Folkrádió

Tallózó

Kézművestábor - felnőtteknek

Kinőtte a tavalyi helyszínt, ezért idén Somogydöröcskén rendezik meg a Hagyományok Háza népművészeti táborát. - Mindig arra törekszünk, hogy élhetővé tegyük a hagyományt, amely komplex, nem csak egy-egy műfajra korlátozódik - mondja Beszprémy Katalin táborvezető, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetője.

Népszabadság, 2008. június 30.


Bihar megye antológiája

Bihar megye - Gazdag programkínálat kevés résztvevővel - így lehet jellemezni a rossz idő miatt vasárnapra halasztott Bihari Antológia Folkfesztivál második napját melyet végül a Partiumi Keresztény Egyetemen tartottak meg.

Erdély Online, 2008. június 29.


Táncolj Szeged!

Hagyományteremtő szándékkal táncolt tegnap Szeged a Reök-palota előtt. A Folk-híd résztvevői táncoltatták őket, s a Szegedi Néptáncegyüttes szervezésében szeretnék, ha ezen túl minden évben lenne ilyen össztáncművészeti szabadtéri táncház is ebben a programsorozatban.

Hír6.hu, 2008. június 28.


Ezer Székely Leány Napja – Visszatérnek a hagyományos formához

Ismét a népművészet, népvi­selet, néptánc és népdal kizá­rólagos ünnepe lesz a július 5-én, Sarlós Boldog­asszony napján szervezett E­zer Székely Leány Napja. Né­hány éve minden alkalommal egy rockoperával zárták a ren­dez­vényt. [...] A rockopera he­lyett az est fénypontjaként a Hargita és a Háromszék együttes tart gálaműsort, me­lyet reggelig tartó táncház követ. Az alpolgármester kiemelte, neki is az a személyes vé­leménye, hogy ez a nap a népi ér­tékeké kell legyen, mellőzve a populáris műfajt, de a ren­dez­v­ény létjogosultságát egyedül a július 5-én össze­gyű­lő közönség szavatolhatja.

Udvarhelyi Híradó, 2008. június 28.


A Tükrös zenekarral kezdenek

ZSIGÁRD - Július 2-5. között a Tükrös zenekar közreműködésével rendezendő gyermek és felnőtt néptánc és népzenei táborral veszi kezdetét a községben az egy hónapon át tartó Kaszás Attila Kulturális Fesztivál. Mégpedig a községi önkormányzat, a helybeli Kulturális-Közösségi és Tájékoztató Központ, valamint a Pro Traditione polgári társulás rendezésében. A tábor részletesen kialakított napi programját előadók, szakmai közreműködők fogják biztosítani. A mindennapi dal- és tánctanítás mellett lesznek természetesen egyéb programok is, egészen a kora esti gyermek, illetve késő esti felnőtt táncházig és mulatságig.

Paraméter, 2008. június 27.


Összeköt a néptánc

Mintegy hatszáz résztvevővel Folk-híd néven nemzetközi néptáncfesztivál kezdődik szerdán Szegeden; az immár második alkalommal megszervezett rendezvény a Pécsett indult és Temesváron folytatódó programsorozat középső állomása.

KultúrPart, 2008. június 25.


A Hargita együttes sikere a fővárosban

Június 20. és 22. között szervezték meg Bukarestben a Zene és hagyományok a Cismigiu parkban nevet viselő II. Nemzeti Folklórfesztivált. A tavaly kezdeményezett nemzeti folklórfesztiválra idén – az interkulturalitás jegyében – több nemzetközi és nemzeti néptáncegyüttest, népdalénekest, valamint hagyományőrző csoportot hívtak meg. E meghívásnak eleget téve utazott Bukarestbe és lépett fel a rendezvényen a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.

Hargita Népe, 2008. június 25.


Szabadka
Komolyzene és népzene együtt

Párhuzamok címmel egy különleges népzenei-komolyzenei koncertet ad csütörtökön 20 órai kezdettel Szabadkán, a Népkör kerthelyiségében a Juhász zenekar és a Garden Quartet. Az est folyamán felcsendülnek Bartók, Kodály művei, illetve az őket megihlető népdalok, amelyeket gyűjtéseik során a Kárpát-medence magyarok lakta falvaiban hallottak. A belépés díjtalan.

Magyar Szó, 2008. június 24.


Facsard meg! Sirítsd meg!
néptáncosok szólisztikus megmérettetése

Ezúton felhívjuk figyelmed, kedves érdeklődő, hogy a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál keretében ezévben először megrendezésre kerül a Facsard meg! Sirítsd meg! nemzetközi szólótáncos fesztivál.

2008. június 22.


Hazafelé: a Tükrös Mezősége
A húszéves zenekar legújabb lemezét bemutató koncertjével kezdődik vasárnap a Hazafelé fesztivál

A Tükrös zenekar lemezbemutató koncertjével indul vasárnap a Művészetek Palotája „Hazafelé” elnevezésű magyar népzenei fesztiválja. A Fesztivál Színházban fél nyolckor kezdődő koncerten A mi Mezőségünk című új album elődje, a 2000-ben megjelent nagy sikerű szatmári lemez anyaga is megszólal. Hétfőn az Etnofon Zenei Társulás folytatja a sort, kedden pedig a Muzsikás koncertjével zárul a háromnapos sorozat.

Magyar Nemzet, 2008. június 21.


A hírhedt sárréti táltos tréfája

A csökmői sárkányhúzás megtörtént eseten alapul – mondta el következő bemutatójukról Miklós János, a Nagyvárad Táncegyüttes vezetője. A csökmőieket becsapó Csuba Ferenc sárréti táltos a 18–19. század fordulóján élt, perének anyagát a gyulai levéltárban sikerült fellelni. A dél-bihari Csökmő lakói megfogadták, hogy eltitkolják, hogyan tették őket bolonddá, de valahogy mégis kitudódott– magyarázta Dimény Levente, aki László Csabával együtt az évadzáró előadás koreográfusa.

Krónika, 2008. június 20.


Fa ága rügyével - fesztivál Gödöllőn

Június 27-29. között negyedik alkalommal rendezik meg a Fa ága rügyével Kárpát-medencei Magyar Népmesemondók, Népzenészek és Népi Mesterségek Őrzőinek Találkozóját Gödöllőn a Petőfi Sándor Művelődési Központban.

Fidelio, 2008. június 20.


PÁLYÁZATI KIÍRÁS
„Táncház – Népzene 2009”

A Hagyományok Háza Népművészeti Műhelye a Magyar Művelődési Intézet „Táncháztalálkozó” sorozatának folytatójaként nyolcadszor ír ki lemezpályázatot hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére. A felhívás célja, hogy a népzenei mozgalom különféle előadóinak színvonalas produkciói egy igényes válogatás keretében CD-lemezen megjelenhessenek.

Hagyományok Háza, 2008. június 20.


Népzene és dzsessz a Muzsikással

A Muzsikás együttes tavaly ősszel a Millenárison megmutatta, hogyan lehet Bartók műveit autentikus népzenével kísérni. Jandó Jenő zongoraművész után ezúttal Dresch Mihály lesz az együttes partnere, aki többek között szaxofonon fog improvizálni a népi dallamokra. Az együttes és a művész ismeretsége jó ideje tart, hiszen Dresch Mihály már húsz évvel ezelőtt is járt a Muzsikás táncházaira, de a közös játékra most érkezett csak el az idő. Több közös próbával a hátuk mögött a Muzsikás tagjai azt ígérték, ez a mostani is legalább annyira izgalmas zenei kísérletnek ígérkezik, mint a tavalyi.

Népszabadság, 2008. június 20.


Abkarovits Endre beszélgetése Pávai István népzenekutatóval
A rockzenétől a számítógépes népzenekutatásig

Családom mindkét ágon székelyföldi, s dédszülőkig visszamenően többnyire falusi földművesek voltak. Felmenőim anyai ágon korondiak: Tófalvi János ükapám vízimolnár volt Árcsón. Máthé József nagyapám földműves családba született, de nősülése révén ő is molnár lett, s az 1930-as években a vízimalmot szívógázmotorral bővítette. Ő már iparosnak számított, nem is hallottam tőle gyerekkoromban mást, csak hallgatókat, magyar nótákat. De később, egyetemista koromban találtam az ő édesapjától, Máthé Ferenctől gyűjtött népdalokat a kolozsvári Folklór Intézet archívumában, amelyekből egy Kádár Kata ballada be is került a Romániai magyar népdalok című gyűjteménybe.

Székelyföld, 2008. június 17.


Több mint térkép

A Tükrös Zenekar megalakulása óta a népzene hagyományhű tolmácsolásával szólítja meg közönségét. E szikár megállapítás mögött a magyar nyelvterület, sőt esetenként egyes szomszéd népek tájegységei kulturális értékeinek felvállalása, az ott élő emberek szellemi öröksége iránti mély elköteleződés húzódik meg. A Hazafelé Fesztiválon az erdélyi Mezőség, valamint a magyarországi Szatmár muzsikájából játszanak.

Művészetek Palotája, 2008. június 15.


Madárka, madárka, énekes madárka

Sebestyén Márta neve eggyé forrott a népdaléval. Sajátos énekhangja, a meseszerű magánhangzók nyelvi kalandra hívják hallgatóit. És időutazásra a messzi múltba, az emlékezet határára. Akárha félálomban látnánk meg valami édes, elmúlt világot - madarakkal, virágokkal, szerelemmel. Hallani véljük a szívdobogás mágikus ütemét.

Fejér Megyei Hírlap, 2008. június 14.


Felvételi a Háromszék Táncegyüttesbe

A Háromszék Táncegyüttes felvételi vizsgát hirdet táncosok részére. Várjuk mindazok jelentkezését, akik haladó vagy kezdő szinten táncolnak. Felvételi vizsga június 16-án és július 4-én 12 órai kezdettel az együttes próbatermében (Szakszervezetek Műv. Háza, Sepsiszentgyörgy). További részletek a 0728-085095 telefonszámon, vagy az ivan@hte.ro emailcímen kérhetők.

Háromszék Táncegyüttes, 2008. június 13.


Bemutatkozó koncertet ad a Rekontra

A Rekontra együttes bemutatkozó koncertet ad június 12-én a Gödör Klubban. A Rekontra az új koncertanyagát mutatja be, melyet a Kárpát-medence területén élő különféle népek (magyar, román, szlovák, cigány) zenéiből merítettek. A muzsikát eredeti és feldolgozott formában tárják a nagyérdemű elé. A rendezvényről természetesen nem hiányozhatnak az est házigazdái, a Csürrentő és a Bivaly zenekar sem.

Magyar Nemzet Online, 2008. június 12.


Nagyvárad – Négyszáz hangszer a galériában

A budapesti Birinyi testvérek hangszergyűjteményéből nyílt egyhetes kiállítás Nagyváradon a Vizuális Művészetek Fő utcai galériájában. Birinyiék Európa legnagyobb ilyen nemű gyűjteményének birtokosai. A tárlatnyitó egyben a Bihari Antológia Folkfesztivál nyitórendezvénye.

Reggeli Újság, 2008. június 11.


„A Szilágyságban él a népdal” (Kallós Zoltán)

A Szilágysági gyerek vagyok vándor-népdalvetélkedőnket idén tizenkilencedik alkalommal rendeztük meg, ezúttal megyénk egyik leghagyományőrzőbb helységében, Varsolcon, a Varsa Egyesülettel. Az egyesület vezetői, Bálint Hajni tanítónő és munkatársai, mindent idejében előkészítettek, hogy a vetélkedő napján szépen rendbe hozott, tiszta művelődési házban, nagyon gazdag népművészeti és régi fotó kiállítással várják a megye több falujából érkezett versenyzőket, a közönséget.

Szilágyság, 2008. június 11.


Cimbalom a népzenei képzéshez

Új hangszert avatott Balogh Kálmán világhírű cimbalomművész, a Zeneakadémia tanára kedden az egyetem új, ferencvárosi tanszékén. A tavaly szeptemberben indult népzenei képzéshez az egyetem megrendelésére készítette el a milliós értékű cimbalmot Nagy Ákos hangszerkészítő.

KultúrPart, 2008. június 11.


Szeret menti népdalok
Válogatás a IV. Szeret menti Népdalvetélkedő anyagából

Megjelent a közelmúltban Moldvai Csángómagyarok Szövetsége kiadásában a IV. Szeret menti népdalvetélkedő anyagából válogatott cd, amely 28 éneket, népdalt tartalmaz. A dalokat a moldvai oktatási programban résztvevő gyerekek adják elő.

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, 2008. június 10.


Nagy örömmel, énekléssel

Nemrégiben ünnepelte ötvenedik születésnapját Szvorák Kati, akinek tiszteletére most a Magyar Posta is ötvenforintos bélyeget bocsátott ki. Szvorák Kati péntek este koncerttel köszöntötte közönségét a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahol ennyien ritkán fordulnak meg egyszerre: három generáció képviseltette magát, zsúfolásig megtelt két egybenyitott terem. Itt szólalt meg a háromlemezes, ma is élő egyházi népénekeket feldolgozó sorozata, amelynek második albuma Mondj, szívem dalt címmel a napokban jelent meg.

Magyar Nemzet, 2008. június 10.


Vastaps. A 40 éves Tápiómente ünnepéről

Nem fog beleférni, tudom, hogy nem férhet bele a csetlő-botló mondatokba az a rengeteg gazdagság, amit a Tápiómente Táncegyüttes beletáncolt a lelkembe ezen a tavaszon. Nekik is két napnak, május 10-ének és 17-ének három-három órája kellett ahhoz, hogy a negyven csodálatos esztendő alatt megérlelt gyümölcsökből elkészítsék azt semmihez sem fogható eszenciát, amelyet lelkünk poharába töltöttek most bele.

Tapiokultura.hu, 2008. június 10.


Tükrös Zenekar: A mi Mezőségünk
MÜPA 2008. június 22. vasárnap 19:30

A Tükrös Zenekar azok közé tartozik, akik úgy gondolják, hogy a legjobb falusi bandák összeszokott “kamara muzsikálásának” szépsége, ereje és dinamizmusa a feldolgozás szándéka vagy a műfajok keverése nélkül is képes nem mindennapi élményt nyújtani a hallgatóságnak.

Népzene.hu, 2008. június 9.


A tánc nyelvén
Nagykikindán befejeződött a XLV. Gyöngyösbokréta és a XXXII. Durindó

Vasárnap a déli órákban táncos díszfelvonulással kezdődött a XLV. Gyöngyösbokréta. A háromnapos rendezvény, a XXXII. Durindó és a XLV. Gyöngyösbokréta zárónapja a néptáncosoknak adott bemutatkozási lehetőséget.

Magyar Szó, 2008. június 9.


Nyári mulatság a Muzsikással

Itt a nyár, itt az idei Hazafelé Népzenei Fesztivál a Művészetek Palotájában. Ennek keretében kerül sor a Muzsikás együttes legújabb műsorára Nyári mulatság címmel, június 24-én, kedden este fél nyolckor. Sodró erejű, nagy nyári mulatságra számíthatunk sok énekkel, tánccal, muzsikával. A Gyimesből érkezett zenészek a híres prímás, Zerkula János tanítványai. Ugyaninnen falusi táncosok is jönnek akik bemutatják az elődöktől örökölt és a mai napig élő táncos hagyományaikat.

Fidelio, 2008. június 9.


Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója a Perkőn

A kézdiszentléleki Perkőn szombaton negyedik alkalommal került sor az Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozójára. A táncegyüttesek fellépése mellett az érdeklődők kézműves-foglalkozásokba (nemezelés, fafaragás, szövés, bútorfestés, szalmafonás) és a népi játékokba (kötélhúzás, zsákban futás, staféta tojással, patkódobás) is bekapcsolódhattak, valamint az íjászbemutató és a lovaglás sem maradt ki a nap gazdag programjából. A rendezvény tábortűzzel és táncházzal zárult.

Háromszék, 2008. június 9.


Mindenik embernek a lelkében dal van...
Nagykikinda a házigazdája a tegnap megkezdődött XXXII. Durindónak és XLV. Gyöngyösbokrétának

A megnyitón a Durindó részvevőit és közönségét elsőként Kiss László, a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület elnöke üdvözölte:
- Lázasan készültünk a háromnapos rendezvényre, hiszen szeretnénk meleg otthont adni mindazoknak a kultúrharcosoknak, akik napjainkban is kitartóan ápolják a magyar népszokásokat, éberen őrködnek néphagyományaink felett, és igyekeznek továbbadni a fiatalabb generációknak. Ma, amikor 27 év után ismét házigazdái lehetünk a vajdasági magyarság egyik legszebb és legtömegesebb kultúrrendezvényének, őszintén reméljük, hogy legalább olyan jó házigazdák leszünk, mint első alkalommal voltunk.

Magyar Szó, 2008. június 6.


Bihari Antológia Fesztivál 2008

A fesztivál első szabadtéri napján, június 12-én, csütörtökön a Vársáncban, ingyenes Intenzív játszóház- és néptáncoktatói tanfolyamot szerveznek. Várják olyan pedagógusok, pedagógusnak készülő vagy csak egyszerűen érdeklődő tanoncok jelentkezését, akik szeretnének belekóstolni a pedagógia ezen ágába. A résztvevők elméleti- és gyakorlati oktatásban részesülnek, melynek során bepillanthatnak a gyermektáncház- és táncház világába, oktatási módszertanába.

nagyvarad.ro, 2008. június 6.


Az utolsó kolomejka
Dokumentumfilm a kárpátaljai ruszin cigányzenekarról, a Técsői bandáról

Az Uránia moziban vetítették a hagyományos kárpátaljai ruszin cigányzenekart, a Técsői bandát bemutató dokumentumfilmet, Az utolsó kolomejkát. A film és a nagy sikerű Életek éneke (rendezte: Bereczki Csaba) között számos kapcsolódási pontot találunk, mintha ez a téma a levegőben lenne: itt is sorsok, életutak jelennek meg, és a hangsúly nem a néprajzos megközelítésen, hanem a jelenség emberi oldalán van.

Magyar Nemzet, 2008. június 5.


Kézműves-foglalkozás és népzene a vársáncban
Folkfesztivált szerveznek Nagyváradon

Bihari Antológia Folkfesztivált szerveznek Nagyváradon – tájékoztatta lapunkat Miklós János, a Nagyvárad Táncegyüttes vezetője. A június 9–14-e között zajló fesztivál gazdag programmal várja az érdeklődőket: a nyitónapon a Fő utcai Vizuális Művészetek Galériájában a magyarországi Birinyi testvérek – Birinyi András hangszerkészítő és Birinyi József népzenekutató – népi hangszerkiállítása látható, 19 órától Birinyi József tart hangszerbemutató koncertet a Nagyváradi Állami Filharmóniában.

Krónika, 2008. június 5.


Néptáncegyüttesekkel a kultúra nevében

Negyvenkettedik ünnepéhez érkezett a Szejke Népzene- és Néptáncfesztivál, mely június 4-én, tegnap vette kezdetét egy mesemondó- és egy népmese-rajzversennyel. Az idei fesztivál résztvevői között hazai, törökországi, továbbá magyarországi román, illetve magyar, német, roma és török meghívottakat, azaz néptáncegyütteseket, előadókat láthatunk-hallhatunk. A rendezvénysorozat, mely június 7-én, szombaton ér véget, naponta több prog­ramot is ajánl.

Udvarhelyi Híradó, 2008. június 5.


Keszi Kovács Mozgóképek

Megjelent a Keszi Kovács Mozgóképek c. dupla DVD, mely 6000 forintért Társaság irodájában megvásárolható, vagy megrendelhető.

Magyar Néprajzi Társaság, 2008. június 3.


Szólj, síp a Rádióban

A május 17-én lezajlott Szólj, síp, szólj! vetélkedő döntőjén készült hangfelvételt június 3-án, kedden a Gyöngyösbokréta című műsorban kezdi sugározni az Újvidéki Rádió. A sorozat második részét pénteken, a Durindó műsorában hallgathatják meg az érdeklődők. Linka László, a népzenei műsorok szerkesztője elmondta, hogy a következő hetekben, július 1-ig az említett félórás műsorokban mind a hatvan produkció elhangzik. A népzenei műsorok 18 órakor kezdődnek.

Magyar Szó, 2008. június 3.


Táncelőadás koreográfia nélkül

A hagyományos táncelőadásoktól eltérő műsort mutatott be szombat délután a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban a Művészeti Népiskola néptánccsoportja. Vargyasi, bükszádi és baróti gyerekek léptek fel, szabadon táncoltak, koreográfia nélkül, hiszen a tánciskola célja, hogy a fiatalokkal megszerettessék a táncot, nem pedig, hogy néhány figurát tanítsanak meg nekik. Ezért a koreográfiánál sokkal fontosabb, hogy bármilyen helyzetben táncra tudjanak perdülni a fiatalok.

Háromszék, 2008. június 3.


Néptánc és illemtan a Sebő Junior Klubban

Helyre kell őket időnként tenni, ha nem figyelnek a táncosra - mondja Csatai László, a táncház vezetője, amikor arról kérdezem, gyakorta megesik-e, hogy a táncos oktatja a prímást. Merthogy pár perccel korábban épp azt magyarázta a Sebő együttessel fellépő egyik zeneakadémiai növendéknek, hogy bizony akkor váltson, amikor azt a tánclépések megkívánják.

Népszabadság, 2008. június 2.


Beszélgetés Novák Ferenc Tata koreográfussal

A napokban Marosvásárhelyen járt Novák Ferenc Tata , a népszerű koreográfus, rendező, színházszervező, a budapesti Honvéd Együttes vezetője. Városunk Kossuth-díjas vendégével, a magyar néptánciskola elismert megalapozójával, számos honi és nemzetközi elismerés birtokosával jobbágytelki látogatása után hosszasan beszélgettünk. A dialógus első részét mai mellékletünkben adjuk közre.

GóbéFolkPortál, 2008. június 2.