Folkrádió

Tallózó

Berecz András Pusztinán

Mozgalmas hónap lett a március Pusztina életében. Megünnepeltük a nőket, tojást festettünk, eltelt a Húsvét és az elmúlt hétvégén két nevezetes esemény is történt.

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, 2008. március 31.


Megtáncoltatott fiatalok

Kellemes hangulatú klubestet és táncházat tartott a Juhász zenekar a szabadkai Népkör kávézójában. Ahogy azt Juhász Gábortól, a zenekar művészeti vezetőjétől megtudtuk, ez volt az első alkalom, de hagyományt szeretnének teremteni, mert a Vajdaságban az utóbbi néhány évben nincs szervezett táncház, illetve népzenei klubest, s ezt az űrt szeretnék pótolni. Minden hónap utolsó csütörtökén várják a táncolni vágyókat, a népzenekedvelőket a Népkör kávézójába, ahol a talpalávalót a Juhász zenekar mellett alkalmanként más neves zenekarok, köztük magyarországi csapatok is biztosítják majd.

Magyar Szó, 2008. március 29.


Tükörfolyó

Ma és holnap, este hét órától magyar népzenétől lesz hangos a Fonó Budai Zeneház. A Tükörfolyó Fesztivál első napján, ma este a férfias hangzású névvel megáldott, de korántsem maszkulin Mirela Bucur Pál román nemzetiségű színésznő éneke frissíti a Fabatka együttes előadását, amelyet a Sebő együttes produkciója követ. A Sebőéktől megszokott, autentikus népzenével fűszerezett, megzenésített vers alapokra rakódó rengeteg mulatságos anekdotától és meséktől roskadozó műsor után némi pihenő következik.

Magyar Nemzet, 2008. március 28.


Népzenei időutazás

Nagyvárad - Csütörtök este a nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Házában mutatta be Csávási ballada című előadását a Háromszék Táncegyüttes. A közönség által vastapssal jutalmazott igényes produkció a napjainkban világhírűvé lett szászcsávási zenészdinasztia történetét dolgozta fel: a jelenlevők szem- és fültanúi lehettek annak, hogy miként zajlik le egy autentikus magyar lakodalom, egy román keresztelő és egy cigány bál. A valós eseményeken alapuló és népballadai elemeket is felhasználó előadásnak egy adott pillanatában a nézők a szereplőkkel egyetemben kiléphettek a hagyományőrző közegből és megtapasztalhatták azt is, hogy miként zajlik az élet a városi táncházban, illetve milyen a légkör a szászcsávási zenészdinasztia által legfontosabbnak mondott tengerentúli koncerten.

Erdély Online, 2008. március 28.


Minőségi népzenét!
Túl sokan hoznak létre dilettáns, giccses produkciókat

Ugyan hagyományos paraszti kultúra már alig létezik, az általa teremtett népzene nem kerül múzeumba. Óriási iránta az érdeklődés, ami új veszélyforrás is egyben: túl sokan játsszák felkészületlenül, s hoznak létre dilettáns, giccses produkciókat - vallja lapunknak Richter Pál. S hogy ez ne így legyen, a zenetudós vezetésével tavaly ősszel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen elindult a népzenei tanszak, amely most új otthonra lelt.

Heti Válasz, 2008. március 27.


Métamorfózis – 25 éves a Méta

Métamorfózis című műsorával ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Méta, ezúttal az együttes és a magyar népzene sokszínűségére helyezve a hangsúlyt. A Méta muzsikusai március 24-én a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, a Tavaszi Fesztivál programjában adnak világzenei koncertet művészbarátaikkal, mestereikkel és kollegáikkal. A műsorvezető Novák Péter lesz.

Fidelio, 2008. március 24.


Májuság a lány kapuján

Ha végigsétálunk ilyenkor egy-egy kis-küküllőmenti település utcáin, frissen sült pánkó illata jelzi a tél végét, a tavasz kezdetét és a húsvéti ünnepekre való készülődést, ami a keresztény hagyomány szerint már a hamvazószerdával megkezdődik. Ez az időszak a keresztény ember számára tulajdonképpen a hitben való elmélyülést jelenti, és alkalmat teremt a Jézus Krisztus feltámadására való felkészülésre. A negyvennapos böjt utolsó hete a virágvasárnappal kezdődik, amelyet a református ifjak konfirmálási ünnepsége tesz emlékezetessé – mesélte nekünk a balavásári származású Anna néni.

KözPont, 2008. március 24.


Határkerülés Csíksomlyón

A húsvéti határkerülés évszázados hagyomány Székelyföldön. Csíksomlyón székelyruhás fiatalok lóháton, szekéren, plébánosuk kíséretében járták körbe az egyházközség határát és a főutcákat, hogy a feltámadt Krisztus áldását kérjék településükre. A csíksomlyói határkerülés elsősorban hálaadás a Megváltónak az eddig kapott jókért, továbbá könyörgés az égi áldásért, újabb kegyelmekért, békéért, az itt élőkért.

Duna TV, 2008. március 23.


Nagypéntektől húsvét másodnapjáig

A nagyhét mind lelkileg, mind testileg a megtisztulás hete, a természet újjászületése az embert is analóg megújulásra indítja: lelkileg gyónással, szentmisével, imával, böjttel és csenddel tisztul. Ugyanakkor környezetét is rendbe teszi. A gyimesi csángók gyónni, áldozni és a templomokba berendezett Krisztus-sírt meglátogatni még a patakfejekből is lejöttek, sőt, amikor csak Középlokon volt templom, sokan húsz kilométert is gyalogoltak, hogy templomba mehessenek.

Hargita Népe, 2008. március 21.


Életek éneke
Részletkérdés, hogy mennyire magyar, cigány vagy román

Az öreg zenészek körül csellengve lopják a nótát a totyogó gyerekek, kukoricaszállal lengetik a taktust, két botocskából álló hegedűn próbálgatják a mesterfogásokat. És lesz belőlük olyan muzsikus, táncos, hogy Párizsban a barista elfelejti feltenni a kávét, míg rögtönzött előadásukra figyel. Erről szól az Életek éneke című rendezett dokumentumfilm, melyről Bereczki Csaba rendezőt kérdeztük.

Heti Válasz, 2008. március 20.


Sorstragédia táncban elmondva

Szaglik kissé a hazai kulturális tér a dekadenciától. Nem túl biztató, hogy a fiatalok nagy részének érzékeny dobhártyáját rendszerint megüti a trend- és klóngyárak egyre erősödő dübörgése; de szerencsére az országban látványosan gyarapszik az értékálló, hagyományőrző kultúrára szomjazó ifjak tábora is. Választékban pedig nincs hiány.

Magyar Hírlap, 2008. március 20.


Erdélyben a Sopron Néptáncegyüttes

A Marosszék Kulturális Egyesület szervezésében közösen lép fel a Maros Művészegyüttes utánpótlás- együtteseként működő Napsugár Néptánccsoport és a magyarországi Sopron Táncegyüttes szerdán 18 órától a Maros Művészegyüttes székházában. Jegyek a helyszínen kaphatók. A Sopron Táncegyüttes további fellépései: március 25-én 19 órától a mezőpaniti kultúrotthonban, március 27-én 20 órától a vajdaszentiványi kultúrotthonban és március 29-én Medgyesen a Traube-teremben, a Nefelejts Tánccsoport megalakulásának 10. évfordulóján.

Mediatica.ro, 2008. március 20.


Kitüntetést kapott Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója

A Magyar Köztársaság Elnöke, Kelemen Lászlónak, a Hagyományok Háza főigazgatójának, közművelődési és kultúraformáló tevékenységéért, előadóművészi, népzenegyűjtői, zeneszerzői munkájáért, valamint a Kárpát-medence folklórkincsének terjesztésében és népszerűsítésében játszott szerepéért, a Magyar Köztársaság Éremrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta.

Hagyományok Háza, 2008. március 20.


Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen... - a Csík zenekar lemezbemutató koncertje
Fonó Budai Zeneház, 2008. április 5.

A lemez címadó dalaként egy kalotaszegi népdal első sorait, illetve annak feldolgozását választottuk. [...] Mivel az új lemezen is követni szándékozunk azt a hagyományt, hogy miközben megőrizzük a régi szép magyar népzenei értékeket, nyitunk a változó világunk felé is, hogy a népzene igazi szépségét azoknak is meg tudjuk mutatni, akiknek talán kevesebb alkalmuk van a vele való találkozásra. Ahogy az előző lemezünk sikere is igazolja, akkor Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen….

Csík zenekar, 2008. március 20.


Zeneszoba
Sebő Ferenc előadása

A komolyzene népszerűsítését célzó előadássorozatot indított a Vivace Zenei Antikvárium február elején. A Zeneszobában Bibor Máté és Paul W. Merrick is tartott már előadásat. A következő alkalomra március 28-én kerül sor, ahol Sebő Ferenc a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, zenetörténész Vikár Béla népzenei gyűjtése címmel tart összefoglalót az érdeklődők számára.

Fidelio, 2008. március 20.


Budapesti bemutató
Háromszék Táncegyüttes: Csávási ballada
2008. március 30., 19 óra

A sepsiszentgyörgyi hivatásos együttes, valós történetből és balladai szálakból felépített előadása a mára már világhírű szászcsávási zenész-dinasztia történetét dolgozza fel. A prímások kiválasztását sokszor vetélkedők határozták meg, egy magyar lakodalom, egy román keresztelő vagy egy cigány bál alkalmával, kialakítva az évek során azt az érezhető minőségi szintet, ahova ma eljutottak. Ez a versengés az egészséges konkurencián túlmenően oda vezetett, hogy ma már nem játszanak együtt, külön „bandákba” járnak el zenélni, csak a táncházmozgalom révén, a táncházakban és koncerteken válik lehetővé, hogy egységes zenekarként együtt muzsikáljanak.

Hagyományok Háza, 2008. március 19.


A Magyar Állami Népi Együttes hatalmas sikere Hongkongban

Álló, ovációs taps köszöntötte a Magyar Állami Népi Együttes Magyar Concerto – Hommage à Bartók Béla című előadását március 15-én, szombaton este, a magyar nemzeti ünnepen Hongkongban. A kétezer embert befogadó színházterem teljesen megtelt a bemutatóra, sőt a vasárnap délelőtti matinéra és az esti előadásra is elfogyott minden jegy. Vasárnap este az állami népi együttes műsorával ér véget a 36. Hongkongi Nemzetközi Művészeti Fesztivál. A Szabadság, szerelem nevű kínai magyar kulturális évad harmadik helyszínén, Hongkongban február 28-tól május 4-ig tartanak a magyar rendezvények, amelyek kapcsolódtak az ottani nemzetközi fesztiválhoz is. Előtte Pekingben és Sanghajban szerepeltek magyar művészek.

Művészetek Palotája, 2008. március 18.


Csíkcsicsó
Erdélybe és Moldvába látogat Berecz András

Hamarosan tájainkon lesz fellelhető a közismert és nagyon nehezen elérhető Berecz András dal- és mesemondó. A Csíkcsicsói Élő Emlékezet Egyesület szervezésében az előadóművész turnéjának állomáshelyei: március 29-én Csíkcsicsó, március 30-31-én Moldva (Pusztina és Somoska), április 1-én Csíkszentdomokos, április 2-án Gyimesfelsőlok.

Erdély ma, 2008. március 18.


Pályázati felhívás művészek számára referenciafilm készítésére

A Kulturális és Művészeti Televízió (www.kulturalis.tv) pályázatot hirdet bármely művészeti ágban tevékenykedő alkotók, művészek, együttesek számára referenciafilm térítésmentes elkészítésére és a www.kulturalis.tv honlapon történő bemutatására.

Kulturális és Művészeti TV, 2008. március 18.


Huszonharmadszor is megszólal a síp
Ismét elődöntőket szerveznek a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn - A döntő május 10-én lesz Újvidéken

A jelentkezési határidő ugyan pénteken, március 14-én lejárt, de a jövő héten beérkező benevezéseket is elfogadják a XIII. Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőre - tudtuk meg Szabó Gabriellától, a rendezvény szervezőjétől. A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya és az Újvidéki Rádió idén immár huszonharmadik alkalommal hirdette meg az általános iskolások népzenei vetélkedőjét. A jelentkezők különböző kategóriákban és korcsoportokban versenyezhetnek.

Magyar Szó, 2008. március 17.


Zeneakadémisták rögtönzése a Pompidouban

Fiatal zenészek sétálnak a Pompidou Központ hatalmas előcsarnokában. Az egyik sarokban megszólal a szaxofon, azután a gardont halljuk, a népviseletbe öltözött lányok magyar népdalokat énekelnek, hatalmasat trillázik a szaxofon meg a trombita, a két nagybőgős meg kitartóan húzza.

Népszabadság, 2008. március 17.


Néptáncos, népzenés tavaszvárás Kolozsváron

Hagyományőrző fiatalok, amatőr együttesek léptek fel szombaton este a magyar operában. Rendhagyó március 15-i gálaműsor zajlott szombaton a Kolozsvári Magyar Operában: az ilyen alkalmakkor megszokott szavalatok, kórusszámok helyett csak néptánc, népzene szerepelt a programban. Az ünnepi műsor egyben a Kolozsvári Tavasz című, a Bogáncs – Zurboló Egyesület és a Szarkaláb Egyesület szervezésében március 8–15. között lezajlott rendezvénysorozat záróeseménye volt.

2008. március 17.


Kulturális örökségünk részei

Szakmai tanácskozást szervezett nemrég a Hargita Megyei Kulturális Központ. Néprajzkutatók, ré­gészek, restaurátorok, muzeológusok, építészek, történészek, kistérségi menedzserek, szociológusok és kulturális referensek, valamint a civil szfé­rában dolgozó szakemberek a megye szellemi és tárgyi örökségének aktuális kérdéseit vitatták meg. A HMKK csatlakozott a Kárpát Egyezmény örökségvédô programjához, mely hét ország javaslatait összegezve kívánja védeni a Kárpátok természeti és kulturális örökségét.

Csíki Hírlap, 2008. március 16.


Kolozsvár
Előadássorozat Folklór és informatika címmel

A Kriza János Néprajzi Társaság székházában a BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Tanszék szervezésében előadássorozat lesz. Előadó dr. Pávai István, népzenekutató, A MTA Zenetudományi Intézete és a Hagyományok Háza munkatársa. Az előadás címe: Folklór és informatika. Tematika: digitalizálás, digitális archiválás, néprajzi adatbázisok, a Folklór Dokumentumok Keresőrendszerének adatstruktúrája, digitális néprajzi térképek, cluster-analízis és egyéb matematikai módszerek alkalmazása a kutatásban. Mindenkit szeretettel várunk. Helyszín: Kriza János Néprajzi Társaság, Időpont: márc. 17. 10-16 óra közt, rövid szünetekkel.

Szabadság Online, 2008. március 16.


Nemzeti dal - A Cédrus Táncegyüttes ünnepi műsora

Az 1999-ben alakult solymári Cédrus Táncegyüttes legfontosabb célkitűzése a Kárpát-medence elsősorban magyar tánchagyományainak ápolása, tovább éltetése és bemutatása, hogy a jövő generációi is élhessenek nemzeti kulturális örökségünkkel. Az együttes fiatal-felnőtt tagjai elkötelezett amatőr táncosok, akik tanulmányaik és munkájuk mellett szabadidejüket áldozzák e nemes célok megvalósítására.

Kulturális és Művészeti TV, 2008. március 15.


Juhász Katalin: Kossuth Lajos a magyar nép hagyományaiban

Ha végigtekintünk a történeti tárgyú folklóralkotások (népköltészeti és tárgyalkotó népművészeti) összességén azt láthatjuk, hogy az annál gazdagabb, minél közelebb esik időben a benne megörökített történelmi esemény. Ez az oka, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc folklórja szinte kimeríthetetlenül gazdag. Ezután már csupán egy esemény, az első világháború az, amely még hatással lehetett a népköltészetre, népművészetre, hiszen ezt követően már a hagyományos paraszti kultúra globális hanyatlásának, szétesésének lehetünk tanúi.

Néprajzi Múzeum, 2008. március 15.


Juhász Katalin: Megütik a dobot...
1848–49 emléke az énekes és hangszeres népzenében

A történelmi ismeretek megőrzésében és átörökítésében a hivatalos történelemtanítás mellett nagy jelentősége van a kollektív népi emlékezetnek, a dalnak, a mondának és más folklór jellegű alkotásoknak.

Néprajzi Múzeum, 2008. március 15.


Juhász Katalin: „A Kossuth-nóta”

1848 áprilisától kezdve a magyar országgyűlés többször is kénytelen volt újoncok toborzását elrendelni, hiszen egyre fenyegetőbbé vált a helyzet elsősorban a délvidéki nemzetiségi villongások miatt. A szabadságharc számos katonadala Kossuth Lajos nevét emlegeti vezérként. Ennek egyik oka, hogy mind az országgyűlésben, mind a köznép körében rendkívüli hatást tudott gyakorolni híres szónoklataival.

Néprajzi Múzeum, 2008. március 15.


Fiatal táncosok seregszemléje

A IX. Ifjúsági Néptánctalálkozóval, a Kolozs megyei magyar néptáncegyüttesek találkozójával folytatódik a hétvégén a Kolozsvári Tavasz című, március 8–15. között zajló rendezvénysorozat. A helyi együttesek csütörtökön a Brassai Sámuel Gimnáziumban mutatkoztak be, a magyarlónai mûvelõdési ház pedig pénteken számos környékbeli együttes, valamint a kolozsvári Kisbogáncs fellépésének ad helyet. A fesztivál szombaton, március 15-én a Kolozsvári Magyar Operában zárul, a gálamûsoron a magyarlónai, a magyarpalatkai, a mérai és a széki hagyományõrzõ fiatalok, valamint a szamosújvári Kaláka és a kolozsvári Bogáncs, Ördögtérgye, Szarkaláb és Zurboló néptáncegyüttes lép fel.

Krónika, 2008. március 14.


Interjú Bereczki Csabával az Életek éneke rendezőjével

„Ahol van egy hang, ott van egy lélek, ahol van egy lélek, ott van egy ember, ahol van egy ember, ott van egy történet, ahol van egy történet, abból akár filmet is lehet csinálni.” Borongós, de tavaszi szombat délelőtt, az Uránia Filmszínház kávézójában találkoztam Bereczki Csabával. Az Életek éneke című filmről és még sok másról is beszélgettünk.

Népzene.hu, 2008. március 14.


Muzsikás tavasz

Mindegy, hogy Pesten marad az ember, vagy a tengerentúlra utazik, ha a magyar népzenéről szeretne tanácskozni, emlékezetfrissítőnek a Muzsikás neve szinte tuti biztosan beválik. A 70-es évek ’földalatti’ mozgalmából, melyet mindnyájan tudjuk, hogy neveznek, és melynek ők is oszlopos tagjai voltak, mára „mainstream” együttes lett (a szó jó értelmében). Nem kétséges, hogy az Olasz Kultúrintézetet is megtöltik majd március 15-én, az idei Tavaszi Fesztivál egyik jelentős akkordjaként. A „hogy áll a Muzsikás szénája” című kérdésre Hamar Dániel válaszolt kimerítő részletességgel az FMH-ban, gyerektáncház után.

Népzene.hu, 2008. március 14.


Játék
Mulass, készíts videót és nyerj!

Mától a hangulatvideók megjelenítéséhez nincs szükség a QuickTime lejátszó telepítésére. Ebből az alkalomból egy versenyt hirdetünk: Ki küldi a legtöbb hangulatjelentést? A játékban minden héten összesítjük a beküldő email címe alapján az mms@folktv.hu címre beérkezett videókat. Aki a legtöbbet mulatott, táncolt, zenélt és erről mobiltelefonos videót is készített, annak a DVDRecord.hu felajánlásával digitalizáljuk és DVD-re írjuk egy legfeljebb 2 órás VHS, VHS-C, S-VHS, Hi8 vagy Digital 8 kazettán lévő videóját.

Folkrádió, 2008. március 14.


A Naplegenda és a Magyar Concerto Kínában

Március 12-én repült el Budapestről a Magyar Állami Népi Együttes zenekara, hogy a már Kínában vendégszereplő tánckarhoz csatlakozva föllépjen a Magyar Concerto – Hommage a Bartók Béla című műsorával Hongkongban, a kínai magyar évad keretében.

MTI, 2008. március 13.


Mától mozikban az Életek éneke

Bereczki Csaba zenés mozifilmjével a 39. Magyar Filmszemle versenyprogramjában találkozhatott első ízben a közönség. A film húsz szereplőjének a valós értelemben semmi közük nincs egymáshoz, de a zene által többek lesznek, mint az édes testvérek, és ezt a nem mindennapi kötődést a lehető legtermészetesebben élik meg.

Fidelio, 2008. március 13.


Márta beszélt
Művészetek Völgye helyett Bűvészetek Völgye lesz

A huszadik Művészetek Völgye fesztivált a huszonegyedik évben tartják meg: 2009. július 3-tól augusztus 2-ig, idén nyáron a Bűvészetek Völgyébe, azaz a Valley of Magic elnevezésű rendezvényre várják majd a közönséget - jelentette be Márta István, a kulturális rendezvény főigazgatója csütörtökön Budapesten.

HVG, 2008. március 13.


Vita a „hűségpénz” miatt

Egyik fél sem a peres utat tartja egyedül járható útnak, azonban a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vezetõségének, valamint az Udvarhely Néptáncmûhelyhez átszerzõdött táncosoknak mindeddig nem sikerült megegyezniük. A konfliktus oka az, hogy a csíkszeredai Hargita együttes egy tavalyi tanfolyam árát kéri vissza korábbi alkalmazottaitól, õk pedig jogtalannak tartják ezt a követelést.

Krónika, 2008. március 13.


Pályázat térítésmentesen igénybe vehető stúdióidő elnyerésére
A pályázat benyújtásának határideje: 2008. május 5.

A Hagyományok Háza pályázatot ír ki hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére. A felhívás célja, hogy a népzenei (revival) mozgalom előadóinak színvonalas produkciói önálló CD-lemezen megjelenhessenek.

Hagyományok Háza, 2008. március 12.


Kínában a Magyar Állami Népi Együttes

Március 5-én két hétre Kínába utazott a Magyar Állami Népi Együttes. A „Szabadság, szerelem” elnevezésű magyar évad keretében Hongkongban mutatják be a Magyar Concerto - Hommage á Bartók Béla című műsorukat. Akkora az érdeklődés, hogy az eredetileg tervezett két előadáson kívül a szervezők kértek egy harmadikat is. Az együttes tavaly ezzel a műsorral három és fél hónapon keresztül turnézott Észak-Amerikában, az idén már a szicíliai Agrigentóban is bemutatták hatalmas sikerrel.

Hagyományok Háza, 2008. március 11.


Olvasói levél
Állást hirdettek a lassú brácsásnak
A Nagy-Falusi cccultúrélet

Bizonyára sokan tudják, hogy muzsikus körökben gyakorta előszeretettel élcelődnek a brácsásokkal. Most itt nincs helye és módja ennek kultúr- és zenetörténeti ok-okozati összefüggéseit boncolgatni, tény, hogy találkozik a vak kígyó és a vak nyuszi a mezőn, tapogatják egymást. A kígyó: Van két füled, két kezed, te egy nyuszi vagy! A nyuszi: Nincs füled, nincs kezed, ja, te egy brácsás vagy…

Transindex, 2008. március 11.


Kolozsvári tavaszünnep népzenével és néptánccal
Harminc éves múltra tekint vissza az erdélyi táncház

Szombat délután az Aprók táncával és a sepsiszentgyörgyi Folker zenekar közreműködésével indult a Kolozsvári Tavasz népzene- és néptáncfesztivál nyitórendezvénye a Heltai Alapítvány székházában. Később az érdeklődők a Magyar Opera emeleti előcsarnokában tekinthették meg a 30 éves az erdélyi táncház című fotókiállítást, amelynek képei nem csak a tánc, a mozgás pillanatait őrizték meg az utókornak, hanem a hétköznapi, falusi élet, arcok, népviseletek, szokások világából is ízelítőt adnak.

Szabadság, 2008. március 10.


Márta István: nem lesz idén Művészetek Völgye

Nem rendezik meg a huszadik Művészetek Völgye fesztivált - közölte Márta István, a kulturális rendezvény igazgatója vasárnap az MTI-vel. Márta Istvánt azért kereste meg a távirati iroda, mert a Lánchíd Rádiónak úgy nyilatkozott, objektív okok miatt nem lesz idén Művészetek Völgye fesztivál.

MTI, 2008. március 9.


A hegedű lelki alkata

A Néprajzi Múzeum napját az idén erősen gyerekbarátra hangszerelték, de akadt olyan program is, amely mindenkinek szólt. A hangszerkészítők pultjait minden generáció érdeklődve vette körül. Az első dolog, ami magához vonzotta az ember tekintetét a Néprajzi Múzeum hatalmas termében, az valami szikrázó réztárgy volt, amely az egyik sarokban, egy asztalon állt. Nem kellett sok idő ahhoz, hogy a csillogás forrásával bensőséges viszonyt ápoló Juhász Zoltán rézfúvóshangszer-készítő mestertől megtudjuk, hogy ez egy vadászkürt. Összekötve a népművelést a mindennapi munkával, az aznapi javítandókat hozta el magával, úgyhogy senkinek sem lehetett kétsége a mozdulatok hitelessége felől.

Népszabadság, 2008. március 8.


Sikeres családi vállalkozás

Török Tilla és két testvére azok sorába tartozik, akik nem tartják összeegyeztethetetlennek a hagyományos népzene űzését és a tényt, hogy a 21. század generációját képvisel. Ráadásul „határon túlról”. A fiatal vajdasági csapat lendületével és hitelességével nagyon is esélyes arra, hogy szívünkbe lopja magát.

Népzene.hu, 2008. március 8.


In memoriam...
Pesovár Ernő (Herend, 1926. szeptember 5 - 2008. március 3.)

A tavaszelő éjszakai orkánja nem csak a természetet, épített környezetünkte zilálta szét, hanem viharának ereje megrendűlt egészségű embereket is legyűrt, elvitte áldozatait Hades birodalmába. E szörnyű éjszakán ment el Mesterünk, Tanítónk, Barátunk - az ő személyét tekintve -, Nemzeti Büszkeségünk: Pesovár Ernő.
Akik személyesen ismerhettük, boldognak mondhatjuk magunkat, hiszen nem csak a folklór, a tánc ismeretét, és szeretetét tanulhattuk meg óráin, beszélgetéseinkben, hanem olyan mélyen átélt humanitást, minden jóra- és szépre való nyitottságot és megértést is, mely napjainkban már szinte kiveszett az emberiségből.

KultúrPart, 2008. március 7.


Erdélyi zenefilm Pesten

Az erdélyi népzene dallamaitól volt hangos szerdán este a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház. Tragikus és örömteli pillanatok, különféle emberi sorsok, nők, alkohol és a mindent összekötő zene – ez az Életek éneke, Bereczki Csaba erdélyi Buena Vistája, amit jövő csütörtöktől láthat a magyar közönség, s még ebben az évben Romániában is műsorra tűzik.

Új Magyar Szó, 2008. március 7.


Bepereli egykori táncosait a Hargita együttes?
Egy cikk és következményei

Meglepetés érte a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttestől az Udvarhely Néptáncműhelyhez átment táncosokat. Hétfőn és kedden az udvarhelyi táncegyüttes Csíkszeredában mutatta be Ige című vendégjátékát. Mivel itthon jártak, a Hargita együttes egykori táncosai bementek az intézményhez, hogy felvegyék elmaradt tizenharmadik fizetésük. Ekkor kaptak kézhez egy felszólítást, miszerint, tartoznak az együttesnek és, ha nem fizetnek vissza 15 napon belül fejenként mintegy 800 lejt, akkor be fogják perelni őket.

Csíki Hírlap, 2008. március 7.


Etnomozi - a néprajzi filmtermés legjava

A Táncháztalálkozó ritka alkalmat kínál arra, hogy együtt láthassa a szakma és a nagyközönség egy-egy év magyar néprajzi filmtermésének legjavát. A XXVII. Táncháztalálkozón (2008. április 11-13.) az Etno Moziban ismét két teljes napot töltenek meg a vetítések. A szervezők várják a műhelyek és az egyéni alkotók jelentkezését, határon innen és túlról.

Filmhu, 2008. március 7.


Életek éneke

Gálaműsor, premier, koncert, állófogadás, taps, erdélyi muzsikusok, filmszínház... - Az életek éneke címú mozifilm díszbemutatóján jártunk. Sok minden történt március ötödikén, este nyolc órától majd hajnal ötig - majd egész éjjel ünnepelhettük Bereczki Csaba filmét, az Életek énekét. Noha nem az első vetítését élte meg a mozi, hiszen a 39. Filmfesztiválon már láthatta a nagyérdemű, mégis, a stáb, és a film szereplőinek nagy része most ült össze ismét, újra, együtt.

Népzene.hu, 2008. március 6.


PANKK
Kortárs könnyűzenére 56 milliót pályáztatnak

Három pályázat útján összesen 56 millió forintot oszt ki tavasszal a PANKKK-program a kortárs könnyűzenei kultúra segítésére, ezen belül a magyar zenekarok lemezkiadásának támogatására és tehetséggondozásra - tájékoztatott a programiroda. [...] A program a könnyűzene átfogó és nyitott értelmezésén alapul: egyaránt megfér benne a dzsessz, a népzene, a világzene, a pop, a rock és egyéb modern műfajok - olvasható a közleményben.

HVG, 2008. március 6.


XII. Kőketánc énekes népi játék és néptáncvetélkedő
Pályázati felhívás. A jelentkezési határidő 2008. április 20.

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya és az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tizenkettedik alkalommal hirdeti meg az általános iskolások énekes népi játék- és néptánc vetélkedőjét. A jelentkezők a következő kategóriákban és korcsoportokban versenyezhetnek 1. énekes népi gyermekjáték – nagycsoportos óvodások, alsósok, 2. néptánc – alsósok, felsősök, 3. szólótánc – felsősök, 4. népszokások – mindhárom korcsoport és lehet vegyes is.

2008. március 6.


Én még csirajoztam, kilencedet jártam...

Beszélgetés Raj Rozáliával, aki január 22-én, a magyar kultúra napján Budapesten átvette Hiller István magyar oktatási és művelődési minisztertől a Pro Cultura Hungarica emlékplakettet eddigi hímzésoktatói, viseletkészítői és kézműves-tevékenységéért.

Hét Nap, 2008. március 5.


Néptáncos tavasz

Gyermekrajz-kiállítással, műveltségi vetélkedővel, koncerttel és néptáncgálával emlékeznek Kolozsváron és környékén az 1848-as forradalomra és szabadságharcra. A március 8–15. között zajló Kolozsvári tavasz című népzene- és néptáncfesztivált a Bogáncs – Zurboló Egyesület, valamint a Szarkaláb Kulturális Egyesület szervezi.

Krónika, 2008. március 5.


Sebő Ferenc Pesovár Ernőről

Meghalt Pesovár Ernő. És ezzel egy egész korszak is véget ért számunkra, akik az ő közvetítésével még belekapaszkodhattunk az előttünk élt nemzedékek felhalmozott tudásának, tapasztalatainak fogodzóiba, s aki bölcs mosolyával közvetlenül ott állt mögöttünk napi munkáink, küzdelmeink során.

Sebő együttes honlapja, 2008. március 4.


Pesovár Ernő
(Herend, 1926. szeptember 5. - Budapest, 2008. március 2.)

Európa-hírű tánctörténész és néptánckutató, a zenetudományok kandidátusa, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézet Néptánc Osztályának nyugalmazott vezetője. Tanulmányait a Budapesti Egyetemen szabadbölcsészként kezdte 1946-ban, majd néprajz-múzeológusi oklevelet kapott 1951-ben Ortutay Gyula, Vargyas Lajos, Tálasi István és Vajda László tanítványaként. 1966-ban egyetemi doktori címet szerzett. 1951-től a makói, kőszegi és balassagyarmati múzeumokban dolgozott néprajzos múzeológusként, 1952-től a Népművészeti Intézetben a néptáncgyűjtő részlegének vezetője, 1959-től a Magyar Néprajzi Múzeum Népzenei Osztályának munkatársa, 1970-től az MTA Népzenekutató Csoport munkatársa, 1974-től nyugdíjazásáig az MTA Zenetudományi Intézetének főmunkatársa. 1983-tól 1988-ig a Néptánc Osztály vezetője. A kandidátusi címet 1987-ben szerezte.

Országos Néptánc Baráti Kör, 2008. március 4.


Elhunyt Pesovár Ernő

Hosszú szenvedés után, életének 82. évében a hét végén elhunyt Pesovár Ernő, a néprajztudományok kandidátusa, Kossuth-díjas táncfolklorista, koreográfus, a magyar néptánckutatás egyik legnagyobb alakja.
Könyveit, tanulmányait több oldalon lehetne sorolni. Elsősorban a néptáncok formai rendszerezésével és összehasonlító történeti vizsgálatával foglalkozott, fő területe a páros tánc volt. Dolgozott muzeológusként vidéki múzeumokban, a Népművészeti Intézet munkatársaként, a Néprajzi Múzeum zenei osztályán, 1970-től pedig az MTA Zenetudományi Intézetének tudományos munkatársa volt.

Magyar Nemzet, 2008. március 3.


A citerajáték ünnepe: a VI. Szilasi nap

A citerajáték ünnepe volt Muzslyán, ugyanis szombaton tartották meg a IV. Szilasi napot, amely a Petőfi Sándor MME egykori neves citerása, Szilasi Mihály emlékét hivatott megőrizni.

Vajdasag MA, 2008. március 3.


Csángó gyerekek a X. Homoródmenti népdalvetélkedőn

Szombaton gyönyörűen indult a nap, hiszen csak úgy ömlöttek be az ajtón a hasonló, és mégis teljesen különböző népviseletbe öltözött gyerekek, felnőttek, öregek. Ragyogó szempárokat, izgalomtól kipirult arcokat láthattunk magunk körül, miközben mi is hevesen dobogó szívvel vártuk a pillanatot, amikor színpadra kell lépnünk.

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, 2008. március 3.


Turnézott a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes
Végletek közt

Talán ez a legmegfelelőbb címszó, amellyel tömören jellemezni tudnám a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes ötnapos, február 21–26. közti turnéját. Végletekről beszélek, hiszen az, amit e néhány nap alatt mindnyájan megtapasztaltunk, valóban a plusz és mínusz végtelen között mozgott. A polaritás érzékeltetésére kiemelném előadásaink helyszínei közül a majdnem kétmillió lakosú Budapestet és Kalotaszegen az alig több mint 500 magyar, katolikus lelket számláló szórványfalucskát, Jegenyét.

Hargita Népe, 2008. március 3.


Elhunyt Pesovár Ernő

Életének 82. évében elhunyt Pesovár Ernő, a néprajztudományok kandidátusa, Kossuth-díjas táncfolklorista, koreográfus. Temetéséről később intézkednek. Pesovár Ernő 1926-ban született. 1952-1958-ig a Népművészeti Intézet néprajzi osztályán, ezt követően 1959-1970-ig a Néprajzi Múzeum zenei osztályán dolgozott. 1970-től a Népzenekutató Csoport, majd az MTA Zenetudományi Intézet néptánc osztályának tudományos munkatársa, 1983-1988 között vezetője volt.

2008. március 2.


A Kolozs megyei magyar néptáncegyüttesek találkozója

A kolozsvári Ifjúsági Néptánctalálkozó 1992 óta kétévente sorra kerülő ifjúsági néptáncfesztivál, a Kolozs megyei magyar néptáncegyüttesek találkozója. Az Ifjúsági Néptánctalálkozó alapvető célkitűzése, hogy régiónk fiatal műkedvelő és hagyományőrző néptáncegyütteseinek rendszeres fellépési, „megmérettetési” lehetőséget biztosítson. A találkozó egyben remek alkalom a résztvevő együttesek közötti ismerkedésekre, kapcsolatfelvételekre.

Erdély ma, 2008. március 2.


Kolozsvári népzene- és néptáncfesztivál

A Kolozsvári Tavasz című néptáncos és népzenei rendezvénysorozat egy részét a szervezők – az 1848-as forradalom és szabadságharc 160. évfordulójára való tekintettel – tematikusnak tervezik: megpróbálják bemutatni 1848 tükröződését a magyar folklórban, azaz feleleveníteni azokat a kulturális emlékeket, amelyeket a népi hagyomány megőrzött.

Erdély ma, 2008. március 2.


Táncház kicsiknek és nagyoknak

Szatmárnémeti — A néptánc terén jártas és kevésbé jártas résztvevők egyaránt jól érezték magukat a szombaton megrendezett táncházban.
Nyárádmenti és kalotaszegi táncokat sajátíthattak el a gyerekek és a felnőttek a szatmárnémeti MADISZ által szervezett táncházban szombaton a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban. A tanulni vágyókat Gucsa Sándor és Ráckevi Éva néptáncoktatók kalauzolták a néptáncok egyszerűnek egyáltalán nem mondható lépéseinek útvesztőjében.

Erdély Online, 2008. március 2.


„Népi dallamokkal bánni tudni…”
Bartók Béla: Magyar népdalok énekhangra és zongorára

Elmentem a lemezbemutató koncertre, és utána olyat tettem, amit gyakorlatlan tollnoknak sem szabad: úgy kezdtem a kritika írásához, hogy meg se néztem a CD borítóját. Csak néhány leírt mondat után. Aztán kezdhettem elölről az egészet. Ugyanis szinte szó szerint ugyanazt láttam a saját papíromon, (mégha virtuális is az a papír) mint amit a bevezetőben írt Kelemen László zeneszerző, a CD anyagának válogatója és kiadója.

Parlando, 2008. március 1.


Titkok
A Muzsikás együttes hangversenye a Kallós Alapítványért

Este a Hagyományok Házában. Négy férfi a színpadon. Muzsikálnak. Százszor láttam őket már, ők meg ki tudja hány ezredszer játsszák épp azt, amit most hallunk. Mégis, mozdul a föld alattuk. Olyan, mintha először hallanám. Mert olyan, mintha ők is először játszanák.

Parlando, 2008. március 1.