Folkrádió

Tallózó

Tehertétel vagy kiváltság?
A Muzsikás együttes helyezte el a világ zenei palettáján a magyar népzenét

Az elsőt a Buena Vista Social Club kapta, a tizedik a Muzsikásé: a magyar együttesnek ítélték az idei World Music Expo (Womex), azaz a Világzenei Vásár díját, amelyet novemberben vehetnek át a kitüntetettek Sevillában. A jubileumi ünnepségen két szobrocskát adnak át: az egyikkel a helsinki Sibelius Akadémia népzenei tagozatát jutalmazzák, a másikkal a Muzsikás magas színvonalú munkásságát ismerik el. A közeljövőben amerikai turnéra indulnak a Takács Vonósnégyessel, és két belgiumi Bartók-koncert után egy fúziós produkcióból is kiveszik a részüket; egy neves rockegyüttessel és egy klasszikus vonósnégyessel játszanak együtt Hollandiában. A díjról és a zenéről Hamar Dániellel beszélgettünk.

Magyar Nemzet, 2008. augusztus 30.


Szezonnyitó táncház Miskolcon
Esztenás fesztivál

Immár ötödik alkalommal rendezi meg a miskolci Esztenás együttes nyárbúcsúztató és szezonnyitó táncházi fesztiválját Miskolc belvárosában. Az idei év kettős jubileum a zenekar számára: tizenöt évvel ezelőtt indult útjára a rendszeres csángó táncház a városban, amely átmeneti szünet után éppen öt éve éledt újjá az Esztenás együttes szervezésében - mondta az MTI-nek Tóth Arnold, az együttes vezetője.

HírExtra, 2008. augusztus 30.


A dicsőszentmártoni Kökényes néptáncegyüttes
Színes világ

Az Alsó-Küküllő mentén a Magyar Ifjúsági Szövetség (ALKISZ) működteti a Kökényes néptánccsoportot. Ezen a tájon hagyománya van a magyar néptánc-mozgalomnak, tanúsítja Gagyi Zoltán történelemtanár, ALKISZ-elnök. - Több környékbeli településen működött amatőr néptánc-együttes, és működik ma is, de súlyos anyagi gondokkal küszködnek. A ’90-es évek elején a Dicsőszentmártonhoz közeli Küküllődombón egy helyi vállalkozó több hónapon át táncházat működtetett, és az elmúlt években a dicsőszent­mártoni felnőttek számára is megadatott a táncházba járás lehetősége.

Népújság, 2008. augusztus 30.


Magyar hagyományok fesztiválja Győrött

Régi értékeket, tradíciókat tárnak modern feldolgozásban az érdeklődők elé a Magyar Hagyományok Fesztiválján szeptember 5. és 7. között Győrött - közölte a rendező Lippentő Kulturális Egyesület elnöke az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.

Magyar Nemzet Online, 2008. augusztus 28.


Táncos toborzó a váradi főutcán

Csodaszép zenés-táncos felvonulással toboroztak közönséget tegnap koradélután a Váradi Biblia című történelmi táncjáték augusztus 29-i ősbemutatójára. A népviseletbe öltözött táncosokból álló menet a váradi főutca Körös Áruház felőli végéről indult. A felvonulók élén a Törökországból érkezett táncosok és muzsikusok haladtak, akik síppal-dobbal hívogatták az érdeklődőket. A sétálóutca közepe táján megállt a menet, s a tánccsoportok egy-egy rövid, ám szép és színvonalas műsorszámmal mutatkoztak be.

Reggeli Újság, 2008. augusztus 28.


Élre tör a magyar videoweb-paradicsom

...A tavaly indított hazai oldal ugyanis pont azt tudja, mint amerikai társa, csak választható magyar nyelvű menürendszer is, ráadásul a 12seconds oldalával ellentétben ezt nemcsak a meghívottak szűk köre használhatja, mert teljesen nyilvános. Kevésbé béta. Ráadásul ide 30 másodpercet tölthetünk fel, ami mutatja, hogy a magyar webkettő kész webhat az amerikaihoz képest.

Index, 2008. augusztus 27.


Nagydíjas a Róna
Néptáncverseny Szabadkán a 7. Interetno fesztiválon

Vasárnap este 7 vajdasági magyar néptáncegyüttes mutatkozott be a fesztivál közönségének, és az öttagú zsűrinek is, ugyanis a fellépés egyben versenyjellegű megmérettetés is volt. A több mint két óra hosszáig tartó szakmai megbeszélésen Zsurávszki Zoltán, koreográfus, a Honvéd Táncszínház művészeti vezetője, Zsurávszkiné Vince Zsuzsa, etnográfus, a Honvéd Táncszínház művészeti munkatársa, Mihályi Gábor, koreográfus, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője, Árendás Péter, a Honvéd Táncszínház vezetője, A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, Mezei Zoltán, színész, rendező, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vezetője összetételű zsűri a fesztivál nagydíját a szabadkai Róna Néptáncegyüttesnek ítélte oda a Mars innen elnevezésű koreográfiájukért(művészeti vezető: Brezovszki Tamara és Brezovszki Roland.

Magyar Szó, 2008. augusztus 26.


Nyilvánosság előtt is bemutatkozott a Heveder Zenekar

Hivatalosan is felvette a Heveder nevet szombat este a Háromszék együttes előadásainak zenei részét biztosító muzsikusok csapata.
A zenészek a tegnap véget ért Erdélyi Táncházasok Találkozójára készült meglepetés-előadáson mutatkoztak be ezzel a névvel a táncházszerető közönség előtt Tusnádfürdőn. „A heveder, akár a kerítéseknél, akár a házépítésnél, akár a lovaknál használt eszközről legyen szó, mindig egyfajta tartószerepet tölt be, így képzeltük el, hogy a zene területén mi is ezt szoktuk nyújtani, biztosítani. Legalábbis ez a szándékunk” – indokolták a névadást Fazakas Levente és Molnár Szabolcs prímások.

Csíki Hírlap, 2008. augusztus 25.


Kifelé látszik a menet, de befelé indultak el
Kalákázás a lázárfalvi rendezvénybirtokon, ahol mindenki a más talicskáját tolja.

...A kalákatábornak táj-, érték- és örökségvédelmi célja van. Közösségfejlesztés, erősítés. Ez a közösségi összefogás teszi lehetővé azt, hogy minden évben megújuljon egy fürdő, a források és lélekben mi is épüljünk a fürdőkalákák által.

Hargita Népe, 2008. augusztus 25.


Zene és tánc az ünnepre
Vajdasági vendégek a kolozsvári Szent István-napi Néptáncfesztiválon

A Vajdaságból a visszatérő vendégnek számító Csűrdöngölő és Maroknyi, valamint a Cirkalom néptáncegyüttes vett részt az idén Kolozsváron tizedik alkalommal szervezett Szent István-napi Nemzetközi Néptáncfesztiválon, amely hétfőn este nagyszabású gálaműsorral és mulatsággal zárult a Kolozs megyei Kalotaszentkirályon.

Magyar Szó, 2008. augusztus 21.


Beszámoló a XVIII. Csángó Fesztiválról

Augusztus 7-10-ig tartott a XVIII. Csángó Fesztivál Jászberényben. Azt, hogy erre a fesztiválra szükség van, mutatja, hogy bár a szervezők önkéntesek és akárcsak a Magyar Sziget esetében, mindig önerőből vágnak bele a fesztiválba, idén is sokan látogatták a színvonalas programokat.

Szent Korona Rádió, 2008. augusztus 21.


Családias hangulatú táncháztalálkozó

Az Erdélyi Táncházasok Találkozóját idén augusztus 22–24. között Tusnádfürdőn, a helyi kempingben – ahol a Tusványos Nyári Szabadegyetem szokott lenni – szervezi a Romániai Magyar Néptánc Egyesület. Főként a régi ismerősök találkozására fektetik a hangsúlyt, céljuk az erdélyi táncházas közösség erősítése. Ez a magyarázata annak, hogy nem egy gazdag műsorkínálat biztosítására összpontosítottak, azonban esténként koncertekkel várják az érdeklődőket: pénteken 20 órától a budapesti Csík Zenekar, szombaton szintén este nyolc órától pedig a Háromszék Zenekar szórakoztatja a nagyérdeműt.

Csíki Hírlap, 2008. augusztus 20.


Szabadrádiós Fesztivál a Gödörben

Augusztus 23-án egész napos esemény lesz a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezetének hazai közösségi rádiókat bemutató rendezvénye. A szabad (vagy más néven közösségi vagy harmadik típusú) rádiók elsősorban politikai és gazdasági érdekcsoportoktól független, non-profit alapon működő rádiók, melyeket legfőképp önkéntes munkával működtetnek a tagok. Hazánkban az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt e rádiók száma, jelenleg közel 60 független adó sugároz országszerte.

Népszabadság Online, 2008. augusztus 18.


Tánccal emlékeznek

Nyolc országból érkezett tizenkét néptáncegyüttes részvételével Kalotaszentkirályon tartják ma a tizedik alkalommal megszervezett Szent István-napi Néptánctalálkozó zárógáláját. Mindenhol nagy szeretettel és érdeklődéssel fogadták a tizedik születésnapját ünneplő Szent István-napi Néptánctalálkozó rendezvényeit. Ma már nemcsak a magyarok, hanem más nemzetiségűek is szívesen vesznek részt.

Krónika, 2008. augusztus 18.


X. Szent István-napi Néptánctalálkozó

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány és a Szarkaláb Néptáncegyüttes augusztus 14–19. között szervezi immár tizedik alkalommal a Szent István-napi Néptánctalálkozót. Az alábbiakban a zárónap programját olvashatják.

Szabadság, 2008. augusztus 16.


Márta dalainak szép diadalútja

Sebestyén Márta a közelmúltban a Hellenic Festival meghívására Athénban lépett fel, idehaza zsűrizett az MTV Örömtánc produkciójában. Az ősszel a Müpában mutatja be első saját CD-jét. Sebestyén Márta nevével volt tele az elmúlt napokban a görög sajtó. Az énekesnő akcentus nélkül adta elő a görög dalokat a legnagyobb görög népzenei fesztiválon, a közönség nem is egészen értette: miért angolul, és miért nem az anyanyelvükön konferál.

Magyar Hírlap, 2008. augusztus 15.


X. Szent István-napi Néptánctalálkozó

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány és a Szarkaláb Néptáncegyüttes augusztus 14–19. között szervezi immár tizedik alkalommal a Szent István-napi Néptánctalálkozót. Az alábbiakban a szombati és vasárnapi programot olvashatják.

Szabadság, 2008. augusztus 15.


XIX. Országos Aranygyöngyös és Aranysarkantyús Szólótáncfesztivált
Nevezési határidő: 2008. szeptember 15.

A Balassi Táncegyüttes Működtetésére Alapítvány a Martin György Néptáncszövetség szakmai védnökségével meghirdeti a XIX. Országos Aranygyöngyös és Aranysarkantyús Szólótáncfesztivált.

Martin György Néptáncszövetség, 2008. augusztus 14.


A Muzsikás kapja a Womex világzenei díját

A világzene legjelentősebb szakmai vására, a Womex évek óta díjaz előadókat és kiadókat, intézményeket. Idén ketten is kapnak díjat, az egyik kitüntetett a Muzsikás együttes. Nemcsak zenéjüket ismerik el, hanem társadalmi jelentőségüket is, s a szervezet igazgatója szerint könnyű és egyértelmű döntés született, amikor az idén harmincöt éves magyar revival zenekart választották.

Quart, 2008. augusztus 13.


Világkiállításra készül a Hargita együttes

Nagy a lelkesedés a hivatásos néptáncegyüttes berkeiben. Idén újra részt vesz az együttes a világkiállításon, ezúttal a spanyolországi Zaragozában. Noha tegnap érkezett hivatalosan a jóváhagyás, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosai napokkal ezelőtt szász táncokat tanultak, hogy műsorkínálatuk a lehető legszínesebb legyen.

Hargita Népe, 2008. augusztus 13.


Hagyományőrző kavalkád
Tízéves a Szent István-napi Néptánctalálkozó

Nyolc ország több mint háromszázötven hagyományőrző fiatal táncosa gyűl össze a holnap kezdődő, immár tizedik alkalommal megszervezett Szent István-napi Néptánctalálkozón. Az augusztus 19-éig tartó rendezvény ismét Kolozs és Szilágy megyében – Kolozsváron, Magyarfenesen, Bánffyhunyadon, Zsobokon, Kidén és Kalotaszentkirályon – fogadja az érdeklődőket. Népviseleti felvonulás, szabadtéri gálaműsorok, tábortűz, tűzijáték, falubál színesíti a jubileumi találkozó programját.

Krónika, 2008. augusztus 13.


Virágok tánca

Vadnyugati hősöket idéző hévvel robogtak be vasárnap délután a marosvásárhelyi sportcsarnok előtti térre a Forró Szívek nevű 11. roma tánc- és népdalfesztivál résztvevői. Pár éves virgonc lurkó, születendő gyermekét csíkos blúza alatt meg-megsimító fiatalasszony, szürke tekintetű, nagy bajszú öregapó is szorongott a faágakkal, száraz orgonavirággal díszített szekereken, melyek elszántan vágtáztak a téren kanyargó autóbuszok között.

Népújság, 2008. augusztus 12.


Ezrek látogattak el a Csángó Fesztiválra

A szervezőket az elmúlt években gyakran állították szinte megoldhatatlan feladat elé - rendre a kiemelt gálaműsorok idejére érkező - záporok zivatarok. Az időjósok idén is fenyegettek azzal, hogy esténként elérheti az eső Jászberényt, így a Szabadtéri Színpad helyett a Bercsényi úti Sportcsarnokba helyezték át a gálaműsorok bázisát.

Szolnok-Jászkun on-line, 2008. augusztus 11.


Csíkkal, dobbal, nyári hegedűvel
Beszélgetés Csík Jánossal

Jóó egészséget, köszönöm szépen, hogy eljöttek! - szólt a mikrofonba Csík János, az esőre hajló időben ácsorgó közönség pedig egy emberként üdvözölte a Csík zenekart a Kapolcsi Bűvészeti Napokon. Még a csilláron is lógtak volna a koncertre érkezők, csak épp a Kobuci kertben, ahol felléptek a muzsikusok, nincsen csillár. Helyette volt sok és jó ember. A zenekar a régi és újabb albumokról is szemezgetett - mindig sikerrel.

Népzene.hu, 2008. augusztus 11.


Jubilál a nagy nyári folklórtalálkozó

Huszonkét országból érkeznek együttesek a Summerfest nemzetközi folklórfesztiválra, amelyet a Pest megyei Százhalombattán immár tizenötödik alkalommal rendeznek meg. Minden település életének fontos része a hagyományteremtés, a külvilág számára való megmutatkozás, az önálló arculat megteremtése.

KultúrPart, 2008. augusztus 9.


Prímástalálkozó Szentendrén

Az egy híján ötvenesztendős szentendrei nyár újabb kulturális csemegével csalogat a város hangulatos, macskaköves utcáira. A csaknem húsz éve a programsorozat szerves részévé vált dzsessz- és folkzenei sorozat következő nagy eseménye a holnap este hétkor kezdődő Prímástalálkozó.

Magyar Nemzet, 2008. augusztus 8.


Életsorsok dalokban
Haranglábi népzene-válogatás jelent meg két lemezen

Kétlemeznyi Küküllő menti és vízmelléki népzenei válogatás jelent meg Haranglábi népzene. Vadbokorban, fülemile fészekben… címmel, Tőkés Lóránt kissolymosi unitárius lelkész szerkesztésében.
Haranglábi népzene. Vadbokorban, fülemile fészekben… címmel a napokban látott napvilágot Tőkés Lóránt kissolymosi unitárius lelkész szerkesztésében kétlemeznyi Kis-Küküllő menti és vízmelléki népzenei válogatás.

Krónika, 2008. augusztus 8.


Romafesztivál Marosszentgyörgyön

A megyei tanács valamint a Marosszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal harmadik alkalommal szervezi meg a roma tánc- és népdalfesztivált. Az augusztus 10-én, vasárnap 16 órától a helyi kultúrotthonban tartandó rendezvényen több település roma tánccsoportjai lépnek fel hagyományos táncaikkal.

Népújság, 2008. augusztus 8.


Hadsereget nem, násznépet annál többet vezetett

Blága Károly ma hetvenhét esztendős. 1962 óta gazdaként volt szemtanúja a lakodalmaknak, a gyimesi lakodalmi szokások változásának. Blága Károly feljegyzései szerint mostanig 463 lakodalomban volt gazda. Mikor beszélgetésünk közben többször is hitetlenkedve ismétlem meg a fenti számot, nevetnek Póra Borbála feleségével ezen, s rögtön hozzáteszik, nem csak ennyi lakodalomban vettek részt, azok száma ennél jóval több.

Csíki Hírlap, 2008. augusztus 7.


Hadsereget nem, násznépet annál többet vezetett

Katonatiszt szeretett volna lenni, mivel édesapja huszár volt, végül azonban más szerepet szánt neki a sors. Ha katonákat nem is vezetett harcba, lakodalmas menetet annál többet koordinált. Ezért sokan ismerik a sötétpataki Blága Károlyt a Gyimesekben, hiszen sok-sok fiatal pár összeadásánál volt szemtanú, ezen túl pedig neki jutott a gazdaszerep is. Egy idő után elkezdte feljegyezni, kiknek a lakodalmában vett rész gazdaként. Az utolsó feljegyzések 2008-ból valók, az első feljegyzések alatt még az 1962-es évi naptár volt érvényben. Blága Károly ma hetvenhét esztendős.

Csíki Hírlap, 2008. augusztus 7.


Népzenei dialektusban

A versfeldolgozások helyett a magyar népzene bemutatására, megszólaltatására koncentrált a Sebő-együttes a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny folklórprogramján. A szervezők célja nyilvánvalóan az volt, hogy a fesztiválon nagy számban résztvevő, s a zene iránt érdeklődő külföldi vendég számára a Bartók által feltárt magyar népzenei világot bemutassák.

Debrecen Online, 2008. augusztus 6.


Határon túli magyar néptáncegyüttesek 2008. évi támogatása

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (a továbbiakban: minisztérium) pályázatot hirdet a pályázati felhívás 1. sz. mellékletében felsorolt határon túli magyar hivatásos néptáncegyüttesek és az adott régióban kiemelkedő jelentőségű amatőr néptáncegyüttesek számára.

Oktatási és Kulturális Minisztérium, 2008. augusztus 5.


Megmarad, míg a világ s két nap?
A tévé műsoráról – Lőcsei Gabriella jegyzete

Az Úristen prímása lett – mondogatták a sírjánál, mondogatják ma is Gyimesközéplokon Zerkula János ismerősei, tisztelői, barátai. A hagyományőrző muzsikus – aki egyesek szerint a világ legjobban táncolható zenéjét játszotta – nyolcvanegyedik életévében, 2008. május 7-én költözött át a túlsó partra. Pár hónappal korábban még rövidke születésnapi beszélgetést készített vele a Duna Televízió a vasárnaponként képernyőre kerülő, Élő népzene című sorozat számára.

Magyar Nemzet Online, 2008. augusztus 5.


Szép ő maga, szép ruhája, szép a táncolása

Gúnya, ruha, öltözet, viselet, népviselet, színpadi öltözet - Gondolatok a 33. Durindó és 45. Gyöngyösbokréta fellépőinek öltözetéről

Magyar Szó, 2008. augusztus 4.