Folkrádió

Tallózó

Palya Bea meghódította Amerikát

A népdalénekes a világ egyik vezető előadóművészeti központjában a Carnegie Hallban lépett fel, egy hét múlva pedig Washingtonban a Kennedy Centerben koncertezik majd. Palya Beáta népdalénekes az európai színpadok után az amerikai közönséget is meghódította New Yorkban a világhírű Carnegie Hallban rendezett pénteki világzenei koncertjén. Előadása magával ragadta a Zankel-terem 600 fős közönségét, amely együtt lüktetett a magyar, cigány, szefárd dalokkal és az énekes saját szerzeményeivel.

MTV Híradó, 2009. január 31.


Kincses Felvidék és Labirintus

Mind a két, eddig elkészült részét megnézhetjük a hét végén a Magyar Állami Népi Együttes Bartók-trilógiájának: a zeneszerző gyűjtéseire épülő Kincses Felvidéket ma este hét órakor adják a Hagyományok Háza színháztermében, holnap este hétkor pedig a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában mutatják be a második részt, a Labirintust, amely már nem népzenei alapra, hanem Sáry László zeneszerző komponált zenéjére készült. Ezzel a darabbal tulajdonképpen a Magyar Állami Népi Együttes kortárs táncszínházi repertoárja építésébe fogott.

Magyar Nemzet, 2009. január 30.


Népzenei verseny a Magyar Csillagok Mentor adásában
Jelentkezési határidő: 2009. március 1.

2009 tavaszán a Duna Televízió és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kárpát-medencei népzenei versenyt szervez. A jelentkezőktől bemutatkozó zenei anyagot várunk (cd, dvd, videó), közötte legalább egy magyar népzenei anyagot, de a hangszer összeállítástól és az adott térségtől (ahol a zenekar működik) függően szomszédos, együtt élő népek zenei hagyományával is lehet indulni. A pályázók közül az Akadémia szakmai zsűrije választja ki a versenyben szereplő 12 együttest.

Duna TV, 2009. január 30.


Műsorral ünnepelt a Zeneakadémia népzenei tanszaka
Koncert. A gála minden szereplőjét visszatapsolták

Óriási sikert aratott csütörtök este A népzene ünnepe című rendezvény a Művészetek Palotájában, amelyet abból az alkalomból szerveztek, hogy a budapesti Zeneakadémián elindult a népzenei tanszak. A gálaműsoron Bartók és Kodály munkásságát dicsérő dallamok csendültek fel, de az érdeklődők egészen különös produkcióknak is szem- és fültanúi lehettek. Ilyen volt Borbély Mihály és Farkas Zoltán Batyu produkciója, a szaxofonnal kísért zenélve néptáncolásból adtak ízelítőt.

Magyar Hírlap, 2009. január 30.


Néptáncosok gyöngye

Szerencsés ember az, akinek munkája egyben a hobbija. Tombor Bea néptáncos, oktató is ilyen, még ha a tanítás olykor sok fáradsággal, készüléssel is jár. Tombor Beával legutóbb akkor találkoztam, amikor ő második aranygyöngyös, táncospárja, Hahn-Kakas István pedig harmadik, tehát örökös aranysarkantyús címét szerezte meg a szólótánc-fesztiválon. Most már azonban Bea is örökös aranygyöngyösnek mondhatja magát, hiszen a békéscsabai, 19. Országos Szólótánc Fesztiválon megszerezte a harmadik címet, amely idén egy formás, bronz emlékplakett formájában öltött testet.

Fejér Megyei Hírlap, 2009. január 29.


A gyöngyösbokrétától a minőségbiztosításig
Egyszer volt, hol nem volt…

Volt egyszer, hogy messzi vidékről Püspökladányba jött egy fiatal legény, aki azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a városban minél több emberrel megszeretteti a néptáncot. Addig-meddig járt-kelt az emberek között, addig-meddig beszélgetett velük, míg jó sok fiatalt maga köré nem gyűjtött. Ettől kezdve ezek a fiatalok aztán azt tették, amit Muszka Jani-mert így hívták a fiút- kért tőlük.

KultúrPart, 2009. január 27.


XVIII. Hajnal akar lenni népdaléneklési verseny

A zsűri az első díjat a vajdasági Csizmadia Annának, a másodikat a
pusztinai Tamás Júliának, a harmadikat a nagykörösi Tóth Orsolyának ítélte. A IV. díjat megosztva kapta a pusztinai Kovács Krisztián és a debreceni Káplár Gréta. Az ÚMSZ különdíját a paksi Juhász Kitti kapta. A díjazottak és a felkészító tanár ARANY PÁVA minősítésben részesültek.

Csángómagyar levelezési lista, 2009. január 27.


Életfa a Lincoln Centerben
Magyar népzene a New York-i Filharmonikusok fergeteges sikerű koncertjén

A Carnegie Hallban szombaton a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjével hivatalosan is megnyílt, novemberig tartó New York-i és washingtoni magyar évad programján ugyan autentikus magyar népzene nem szerepel, a New York-iak mégsem maradtak e hungaricum nélkül. A New York-i Filharmonikusok Zene belülről című sorozatában ugyanis pénteken este a Brahms zenés életrajzát bemutató koncerten a világhírű zenekarral együtt muzsikált az autentikus magyar táncházi zenét játszó Életfa együttes a Lincoln Centerben lévő, 2700 férőhelyes New Avery Fisher Hallban – telt ház előtt, fergeteges sikert aratva.

Magyar Nemzet, 2009. január 26.


A népdal ünnepe Szatmárnémetiben

Tizennyolc évéhez méltón felnőtt ez a verseny és mind tartalmában, mind pedig résztvevőinek számában a legrangosabbak közé tartozik – mondta az ÚMSZ-nek Olsvai Imre akadémiai népzenekutató, a hétvégén Szatmárnémetiben tizennyolcadik alkalommal megrendezett Hajnal akar lenni Kárpát-medencei népdaléneklési vetélkedő zsűrijének elnöke.

Új Magyar Szó, 2009. január 26.


Mi várható idén a Hagyományok Házában?

Új bemutatók, múzeumépítés, hiánypótló tanfolyamok, gyerekektől zsongó ház, gőzerővel zajló digitalizálás - az már bizonyos, hogy 2009-ben sem fognak a Hagyományok Házába látogatók élmény nélkül maradni. A Hagyományok Háza 2008-as éve bizonyította, hogy az intézmény lassan nemcsak a néphagyományok szeretőinek körében válik törzshellyé - érdemes akkor is felkeresni, ha színvonalas, egyedi programra vágyunk. Corvin téri székhelyén az intézmény a Magyar Állami Népi Együttes előadásai mellett egyre több meghívott folklórelőadásnak és koncertnek, táncszínházi produkciónak ad otthont.

Kultúra.hu, 2009. január 25.


Ifjú Szivek: Tánc húros hangszerekre, ütőkre és zongorára - egyfelvonásos színházi előadás
Sebők Géza kritikája

Ha ma valaki a magyar, vagy szlovák, román, szerb, török népzenével kíván foglalkozni, akkor elsősorban Bartók Béla munkásságával kell megismerkednie. Ha viszont valaki a modern zene legnagyobb huszadik századi alakjait választja kutatása tárgyául, akkor – megintcsak Bartók lesz a kiindulási pont.

Új Szó, 2009. január 24.


Már másodszor Téma a Pesti Akkuban

Hogy mi is az a Téma? A táncházmozgalom bő három évtizedes történetének két legendás együttese, a Téka és a Méta, amikor abban az ünnepi eseményben lehet része a közönségnek, hogy nem kell választania kettejük között, hiszen együtt, pontosabban felváltva húzzák a talpalávalót. A Kazinczy utcai Akkuban kapott péntek esténként lehetőséget ez az új táncház, amelynek múlt heti első alkalmán több százan vettek részt. Egyelőre csak próbaképpen kapták meg februárig a helyet, ha azonban sikeres lesz, maradhatnak, és eggyel több belvárosi táncház működhet a pesti hétvégi éjszakákban. A szervezők rendszeresen tervezik, hogy vendégeket is hívnak, ennek jegyében ma a Pravo zenekar is muzsikál.

Magyar Nemzet, 2009. január 23.


Éljen a Hajdú!

A szaktárca minden évben a Himnusz születésnapján ismeri el azokat, akik a hazai kultúra valamint az oktatás és nevelés területén kimagasló munkát végeznek. A rendezvényen a Hajdú Táncegyüttes is Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díjat kapott, az együttes a tavalyi évben ünnepelte fennállásának 55. évfordulóját.

CivisHír, 2009. január 23.


KREATÍV HAGYOMÁNY
A Muzsikás zenéje nem múzeumba való

A magyar népzene három és fél évtizede tartó népszerűsítésével a Muzsikás kiérdemelte a legrangosabb nemzetközi világzenei díjat. Hamar Dániellel beszélgettünk koncertezésről, a balkáni zenéről, kreativitásról és gyerekekről.

Transindex, 2009. január 22.


Vissza a gyökerekhez
Sikeres a Hagyományok Háza · Folytatják a korszerűsítést

A pozsonyi Ifjú Szívek Táncegyüttest látja vendégül holnap hétkor a kultúra napja alkalmából a Hagyományok Háza. Az intézmény sikeres évet zárt, a kézműves felnőttképzésen folyamatos a túljelentkezés, az előadásokra már előre elfogynak a jegyek. Hamarosan elkezdődhet a Népi Iparművészeti Múzeum előkészítése és az Utolsó óra program befejező szakasza.

Magyar Nemzet, 2009. január 21.


Kell-e a magyar folk Amerikának?

Az eddigi legnagyobb jelentőségű magyar kulturális programsorozat, a New York-i és washingtoni magyar évad kapcsán a New York-i Magyar Kulturális Intézet igazgatója, Orsós László Jakab lapunknak úgy nyilatkozott, azért nem szerepel autentikus magyar népzene a repertoárban, mert a kortárs magyar előadó- és alkotóművészetet kívánták reprezentálni. Ezek után kíváncsiak lettünk, vajon a szakmabeliek szerint sem kortárs előadóművész-e a népzenész.

Magyar Nemzet, 2009. január 21.


Sztárpalánták kerestetnek

Sztárpalánta néven tehetségkutató verseny indul 10-17 éves fiataloknak könnyűzene, népzene, klasszikus zene és néptánc kategóriában. A Grund Klubhálózat szervezésében meghirdetett versenyre az 1992. január 1. és 1998. december 31. között született gyerekek és fiatalok jelentkezését várják január 31-ig. Regisztrálni a www.sztarpalanta.grund.hu című honlapon lehet.

Kultúra.hu, 2009. január 21.


Pályázati kiírás művészeti vezető posztra

Az Angyalföldi Vadrózsa és Vadvirág Táncegyesület pályázatot hirdet Művészeti Vezető funkció betöltésére. A Művészeti Vezető feladata az Egyesület szakmai munkájának teljeskörű irányítása, szervezése. A pályázó szakmai önéletrajz, két éves művészeti terv és szakmai ajánlás eljuttatásával pályázhat. Kizárólag szakmai, koreográfusi és vezetői tapasztalattal rendelkező pályázó párosok jelentkezését várjuk. A pályázat beküldési határideje 2009. február 15. A tervezett kezdés 2009. március eleje-közepe.

Angyalföldi Vadrózsa, 2009. január 21.


Hogy nem fordult ki a bokájuk? – Két lábbal a kultúráért

Karácsony másnapján kezdtem. Tíz napig futottam, és az utolsó napon a belbokáim kalács méretűre duzzadtak. Egyéni szocprobl. Rég elmúltam húsz. Ezek után hétfő este meglehetősen irigykedtem azokra a táncosokra, akik több órán keresztül ropták a csabai Békési úti Közösségi Házak Nagytermében a moldvaiakat.

Hír6.hu, 2009. január 20.


Új dimenziókba emelték a néptáncot
Tánc húros hangszerekre, ütőkre és zongorára című, Bartók előtt tisztelgő műsorát mutatta be az Ifjú Szivek

Mélységes mély a népművészet múltjának kútja - talán így parafrazálhatnánk Thomas Mann híres mondatát. Sőt, nemcsak mély, hanem csodálatos kincseket őriz, amelyeket vétek lenne feledésbe merülni hagyni. Erről győződhettünk meg újra az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes új műsorának, a Tánc húros hangszerekre, ütőkre és zongorára című, Bartók Béla (népzenegyűjtői munkássága) előtt is tisztelgő produkciójának bemutatóján hétfőn este Pozsonyban. Hégli Dusán, az együttes művészeti vezetője (és segítői) olyan előadást álmodott színpadra, amely az előző, Felföldi levelek című koreográfia folytatásának is tekinthető.

Új Szó, 2009. január 20.


Táncosokat keres a Szőttes

A pozsonyi székhelyű Szőttes Kamara Néptáncegyüttes sok szeretettel vár minden táncolni vágyó fiatalt tánckarába. Ha szeretnél megismerkedni a Kárpát-medence népzenéjével és táncaival, ugyanakkor tagja lenni egy jó csapatnak, látogass el próbáinkra!

Új Szó, 2009. január 20.


Aranyág a Magyar kultúra napján

A Duna Művészegyüttes Aranyág előadását megelőzően, a Magyar kultúra napja alkalmából Pávai István, az MTA Zenetudományi Intézetének népzenekutatója tart előadást Népzene és modernitás Bartók művészetében címmel.

Kultúra.hu, 2009. január 20.


Népdalversenyt szervezett a dalosszövetség

A népdaléneklés melletti elkötelezettségről, a népdal szépséges egyszerűségének felfedezéséről bizonyosodhattunk meg a Romániai Magyar Dalosszövetség által szombat délelőtt a Kolozsvári Református Kollégiumban lebonyolított népdalversenyen, melyre több mint ötven diák jelentkezett.

Szabadság, 2009. január 20.


Az Ifjú Szivek Bartóknak hódol

Az Ifjú Szivek magyar táncegyüttes hétfőn Pozsonyban a Heineken Tower Stage-ben mutatta be a nagyközönségnek Tánc húros hangszerekre, ütőkre és zongorára című előadását. A hivatásos szlovákia magyar néptáncegyüttes legújabb darabját legközelebb március 27-én, 19 órakor tekinthetik meg az érdeklődők a pozsonyi Heineken Tower Stage Táncszínházban (a J&T épületében). Az ausztráliai turné előtt álló együttes nagy sikert aratott a telt ház előtt előadott csaknem másfél órás produkcióval, melyben többek között részletek hangzottak el Bartók Béla Negyvennégy duó két hegedűre Gyergyóból, Három csíkmegyei népdal, Négy szlovák népdal, Román népi táncok, Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című műveiből.

Paraméter, 2009. január 20.


Tombor Bea megszerezte az Örökös Aranygyöngyös címet

Hétvégén rendezték meg a XIX. Országos Szólótánc Fesztivált Békéscsabán, amelyen több fehérvári táncos is indult. Egyikük Tombor Bea (kísérője Hahn-Kakas István, Örökös Aranysarkantyús táncos), aki korábban két Aranygyöngyös címet gyűjtött be, s most a harmadikért versengett. Párjával a kötelező körben sárközi lassú és friss csárdást, illetve gyimesi lassút, valamint sebes magyarost roptak. Szabadon választható táncként jobbágytelki csárdást és forgatóst jártak. Bea teljesítménye meggyőzte a zsűrit, így megszerezte a harmadik, vagyis az Örökös Aranygyöngyös címet.

Fejér Megyei Hírlap, 2009. január 19.


Aranysarkantyúkért és aranygyöngyökért ropták

Tizennégy aranysarkantyú és öt aranygyöngy talált gazdára a hétvégén a XIX. Országos Szólótánc Fesztiválon Békéscsabán; hatalmas érdeklődés és óriási versengés kísérte a kétévente megrendezett fesztivált - mondta el Mlinár Pál a vasárnapi zárást követően az MTI-nek. A fesztiváligazgató kifejtette: a megméretésre a tizenhetedik életévüket betöltött amatőrök és hivatásos táncosok nevezhettek. Több mint száznegyvenen jelentkeztek, és harmincketten jutottak el az országos döntőig az, így az egyenes bejutókkal - a korábban már aranysarkantyút, illetve -gyöngyöt nyert versenyzőkkel együtt - hatvanhárman álltak színpadra, ötven produkcióban.

168 óra, 2009. január 19.


A népzene ünnepe

Abból a régóta várt alkalomból, hogy a budapesti Zeneakadémián népzenei tanszak kezdte meg működését, a Művészetek Palotája nagyszabású gálaműsort szervezett. A Tanszékfoglaló – a népzene ünnepe című koncert, amelynek fókuszában Bartók és Kodály munkássága nyomán a népzene és a műzene kapcsolata állt, 2008 januárjában rendkívüli sikert aratott. Ez arra ösztönözte a Művészetek Palotája és a népzenei tanszak munkatársait, hogy a népzene ünnepét minden évben megrendezzék. Január 29-én közösen muzsikálnak a zeneakadémiai tanszak népzenész tanárai és hallgatói, ismét együtt lesznek a műfaj nagy öregjei és ifjú reménységei, vagyis magyar, délszláv és roma népzenei hagyományunk legjobbjai.

Fidelio, 2009. január 19.


Őseink zenéje: Öröm a fülnek, szemnek és a léleknek

Ezekkel a szavakkal nyitotta meg a hetedik Őseink zenéje koncertjét Szenttamás polgármestere. Ismét zsúfolásig megtelt a szenttamási J. J. Zmaj iskola aulája, amit már meg is szoktunk az évek során. Eleinte szokatlannak tartottuk ezt a helyszínt, de mára már szinte el sem tudjuk máshol képzelni ezt a találkozót, amelynek a hét év alatt a törzsközönsége is kialakult, de azért mindig jönnek újak, fiatalok, de idősebbek is.

Vajdasag MA, 2009. január 18.


XIX. Országos Szólótáncfesztivál eredménye

A táncosok az egész magyar nyelvterületről mutattak be élményszerű, stílusos táncot. A bemutatott táncok mélyreható stílusismeretről, igen magas szintű technikai felkészültségről tanúskodtak.

Martin György Néptáncszövetség, 2009. január 17.


Tánc húros hangszerekre, ütőkre és zongorára – az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes bemutatója
Képek, levelek, táncok

Táncszvit, Székely dalok, Négy csíki tánc, Kanásztánc hatan, Dudaverseny 1910, Duó tekerőre, Húsz szlovák népdal, Román táncok, Csak tiszta forrásból, Tánc húros hangszerekre – ezekből a koreográfiákból áll össze az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes új műsora, a Tánc húros hangszerekre, ütőkre és zongorára, melynek bemutatója hétfőn 19 órakor lesz Pozsonyban, a Heineken Tower Stage táncszínházban.

Új Szó, 2009. január 17.


Hejgetés csángó zenével
Koncerttel, táncházzal csángó bált rendez holnap este a Fonó

Lassan, de biztosan elkezdődik a farsangi szezon: a Fonóban holnap este nyolc órától csángó bál lesz a Somos és a Szigony együttessel, valamint a Fanfara Complexával. A csángó táncházak jelentősége túlmutat az értékes szórakozáson: a moldvai magyarságnak komoly segítséget jelent identitása megőrzésében.

Magyar Nemzet, 2009. január 16.


Szólótáncosok fesztiválja Békéscsabán

Ma kezdődik és három napon át tart Békéscsabán a XIX. Országos szólótáncfesztivál. A területi elődöntők novemberben voltak Székesfehérvárott és Jászberényben. Az országos szólótáncfesztivál a néptáncmozgalom szólistáinak kétévente ismétlődő, az egész országra kiterjedő, rangos eseménye, amely 1974-ben jött létre Vásárhelyi László koreográfus kezdeményezésére. A rendezvény házigazdája kezdetektől a békéscsabai Balassi táncegyüttes volt a megyei közművelődési feladatokat ellátó intézménnyel, Born Miklós és Mlinár Pál szakmai irányításával.

Magyar Nemzet, 2009. január 16.


Hejgetés a Fonóban

Csángó farsangra várják a moldvai és gyimesi muzsika, táncok kedvelőit szombaton este a fővárosban, a Fonó Budai Zeneházban. A csángó farsangot immár ötödik éve rendezik meg, s a Fonó legkedveltebb programjai közé tartozik. A farsang célja, hogy bemutassák ennek a Kárpátokon túli, elszigetelt magyar népcsoportnak táncait, zenéjét a fővárosi fiataloknak is, akik rendkívül fogékonyak erre - mondta el Krulik Zoltán, a Fonó művészeti vezetője.

Népszabadság, 2009. január 16.


Népzenénk egyik mérföldköve
A Magyar Kultúra Napján mutatják be a Juhász zenekar legújabb lemezét

Bodrogi Béla, a szabadkai Népkör MMK főtitkára a vajdasági magyar népzene egyik mérföldkövének nevezte a Juhász zenekar jövő csütörtökön bemutatásra kerülő Heje-huja vigalom című második lemezét, amelyen gyermeknépdalok, mondókák, mesék hallhatóak nemcsak a kisgyermekek, hanem szüleik, nagyszüleik számára is egyaránt.

Magyar Szó, 2009. január 15.


A Buenos Aires-i magyar néptáncmozgalom
1. rész

Ötvenkét évvel ezelőtt, az emigrációs magyar közösség fájó-meleg öléből született meg a külföldre szorított hazaszeretet megmaradásának talán legszilárdabb végvára. Akkoriban csupán a magyar lélek, az élni akarás és a fantáziából összeállított gondolatok kerültek fel a színpadra, mint az Argentínába menekült magyarság egyik büszke jelképe. A nosztalgiás, háborúvert kezek által varrt kis magyaros ruhácskák jelképesen tündököltek, nem tudván hogy e kedves stilizáció lesz az alapköve a jövendő évtizedek alapos szakmai munkájának, hiszen az 1958-ban már hivatalosan megalakított magyar cserkész csapatok Regös tánccsoportja azóta és mindig a példaképes fejlődés szereplőjévé vált.

Folklista, 2009. január 15.


Folkkocsma nyílt Kolozsváron

Zsúfolásig telt népdalkedvelő fiatalokkal az úgynevezett folkkocsma, amely a kolozsvári Heltai táncházban nyitotta meg kapuit kedden este, a Harmadik zenekar közreműködésével. Pillich Balázs, a rendezvény szervezője lapunknak elmondta, a fiatalok, a népzenét kedvelő emberek ezentúl minden kedden este „folkkocsmázhatnak”. Az egyetemi hallgatók vizsgaidőszakára való tekintettel erre az időszakra csupán ezeket a találkozókat tervezik, a szesszió után viszont táncházakat is szerveznek, amelyekben adatközlők színesítenék az esteket.

Új Magyar Szó, 2009. január 15.


A népzene is lehet interaktív

Fiatal tehetségek autentikus magyar dallamokra építkezve, az instrumentális határokat eltörölve fejezik ki zenei identitásukat. A Rekontra koncertjére látogattunk el kedden a Pótkulcs klubba. Egyikük táncegyüttes tagja, másikuk folk-rock bandában játszik, és van köztük olyan is, aki családilag erre a pályára született. Ami összeköti őket, az a népzene szeretete és az, hogy ők másként csinálják. Legfőbb irányvonaluk a kalotaszegi népzene, dolgoznak a táncegyüttesek kedvelte alföldi és szatmári motívumokkal, és emellett felvidéki zenét is játszanak. Céljuk, hogy a hagyományok megtartásával ugyan, de túlmutassanak a gyűjtéseken hallott zenéken.

Magyar Hírlap, 2009. január 14.


Új bemutató előtt áll az Ifjú Szivek

Tánc húros hangszerekre, ütőkre és zongorára” – Hommage à Bartók. Az ismert Bartók-mű címének játékos parafrázisát választotta címéül az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes új bemutatójának, amelyet január 19-én láthat a nagyközönség Pozsonyban, január 22-én pedig Budapesten, a Hagyományok Házában.

Fidelio, 2009. január 14.


Dalos lelkű citerások

„A citera száraz fája/ Magyar ember mulat rája,/ Oly szépen szól, úgy kesereg,/ Tán lelke is beleremeg” – fogalmazta versbe a citeráról vallott nézeteit Nagy Imre, a gyergyóalfalvi citerazenekar életrehívója és vezetője.

Krónika, 2009. január 12.


Csángó farsang a Fonóban

A Csángó Farsang évek óta a Fonó egyik legnépszerűbb bálja, ahol idén is a hazai csapatok legjobbjai, a Somos, a Szigony, a Fanfara Complexa szolgáltatják a talpalávalót. Az est konccerttel indul, ahol a táncházitól eltérő formákban, tele improvizációkkal, énekkel, váratlan fordulatokkal hallhatók a 10-20 perces csángó eposzok. A Fonó nagytermében és előterében az este 9-kor kezdődő táncházban, mind a moldvai, mind a gyimesi táncokat rophatják kicsik és nagyok, a hangulatról kiváló tánctanárok (Fülöp Attila, Zoltán Eszter, Papp Eszter)gondoskodnak.

Fidelio, 2009. január 12.


Vidám Vajdaság

Idén a tizenharmadik, saját Táncháztalálkozójukat szervezték meg, több tucat táncegyüttes dolgozik szerte a vidékükön, több közülük a kiválóan minősült címet viseli.

Népzene.hu, 2009. január 11.


Vidám Vajdaság

Kétszáz-hatvanezer magyar ember. Mégis – csak vízummal utazhatnak Magyarország területére. Kevés szót ejtünk róluk. Pedig jókedvűek, jószívűek, dolgosak és nagyon szeretnek mulatni. Idén a tizenharmadik saját Táncháztalálkozójukat szervezték meg, több tucat táncegyüttes dolgozik szerte a vidékükön, több közülük a kiválóan minősült címet viseli. Ezer egyéb fesztivál, rendezvény fűződik még Délvidékhez - így például a Gyöngyösbokréta, a Durindo, az Őseink Zenéje, a Szólj, Síp, Szólj!, az Interetno fesztivál, a Kőketánc …

Népzene.hu, 2009. január 11.


Mulassunk együtt!

Folytatódik a Fonó táncházi sorozata, ezúttal a Szilágyság táncaival ismerkedhetnek meg kezdők és haladók. A sorozat ezúttal a Kalotaszeg és Szatmár közötti tájegység tiszta zenéjét, egyszerű mivoltát mutatja be.

Fidelio, 2009. január 11.


Szatmárnémeti
Táncház a MADISZ-nál

Január 12-én táncházat szervez a Szatmárnémeti MADISZ. A résztvevők Gucsa Sándor nyíregyházi néptáncoktatótól sajátíthatják majd el a néptánc rejtelmeit. A szatmárnémeti MADISZ ismét tartalmas kikapcsolódást ígér a táncoslábú fiataloknak, ugyanis január 12-től kezdődően táncházat szerveznek a pinceklubban.

Szatmar.ro, 2009. január 11.


Őseink zenéje
SZENTTAMÁSON

A szenttamási Arany János MME szervezésében hatodszor szól Őseink zenéje szombaton, január 12-én, este hét órakor a J.J. Zmaj általános iskolában. Ismét színre lép a Vajdasági Nagy Zenekar, az est vendége az adai Árgyélus együttes és a szenttamási Zengő énekcsoport. De ott lesz a topolyai Vuk Karadžič ME zenekara és a Palatkai banda a Mezőségről, Erdélyből. A szervezők hatodszor is szívesen várnak minden jelenlegi és majdani népzenekedvelőt. A koncertre és az azt követő hajnalig tartó táncházra 200 dinár a belépőjegy.

Magyar Szó, 2009. január 10.


Őseink zenéje

Hetedik alkalommal rendezik meg január 17-én Szenttamáson este nyolc órakor a helyi általános iskolában az Őseink zenéje elnevezésű népzenei rendezvényt, amelyen vajdasági magyar népzenészek és magyarországi, erdélyi vendégeik lépnek fel.

Magyar Szó, 2009. január 10.


Néptáncosok újév-köszöntő seregszemléje

Szinte feledésbe merültek azok a közösségeket fenntartó szokások, amelyek nagyanyáink korában hozzátartoztak a mindennapokhoz. A Muharay Elemér Népművészeti Szövetséget 1990-ben azért alakították, hogy az ünnepekhez, munkaalkalmakhoz kapcsolódó tradíciók újjáéledjenek, és a fiatalok is megismerjék ezeket. A szövetség minden évben megtartja a hagyományőrző néptáncegyüttesek éves seregszemléjét, amely végigköveti az esztendő jeles napjait, a téli disznóöléstől a lakodalomig. Így lesz ez idén is, hiszen vasárnap délután négy órától az Új Színházban tartják a szokásos Néptáncantológiát.

Magyar Nemzet, 2009. január 8.


A Háromszék Táncegyüttes januári körútja

Gyöngyszemek című előadásával január 19-én a brassói Redut Kulturális Központban, január 21-én a székelyudvarhelyi Városi Művelődési Házban, és január 22-én Csíkszeredában, a Csíki Játékszín épületében vendégszerepel a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes. Az Ivácson László és Orza Călin rendező-koreográfusok által színpadra állított Gyöngyszemek című előadás marossárpataki, gyimesi, bonchidai, válaszúti, küküllőmenti és székelyföldi táncokon, őrkői cigány nótákon, népi gyermekjátékokon és kísérleti jellegű koreográfiákon alapul, két évtized háromszéki népzene- és néptánctalálkozóinak legjobb koreográfiáit gyűjti igényes füzérbe.

Krónika, 2009. január 8.


Újévköszöntő néptáncosokkal az Új Színházban

Újévköszöntő 2009 címmel hagyományőrző néptáncegyüttesek bemutatója várja az érdeklődőket vasárnap a budapesti Új Színházban; a Néptáncantológia éves seregszemléjén fellép a többi között a bagi, a gencsapáti és a szili együttes, a mórágyi sváb és a rimóci hagyományőrző csoport is - közölte a színház kedden.

KultúrPart, 2009. január 7.


Az NKA Népművészeti Szakmai Kollégiumának pályázati felhívása
Beérkezési határidő: 2009. január 30.

A Népművészeti Szakmai Kollégium a népművészet hagyományainak ápolása, illetve annak megismertetése céljából pályázatot hirdet. Pályázni az alábbi témakörökben lehet: 1. Az élő népművészet (néptánc, népzene, tárgyalkotó művészet) országos, regionális és megyei hatókörű táborainak, továbbképzéseinek megvalósítására. 2. Rendszeres táncházak programjainak megvalósítására.

Nemzeti Kulturális Alap, 2009. január 6.


Bubabál
Gyermektáncház a Csürrentővel

Új év új program: ezentúl a rendszeres FMH-s táncház (Fehérvári út 47.) előtt a Csürrentő Együttes szeretettel várja táncolni, énekelni, játszani a legkisebbeket, a kisebbeket, a kicsit nagyobbakat és persze a szülőket! Első alkalom: 2009. január 9. péntek este 6-7.

Csürrentő, 2009. január 5.


Koboziskola dupla DVD

Ha kíváncsi vagy, milyen pengetős hangszer a koboz, és érdekel a moldvai népzene, vagy ha szívesen megtanulnál kobzolni, esetleg ha már játszol is ezen a hangszeren, akkor neked szól. A közel kétórás oktatófilm Fábri Géza játékával demonstrálja a tananyagot. A DVD-hez tartozik egy huszonöt oldalas kottafüzet, első hat oldalán azokat a kezdő koboz gyakorlatokat olvashatod, amelyekkel a DVD is kezdődik. A következő tizennégy oldal a DVD további szóló-, ének-, és táncdallamát, valamint azok kíséretét mutatja be a koboz pengetési módját is részletezve.

Mestertanoda, 2009. január 4.


Magyar citerazene I-II.
Tananyag, példatár és adattár az alap-, közép- és felsőfokú tanulmányokhoz

A legutóbbi citerás tankönyv megjelenése óta több mint másfél évtized telt el. Ezalatt számos olyan esemény történt, amely a citera helyes megítélését segítette zenei közgondolkodásunkban, csak a két legfontosabbat említve: a citera megjelent a felsőfokú oktatásban; hozzáférhetővé váltak – a többi népi hangszerhez hasonlóan – hagyományos citerás gyűjtések. Mindezek fényében szükségessé vált egy új, korszerű tananyag összeállítása.

DialekTon Népzenei Kiadó, 2009. január 3.