Folkrádió

Tallózó

Kétfelé kell harcolni
Ökrös Csaba, világhírű prímás a zeneakadémiai tanulmányairól és a zeneszerzésről

Szinte sokkolta a népzenei életet, amikor kiderült, hogy a Zeneakadémián most indult népzenei tanszék első évfolyamában Ökrös Csaba is megkezdte tanulmányait; az a prímás, akinek állva tapsolt egész Amerika, aki a magyar népzenei előadó-művészet csúcsán áll. Ő azonban határozottan állítja: még neki is bőven van mit tanulnia a Zeneakadémián.

Magyar Nemzet, 2008. április 30.


Tánccal, prózával elevenedő Mezőség

Közös produkcióval, a Holttenger címû, Jánosi András szerkesztette és rendezte előadás bemutatójával lép színpadra Csíkszeredában május 7-én a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és a magyarországi Jánosi Együttes. A 20 órától kezdődő, több színpadi műfaj elemeit beemelő műsor a mezőségi szórványmagyarság életét, kultúráját, történelmét mutatja be zene, tánc, próza és vetített képsorok segítségével.

Krónika, 2008. április 30.


A tánc legjobbjai

Tegnap, a tánc világnapján adták át a Magyar Táncművészek Szövetsége és az Imre Zoltán Alapítvány díjait, továbbá a Fülöp Viktor Ösztöndíjakat. Az évad legjobb férfi táncosai: a Magyar Állami Népi Együttes szólistája, Ifj. Zsuráfszki Zoltán, valamint a kortárs-tánc-művész Szász Dániel, a Tünet Együttes tagja. [...] Életmű-díjjal tüntették ki E. Kovács Éva mozdulatművészt és Somogyi Tibor néptáncművészt.

Népszabadság, 2008. április 30.


A Mátyás év egyik legnagyobb és legszínesebb programsorozata a Budai Várban
2008. május 1-3.

Az idelátogatók részt vehetnek Mátyás király és Podjebrád Katalin esküvői ünnepségén vásárral, kézművesekkel, ügyességi játékokkal és igazi reneszánsz lakomával. A Hagyományok Háza munkatársai szervezésében a Tóth Árpád sétányon kézműves vásár és foglalkozások, komplex gyermekprogramok és számos színpadi produkció valósul meg.

Hagyományok Háza, 2008. április 30.


A Magyar Állami Nép Együttes prímása: Pál István „Szalonna”

Csokonai Vitéz Mihály után Ő alapította a Debreceni Kollégiumban a második Önképző Kört. Nem volt kétséges, hogy a városi pingpong bajnokságon ő fog nyerni, és különben is különös érzéke van a labdajátékokhoz, a kosárcsapat, a focicsapat kapitánya mindig is ő volt. Alkalomadtán a közigazgatást is felülírja, Borsodban ugyanis létezik egy Szalonna elnevezésű kicsiny falucska, ahol a polgármestert Pál Istvánnak hívják. Lehet ez véletlen? Most épp közalkalmazott, utazási, étkezési csekket kap havonta. A Magyar Állami Nép Együttes prímása: Pál István „Szalonna”.

Népzene.hu, 2008. április 26.


Összefognak ők is
Szerdán ötven néptáncos pár táncoltatja meg a szabadkaiakat a város főterén

Nemcsak a politikai életben lép fel közösen a Magyar Koalíció, hanem a népzenét kedvelőket is összefogásra ösztönzi. Szerdán 18 órakor ötven szabadkai és vidékről érkező - topolyai, kishegyesi, péterrévei, óbecsei és horgosi - néptáncos pár hívja táncba a népzenekedvelőket a Városháza előtti Szabadság téren megtartandó táncház alkalmával. A zenét a Juhász zenekar és barátai szolgáltatják. Az összefogás hangulatát megteremteni igyekvő program koordinátora a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Magyar Szó, 2008. április 26.


Túl sok a jóból?

Eleve lehetetlen vállalkozásnak tűnik egy kilencszer harmincperces, televíziós dokuszériából egyetlen, százperces mozit készíteni. Különösen akkor, ha minden jelenet és kép szerelemgyerek. Márpedig Bereczki Csaba Életek éneke című dokumentumfilm-sorozata, majd az idei Filmszemlén bemutatott, és márciustól a filmszínházakban is játszott, azonos című kreatív dokumentumfilmje esetében teljesen biztosak lehetünk abban, hogy a szerelem volt a kiindulási alap.

Fidelio, 2008. április 26.


Rendhagyó prímástalálkozó

Május másodikán pénteken Rendhagyó prímástalálkozó helyszíne lesz a Millenáris Fogadó. A koncert különlegességét az adja, hogy bár Dresch Mihályról, Balogh Kálmánról vagy Both Miklósról elsősorban a dzsessz, a világzene, vagy a rock hangzásvilága jut eszünkbe, a prímástalálkozón kizárólag népzenét játszanak, természetesen saját egyéniségüknek megfelelő módon és ki-ki a saját hangszerén. Ebben az esetben nem arról lesz szó, hogyan lehet a különböző műfajokat „házasítani”, hanem azt tudhatjuk meg, hogy a népzene óriási tárházából az est szólistáit mely tájegységek zenéi, dallamai, falusi zenész zsenijei késztették arra, hogy folyamatosan a népzene felé is forduljanak ihletésért.

Hangvető, 2008. április 25.


Táncmaraton Pécsett
A folklóré lesz a főszerep (2008. április 28-május 1.)

Nemzetközi Ifjúsági Találkozó és Folklműhely kerül megrendezésre Táncmaraton címmel Pécsett, április utolsó napjaiban. A rendezvény a Tánc Világnapjához kapcsolódva kívánja felhívni a figyelmet a tánc európai tradícióiban rejlő értékekre, az Európa Kulturális Fővárosa program felvezető évének hivatalos eseményeként.

Népzene.hu, 2008. április 25.


Az ország májusfája

Egész napos ünnepséggel készül a kormány Magyarország európai uniós csatlakozásának negyedik évfordulójára. Az egész napos ünnepség programjai elsősorban a tánc köré szerveződnek: május 1-jére a Hősök tere az ország legnagyobb táncházává alakul. Napközben különböző nemzetiségek táncait, szalon- és modern táncokat tanítanak neves tánctanárok, óránként váltva egymást. A legnagyobb szabadtéri közös tánctanulást a hazai és határontúli táncélet neves szereplői vezetik. Az egész napos rendezvény során összesen több mint 200 fellépő gondoskodik a térre látogatók szórakoztatásáról.

Magyarország.hu, 2008. április 25.


Folklór fantáziával Zalaegerszegen

A magyar néptáncosok legrangosabb találkozóját rendezik péntektől Zalaegerszegen: a háromnapos országos kamaratánc-fesztiválon 30 együttes csaknem 400 táncosa lép színpadra. A zalaegerszegi Keresztury művelődési központban élvonalbeli amatőr és hivatásos, kis létszámú, 8-12 tagú néptáncegyüttesek adnak találkozót egymásnak. A versenyben néptánc és táncszínházi kategóriában lehet nevezni a táncosoknak. A táncművek komponálásánál a kiindulási alap a folklór, de ezen túl már a koreográfusok fantáziáján múlik a produkció sikere.

KultúrPart, 2008. április 24.


Jadviga nótája - A Fonó Zenekar és Závada Pál közös estje
Millenáris Fogadó - Padlás - 2008. május 7., szerda, 20:00

A Fonó Zenekar különleges helyet foglal el a magyarországi folkzenei palettán. A szerteágazó művészeti ágak különféle képviselőivel együttműködve olyan „közelítések” kimunkálásán fáradozik, melyek során sem a népzene, sem a „közelített” műfaj nem lényegül át, mégis mindkettőt egy szokatlan, újfajta szempontból láttatja a közönséggel. Ennek az ars poeticának másik sajátossága az, hogy a kitekintés nem kizárólag más zenei műfajok felé történik, hanem a magyar művészeti élet légterében nagyobb ívű összefüggésekre is képes rámutatni.

Millenáris, 2008. április 24.


Nyolcvanadik születésnapján barátai és tisztelői köszöntötték a jeles népzenekutatót
Ág Tibor saját népünnepe

Oktatómunka a nyitrai főiskolán, és persze kiadványok sora, amelyeken keresztül egy egész nép tanítható – nem középiskolás fokon – a népdal, a népi kultúra értékeinek megismerésére. A könyvek között itt a legutóbbi: a Kunyhók hűsége – Népdalkutatók nyomában Szlovákia magyarlakta vidékén. Díjak és kitüntetések sokasága a gazdag életpálya elismeréseként: Kodály- és Bárdos Lajos-emlékérem, Életfa-díj, Pro Probitate Díj, Nyitott Európáért Díj, a Posonium Életműdíj, Ľudovít Štúr-díj, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagsága...

Új Szó, 2008. április 23.


Újvidék
Népzenei továbbképzés

Szombaton népzenei továbbképzést szervez a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya Újvidéken, Ćirpanov u. 54. Lezajlottak a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedő elődöntői, így az ott tapasztaltakat is megvitatják a jelenlévő érdeklődőkkel. Borsi Ferenc furulyaoktatást tart, és a népdalcsokor összeállításának szempontjait is ismerteti.

Magyar Szó, 2008. április 23.


„Honnan e mozdulat-ország?”

Gyermekprogramokkal kezdődik holnap a Zurboló Néptáncegyüttes 15. születésnapja alkalmából szervezett háromnapos rendezvény a kolozsvári Tranzit Házban. Filmvetítések, koncert, tánc- és játszóház mellett a Zurboló újabb bemutatóval is ünnepel: pénteken 20 órától adják elő Postakert című táncjátékukat. „Az előadás, akárcsak Kányádi Sándor Fekete-piros verse, azoknak a székelyeknek állít emléket, akik a hetvenes években gyakran táncoltak a kolozsvári Postaépület mögötti kertben”– mondta el lapunknak Könczei Csongor brácsás, a Zurboló Néptáncegyüttes alapítója, koreográfusa. A tánccsoport ünnepi rendezvénysorozata az elmúlt 15 év eseményeit eleveníti fel, a Zurboló táncegyüttes jelenlegi és egykori tagjai mellett a Kisbogáncs és Bogáncs Néptáncegyüttes, valamint a Tarisznyás zenekar is fellép.

Krónika, 2008. április 23.


Drakula tánca Váradon

A Festum Varadinum rendezvénysorozat első estéjén a Budapest Táncegyüttes szuggesztív, látványos és dinamikus, érdekes táncszínházi elemekkel ötvözött produkciót mutatott be Drakula címmel a nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Házában. A korábban önálló szervezeti egységként működő két hivatásos tánckar - a Honvéd Táncszínház és a Budapest Táncegyüttes -, megőrizve a korábbi repertoárt, egyben kísérletező, új utakat keresve Honvéd Táncszínház néven egyesült, művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán koreográfus lett - olvasható a táncegyüttes honlapján.

Reggeli Újság, 2008. április 22.


XV. Gyöngykoszorú Erdőcsinádon

Az első osztályos Szöllösi Katika éneke nyitotta az Erdőcsinádi Gyöngykoszorút. A dal, a tánc, a néphagyományok széles körű felújítását célzó mozgalmat a Szabó György Pál és Szabó Éva pedagógus-házaspár kezdeményezésére indította 1991-ben az EMKE, és azóta hetvennél több találkozót tartottak, mindet Maros megyében.

Népújság, 2008. április 21.


A „mozgalmár” elkötelezettség
Tradíció étterem és Népi Iparművészeti Múzeum: bővül a Hagyományok Háza

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója az idén március 15-én a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést vehette át, amely nemcsak személye, hanem a Hagyományok Háza és az intézményben végzett munka elismerése is. A Hagyományok Háza területei egyre bővülnek: miközben alapításakor még csak népzenével és néptánccal foglalkoztak, ma már a népi gasztronómia is komoly szerephez jut.

Magyar Nemzet Online, 2008. április 21.


A Meszes Néptáncegyüttes Resicabányán

A zilahi Meszes Néptáncegyüttes Magyar Tagozata felejthetetlen élményben részesítette a Lyra teremben szép számban összegyűlt nagyérdeműt a szombati fellépése során, amikor tíz táncospár révén, három zenésszel (Szilágyi István hegedű, Lakatos Zoltán brácsa, Szilágyi Sándor nagybőgő) mutatta be remekbeszabott műsorát.

Nyugati Jelen, 2008. április 20.


Tánc

Szóljon a csizma, szóljon a tenyér! Na, ez így nem igaz. Maximum csattanni tudnak tenyerek és csizmák, nyilvánvaló kölcsönhatásban egymással. (A XXVII. Táncháztalálkozón hangzott el mindez, tánctanítás közben. Fátylat rá.) Mert az ember, noha huszonhét éve ott van-volt-lesz, csak kapkodta a fejét. Hova vigye kisleányát? Nemezelni? Logikai játékot játszani? Vagy éppenséggel agyagozni? Netán somogyi gyermekjátékot táncolni? S még nem beszéltünk a széki asszonyok házi áldásairól vagy a kalotaszegiek babáiról, szőtteseiről. Nehéz egy apának manapság egy táncháztalálkozón.

Magyar Hírlap, 2008. április 19.


Eszterlánc: Égszakadás
Új CD a Fonó kiadásában

A mezőségi énekesekkel és zenészekkel közös felvételeiről és koncertjeiről ismert Eszterlánc együttes ismét búzai zenére épülő lemezt készített. Takács Anna és Eke Mária átütő hangja, valamint az egyszerű, kemény muzsika, ezúttal Dresch Mihály fúvós letisztult játékával egészült ki.

Fonó Budai Zeneház, 2008. április 19.


Kitüntetettjeink
A Háromszék Táncegyüttes zenekara
EMKE-díjasok

Elmondásból tudtam, hogy mindenféle bravúros muzsikálás és egyéb ötletes szemfényvesztés is műsoron lesz a Háromszék Táncegyüttes új előadásában. A zsúfolt ház méltán ünnepelte Kolozsvárott — az Ördögtérgyés néptánctalálkozón — a Háromszék Táncegyüttes Csávási balladáját. Dolgoztam a Háromszékkel — azt tudtam, hogy remekül táncolnak. De hogy a Háromszék zenekar zenészei — az előadás főszereplői — ilyen életesen vigyék végig a műsort, arra nem számítottam.

Háromszék, 2008. április 19.


(Ki)Kelet

Érdekes és figyelemfelkeltő dolgokkal találkozhatunk, ha ellátogatunk a Debreceni Gyermek és Ifjúsági Fesztivál következő megmérettetésére. Az egyik ilyen a Kelet Táncműhely produkciója lesz, mely már az elődöntőn is mély nyomokat hagyott a közönségben. Mindezek előtt persze érdemes megismerni őket…

Debrecen.hu, 2008. április 18.


Kárpátalja
Táncház az Arany Pávában

Ilyet sem látott még Beregszász legelőkelőbb, majdnem százesztendős gyönyörű, szecesszíós épülete, az Arany Páva! Tulajdonosa nagylelkű felajánlásának köszönhetően a beregszászi cserkészek itt rendezhették meg táncházukat. A táncház vezetőjéül egy tapasztalt néptáncost, Tassy Lillát, a Ménteleki Általános Iskola pedagógusát (Magyarország) sikerült megnyerni, aki húsz tanítványával együtt érkezett.

Kárpátinfo, 2008. április 18.


Szászcsávásra kéne nekem lemenni…
A Nadara és a Parno Graszt közös koncertje, vendég: Khamoro Együttes

Nos, akik látták a filmet, a szászcsávási életérzést április 18-án élőben is átélhetik a Gödör Klubban, ahol is a Nadara kedvenc szabolcs-szatmári cigányzenekarunkkal, a Parno Graszttal ad közös koncertet.

Parno Graszt, 2008. április 15.


A népművészet tavaszi seregszemléje
A sportarénába tizennyolcezren vettek jegyet, a Petőfi Csarnokban telt ház volt

Idén is 18 ezren vettek jegyet a táncháztalálkozóra, a közreműködőkkel együtt bőven húszezer fölött volt a rendezvény látogatottsága. A népi hagyományok, a népzene, a néptánc és a népi kézművesség hagyományos tavaszi seregszemléjén olyan aktuális kérdésekről is szó esett, mint az idei tanévben debütáló zeneakadémiai népzenei képzés.

Magyar Nemzet, 2008. április 14.


Néptáncos Concerto

Bartók Béla népzenei gyűjtésének néptáncos lenyomatát a Magyar Állami Népi Együttes világszerte nagy sikerrel mutatja be (márciusban Kínában, tavaly az Egyesült Államokban aratott a Magyar Concerto hatalmas sikert). Április 23-án a Táncfórum No. 8 keretében a hazai közönség is meggyőződhet arról, hogy az előadás jóval több, mint a bartóki gyűjtés néptánc-illusztrációja. A 21. századi technikai eszközöknek, az egységes dramaturgiának köszönhetően a hagyomány igazi kortárs táncszínházi élménnyel gazdagodik.

Fidelio, 2008. április 14.


Elhunyt Petrovits Tamás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Petrovits Tamás, a Kalamajka együttes cimbalmosa tegnap este hosszú szenvedés után távozott az élők sorából. Nyugodjon békében!

Petrovits Tamás cimbalomtanár a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Cimbalom szakán 1974-ben szerzett diplomát Tarjáni Tóth Ida (édesanyja) növendékeként. Aktív népzenész volt. A Kalamajka együttes alapító tagja (1978). A zenekarral rendszeresen koncertezett itthon és külföldön egyaránt. Elkötelezett híve az autentikus népzenének. Lelkes népzenegyűjtő, számos adatközlő játékát örökítette, gyűjtötte fel. Számtalan rádió-, televízió- és lemezfelvétel aktív közreműködője.

Aranytíz Kultúrház, 2008. április 14.


Húszezren látogatták a XXVII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt
Együtt ropták három éjjel, három nap

Közel húszezer jegyet vásárló érdeklődő, további háromezer meghívott vendég, háromezer fellépő muzsikus és táncos, több mint 80 óra muzsikálás. Ez a legszűkebb leltára a hétvégén megrendezett XXVII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár rendezvényeinek.
…És! – csattan a felszólítás, és máris pördül a tánc. Ki tudja, hányszor ismétlődött meg péntek estétől hétfő hajnalig ez a pillanat a Papp László Budapest Sportarénában. Kicsinyek és nagyok, fiatalok és idősebbek töltötték meg a küzdőteret, ahol szinte megállás nélkül zajlott a tánc.

Népszava, 2008. április 14.


HANG-JEGY
A Csík zenekar nem tér le az útról

Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen... - nyilvánította ki a Csík zenekar a tényt, hogy arról az útról, amelyen hét éve indult el első, A kor falára című feldolgozásával, továbbra sem kíván letérni. Rajongói, ellenzői szép számmal akadnak ennek a műfajnak is, a Csík azonban azért különleges a témában, mivel autentikus ősszeállításai is a közkedvelt, legendás dalcsokrok közé tartoznak.

Magyar Nemzet, 2008. április 12.


Díszdoktorrá avatták Szenik Ilona népzenetudóst

Péntek délelőtt a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia stúdiótermében díszdoktorrá avatták Szenik Ilona zeneakadémiai konzulens tanárt, aki közel hat évtizede fejti ki népzenetudósi tevékenységét Kolozsváron. Adrian Pop rektor meleg hangú bevezetője után Ioan Bocşa zeneakadémiai tanár, népzene-előadó, aki Szenik Ilona vezetésével írta meg doktori disszertációját, felolvasta laudációját. Ezt követően Elena Chircev, a zeneakadémia tudományos titkára ismertette a zeneakadémia szenátusának idén február 11-én kelt, a díszdoktori cím adományozásáról szóló határozatát. A díszdoktori diploma tartalmát ez alkalommal Gabriel Banciu professzor, a zeneakadémia rektorhelyettese olvasta fel latinul. Az ünnepelt beszédében, többek között, elmondta: mi késztette őt arra, hogy népzenekutatással foglalkozzon. Végezetül három, Szenik Ilona írásait tartalmazó kötetet mutattak be.

Szabadság, 2008. április 12.


Tücsökringató a kisebbeknek
Ma este gálakoncertettel kezdődik a XXVII. Táncháztalálkozó és kirakodóvásár

Háromnaposra bővült és saját honlapot kapott az idei táncháztalálkozó, amely már a huszonhetedik a sorban. A népi hagyományok seregszemléje a tánc és a zene mellett a kézművességre is nagy hangsúlyt fektet: a rendezvény ideje alatt több mint ötszáz árus portékáiból választhatunk, és vásári játszóház is lesz a Papp László Budapest Sportarénában.

Magyar Nemzet, 2008. április 11.


Távolságtartó táncosok

Továbbra is életképes ötletnek vélik egy Szatmár megyei, román, magyar és német táncosokból verbuvált néptánccsoport megalakítását az elképzelés támogatói – annak ellenére, hogy a meghirdetett állásokra senki sem jelentkezett. Amint arról lapunkban beszámoltunk, a megyei képviselő testület legutóbbi rendes ülésén hozott határozatot a hivatásos néptánc- és népzenei együttes megalakításáról, melynek finanszírozására 600 ezer lejt különítettek el. A tervek szerint 26 alkalmazottja lenne a tánccsoport román részlegének, 14 állást a projekt kisebbségi résztvevőinek tartanak fenn.

Krónika, 2008. április 11.


Minden, ami népművészet

Évente egyszer nagy ünnepet tartanak a néptánc, a népművészet szerelmesei: idén már 27. alkalommal rendezik meg az Országos táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt április 11. és 13. között. A helyszín a Hagyományok Háza és a Papp László Budapest Sportaréna. A táncháztalálkozó tulajdonképpen a népművészeti műfajok és mozgalmak évi nagy seregszemléje, amelyre idén 2500 közreműködőt és több mint tizenötezer látogatót várnak.

Népszabadság, 2008. április 11.


Az én utam a magyar népi muzsika
A táncháztalálkozó gálaműsorában az Örömzene · Pál István „Szalonna” életrajzi regénye lemezen

A táncháztalálkozó gálaműsorában mutatja be Örömzene című lemezét Pál István „Szalonna” vasárnap este hét órakor a Papp László Budapest Sportarénában. A Magyar Állami Népi Együttes kárpátaljai születésű prímásának műsorában saját bandája mellett a népzenei élet számos kiválósága és több táncegyüttes is szerepel.

Magyar Nemzet, 2008. április 9.


Fehér Anikó:
Ünnep a népzene!
„Tanszékfoglaló” a Művészetek Palotájában, 2008. január 18.

A Kodály-év adta az apropót, és a tarthatatlan igény a bázist ahhoz, a hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen meginduljon 2007 szeptemberében a népzenész képzés. Pontosabban: a népzenetanár képzés. Sokan azonosítják ezt a vadonatúj tanszakot az 1951-ben Kodály és Lajtha László nevével fémjelzett, a zenetudományi szakon belül létrejött népzenekutató szakkal, ahol négy kiváló és a mai napig is jelentős hatású tudós: Olsvai Imre, Sárosi Bálint, Tóth Margit és Vikár László végeztek. (Éppen 1956 tavaszán…) Most nem ez a szak éledt fel, hanem előadóművészeket és tanárokat képeznek nagy hiányt pótolva ezzel.

Parlando, 2008. április 9.


Panek Kati:
Búsuljatok…most kell sírni
(Balla Antal 1926–2008)

Ha megkérdezték hány éves vagy azt mondtad: nem tudom lelkem, mert minden évben változik… Kópé mosolyod, sziporkázó humorod, Ábeli ötletességed, szívós székely teremteni akarásod, ragyogó kék szemed a jobbágytelki nyári ég kékfestőjéből… Made in Jobbágytelke. Anti bátyánk hova levél? Hova indultál, hova vitted azt a bőséget, amivel megáldott az Isten? Hova olyan sietősen, amilyen sietősen és kedvvel, Istennek tetszően végztél mindent?

Szabadság, 2008. április 9.


Balla Antal testamentuma

A halál horgán is viccelt - mondja ízes jobbágytelki nyelven Orbán Veronika, aki betegsége alatt gondozta az erdélyi magyar népművelődés egyik legkiválóbb egyéniségét, aki az elmúlt héten távozott az élők sorából. A jobbágytelki népm ű velőnek, táncoktatónak, népiegyüttes-alakítónak a legnehezebb esztendőkben sikerült az, amire ma is sokan áhítoznak. Felröppentette fészkéből, ismertté tette a falut. Veleszületett tehetséggel, rendkívüli szívóssággal, ötletességgel, kitartással és utánozhatatlan humorérzékkel, a messzelátás képességével és valami különleges táltos erővel megáldva bizonyította be, mire képes az egyszerű falusi ember, s hogy a diktatúra éveiben hogyan lehet zenei és mozgásbeli anyanyelvünk eszközeivel kifejezni hovatartozásunkat és magyarságunkat.

Népújság, 2008. április 8.


Táncház - Népzene 2008

A Hagyományok Háza Népművészeti Műhelye a Magyar Művelődési Intézet „Táncháztalálkozó” sorozatának folytatójaként 2002 óta írja ki lemezpályázatát hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére...
A kiadvány a XXVII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár első napjára időzítve, 2008. április 12-én jelenik meg.

Hagyományok Háza, 2008. április 8.


„Hibámat azzal álcáztam, hogy sokat tettem a kultúráért”

2008. március 30-án, 82 éves korában elhunyt Balla Antal együttesvezető, népművelő. A falu énekes-táncos kedve évszázadok óta híres a környéken. Ezt a hírnevet írásos emlékek is őrzik. Bartók Béla a század elején többször is megfordult a faluban, s 1914-ben 40 népdalt vett fonográfra. Persze gazdag dal- és tánchagyománnyal rendelkező falu még sok van, de évtizedek óta működő Népi Együttest vagy akárcsak dalárdát, mégis csak kevésnek sikerült kiépítenie és fenntartania. Az együttesnek Anti bácsival volt szerencséje. Anti bácsi belső vágyainak is teret adva megerősödhettek azok a közösségformáló erők, melyek múltban gyökerező kultúra éltben tartását és a világgal való megismertetését tették lehetővé.

KultúrPart, 2008. április 7.


Országos táncháztalálkozót rendeznek a hétvégén

Táncház és népművészeti vásár mellett koncertek, lemezbemutatók, kézműves foglalkozások is várják az érdeklődőket a fővárosban a hétvégi országos táncházi találkozón és kirakodóvásáron - tájékoztatta Berán István, a rendezvényt szervező Táncház Egyesület ügyvezető igazgatója az MTI-t hétfőn.

Magyar Nemzet Online, 2008. április 7.


Több mint ezer gyermek néptáncol Szegeden

Harmincnál több együttes részvételével pénteken megkezdődik a XVIII. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál Szegeden. Több mint ezerkétszáz gyermek, fiatal táncol majd a három nap alatt a szegedi Kisszínházban. A csoportok az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeznek a Tisza-parti városba. A legtávolabbi csoportot a Székesfehérvár melletti Abáról várják, de több táncegyüttes érkezik Budapestről, Kalocsáról, Bács-Kiskun megyéből. Természetesen a legtöbben Csongrád megyéből jelentkeztek, és lesz egy vajdasági csoport is, Topolyáról.

KultúrPart, 2008. április 4.


Hazaérkezett Kínából a Magyar Állami Népi Együttes

Nemrég tért haza Kínából a Magyar Állami Népi Együttes, ahol nagy sikerrel mutatták be a Naplegendát és a Magyar Concertót. Az együttes idén már megjárta a szícíliai Agrigentót, jövő héttől indítják új, nyugdíjasbérletüket és havi 15-20 előadás mellett készülnek nagyszabású októberi bemutatójukra.

Fidelio, 2008. április 4.


Csángó dalok a Nyíregyházi Főiskolán

A csángó kultúrába kóstolhatunk bele április 8-án 14 órától a Nyíregyházi Főiskola Hungarológiai Intézete és Ének-Zene Tanszéke szervezésében a főiskola „A” épületének 356-os termében. A rendezvényen moldvai dalokat ad elő Juhász Erika oktató, a Népművészet Ifjú Mestere, moldvai hangszeres zenéket hegedűn és kobzán ad elő Tóth Lilla és Koczka Andrea népzene szakos főiskolai hallgató. Dr. Pozsony Ferenc kolozsvári egyetemi tanár A moldvai csángó kultúra magyar és európai jelentősége címmel tart előadást.

SZON, 2008. április 1.


Mit szőtt a mesemondó?

„Annak idején, ‘79-ben, ha nem is éppen Pusztinán, de Lészpeden járogattam, meg voltam rakva kérdésekkel. Aztán a nagyok elbeszélgettek velem egy kicsiddég, és javasolták, hogy inkább gyárakat fényképezzek... ez osztán elmaradt. Néhány dal és történet azért megragadt bennem, és – bár nem könnyű – én most számot adok erről – mondta bevezetőként az álomszövő Berecz András, akit vasárnap nagy izgalommal és készülődéssel vártunk a pusztinai Magyar Ház udvarán. A parázs fölött már sorban forogtak a kürtőskalácsok, jókora üstben készült a tokány, és mellette egy kissebben „süllögött a málé, a kevertpuliszka. Ünneplőbe öltözött csángó asszonyok sürögtek az üstök és az asztal körül, de a házban magyarul tanuló gyermekek is kíváncsian lesték a kaput.

Hargita Népe, 2008. április 1.


Lengyelországba látogatnak a vajdaszentiványiak

Néhány hét múlva, április 23-án Lengyelországba utazik a Vajdaszentiványi Hagyományőrző Néptánccsoport 30 tagja. Az I-IV. és V-VIII. osztályos diákokból álló két hagyományőrző csoport vajdaszentiványi táncokat mutat majd be a vendéglátóknak.

Népújság, 2008. április 1.


Berecz András Pusztinán

A Csíkcsicsói Élő Emkékezet Egyesület szervezésében és a csíkcsicsóiak kíséretében Pusztinára látogatott a korunk legnagyobb magyar mesemondója, Berecz András. Korán reggel Ilona kalácsot hozott, Mihály nagy-hatalmas üstöt a hozzávalókkal együtt, jött Tinka is az asszonyokkal, és elkezdődött a sürgés-forgás. Mi, a somoskai magyartanárnővel, Fülei Marikával, dagasztottuk a kürtőskalácsnak valót, a férfiak tüzet raktak, még a gyerekek is kivették a részüket a munkából.

2008. április 1.


BEHARANGOZÓ
Jelen levő múlt

Lassan a falusi gyerekek is elfelejtik, mit is jelent a hagyományápolás, hogyan éltek dédszüleik, milyenek voltak a régi magyar ünnepi szokások, miért is állnak az egykori búzatáblák szélén a szakrális kisemlékek, arról már nem is szólva, mi a különbség a népi és a népiesch közt. Nemrégiben egy kisvárosi diákcsapatot vittek az ismerd meg hazádat jelszó jegyében falura, megmutatni nekik, mi fán terem a sertéskaraj. A falukkal övezett kisvárosban lakó diákurak és -hölgyek fintorogva álltak meg a disznóól előtt. „Úr Isten, ezek a disznók? És ilyen büdösek?” – befogták az orrukat, és gyorsan odébbálltak.

Színfoltok, 2008. április 1.


Napjainkban nehéz eladni a klasszikus értékeket

A 2007-es néptáncantológia, valamint az Eszterlánc, a gyermekcsoportok seregszemléje alapján el lehet mondani, hogy ha mennyiségin nem is, de minőségi változáson megy át néptáncéletünk. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a csoportvezetők ma már nem elégednek meg az alapismeretekkel, hanem tudatosan keresik továbbképzésük módját, évről évre felkészültebb csoportvezetők és alkotók dolgoznak hazai együtteseinknél, igaz kevesen. Mivel a szlovákiai intézményrendszer majdnem egyenlő a nullával, ezért mindenki a maga módján, a határok szabaddá tétele után a magyarországi intézmények lehetőségeit kihasználva gyarapítja tudását.

Színfoltok, 2008. április 1.


A folklór, és ami mögötte van

A folk-lore szó szerinti fordításban a „nép tudását” jelenti, s megalkotója ide értette a szájhagyomány útján terjedő népköltészeti alkotásokat éppúgy, mint a különféle hiedelmeket, szokásokat, zenét, táncot is. A folklór jelentése idők folyamán (országoktól, nyelvektől is függően) hol szűkült, hol tágult. A magyar (és általában a közép-európai) gyakorlat folklóron voltaképpen thomsi értelemben a nép szellemi műveltségét érti.

Színfoltok, 2008. április 1.


Legyen jelen mindennapjainkban

Januárban ünnepelte fennállása hetedik évfordulóját a Budai Vigadóban székelő Hagyományok Háza. A részben közadakozásból épült neoreneszánsz palota (1900-ban bállal avatták fel) a gazdag budai polgárok kulturális érdeklődését volt hivatott kielégíteni. A 2. világháború után itt talált otthonra az 1951-ben megalakult Népművészeti Intézet, ahol a népzenei és népművészeti gyűjtések mellett megalapozták a magyar néptánckutatást. A Hagyományok Háza, vállalva a hányatott sorsú (átszervezés, összevonás, felszámolás) egykori intézet eszmeiségét, 2001 januárjában nyitotta meg kapuit a népművészet iránt érdeklődők előtt. Erről beszélgettünk Kelemen Lászlóval, a Hagyományok Háza főigazgatójával.

Színfoltok, 2008. április 1.