Folkrádió

Tallózó

Érzelmek erdélyi zenei tájakon

Egy fiatal olasz kutató, Filippo Bonini Baraldi nemrég megjelent tanulmányában a szászcsávási cigány muzsikusok példáján mutatja be, hogy a zene aktív szerepet játszhat az „érzelmi kisebbség” felépítésének folyamatában. Egy néhány antropológus már korábban megállapította, hogy a „hasonlóan érzünk, tehát csoport vagyunk” gondolatmenet nyomán érzelmek konstruálhatnak társadalmi sajátosságot. Szerzőnk szerint a zenei tevékenység és az érzelmek társadalmi aspektusai közötti kapcsolatot az mutatja, hogy a zene és az érzelmi kifejezés társadalmi értékeket és jelentéseket épít és közvetít. Ez a szászcsávásiaknál azt jelenti, hogy saját magukat mély érzésűeknek tartják, akik nyíltan kimutatják bánatukat, és ez alkalmassá teszi őket arra, hogy mások bánatát is megértsék.

Amaro Drom, 2008. július 28.


Igényes szórakozást kínál a 12. Gyimesi Tánctábor

Azok, akik nyaralásképpen az igényes szórakozást választják, július 27. és augusztus 3. között részt vehetnek a Gyimesközéplokon már hagyományos­sá vált néptánctáborban. A nem csak a néptánc- és népdaloktatásra épülő táborról az egyik főszerve­zővel, dr. Szalay Zoltán népzenekutatóval a Csíki Hírlap munkatársa beszélgetett.

Csíki Hírlap, 2008. július 27.


Ahol a napokat tánccal zárják

Immár hatodik napja, hogy táborhangulatban élnek a felsősófalvi vendégek, akik számára az elmúlt hét vasárnapján indult – oktató és szórakoztató prog­ramokkal – a XIV. Székelyföldi Tánctábor.
Az 1994 óta minden évben megrendezett táborban idén kö­zel 330 személy vesz részt, köztük hatvan helybéli – korondi, parajdi, alsó- és felsősófalvi – gyerek, akik számára ingyenes az oktatás; illetve csaknem 260, távolabbi településről érkező táborlakó.

Csíki Hírlap, 2008. július 26.


Fesztivál a csángók tiszteletére

Jászberényben három hét múlva ismét - immár 18. alkalommal - felcsendülnek a moldvai, gyimesi csángók népzenéje, az erdélyi dallamok, ismét gyönyörködhetünk a hagyományőrzők táncában, a Jászság Népi Együttes csoportjainak és a külföldről érkezők produkcióiban. Szűcs Gábortól, a JNE művészeti vezetőjétől arról kértünk tájékoztatást, milyen lesz az idei fesztivál, mi lesz benne nagyon érdekes újdonság. Előbb azonban a XXVII. Nemzetközi Táncház és Tánctáborról is szót ejtettünk.

Helyi Lapok On-line, 2008. július 22.


Magyar néptáncfesztivált rendeztek Brazíliában

Dél-amerikai Magyar Néptáncfesztivált rendeztek a hét végén Sao Paulóban mintegy 150 táncos részvételével. Magyarországot a Csillagszemű táncegyüttes képviselte.

HírExtra, 2008. július 21.


Már tíz éves a Palóc néptáncegyüttes

Szécsényben tíz évvel ezelőtt - részben azokból a néptáncosokból, akik kiléptek a Nógrád tánccsoportból - nyolc párral megalakult a Palóc néptáncegyüttes. A csoport az elmúlt egy évtized alatt számtalan országba elvitte a Palócföld néptánckultúráját. A csoport vezetője Őze János, aki néhány évvel ezelőtt a néptánckultúra népszerűsítése, terjesztése, magas színvonalon való műveléséért megkapta a Madách-díjat.

KultúrPart, 2008. július 20.


A Palóc néptáncegyüttes már 10 éves!

Széchényben tíz évvel ezelőtt - részben azokból a néptáncosokból, akik kiléptek a Nógrád tánccsoportból - nyolc párral megalakult a Palóc néptáncegyüttes.

Stop!, 2008. július 19.


Négyszázan táncolják Benyovszky életét Szegeden

Idén ismét megtöltik a néptáncosok Szegedet augusztus elején, és ha már a városban vendégeskednek, a szokásokhoz híven fellépnek a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán is - mondta a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány vezetője.

Hír6.hu, 2008. július 18.


Megkezdődött a MonarchiaFest folklórfesztivál Győrött

A Mosoni-Duna partján megrendezett néptáncgálával vette kezdetét péntek este a győri Monarchiafest folkórfesztivál, amely nemzetközi néptánccsoportok előadásai mellett táncházzal és népzenei koncertekkel várja négy napon át a közönséget.

Duna TV, 2008. július 18.


Néprajzi szeminárium Zabolán

A zabolai Pro Museum Egyesület július 14—22. között tartja a Fiatal Néprajzkutatók V. Szemináriumát, melynek keretében kolozsvári, pécsi, szegedi néprajz és földrajz szakos egyetemi hallgatók múzeumi és terepgyakorlaton vesznek részt. Kovászna Megye Művelődési Központjával együtt Felső-Háromszék falvaiban az élő és nemrég eltűnt kézműveshagyományok revitalizációs lehetőségeit kutatják.

Háromszék, 2008. július 18.


V. Nagy Népmese Rajzpályázat eredményhirdetése

Ezúton szeretnénk megköszönni mindazon gyerekek, szülők és pedagógusok együttműködését, akik részt vettek az V. Nagy Népmese Rajzpályázat munkájában.

Népmese.hu, 2008. július 17.


Megnyílt a jobbágytelki néptánctábor

Tegnap este megkezdődött a tizedik jubileumi marosszéki népzene és néptánctábor Jobbágytelkén. Az idén a korábbi évekhez képest népesebb részvételre számítanak – tudtuk meg Orbán Sándor polgármestertől. Szombaton délután már végéhez közeledtek az előkészületek a vendégek fogadására.

Népújság, 2008. július 14.


VI. Aranyosszéki néptánctábor Várfalván

Hatodik alkalommal szervezték meg az Aranyosszéki néptánctábort a Kolozs megyei Várfalván. A július 6–13. között zajló táborba nem csak a környező településekről, hanem a magyarországi Zánka községből is érkeztek résztvevők. Bár a 35 fős magyarországi csoport nem a tábor teljes idejére érkezett, néhány napra ők is bekapcsolódtak a tevékenységekbe, így a táborlakók létszáma, a több mint hatvanfős hazai gyereksereggel együtt megközelítette a százat. Érkeztek gyerekek Bágyonból, Kövendről, Rákosról, Sínfalváról, Tordaszentmihályról, Tordáról, Várfalváról és Torockóról is.

Szabadság, 2008. július 12.


Tolna megyében a Perkő Táncegyüttes

A Gergely Zoltán iskolaigazgató által vezetett kézdiszentléleki Perkő Néptáncegyüttes július 8. és 13. között Tolna megyében részt vesz a XVI. Nemzetközi Duna Menti Folklórfesztiválon, melyen Erdélyt a Perkőn kívül Magyarlapád és Székelykeresztúr képviseli.

Háromszék, 2008. július 12.


A hagyományőrzés átörökítésének módszertana regionális konferencia

Csak tiszta forrásból ...” jelmondattal rendezik A hagyományőrzés átörökítésének módszertana című regionális konferenciárát 2008. július 12-én. A konferencia helyszíne: Tuzsér, Lónyay-kastély díszterme.

Erikanet.hu, 2008. július 12.


Népzenével és néptánccal zárul a Samfest

Hétvégén, július 11. és 12.-én népzenei és néptáncrendezvényekkel ér véget az idei Samfest. A szervezők a sokszínűségre törekedve a romániai népi együttesek mellett magyarországi, zsidó és cigány fellépőket is hívtak.

Szatmar.ro, 2008. július 10.


Több megoldás kínálkozik nyári programra kisgyermekek számára

[...] A nyári időszakban (június, július, augusztus) a Kallós Zoltán Alapítvány több témában és több generációnak, társadalmi kategóriának szóló tábort szervez a Kolozsvártól 26 km-re lévő Válaszúton, a Kallós-kúrián. Itt többféle szálláslehetőség kínálkozik: sátor, nyári tömegszállás (csűr), a Kallós-kúria manzárdja, az új Szórvány-, Szakoktatási és Kulturális Központ szobái, valamint falusi házak. A július 20–27. között zajló kézműves, népzene és néptánc tábort családoknak szervezik Válaszúton.

Szabadság, 2008. július 9.


Új lemez a Szigonytól

A moldvai és a gyimesi népzene egyik legismertebb képviselője, az 1997-ben alakult Szigony együttes hat év után új lemezzel jelentkezik. A zenekar alapítójával és vezetőjével, Kerényi Róberttel a CD megjelenésén kívül a táncházmozgalom helyzetéről beszélgettünk.

Magyar Hírlap, 2008. július 9.


A padkaporos báloktól a népdalok szemléjéig
Gondolatok az idei Durindó kapcsán

Az első Durindót 1976-ban Bajsán tartották, mint a népi citerajátékosok első szemléjét. A Durindó citeraszóval kísért bálok, ún. „padkaporos bálok” moholi tájneve. Névadója és szellemi atyja Király Ernő volt, az Újvidéki Rádió Magyar Népzenei Osztályának szerkesztője. A rendezvény később kibővült és átváltozott az énekes és hangszeres előadásban megszólaltatott népdalok szemléjévé.

Magyar Szó, 2008. július 7.


Fekete-piros székely leányok

Nem volt rockopera, ennek ellenére összegyűlt pár ezer ember, sőt részt is vett a közös játékban a szombaton megrendezett Ezer Székely Leány Napján. A csíksomlyói nyeregben épített Hármashalom-oltárnál ideiglenesen kialakított színpadon fellépő, Székelyföld régióiból érkezett hagyományőrzőkre sokan kíváncsiak voltak. Amint azt a szervezők beharangozásából is megtudtuk, a csoportok nem a Brassói úton találkoztak, mint a korábbi években, hanem Csíkszereda több pontjáról indultak, bejárták a város utcáit, majd a Szabadság téren találkoztak egy rövid táncbemutató erejéig.

Új Magyar Szó, 2008. július 7.


Táncház a Végh-kúriában

Rég nem látott érdeklődés mellett zajlott le Kiskunhalason a Végh-kúriában az a táncház, amelyet a Pásztortűz Egyesület szervezett.
Népzene, néptánc mellett egy igazi pásztoros lakoma, szalonnasütés várta az érdeklődőket. Mintegy 80, a magyar kultúra iránt nyitott ember látogatott el este a szépen kialakított kúria kertbe. Még Soltvadkertről, Kunfehértóról és Kalocsáról is jöttek a zene- és tánckedvelők, az igazán egyedinek tekinthető szabadtéri táncházba.

2008. július 7.


Táncoló talpak

Az Andrássy Katinka Alapfokú Művészetoktatási Intézmény keretein belül 2001 óta működik Tiszaeszlár - Bashalmon a Pipirke néptánccsoport, melyet országszerte is jól ismernek már. Az együttes vezetőjét, Máthé Ilona tanárnőt faggattuk a kezdetektől, a sikerekig, aki mellesleg a fellépő ruhák ötletgazdája és készítője is egyben.

Bulváros.hu, 2008. július 6.


Új írások a Folkszemlében

Négy új cikk jelent meg a Folkrádió ismeretterjesztő folyóiratában, a Folkszemlében. Pávai István ír a Cserebogár-nóta népköltészeti és népzenei vonatkozásairól, Szalay Zoltán Csíkszentdomokos tánczenéjéről, Agócs Gergely a Felső-Bodrogköz hangszeres zenei hagyományáról. Virágvölgyi Márta a Dobos Károly, széki prímással 1977-ben folytatott beszélgetéséből emel ki részleteket. A tanulmányokat fényképek, kották, zenei felvételek illusztrálják.

Folkrádió, 2008. július 6.


Fázós-forró folk-gála Orosházán

Gyökereink, hagyományaink, megtartó szálaink, amelyek a múlthoz kötnek: autentikus népzene és néptánc ereje töltötte be az Orosháza Fesztivál nagyszínpadát pénteken este. A nézőtérről mégis fokozatosan szállingóztak el a nézők: fáztak. Már délután felmerült, hogy az előre jelzett eső a művelődési házba kergeti a rendezvényt, és bár eső nem esett, a szél és a lehűlés sokakat elriasztott a három és fél órás koncertről.

Hír6.hu, 2008. július 5.


Ezer székely leány napi program

Csíkszereda bejáratainál (Szentlélek utca, Brassói út, Nagyrét út) holnap 9 óra és 9 óra 30 perc között gyülekeznek a népviseletbe öltözöttek, ahonnan a Szabadság térre vonulnak ünnepélyesen. Ott 10 órától ízelítőt nyújtanak néptánctudásukból, majd továbbvonulnak Csíksomlyó irányába. A kegytemplomban 11 óra 30 perckor kezdődik a szentmise, ezt követően a két Somlyó közti nyeregbe vonulnak a résztvevők. Ott, a Hármashalom-oltárról 13.30-tól hangzanak el az ünnepi beszédek, és 13.45-től kezdődnek a hagyományőrző gyermek- és ifjúsági néptánccsoportok előadásai.

Hargita Népe, 2008. július 4.


Ezer székely leány napja

Július 5-én, szombaton Ezer székely leány napja a csíksomlyói nyeregben. A Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, illetve az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány által közösen szervezett esemény célja a székely hagyományőrzés jegyében minél több résztvevő toborozása.

Erdély Online, 2008. július 2.


Borbély Jolán 80 esztendős

Borbély Jolán mögött olyan évtizedek állnak, amelyről minden néprajzos álmodik pályája kezdetén. A szerteágazó gyűjtőutak tapasztalatai azonban nem tudományos publikációkban váltak közismertté, hanem Joli néni személyén keresztül generációk generációkat gazdagítanak ma is. A mai magyar népi iparművészet minden bizonnyal egészen más lenne nélküle, hiszen kezdetektől fogva meghatározó alakja a táncházmozgalomnak és a hagyományos kézművesség újrafogalmazásának. Stílszerűen a Hagyományok Házában találkoztunk Joli nénivel.

Honismeret, 2008. július 1.