Folkrádió

Tallózó

Elképzeléseimet nem rejtem véka alá

Az elmúlt év novemberében a székelykevei Művelődési Otthon igazgatójává egy fiatalembert választottak. Megfontoltság és bátor vakmerőség jellemzi a Hertelendyfalváról odacsalogatott Györfi Sándor igazgatót, aki ötletadója és főszervezője a Silladri néven bejegyzett Vajdasági Magyar Kamara Népitánc-fesztiválnak

Hét Nap, 2008. január 31.


Népzeneparádé Lappföldtől a Fekete-tengerig

A Szájról szájra projekt azokat az újító szellemű zenészeket gyűjtötte egy csapatba, akik a világzenei kísérletezések élcsapatát alkotják. Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb zenei produkciójában a magyar népdalkincs nem a megszokott, autentikus népzenei környezetben, hanem a jazz és a világzene elemeivel megújítva jelenik meg.

Művészetek Palotája, 2008. január 31.


XII. Csángó Bál

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület 2008. február 2-án (szombaton) tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Csángó Bált a budapesti Petőfi Csarnokban. A XII. Csángó Bál fővédnöke Dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke, aki a rendezvényen megnyitóbeszédet mond.

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, 2008. január 31.


XVII. Hajnal akar lenni népdaléneklési verseny eredménye
2008. január 26-27.

Remek eredményekkel tértek haza diákjaink a XVII. Hajnal akar lenni népdaléneklési versenyről. A Szatmárnémetiben megrendezett vetélkedőre idén 11 csángóföldi versenyző nevezett be, Nyisztor Ilona tanárnő kísérte el őket.

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, 2008. január 31.


Huszonötödik születésnapját ünnepelte a párkányi Kisbojtár néptáncegyüttes
Negyedszázad a minőségi kultúra jegyében

Párkány. Megalakulásának 25. évfordulóját ünnepelte január 11-én a hazai gyermeknéptánc-mozgalom egyik legkiemelkedőbb csoportja, a Kisbojtár gyermeknéptánc-együttes. A születésnapi jubileumot gálaműsor keretében, zsúfolásig telt nézőtér előtt ünnepelték meg a helyi művelődési házban.

Új Szó, 2008. január 30.


XII. Csángó Bál szombaton
A zenei és táncos hagyományok is bemutatkoznak

Sólyom László köztársasági elnök nyitja meg szombaton a fővárosban a XII. Csángó Bált, amelyen a középkori eredetű kör- és lánctáncok, valamint reneszánsz páros táncok bemutatója mellett balladák és gregorián dallamok is felcsendülnek - mondta el a szervezők nevében Nagy Bercel az MTI-nek. Az idén a zenei és a táncos hagyomány időbeli rétegzettségét mutatják be a a színpadi műsor keretében - hívta fel a figyelmet.

MTI, 2008. január 30.


Freefolk Fesztivál a Zenélő Tanyán
Ingyenes népzenei kemping

2008 nyarán debütál a Zenélő Tanya FREEFOLK elnevezésű népzenei vígasság. A Freefolk egy alulról induló kezdeményezés. Nem célja, hogy évről évre egyre nagyobbá válva egy élhetetlen megafesztivállá nője ki magát, szponzorok bevonásával egy nagy hirdetőfelületté változtassa a saját környezetét. Célja viszont, hogy a ’nép’ bármely fia borja hangszert ragadhasson és zenélhessen, táncolhasson a fesztiválon, anélkül, hogy a néhány országosan ismert nagy referencianevek közül kellene, hogy kikerüljön.

A Zenélő Tanya, 2008. január 30.


Életek éneke a Filmszemlén

2008. január 30-án a Filmszemlén 19.00 órakor látható az Életek éneke
100 perces mozifilm-változata. Helyszín: Millenáris Teátrum. 2008. január 31-én 15.00 órakor a Mammut 1 termében is látható Bereczki Csaba filmje. Jegyek 700 Ft-os áron kaphatóak.

2008. január 29.


Versenyfelhívás
Tedd ki a Pontot XI. Nemzetközi Legényesverseny

A rendezőség segítséget kíván nyújtani a legényes tánc minél magasabb színvonalú elsajátításához és továbbéltetéséhez. Az évenként megrendezett versenyen a Kárpát-medence kiváló legényes táncosainak anyagából válogatunk Kalotaszegről, a Küküllő mentéről, Gyimesből és a Mezőségről. A versenyre a 18. életévüket 2008. Szent György-napjával bezárólag betöltött férfiak jelentkezhetnek. Nevezési határidő: 2008. március 25.

Bartók Kulturális Táncegyesület, 2008. január 29.


Arckép
Blága Károly - néptáncos

A népművészet mestere gyimesi csángó. Erdélyben él, Gyimesközéplakon, egy kis falucskában, ahol a népek a városi ember szemével nézve szegénységben, nyitott szemmel nézve gazdagságban élnek. Látszik a szegénység a tárgyakban, érződik a gazdagság a lelkiekben.

Demokrata, 2008. január 28.


Konferencia a népzene oktatásáról

Kodály Zoltán és Bartók Béla népzenei munkásságához képest csaknem száz évet kellett várni, hogy beindulhasson a magyar Zeneakadémián a hangszeres népzenei képzés a komolyzenei szakokkal egyenrangúan. A tapasztalatok megvitatására első alkalommal rendeztek Budapesten nemzetközi konferenciát a felsőfokú népzeneoktatásról.

Magyar Nemzet, 2008. január 28.


Mikor is alakult a csíkszentkirályi fúvószenekar?

Rendhagyó karécsonyi koncertet tartott december 25-én este a csíkszentkirályi fúvószenekar, ugyanis a koncert szüneteiben kivetítőn, képekben elevenítették fel a hajdani rezesbanda fellépéseit, a harmadik alkalommal újjáalakult fúvószenekar öt éves előadásait.

Csíkszentkirály honlapja, 2008. január 28.


Emlegetik: Nagy csuda vót

Hegyen-völgyön tudtak róla: rendhagyó lakodalmas készül a homoródkarácsonyfalvi utcákban. Hagyományébresztő farsangolóra szorgoskodott hetek óta a település aprónépe – elsősorban nagyszüleik segítségével. Ke­men­cé­ben vendégváró kalács, perec sült a kínáláshoz-kontyolóhoz. Nagy volt a sürgés-forgás a faluban, élénk a járműforgalom is. Aztán húzta a nótát a homoródújfalusi zenekar az ünnepköszöntő sereglet élén.

Udvarhelyi Híradó, 2008. január 28.


Gyermeklakodalom Karácsonyfalván

Muzsikaszó kíséretében vonult végig a hagyományteremtő első gyermeklakodalom násznépe Homoródkarácsonyfalván. Felnőttek és idősek egyaránt csatlakoztak a gyermeknásznéphez. Ünnep volt a faluban: a feledésbe merülő Homoród menti lakodalmas népszokások felelevenítésének ünnepe.

Hargita Népe, 2008. január 28.


Hajnal akart lenni...

„Egy-két találkozót leszámítva, minden alkalommal itt voltam Szatmárnémetiben, ezért joggal mondhatom, hogy ilyen rangos vetélkedő, mint a mostani, még nem volt. Ezt értem mind a résztvevők nagy számára, mind pedig a minőségre. A népdal igazi ünnepét ülhettük meg a filharmónia díszes nagytermében” – mondta Birinyi József zsűrielnök, budapesti néprajzkutató, a népművészet mestere a Szamos-parti városban 17. alkalommal megrendezett Hajnal akar lenni Kárpát-medencei népdaléneklési verseny hétvégi döntőjén, Szatmárnémetiben.

Új Magyar Szó, 2008. január 28.


Ének az énekért

Csak az ének… meg egy kis szlovák, zeneelmélet és szolfézs, de elsősorban: ének. A Zeneakadémia népi ének szakán. Az ének Agod Alíz netovábbja kisgyerekkora óta. És egyre inkább úgy tűnik, álma lassanként beteljesül. Szegeden, az általánosban sorra nyerte a versenyeket. Szépen, fokozatosan majd’ az összes lehetségest: városit, megyeit, országosat… Az évek múlásával egész vaskos stóc lett a sok „papírból”. Elvolt ő egyébként „szépen magának”, erdélyi tanárnénije foglalkozott vele, ő meg énekelt, énekelt…

Népzene.hu, 2008. január 27.


Dolinszky Miklós: A népzene ünnepe
„Tanszékfoglaló”. 2008. január 18, Művészetek Palotája

Éjfélkor kezdi röptét Minerva baglya – pontatlan alakban ez a hegeli toposz jutott eszembe, amikor először hallottam a Zeneakadémián hamarost tanszékké váló népzenei szakcsoport megalakulásának örömteli hírét. Már a 20. század két felében (az elsőben a népzenegyűjtés, a másodikban a táncházmozgalom idején) szárnysuhogást lehetett hallani; a rendszerváltás után pedig a táncházmozgalom ellenkulturális erejének szertefoszlásával voltaképp várható volt, hogy elsődleges és másodlagos életének lezárultával a népzenei hagyományt előbb-utóbb valamely egyetem hűvös mélye fogadja be, hogy amit a tudomány korábban szétszedett, most újból összerakja, és generálja a hagyomány újjászületését.

2008. január 27.


Régi idők hangulata

A cél az, hogy teljesen megéljük, és magunkénak érezzük kultúránkat - mondja a Pro Cultura Hungarica-emlékplakettel kitüntetett Raj Rozália
Pro Cultura Hungarica-emlékplakettet adományozott Hiller István magyar oktatási és kulturális miniszter kedden, a magyar kultúra napján Raj Rozáliának, a szabadkai székhelyű Vajdasági Magyar Folklórközpont civil szervezet munkatársának szerteágazó kézműves tevékenységéért.

Magyar Szó, 2008. január 26.


Népdaléneklési verseny tizenhetedszer

Idén is megrendezésre került a Hajnal akar lenni népdaléneklési verseny Kárpát-medencei döntője Szatmárnémetiben, a Dinu Lipatti Filharmóniában. A rendezvény 17. alkalommal vonzotta városunkba a népdaléneklés tehetséges művelőit. Idén a Szentgyörgyi Albert Társaság, a Szatmárnémeti MADISZ, a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés, valamint az Ady Endre Társaság által megszervezett kulturális eseményre 64 Kárpát-medencei népdal énekes jelentkezett.

Szatmar.ro, 2008. január 26.


Katrincában és körömcipőben

Ne vessen rám követ, aki e címet olvassa, de le kell írnom azokat az élményeket, amelyeket a XVII. HAL (Hajnal akar lenni) elnevezésű, több országot érintő népdaléneklési, versenyen tapasztaltam. Egyszerre volt szívbemarkoló és felemelő. Örömet szerző és mélyen elgondolkodtató, a lelkiismeret mélyére ható.

Dr. Gerzanics Magdolna blogja, 2008. január 25.


Padkaporos: mulatság gyermekeknek

Farsangi mulatsággal indul új gyermektáncház Budapesten, amely az Ifjú Muzsikás Klub Reviczky utcai táncházát és az azzal együttműködő Padkaporos dudás-tekerős táncházat előzi meg. A Padkaporos Görömbő Meseház klubnyitója, amely ingyenes, ma este fél héttől kezdődik. A farsangi, jelmezes program mesével indul, amelybe fokozatosan beleszövik az összes jelenlévőt, akik így a mese szereplőivé válnak, végül az egész közös táncba folyik át.

Magyar Nemzet, 2008. január 25.


Kárpát-medencei Magyarok Zenéje

A 2002 óta tartó sorozat (8 koncert – 8 ország – egy nemzet) idén is folytatódik: január 27-én, délután négykor Felsőőrben (Oberwart), az Európai Iskolában rendezik meg a CD adományozással egybekötött, idén Kárpát-medencei Magyarok Zenéje címre átkeresztelt jótékonysági koncertsorozat ausztriai hangversenyét. Fellép a Bástya Citerazenekar (Felvidék) és a Magyar Tekerőzenekar.

Fidelio, 2008. január 25.


Díjat kapott a Bürkös Zenekar

Az országosan is méltán ismert és elismert, Nagykállóból indult Bürkös Zenekar kapta az idén a Nagykálló Kultúrájáért-díjat január 22-én, a magyar kultúra napja alkalmából rendezett városi ünnepségen.

SZON, 2008. január 24.


Néprajzi képzés a pozsonyi gimnáziumban

A pozsonyi Duna Utcai Magyar Tannyelvű Gimnázium és az Ifjú Szivek együttműködésének célja középfokú műveltségű, jól képzett, széles látókörű, érettségivel és speciális ismeretekkel is rendelkező növendékek képzése. A Duna Utcai Magyar Tannyelvű Gimnáziumban folyó oktatás a szlovák oktatásügyi tárca által jóváhagyott tanterv alapján történik. Ennek keretén belül a növendékek az általános műveltség megszerzése mellett speciális, néprajzi ismeretekre tesznek szert.

Új Szó, 2008. január 24.


Ifjú Szivek
Néprajzi képzés a pozsonyi gimnáziumban

Az Ifjú Szivek lehetőséget biztosít a művészetek iránt fogékony diákoknak tehetségük kibontakoztatására. A pozsonyi Duna Utcai Magyar Tannyelvű Gimnázium és az Ifjú Szivek együttműködésének célja középfokú műveltségű, jól képzett, széles látókörű, érettségivel és speciális ismeretekkel is rendelkező növendékek képzése. A Duna Utcai Magyar Tannyelvű Gimnáziumban folyó oktatás a szlovák oktatásügyi tárca által jóváhagyott tanterv alapján történik. Ennek keretén belül a növendékek az általános műveltség megszerzése mellett speciális, néprajzi ismeretekre tesznek szert.

Új Szó, 2008. január 24.


Tánc- és zenei hagyományunk élethű tolmácsolása

A Maros Művészegyüttes két alkalommal is bemutatta az Édes kicsi Jézusunk táncműsorát a székelykeresztúri közönségnek a Hargita megyei turnéja során. A Maros megye tánc- és zenei hagyományainak élethű tolmácsolására vállalkozó műsor a tájegység táncait, muzsikáját és a téli ünnepkör szokásvilágát mutatta be. A táncműsor filmszerűen végigpörgette adventtől húshagyókeddig a Kárpát-medence legszebb népszokásait (regölés, bukovinai székely betlehemes, kantálás, nyárádselyei istvánozás, mezőfelei fehér betyárok, sóvidéki farsangtemetés).

Hargita Népe, 2008. január 24.


Életek éneke
Buena Vista Transilvania

Végre megértettem a szagos mozi meghökkentő gondolatát: Bereczki Csaba Életek éneke című zenés filmje színes-szagos mozgókép anélkül, hogy illatpatronok robbannának a székem alatt. A filmben magyar, cigány és román népzenészek a keleti Kárpátoktól Párizsig jutnak, a zene által kovácsolt olyan harmonikus egységben, amiről a politikusok álmodni is képtelenek.

Filmhu, 2008. január 23.


Tapsvihar a Csávási ballada előadáson

A Magyar Kultúra Hete alkalmából a Háromszék Táncegyüttes: Csávási ballada című előadását mutatta be a szatmárnémeti Északi Színházban, melyre már a déli órákban szinte minden jegy elkelt. Az előadás fergeteges sikert aratott, a lelkes közönség vastapssal jutalmazta a különleges előadást.

Szatmar.ro, 2008. január 23.


Buena Vista Transilvania
Életek éneke

Végre megértettem a szagos mozi meghökkentő gondolatát: Bereczki Csaba Életek éneke című zenés filmje színes-szagos mozgókép anélkül, hogy illatpatronok robbannának a székem alatt. A filmben magyar, cigány és román népzenészek a keleti Kárpátoktól Párizsig jutnak, a zene által kovácsolt olyan harmonikus egységben, amiről a politikusok álmodni is képtelenek.

Filmhu, 2008. január 23.


A bartóki utat keresve
A közönséget nem csak kiszolgálni, de nevelni is kell

Novemberben már megfogalmazódott a vajdasági néptáncosok körében magyarországi szakemberek közreműködésével Újvidéken, a Bemutató Színpadon, hogy alapvetően bármely utat követve a Bartók-i utat járja mindaz, aki néptánchagyományunkat átmenti, átörökíti. Ennek az útkeresésnek következő állomásaként hívta Szabadkára a minap a Vajdasági Magyar Folklórközpont a vajdasági néptáncpedagógusokat, koreográfusokat, hogy ezt a témát dr. Diószegi Lászlóval, a budapesti Martin György Néptáncszövetség elnökével részletesebben körüljárják.

Vajdasag MA, 2008. január 23.


Népzenei képzés

A VMPE népzenei szakosztálya szombaton tartja a következő népzenei továbbképzést. Az előző kettő az énekoktatásra összpontosított, ezúttal a hangszerjáték szépségeire szeretnénk rávilágítani. Az előadó Borsi Ferenc, aki a hatlyukú pásztorfurulya megszólaltatásának alapjait ismerteti. Az előadás 9-től 14 óráig tart. Útiköltséget, uzsonnát biztosítunk. Jelentkezni a korlátozott létszám miatt január 24-éig lehet a 021-548-259-es telefonszámon 8-14 óráig, illetve bármikor az üzenetrögzítőn, vagy villámpostán: vmpe@panline.net

Magyar Szó, 2008. január 23.


Dallal, ölelő mozdulattal
Budai Ilona népdalénekes gondolatai határokról, találkozásokról és elkötelezettségről

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Elnöksége az idén Budai Ilona zenepedagógusnak, népdalénekesnek ítélte oda az Aranyplakettet. A díjat azzal a céllal alapította a Művelődési Szövetség, hogy elismerését fejezze ki azok iránt, akik áldozatkész tevékenységükkel hozzájárultak a délvidéki és az egyetemes magyar kultúra, művészet és közművelődés gazdagításához.

Magyar Szó, 2008. január 23.


Csokonai díjjal jutalmazta Hiller István a Bartinát

Csokonai Vitéz Mihály közösség díjat kapott a szekszárdi Bartina Néptáncegyesület. Az amatőr művészeti mozgalom legmagasabb elismerését Budapesten, a Néprajzi Múzeumban nyújtotta át Hiller István oktatási és kulturális miniszter Jóföldi Gabriella egyesületi elnöknek és Matókné Kapási Julianna művészeti vezetőnek.

Teol – Tolna megyei hírportál, 2008. január 22.


Népmeséből ihletett táncos mesejáték

A Nagyvárad, valamint a berettyóújfalusi Bihar táncegyüttes ma, azaz hétfőn délelőtt a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében első alkalommal mutatta be az Eltáncolt cipők című mesejátékot. László Csaba és Dimény Levente rendező-koreográfusok a sokak által ismert népmesét vették alapul, hiszen, mint László Csaba vallja „a mese az, amelyik a hamis valóság mögé lát, és keresi a választ az igazságra” - és sokszor a pokol lemgmélyebb mélységét kell megjárni ahhoz, hogy erre fény derüljön.

Erdély Online, 2008. január 22.


Tanszékfoglaló és felelősség

Olyasmit tettem, amit korábban soha. A szünetben egyszerűen lesétáltam a ruhatárhoz, vettem a kabátomat, és hazamentem. Úgy éreztem, ezt itt és most nem bírom tovább. Persze, akár szórakozhattam volna azon, mennyire sokan felülnek a lelkes közönség soraiból ennek az átverésnek, részben a Zeneakadémiára való hivatkozásnak, részben a zenének, ami megszólalt. Engem azonban az esemény súlya miatt ez most inkább felháborított.

Magyar Nemzet, 2008. január 21.


Néptáncmozgalmunk jövője
Szakmai tanácskozást rendezett a Vajdasági Magyar Folklórközpont

A vajdasági magyar néptánc-együttesekkel mind több képzett néptáncoktató foglalkozik. Biztató, hogy a szegedi táncművészeti főiskola elvégzése után ezek a fiatalok hazajöttek. Nagyon fontos lenne, hogy könnyen, egyszerűen tudják diplomájukat honosítani, munkahelyhez jussanak. Jó lenne, ha nálunk is bekerülne a néptáncoktatás az iskolákba. Mindez azon a szabadkai tanácskozáson hangzott el, amelyet szombaton rendeztek a Vajdasági Magyar Folklórközpont székházában, s amely résztvevői a bácskai, bánáti és szerémségi néptáncosokkal foglalkozók közül kerültek ki, s jelen volt dr. Diószegi László, a Martin György Néptáncszövetség elnöke is.

Magyar Szó, 2008. január 21.


Élethű népzenei képzés

Birtokba vehette új, Köztelek utcai épületét a Zeneakadémia népzenei tanszéke a hét végén: az eseményt többek között a népzeneoktatásról rendezett konferenciával ünnepelte meg az alig fél éve indult tanszék. A sokrétű képzés és a népzene képviselőivel való élő kapcsolat a legfontosabb: ha ezek teljesülnek, az egyetemet kreatív, aktív végzősök hagyják majd el, akik megteremtik saját munkahelyüket - így foglalhatók össze a konferencián megjelent ír, finn, svéd és osztrák egyetemeken oktató népzenei szakemberek tapasztalatai.

Népszabadság, 2008. január 21.


Turnén a Háromszék együttes

Két előadással indul nyolc helyszínt érintő turnéra a sepsiszentgyörgyi Háromszék Néptáncegyüttes. Az Ivácson László által összeállított Erdélyország az én hazám című folklórműsort a nagyenyedi, illetve a nagyváradi művelődési házban láthatja a közönség január 22-én és 23-án este 7 órától. A január 23-ától kezdve naponta Szatmárnémetiben, Nagykárolyban, Zilahon, Besztercén, Kőhalmon, majd január 29-én Sepsiszentgyörgyön előadott Csávási ballada a táncegyüttes új előadása, melyben a világhírű szászcsávási zenészekkel közösen magyar lakodalomba, román keresztelőbe, cigány bálba, városi táncházba, majd egy nyugati koncertre vezetik el a közönséget.

Krónika, 2008. január 21.


Eltáncolt cipők

Miklós János együttes-vezető a Nagyvárad Táncegyüttes nevében szerkesztőségünkön keresztül is sok szeretettel hív meg minden népzene, népmese iránt érdeklődő gyereket, és felnőttet egyaránt, a január 21-én, hétfőn, 13 órától kezdődő, a Partiumi Keresztény Egyetem színpadán tartandó bemutatójára.

nagyvarad.ro, 2008. január 20.


Amit a néphagyományból tanulhatunk

A hetvenes évek elején feltűnt egy gitáros srác, és a később szintén elismert népzenésszé vált Halmos Bélával népdalokat énekeltek. Akkor még senki sem gondolta, hogy éppen ő lesz a küszöbönálló táncházmozgalom egyik kulcsfigurája. Sebő Ferenc tevékenysége azonban szélesrétű: a népzene mellett a magyar költészet remekeit is beemelte a köztudatba legendássá vált versmegzenésítéseivel. Az előadóművész és népzenekutató a globalizációról, a technicizmusról, káros hagyományainkról beszélt, valamint arról, hogy mit tanulhatunk a néphagyományból.

Magyar Nemzet, 2008. január 19.


A bartóki utat keresve
A közönséget nem csak kiszolgálni, de nevelni is kell

Novemberben már megfogalmazódott a vajdasági néptáncosok körében magyarországi szakemberek közreműködésével Újvidéken, a Bemutató Színpadon, hogy alapvetően bármely utat követve a Bartók-i utat járja mindaz, aki néptánchagyományunkat átmenti, átörökíti. Ennek az útkeresésnek következő állomásaként hívta Szabadkára a minap a Vajdasági Magyar Folklórközpont a vajdasági néptáncpedagógusokat, koreográfusokat, hogy ezt a témát dr. Diószegi Lászlóval, a budapesti Martin György Néptáncszövetség elnökével részletesebben körüljárják.

Vajdasag MA, 2008. január 19.


Csütörtökönként benép(i)esül a Gödör

Igen, igen!! Az „almás népi buli” nemcsak hogy nem hagyja abba pályafutását, hanem osztódással szaporodik! Egy majdnem csoda folytán ugyanis lehetőség nyílik most az Erzsébet téri – ifjabb rétegekben kiválóan ismert – Gödörben is beindítani, szintén csütörtökönként a hatalmas közszeretetnek örvendő moldvai és magyar népzenei táncházat. Az egyik szervező Tárkány-Kovács Bálint.

Népzene.hu, 2008. január 19.


Népzenei tanszékfoglaló
Hangversennyel köszöntik a Zeneakadémia szeptemberben indult folkfakultását

A népzene és a műzene kapcsolatát mutatja be, és a Zeneakadémián most indult népzenei tanszéket köszönti A népzene ünnepe – Tanszékfoglaló című gálahangverseny ma este fél nyolckor a Művészetek Palotájában. A műsorban olyan kiváló előadókat hallhatunk, mint Sebestyén Márta, Palya Bea, a Vujicsics, a Söndörgő, a Muzsikás együttes és Jandó Jenő.

Magyar Nemzet, 2008. január 18.


Tanszéket foglaltak a MüPában

December 17-én nagyszabású népzenei koncertnek adott helyet a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti hangversenyterme. Majd’ mindenkihez eljutott már a hír: szeptembertől a Zeneakadémián van népzenei tanszék is. Jobban mondva nem igazi tanszék még, hanem egyelőre szakirányként működő tanszak. Azért mindenképpen nagy előrelépést jelent ez a korábbi helyzethez képest: népi vonós, pengetős, húros hangszereket és népi éneket tanulhatnak a diákok – most már „egyetemi” szinten is, akárcsak a „komoly” zenészek. Ennek alkalmából a Művészetek Palotájában nagyszabású népzenei koncertet szerveztek.

Népzene.hu, 2008. január 18.


Gégegyulladása van Sebestyén Mártának

A ma esti Népzene ünnepének világhírű szólistája, Sebestyén Márta hirtelen megbetegedett és fellépését – a művésznő és a közönség őszinte sajnálatára – le kellett mondania. A gálaest többi résztvevőjét szerencsére nem érte el az influenzajárvány, így a többiek – Bognár Szilvia, Herczku Ágnes, Palya Bea, Szalóki Ági, Balogh Kálmán, Jandó Jenő, az Etnofon Zenei Társulás, Muzsikás, Parno Graszt, Sebő együttes, Söndörgő együttes, Vujicsics együttes – mind színpadra lépnek a Zeneakadémia újonnan létesült Népzene Tanszékét köszöntő koncerten.

Művészetek Palotája, 2008. január 18.


A Téka együttes új prímása és klubja

Új prímása lett ősztől a Téka együttesnek: Vizeli Balázst Ökrös Csaba és Soós András hegedűsök váltották. Az új felállás mellé a Téka most egy klubot is indít: a Kossuth Klubban (VIII., Budapest, Múzeum utca 7.), minden héten csütörtök este nyolc órától táncházat tartanak. Februártól ez fél hattól gyermektáncházzal egészül majd ki. A tervek szerint a későbbiekben a táncalkalmakat koncertek, meghívott vendégek, irodalmi estek, néprajzi előadások színesítik.

Magyar Nemzet, 2008. január 17.


Pannon freskó a Magyar Kultúra Napján

Január 22-én a már javában tartó farsangi időszak hangulatát erősítve a Magyar Állami Népi Együttes tánckarneváljával minden korosztálynak felhőtlen szórakozást ígér. A Sebő Ferenc zenéjére Mihályi Gábor által koreografált mű az őseinktől örökölt nyelven mondja el az emberi érzelmek, a szerelem és halál fenséges harcait a születés, a beteljesülés, az elmúlás és a félelmetes haláltánc allegóriájaként a Tavasz, a Nyár, az Ősz és a Tél karakteres színeiben.

Fidelio, 2008. január 16.


Megszületett a Táncház-Népzene 2008 pályázat eredménye

A Hagyományok Háza Népművészeti Műhelye a Magyar Művelődési Intézet „Táncháztalálkozó” sorozatának folytatójaként 2002 óta írja ki lemezpályázatát hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére. A felhívás célja, hogy a népzenei mozgalom különféle előadóinak színvonalas produkciói egy igényes válogatás keretében CD-lemezen megjelenhessenek.

Hagyományok Háza, 2008. január 16.


Őseink zenéje

Hajnalig szólt szinte az egész magyar nyelvterület zenei anyaga Szenttamáson Őseink zenéjétől volt hangos szombat estétől vasárnap hajnalig a szenttamási J. J. Zmaj iskola és környéke, immár hatodszor. A több együttesből verbuválódott formáció ezúttal is bebizonyította, hogy jól tud együtt zenélni. A repertoáron szinte az egész magyar nyelvterület zenei anyaga szerepelt. Ami kicsit talán elmarasztaló lehet, hogy a vajdasági, azaz a dél-alföldi muzsika igen kevés teret kapott.

Magyar Szó, 2008. január 16.


A népzene ünnepe a Művészetek Palotájában

Nagyszabású gálaműsorral ünnepli meg január 18-án a Művészetek Palotájában a magyar népzene-társadalom azt a nemzetközi szakmai elismerést kivívott eseményt, hogy 2007 őszétől a legfelsőbb szinten is elindult a népzeneoktatás a Zeneakadémián. A szuperkoncert fókuszában a népzene és a műzene kapcsolata áll. Fellép a Sebő együttes, Sebestyén Márta, a Vujicsics, a Söndörgő és a Muzsikás együttes, Jandó Jenő, az Etnofon Zenei Társulás, Palya Bea, Herczku Ágnes, Bognár Szilvia, Szalóki Ági, Balogh Kálmán, a Parno Graszt.

Népszava, 2008. január 15.


XII. Csángó Bál
2008. február 2., Petőfi Csarnok

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület 2008. február 2-án (szombaton) tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Csángó Bált a budapesti Petőfi Csarnokban. A XII. Csángó Bál fővédnöke Dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke, aki a rendezvényen megnyitóbeszédet mond.

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, 2008. január 14.


Tánc, tánc, tánc… és megint csak tánc

Mit csinál az ember, ha nagyon szeret táncolni, ideje és lelkiismerete is engedi és a kedve is megvan hozzá, hogy „valahová” elmenjen? Menjen el!... Igen ám, de hová? Nos, erre a kérdésre nem kell túl sokáig keresni a választ. Vegyünk csak górcső alá pár lelőhelyet.

Népzene.hu, 2008. január 14.


Interneten a Kriza János Néprajzi Társaság 15 ezer fotót tartalmazó archívuma

Erdély legátfogóbb online néprajzi fotógyűjteményét mutatták be pénteken a Kriza János Néprajzi Társaság kolozsvári székhelyén tartott sajtótájékoztatón – közölte szerkesztőségünkkel a Transindex. A KJNT online fotóarchívuma a Kriza János Néprajzi Társaság és az Erdélyi Magyar Adatbank közös munkájának eredménye. A több mint 15 ezer fotót tartalmazó archívum január 11-től elérhető az Adatbank.ro és a KJNT.ro honlapokról – jelentette be Szabó Ágnes, a Transindex portfólióigazgatója. A fotóarchívum netes felületének felépítésekor a következő szempontok érvényesültek: gyorsaság, kereshetőség, funkcionalitás és diszkrét, harmonikus, a tartalomhoz illeszkedő külalak.

Mediatica.ro, 2008. január 14.


„Fonós” Csángó Farsang

Gyimesi és moldvai dallamok, népi hangszerek sokasága, rengeteg tánc, valamint Hodorog András klézsei furulyás meglepetésprodukciói tették igazán változatossá a hét végén a Fonó Budai Zeneházban megrendezett Csángó Farsangot. „Annyi felfedezetlen területe van még a csángó kultúrának, amit mi szeretnénk a magyar közönségnek bemutatni, s szerencsére mindig nagy az érdeklődés” – nyilatkozta lapunknak Demeter László, a Zurgó együttes tagja, majd elárulta, résztvevői a moldvai csángó tábornak. „Minket megragadott ez a zene” – tette még hozzá a kobozon játszó Demeter.

Új Magyar Szó, 2008. január 14.


Örömemben lelkemre vettem

Miklós Márton Édesanyám rózsafája című népdalgyűjteményét karácsony előtt mutatták be Csíkmadarason. A monográfia jellegű könyv mögött egy egész élet küzdelmes munkája áll. Beszélgetésünk elején ezért is kérdeztük az indulásról.

Hargita Népe, 2008. január 11.


XVII. Hajnal akar lenni - népdaléneklési verseny Szatmárnémetiben
Jelentkezési határidô 2008. január 18.

Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) szakmai támogatásával 2008. január 25–27. között rendezi meg Szatmárnémetiben a XVII. Hajnal akar lenni népdaléneklési versenyt, a világon bárhol élô magyar mûkedvelô népdalénekesek számára.

Pályázati Figyelő, 2008. január 11.


Fehér galamb

A Rákoshegyi Bartók Zeneház népzenei pályázatot hirdet a 7-8. osztályos évfolyam számára. Jelentkezési határidő: február 15. A versenyen több kategória is van: szóló népdaléneklés a capella, népdaléneklés a capella (max. 4 fő), népdaléneklés hangszeres kísérettel (max. 4 fő), népihangszeres együttes (max. 4 fő) és mesemondás.

Fidelio, 2008. január 10.


Székelyföldön a Maros Művészegyüttes

Rövid Hargita megyei turnéval kezdi a 2008-as évet a Maros Művészegyüttes, az Édes kicsi Jézusunk című zenés-táncos műsorával. A téli ünnepkör szokásaiból összeállított táncműsor filmszerűen pergeti végig adventtől húshagyókeddig a Kárpát-medence legszebb népszokásait (regölés, bukovinai székely betlehemes, kantálás, nyárádselyei istvánozás, mezőfelei fehér betyárok, sóvidéki farsangtemetés).

Népújság, 2008. január 10.


Rendszeres táncház indul a főváros szívében

Táncház indul a Gödör Klubban, ahol az érdeklődők elsajátíthatnak különféle magyar néptáncokat és megismerkedhetnek a népzene több dialektusával. A táncházban moldvai és vonós zenekarok szolgáltatják a talpalávalót, a belépés díjtalan lesz.

Magyar Nemzet Online, 2008. január 9.


A Kárpát–medence táncos öröksége
Jelentkezés 2008. február 1–ig

„A Kárpát –medence táncos öröksége” címmel indul az a 60 órás tanfolyam, mely 4 tájegység táncos, néprajzi, táncfolklorisztikai és népzenei anyagát foglalja magába. Főleg néptáncpedagógusok számára ajánlott, de szertettel várunk mindenkit, aki legalább 5 éves táncos múlttal rendelkezik.

Hagyományok Háza, 2008. január 9.


A népzene ünnepe - ­Tanszékfoglaló­
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, 2008. január 18. péntek 19:30

A 2007-ben Kodály Zoltán születésének 125. évfordulójához kötődő ünnepi rendezvénysorra alighanem a koronát tette fel, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen - a Zeneakadémián - szeptemberben népzenei tanszék kezdte meg munkáját, hiszen ez az a fejlemény, amely a pedagógus Kodály szellemiségével a legmélyebben azonosul. Erre a régóta várt és a világ számos pontján komoly szakmai érdeklődést kiváltott eseményre szeretnénk felhívni a hazai közvélemény figyelmét egy olyan gálaműsorral, amelynek fókuszában - Bartók és Kodály munkássága nyomán - a népzene és a műzene kapcsolata áll, olyan fellépőkkel, akik eddig is igen sokat tettek a műfajok közötti határok átjárhatóságáért.

Művészetek Palotája, 2008. január 9.


Önfeledt, táncos hangulatban a mónosbéliek

Az Egri Waldorf Alapítvány és Mónosbél Község Polgármesteri Hivatala táncházat szervezett a Mónosbéli Kultúrházban. A Csürrentő együttes zenei kíséretére örömmel járták gyermekek és felnőttek egyaránt. A táncos kedvűek lehetőséget kaptak arra, hogy az együttes táncvezetőjétől moldvai tánclépéseket sajátíthassanak el, melyeket a magyar népzene hagyományában legjobb tudásunk szerint igyekszünk megőrizni és átadni gyermekeinknek.

Heves Megyei Hírlap, 2008. január 8.


Nagyvárad
Folytatódik a táncház

Egyre nagyobb hagyománya van Nagyváradon a táncháznak, a táncévad szerdától ismét folytatódik. Szinte minden néptánc szerető nagyváradi tudja, hogy ha szerda este, akkor Partiumi Ifjúsági Központ, ahol jó hangulatú táncházban szórakozhat. A táncházi estek mostantól folytatódnak, szerdán 20 órától éjfélig Kicsi és barátai húzzák a talpalávalót kezdőknek és haladóknak.

nagyvarad.ro, 2008. január 8.


Népdaléneklési verseny lesz Szatmárnémetiben

A Szent-Györgyi Albert Társaság, a Szatmárnémeti – Németi Református Egyházközség, a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés, a szatmárnémeti MADISZ, a szatmárnémeti Szentlélek plébánia, az Ady Endre Társaság, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) szakmai támogatásával 2008. január 25–27. között rendezi meg Szatmárnémetiben a XVII. Hajnal akar lenni népdaléneklési versenyt, a világon bárhol élő magyar műkedvelő népdalénekesek számára.

Népújság, 2008. január 8.


Heidegger pásztor barátja és a csángó újjáéledés

Az év második napja, Duna 2., dokumentumfilm a gyimesi csángókról. Azt mondja egy népzenész, hogy amíg el nem jött ide, addig nem is érezte igazán a csángó zene lényegét. Itt, a hegyek között – ahol az ember közelebb érzi magát Istenhez, mondja a zenész – a mezei munkából érthető meg a tánc ritmusa.

Magyar Hírlap, 2008. január 3.


Fergeteges évbúcsúztató Dicsőszentmártonban

Évek óta nem tapsolt ennyi magyar egy dicsői rendezvényen. Projektoros kivetítés (román, magyar kántálók képei, film a cigány kántálókról), kapós műsorfüzet, fergeteges hangulatú táncház a műsor után – a magas színvonalú produkció több mint 100 fellépőt mozgatott meg. Nagyszabású műsorral búcsúztatták a 2007-es évet december 27-én a dicsőszentmártoni magyar fiatalok. Az Advent a Kis-Küküllő mentén című előadásban bemutatkozott a házigada Kökényes tánccsoport ifi tagozata, az Ifjú Kökényes. Ez az utánpótlás csapat első színpadi fellépése. A csoport 2007 áprilisában alakult, 30 elemi tagozatos tanuló alkotja, de közöttük óvodás korúak is vannak.

Népújság, 2008. január 3.


Zerkula János - prímás

Gyimesközéplokon él, de a szülői ház egy faluval lejjebb, Gyimesbükkön áll. A népzenészeknek, néptáncosoknak közös ünnepük volt idén János bácsi nyolcvanadik születésnapja.

Magyar Demokrata, 2008. január 2.


Moldvaiak, gyimesiek, pestiek
Csángó bál a Városligetben · Nem elég tapsolni, a problémákkal is szembe kell nézni

Holnap este héttől ismét öszszegyűlik a csángóság és az értük felelősséget vállaló támogatók sora a budapesti Petőfi Csarnokban, hogy egy kellemes estét együtt töltve hívják fel a figyelmet erre a kisebbségi sorban élő magyar népcsoportra, amelyik anyanyelvétől, valós történelmétől megfosztva él Romániában. Több mint száz énekes, muzsikus és táncos lép színpadra, egymást váltják a moldvai és a gyimesi hagyományőrzők és a „pestiek”, akik az áldozatos gyűjtőmunkának, a személyes találkozásoknak köszönhetően ugyanolyan hitelesen keltik életre az évezredek-évszázadok alatt kiérlelt dallamokat.

Magyar Nemzet, 2008. január 1.


Sebestyén Márta estje

Sebestyén Márta karácsonyi estje telt házat vonzott, ami azért izgalmas, mert végre az est színhelyén, a Zeneakadémián tananyagként szerepel a népzene s annak előadása. Felléptek az intézmény népzene szakán tanítók közül is néhányan, továbbá a Söndörgő együttes. Lehetetlen felidézni azt az ökumenikus zenei összeállítást, melyben helyet talált magának az orgona, a hárfa, a kicsi furugla is. A karácsonyi dalok közt volt, amelyet sohasem hallottunk, s persze olyan is, amelyet akár otthon, akár a templomban magunk is képesek voltunk elénekelni.

Magyar Hírlap, 2008. január 1.