éve egy-egy tájegységre koncentrálva igyekszik megszervezni az eseményt. Így a kalotaszegi és a mezőségi adatközlők után idén a Küküllő mentiekre került a sor.

Háromszék, 2007. november 9.


Néprajzi Totó Gyerekeknek

Online néprajzi vetélkedőt indított kifejezetten gyerekek számára az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület. Az egyesület honlapján elérhető feleletválasztós játék októbertől áprilisig nyújt szórakozási és ismeretanyag bővítési lehetőséget a kicsiknek.

Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, 2007. november 9.


Csávás szomorú vígballadája

Karinthy két macskája kergeti egymást bennem. Mindketten a másikat akarjuk, ezért nem érthetünk egyet. Csávási ballada? Csávásnak nincsen balladája. Volna-lehetne, de ez nem az. A szerzők nem arra érzékenyek, ha szabad finoman fogalmazni. Az előadás nem is igazi táncszínház, lírának is kevés, epikuma széles, mindenáron mesélni akar, az pedig művészileg hol bejön, hol visszapofázik. A világhírű szászcsávási zenészekkel eljutunk egy magyar lakodalomba, egy román keresztelőbe, és egy cigány bálba, majd kilépve ebből a hagyományos körből, bemutatunk egy városi táncházat és egy fényes nyugati koncertet is. Mindezek szelíd paródiáját láthattuk, ám azt is élveztük, vastapssal jutalmaztuk kedden Marosvásárhelyen.

Népújság, 2007. november 8.


Mentés Másként Gajdárban

Néha a véletlenekből sülhetnek ki a legjobb dolgok, régi közhely ez, mégis mindig beigazolódni látszik. Ilyen véletlennek köszönhető az a feledhetetlen este is, amit az elmúlt héten szerveztünk a gajdári gyermekeknek. Történt, hogy hétfőn váratlan vendégeink érkeztek, a szegedi Mentés Másként Trió zenészeit nagy örömmel (s némi zavarral) fogadtuk, az első meglepetés után elmesélték, hogy gyűjtőúton járnak Moldvában, éppen Klézsébe igyekeznek. Munkánkról beszélgetve hamar felajánlották, hogy másnap visszajönnek és tartanak egy kis bemutatót a gyerekeknek.

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, 2007. november 6.


VI. Határon Túli Magyarok Zenéje gálakoncert

A „Határon Túli Magyarok Zenéje” koncerteket azért indították útjára, hogy a határon túli magyar zenészeket és zenéjüket megismertessék a hazai közönséggel. A 2001-ben indult koncertfolyamon határon túli muzsikusok zenélnek együtt az anyaországi muzsikusokkal. A legközelebbi ilyen est november 27-én, kedden 19 órakor kezdődik a XII. Kerületi Művelődési Központban.

HírTV, 2007. november 5.


Székely együttes táncos fél évszázada

Egykori tagjaival, megható találkozáson ünnepelte fél évszázados létrejöttét Marosvásárhelyen az egykori Állami Székely Népi Együttes. „Ma már dokumentummal bizonyítható, hogy az Állami Székely Népi Együttes megalakulása annak az erjedési folyamatnak köszönhető, amely Magyarországon 1956-ban elindult” – jelentette be Tófalvi Zoltán, a korszakot kutató író, publicista azon a háromnapos marosvásárhelyi rendezvényen, melyen az egykori Állami Székely Népi Együttes megalakulásának ötvenedik évfordulóját ünnepelték.

Új Magyar Szó, 2007. november 5.


Mindenhol kapcsolatot teremt a közönséggel
Ötven év után végre még a népzenei tanszak is újraindulhatott

Sebestyén Márta több mint három évtizede szólaltatja meg az időtlen szépségű népdalokat, mindannyiunk közös örökségét. Falusi környezetben vagy nagyvárosi koncerten egyaránt megtalálja a hangot hallgatóságával, az idegen ajkú közönséggel is képes személyes kapcsolatot kialakítani világ körüli turnéin.

Magyar Hírlap, 2007. november 2.


Legényes
Megjelent Berecz András új CD-je régi felvételekkel

A Legényes mesékkel tarkított válogatás - régebbi és meg sem jelent népzene-kiadványokból, amatőr felvételekből. Több, mint húsz év termése. A dalok nagy része a nyolcvanas években állt össze. A sok ki- és előadatlan dalt idővel számos zenekar felkarolta, táncházakban is jó néhány változatuk született.

Hangvető, 2007. november 1.