Folkrádió

Tallózó

Felhívás
Ki-látó tehetségkutató verseny és fesztivál

A Fonó Budai Zeneház tehetségkutató versenyt ír ki nem hivatásos zenekaroknak azzal a céllal, hogy bemutatkozási lehetőséget adjon alakuló, vagy néhány éve alakult együtteseknek. A verseny célja, hogy a meghívott zenekarok munkája nyilvánosságot kapjon mind a sajtó mind a közönség előtt, ezzel is hozzásegítve őket közönségbázisuk kiépítéséhez, valamint szakmai visszajelzésekhez.

Fonó Budai Zeneház, 2008. október 31.


“Megtört a jég” - A népdal szabadsága

2008-ban a Muzsikás Együttesé a WOMEX-díj. A világzenei műfaj legnagyobb kitüntetését először ítélték oda ellenszavazat nélkül, és először veheti át európai együttes. A Muzsikás szerint a díjat elsősorban a magyar népzene kapta. Amit Kodály és Bartók száz éve elkezdett, idén beérett: a magyar népzene feljutott a csúcsra. A siker hátteréről, a díjról, a népzene erejéről, Hobóról, a megszálló szovjet hadseregről, tervekről, feleségről és a Muzsikás-titokról az El Mondo színeiben Hamar Dávid kérdezte Hamar Dánielt, a Muzsikás frontemberét. Családiasan.

El Mondo blog, 2008. október 30.


Nyíltnap a Népzene Tanszakon

Nyíltnapunk célja, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és országosan is új népzenei képzés sikeres beindítása után (jelenleg két évfolyamon 41 hallgatója van szakunknak), az első év tapasztalatainak birtokában szakmai bepillantást engedjünk a képzés mindennapjaiba, és a jövőben felvételizők figyelmét felhívjuk képzésünkre. A program helyszíne: LFZE Népzene Tanszak, Budapest, IX. Köztelek u. 8. Időpontja: 2008. november 7. péntek 10.00-18.00.

Zeneakadémia Népzene Tanszék, 2008. október 30.


Népzenekutatók Kurzusa III. – Az Alföld népzenéje

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszakának szervezésében immár harmadik alkalommal hallgathatnak az érdeklődők előadásokat neves népzene- és néprajzkutatóktól. Előadássorozatunknak kettős célja van: egyrészt a népzene szakirány hallgatóinak, leendő népzenetanároknak engedjen bepillantást a népzenekutatás különböző műhelyeibe, másrészt szélesebb kör, az egyetem más szakirányú diákjai számára is teremtsen lehetőséget, hogy a magyar népzenekutatás eredményeiről tájékozódjanak.

Zeneakadémia Népzene Tanszék, 2008. október 30.


Furulya a Peking-látta tarisznyában

Peking, Csángóföld, Csempeszkopács… Utóbbi a szülőfalu, ahol ma is mondják Sebestyén Mártának: „Látlak gyerekként, ahogy pikulálsz az agácafán…” Születése óta a zene bűvöletében él, édesanyja révén is, aki Kodály Zoltán egykori tanítványa. Az akácfán pikuláló gyerekből mára világhírű művész lett. Tarisznyával járja a világot Sebestyén Márta.

Magyar Rádió Online, 2008. október 29.


V. Szeret menti Népdalvetélkedő
Kategóriák és nevezési feltételek

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége V. alkalommal rendezi meg moldvai csángó népdaléneklési versenyét. A kerek évfordulóra tekintettel a vetélkedő ezúttal Bákó városában kerül megrendezésre, a verseny programját a bákói Városi Színház dísztermében csángó-magyar gálaműsor zárja.

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, 2008. október 29.


Vak Zolti bácsi keservese

Szeretik-e a keservest? – kérdezte Antal Zoltán, vagy ahogy a környéken ismerik: Vak Zolti bácsi, a híres gyimesi prímás, mikor konyhájában ülve életéről faggattuk. Elővette hegedűjét – vagy ahogy a Gyimesekben mondják: mozsikáját –, s a húrok sírtak a vonó alatt.

Honline, 2008. október 27.


Születésnapi néptáncparádé Murokországban

Ötéves születésnapját ün­ne­pelte a hétvégén az alsó-nyárádmenti Lő­rinc­falva néptánccsoportja. Jelen körülmények között ez szép eredménynek mondható, de a számvetés mellett a jövő lehetőségeit is keresik a murok­országiak. A történet 2002-ben kezdődött, amikor a lőrincfalviak egy magyarországi meghívásnak tettek eleget – meséli a Lőrincfalva Egyesület elnöke, a lőrincfalvi Lőrinc néptánccsoport lelke és mozgatója, Imre József. Hazatérve azon kezdtek gondolkodni, hogy mi lenne az, amit meg lehetne mutatni másoknak. Ez a murokországi termés és a néptánc volt.

Vásárhelyi Hírlap, 2008. október 27.


Hatvanéves a Honvéd együttes

Tolcsvay László a tavaly elhunyt Bella István verseire írott Testamentom című művének koreografált változatával ünnepli hatvanadik születésnapját a Honvéd együttes vasárnap este fél nyolctól a Művészetek Palotájában. A Zsuráfszky Zoltán által koreografált ünnepi ősbemutató helyszíne a Bartók Béla Terem lesz, ahol az est második felében Orff Carmina Buranájával lépnek színpadra a táncosok.

Magyar Nemzet, 2008. október 25.


Minősítő fesztivál Hajdúböszörményben

Első alkalommal zajlik a településen a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada című minősítő fesztivál. A két évente megrendezett eseményt a Martin György Néptáncszövetség szervezi az ország felnőtt néptánccsoportjai számára.

Hajdú Online, 2008. október 25.


Magunk alkotta labirintusok

A Magyar Állami Népi Együttes az utóbbi néhány évben bemutatott műsoraival – még ha tradicionális koncepció alapján készültek is – tudatosan igyekezett kortárssá válni, amennyiben mai, aktuális üzenetet is hordozó előadásokat hoztak létre. A Bartók-trilógia második része az őszi bemutatót megelőző egy évben állandó feladatot adott az együttes zene- és tánckarának egyaránt: az autentikus folklór és a kortárs értelmezések közötti területet fedezték fel ezalatt.

Fidelio, 2008. október 25.


Kárpát-medencei kulturális átjárás

Ma este ismét lesz Kárpát-medencei Magyarok Zenéje, a CD-adományozással egybekötött gálakoncertet hetedik alkalommal rendezik meg a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában, ahol ezúttal a felvidéki Ifjú Szívek Táncegyüttes, Agócs Gergely, a CimbaliBand és a vajdasági Maruzsenszki Andor, Maczkó Mária, Pál István „Szalonna” és bandája képviseli a különböző országokhoz csatolt, illetve az anyaországban élő nemzet egységét.

Magyar Nemzet, 2008. október 24.


35 éves a táncházmozgalom: táncol egész Budapest

Harmincöt évvel ezelőtt, 1973 novemberében nyílt meg az első nyilvános táncház Budapesten, a Kassák Klubban. Ennek egyik előzményeként egy évvel korábban - nem kis bátorságra utalva éppen 1972. október 23-án - rendezte egyik első zártkörű táncházát négy nagy együttes. A kommunista rezsim nem kedvelte az általa nacionalistának bélyegzett, autonóm kezdeményezést. Ennek ellenére az olyannyira életképesnek bizonyult, hogy már a sokadik nemzedék ropja a táncházakban országszerte. Az inforadio.hu Budapest táncházainak nézett utána: mikor, hol lehet táncolni, néptáncot tanulni?

InfoRádió, 2008. október 23.


Barokk Ballada

Az Udvarhely Néptáncműhely október 26-án mutatja be Barokk Ballada című produkcióját a Hagyományok Házában este héttől. A székelyudvarhelyi együttes Barokk Ballada című műsora egyrészt arra a zenei anyagra utal, amit a barokk kor nagymesterétől, J. S. Bach-tól kölcsönöz, és amely a kalotaszegi népzenével - jelesül Fodor Sándor Neti prímás dallamaival - párosítva képezi a műsor hangzó testét; másrészt a táncra. Talán kevesen ismerik fel a ballada szavunkban a tánc, táncolni jelentést, de az ugyanarról a tőről fakadó bál szavunk még emlékeztet rá.

Fidelio, 2008. október 23.


Néptánccal is ünnepel Csíkszereda

Csíkszeredában éppen ma, október 23-án veszi kezdetét Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozója népzenével és -tánccal teli háromnapos rendezvénysorozat, amelyre a Nagyvárad Táncegyüttes, az Udvarhely Táncműhely, a Maros Művészegyüttes, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Háromszék Táncegyüttes és a Pipacsok Néptáncegyüttes kapott meghívást.

Hargita Népe, 2008. október 23.


Néprajzos hétvége Kolozsváron

Eseménydús hétvégében volt része a néprajzot művelőknek és az iránta érdeklődőknek, ugyanis október 17-én és 18-án két konferenciát is rendeztek Kolozsváron, amelyet a néprajzosok találkozója követett. Az első konferencia a tavalyi előzményeket maga mögött tudó A Mezőség-kutatás eredményei II. címmel az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) Jókai utcai székházában került megrendezésre. A konferencia szervezője az EME Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya, valamint a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Néprajz és Antropológia Tanszéke volt.

Erdélyi Napló, 2008. október 22.


Táncház Londonban

Mindennek a Pálinka az oka és a nők. A táncházas körökben jól megbecsült nedű, mint tudjuk, csodákat művel. Mostanában viszont csak a nevével járul hozzá a modern táncház-mozgalom nyugat-európai fellendítéséhez. Így nevezte el ugyanis magát az elmúlt hónapokban összeállt népi zenekar, amely azonnal fellépésekhez jutott a brit fővárosban.

Új Magyar Szó, 2008. október 22.


Bartók és Kodály, a népzenekutatók

Két kiállításának anyagát jelentette meg a Hagyományok Háza: a Pávai István népzenekutató által szerkesztett Bartók Béláról szóló 2006-os, valamint a Kodály Zoltán népzenekutató munkásságát ismertető 2007-es tárlatok képeit és dokumentumait vehetjük kézbe könyv alakban. Nem mindennapi teljesítmény, ha valaki úgy állít öszsze egy kiállítást, hogy kizárólag a tárlat témáját alkotó személy leveleiből, írásaiból, egy-egy kortárs vagy családtag reflektáló szavaiból rajzolja meg az életút ívét, a művészi ars poetica lényegét. Pávai István ezt teszi, még hozzá nem is egyszer: Bartókot és Kodályt mint népzenekutatót mutatja be saját szavai nélkül, a leghitelesebb forrásokat, őket magukat megszólaltatva.

Magyar Nemzet, 2008. október 21.


Hetedszer csendül fel a „Kárpát-medencei magyarok zenéje”
Beszélgetés Agócs Gergellyel

2008. október 24-én a Művészetek Palotája ad otthont a Periferic Records által szervezett koncertsorozat gálakoncertjének, mely a „Kárpát-medencei magyarok zenéje” címet viseli. Olyan neves határon túli és hazai előadók lépnek fel, mint az Ifjú Szívek Magyar Táncegyüttes, a CimbaliBand és Maruzsenszki Andor, Agócs Gergely, Pál István „Szalonna” és bandája, Maczkó Mária. A koncertet CD-adományozás követi, mely során a Kárpát-medence hét országának könyvtára gazdagszik több mint 6 millió Forint értékű hanglemezzel.

Népzene.hu, 2008. október 21.


A XLV. Gyöngyösbokréta a néptáncpedagógus szemével
Lelki jegyek, belső jellem

Sajnos az idei Gyöngyösbokrétán nagyobbrészt gyakorlatsorokat láthattunk, amitől igazán nehezen lehetett élvezni ezt a hosszú napot. Sajnos keserű emlékek, feljegyzések maradtak fenn a produkciók láttán. Talán azért látom ilyen pesszimistán a dolgot, mert a tisztességes, jó műsorszámokat is beárnyékolták azok, amelyek nem kellő pontossággal, mértékletességgel, alázattal készültek és kevés szakmai tudással. Szinte úgy érzem, hogy szélmalomharcot vívunk, egy helyben toporgunk; a fejlődés csak minimális.

Magyar Szó, 2008. október 20.


Óriási sikert aratott Delhiben a Parno Graszt

Mintegy hatszáz főt számláló közönség előtt hatalmas sikerű koncertet adott vasárnap Delhiben a Parno Graszt roma népzenei együttes. Az India International Centre szabadtéri színpadán tartott fellépés egyik központi rendezvénye volt a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ 30. évfordulója alkalmából rendezett fesztiválsorozatnak.

Kultúra.hu, 2008. október 20.


IX. Dél-amerikai Magyar Néptáncfesztivál Brazíliában

Dél-Amerika négy országában vannak ma jelentősebb magyar emigránscsoportok: Argentínában, Brazíliában, Uruguayban és Venezuelában. Ezekben az országokban már az ötvenes években kialakultak a magyar néptánccsoportok, amelyek mára már egy egész mozgalommá fejlődtek. A magyar néptánc tulajdonképpen a külföldi magyar cserkészetben született. Az otthonról kikerült fiatal cserkészvezetők, volt főcserkészük, Teleki Pál tanácsára, a külföldi magyar cserkészet három alappillére, vagyis Isten, haza és embertárs szolgálata mellé, rögtön az indulásnál beiktatták a magyar értékek és a magyar kultúra megőrzését.

American Hungarian Panoráma, 2008. október 20.


Kolozsvár
Népzenei lemezbemutató

Az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) és a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány részéről tisztelettel meghívjuk a nemrégiben megjelent Vadbokorban, fülemile fészekben című haranglábi népzenei lemez bemutatójára. A lemezbemutatón közreműködnek a haranglábi énekesek és a lemez szerkesztői. A lemezbemutatót táncház követi, amelyen a Harmadik zenekar biztosítja a talpalávalót.

kolozsvar.info, 2008. október 20.


Néprajzos konferencia és szakmabeliek találkozója

A néprajzosok találkozója ezelőtt három évvel kezdődött, tanszéki konferenciára pedig először kerül sor, ennek célja a néprajzos elődök „keresése” és a romániai magyar néprajzkutatás jeles alakjainak bemutatása – mondta a kolozsvári néprajzkutatás 110. évfordulója alkalmából a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Tanszéke és a Kriza János Néprajzi Társaság által szervezett konferencia köszöntőjében Keszeg Vilmos tanszékvezető.

Szabadság, 2008. október 20.


Portréfotók Balla Antalról

Tegnap délben, a marosvásárhelyi unitárius egyház Bolyai téri tanácstermében megnyílt Virág György budapesti fényképész kiállítása. A tárlaton látható felvételeken a fotográfus a nemrég elhunyt jobbágytelki Balla Antal néptáncos, népművelő, közösségszervező alakját örökítette meg, amint barátai között ül és magyaráz, a mezőn, a kapu előtt, ünneplőben és hétköznapi viseletben, tanítványok, táncosok között, szülőfalujában, illetve Budapesten.

Új Magyar Szó, 2008. október 20.


Csík lemezbemutató koncert a Lipót-napokon

A népzene nem feltétlenül jelent egyet a csujogatós csizmaszárcsapkodással, és milyen jó, hogy nem. A népzenében ott élünk mi, így velünk együtt népünk zenéje is ott él hétköznapjainkban. Bartók és Kodály népe a hetvenes évek táncházmozgalmától indulva, lassan, komótosan, de végre felismerte, hogy a népzene ugyanúgy a pop része, mint mondjuk a Kispál vagy a Quimby.

Est.hu, 2008. október 17.


Maneszes: Rabja vagyok az életnek

Szomjas György Maneszes Márton magyarszováti prímásról készített 1994-es filmjét vetítik ma este hét órától az Aranytíz Művelődési Központ Muzsikusportrék elnevezésű népzenei filmklubjában (Budapest V., Arany János u. 10.). A Rabja vagyok az életnek című portréfilm segítségével Maneszes Mártont nemcsak mint muzsikust, hanem mint embert is megismerjük. Megtudjuk, hogy ő saját magát elsősorban kántornak, földművesnek, borbélynak, köszörűsnek tartotta, aki ezeken felül még a famunkához is értett. A film megmutatja e tevékenységek közben éppúgy, mint táncházi muzsikusként, de sorsán keresztül megismerhetjük az erdélyi, mezőségi falu életét is: a közös mezőgazdasági munkákat, a táncházat, a szokásokat, mint a siratást vagy a temetést.

Magyar Nemzet, 2008. október 17.


Őszi turnén az Ifjú Szivek

Egyhetes őszi körútra indul az Ifjú Szivek. A táncegyüttes műsorán a Tánciskola 2 szerepel, hétfőn 9 órakor Félben, 12 órakor Galántán, kedden 9-kor Felsőszeliben, 11.30-kor Pereden, csütörtökön 9-kor és 10.30-kor Ipolyságon adja elő a gyerekek körében rendkívül népszerű műsorát.

Új Szó, 2008. október 17.


Udvarhely Néptáncműhely a Hagyományok Házában

A székelyudvarhelyi együttes Barokk Ballada című műsora egyrészt arra a zenei anyagra utal, amit a barokk kor nagymesterétől, J. S. Bach-tól kölcsönöz, és amely a kalotaszegi népzenével -- jelesül Fodor Sándor Neti prímás dallamaival -- párosítva képezi a műsor hangzó testét; másrészt a táncra.

Erdély ma, 2008. október 17.


Magyar népitánc-est Vukováron

A Vukovári Magyarok Egyesülete ez év februárjában jött létre, és ma már nyolcvan aktív tagot számlál. Vukováron soha nem volt magyar egyesület, állítják az ott élők. Jelenleg körülbelül 400 magyar él a városban. Az egyesület működése az egyetlen lehetőség, hogy az ott élők anyanyelvüket gyakorolhassák, hagyományaikat ápolhassák.

Új Magyar Képes Újság, 2008. október 16.


Nem csak egyszeri fellángolás

Az ír származású Sally Corry az átlagos ausztrál fiatalok életét élte, egy napon azonban találkozott a magyar népzenével, s élete ettől kezdve új fordulatot vett. Megtanult magyarul, hónapokat tölt zenész körökben Magyarországon, Erdélyben és Felvidéken, az ötödik kontinensen zenekarával lakodalmakban, rendezvényeken játszik magyar népzenét.

Krónika, 2008. október 16.


Csíkszeredában találkoznak

Tavaly ősszel Csíkszeredában az erdélyi táncházmozgalom elindulásának harmincadik évfordulóját ünnepelték, idén ősszel is rangos néptáncmozgalmi eseménynek lehetünk tanúi. Október 23–25. között ugyanis városunkban találkoznak a romániai magyar hivatásos néptáncegyüttesek.

Csíki Hírlap, 2008. október 15.


Berecz András mesemondó - Sziluett
letölthető filmfelvétellel

Berecz András mesemondó, népdalénekes, néprajzkutató, előadóművész és tréfamester is egyben. Ahogy ő nevezi magát: álomszövő, amit éjszaka álmodik, nappal mesévé hímezi. Úgy peregnek nyelve alatt az ízes szavak, mint nagyanyja keze alatt a rokka. A mesemondás örömét kunhegyesi édesanyjától kapta, aki nem merte leengedni gyermekét a pesti utcákra, ám meséivel, dalaival odabilincselte fiát a konyhaszékhez. Ezeket a meséket fonta tovább négy gyermekének esti mesévé, majd felnőtteknek ízesítve szétterítette a Kárpát-medencében.

HírTV, 2008. október 15.


Hagyomány és Média konferencia
2008. október 22. 10:00-17:00

[...] A hagyományok a közösségek igazi tartalékai: lehetséges válaszok a közösség kihívásaira… Az erős hagyományú és ezért nyitott közösség képes újjászervezni, újjáépíteni is önmagát… A hagyománynak meg kell találnia új funkcióját a globális gazdaságban és az információs társadalomban…A hagyománytudás piaci alapon értékesíthető lesz…” – kiragadott idézetek a hagyománykutatás megállapításaiból. Vajon mit közvetít, egyáltalán mit ért meg mindebből a tömegmédia? Milyen intézményeken belüli és kívüli okai vannak a média és a tényleges társadalmi folyamatok közötti szakadék mélyülésének? Mit jelent a társadalmi progresszió média menedzselése a hagyomány alapú gazdaságban, a hagyományos kultúra újjáélesztésében vagy visszatelepítésében? Milyen új kihívásoknak kell megfelelnie a médiának a „roncsoló evolúció”, a „posztmodern falufejlesztés” és a cyberterek korszakában?

Hagyományok Háza, 2008. október 15.


A Dunánál - Dalolás Lovász Irénnel

A Budavári Művelődési Ház népdalklubot indít az Égi hang című lemezt jegyző Lovász Irén népdalénekes, néprajzkutató vezetésével minden kedden 18.00–19.00 óráig. Az első énekes foglalkozás október 21-én lesz. A klub célja a modern városi ember megismertetése a magyar népdalkinccsel, illetve olyan közösségi alkalom megteremtése, ahol a résztvevők megszabadulhatnak a mindennapi feszültségektől, a közös éneklésből új erőt meríthetnek.

Budavári Művelődési Ház, 2008. október 15.


Muzsikusportrék az Aranytízben

Muzsikusportrék címmel népzenei filmklubot indít az Arany János utcai Aranytíz. Halmos Béla sorozatának első darabja egy magyarszováti prímást mutat be. Halmos Béla - az 1994-ben indult sorozat indítója, szerkesztője, zenei rendezője - olyan muzsikusok életét, pályafutását örökítette meg, akik még a XX. század végén is megőrizték autentikus népzenei hagyományunkat és tudásukat igyekeznek átadni a fiatalabbaknak. A többségükben erdélyi cigány vagy magyar muzsikusok több magyarországi népzenészgenerációt tanítottak.

Kultúra.hu, 2008. október 13.


55 éves Hajdú Táncegyüttes

55 évesek, és csak egy panorámaképen férnek el. Rendhagyó fotó készült ma a jubileumát ünneplő Hajdú Táncegyüttes csaknem 400 tagjáról.
A Hajdúk Hete programsorozat keretében a Nagytemplom tövében fotózkodtak a táncosok, majd kisebb csoportokban adtak ízelítőt műsorukból.

Debrecen Televízió, 2008. október 12.


A Bara zenekar – Kalotaszentkirálytól Mexikóig

Tárnokiak, fiatalok, de annál tehetségesebbek és összeszokottabbak…ez a Bara zenekar, négy – illetve öt – ifjú tagjával. Táncházzenélés, koncertezés, együtteskísérés – mind sajátjuk, a fejlődés pedig megállíthatatlan… Páll Évával, a zenekar „aktuálisan kinevezett szóvivőjével” beszélgettem.

Népzene.hu, 2008. október 11.


Hagyomány és Média konferencia

2008. október 22-én a Hagyományok Háza konferenciát rendez, amely a hagyományos kultúrának a magyar médiában elfoglalt szerepével foglalkozik. A konferencia főbb vitaindító témái:
- lokális értékek a globalizált térben: a népi kultúra helye a regionális arculatformálásban
- a kulturális sokszínűség védelmének mediális eszközei az akkulturáció sodrásában
- az identitás dilemmái: az azonosságtudat és a másság-tisztelet mediális építőkövei
- jel és kép: a hagyományos kultúra szimbólumai a mediális kommunikációban
- új mediális felületek: a hagyomány jelenségei az interneten
- útkeresés és felelősség: új értelmezési modellek, a hagyomány terjesztésének mediális hatékonysága
- hibák a mátrixban: a szakmai ellenőrzés hiánya a hagyományhoz kötődő adattartalmak szolgáltatásában

Fidelio, 2008. október 11.


Újabb folkünnep előtt

Alig heverték ki a népzene lelkes debreceni hívei a Szeredás 15 éves szülinapi buliját, máris újabb vigasság elé nézhetnek. A Debreceni Hajdú Táncegyüttes fennállásának 55. évfordulóját ünnepli egy héten át tartó rendezvénysorozattal, melyből a korábbi ünnepelt is kiveszi részét, hiszen régi és szoros az együttműködés a Szeredás és a Hajdú között.

Debrecen On-line, 2008. október 10.


Berecz András: Úgy integessen a dal, ahogy a Duna vizén a lámpafény!

Az ember legszívesebben messzire hajítaná az öltönyt meg a kiskosztümöt, hogy törökülésben köré telepedhessen, a porba, a tábortűz mellé, vagy valami hasonló, és csak hallgassa, hallgassa. Tábortűz nem volt, de a célnak a Művészetek Palotája is megfelelt, a hely ünnepélyessége ugyanis nem volt akadály Berecz András számára, semmilyen szempontból.

Napvilág.Net, 2008. október 10.


A szívben még megvan

Jótékonysági estet és árverést tartanak szombaton a Fonó Budai Zeneházban A szívben még megvan címmel In memoriam Zerkula János, Halmágyi Mihály, Pulika János és elődeik gyimesi sírjainak rendbetételére. A Hagyományok Házával közös rendezvény bevételét a gyimesi magyar kultúra elhunyt képviselői sírjainak rendbetételére fordítják. E cél érdekében hazai és gyimesi táncosok, zenészek, fotósok fogtak össze. Föllép az este 8 órakor kezdődő gálaműsorban többek között Nyitrai Mariann, Herczku Ágnes, Vizeli Balázs, Dresch Mihály, a Szigony Zenekar, a Mokányos Együttes és a gyimesi Zerkula János Zenekar.

Magyar Nemzet Online, 2008. október 10.


Októberben TÁNCÍRÓK 2008 az Ifjú Szivek színháztermében

Az Ifjú Szivek 2008 januárjában pályázatot hirdetett Táncírók 2008 címmel, mindezt azzal a céllal, hogy a fiatal szlovákiai magyar koreográfusokat új alkotások elkészítésére ösztönözze. A pályázat eredményesnek bizonyult: 9 alkotó kapott lehetőséget arra, hogy koreográfiát készítsen a hivatásos együttesben. Az alkotások egy önálló műsor keretén belül kerülnek bemutatásra 2008. október 17-én, az Antológia előestéjén, az Ifjú Szivek színháztermében.

Ifjú Szivek, 2008. október 10.


XIII. Vicei találkozó
Életre kelt az elveszettnek tűnt vicei férfiak tánca

Több mint egy évtizedes múlt elevenedik meg akkor, amikor a vicei Hagyaték találkozóról formálunk gondolatokat, ugyanis az idén október 4-én a tizenharmadik alkalommal került megrendezésre az a hagyományőrző találkozó, mely a mezőség falvait átölelve igyekszik színpadra vinni azon énekeket és táncokat, melyek az elődeink életének szerves része volt.

2008. október 10.


A Háromszék Táncegyüttes pályázati kiírása Kovászna megyei diákoknak, gyermekcsoportoknak
2008. november 7-8-9.

A 2008 novemberében soron következő huszadik Jubileumi népzene- és néptánctalálkozó alkalmával szeretnénk minél szélesebb közönséget megszólítani, és a rendezvény keretén belül egy egész napot a gyermekeknek szentelünk. A programok között szerepel gyermekkoncert, játszóház, népi mesterségekkel való ismerkedés és a Százlábú Gyermek Néptáncegyüttes bemutatója: Pajkos tánc.

Ebből az alkalomból a Háromszék Táncegyüttes pályázatot hirdet
diákok, gyermekcsoportok részére.

Háromszék Táncegyüttes, 2008. október 10.


Félbevágott pipafüst - Berecz András a Művészetek Palotájában
2008. október 9.

Berecz András különleges személyiség - egy valódi mesemondó, egy olyan ember, aki a főváros személytelen dzsungelében is meg tudta őrizni a szüleitől örökölt ízes kifejezésmódját, s akinek kisugárzása a hangján keresztül férkőzik be az ember szívébe, amúgy elhessegethetetlenül.

Napvilág.Net, 2008. október 7.


Okosbolondságok „teréfával”
A Művészetek Palotájában mutatja be zenés-táncos műsorát Berecz András ének- és mesemondó

Félbevágott pipafüst címmel csütörtökön este mutatja be zenés-táncos műsorát a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében Berecz András ének- és mesemondó. A műsorból megtudhatjuk, hogyan ér össze az esztelneki Csavar Jenő bácsi és az 1513-as Nagyszombati kódex, vagy a ciherekpataki Tankó Imre és Pázmány Péter, és mi a búbánatot keres a magyar népzenében „Sztalin elvtárs”.

Magyar Nemzet, 2008. október 6.


Október 6.
Tisztelgés a hősök előtt
Meghallgatható és letölthető a Mészáros zenekar emlékműsora

A Mészáros zenekar műsorában a százötvennégy éve kivégzett tizenhárom aradi vértanú útját kíséri végig a szabadságharc kezdetétől a bitófáig. [...] A Tisztelgés a hősök előtt című műsor a szabadságharc helyszíneit az adott vidékre jellemző népzenével jeleníti meg. A délvidéki harcokat tamburamuzsika jelképezi, de a történelmi Magyarország jóformán minden vidékéről megszólal egy-egy jellegzetes dallam. A Tavaszi hadjárat váci, turai, isaszegi és gödöllői eseményeit Galga menti népzene örökíti meg, Erdély felszabadítását mezőségi muzsikán keresztül ismerhetjük meg, az alföldi toborzások és a Debrecenben történtek tekerős nótákban elevenednek meg, Komárom felmentését csallóközi összeállítás kíséri, a nagycsuri vereségrol pedig kalotaszegi énekek szólnak. A világosi fegyverletétel pontos történetét korabeli autentikus szászcsávási, többszólamú népdal mondja el. Ez a szászokra jellemző énekmód a Kárpát-medencében csak ezen a területen található meg. A szülőföldjüktől távol harcoló katonák emlékére kalotaszegi dallamokat játszik a Mészáros zenekar. A harcokban elesettekért erdélyi halottkísérők szólnak. A népzenére épülő történelmi műsorban a zenekaron kívül hat vendégzenész is közreműködik: Bárdosi Ildikó, Molnár Miklós, Kozma Gyula, Kovács Géza, Romháti Krisztián és Szűcs Sándor.

2008. október 6.


Képzési Felhívás

A KÉPZÉS CÉLJA:
olyan szakemberek továbbképzése, akik jelentős mértékben hozzájárulhatnak a nagy hagyományokkal rendelkező nem hivatásos művészeti csoportok, körök, társaságok szakszerű alapításához, szervezéséhez, vezetéséhez és fejlesztéséhez. Egyszersmind a kreativitás kibontakozására legalkalmasabb közösségi művelődés és egyéni alkotások menedzseléséhez, valamint a korízlés megértéséhez, pozitív befolyásolásához.
...2008. OKTÓBER 15-től és 2009. február 12-től: Baján, Budapesten, Debrecenben, Egerben, Nyíregyházán, Miskolcon, Pécsett és Szombathelyen.

EJF - Eötvös József Főiskola, Baja, 2008. október 6.


A Folkrádió köszöni az 1 %-ot!

A Folkrádió Közhasznú Alapítvány a 2007. évi adók 1 százalékának felajánlásából 372.510 forintot kapott. Az összeget jogdíjakra, az internetes rádiósugárzás költségeire fordítottuk, illetve tartalékoljuk a szükséges hardverfejlesztésekre.

Köszönjük minden felajánlónak a 1 %-ot, ami nélkül nem tudnánk biztonságosan üzemeltetni a Folkrádiót! Kérjük, jövőre is támogasd munkánkat!

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2008. október 3.


Potta Géza Népzenei Tehetségkutató és Vetélkedő

A Fórum a Népművészetért Közhasznú Alapítvány és a Fonográf Polgári Társulás tehetségkutató vetélkedőt hirdet szóló hegedűsöknek és vonós zenekaroknak Potta Géza emlékére. Háromféle népzenei anyagból kell készülnie a résztvevőknek: Mezőség (bármely falu), Potta Géza abaújszinai prímás népzenei repertoárja és egy szabadon választott szlovák tájegység népzenéje.

2008. október 3.


A magyar kultúra követének albuma

Nyitva látám mennyeknek kapuját… címmel ma jelenik meg Sebestyén Márta első, istenes és világi énekeket felvonultató szólóalbuma. A Viva la Musica Kiadó által megjelentetett lemezen nyolc dal hallható. A ma esti, Művészetek Palotájában tartott lemezbemutató koncerten adja elő őket az énekesnő – a lemez elkészítésében is közreműködő – állandó művésztársaival, Szokolay Dongó Balázzsal és Bolya Mátyással.

Magyar Hírlap, 2008. október 3.


Egyik dal hozta magával a másikat

Nyitva látám mennyeknek kapuját… – Istenes és világi énekek címmel ma este fél nyolckor mutatja be új lemezét Sebestyén Márta a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Az énekesnőnek ez az első olyan albuma, amelyet saját maga állított össze.

Magyar Nemzet, 2008. október 2.


Sebestyén Márta nem vonul kolostorba!
- nyugtatott meg mindenkit Sebő Ferenc az énekesnő új albumának bemutatóján

Csempeszkopács, Vas megye egyik kis településének kápolnája volt az egyik helyszín, amely Sebestyén Márta legújabb lemezét ihlette. A szólóalbumon Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás közreműködésével istenes és világi énekek csendülnek fel. A szeptember 29-i sajtótájékoztatón többek között Sebő Ferenc beszélt Márta szerepéről a magyar kultúra és hagyományok megőrzésében, továbbadásában.

Népzene.hu, 2008. október 2.


A szívben még megvan

Október 11-én, 18 órai kezdettel a Fonó Budai Zeneház jótékonysági estet rendez a Hagyományok Házával társszervezésben. A koncerttel az idén elhunyt prímáslegenda, Zerkula János, valamint Halmágyi Mihály, Pulika János és elődeik emlékének kívánnak tisztelegni a szervezők és az esten fellépő neves előadók. A bevételt a szervezők a prímások síremlékeinek rendbetételére kívánják fordítani.

Fidelio, 2008. október 2.


Nyitva látám mennyeknek kapuját
Megjelent Sebestyén Márta új albuma

Csütörtökön megjelenik Sebestyén Márta új albuma, teli istenes és világi énekekkel, melyek a Kárpát-medence kulturális hagyományait tükrözik, továbbá Európa ezredéves kultúrtörténetéhez vezetik vissza a hallgatókat. A lemezt kedden mutatták be a sajtónak. „Ide minden fontos nyugati hatás megérkezett a századok folyamán, melyet a hazai szokásokkal elkeverve szinte a XX. századig fenntartott a népi emlékezet. Európa keleti régiójában a magyarok s a velük együtt élő más népek az ókorba visszanyúló európai hagyományokat őriztek meg, amelyek a kontinens nyugati felében talán már feledésbe is merültek” – jelentette ki Sebő Ferenc a lemezbemutatón.

Magyar Nemzet Online, 2008. október 1.


Agócs Gergely:
Zene az idők végezetéhez

A Bartók Béla, vagy Kodály Zoltán munkásságát megidéző, valamely kerek évforduló okán rendezett emlékévekben, Magyarországon valamivel több szó esik a népzenéről, és még a nevesebb koncerttermek is befogadnak egy-egy, legalábbis erre a műfajra rezonáló produkciót. Ezt azért szükséges ma ilyen műgonddal körülírni, azért nem elég egyszerűen népzenei koncertekről beszélni, mert bár a legkülönfélébb zenei irányzatokban egyre többen hivatkoznak a népzenére, valódi zenefolklórral, mondhatni a legbelsőbb, eredeti zenei énünkkel egyre ritkábban találkozhatunk a magyar zenei élet pódiumain.

Coach, 2008. október 1.


Népzenei Filmklub indul az Aranytízben

Halmos Béla olyan muzsikusok életét, pályafutását szerette volna filmen megörökíteni, akik még a 20. század végén is megőrizték autentikus népzenei hagyományunkat, és tudásukat igyekeznek átadni a náluk fiatalabbaknak. Halmos Béla elhatározásához Szomjas György társult, aki több játék- és dokumentumfilm rendezője. Az erdélyi zenészekkel való beszélgetésekben Kallós Zoltán néprajzkutató segítette a filmek készítőit.

Aranytíz Kultúrház, 2008. október 1.


XVIII. Nemzetközi Betlehemes Találkozó
Jelentkezési határidő: 2008. november 6.

A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, a Debreceni Művelődési Központ és a Debreceni Csokonai Színház közös szervezésben ismét megrendezi a Nemzetközi Betlehemes Találkozót, amely hagyományosan a Kárpát-medencei magyar hagyományőrző együttesek téli ünnepköri játékainak rangos szemléje, s 2008-ban már 18. alkalommal kerül megrendezésre.

Debreceni Művelődési Központ, 2008. október 1.


Szép magyar ének és beszéd

A Haladás Művelődési Ház néhány hónappal ezelőtt írt alá együttműködési megállapodást a gyimesközéplokiakkal és máris a tettek mezejére léptek. A szerződés közvetlen hozadéka volt a Haladás Férfikórus kiutazása a szeptember 21-én rendezett csángó fesztiválra.

Vas Népe, 2008. október 1.


Néprajzi tanfolyam Marosvásárhelyen

Még lehet jelentkezni a Marosvásárhelyi Népi Egyetem akkreditált magyar néprajzi és népművészeti tanfolyamára, amely október 4-től indul. Az előadásokat szombatonként Asztalos Enikő tartja. A tanfolyam elvégzése után a hallgatók az Oktatásügyi Minisztérium által elismert oklevelet kapnak, amely hasznos lehet a tanügyben dolgozóknak, mert érdempontot jelent, az iparművészeknek iparengedély kiváltására, továbbá olyan személyek számára, akik fejlődni szeretnének a néprajz és népművészet terén.

2008. október 1.


Virtuskodás a Mezőségen

A székely legények virtuskodását mutatja be Góbé virtus című produkciójában a Hargita Nemzeti Székely Együttes, amely október 1. és 5. között Bethlenben, Désen és Vicén lép közönség elé.
Újabb szórványvidéki turnéra indul a Hargita Nemzeti Székely Együttes, a táncosok Góbé virtus című produkciójukat október 1. és 5. között Bethlenben, Désen és Vicén mutatják be. A turné egybeesik a szórványban élő mezőségi magyarság Hagyaték nevet viselő vicei találkozójával, melynek az együttes társszervezője. „Embernagyságú demizsonok pörögnek a színen, a pálinkásüvegekből csodás hangszer lesz, amelyen megszólal a verbunk.

Krónika, 2008. október 1.