Folkrádió

Tallózó

Folkszemle
Új rovat a Folkrádió honlapján

Folkszemle néven új rovatot indítottunk honlapunkon. Ismeretterjesztő internetes folyóiratunkban olvasni-, nézni- és hallgatnivalót kínálunk azoknak, akiket érdekel a népzene és a néptánc, és szeretnék elméleti ismereteiket elmélyíteni. A folyóiratban találtok a Folkszemle számára összeállított multimédiás tanulmányokat és korábban máshol megjelent írásokat is. Folyamatosan újabb, fényképekkel, zenékkel illusztrált cikkekkel bővítjük a tartalmat, ezért érdemes rendszeresen visszanézni. Várjuk hozzászólásaitokat, kérdéseiteket. Kellemes olvasgatást kívánunk!

Folkrádió, 2008. május 30.


„Érezzük, hogy összetartozunk”

A Sugalló népzenei társulat rendhagyó évadzáró táncházra invitálja az érdeklődőket június 2-án. A Sikk Music Caféban nem csak a házigazdák lesznek jelen, hanem a debreceni pályatársak színe-java. A rendezvény céljairól és a tervezett programról kérdeztük Heit Lóránd hegedűst, aki szíves-örömest felvilágosított bennünket.

Debrecen Online, 2008. május 30.


Csak tiszta forrásból

A fenti címmel minden évben népdalvetélkedôn csendülnek fel a különbözô vidékek népdalai 1–12. osztályos tanulók elôadásában. A vetélkedô me­gyei szakaszát szerdán tartották Csíkszeredában, mintegy száz tanuló részvételével.

GóbéFolkPortál, 2008. május 30.


A zene, akár egy szentmise

Petrás Mária népdalénekes, keramikus a Bákó megyei Diószénen született, a brassói népfőiskola grafika szakán tanult, Klement Béla osztályában. 1988-tól kényszerűségből szabadúszó lett, rajzaiból, festményeiből tartotta fenn családját. 1990-ben Magyarországon telepedett le. A csángó hitvilágot idéző köztéri munkáit, domborműveit és autentikus énekhangját egyaránt kedveli közönsége.

Krónika, 2008. május 29.


Csutorások nyári tábora
Családokat is szívesen látnak a népművészek Lajosmizsén

Birinyi József néprajz- és népzenekutató, a Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánctábor vezetője, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének társelnöke Lajosmizsén szervezi a 23. nyári tábort.

Magyar Hírlap, 2008. május 29.


Pál István, az utolsó dudás tiszteletére
Pásztorok áldomása

Várhosszúrét. Pásztorok áldomása, ahol újra „dudaszó hallatszik” címmel május 31-én, szombaton pásztortalálkozót szervez a Gömöri Kézműves Társaság, a Meseszínház, valamint a Csemadok Várhosszúréti Alapszervezete a Buzgó-fogadóban és környékén. A rendezvénnyel, melyen megelevenedik a muzsikáló pásztorok továbbélő tudománya és hagyománya, a szervezők a tereskei (Magyarország) Pál István, az utolsó hagyományőrző Kárpát-medencei magyar dudás előtt is tisztelegni szeretnének.

Új Szó, 2008. május 28.


Népművészet a Nemzeti Vágtán

... Az Andrássy úti kézműves vásáron garantáltan hiteles, eredeti technikával, természetes anyagokból készült portékák közül válogathatunk. A Hagyományok Háza sátrában a kiadvány- és jegyértékesítés mellett a játszóházban kicsik és nagyok is kipróbálhatják, milyen remek tárgyak, játékok készíthetők természetes anyagokból: gyékényből, nádból, kukoricacsutkából vagy fűzfavesszőből. Szombaton a vásár folklórszínpadain fellépnek a Gömbszörp, a Kokojza, a Csombor, a Gázsa, az Ifjú Muzsikás, a Fondor zenekar és a Téka együttes, valamint a Karaván Família.

Hagyományok Háza, 2008. május 28.


Népzenei évadzárás a Művészetek Palotájában

A Müpa évadzáró népzenei fesztiválján (Hazafelé) ismét három napon át váltják egymást az együttesek: június 22-én a Tükrös, 23-án az Etnofon Zenei Társulás, 24-én pedig a Muzsikás gondoskodik majd a talpalávalóról.

Művészetek Palotája, 2008. május 28.


Szamosújvár
Nemzetközi Néptáncfesztivál

A népzene és a népdal kedvelőit gyűjtötte össze a hétvégén Szamosújváron a Téka Művelődési Alapítvány és a Romániai Magyar Néptáncegyesület által szervezett idei Nemzetközi Néptáncfesztivál és Erdélyi Néptáncantológia. A tizenharmadik alkalommal sorra kerülő néptáncfesztiválra és a második erdélyi néptáncantológiára tizenegy néptánccsoportot válogatott ki a Romániai Magyar Néptánc Egyesület.

Szabadság, 2008. május 28.


Góbé virtus Alcsíkon

Góbé virtus Öt településen tart előadást május 26–30. között a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A csíkszeredai hivatásos táncegyüttes május 26-án Csíkkozmáson, május 27-én Tusnádon, május 28-én Csíkszentkirályon, május 29-én Csíkszentmártonban a helyi művelődési házakban lép fel 20 órai kezdettel a nagy sikert arató előadással. A Góbé virtust a csíkszeredai közönség is megtekintheti május 30-án, pénteken 19 órától.

Csíki Hírlap, 2008. május 26.


12. Kőketánc díjazottak

Ez volt eddig a legtömegesebb rendezvény, mivel 52 műsorszámot -1200 résztvevő- nézett végig és értékelt a zsüri – Bodor Anikó, népzenekutató, Zenta, Lukács László, néptáncpedagógus, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület művészeti bizottságának tagja, Lukácsné Haránt Eszter, néptáncpedagógus, mindeketten a Népművészet Ifjú Mesterei és az Állami Népi Együttes táncosai voltak.

2008. május 25.


Repül a szoknya

A magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesület ma 20 órakor népzene és néptánc estet szervez Repül a szoknya címmel a helybeli művelődési otthonban. Fellép a csernyei Pitypang gyermektánccsoport, a Százszorszép és a Szivárvány néptáncegyüttes, az Őszirózsa asszonykórus, valamint a nagykikindai táncosok és zenészek.

Magyar Szó, 2008. május 23.


12. Kőketánc

Szombaton tartják a 12. Kőketánc énekes népi játék és néptánc vetélkedőt a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben Óbecsén. Az általános iskolások és óvodások mutatkoznak be ezen a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete által szervezett rendezvényen. Idén a legtömegesebb a verseny, mivel több, mint 50 csoport jelezte részvételi szándékát Vajdaság egész területéről. A legjobbak arany, ezüst illetve bronz oklevelet kapnak. A vetélkedő reggel 9 órakor kezdődik, a résztvevőket 7 órától fogadják.

Magyar Szó, 2008. május 23.


Salamon Bea - népzenész

Pécsett született, de ahogy ott mondják, nem tüke pécsi, ami annyit tesz, hogy nem tősgyökeres, szülei még nem odavalósiak. Édesapja családja régi dunántúli erdész, vadász család, édesanyja alföldi lány.

Demokrata, 2008. május 22.


Holttengeri töredékek
Mezőségi táncoslelet-mentés a Jánosi együttes és a Hargita előadásában

Kezek a vonókon, szemek a papíron, csizmák a deszkákon, dombok, templomok, házfalak a falon – mindenki mindenkibe belekapaszkodik, hogy ebben az egymásra utalt összpontosításban a legteljesebb képet adja arról a vidékről, amely már csak a könyvekben és a mesékben létezik. A vonók alól régi dallamok indáznak Közép-Erdélyből, a papírról Makkai Sándor, Sütő András, Wass Albert írásainak töredékeit citálják, a csizmák magyar és román figurákat karcolnak a levegőbe, a háttérre vetített fényképeken pedig megrogyott zsúpfedeles házak, tatárjárásokat túlélt templomok és a hajdani műveltséget katlanba záró dombgerincek láthatók.

Magyar Nemzet, 2008. május 21.


Csallóközi Táncháztalálkozó és Néptáncfesztivál 2008 – kellemes hangulat, parádés program
Két nap a néptánc jegyében

Nagymegyer. Parádés program, kellemes hangulat, nyüzsgés, kegyes időjárás – ez jellemezte a hétvégén Nagymegyeren zajlott Csallóközi Táncháztalálkozót és Néptáncfesztivált. Minden kezdet nehéz, a Megyer Táncegyüttes, az ekecs-apácaszakállasi Pimpimpálé Néptáncegyüttes, valamint a Sermo Popula Polgári Társulás először szervezett ilyen nagyszabású, igényes rendezvényt – sok szó azonban nem érheti a ház elejét. A nem környékbeli potenciális érdeklődőket viszonylag szerényebb számban sikerült elérni, ennek ellenére a programok mindkét nap élénk érdeklődés mellett zajlottak.

Új Szó, 2008. május 21.


Sebő Junior Klub indul
2008. május 31. 19.00 óra - Budapest

A Sebő Junior Klubbal az együttes visszatér a gyökerekhez: a táncházmozgalom egyik szülőhelye ugyanis a Bem rakpart volt. A Budavári Művelődési Házban tartandó klubesteken a Magyar Zeneművészeti Egyetem népzene szakos hallgatói állandó vendégmuzsikusok lesznek, emellett Sebőék az első kerületben lakó művészekkel terveznek közös muzsikálást, beszélgetést.

Folklista, 2008. május 21.


A Bartók Táncegyüttes idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját

Ez alkalomból 2008. november 9-én tartjuk jubileumi műsorunkat a Művészetek Palotája – Fesztivál Színházában.
Kérjük azokat a régi táncosokat és zenészeket, akikhez valamilyen oknál fogva nem jutott el levelünk, hogy a bartokjubileum@gmail.com e-mail címre küldjék el postacímüket, hogy értesíteni tudjuk őket a jubileumi műsor részleteiről, felkészülésről (információ a jubileumi műsorról a www.bartokdance.hu honlapunkon is található)

Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes, 2008. május 20.


A Mezőség kultúrája
Ma este a Hagyományok Házában lép fel a Hargita

Holttenger címmel mutatja be közös műsorát ma este hét órakor a Hagyományok Házában a Jánosi együttes és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A Holttenger, amely Makkai Sándor regénye nyomán kapta a címét, a Mezőség, azon belül is Szék, Szépkenyerűszentmárton, Vajdakamarás, Bethlen, Ördöngösfüzes, Válaszút, Bonchida, Nagysajó és Magyarszovát népi kultúrájából merít a zene, a tánc, a próza és a felvételek segítségével. Mezőség, a hajdani Csiglemező bizonyítottan Erdély egyik legkorábban magyarok által benépesített területei közé tartozik, manapság azonban a magyarság már csak szórványban, kisebbségben él ezen a vidéken. Éppen ezért is jelentős, hogy a határokon átívelő összefogás gyümölcseként egy anyaországi zenekar és az egy tömbben élő székelység egyik legnagyobb kulturális intézménye együttesen hívja fel a figyelmet Erdélynek erre a vidékére.

Magyar Nemzet, 2008. május 19.


Egy nóta van, lakodalmas
A Háromszék táncegyüttes bemutatója

Semmi nem állhat a szerelem útjába, de ha mégis, annak következményét az akadályozóknak viselniük kell. Az ifjú pár pedig, ha máshol nem, hát az égi temetőben úgyis összeölelkezik. Állandóan visszatérő motívum a szerelemhalál a magyar népköltészetben, de más népek írott és énekelt hagyományaiban is. Sokan és sokféleképpen dolgozták fel különböző színpadi műfajokban, mégis van létjogosultsága az újabb és újabb produkcióknak. A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Kádár Kata-adaptációja nem csak újabb próbálkozás a népszerű ballada színpadra vitelében, hanem egyszerű és nagyszerű előadás, amelyben felsőfokon érvényesül a szereplők párbeszéde a tánc, az ének és a hangszeres zene által.

Háromszék, 2008. május 17.


Csíkszenttamás
Néptánctalálkozó a Feneketlen-tónál

Hagyományteremtő szándékkal szervezik meg vasárnap Szenttamáson a felcsíki együttesek néptánctalálkozóját – tájékoztatott Kedves Róbert, Csíkszenttamás alpolgármestere. A Feneketlen-tó és a Csonka-torony szomszédságában megszervezett találkozóra tizenkét község tánccsoportját hívták meg, közülük hat településről jelezték részvételi szándékukat.

Csíki Hírlap, 2008. május 17.


Novák Ferenc vásárhelyi tervei

Novák Ferenc koreográfus-rendező Marosvásárhelyre, fiatalsága egykori helyszínére látogatott, hogy találkozzon az 1956-ban alakult Marosvásárhelyi Állami Székely Együttes alapító tagjaival és a mai Maros Művészegyüttes táncosaival.

Krónika, 2008. május 16.


Ladikos Fesztivál 2008
Mecsér, 2008. június 7.

Az évenként (2008-ban immár harmadszorra) megrendezésre kerülő Ladikos Fesztivál szervezőiként Mecsér nagyszerű természeti és emberi adottságaira támaszkodva törekszünk arra, hogy az elődeink által ránkhagyott értékeket (népzene, tánc, mesterségek, szokások) bemutassuk, tovább éltessük. A fesztivál ideje alatt a község Mosoni-Duna partjának egy szakasza a falu összefogásából megelevenedik, gyermekek, felnőttek és idősebbek együtt élvezhetik a színvonalas előadásokat (az ország jeles népzenei és tancegyüttesei lépnek fel évről évre), a Kárpát-medence magyarságának és sokszínű kisebbségeinek népzenéjét és táncait. Közben jut idő beszélgetésekre, a helyszínen együtt elkészített ételek élvezetére, de a mulatságra is. A Ladikos Fesztivál a hagyomány és a közösség erejének és fontosságának hitében jött létre és él tovább.

2008. május 16.


Könyvajánló
Bartók Béla, a népzenekutató
Egy kiállítás képei és dokumentumai

Bartók Béla születésének 125. évfordulójára készült az a - jelen kiadvánnyal azonos című - kiállítás, amellyel célul tűztük Bartók úttörő jelentőségű népzenekutatói munkásságának vázlatos bemutatását. Magyar, román, szlovák, délszláv, arab és török nyelvterületeken végzett terepkutatásainak, a gyűjtött anyag tudományos feldolgozásának, kutatói szemléletmódjának felvillantásánál az a szándék vezérelt, hogy emlékeztessük a mai folklórmozgalmak széles táborát és közönségét azokra a tudományos előzményekre, amelyek nélkül a külföldön is hódító mai magyar folklorizmus modell, az immár közel negyven éves táncházmozgalom sem jöhetett volna létre.

Hagyományok Háza, 2008. május 16.


Holttenger
Magyarországi bemutató

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és a Jánosi Együttes május 19-én este 7 órakor a Hagyományok Házában mutatja be HOLTTENGER című műsorát. Mezőség, a hajdani Csiglemező – ahol egyes feltevések szerint a székelyek ősei, a hunok maradékai tartós menedékre leltek – bizonyítottan Erdély egyik legkorábban magyarok által benépesített területei közé tartozik. Az itt megőrzött archaikus népi műveltségben Erdély és Magyarország századokkal korábbi kultúrájának lenyomata is felfedezhető.

Hagyományok Háza, 2008. május 16.


Vásári forgatag palóc ízekkel

A helyiek számára a hagyományőrzés szempontjából fontos, a turistáknak pedig a vidék felfedezésének a lehetőségét nyújtja a Nógrád megyei Varsányban szombaton kezdődő Tájak, ízek, kultúrák nevet viselő rendezvény, amely egyben a palóc ízek fesztiválja. Az ezernyolcszáz lelkes, Szécsény-nyel szomszédos falu - tucatnyi palóc településsel együtt - igazi vásári forgatagot kínál az idelátogatóknak. A szervezésben társa volt a Falusi Vendéglátók Nógrád Megyei Egyesülete.

Népszabadság, 2008. május 16.


Búcsúzik a negyedik bogáncsos nemzedék

A negyedik bogáncsos nemzedék búcsúelőadására kerül sor május 16-án, pénteken este 7 órakor a Brassai Sámuel Elméleti Líceum dísztermében. A Bogáncs Néptáncegyüttes előadását 20 órától táncház követi a Tranzit Házban a Tüske zenekar közreműködésével.

Szabadság, 2008. május 14.


Tánc az értékfelejtés ellen

A köztudat perifériájára tolódó, egyre inkább feledésbe merülő balladák egyikét rehabilitálja és dolgozza fel legújabb előadásában a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes. Czilli Balázs, az együttes szóvivője elmondta: az új előadással az idei évad harmadik bemutatóját tartják május 14-én Szentgyörgyön.

Krónika, 2008. május 13.


Ápolni kell a parazsat

Tizennegyedik alkalommal szervezte meg a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes pénteken a Csűrdöngölő Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozót a csíkszeredai Szabadság téren. Ezúttal is több mint ezer gyerek táncolt a Szakszervezetek Művelődési Háza előtt. András Mihállyal, az együttes igazgatójával a néptánctalálkozóról beszélgettünk.

Csíki Hírlap, 2008. május 13.


Petrovits Tamás emlékkoncert
2008. május 18-án, vasárnap 19 órakor az Aranytíz Művelődési Központ Színháztermében

2008. május 18-án, vasárnap 19 órakor az Aranytíz Művelődési Központ Színháztermében (Budapest V., kerület, Arany J. u.10.) felcsendül a Kossuth Rádióból (MR1) jól ismert Esti mese szignálja: Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok. Petrovits Tamás 6 éves volt, amikor ez a felvétel készült, édesanyjával, Tarjáni Tóth Idával cimbalmoznak együtt. Évtizedek óta hallhatjuk ezt a dallamot, ha Esti mesére vágyunk. Ezzel veszi kezdetét az a koncert, melyet az április 13-án elhunyt Petrovits Tamás, a Kalamajka együttes cimbalmosa tiszteletére szervezünk.

Aranytíz Kultúrház, 2008. május 13.


Május 16-tól 18-ig: Csallóközi Táncháztalálkozó és Néptáncfesztivál 2008 Nagymegyeren
A folklór barátait látják vendégül

Nagymegyer. Tízéves volt tavaly a Megyer Táncegyüttes – az évfordulót új egészestés műsorral, látványos gálával ünnepelték meg. És gyorsan belevágtak a tervezgetésbe, szervezésbe: hogy idén, első ízben a Csallóközi Táncháztalálkozón és Néptáncfesztiválon láthassák vendégül a csapat és a folklór barátait.

Új Szó, 2008. május 12.


Abkarovits Endre: A Csík zenekar

Csík János zenekarának története nem mostanában kezdődött, épp 20 éve alakult meg az első formáció, mégis jelenlegi összeállításukban jutottak el pályájuk csúcsára, s lettek Magyarország talán legnépszerűbb, de mindenesetre egyik legkiválóbb népzenei együttese. Pedig a sikerhez nem vezetett egyenes út.

Most magyarul! (Hollandia), 2008. május 10.


Szeptembertől új táncházi sorozat a Fonóban

2008 szeptemberétől az Utolsó Óra gyűjtések időszakát idézve, de továbbgondolva, az akkor spontán szerveződő alkalmakat tudatosan, egész évre tervezett táncházi programmá alakítva szeretnénk útjára indítani az Utolsó Óra táncházi programot, elsősorban azzal a céllal, hogy a hagyományos táncos kultúra formáit a részvevők számára fontos tartalmakkal töltsük meg. A 2008/2009-es évben összesen öt tájegységet járnánk körbe: Kalotaszeg, Mezőség, Sárköz - Dunamente, Szilágyság és Vajdaszenivány - Marosmente.

Fonó Budai Zeneház, 2008. május 10.


Kádár Kata-interpretáció a színpadon
Bemutatóra készül a Háromszék Táncegyüttes

Hol jársz, hová mész címmel az idei évad harmadik bemutatójára készül a Háromszék Táncegyüttes. A Csávási ballada és a Ludas Matyi után az előadás magvát ezúttal a Kádár Kata balladája képezi. [...] téma univerzális, az európai népek többségénél előfordul, legvalószínűbb eredete a bajor krónikások által leírt valóságos történet lehetett. Az előadásnak csupán kiindulópontja a ballada, a nézők egy interpretációt láthatnak, külön világ teremtődik a színpadon. A rendező-koreográfus, Ivácson László a ballada három változatát használta fel: a moldvait, a mezőségit és az udvarhelyszékit. Ennek megfelelően többfajta zene és tánc van az előadásban. A táncok többsége széki, ám vannak kalotaszegiek, moldvaiak, vajdaszentiványiak.

Háromszék, 2008. május 10.


Petrovits Tamást ma temetik

Ma kísérik utolsó útjára az új köztemetőben Petrovits Tamást, a Kalamajka cimbalmosát, népzenegyűjtőt, a fehérvári Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola tanárát, aki hosszú szenvedés után áprilisban hunyt el.

Magyar Nemzet, 2008. május 9.


Eltemették a Gyimesek prímását

Erdélyben, Gyimesközéplokon, a hegyek hajlatában eltemették Zerkula János prímást. A 81 éves korában elhunyt mester a magyar hangszeres népzenei örökség egyik utolsó közvetítője volt. Zerkula neve már életében legenda lett, ősi tudását megőrzik a hanghordozók, és talán továbbviszik a tanítványok.

Magyar Nemzet, 2008. május 9.


Meghalt Zerkula János

...Elvitték sokféle helyre ebben a világban, Amerikába is, játszott a legnagyobbakkal, megtapsolták, megkönnyezték hegedűjének szavát mindazok, akik soha életükben nem hallottak a Gyimesekről, s a Gyimesekben alvó, szunnyadozó egyszer volt magyar hazáról, magyar bánatról, magyar sorsról – aztán meghajolt Zerkula János, olyan esetlenül, félszegen, alig mosolyogva kandi, vaksi szemeivel, és indult haza. Mert csak ott szerette az eget, otthon, a Gyimesek fölött.

Magyar Hírlap, 2008. május 9.


Csűrdöngölő – XIV. Hargita megyei gyermekjáték és néptánctalálkozó

2001-től félévente, ünnepeink előtt megszervezett gyerek és ifjúsági néptánctalálkozóhoz csatlakozó csoportok száma alkalomról alkalomra nő, ami ösztönző, öröm, elégtétel a szülőknek, szereplőknek, szervezőknek és oktatóknak egyaránt. Ezen találkozókat kézműves foglalkozásokkal, tanulmányi versenyekkel, táncházakkal, népművészeti kiállításokkal színesítik a szervezők. A gyerekek a Csűrdöngölő találkozókon a heti rendszerességgel oktatott néptáncképzés eredményét mutatják be a színpadon. Az alkalom egy lehetőség a sokszáz fiatalnak az ismerkedésre, a vetélkedésre, a közös mulatságra.

Erdély ma, 2008. május 9.


Pál István Szalonna és bandája a főiskolán

A Magyar Állami Népi Együttes zenekaraként működő Pál István Szalonna és bandája két kárpátaljai koncerttel igyekszik népszerűsíteni szűkebb pátriánkban a már Kárpát-medencei hírű Péterfalvai Népzenei Tábort. Érdekes módon az anyaországiak körében egyre népszerűbb és egyre színvonalasabb táborba ugyanis évről évre kevesebb kárpátaljai fiatal jelentkezik - tájékoztatta lapunkat az ifjú prímás.

Kárpátalja - Online hetilap, 2008. május 9.


Elhunyt Zerkula, a gyimesi prímás

A hír néhány hete mellbe vágott: agyvérzést kapott Zerkula Jani bácsi, a régi, nagy erdélyi prímások egyik utolsó képviselője, és lebénult a bal oldalára. Papot hívatott. Akkor még reménykedtünk, hogy nem azért, mert búcsúzni készül. Tegnap hajnalban azonban itthagyott bennünket.

Magyar Nemzet, 2008. május 8.


Magyar néptánc Berlinben

Negyedik alkalommal vesz részt magyar néptánc csoport a Falvak Kultúrájáért Alapítvány szervezésében a berlini Kultúrák Karneválján
A május 10-12. között megrendezésre kerülő 2008. évi karneválon az Örökség serleggel kitüntetett püspökladányi Kenderkóc Néptánc Együttes képviseli hazánkat a másfél milliós közönség előtt.

KultúrPart, 2008. május 8.


Végleg letette a mozsikát Zerkula János

A gyimesi híres muzsikásdinasztiák képviselői, a Pulikák, Halmágyiak és Zerkulák sorra „szegre akasztották hangszereiket, és a mi hagyományőrző népcsoportunk minden ilyen alkalommal szegényebb lett. Most elment Zerkula János is. Annál fájdalmasabb az ő halála, mert utolsó lévén a távozók közül, őt már nem kísérik utolsó útjára igazi vérbeli, a dinasztiájához tartozó népi muzsikások.

Hargita Népe, 2008. május 8.


Zerkula János, 1927-2008

Elhunyt az erdélyi tradicionális zene kiemelkedő alakja, Zerkula János gyimesközéploki prímás. Ha azt írjuk a fiatal kora óta gyengén látó muzsikusról, hogy legenda volt, még nem mondtunk semmit: a lenyűgöző tehetségű és magával ragadó személyiségű művész volt az egyik legfontosabb - és az egyik legutolsó - kapocs a mai magyar kultúra és a huszadik század közepének gyimesi népzenéje, az abban megőrzött, évszázados zenei világ között.

Quart, 2008. május 7.


Köszönjük neked, Jani bácsi!

Tavaly nyáron még együtt örültünk, amikor a gyimesi tánctáborban Jani bácsi 80. születésnapját ünnepeltük. Azt kívántuk neki, hogy sokáig éljen és örvendeztessen még muzsikájával, énekeivel, izgalmas és lekötő történeteivel. Együtt mulattunk, zajlott az élet a maga természetes folyamatában, úgy, ahogy azt apáink, nagyapáink ránk hagyományozták. Senki sem gondolta, hogy egy év sem telik el, és Jani bácsi is itt hagy minket, mint megannyi muzsikus, aki az utóbbi évtizedben elköltözött a fizikai világból. Életbölcsessége mindannyiunkat megragadott, határtalan életöröme nagy hatással volt ránk. Ő volt az, aki az ősök hagyatékát őrizte és továbbadta a fiataloknak.

Marosvásárhelyi Rádió, 2008. május 7.


Elhunyt Zerkula János

81 éves korában elhunyt Zerkula János gyimesi prímás, a magyar hangszeres népzenei örökség egyik utolsó közvetítője, sokunk szeretett Jani bácsija. Temetése május 9-én, pénteken reggel lesz. A gyászmenet a gyimesközéploki családi háztól indul 9 órakor.

2008. május 7.


Mátrakeresztes
XVIII. Rajeczky Benjamin Népzenei Emléktábor

A Rajeczky Benjamin Népzenei Emléktábort 1989 óta nyaranta megrendezik. A tábor szervesen kötődik a pásztói Rajeczky Benjaminról elnevezett zeneiskolához, mely jelenleg a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola tagintézményeként működik. A rendezvény szakmai vezetője kezdetektől fogva Sturmann Jenőné, a pásztói zeneiskola népzene oktatója. A táborban hangszeres népzeneoktatás történik, népi énekkel bővítve. Az évek során több neves népzenész tartott kurzusokat, többek között Dr. Halmos Béla, ifj. Csoóri Sándor, Virágvölgyi Márta, Fekete Antal „Puma”.

2008. május 6.


I. Vajdasági Szólótánc Fesztivál

A horgosi Bartók Béla Közművelődési Egyesület 2008. október 25-én, Horgoson szervezi meg az I. Vajdasági Szólótánc Fesztivált. A fesztivál elsődleges célja hagyományaink megőrzése, és széles körű népszerűsítése, valamint a magyar néptánckincs minél több táncának improvizatív elsajátítása mellett a hagyományos értékrend mélyebb megismerése és a tánc tiszteletére való nevelés.

Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, 2008. május 5.


Táncház Szabadka főterén

Rendhagyó kampányrendezvényt tartott a Magyar Koalíció. Az Adáról érkezett Resócki Roland néptáncoktató, a Népkör MMK Róna táncegyüttesének tagjai és a zenét szolgáltató Juhász zenekar és barátai hívták táncba a szabadkaiakat a főtéren, a táncházra kilátogatók pedig megkóstolhatták a környék borászainak nedűit is.

Új Szó, 2008. május 2.


Kobzos Kiss Tamás - énekmondó, zenész

Debrecenben született 1950-ben, éppen május 30-án, ugyanazon a napon, amelyiken Balassi Bálint meghalt 1594-ben Esztergom ostrománál.

Demokrata, 2008. május 1.


Búzaszentelés – a reménybe vetett hit

A gazdálkodó falu ünnepe volt Csíkszentdomokoson. Márk napjához legközelebb eső hétvégén a vasárnapi nagymisét követően templomi és világi zászlók alatt vonultak szép számmal a Hegy nevű dűlőbe a falubeliek, hogy Isten áldását, segedelmét kérjék a vetésekre. Csíkszentdomokoson nincs hagyománya a húsvéti határjárásnak, határkerülésnek. Itt Szent Márk napjához (április 25.) eső legközelebbi vasárnapon tartanak határjárást, kikerülést búzaszentelés céljával.

Csíki Hírlap, 2008. május 1.


Májusfa-állítás – Bulbuk Jóska bácsi mesél

Legénykoromban, de valószínűleg már a régebbi időkben is a fiatalok a május kezdetét egy nagyon szép szokással ünnepelték meg. Április utolsó éjjelén a fiatalemberek éjjelizene kíséretében májusfát helyeztek el a kedvesük kapujában. Ez úgy történt, hogy néhány fiú, vagy egy baráti társaság összeállt, megfogadtak egy zenészt, és az előzőleg beszerzett virágzó, zöldellő faágakkal (ez lehetett a májusfának nevezett fa ága, vagy bármilyen szép faág), vagy egész fákkal éjfél után sorra járták mindenik fiú kedvesének házát. A kapura vagy az udvaron egy alkalmas helyre odarögzítették a szerelmes fiatalember által hozott faágat, szalagokkal feldíszített fát, majd a zenész elkezdte húzni.

Erdély ma, 2008. május 1.