Folkrádió

Tallózó

„Jöjjetek, ó, hívek!”
Sebestyén Márta vasárnap muzsikus barátaival ad koncertet a Zeneakadémián

Harminchárom színpadi év után megtalálta első támogatóját Sebestyén Márta, így olyan produkciók és lemezek sora következhet, amelyekről a művésznő már évtizedek óta álmodik, s amelyek pénz híján eddig nem valósulhattak meg. Ennek első állomása önálló ünnepi koncertje lesz vasárnap este a Zeneakadémia nagytermében.

Magyar Nemzet, 2007. december 28.


Előszilveszteri táncház a Csík zenekarral és barátaival

Csík zenekar 20 éve meghatározó szereplője Magyarország népzenei életének. Rengeteg koncert, táncház és jó néhány sikeres zenei album tette népszerűvé nemcsak a zenekart, de a magyar népzenét is - hazánkban és külföldön egyaránt. Az eltelt két évtized alatt több rangos zenei díjjal jutalmazták a kecskeméti formációt. Munkájuk legnagyobb elismerését jelzi a Fonogram-díj, melyet 2007 év elején érdemeltek ki legutóbbi, azóta aranylemezként számon tartott Senki nem ért semmit című albumért világzene kategóriában.

Csík zenekar, 2007. december 28.


Alakulóban a Déli Kapu Folklórszövetség
Az új szakmai szervezet a civilek összefogását, közös érdekérvényesítésük javítását célozza

Hiányzik hazánkban a civil szférában a megfelelő összefogás, szakmai együttműködés. Éppen ezért néhány kultúrának (azon belül a folklórnak) elkötelezett személy elhatározta, hogy szakmai szövetséget hoz létre. A szervezet célja egy azonos profilú (folklór)szervezeteket és magánszemélyeket koordináló integráció létrehozása és működtetése, elsősorban a Dél-dunántúli Régióban, illetve a déli kulturális övezetben.

Pécsi Napilap, 2007. december 27.


Kalotaszeg, a kozmikus teljesség foglalata
Kolozsvártól nyugatra, Bánffyhunyad környékén ma is élnek az ősi szokások · Lenne mit újratanulnunk tőlük

„Krisztus Urunknak áldott születésén / Angyali verset mondunk szent ünnepén / Mely Betlehemnek Mezejében régen / Zengett ekképpen. / Dicsőség magasságban az istennek / Békesség légyen földön embereknek / És jóakarat mindenféle népnek / És nemzetségnek.”

Magyar Nemzet, 2007. december 24.


Verseket, képeket, zenéket, gondolatokat átadni a gyerekeknek
Cipity Lőrinc és Karády is én vagyok

Az egyik legsokoldalúbb énekesnő, Szalóki Ági meglehetősen szabadon „sétál” a különböző mű­fajok között. „Cipity Lőrinc” című gyereklemeze arany-, dzsessz-albuma, a Hallgató platinalemez lett, közben készül a Karády-est legközelebbi, december 27-i, Kossuth klubbeli bemutatójára.

2007. december 23.


A Magyar Állami Népi Együttes ünnepi műsorai

A külföldi turnék mellett a Prima Primissima Díjat nyert Magyar Állami Népi Együttes nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a hazai közönség is rendszeresen láthassa. December végén egy este/két produkció szlogennel különleges ünnepi műsorokkal kívánnak kedveskedni hazai közönségüknek székházukban, a Hagyományok Házában.

Fidelio, 2007. december 22.


Karácsony a Háromszék Táncegyüttesnél

Már megszokottnak tekinthető, hogy különleges programok teszik színessé a szentgyörgyiek karácsonyát. A Háromszék Táncegyüttes életében kiemelkedő fontosságú a hagyományos Karácsonyi Táncház - december 26-án este 8-tól: a táncházi évadnak ezen a valóban ünnepélyes eseményén idén együtt zenél a gyermek- és felnőtt-táncházakban egyaránt közismert Folker együttes és a Háromszék Táncegyüttes zenekara. Meghívottak: Kalotaszegről a türei zenekar és Szentlélekről a betlehemes hagyományőrző csoport.

Figyelő, 2007. december 21.


A NÉPMŰVÉSZETI SZAKMAI KOLLÉGIUM FOLYÓIRAT-PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA

A kollégium pályázatot hirdet a tárgykörébe tartozó 2008. január 1.– 2008. december 31. között kiadásra kerülő hagyományos és internetes folyóiratok megjelentetésének vissza nem térítendő támogatására. A pályázaton hazai bejegyzésű, valamint határon túli magyar nyelvű, hagyományos, vagy internetes folyóirat tulajdonosa vagy kiadója vehet részt, a főszerkesztő — felelős szerkesztő — ellenjegyzésével.

Nemzeti Kulturális Alap, 2007. december 21.


A NÉPMŰVÉSZETI SZAKMAI KOLLÉGIUM PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA
A pályázat 2008. január 28-ig nyújtható be

A Népművészeti Szakmai Kollégium a népművészet hagyományainak ápolása, illetve annak megismertetése céljából pályázatot hirdet. Pályázni az alábbi témakörökben lehet:
1. Az élő népművészet (néptánc, népzene, tárgyalkotó művészet) országos, regionális és megyei hatókörű táborainak, továbbképzéseinek megvalósítására.
2. Rendszeres táncházak programjainak megvalósítására

Nemzeti Kulturális Alap, 2007. december 21.


Táncos köszöntő

Közös karácsonyi műsorral köszönte meg tegnap este támogatóinak a mindenféle idei segítséget a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes és a Százlábú Gyermek Néptáncegyüttes. A Lajtha László Stúdióteremben moldvai, sárpataki és felcsíki táncokkal, kántálással mondtak búcsút az óévnek, a kárcsonyvárást pedig koccintással pecsételték meg, köszönve a jelenlévőknek az eddigi együttműködést.

Háromszék, 2007. december 20.


Kalapot emelhetünk az együttes alkalmazottai előtt: a színházterem megépítése valamennyiük érdeme
Színházavató az Ifjú Szivek székházában

Kalapot kellene küldeni egy honlaptulajdonosnak. Az illető ugyanis kijelentette, kalapja nincsen, azért valamijét megeszi, ha idén megnyílik az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes pozsonyi, Híd utcai székházában a színházterem. S hogy ne kelljen szegénynek elmajszolnia bélelt cipőjét, hátha kemény fagyok várnak ránk, alkalmasint keressünk neki egy kisebb méretű kalapot, nehogy a nemez megfeküdje a gyomrát.

Új Szó, 2007. december 20.


Csillagok, csillagok…
RTL Klub Csillag születik műsora

Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok. És ők ragyognak is – hétről hétre, szombatról szombatra az RTL Klub Csillag születik műsorán. Hogyan is történhetett meg, hogy egy kereskedelmi csatorna tehetségkutató versenyének döntőjéig a magyar folklórnak egyenesen három képviselője is eljutott?

Népzene.hu, 2007. december 19.


Megrövidítik a zeneoktatást

Kobzos Kiss Tamás a mai napon az olaszországi Monfalconéban a bécsi Clemencic Consort régizene együttessel szólaltat meg magyar karácsonyi muzsikát. Előadóművészi hivatása mellett az Európában egyedülálló Óbudai Népzenei Iskola igazgatója. Eközben az év végi költségvetés vitája előtt több százezer művészeti képzésben részesülő növendék sorsáért aggódhatott.

Magyar Hírlap, 2007. december 19.


Árvákért zenélő Muzsikás
„Ez a mai hangverseny Böjte Csabáért, valamint az általa gondozott gyermekekért szól.

Az volt a kérésünk, hogy amennyiben van rá lehetőség, zenei nevelésre fordítsák ezt az összeget, hiszen a kicsi gyermeknek, ha meghatározó zenei élményben részesül, lehet, hogy az egész élete megváltozik” – mondta Hamar Dániel, a Muzsikás együttes tagja azon a telházas koncerten a budapesti Zeneakadémián, melynek teljes bevételét a helyszíni adományokkal együtt a a hagyományos magyar népzenét játszó Muzsikás együttes karácsonyi ajándékként a Dévai Szent Ferenc Alapítvány javára ajánlott fel.

Új Magyar Szó, 2007. december 19.


Ünnepi műsorral készül a Magyar Állami Népi Együttes

A külföldi turnék mellett a Prima Primissima Díjat nyert Magyar Állami Népi Együttes nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a hazai közönség is rendszeresen láthassa. December végén egy este/két produkció szlogennel különleges ünnepi műsorokkal kívánnak kedveskedni hazai közönségüknek székházukban, a Hagyományok Házában. December 27-én és 28-án 19 órától a Pannon freskó című táncszínházi produkciót mutatják be.

Színház.hu, 2007. december 19.


Lebontják a körtermet

Január elején lebontják a Fővárosi Művelődési Ház (FMH) körtermét, mivel az intézmény tulajdonosa, a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete (TEMI) a 4500 négyzetméter alapterületű ingatlan több mint felét átadja egy beruházónak, aki cserébe felújítja a művelődési házat. [...] Ismeretes: a körteremben működött annak idején a legendás Illés-klub, és itt tartották az első táncházakat is. Évtizedek óta itt van a Muzsikás együttes gyermektáncháza, ennek a sorsa szintén bizonytalan. Hamar Dániel lapunknak elmondta: a körteremnek volt egy sajátos hangulata, nagyon valószínű, hogy azt a jellegű munkát, ami a csaknem három évtizedet meghatározta, nem tudják folytatni.

Magyar Nemzet, 2007. december 18.


Ünnep a Zeneakadémián
Balladák, Vonósok, Leánykórusok, Muzsikások

Nagy sikert aratott a Muzsikás együttes hétfőn adott karácsonyi koncertje a Zeneakadémián. A Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából rendezett hangverseny teljes bevételét a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes nevéhez fűződő Dévai Szent Ferenc Alapítvány javára ajánlották fel. Az est vendégei Petrás Mária moldvai énekes és a Szabó Dénes karnagy vezette nyíregyházi Pro Musica Leánykar tagjai voltak. A Muzsikás legközelebb a Fővárosi Művelődési Házban lép fel pénteken.

Magyar Hírlap, 2007. december 18.


A Vasas birodalma odavág

Dunaújváros - Nem akármilyen evés-ivást hagytam ki, hogy szombaton megnézhessem a Vasas Táncegyüttes új mesejátékát - (kultúr)esemény legyen a talpán, amelyik ilyen előzmények után nálam győzhet: az Eltüsszentett birodalomnak sikerült. Nem akárhogy. Akit netán zavar, ha vegytiszta dicséreteket és szuperlatívuszokat olvas százegynéhány soron keresztül, azt tisztelettel megkérem, most kapcsoljon el erről az adóról, mert itt bizony most kizárólag halleluja, hozsánna, őrjöngés várható, továbbá a Vasas a mennybe megy című tudományos-fantasztikus filmet sugárzom pillanatokon belül.

Dunaújvárosi Hírlap, 2007. december 18.


Betlehemesek nemzetközi találkozója - Debrecen

A tizenhetedik – a cívisvárosban második – alkalommal tartják meg a Nemzetközi Betlehemes Találkozót, ahol 32 csoport, közel 500 ember mutatja be öt ország magyar betlehemes játékait.
Betlehemesek nemzetközi találkozója

Hajdú Online, 2007. december 16.


Kodálykodó magyarok

„Szokolay magyarkodik vagy folyton kodálykodik. A neves Kodály-tanítvány, Szokolay Sándor, 76 éves zeneszerző, egyetemi tanár büszkén vállalja a bélyeget, amelyet fiatal pályatársai tréfálkozva rásütöttek. Kodály, a kultúrateremtő című esszéje (Magyar Napló, 2007/3) egyben ízelítőt nyújt arra is, mit jelent szerzője számára „magyarkodni és „kodálykodni.

Hargita Népe, 2007. december 15.


15 évet ünnepelt a Tarisznyás együttes

Jubileumi koncertre várták a Tarisznyás együttes tagjai az egykori tagokat, barátokat és érdeklődőket a Tranzit házba az együttes fennállásának tizenötödik születésnapja alkalmából. A zenészfeleségek is meglepetéssel készültek: papuccsal, sétapálcával, hálósapkával és tarisznyával ajándékozták meg férjeiket a jeles esemény alkalmából.

Szabadság, 2007. december 15.


Örökös Tagság
Hagyomány és XXI. századi helytállás

2007. december 13-án, az évadzáró társulati ülésen ismét átadták „A Magyar Állami Népi Együttes Örökös Tagja” címet. A díjat az együttes 55. évfordulója tiszteletére 2006-ban alapították. A kitüntetést a Magyar Állami Népi Együttesben tevékenykedő azon művészek – alkotók, táncosok, zenészek és énekesek –, valamint műszaki és adminisztratív dolgozók kaphatják meg, akik munkájukat hosszú távon és kimagasló színvonalon végezték, illetve végzik. A díjazott jogosult „A Magyar Állami Népi Együttes Örökös Tagja” cím használatára.

Hagyományok Háza, 2007. december 13.


Zene, tánc százszor
100. adását ünnepli az Élő népzene (DunaTV)

100. adásához érkezett a Duna Televízió Élő népzene című adása. A két évvel ezelőtt kezdődött sorozat egyedi a maga nemében, hiszen jelenleg csak ezen a csatornán látható állandó, rendszeres népzenei-néptáncos műsor, amely ugyanakkor tartalmi és kivitelezésbeli igényességével számos hűséges nézőt szerzett magának.

Vajdasag MA, 2007. december 13.


Balánbánya – Rendhagyó Botorka fesztivál

Több szempontból is rendhagyó a hétvégén zajló XI. Botorka Néptáncfesztivál. Első alkalommal szervezzük a rendezvényt a téli időszakban és reméljük, hogy az időjárás megengedi, hogy megmutassuk vendégeinknek a gyönyörű havas tájainkat. Nemcsak tájainkat, hanem a a tájra jellemző téli sportokat is be szeretnénk mutatni. A résztvevő csapatok nemcsak táncbéli tudományukat mutatják meg, hanem jégkorongban is ősszemérik erejüket.

Erdély ma, 2007. december 13.


Ünnep volt, de a javából

Pozsonyban, a ruzsinovi Cultus kultúrházban december 3-án, új műsorát bemutató előadásával tizenkilencedik alkalommal szerzett hűséges közönsége számára tartalmas és kellemes estét a Csemadok Országos Tanácsa égisze alatt 1969-től működő Szőttes Kamara Néptáncegyüttes. Kezdjük azzal, hogy nagy megbecsülést érdemlő teljesítmény egy műkedvelői körülmények között létező társulattól kétévente új, egész estés műsorral bemutatkozni. Az pedig külön elismerést érdemel, hogy magas művészi színvonalú produkciót hoztak létre.

Új Szó, 2007. december 12.


A Muzsikás Együttes karácsonyi koncertje a Fővárosi Művelődési Házban
Másnap délelőtt Gyermek Muzsikás Karácsony

Hagyományosan 2007. december 21-én pénteken 20 órakor kerül sor a Muzsikás Együttes Karácsonyi Koncertjére a TEMi Fővárosi Művelődési Házban (1119, Budapest, Fehérvári u. 47.) A heti rendszerességgel megtartott gyermek táncházon kívül, minden évben az FMH egyik legkiemelkedőbb rendezvénye a Muzsikás Együttes Karácsonyi koncertje. A programon az együttes mellett több vendég is szerepel a műsorban. Ebben az évben az együttes vendége Petrás Mária énekes lesz Moldvából, közreműködnek ifj. Fodor Sándor (Neti), valamint Muszka György és Ilonka Kalotaszegről.

Fővárosi Művelődési Ház (FMH), 2007. december 12.


Muzsikás karácsony

A Muzsikás együttes hangversennyel ünnepli a Karácsony közeledtét december 17-én a Zeneakadémián. Az idei koncerten az ének, a hangszeres népzene és Kodály kórusmuzsikája egymást követve szólalnak meg, páratlan zenei élményt nyújtva a hallgatóságnak.

Fidelio, 2007. december 11.


Tegnaptól Mede András személyében újra van igazgatója a pozsonyi Ifjú Szivek táncegyüttesnek
A Szivek nem egy, hanem két-három évet veszített

Pozsony. Tegnap a kulturális minisztériumban átvette a szerződését Mede András, az Ifjú Szivek táncegyüttes új igazgatója. Információink szerint hivatalosan csütörtökön iktatják be tisztségébe.

Új Szó, 2007. december 11.


Jelentés magyarhonból: Erdélyország az én hazám

„Erdélyország az én hazám” címmel láthatott felejthetetlen műsort nemrég a rétsági közönség. A nógrádi kisváros művelődési házának színháztermében rég volt már ekkora számú közönség, legalábbis ilyen lelkes. A lelkesedés oka: az Ördögborda Néptáncegyüttes látogatott Rétságra, hogy mintegy kétórás mûsort adjon a néptáncra és népzenére fogékony helyieknek. A rendezvény szervezésében és lebonyolításában közreműködött a Lajtorja Néptánciskola rétsági csoportjának vezetője, Kozák Katalin is.

Új Kelet Online, 2007. december 10.


Sikeres volt a folklór fesztivál Nagykárolyban

A Nagykárolyi Művelődési Ház által szervezett folklór fesztiválra december 8-án, szombaton került sor. A rendezvény a „Kultúra a harmóniában, harmónia a kultúrában” elnevezésű projekt keretén belül jött létre. A fesztiválon román, magyar és sváb népzenével ismerkedhettek meg az érdeklődők, az ország több részéről érkeztek együttesek. Ceatara, Rekettye, Oasul, Collegium, Canticum Novum és a szlovákiai Cerovina együttesek szórakoztatták a jelenlevőket.

Szatmar.ro, 2007. december 10.


Japán rajongónak köszönhetően jelennek meg Sebestyén Márta új lemezei

Egy zenebarát vállalatvezetőnek köszönhetően a magyar népdalok világszerte ismert énekesnője több mint egy tucat rég dédelgetett album-tervét valósíthatja meg. Az első jövő tavasszal jelenik majd meg.

Quart, 2007. december 10.


Csángó karácsony az Almássy téren
Színes ünnepi programok

Moldvai és gyimesi csángó muzsikát játszó zenekarok koncertjei, kiállítás és hajnalig tartó táncház várja a fővárosban, az Almássy téren a Csángó karácsonyon az érdeklődőket december 15-én - közölte Benke Grátzy a szervező Moldvahon Csángó Kulturális Közhasznú Egyesület nevében.

MTI, 2007. december 10.


Vasas 55: családi napok

Parádés előadások csokra, vastapsok végtelen dübörgése és valódi feszitválhangulat jellemezte a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes fennállásának 55. jubileuma alkalmából rendezett gálasorozatot pénteken és szombaton a Bartókban. Sűrűmagyar a DO-n.

Dunaújváros Online, 2007. december 9.


Új utakon is jár, de a népzenéhez hűséges a Csík Zenekar

A kecskeméti Csík Zenekar Senki nem ért semmit című albuma - miután néhány hónapja elnyerte a Magyar Hanglemezgyártók Fonogram díját - a közelmúltban az eladott példányszámnak köszönhetően Aranylemez is lett. Az együttes tizenkilenc éve meghatározó szereplője Magyarország népzenei életének.

Kecskeméti Lapok, 2007. december 9.


Sebestyén Márta szponzorra talált

Sebestyén Márta 100 CD-n énekel, de igazából egyik se saját, szóló lemez. Legalább 12 CD-terve porosodik évek óta. Ezeket most mind ki tudják adni szép sorban, hiszen hosszútávú szerződést kötöttek a Hondával.

2007. december 9.


Partraszállás dudaszóval
Agócs Gergely a táncház hungarikumáról, a hamis cimboraságról és a szlovákok előképeiről

A diósgyőri Kaláka-fesztiválon a szlovák Muzicka együttes is fellépett a nyáron, s Agócs Gergely, aki meghívta az eseményre a zenekart, olyan bandaként mutatta be a közönségnek, amely büszkén hirdeti, hogy a magyaroktól vette át a táncházmodellt. A varsóiak pedig most nyertek meg egy kulturális pályázatot, amelynek témája és célja a táncházkultúra féléves magyarországi tanulmányozása. Agócs úgy véli, megérett az idő arra, hogy a táncházat mint hagyományoktatási módszertant hungarikummá nyilvánítsuk. A néprajzkutatóval, népzenésszel, a Hagyományok Háza tudományos munkatársával ennek lehetőségeiről beszélgettünk.

Magyar Nemzet Hétvégi Magazin, 2007. december 8.


Elő-Szilveszteri táncház a Csík zenekarral és vendégeivel

A Csík zenekar 20 éve meghatározó szereplője Magyarország népzenei életének. Rengeteg koncert, táncház és jó néhány sikeres zenei album tette népszerűvé nemcsak a zenekart, de a magyar népzenét is - hazánkban és külföldön egyaránt. Az eltelt két évtized alatt több rangos zenei díjjal jutalmazták a kecskeméti formációt. Munkájuk legnagyobb elismerését jelzi a Fonogram-díj, melyet 2007 év elején érdemeltek ki legutóbbi, azóta aranylemezként számon tartott Senki nem ért semmit című albumért világzene kategóriában. A zenekar és barátai elő-Szilveszteri táncházat tart a Fonó Budai Zeneházában.

Csík zenekar, 2007. december 8.


Felcsíki advent a váradiakkal

A Rendes feltámadással, Tamási Áron azonos című novellájából készült táncjátékával érkezik Budapestre ma este a Nagyvárad Táncegyüttes. Az elsősorban felcsíki népszokásokból, táncokból és táncos játékokból építkező adventi műsorukat este hét órakor kezdik Budán, a Hagyományok Háza színháztermében. A Rendes feltámadás a felcsíki mellett más tájegységekről is felvonultat táncelemeket: a szatmári cigánytáncot, a gyimesi ropogtatást, a sárpataki verbunkot, a kalotaszegi legényest s a méhkeréki tapsost is felfedezhetjük benne.

Magyar Nemzet, 2007. december 7.


Prima Primissima közönségdíjas a MÁNE

Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat pénteken este Budapesten, a Művészetek Palotájában.
A közönségdíjat a Magyar Állami Népi Együttes nyerte el, az elismerést Mihályi Gábor, az együttes vezetője vette át.

Hagyományok Háza, 2007. december 7.


Az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes és az Ilosvai Táncegyüttes közös fellépései
„Koprodukciós” Felföldi levelek

Rozsnyó/Kassa. A Felföldi levelek című, „koprodukcióssá” bővült előadás az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes és a nagyidai Ilosvai Táncegyüttes táncosainak közreműködésével két helyszínen lesz látható a hétvégén Kelet-Szlovákiában.

Új Szó, 2007. december 7.


Tájegységek játék - és táncszempontú ismerete
Választott tájegység: Moldva

Akkreditált továbbképzés pedagógusoknak és mindazoknak, akik tovább szeretnének bővíteni néptáncos és néprajzi ismereteiket. Január végéig lehet jelentkezni 60 órás, 15 alkalomból álló továbbképzésre.

Hagyományok Háza, 2007. december 7.


Szent Márton-díjat kapott Sebestyén Márta énekes

A Pannonhalmi Főapátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok 2001-ben alapította a Szent Márton-díjat, amelyet minden évben olyasvalakinek adnak, aki az előző évben a legtöbbet tette a valamikori Pannónia területén lévő kulturális és turisztikai, valamint térségfejlesztő programok megvalósításáért, hozzájárulva ezzel nemzeti örökségünk és kulturális értékeink megismertetéséhez és megőrzéséhez.

Magyar Hírlap, 2007. december 6.


Közösségépítés tánccal
Beszélgetés Balázs-Bécsi Attilával, a szamosújvári Kaláka néptáncegyüttes vezetőjével

Tizenöt éves születésnapját ünnepli a hétvégén a szamosújvári Kaláka néptáncegyüttes. A csoport neve mára óhatatlanul összekapcsolódik a Téka Alapítványéval, hiszen a táncosok nemcsak heti egy alkalommal, próbán találkoztak, hanem igazi közösséget kovácsoltak, vonzottak maguk köré. Az együttes „katalizátora”, az alapítvány vezetője Balázs-Bécsi Attila történelemtanár.

Krónika, 2007. december 6.


XVII. Nemzetközi Betlehemes Találkozó
Debrecen

Újra Betlehemes játékok színhelye lesz - immár második alkalommal - Debrecen. A Magyar Művelődési intézet által először 1991-ben megrendezett Nemzetközi Betlehemes találkozó december 14-16. között kerül megrendezésre - hangzott el a szervezők által tartott sajtótájékoztatón a Csokonai Színházban.

Folkrádió, 2007. december 6.


Táncházak szervezői, táncházat működtető zenekarok figyelmébe!
Táncházregisztráció

A Hagyományok Háza és az országos népművészeti civil szervezetek kezdeményezésére a táncházakra vonatkozó szerzői jogi szabályozás 2006. január 1-től megváltozott. Az új szabályozás jobban megfelel a népzenei rendezvények, táncházak sajátos jellegének. Amennyiben a táncházban kizárólag a magyar és magyarországi nemzetiségi folklór körébe tartozó zene szólal meg, nem kell jogdíjat fizetni, mivel a folklór nem tartozik a szerzői jogvédelem hatálya alá (a feldolgozások igen!).

Hagyományok Háza, 2007. december 6.


A néptánc elhivatottá tesz

Jövőre ünnepli fennállásának 55. évfordulóját a Hajdú Táncegyüttes, mely a hazai és nemzetközi díjak mellett 1979-ben megkapta a Népművészeti Európa-díjat. Ez a kitüntetés azért olyan értékes, mivel ilyen elismeréssel csak 11 csoport dicsekedhet egész Európában. Az idei sikerek egyik bizonyítékaként pedig nemrég a területi Príma Díjat vehették át a Vállalkozók Országos Szövetségének döntése alapján.

Debrecen On-line, 2007. december 3.


Megaprodukciókra vált a Honvéd
A fő művészi irányvonal is átalakul a Honvéd Együttesnél az eladhatóság jegyében

Szeptember 1-jétől nonprofit kft.-vé alakult a Honvéd Együttes, igazgatója Hollerung Gábor karmester lett. Novák Ferenc elbúcsúzott több évtizeden át vezetett szakmai műhelyétől, a 2001-ben az együtteshez csatolt Budapest Táncegyüttest pedig beolvasztották a Honvéd tánckarába, amelynek élére Zsuráfszky Zoltán került. Azóta szakmai körökben állandó téma lett a Honvéd új arculata, amelyről leginkább azt lehetett tudni, hogy abban az új igazgató meghatározó szerepet szán a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarnak, amelyet 1989 óta vezet.

Magyar Nemzet, 2007. december 3.


Hagyományőrzők nemzetközi fesztiválja Zsombolyán

Temes – A szerb határ menti Zsombolyán november 29–30-án tizenharmadik alkalommal szervezték meg a Karácsonyi és újévi hagyományok és népszokások nemzetközi fesztiválját. A helyi kultúrházban sorra került rendezvény ez alkalommal a Határon átívelő kulturális szivárvány elnevezésű PHARE-projekt záróeseménye volt, amelyet a Románia–Szerbia határ menti együttműködések támogatására szánt uniós alapokból finanszíroztak. A népi szokások és hagyományok seregszemléje első napján nyolc zsombolyai, valamint egy-egy szakálházi, kis- és nagyjécsai, gyertyámosi, nagykomlósi és lenauheimi csoport lépett színpadra.

Nyugati Jelen, 2007. december 3.


Sárosi Bálint:
Mit üzen Kodály?

Kodály Zoltán 125 évvel ezelőtt született, és már annak is negyven éve, hogy nincs közöttünk. Távozása óta nagyot változott a világ. A meggyorsult változások sodra az ő hagyatékát sem kímélte a hordaléktól. De néhány évtized hordaléka nem temetheti el Kodály példáját és gondolatait, mert ezek sokunkhoz szólnak és hosszú időre érvényesek. Nagy többségükben ma is frissek és időszerűek: élő üzenetként foghatjuk fel őket.

Muzsika, 2007. december 1.


Búcsú Vargyas Lajostól

Október 11-én, életének 94. évében elhunyt Vargyas Lajos Széchenyi-, Erkel-, Magyar Örökség- és Prima Primissima-díjas népzenekutató, néprajztudós, a Bartók és Kodály utáni kutatónemzedék kiemelkedő egyénisége. Tanulmányait a budapesti tudományegyetem bölcsészettudományi karán végezte (1932-37), ahol 1941-ben doktorált, illetve a Zeneakadémia egyházzene szakán (1937-38). 1963-tól a zenetudományok doktora.

Muzsika, 2007. december 1.


A kelet-szlovákiai régió táncai és dallamai
„... s tették szépen, figurásan”
A Szőttes Kamara Néptáncegyüttes bemutatója december 3-án

Új, egész estés műsorát mutatja be a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes december 3-án, hétfőn 19 órától Pozsonyban, a ružinovi művelődési házban. A „... s tették szépen, figurásan” című előadásuk ezúttal a keleti régiókba invitálja a nézőket: a történelmi Abaúj-Torna, Zemplén, Sáros és Ung vármegye néptáncaiból, népdalaiból állították össze. Az együttes vezetőjével, koreográfusával, Konkoly Lászlóval beszélgettünk.

Új Szó, 2007. december 1.


III. Kárpát-medencei Vőfélytalálkozó Földesen
Beszélgetés Gyönyörű Zsigával

Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Kárpát-medencei Vőfélytalálkozó nevet viselő rendezvény. Gyönyörű Zsigát a esemény kitalálóját és főszervezőjét kértem meg, mondjon néhány szót e rendezvényről.

Szélrózsa Hagyományőrző Egyesület, 2007. december 1.