Folkrádió

Tallózó

Városi barokk
Utak és kitérők a magyar néptáncművészetben

A magyar néptánc színpadra kerülése, széles körű megismerése és elfogadása csak igen későn, a XX. század harmincas éveiben kibontakozó gyöngyösbokréta mozgalomnak köszönhetően történt meg. A mozgalom célja a hagyományőrző falvak feltérképezése, együttesekbe szervezése és produkciójuk színházi környezetben való bemutatása volt. Ennek megfelelően a „bokrétás” falvak az évközi kisebb előadások mellett minden év augusztus 20-án, a Szent István-napi ünnepségek alkalmából mutatták be tíz-húsz perces produkciójukat Budapest legnagyobb színházában, a Városi (a mára lebontásra ítélt Erkel) Színházban. Változtatások nélkül, szinte érintetlen formában adták elő saját vidékük táncát, énekeit, népszokásait.

Magyar Nemzet Hétvégi Magazin, 2008. november 29.


Aranylemezt dedikál a Csík

Ismét aranylemezzel büszkélkedhet a Csík zenekar: az Ez a vonat, ha elindul, hadd menjen... című hanganyag bearanyozódása alkalmából a tagok dedikálálnak december 2-án, a Károly körúti Alexandra Könyvesbolt kávézójában.

Fidelio, 2008. november 28.


Mert mibennünk zeng a lélek - 50 éves a Bartók Táncegyüttes

2008. november 29-én, szombat délután ünnepi programmal emlékezik meg alapítása 50. évfordulójáról a Bartók Táncegyüttes a Stefánia Palotában. Az ünnepi program délután két órakor kezdődik az együttes életéről szóló kiállítás megnyitójával. A három órakor kezdődő jubileumi előadásban az együttes korábbi, legsikeresebb koreográfiái mellett az utóbbi évek alkotásaiból tekinthet meg válogatást a közönség. Muzsikál Halmos Béla, a Téka Együttes, a Sebő-együttes és a Tündök zenekar. A műsor után hajnalig tartó mulatsággal vár mindenkit a Bartók Táncegyüttes.

Fidelio, 2008. november 28.


Az összefogás művészete

Hogy lehet úgy koreográfiát alkotni, hogy színvonalában megüsse a mai mércét, mégis emberi legyen? Hogy lehet úgy néptáncegyüttest vezetni, hogy megmaradjon az egymás iránti tisztelet, mégis, ha úgy hozza a sors, a táncos telesírhassa vezetője válltömését? És végül: hogy lehet úgy szövetséget alkotni, hogy az több legyen, mint az őt alkotó szervezetek – kis képzavarral - matematikai összege?

Népzene.hu, 2008. november 28.


Aki nem tud hozzátenni, legalább ne rontsa el!
Interjú Sebő Ferenccel zenéről, modernségről, oktatásról, múltról, jövőről

[...] A műveltség megszerzése azt jelenti, hogy elsajátítjuk az elődök által felhalmozott ismereteket. A rangsoroláson múlik minden. Az adott élő környezet nem számít, az hat, működik saját magától, túlontúl jól is. Minden kor más körülményekkel vesz körül, de minden korban elemi szükséglet volt a párválasztás, a személyes kommunikáció, amelynek mentén azok a műalkotások (dalok, versek) születtek, amelyek az írásbeliség áldása folytán ránk maradtak. Ezek nagy része ma is segíthetik az életünket, nagy hasznot húzhatunk abból, ha megismerjük elsajátítjuk a jól bevált formákat.

Népzene.hu, 2008. november 28.


Martin-díjat kap Dobsa Tamás

Dobsa Tamás, a Népművészet Ifjú Mestere ma 10 órakor veszi át az MTA Zenetudományi Intézetének Kodály-termében a Martin-díjat diplomamunkájáért. Az elismerést a Martin György Alapítvány bizottsága ítélte oda az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes táncosának, a Pimpimpálé Néptáncegyüttes művészeti vezetőjének. A szakdolgozat témája az észak-kisalföldi verbunkok bemutatása és tanítási módszertana.

Új Szó, 2008. november 27.


Két lemezbemutató koncert és tehetségkutató vetélkedő várja a látogatókat
Népzenei fesztivál Komáromban

Komárom. November 28–29-én rendezik meg a 3. RÉV Fesztivált a városban. Az idei évfolyam különlegessége, hogy a rendezvény keretében tartják a Potta Géza tehetségkutató vetélkedő első évfolyamát, amelyet a Fórum a Népművészetért Közhasznú Alapítvány, valamint a Fonográf Polgári Társulás hirdetett meg. A tavaly elhunyt abaújszinai cigányprímás emlékére életre hívott versenyre egy tucatnyi hazai és magyarországi prímást várnak.

Új Szó, 2008. november 26.


Adatközlő népzenészeké a főszerep
XI. Erdélyi Prímások Találkozója

Ismét nagyszabású rendezvényre készül a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes: az idei eseménydús esztendő utolsó nagyméretű megmozdulására, a XI. Erdélyi Prímások Találkozójára, amelyet holnap és pénteken tartanak a csíkszeredai Városi Művelődési Házban. A kétnapos rendezvény rendhagyónak számít, hiszen a holnapi napot ünnepélyes megemlékezésnek szentelik a nemrégiben elhunyt Zerkula János tiszteletére. Ennek jegyében a muzsikálás mellett fotókiállításra is sor kerül: Ádám Gyula In memoriam Zerkula János című képi megemlékezését holnap délután 18 órától tekinthetik meg az érdeklődők a művelődési ház előcsarnokában.

Hargita Népe, 2008. november 26.


Pihenj csak, Sandrík

A felvidéki magyar hangszeres népzene utolsó hagyományőrző mohikánjai lassan elfoglalják helyüket a nagy, égi zenekarban. 2008. november 23-án, vasárnap hajnalban az alsókálosai Molnár Géza „Sandrík” is beállt a felejthetetlen, hajdani gömöri cigányzenészek közé, s immár közöttük húzza a véget nem érő hallgatókat, juhásznótákat, csárdásokat, verbunkokat meg a többi szép, régi muzsikát. Életében a Vály-völgyi magyarok báljain, lakodalmain, keresztelőin, „névestéin”, zenekarának élén tette a dolgát, majd amikor megjelentek a furcsa kinézetű, fiatal, tarisznyás népzenekutatók, az ő mikrofonjaiknak is ugyanolyan készséggel muzsikált. Sandrík írni-olvasni nem tanult meg. A hegedű húrjainak és dohánysárga ujjainak találkozásánál a zene mégis oly könnyedséggel, oly virtuozitással töltötte a szíveket, hogy azt bármelyik tanult, akadémiai művész megirigyelhette volna.

Új Szó, 2008. november 25.


Zeneiskolák a népzene tükrében

A hagyományokhoz híven Advent első vasárnapján, november 30-án 11.00 órától ismét összegyűlnek a népzenét oktató iskolák csoportjai a Budapesti Művelődési Központban, hogy bemutassák egymásnak és a nagyközönségnek, milyen jövővel bírnak zenei tradícióink. A népzene és a néptánc nemcsak a gyermekek hallását, ritmusérzékét, de gondolkodását és érzelmeiket is fejleszti – ennek ellenére egyre kevesebb szülő folyamodik ehhez a jól bevált módszerhez. Mióta a népi hagyományok gyakorlása kiveszett a mindennapok rítusai közül, a gyerekek számára jobbára csak az oktatási intézmények biztosíthatják a rendszeres hozzáférést ösi forrásainkhoz.

Erikanet.hu, 2008. november 25.


Öt éves a Kolozsvári Néptánctalálkozó
Kilenc éves a szervező-házigazda Ördögtérgye Néptáncegyüttes

Az Ördögtérgye Néptáncegyüttes idén december hatodikán szervezi meg Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozóját – immár ötödik éve. A táncházkedvelők ezt a rendezvényt egymás között táncháztalálkozónak becézik, mert elsősorban a táncolni akarók, s nem a nézők szórakozását szolgálja. A néptáncot és népzenét szerető tágabb közönség számára színpadi műsort is tartalmaz a program, mégis talán a gálaműsort követő esti táncházban történik meg az, amiért sok táncházas rég óta várja ezt a napot. Sepsiszentgyörgyön húsz éve rendeznek hasonlót, röviddel később csatlakozott Temesvár és Nagyvárad, majd öt évvel ezelőtt a legelső erdélyi táncház helyszíne, Kolozsvár is belépett az ily módon ünneplők sorába. Első alkalommal az Ördögtérgye Néptáncegyüttes ötéves fennállásának megünneplésére szerveztek néptánctalálkozót – a csapat idén tölti kilencedik évét.

erdelyitanchaz30 - az erdélyi táncházasok levelezőlistája, 2008. november 25.


A dalcsempészet útjain

Viharos tapssal köszönte meg a csíkszeredai közönség a Csík zenekar Most múlik pontosan című dalát. A 20 éve népzenét muzsikáló, a 90-es évektől alternatív műfajok hangzásvilágát is felhasználó kecskeméti zenekar a hét végén adott nagy sikerű koncertet a székelyföldi városban, ahol legújabb, Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen… című albumukat mutatták be.

Krónika, 2008. november 24.


Vargyas Lajos daloló faluja

Miért kerülhetett be Áj falu a tudományos életbe? Mert Kodály Zoltán egyszer rámutatott a térképen, vagy mert az ájiak rádalolták a térképre? Valószínűleg mindkettő kellett hozzá. Meg Vargyas Lajos.
Októberben múlt egy esztendeje, hogy meghalt a magyar néprajz- és népzenekutatás „nagy öregje”. Szakmabeli fia, Vargyas Gábor és „Lajos bácsi” néprajzossá képzett hajdani gépírónője, Szőkéné Károlyi Annamária szerkesztésében a FolkMAGazin különszámmal emlékezik a felvidéki Áj díszpolgárára – de mindenekelőtt a kevésbé ismert emberre.

Magyar Nemzet, 2008. november 22.


A varsói táncháztól a moldvai csángókig
Interjú Agnieszka Barszczewska lengyelországi csángókutatóval

Agnieszka Barszczewska 1981-ben született Varsóban. A varsói egyetem hungarológiai tanszékén szerzett 2004-ben egyetemi diplomát. A csángók és a ruszinok identitásáról szóló doktori disszertációját 2008 októberében védte meg a Lengyel Tudományos Akadémia Történeti Intézetében.

Krónika, 2008. november 21.


Felhívás
Megszűnőben a magyar népzene a Magyar Rádióban!

Kedves népzenész vagy népzene kedvelő Barátunk! Mint az köztudott, a népzene a Magyar Rádió mindhárom adóján (Kossuth, Petőfi, Bartók) sok évtizeden keresztül – napi rendszerességgel – jelen volt, együttesen mutatva be a népzene sokszínűségét, kulturális értékeit. Sorozatok futottak párhuzamosan („Énekszóval-muzsikával”, „Népdalkörök pódiuma”, „Hagyományápolók”, „A népművészet ifjú mesterei”, „Élő népzene”, „Táncházi muzsika”, „Népzenei magazin”, „Talpalávaló”, „Népzenei portré”, stb.). Az előadók közül sokan el is mondhatták népzenei kötődéseiket, hitvallásukat.

DialekTon Népzenei Kiadó, 2008. november 21.


Magyar vagyok, de a zene a valódi nemzetiségem
Beszélgetés ifj. Kovács József citerással

Meddig is jutottál el?
- Szentendréig, az országos válogatóig. Vállvetve a kikindai tilinkós, furulyás lánnyal, Szabó Csillával, akinek végül - nagy örömömre - sikerült megnyernie a versenyt.

Hét Nap, 2008. november 19.


IV. Kárpát-medencei Vőfélytalálkozóról

Több mint 100 vőfély idézi fel a magyarság lakodalmi szokásainak emlékét a hajdú-bihari Földes nagyközség Karácsony Sándor Általános Művelődési Központjában 2008. november 28-án és 29-én.

Folkrádió, 2008. november 19.


Középpontban a csángók és a Balkán kultúrája

A moldvai csángó magyarok kultúrája és a Balkán hangjai várják a népzene és néptánc kedvelőit péntektől vasárnapig a fővárosi XII. kerületi művelődési központban, a Tündérkert idei programsorozatán - közölte a szervezők nevében Székely Zoltán...

HírExtra, 2008. november 19.


Takács–Sebestyén–Muzsikás-koncert

A Takács Vonósnégyes, a Muzsikás együttes és Sebestyén Márta népdalénekes egy élvezetes koncert keretében újszerű megközelítést kínált Bartók Béla megértéséhez – írta hétfő számában a The Washington Post című napilap a művészek közös fellépéséről a Kongresszusi Könyvtárban.

Echo TV, 2008. november 17.


Búvópatakként folydogál a felvidéki mozgalom

Agócs Attila jelenleg a Füleki Vármúzeum igazgatója és egy helyi tánccsoport, a Palóc Táncműhely művészeti vezetője és koreográfusa. Neve ismerősen cseng a szakmabeliek számára mind koreográfusi, mind a néprajztudomány terén végzett munkáját tekintve határon innen és túl. Saját bevallása szerint nővére unszolására lett tagja a fülekpüspöki Apró Palóc táncegyüttesnek, mely mozzanat aztán egész későbbi életét meghatározta.

Népzene.hu, 2008. november 16.


Erre a lemezre nem lehet mondani, hogy egy Fabatkát se ér

Igazi akusztikus felvétel a Fabatka együttestől, merthogy ebben annyi elektronika van, amennyi a lejátszónkban. De ettől szép igazán. Először is egy pár szót az együttesről. A Fabatka autentikus népzenét játszik, ami igazán táncházakban érvényesül. Színpadi produkcióikban azonban a sajátos feldolgozásokat részesítik előnyben. A felcsíki, moldvai, gyimesi népzenei elemek nagyban jelen vannak a muzsikában.

Zene.hu, 2008. november 16.


Csík zenél az Aranytízben
Ingyenes lemezbemutató koncerten lép fel a népszerű banda

Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen… címmel tart ingyenes lemezbemutató koncertet a Belvárosi Lipót-napok alkalmából a Csík zenekar ma este hét órakor az Aranytíz Tolnay Termében. Az eseményen a Csík zenekar legújabb, megjelenése óta folyamatosan nagy sikert arató albumukat mutatják, amelyen a hagyományos népzene mellett világzenei feldolgozásokat és egy Quimby-, valamint egy Kispál-számot játszanak népi hangszereken.

Magyar Nemzet, 2008. november 15.


Kádár Kata, hová mész?

Turnéra indult Hol jársz, hová mész? című előadásával a Háromszék Táncegyüttes. A Kádár Kata balladája alapján készült táncjáték különlegessége, hogy egységes történet keretén belül ellenpontozva alkalmazza a klasszikus népzenét a dzsesszes hangzású elemekkel, a hagyományos néptáncot a táncszínházi, balett- és kontakt-tánc elemekkel, illetve a szinte teljesen lecsupaszított, üres teret a kifinomult díszletekkel.

Népújság, 2008. november 15.


Népitáncos filmre szerződtetnék Donald Sutherlandet

A berlini fal leomlása után, egy népitánc-csoportban játszódó filmet Hules Endre rendezné. A balladát november 8-án mutatta be a Budapest/Honvéd Táncegyüttes, ami szintén szerepel majd a stábban. A halálba táncoltatott leány (The Maiden Danced to Death) című film magyar-kanadai-szlovén koprodukcióban kezd el forogni 2009-ben. Zsuráfszki koreográfiája és Kiss Ferenc zenéje a filmbeli táncdráma alapját képezik.

Index, 2008. november 15.


Táncolni az örömszerzés boldogságáért

Miklós Jánossal, a Nagyvárad Táncegyüttes vezetőjével az Ágyán megtartott előadásuk alkalmával azt boncolgattuk, hogyan tudja manapság magát fenntartani egy magyar hivatásos tánccsoport.

Nyugati Jelen, 2008. november 14.


XVIII. Hajnal akar lenni népdaléneklési Verseny
A szervezőbizottság felhívása

A Szent-Györgyi Albert Társaság, a szatmárnémeti Szentlélek plébánia, a Szatmárnémeti – Németi Református Egyházközség, a Szatmárnémeti MADISZ, a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés, az Ady Endre Társaság, a Dinu Lipatti Filharmónia, – a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) szakmai támogatásával 2009. január 23 – 25. között rendezi meg Szatmárnémetiben a XVIII. Hajnal akar lenni népdaléneklési versenyt, (HAL) a világon bárhol élő magyar, nem hivatásos népdalénekesek számára.

Tradíció stúdió, 2008. november 14.


Ingyenes lemezbemutató koncertet ad a Csík zenekar

„Ez a vonat ha elindult, hadd menjen…!” című lemezét mutatja be november 15-én, este 7 órakor a Csík zenekar az Aranytízben. A koncert ingyenes, utána hajnalig tartó mulatságon vehetnek részt a vendégek, ahol a Kalamajka együttes húzza a talpalávalót.

Magyar Nemzet Online, 2008. november 13.


Muzsikás világsikere

Nagy sikerű koncertet adott a Muzsikás a múlt héten a spanyolországi Sevillában, ahol átvette az idei Womex-díjat. A Womex (World Music Expo) a legnagyobb világ- és népzenei rendezvény, a zenekarok, fesztiválok, menedzserek, lemezkiadók évről évre megrendezett találkozója. A díj a legfontosabb szakmai elismerés, amellyel a több ezer zenekar tiszteleg a díjazott előtt.

Magyar Hírlap, 2008. november 13.


Felhívás a civil szervezetekhez
2009. év művelődési eseménynaptár

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Ügyvezető Elnöksége, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Országos Elnöksége és a Communitas Alapítvány a 2008-as esztendő végén kiadja a 2009. év művelődési eseménynaptárát.
Felkérjük a romániai magyar civil szervezeteket, hogy 2008. december 15-ig küldjék el a jövő évre tervezett kulturális rendezvényeik adatait.

Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, 2008. november 12.


Ünnep az ünnepben

Bár a pancsovai sportcsarnokban a toleranciakupa válogatómérkőzései zajlottak a hétvégén, sőt ünnepi keretek között novemberi díjakat is osztottak a város napja alkalmából, több tucat fiatalt mégis merőben más indíttatás vezényelt a Temes-folyó torkolatvidékére. Történetesen a horgosi Bartók Béla Közművelődési Egyesület Ropogó, illetve az Iringó Környezetvédő és Honismereti Civil Szervezet azonos nevű táncegyüttesét, az újvidéki székhelyű Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ Csűrdöngölő, valamint a fejértelepi Ady Endre Művelődési Egyesület tánccsoportját.

Hét Nap, 2008. november 12.


A Székely Népi Együttes a Pesti Magyar Színházban lép fel

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a budapesti Wekerle-telep centenáriuma alkalmából idén már másodjára látogat a száz éve egységes stílusban épült városrészre, melynek tervezésében az erdélyi építész Kós Károly is jelentős szerepet vállalt. Első ízben a Wekerlei Székely Kapu Napok rendezvény meghívottjaiként léptek színpadra, ez alkalommal viszont a Wekerle 100 címet viselő rendezvény keretében mutatják be színvonalas előadásukat.

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, 2008. november 12.


V. Szeret menti Népdalvetélkedő novemberben

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) ötödik alkalommal rendezi meg november 22-én moldvai csángó népdaléneklési versenyét. A vetélkedőre ezúttal Bákóban kerül sor, a verseny programját a Városi Színház dísztermében csángó-magyar gálaműsor zárja. Az MCSMSZ oktatási programjában résztvevő helyszíneken kívül ezúttal Erdélyből és Magyarországról is várnak versenyzőket.

Mediatica.ro, 2008. november 11.


Magyar–román néptáncelőadás Eleken

Szombaton este újabb eseménnyel folytatódott a Szentanna és a Békés megyei, Gyulától 12 kilométerre fekvő Elek városa közötti együttműködés. A hétvégi esemény az eleki Reibel Mihály Művelődési Központban zajlott, mintegy 250 néző jelenlétében. Először a szentannai Busuiocul néptáncegyüttes, valamint annak gyermektagozata lépett fel jellegzetes román műsorral, utána a házigazdák mutattak be magyar néptáncokat.

Nyugati Jelen, 2008. november 11.


10 éves Jubileumát ünnepli a „Motolla”

A Motolla Egyesület – Debrecen törekvése kezdettől, hogy a kézművességet, a népzenei- és néptánc-hagyományt, a szellemi hagyományt egységében láttassa: a magyar szerves műveltség értékeire építve, ezen belül is az évkör változásrendszere mentén tegye átélhetővé, megfoghatóvá szülők, nagyszülők és gyermekek számára. Mindezt lehetőleg együttes tevékenykedésben, közös alkotás révén.

Motolla Egyesület, 2008. november 10.


Néptáncosokat keresnek
Jelentkezési határidő: november 15.

A Magyar Táncművészeti Főiskola felvételt hirdet néptáncművész mesterszakra. Jelentkezési határidő: november 15. A kurzus 2009 februárjában indul, megfelelő számú jelentkező esetén. A képzési idő 4 félév. A jelentkezés feltételei: a néptáncművész mesterszakon a mesterképzésbe történő belépés előzményeként elfogadott szakok: a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti néptánc-színházi táncművész szak, illetve a 2005. évi LXXXIX. törvény szerinti táncművész alapképzési szak (néptánc szakirány).

Kultúra.hu, 2008. november 10.


Az erdélyi népzene és néptánc gazdái

A huszadik alkalommal megrendezett sepsiszentgyörgyi népzene- és néptánctalálkozón bebizonyosodott, ötévestől nyolcvanöt évesig több nemzedéknek fontosak hagyományaink. Az utóbbi években elhunyt neves muzsikusoknak és táncosoknak a szombati ökumenikus istentiszteleten felsorolt hosszú névsora arra figyelmeztet, népzene- és néptáncörökségünkre nagyon kell vigyáznunk, mert vészesen fogynak azok, akik apáiktól, nagyapáiktól tanulták kultúránk eme nyelvezetét.

Háromszék, 2008. november 10.


Fél évszázados a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes

Jubileumi előadással várja a közönséget vasárnap este a Művészetek Palotájában az idén 50 éves Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes. Az alapító művészeti vezető, Tímár Sándor elmondta: olyan táncosok is fellépnek majd a Fesztivál Színházban, akik már 1958-ban is az együttes tagjai voltak.

HírTV, 2008. november 9.


Ötvenéves a táncegyüttes
Vasárnap este gálaműsorral ünneplik az évfordulót

Gálaműsorral ünnepli vasárnap este hét órakor a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában alapításának félszázadik évfordulóját az öt évtizede töretlenül népszerű amatőr együttes, az 1958-ban Tímár Sándor által létrehozott Bartók Táncegyüttes, amely a táncházmozgalom és a néptánc-pedagógia szempontjából is történelmi jelentőségű volt.
Egyrészt itt fejlesztette ki Tímár Sándor a világon addig egyedülálló táncoktatói módszerét, amelyhez a szintén legendás Martin György zene- és tánckutató komoly tudományos segítséget nyújtott.

Magyar Nemzet, 2008. november 8.


Ma már nem politika a néptánc - 25 éves az Igrice: második rész

Kis hazánkban egyre inkább felerősödik a népi hagyományok ápolása. Fiatalok is csatlakoznak a mozgalomhoz, ebben egy 25 éves néptáncegyüttes is fontos szerepet játszik. Folytatódik a beszélgetés Nagy Zsolttal, az Igrice elnökével.

Zene.hu, 2008. november 8.


Berecz András, a mese és a bor - különleges est a Királyi Borházban
November 12-én

Aki valaha hallotta őt mesélni, minden alkalommal, mikor felbukkan a neve valahol, izgatott kapkodásba kezd, nehogy lemaradjon valamiről. Valamiről, amihez köze van Berecz Andrásnak, a mi tréfacsinálónknak, a mi dalnokunknak. Hát ha még egy kis bor, és finom vacsora is van a dologban!

Est.hu, 2008. november 8.


Csángóföld legszebb hangjai

Az elmúlt 15 év legszebb muzsikái: az eddig megjelent két lemez anyaga és új dalok is felcsendülnek a fennállásának másfél évtizedes jubileumát ünneplő, moldvai csángó zenét játszó Zurgó együttes november 21-i, budapesti koncertjén - mondta a zenekar vezetője az MTI-nek. A kezdetekről szólva Nagy Bercel felidézte, hogy első koncertjét a Zurgó 1993 őszén, egy népzenei versenyen, Bodajkon adta. A zenekar indulása az Óbudai Népzene Iskolához köthető, ahol Balogh Sándor népzenész, pedagógus tanítványai közül többen is foglalkoztak moldvai csángó népzenével, s a közös munka hozta a zenekar alapításának ötletét.

KultúrPart, 2008. november 8.


Régi képek, szép emlékek
XX. Népzene- és Néptánctalálkozó

A tegnap Sepsiszentgyörgyön kezdődött háromnapos népzene- és néptánctalálkozó majd minden mozzanata az emlékezés jegyében zajlik. A szervezők felidézik a korábbi találkozók történéseit, és emlékeznek azokra a neves falusi zenészekre és táncosokra, akik már nincsenek az élők sorában. A rendezvénysorozat megnyitójának is szánt, a Gyárfás Jenő Képtárban berendezett fotókiállításon Henning János képeiről köszönnek vissza zenész és táncos egyéniségek, neves adatközlők. Dumnezeu Pistáról (Jámbor István), a világhírű szászcsávási prímásról sorozat is készült, míg az alkotó egyik kedvenc táncosportréja az ördöngösfüzesi Réti Istvánról (felvételünk) és Hideg Annáról felkerült a találkozó plakátjára is.

Háromszék, 2008. november 8.


Megalakult a Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottsága

A bizottság az ülésen elsőként a Népművészet Mestere díj kitüntetettjeinek tudását és tevékenységét, valamint a mohácsi busójárást javasolta felvenni a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe; az utóbbit Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára is.

Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, 2008. november 7.


Szoba-konyhából indult hosszú útjára a Kárpát-medencei táncházmozgalom

Kallós Zoltán végezte a magyar nyelvterületen a legnagyobb népzenei-hagyománybeli gyűjtést. A 83. életévében járó kolozsvári néprajzkutató az erdélyi magyarság magyar állampolgárságát megtagadó 2004-es népszavazás óta nem szívesen jön Magyarországra. A Hagyományok Háza meghívásának azonban nem tudott ellenállni, ősszel ő indította útjára a Dúdoltam én… című sorozatot.

Magyar Hírlap, 2008. november 7.


Néptáncosok találkája

A Gyöngyszemek című előadással kezdődik pénteken a XX. Jubileumi Népzene és néptánctalálkozó Sepsiszentgyörgyön. Az előadást az elmúlt találkozók legsikeresebb, legszebb koreográfiáiból állította össze Ivácson László és Orza Călin koreográfus. Szombaton reggel ökumenikus istentisztelettel emlékeznek azokra az elhunyt hagyományőrzőkre, akik az utóbbi években megszervezett találkozókon átadták tudásukat a fiataloknak. Este 8 órakor kezdődik a találkozó gálaműsora, melyen a meghívott hagyományőrzők is fellépnek. Erdély húsz falujából mutatkoznak be hagyományőrző táncosok.

Új Magyar Szó, 2008. november 6.


„Fondor”-lat: Ingyenes magyar táncház az RS9-ben

Idén már második szezonjával várja a mulatni vágyókat az RS9 Klub. Minden szerdán, este 9-től heti váltásban két zenekar: a már szinte összenőtt Fondor és a Műhely Zenekar húzza az itóka mellé-, és a talp alá valót. A folkkocsma jellegű táncházban nincs tanítás, de az is jól érezheti magát, aki csak jó és igényes zene mellett beszélgetne, ismerkedne.

Népzene.hu, 2008. november 5.


Tisztelgés az adatközlők előtt

Legalább kétszáz erdélyi adatközlő fordult meg az eddigi tizenkilenc népzene- és néptánctalálkozón Sepsiszentgyörgyön, legkevesebb ötven-hatvan óra zenei és táncanyagot gyűjtött tőlük a Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány, ezzel és a terepmunka alkalmával rögzített hang- és képanyaggal megteremtve a leggazdagabb erdélyi népzenei és néptánctékát. Nem csoda hát, hogy a huszadik találkozót (november 7—9.) elsősorban az időközben elhunyt falusi zenészek és táncosok emlékének szentelik, és tisztelegnek azok előtt, akik máig őrzik és minden adódó alkalommal továbbadják zenei és táncanyanyelvünk legszebb gyöngyszemeit.

Háromszék, 2008. november 5.


A Muzsikás együttes kapta a Womex-díjat

Womex-díjat kapott a Muzsikás együttes Sevillában. Az elismerést a spanyolországi városban, a világ egyik legrangosabb világzenei vásárán vették át. A Muzsikás az első kelet-európai zenekar, amely megkapta a kivételes teljesítményt elismerő, évente csak egy előadónak odaítélt szobrocskát. A Womexen idén 90 országból 1.400 cég volt jelen.

Magyar Rádió Online, 2008. november 5.


Néptáncból is meg lehet élni
25 éves az Igrice

25 éves lett az Igrice Néptáncegyüttes. A jeles jubileumon, november 22-én egy nagy gálaműsort tart a csapat Nyíregyházán. Ezen apropóból beszélgettünk Nagy Zsolttal, az együttes elnökével, milyen távlatokat rejt manapság a néptánc, mennyire van még politikai olvasata a hagyományőrzésnek, és hogy kik azok az adatrögzítő öreg bácsik, akiket mindenképpen érdemes megnézni.

Zene.hu, 2008. november 5.


Országos továbbképzés Jászberényben

2008. november 8-án, szombaton táncos szakmai továbbképzést szervezünk gyerekeknek, táncoktatóiknak a Viganó Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, és felnőtt táncosoknak, táncos szakembereknek, pedagógusoknak, koreográfusoknak az Országos Néptánc Baráti Kör szervezésében. Az ONBK továbbképzésére kizárólag előzetes jelentkezést fogadunk el 2008. november 5. 12.00 óráig!

Országos Néptánc Baráti Kör, 2008. november 5.


Néptáncantológia 2008
Beküldési határidő: 2008. november 25.

A Martin György Néptáncszövetség pályázatot hirdet a Néptáncantológia 2008 című rendezvényen történő részvételre. (2009. február 14. Budapest, Operett Színház)
A pályázat célja, hogy az amatőr néptáncmozgalom és néptáncművészet újonnan született értékeit összegyűjtse és felmutassa, lehetőséget biztosítva a legszínvonalasabb művek színházi körülmények között történő bemutatásához.

Martin György Néptáncszövetség, 2008. november 5.


Néptáncos seregszemle Dicsőszentmártonban

Az Alsó-Küküllő mentén, csakúgy mint sok más vidéken, szombaton, mindenszentek napján szokás kimenni a temetőbe, ezért aztán vasárnap senkit sem zavart a Dicsőszentmárton főterén népviseletben felvonuló daloló, muzsikáló sereglet. A városka művelődési házában aztán a történelmi egyházak helyi vezetői - Csala László római katolikus esperes, Korpos István református lelkész, Nagy Endre unitárius esperes - adták áldásukat az idén második alkalommal tartott táncos találkozóra.

Népújság, 2008. november 4.


Serketánc Gyimesfelsőlokon

...a minap a Gyimesben jártam, s nem csak, hogy nem vacsoráltam bolondgombát, de egyenesen a boldog és szép jövőt láttam ott meg a saját szemeimmel. Péntek volt, s mint a világ legtermészetesebb dolgát, közölték felsőloki ismerőseim, hogy délután a kurtújházban serketánc lesz.

erdelyitanchaz30 - az erdélyi táncházasok levelezőlistája, 2008. november 4.


XX. Jubileumi Népzene- és Néptánctalálkozó

Pénteken kezdődik a XX. Jubileumi Népzene- és Néptánctalálkozó Sepsiszentgyörgyön. A huszadik alkalom tiszteletére a szervezők különleges, háromnapos rendezvénnyel várják a népi kultúra iránt érdeklődőket, több helyszínen: a Gyárfás Jenő Képtárban, a Szakszervezetek Művelődési Házának nagytermében és Lajtha László Stúdiótermében, a sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban valamint a Sportcsarnokban.

Háromszék Táncegyüttes, 2008. november 4.


…És forog, kettő, három, négy, és figuuura!...
25 éves lesz a Szentendre Táncegyüttes

Több mint 120 táncos, heti két próba (kifulladásig), táncházak, szólótáncversenyek, antológiák, táncháztalálkozók, fesztiválok, lelkesedés, a tánc szeretete. Így lehetne röviden jellemezni a Szentendre Táncegyüttest, amit 2000 áprilisa óta két Harangozó-díjas táncos: Kocsis Enikő és Fitos Dezső irányít. A két éve kiválóra minősült együttes idén ünnepli 25 éves jubileumát, több táncegyüttessel együttműködve minden évben közös produkciókat állítanak a nagyérdemű elé.

Népzene.hu, 2008. november 3.


Elhunyt Fikó Regina, Zerkula János özvegye

Zerkula Regina született Fikó Regina november 2-án követte Jani bácsit a csendes nyugodalomba. Temetése november 5-én, szerdán délelőtt 11 órakor lesz Gyimesközéplokon. Isten nyugtassa mindkettőjüket.

erdelyitanchaz30 - az erdélyi táncházasok levelezőlistája, 2008. november 3.


Praktikák a visszajárók ellen

Halloween-partikat rendeznek itthon is, és az ajándékboltok polcain is töklámpások vigyorognak. Az eredetileg kelta ünnep külsőségei egyre inkább begyűrűznek hazánkba, és valójában a tartalma – hogy mindenszentekkor buliznak az emberek – sem ütközik a magyar népi hagyományokkal. Eleink zajjal űzték el az árnyakat, de a halott családtagot megvendégelték.

FigyelőNet, 2008. november 1.