Folkrádió

Tallózó

A Varsás Néptáncegyüttes táncháza

Alsószeli. Március 1-jén 18 órai kezdettel az ötödik születésnapját ünneplő alsószeli Varsás Néptáncegyüttes születésnapi táncházat szervez a helyi kultúrházban, melyre sok szeretettel várják az érdeklődőket. Tardoskeddi és kalotaszegi táncokat tanít a Botló család, játszik a Bendő zenekar. A belépés ingyenes.

Új Szó, 2008. február 28.


Életek éneke - film az erdélyi tradicionális népzenéről

Március közepétől látható a mozikban az Életek éneke című film, amely az első átfogó alkotás az erdélyi tradicionális népzenéről. Bereczki Csaba rendező munkáját a Budapesten, Pécsen, Szegeden és Debrecenben is láthatják majd az érdeklődők. A filmet Nemes Tibor fényképezte, a zenei szakértő Kelemen László volt. A díszbemutató jövő kedden az Urániában lesz, ahol a vetítés után a film szereplőiből erre az estére alakult Életek Éneke zenekar ad koncertet.

Magyar Rádió Online, 2008. február 28.


TEDD KI A PONTOT - XI. Legényesverseny és Martin György Emlékműsor
Budapesti Művelődési Központ, 2008. április 19.

A rendezőség segítséget kíván nyújtani a legényes tánc minél magasabb színvonalú elsajátításához és továbbéltetéséhez. Az évenként megrendezett versenyen a Kárpát-medence kiváló legényes táncosainak anyagából válogatunk Kalotaszegről, a Küküllő mentéről, Gyimesből és a Mezőségről.

Bartók Kulturális Táncegyesület, 2008. február 28.


A Kárpát-medence táncos öröksége
A tanfolyam a pedagógusok- továbbképzési rendszerében akkreditált képzés

Programunkat leginkább olyan gyakorlott táncot oktató pedagógusoknak ajánljuk, akik meglévő vagy hiányos tudásukat szeretnék bővíteni, kiegészíteni. A tanfolyam négy, kurzusonként változó tájegységet ölel fel, melynek megismertetése azonos tematika alapján történik.

Hagyományok Háza, 2008. február 28.


Sebőék: az első évek nosztalgiája

Ma este ismét lesz szenior táncház a Fonó Budai Zeneházban, ahol az 1970-ben alakult Sebő együttes muzsikájára lehet táncolni vagy éppen nosztalgiázni. A szenior Sebő-klubok ugyanis a táncházmozgalom több mint harminc évvel ezelőtti első éveit idézik meg, azt az atmoszférát, amely az akkori lelkesedésből fakadt.

Magyar Nemzet, 2008. február 27.


A Tengertáncban bíznak a táncházasok

Bár korai lenne még fellélegezni, úgy tűnik, pozitív folyamatok indultak el a hazai táncházak környékén. Mint azt néhány hónapja megírtuk, több fővárosi táncház léte került veszélybe anyagi okok miatt: a helyszínt adó művelődési házak ugyanis csupán az önkormányzatok, illetve néhány pályázat esetleges támogatásaiból tudnak szerény honoráriumot fizetni a táncházak zenekarainak, táncosainak, ráadásul ezek a támogatások többnyire csak 2008 elejéig voltak elegendők. A belépők 500-800 forintos árát viszont nem emelhették, mivel a látogatók többnyire kispénzű fiatalok. Ráadásul a fővárosban létezett egy ingyenes táncház is, az Almássy téri, mert ott a vendéglátóegység bevételeiből tudták fedezni a kiadásokat.

Népszabadság, 2008. február 27.


Arckép
Sára Ferenc - néptáncos

[...] Apámnak komoly bakelit lemezgyűjteménye volt, arról elég sok népzenét hallgattam, és ami úgy érzésre legjobb volt, azt újra meg újra föltettem. Volt közte gyimesi is, főleg a Tudományos Akadémia népzenei gyűjteményéből, az nagyon tetszett. Akkoriban még érdeklődtem az ázsiai zene iránt is, a zenei antikváriumban megvettem olyan mongol népzenei felvételt, amit ha valaki meghall, öt perc után idegbajt kap, én meg azt hallgattam tizenévesen. Az én korosztályomnak ilyesmi nem igazán volt jellemzője. A hetvenes években már elindultak a később legendássá vált táncházak. Először a Kassák Klub Sebő Feriékkel, aztán a Molnár utca a Muzsikással, ezekre a helyekre kezdtünk járogatni, mert ott lehetett szabadon, színpadi kötöttségek nélkül táncolni.

Demokrata, 2008. február 26.


Kerekasztal a Táncháztalálkozón
Népzenei tanszak a Zeneakadémián

A XXVII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásáron 2008. április 12-én, szombaton kerekasztal-beszélgetést szervezünk – Népzenei tanszak a Zeneakadémián címmel. A beszélgetés az első egyetemi tanév tapasztalatainak és további céljainak megvitatásán túl tájékoztató jellegű is. Várjuk mindazon elméleti és gyakorlati kérdéseket, véleményeket, melyek növelhetik a beszélgetés eredményességét, hogy az kielégitő válaszokat adjon mindenki számára.

Táncház Egyesület, 2008. február 26.


Biharország táncosai

A Maros völgyét követve kívánja bemutatni a vidék magyar, román és cigány néptáncait a Nagyvárad Táncegyüttes, a csapat május végén adná elő a Maros mentén munkacímet viselő produkciót. Az idei mozgalmas évadról Miklós János, az együttes vezetője számolt be lapunknak. Mint elmondta, a közelebbi tervek között szerepel még a Rátótiáda, avagy a csökmői sárkányhúzás című produkció színpadra állítása. „Az előadás ötletét egy falucsúfoló adta, a Hajdú-Bihar megye déli részén található Csökmőről szóló előadáshoz dél-alföldi táncokat tanulunk meg” – fejtette ki az együttesvezető.

Krónika, 2008. február 26.


Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes sikere Budapesten

A Művészetek Palotája adott otthont a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes budapesti fellépésének. Góbé virtus címmel hirdették meg a rendezők az előadást, farsangi mulatozást, mókázást ígértek a szórólapon. Amennyiben a néző túltette magát, hogy minderre már nagyböjtben kerülhetett sor, akkor valóban önfeledt szórakozásban volt része.

Erdély Online, 2008. február 26.


Turnén az Udvarhelyi Néptáncműhely

Az ige létezést, cselekvést, történést kifejező szó. A tánc pedig nem más, mint intenzív cselekvés, a létezés mély megélése. Ezen alapszik az Udvarhely Néptáncműhely legújabb produkciója, amely az Ige címet viseli, és több erdélyi városban is bemutatják. A műsor több stílus elegyét foglalja magába: néptáncelemekből építkezik, de ezeket kortárs technikákkal ötvözi.

Erdély FM, 2008. február 25.


A PANKKK keretében három új pályázatot írtak ki

A PANKKK keretében 3 új pályázatot írtak ki 2008. február 15-én:
- Pályázat hazai könnyűzenei előadók első lemezeinek támogatására
- Pályázat már kiadott nagylemezzel rendelkező hazai könnyűzenei előadók lemezeinek támogatására
- Pályázat hazai élő könnyűzenei tehetségkutató rendezvények támogatására.

PANKKK, 2008. február 25.


Amit csak a néptánc nyújthat

1999-ben Tóth Sándor hittanár jó földbe szórta a magyar folklór csíraképes magvait. Marosludason megalakult a Hajdina néptánccsoport. Induláskor huszonnégyen, majd több mint százan, később mind kevesebben és kevesebben táncoltak. Jelenleg a Hajdinában kilenc pár táncol, a Pohánkában – az utánpótlás együttesben – tizenkettő. (A hajdina igen értékes növény, vitaminforrás.) A népi gyógyászatban és az élelmezésben egyaránt jelentős. Színpadi alakításainkban társaimmal ilyenszerű feltöltődést, életerőt szeretnénk sugározni.

GóbéFolkPortál, 2008. február 25.


Dudások és tekerősök
A középkori udvaroktól a pásztoremberekig

Burdon fesztivált, A magyar duda és tekerő ünnepét rendezik meg a Fonó Budai Zeneházban holnap este nyolctól. Lemezbemutató és hangszerkiállítás is színesíti a programot. A Magyar Dudazenekar és a Magyar Tekerőzenekar koncertjét Pál Pista bácsi, a legendás 89 éves tereskei dudás-énekes pásztorember fellépése teszi még érdekesebbé, és meghallgathatjuk Istvánfi Balázs Duda idő nélkül című új lemezének anyagát is. E kettő azért is érdekes párhuzam, hiszen Pál Pista bácsi a több száz éves hagyományt képviseli, Istvánfi Balázs sajátos zenei arculatában pedig egyre inkább teret nyernek a dudára készült igényes feldolgozások, önálló kompozíciók.

Magyar Nemzet, 2008. február 22.


Két malomhoz tartok számot
Megjelent a III. Szeret menti népdalvetélkedõ anyagából összeállított CD

Nagy szeretettel adjuk közre a III. Szeret menti népdalvetélkedõ legérdekesebb, legértékesebb dalait. A Kárpátok keleti oldalán élõ moldvai csángók gazdag népi kultúrájából ad ízelítőt ez a lemez kisiskolás korú gyerekek tolmácsolásában.

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, 2008. február 21.


Magyarország szélén
Világi énekek Moldvából a Csángó Oktatási Program pusztinai diákjai előadásában

Megjelent a közelmúltban Moldvai Csángómagyarok Szövetsége kiadásában egy 27 világi éneket, népdalt tartalmazó cd, melynek előadóia pusztinai Oktatási Program diákjai, Nyisztor Ilona népdalénekes tanítványai. A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége köszönetet mond a lemez elkészítésében nyújtott segítségéért Lengyel Csabának és Gulyás Balázsnak.

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, 2008. február 21.


Télűző farsangolás teltház előtt

Lehet, hogy nem hoz erőteljes felmelegedést február 24-én a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és az is bizonyos, hogy a csillagászati tavaszra is várni kell még egy kicsit, de hogy farsangi „góbéságaikat” teltház előtt adhatják elő a Fesztivál Színházban, az biztos.

Művészetek Palotája, 2008. február 21.


Bemutatkozik a ...Vizin zenekar!

A VIZIN Zenekar a TANAC Néptáncegyüttes kísérő zenekarának utánpótlásaként alakult 2000-ben. Már 5 éve muzsikál szerb és horvát nemzetiségi népzenét ebben a felállásban : Vizvári Zoltán Ákos prímtambura, basszprím, samica, makedón és bolgár tambura, Szabó Milán terctambura, basszprím, tapan, Horváth Zsombor hegedű, Bality Szilveszter kontra, Horváth Márton nagybőgő, Mészáros László harmonika. A Ki-látón népzenéből „aranyérmesek” lettek.

Népzene.hu, 2008. február 20.


Újév(le)köszöntő néptáncantológia?

De nehéz is szakértő közönség, egyszerűen szólva kollégák előtt szerepelni az Operett színházban! Olyanokat, akik nem részesei a Mozgalomnak, alig szólított meg a február tizenhatodikán megrendezésre kerülő néptáncantológia. Helyettük a székeket más együttesek táncosai, koreográfusok, művészeti vezetők foglalták el. Nem csoda, ha ment a sustorgás már az előadás alatt, és a szünetben is. A legrosszabbtól a legjobb véleményig - mindenki terítékre került: az „uncsi” jelzőtől a „van mit tanulni tőlük” megállapításig minden elhangzott. Vegyük hát sorra a fellépőket.

Népzene.hu, 2008. február 20.


Gödör Csütörtök – Áll a bál! Csárdást jár, és bokázik a budapesti közönség!

Februárban, tizennegyedikén, csütörtökön, Bálint-napon ismét összegyűltünk. Nem a Valentinokat ünnepelni. A Gödörben nem volt se csillámporos lufi, se szivecskés bonbon, még „ájlávjús” hűtőmágnes sem. Csak jókora hangulat, tánc, muzsika, tánc, ital, tánc és végeláthatatlan lelkesedés. Elöljáróban: farsangi mulatságot tartottak a biharisok a szemközti épületben, a Gödör „bizottsága” végre elismerte a táncház nagyszerűségét, ééés nemsokára május! Amikortól ugyanis hetente járhatunk majd bálozni…

Népzene.hu, 2008. február 20.


A Juhász zenekar koncertje

A kúlai Népkör fennállásának 140. évfordulójára rendezett ünnepségsorozat alkalmából pénteken 17 órai kezdettel a szabadkai Juhász zenekar ad koncertet. A műsorban hallhatóak lesznek a tavaly megjelent „A juhászok így élnek” című lemez dalai. A koncert után táncház lesz. Közreműködők: Juhász Gábor, Juhász Gyula, Dvorácskó Szebasztián, Szabó Ottó, Vass Endre-Pasi, Kelemen Zsolt, Ölveczky Tamás, Kurina Michael.

Magyar Szó, 2008. február 20.


MétaMorfózis

Szinte hihetetlen, de már 25 éve áll fenn töretlenül az - elsősorban magyar népzenét játszó - Méta együttes. Március 24-én a 2008-as Tavaszi Fesztivál keretében, a Művészetek Palotájában adnak jubileumi, ünnepi koncertet – az alkalomhoz méltó izgalmas hangzás- és látványelegyítéssel. Salamon Bea, a Méta „frontasszonya” számol be arról, mi várható a rendezvénnyel kapcsolatban.

Népzene.hu, 2008. február 20.


Merre tovább, művészeti iskolák? - Túlélő tanácskozás

A Hagyományok Háza országos konferenciát szervez a művészeti iskolák minősítés utáni helyzetéről. Célunk, hogy a résztvevők által képviselt intézmények közös problémái megfogalmazódjanak, nyilvánosságot kapjanak A meghívott előadók közreműködésével pedig azt szeretnénk elérni, hogy az érintettek között párbeszéd induljon, a jó ötletek és gyakorlati megoldások mind szélesebb körben ismertté váljanak.

Hagyományok Háza, 2008. február 19.


Pályázati felhívás A népművészet ifjú mestere cím elnyerésére
Határidő: 2008. április 28.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium ösztönözni kívánja a fiatalok népművészeti előadói, tudományos és alkotótevékenységét; a magyar nemzeti és a magyarországi nemzetiségi hagyományok ápolását, továbbéltetését. Ezen szándéka kifejezéseként az érintett szakmai szervezetekkel és állami intézményekkel egyetértésben minden évben pályázatot ír ki a Népművészet Ifjú Mestere cím elnyerésére.

Oktatási és Kulturális Minisztérium, 2008. február 18.


Kettős évforduló

Negyvenöt éve halt meg Lajtha László zeneszerző és népzenekutató, s tavaly júniusban ünnepeltük születésének 115. évfordulóját. A kettős jubileum kapcsán készített közös fotó- és dokumentumkiállítást a Hagyományok Háza és a Néprajzi Múzeum Lajtha László, a népzenekutató címmel, amely csütörtök óta látható a Hagyományok Háza első emeleti kerengőjén. A tárlat – melynek szakmai tervét Pávai István, a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Központjának vezetője készítette – Lajtha életének jelentősebb pillanatait, állomásait idézetekkel, népzenei feljegyzésekkel, kortársai gondolataival és archív fotókkal illusztrálja.

Magyar Nemzet, 2008. február 16.


Igazi mindentudó a volt villalakó

Az egykori villalakó rendezőként próbálja ki magát. A harmadik Való Világ győztese, Milo egy másfél órás dokumentumfilmet készít a Bánát Néptáncegyüttesről, amelyben ő maga is táncol. A fiatalembert az együttes vezetője kérte fel, miután egy külföldi fellépésről készült kisfilmmel már bizonyított.

Stop!, 2008. február 16.


Hétszáz táncos a színpadon
Néptáncantológia

A rendezvény lehetőséget nyújt arra, hogy a több tízezer táncost, zenészt számláló amatőr néptáncmozgalom kiemelkedő alkotói és előadói évenként találkozzanak, s több ezer fős közönség előtt mutassák be előző évi munkájuk legjavát - közölte Diószegi László rendező.

HírExtra, 2008. február 16.


Megy az Express
A CimbaliBand és a Pravo zenekar közös koncertje és táncháza a Fonó Budai Zeneházban

Nem mindennapi balkáni zenei csemege szem- és fültanúja lehet a Fonó Budai Zeneházba ellátogató közönség 2008. március 8-án 19 órai kezdettel. A balkáni zenei élet két kiemelkedően meghatározó zenekara a Pravo és a CimbaliBand közös koncertje után a táncoskedvű hallgatóság ki is próbálhatja a román és bolgár táncokat a Cerbul de Aur táncegyüttes vezetésével.

2008. február 15.


Siklódiak énekelnek
Nagy Lajos tanító gyűjtése

A gyűjtő – aki szerint örvendetes lenne, ha minél több településen követnék példáját – a hetvenes évek elején kezdte meg ezt a munkát, amit az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület és a keresztúri Szitakötő egyesület adott ki, zenei CD-melléklettel ellátva, és a szombat este Székelykeresztúron tartandó, a városban lakó siklódiak bálján megvásárolható.

Hargita Megyei Kulturális Központ, 2008. február 15.


Népzenei továbbképzés

A VMPE népzenei szakosztálya, az egyesület újvidéki székházában holnap, február 16-án tartja a következő népzenei továbbképzést. Ezúttal is a hangszerjáték előnyeire szeretnének rámutatni. Az előadó Borsi Ferenc, aki a hatlukú pásztorfurulya megszólaltatásának alapjait ismerteti - gyakorlati oktatás is lesz, így hangszert mindenki vigyen magával. Az előadás 9-től 14 óráig tart. Útiköltséget, uzsonnát biztosítanak. Jelentkezni lehet a 021/548-259-es telefonszámon, vagy villámpostán: vmpe@panline.net.

Magyar Szó, 2008. február 15.


Fa ága rügyével 2008

A Gödöllői Városi Könyvtár, a Petőfi Sándor Művelődési Központtal és a Magyar Ökoszociális Fórummal közösen idén ismét fesztivált rendez a Kárpát-medencei magyar népmesemondók, népi hangszerek zenészei és népi mesterségek őrzőinek részére.

Pályázati Figyelő, 2008. február 15.


Különlegességek a Furulya-kiállításon

Furulya-kiállítással hívja fel a figyelmet a budapesti Szlovák Intézet arra, hogy 2005 végén az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete a hangszert az emberiség szellemi kulturális örökségét reprezentáló alkotássá nyilvánította. A Tízszer a furulyáról című, csütörtöktől megtekinthető tárlatot a Szlovák Nemzeti Múzeum zenei gyűjteménye állította össze azzal a céllal, hogy bemutassák a hangszert Szlovákia népi kultúrájában.

MTI, 2008. február 14.


Lajtha Lászlóról nyílt kiállítás a Hagyományok Házában

Lajtha László zeneszerző, népzenekutató életét bemutató fotókból és dokumentumokból nyílt kiállítás csütörtökön Budapesten a Hagyományok Házában. A tárlatot abból az alkalomból rendezték meg, hogy Lajtha László, aki Bartók Béla és Kodály Zoltán mellett a huszadik század első felének legjelentősebb magyar zeneszerzője és népzenekutató egyénisége, 115 évvel ezelőtt született és 45 éve halt meg.

MTI, 2008. február 14.


Pályázat
„TENGERTÁNC” - program az élő népi kultúra reneszánszáért

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a „Reneszánsz Év” keretében a népi kultúra reneszánszát szolgáló és támogató pályázati programot hirdet „TENGERTÁNC” elnevezéssel. A pályázati keret 207 millió Ft. A pályázat postára adásának határideje: 2008. március 21.

Hagyományok Háza, 2008. február 14.


Új otthonra lelt a Zeneakadémia Népzenei és Jazz Tanszéke

Ünnepélyes évnyitóval és avatással kezdődött a második félév a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei- és Jazz Tanszékén: a két szak új helyen, a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskolával egy épületben kezdheti meg a munkát. Bár nagy látnok volt, Liszt Ferenc álmodni sem tudott volna erről a pillanatról. - fogalmazott köszöntőjében Batta András, a Zeneakadémia rektora.

Fidelio, 2008. február 13.


Rendhagyó történelemóra
Novák Ferenc Tata Szabadkán tartott előadást

A napokban Szabadkán járt Novák Ferenc Tata, a Magyar Koreográfiai Iskola megteremtője, Kossuth-díjas néprajzkutató, koreográfus, színházi rendező. A Népkörben megrendezett rendhagyó történelemóra során ismerhették meg az érdeklődők, hogyan alakult a magyar néptánc története az elmúlt ezer évben. Az előadást a budapesti Honvéd Táncegyüttes és a Hegedős együttes magával ragadó produkciói tette teljessé.

Magyar Szó, 2008. február 13.


„Ahol a madár se jár…” — Mesemondó baráti kör (felnőtteknek)

2008. márciusától, havonta egy alkalommal mesemondó estet szervezünk Népmesetanfolyamunk hallgatóinak önkéntes közreműködésével. Azokat a régi közösségi alkalmakat szeretnénk felidézni, ahol a falu jó szavú öregjei mesemondással szórakoztatták az összegyűlteket. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nem csak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba.

Hagyományok Háza, 2008. február 13.


Elhunyt ifjabb Kodolányi János néprajzkutató

Elhunyt ifjabb Kodolányi János néprajzkutató, a Néprajzi Múzeum nyugalmazott főigazgató-helyettese. 86 évesen, hétfőre virradóra érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Folklista, 2008. február 12.


Kiállítás a népzenekutató emlékére

Fotó- és dokumentumkiállítással emlékezik a Hagyományok Háza és a Néprajzi Múzeum a száztizenöt éve született és negyvenöt éve elhunyt Lajtha Lászlóra. A tárlat február 14-én 16.00 órától látható a Hagyományok Háza első emeleti kerengőjén.

Zene.hu, 2008. február 12.


Tüzet ütött bennem énekeink visszatanyittása

A csángó zenei kultúra követeként Nyisztor Ilona népdalénekest tartják számon a rangos rendezvényeken, fesztiválokon. Legutóbb, február 2-án a Széchenyi-bálon is meghívottként énekelt, s bár már öt megjelent CD-t tud maga mögött, számára tanítványainak sikere nyújtja a legnagyobb elégtételt.

Hargita Népe, 2008. február 11.


Felhívás

A Vass Lajos Népzenei Szövetséghez kéréssel fordult a Kárpátaljai magyarság, hogy rajta keresztül eljuttathassa felhívását a népzene iránt elkötelezett népdalkör vezetőkhöz, hangszeres énekes szólistákhoz, intézményvezetőkhöz, pedagógusokhoz és tanulókhoz.

Vass Lajos Népzenei Szövetség, 2008. február 10.


Jó a buli? Mutasd meg másoknak is!

Ha jó táncházas, népzenés buliban vagy, és tudsz a mobiltelefonoddal filmezni, küldj egy rövidke hangulatvideót az mms@folktv.hu címre! Hamarosan az egész világ láthatja a Folkrádió és a spOtmob weboldalán. A filmet telefonról vagy e-mail-hez csatolva is elküldheted. A mérete legfeljebb 30 másodperc és 600 KB legyen! Kérjük, hogy a tárgy mezőbe írd be a helyszínt, és ha nem aznapi, akkor vesszővel elválasztva a dátumot is.

Folkrádió, 2008. február 10.


Újvidék
Népzenei továbbképzés

A VMPE népzenei szakosztálya, az egyesület újvidéki székházában február 16-án, szombaton tartja a következő népzenei továbbképzést. Ezúttal is a hangszerjáték előnyeire szeretnének rámutatni. Az előadó Borsi Ferenc, aki a hatlukú pásztorfurulya megszólaltatásának alapjait ismerteti - gyakorlati oktatás is lesz, így hangszert mindenki vigyen magával. Az előadás 9-től 14 óráig tart.

Magyar Szó, 2008. február 9.


Mesélő hangszerek Csíkborzsovában

Elmondja ez a rossz kicsi fa, amit én akarok – meséli a csíkborzsovai Ónodi Lajos, miközben citeráján „pimpogtat” – játszik. Az Ónodi családban azonban nem ez az egyetlen régi hangszer, amit nagy becsben tartanak. Az utca felőli szoba falán Lajos bácsi testvérének, Ónodi Józsefnek hegedűjét őrzik.Bár a húrok már rég elpattantak rajta, így is nagy értéke van ennek, ugyanis egyes részeit legalább ötszáz évesnek tartják – állítja Lajos bácsi.

Csíki Hírlap, 2008. február 9.


Télűzés Csíkszentkirályon

A nagyböjt kezdete előtti farsangtemetés ősrégi szokás Székelyföldön, azonban autentikusan Alcsíkon csupán Kászonban és Csíkmenaságon maradt fenn. Az ősi pogányhit megnyilvánulásai (telet elűző tűzgyújtás, maszkurázás, nagy zajjal, fokozott derűvel és vidámsággal lezajló ceremónia) a kereszténység felvételével megőrződtek népünk mindennapi életében, mint népszokások, néphagyományok éltek tovább.

Csíkszentkirály honlapja, 2008. február 7.


Felvételi a Zeneakadémia Népzene Tanszakára

A 2008/2009-es tanévre a Zeneakadémia Népzene Tanszakára 2008. február 15-ig lehet a jelentkezéseket elküldeni. A Tanszak a felvételiző hallgatók részére előkészítő képzést indít, melynek várható
kezdési időpontja 2008. április.

Zeneakadémia Népzene Tanszék, 2008. február 7.


Természetes énektudás

Nemrég ért véget a tizenhetedik Hajnal akar lenni népdaléneklési verseny. Ahogy már lapunkból értesülhettek, a tavalyi vetélkedőt András Orsolya nyerte. Idén is Csíkszeredához kötődik a verseny egyik első helyezettje. Vaszi Levente – aki a marosvásárhelyi Demeter Panna Katalinnal osztozik az első helyen – kósteleki származású ugyan, de jelenleg az Octavian Goga Kollégium 12. osztályos tanulója.

Csíki Hírlap, 2008. február 7.


Lemezt készíthet a tehetség

A mohácsi busó fesztiválon rendezték a II. országos népzenei tehetségkutató versenyt, amelyen Juhász Kitti a hangszeres szólisták között abszolút első helyezést ért el. Különdíja ötven stúdióóra egy cd lemez elkészítéséhez, melyet a Hagyományok Háza ajánlott fel.

Teol – Tolna megyei hírportál, 2008. február 6.


Életek éneke: őrzi a szeretetet

Élet és halál, alászállás és föltámadás ellenpontjára épül a vasárnapi szemlenap igazi ajándéka, Bereczki Csaba Életek éneke című kiváló kreatív művészi dokumentumfilmje. Az Életének éneke ötlete akkor jött, amikor a Bereczki Csaba Bolondok éneke című játékfilmje után (amelyben egyébként szintén sok élő zenés betét volt) Nemes Tibor operatőr felvetette, itt lenne az ideje egy magyar Buena Vistának. Megkérték Kelemen Lászlót, a Hagyományok Háza igazgatóját, az Utolsó óra népzenei sorozat szerkesztőjét, hogy zenei szakértőként vegyen részt a forgatásban, és segítsen olyasmit felmutatni, ami nem turisztikai csemege, hanem élő, valódi kultúra.

Magyar Nemzet, 2008. február 5.


Fülöp Ferenc díjasok tevékenységének dokumentálása

A Népművészet táncos mesterei-hez hasonlóan Szövetségünk dokumentálni akarja a Fülöp Ferenc díjjal rendelkező táncosok tevékenységét.

Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, 2008. február 5.


Téltemető farsangi mulatozás

Szépvíz, Csíkszentmiklós és Csíkborzsova utcáin felpezsdült a hangulat szombat délután, a megyei Farsangbúcsúztató ugyanis e falvak utcáin zajlott. A házigazdai teendőkkel elfoglalt csíkborzsovai csoporton kívül tizenkét település – Alsósófalva, Csíkcsicsó, Csíkszentkirály, Csíkszentsimon, Csíkmenaság, Csíkcsobotfalva, Kászonaltíz, Csíkszentdomokos, Gyergyóditró, Gyergyóremete, Gyergyószárhegy és Szentegyháza – hagyományőrző csoportjai vonultak fel az utcákon, alakoskodtak, bolondoztak, mulattak és mulattattak.

Hargita Népe, 2008. február 4.


Meddig maradnak romlatlanok a Csillag születik döntősei?

A Csillag születik döntős néptánccsapata külföldi karrierről álmodik.
Alig egy hónap telt el a tehetségkutató döntője óta, a géppuskalábú fiúk mégsem pihennek. Rengeteg fellépésük van, sokan szívükbe zárták őket a Csillag születik óta. Nem akarnak csalódást okozni a rajongóknak, szeretnék a műsor alatt tőlük megszokott színvonalat hosszútávon tartani. Ebben segít nekik új menedzserük, Lóránth Zoltán.

Stop!, 2008. február 3.


Ez nem a hiúság vására

Ha az ember alkalmatlannak érzi a miliőt annak befogadására, amire éppen szánták, hangolódni kell. Hasztalan is képzelünk gránátalmás sormintát, fenyőgerendáról csüngő szőttest, tálas széket egy kései szocreál épület rideg falai közé. Odakint nincsen szekérszín és csűr, nincsen fedeles kapu. Embertömeg van, csángó bálba igyekvő. Hangolódni mégsem kell, a helyszín nem számít már, miután az érkezők egymásra találnak a percről percre szűkebb Petőfi Csarnok csúf hodályában.

Magyar Hírlap, 2008. február 3.


Muzsika, vidámság, szeretet – erről szólt a 12. Csángó Bál

A csángó kultúra a magyar kultúrának egy szépséges és egyben a legveszélyeztetettebb darabja – jelentette ki Sólyom László köztársasági elnök a tegnap este tartott budapesti csángó bálon.

Duna TV, 2008. február 3.


Farsangtemetés a Heltainál

A Heltai Alapítvány és a Szarkaláb Néptáncegyüttes 2008. február 5-én, kedden, 21.00 órai kezdettel, megszervezi a Heltai Táncház-sorozat újabb eseményét, a Farsangtemetés a Heltainál ünnepi mulatságot. Céljuk, hogy a nagyvárosiak életében is megjelenítsék a Kárpát-medence szerte elterjedt Farsangtemetés néhány mozzanatát. A már megszokott táncházat Illés temetése, a halottasmenet fogja megszakítani, amit a zord telet jelképező szalmabábú elégetése, a temetés utáni vigadalom követ majd.

Paprika Rádió, 2008. február 3.


Magasra szálló madár

A népi hagyományokat, a nemzeti értékeket képviseli egy olyan világban, melyet főként a megszűnő, eltűnni látszó határok jellemeznek. A magyar virtust, minden mi szép és értékes, ezt hirdeti szerte a világban. Gerák Andreát szeretet fogadja Svédországtól Németországon át, egészen Londonig. Népek dalaitól, ezer éves dallamoktól hangos a táj, amerre jár. Most éppen itthon, Magyarországon.

MIX Magazin, 2008. február 2.


Mutassuk meg a városi gyermeknek a zengő Magyarországot! – felvételen és valóságban egyaránt…

Kodály Zoltán egyik nagy álma volt, hogy a magyar népzenekultúra minél szélesebb körökhöz eljusson, minél többen megismerjék ezt az örökséget. Ezen álom valóra váltásában közvetlenül és közvetve évtizedek óta olyan intézmények nyújtanak segítséget, mint az MTA Zenetudományi Intézete vagy a Zeneakadémia. Richter Pállal, az MTA Zenetudományi Intézete Népzenei Archívumának, valamint a Zeneakadémia népzene tanszékének vezetőjével Tóth Endre készített interjút.

Fidelio, 2008. február 2.


Hagyományőrzők farsangi seregszemléje

Tizenöt évvel ezelőtt a hajdani Népi Alkotások Háza kezdeményezésére sereglettek össze először a megye településeinek azon hagyományőrző csoportjai, amelyek évről évre, maskarába bújva éltették a farsangi ünnepkörhöz kapcsolódó népszokásainkat. Olyan település is akadt, amely a szomszédos és távolabbi falvak csoportjainak mókás mondókáit, siratószövegeit hallva és alakoskodó játékait látva eltökélte, felkutatja a saját, feledésbe merült farsangi népszokásait.

Hargita Népe, 2008. február 2.