Folkrádió

Tallózó

Jótékonysági est a Kallós Zoltán Alapítvány javára

A mezőségi Válaszúton működő szórványiskola és a Kallós-múzeum javára rendeznek jótékonysági estet szombaton a fővárosban. Mindkét intézményt a Kallós Zoltán Alapítvány hozta létre. Az est első részében a válaszúti gyermekek és a Príma-díjas Óbudai Népzenei Iskola növendékei énekelnek, majd a tervek szerint Kallós Zoltán világhírű néprajzkutató is színpadra lép dalaival. A színpadi programot - amelyen a Csillagszemű Gyermektáncegyüttes is közreműködik - a népzenei iskola tanárainak műsora zárja. Az est ezután táncházzal folytatódik, amelyen a kolozsvári Tarisznyás együttes muzsikájára rophatják a táncoslábúak.

Kultúra.hu, 2009. február 28.


Húszéves a Kőketánc Gyermektáncház

Húszéves jubileumát ünnepli a hétvégén a Kőketánc Gyermektáncház: a főváros II. kerületében, a Marczibányi téri Művelődési Központban a moldvai és gyimesi muzsikára felcsendülő dalok és játékok mellett papírszínházi meseelőadás várja a legkisebbeket vasárnap. Húsz éve moldvai és gyimesi muzsikával foglalkozó fiatalokként kaptunk lehetőséget vasárnaponként a gyermektáncház megszervezésére a felnőtteknek szóló Guzsalyas táncház mellett - idézte fel Sándor Ildikó, néprajzkutató, a programok házigazdája.

prae portál, 2009. február 28.


Berecz András ének- és mesemondó
Az ember, aki minden akart lenni

Nemrégiben lépett fel Bősön, s már akkor szerettem volna beszélgetni vele, de nem sikerült. Ám hamarosan csöngött a telefon, mert egy győri fesztivál első napjának első fellépője volt, s az előadás előtt két órát szentelt a Vasárnapnak.

Vasárnap, 2009. február 27.


Mégis két fesztivál legyen?!
Az idei Durindót és Gyöngyösbokrétát június első hétvégéjén szervezik Kishegyesen

A fesztiváltanácsba delegáló szervezetek képviselőinek kell dönteniük a két rendezvény megreformálásáról. Erről is szó esett a fesztivál tanácsának eheti ülésén. Végleges döntést hozott az idei Durindó és Gyöngyösbokréta fesztiváltanácsa arról, hogy a vajdasági magyarság legnagyobb fesztiválját az idén Kishegyesen, a korábbi gyakorlatnak megfelelően, június első hétvégéjén, vagyis június 5-én, 6-án és 7-én tartják, pénteken és szombaton a Durindót, vasárnap pedig a Gyöngyösbokrétát.

Magyar Szó, 2009. február 27.


A népzene mindannyiunk lelkéből születik…

A kecskeméti Csík Zenekar neve ma már nemcsak a népzenét szeretők körében ismert. Amióta a rock- vagy a jazz-zenét is beengedték a népzenei repertoárba, olyanokkal is megismertették az általuk már húsz éve játszott magyar népzenét, akik talán sosem kerültek volna közel ehhez a műfajhoz.

Fidelio, 2009. február 27.


XXIV. Szólj síp, szólj!
Jelentkezési határidő: 2009. március 10.

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya és az Újvidéki Rádió huszonnegyedik alkalommal hirdeti meg az általános iskolások népzenei vetélkedőjét. A jelentkezők különböző kategóriákban és korcsoportokban versenyezhetnek. Három-öt perces műsorral léphetnek föl, a csoportok létszáma nem haladhatja meg a tizenötöt. A táncházi zenekarok mintájára alakult együtteseknél az átlagéletkor számít. Egy versenyző szóló kategóriában csak egyszer szerepelhet.

2009. február 27.


Somoskai táncok

Somoskán rengeteg szép táncunk van. Csütörtök este összegyűjtöttük a felnőtt tánccsoportot, és felvételt készítettünk az összes táncainkról. 48 táncunk van,egyik szebb mint a másik. Este 5 órakor elkezdtünk táncolni és 10 óráig szünet nélkül táncoltunk. Mivel a tánccsoport nem olyan fiatal, nem volt egyszerű 48 táncot kirúgni, de nekünk nagyon jó táncosaink vannak, úgyhogy jól ment a dolog, persze közbe vetettünk egy-egy száj bort, hogy legyen erőnk. Benke Katalin segítségével, aki mindjárt 70 éves, eszünkbe jutottak azok a táncok, melyeket ritkán táncolunk.

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, 2009. február 24.


Pályázati felhívás A népművészet Ifjú Mestere cím elnyerésére

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium ösztönözni kívánja a fiatalok népművészeti előadói, tudományos és alkotótevékenységét; a magyar nemzeti és a magyarországi nemzetiségi hagyományok ápolását, továbbéltetését. Ezen szándéka kifejezéseként az érintett szakmai szervezetekkel és állami intézményekkel egyetértésben minden évben pályázatot ír ki a Népművészet Ifjú Mestere cím elnyerésére.

Oktatási és Kulturális Minisztérium, 2009. február 23.


Vujicsics Tihamér zeneszerző nyolcvan éve született

Egy ország kedvence volt az autentikus népzenét a modern hangzással ördögien ötvöző zeneszerző, népzenekutató, a nyolcvan éve, 1929. február 23-án született Vujicsics Tihamér. A budai szerb görögkeleti püspökség vikáriusának fia tengerészkapitány akart lenni, de korán megmutatkozott zenei tehetsége más vizekre sodorta, s tíz nyelven beszélő, európai műveltségű zeneszerző, virtuóz előadó lett. Népzenét Kodály Zoltánnál kezdett hallgatni, mígnem a mester felmentette óráinak látogatásától, mondván: Már nincs mit tanulnia tőlem.... 1949-ben származása miatt eltávolították a Zeneakadémiáról, így tanulmányait a Nemzeti Zenedében folytatta, majd önállóan képezte magát tovább.

prae portál, 2009. február 23.


XXVIII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

A Táncház Egyesület kiemelt feladata az évenkénti Táncháztalálkozó – mint a népművészeti műfajok és mozgalmak évi nagy seregszemléjének – megvalósítása. A következő, immár huszonnyolcadik, alkalomra 2009. április 3 – 5. között kerül sor, közel 2500 közreműködővel, várhatóan 15-18.000 fős látogatószám mellett, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál záróeseménye, amely egyben a fesztivál egyik legkiemelkedőbb és a legnagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvénye.

Népművészeti Egyesületek Szövetsége, 2009. február 22.


Pördület

Megsokasodtak a hírek a Zengő környékén - és most nem elsősorban a sokat emlegetett, Pécs melletti hegyre gondolunk, hanem az azonos nevű zenekarra, mellyel az utóbbi hónapokban finoman, de megpördült a világ. A 25 éves banda ismét az érdeklődés homlokterébe került, bordalverseny győzelmével, nívódíjával és nem utolsó sorban újonnan megjelentetett lemeze kapcsán.

Népzene.hu, 2009. február 22.


„A harmadik repült szép Magyarországra, szép Magyarországra…”
40 éves a szarvasi Tessedik Táncegyüttes

2008. december 12-én ünnepelte 40 éves fennállását a szarvasi Tessedik Táncegyüttes. Az immáron ötödik alkalommal kiválóan minősült együttes a szlovák hagyományokból táplálkozik, ezek ápolását tűzte ki fő céljául, emellett azonban magyarországi táncokat is felvonultat repertoárjában. Kezdetben „csak” tánc, ma már azonban dráma és képzőművészeti oktatás is folyik Szarvason. Az együttes létrehozása közösségteremtő, kapcsolatépítő célokat valósított meg.

Népzene.hu, 2009. február 22.


Hantológia
Február tizennegyedike, Bálint-nap...

Idén ezen a napon sokan – és sokkal inkább az „amatőr néptáncmozgalomat és néptáncművészetet” szerettük volna ünnepelni. Épp ezért igyekeztünk délután a Budapesti Operettszínházba – izgatottan, kipirultan, várakozva. Itt került megrendezésre ugyanis a Néptáncantológia, ahol az amatőr együttesek „újonnan született értékeit” gyűjtötték össze és mutatták fel a Martin György Néptáncszövetség tagjai.

Népzene.hu, 2009. február 22.


Az utolsó dudást ünneplik

Pál István, Pista bácsi, tereskei dudás, furulyás 90 éves. Ennek apropóján születésnapi ünnepséget tartanak az Aranytízben február 21-én, 19 órától. Pál István 1919. február 25-én született Kétbodonyban. Szülei, Pál István és Ciglan Erzsébet kilenc gyermeke közül elsőnek látta meg a napvilágot. A gyerekek körül állandóan folyt a munka és szólt a zene. Anyjuk munka közben is dalolt, apjuk, nagyapjuk furulyált, flótázott, dudált.

Kultúra.hu, 2009. február 20.


Népzene a lapok között

A magyar hangszeres népzenei hagyomány címmel jelent meg Sárosi Bálint Széchenyi-díjas kutató új könyve, amelyben a Zenei anyanyelvünk című egykori rádióműsor szerkesztője a népzenekutatásban kissé háttérbe szorult hangszeres népzene és népi hangszerek új szellemű kutatásainak eredményeit adja közre.

Kultúra.hu, 2009. február 20.


A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ hírei
Farsangi táncház, néptáncelőadás, Gyergyói Népzenészek Találkozója

2009. február 27-én, pénteken a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ egy rendhagyó ünnepségre hívja meg a gyergyói közönséget. A rendezvény a gyergyói népzenészek seregszemléje, az idős generációtól a fiatal táncházzenészekig felvonultatja mindazon zenészeket, akik az 50-es évektől napjainkig hagyományainkat ápolva lakodalmak, keresztelők, bálok, katonalátók, táncházak, tánctáborok zenéjét szolgáltatták, szolgáltatják.

Figyelő, 2009. február 18.


A néptánc mint varázserő

A hagyományait hűen ápoló Hajdú Táncegyüttest Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díjjal tüntették ki idén a magyar kultúra napján. Művészeti vezetőivel, Tiszai Zsuzsával és Lovas Bálinttal, illetve a Hajdú Táncegyüttesért Alapítvány elnökével, Kardos Lászlóval a sikerekről és tervekről beszélgettünk.

Debrecen Online, 2009. február 17.


Kincs a neten

600 órányi eredeti hangfelvétel található Együd Árpád gyűjteményéből a Somogy megyei múzeum honlapján. A legendás népművelő az 1940-es évek végétől gyűjtött népzenét és táncokat Somogyban. A dalokat, mondókákat most már bárki meghallgathatja, a táncok azonban még feldolgozásra várnak.

KaposPont, 2009. február 17.


Vajdaság
Középiskolások Művészeti Vetélkedője
Népzene, néptánc, néprajz

A jelentkezési lap a www.kmvon.net oldalról tölthető le és március 31-ig kell elküldeni Szabó Gabriellának (saboazs@neobee.net vagy postai úton a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesületbe, Petőfi Sándor u. 19, 21235 Temerin címre).A részletekről érdeklődni a Szabó Tóth Gabriellánál lehet a következő telefonszámon: 063/83-78-552. A Középiskolások Népzenei- és Néptáncvetélkedőjére április 23-án kerül sor Temerinben.

eMotívum, 2009. február 16.


Gazdát cserél a Háromszék Táncegyüttes

Révbe érkezni látszik a Háromszék Táncegyüttes, az alapítása óta húzódó hányódásnak jövő évben vége szakad, székhelygondjuk a színház udvarán épülő előadóteremmel megoldódik. Addig is az idei esztendő egy másik nagy változást hoz az együttes életében, eddigi városi fenntartású intézményből megyeivé válik — a Sepsiszentgyörgy polgármestere és a Kovászna Megyei Tanács elnöke közötti egyezség szerint fenntartási költségeiket ezentúl a megye állja, a székhelyet pedig a város biztosítja.

Háromszék, 2009. február 14.


Mezőségi gyorstalpaló
Mezőségi Páros Táncok oktató DVD

Talán a legfontosabb leszögezni, hogy ez a DVD nem módszertani kiadvány. Nem táncoktatóknak készült segédanyag, amelynek segítségével a tudásukat át tudják adni a táncosoknak. Ezt a DVD-t kifejezetten táncosoknak szánták, akik nem tagjai amatőr néptánc együtteseknek, csupán néha, kedvtelésből járnak táncházba; akik még csak most ismerkednek a néptánccal és reményeink szerint segítségükre lehet egy olyan kiadvány, amellyel az alapoktól indulva, bizonyos szinten el lehet sajátítani a táncot.

Népzene.hu, 2009. február 14.


Érdemes bízni az együttesben
Bemutatók és koreográfusképzés

Nemrég tért vissza igen sikeres turnéjáról a Maros Művészegyüttes magyar tagozata – két, kemény munkával telt hónap után nagy tervekkel néznek a jövőbe, és ezen tervek megvalósulása érdekében tettek is, nem csak reménykedtek. A részletekről Barabási Attila Csabát, a magyar tagozat igazgatóját kérdeztük.

Népújság, 2009. február 13.


Jövő héten Mohácsi Busófesztivál

Egy hét múlva elbúcsúztatják Mohácson a telet. A több mint 900 éves város 5 különböző helyszínén, a busójárás mellett, többek között Országos Népzenei Tehetségkutató Verseny és nemzetközi dudás találkozó is várja az érdeklődőket - tájékoztattak pénteken Budapesten a szervezők.

HírTV, 2009. február 13.


A Duna TV népzenei versenyt hirdet
Jelentkezési határidő: 2009. március 5.

Várjuk olyan magyarországi és határon túli 3-8 tagú népzenei együttesek jelentkezését, amelyben a tagok életkora nem haladja meg a 25 évet (egy 25 év feletti „szenior” tag szereplése megengedett). A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a Kárpát medence, benne a magyarság hangszeres népzenei hagyományának gazdagságára, ezért a versenyben csak a népi hagyományban használatos vagy használatban volt hangszeres zenével lehet részt venni, népzenei feldolgozásokkal nem. A bemutatkozó összeállításban mindenképpen szerepeljen magyar népzene, de hangszerösszeállítástól, illetve a zenekar működési területétől függően szomszédos, együtt élő népek zenei hagyományával is lehet versenyezni.

Duna TV, 2009. február 13.


Maszkos felvonulók lepik el a budapesti belvárost

Rendhagyó farsangi felvonulás szemtanúi lehetnek pénteken a fővárosban az V. kerületi Váci utcába kilátogatók: busók igyekeznek végleg elűzni a telet. A Budai Fonó Zeneház által szervezett program, a mohácsi busók budapesti látogatásának célja a fővárosi farsangi hangulat fokozása, a sokácok (Mohácson letelepedett katolikus horvátok) télűző szokásának bemutatása. A budapesti busójárást pénteken kora este sokác tánctanítás színesíti a Zora Táncegyüttes közreműködésével, majd akik bírják, táncházban rophatják a mohácsi Orasje zenekar kísérete mellett.

KultúrPart, 2009. február 12.


XIII. Csángó Bál

Kossuth Rádió munkatársának, Oláh Gál Elvirának a Csángó Bálon készült riportját hallgathatják meg.
Megszólalnak: Szőcs Anna, Nagy Bercel, Kallós Zoltán és Gál Kinga.

Kossuth Rádió, 2009. február 12.


Mezőségi páros táncok táncoktató DVD

Azzal a szándékkal készítettük ezt a DVD-t, hogy megismertessük az érdeklődő táncosokat a mai táncházak legnépszerűbb táncainak alapjaival, ízelítőt nyújtsunk a mezőségi magyar forgós-forgatós táncok gazdag motívumkincséből, természetesen a teljesség igénye nélkül. A DVD az autodidakta, otthoni tanulást segíti, nem módszertani kiadvány.

2009. február 12.


Táncba fordulva

Újabb autentikus folklórműsort állít színpadra a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, ezúttal Küküllő menti, mezőségi, valamint kalotaszegi táncok világába fordítva néptánckedvelő közönségét. A népi együttes tánckara a javarészt már ismert tánclépéseket a próbák során még tökéletesebb szintre emelte a Szolnokról érkező rendező-koreográfus, Szűcs Gábor, valamint művészeti munkatársa, Sz. Urbán Mária segítségével.

Hargita Népe, 2009. február 12.


Táncos Újévköszöntő

A Néptáncantológia az idén február 14-én, illetve 15-én lesz látható a Budapesti Operett Színházban. Ismét elkövetkezett az amatőr néptánc-élet nagy mérlege. A néptáncos szakma hagyományosan a Néptáncantológiával köszönti az újesztendőt. E nagyszabású ünnepi előadás több mint harminc éves múltjával mára nemcsak a néptáncmozgalom legjelentősebb színházi rendezvényévé avanzsálódott, évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend a budapesti műkedvelő közönség körében is.

Fidelio, 2009. február 11.


Meghívó
„Eszmevándorlás – Dunának, Oltnak egy a hangja” tanácskozás

A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus meghívja Önt a Kisebbségi Kulturális Programok Osztálya által szervezett „Eszmevándorlás – Dunának, Oltnak egy a hangja” Hagyomány és közművelődés témájú, 2009. február 26-án (csütörtök) 10.00 órakor
az MMIKL földszinti Stúdiójában rendezendő tanácskozásra.

Magyar Művelődési Intézet, 2009. február 11.


Haj, rëzálom, rëzálom – Daloló vajdasági fiatalok
Megjelent a Szélrózsa leánykórus albuma

„Tisza partján mandulafa virágzik...” (Magyar népdalok, régi magyar dalok) címmel, Bodor Anikó szerkesztésében, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kiadásában megjelent a Szélrózsa leánykórus CD-je, bizonyítván, hogy bár a kórustagok már nem énekelnek és lépnek fel együtt állandó jelleggel, azért ezek a dalok még továbbélnek – remélhetőleg nem csupán a hanghordozón, hanem majd az énekeket meghallgatók ajkán is mindörökre. Noha a szerkesztő is kijelenti a CD-belsőn írt „előszavában” – a hordozó maga is, akár a kórustagok, igen figyelemreméltó külcsínű –, hogy a dalok nem mindig szólnak teljesen autentikusan, esetünkben nem is ez a lényeg: a lányokra mindig is a remek hangulatteremtés, a derű sugárzása volt jellemző a fellépéseiken – és azokon is túl.

Képes Ifjúság, 2009. február 11.


A Fonó Zenekar és a Gömöri Triász

Népzene és kortárs költészet egy műsorban? Mielőtt e sajátos társítás hallatán – anakronizmust kiáltván – elcsodálkoznánk, kijelentjük: jól bevált recept, február 20-án, nyolc órai kezdettel, a Millenáris Fogadóban, eredeti palóc ízhatással.

Fidelio, 2009. február 10.


Pál Pista bácsi, tereskei dudás, furulyás, énekes 90. születésnapját ünnepeljük
Aranytíz, 2009. február 21. szombat 19.00

Az utolsó dudást elfelejtettük. A Felföld magyar dudásait 1910 – Kodály lukanényei és Bartók ipolysági gyűjtése – óta kíséri figyelemmel a népzenekutatás, és azóta hangoztatja a keserű megállapítást: az egykor Európa-szerte híres magyar dudazene utolsó szigetén is meg vanna számlálva a hangszer évei, a pusztulás megállíthatatlan. A 30-as évek elejétől a falu igénye a pásztorság hangszereire, a dudára és a furulyára egyre csökkent, ezért a pásztorok fiai, ha folytatták is az ősi mesterséget, a régi hangszereket már nem vették át apáiktól. A 60-as évek végére valóban kihalt az a pásztornemzedék, amely a dudát és a furulyát még mint a pásztorélet természetes tartozékait örökölte elődeitől, a tudomány pedig szomorúan tapasztalhatta, hogy a jóslata beteljesült, és az addig igen erőteljes kutatás leállt. Az utolsó dudásra, a kivételre, aki mégiscsak átvette a zenei hagyományt, ezért nem figyelt fel senki. Pedig keresve sem találhatnánk tökéletesebb példáját a pásztorzenésznek, mint ő.

Aranytíz Kultúrház, 2009. február 10.


Térítésmentesen igénybe vehető stúdióidő
A pályázat benyújtásának határideje: 2009. május 4.

A Hagyományok Háza pályázatot ír ki hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére. A felhívás célja, hogy a népzenei (revival) mozgalom előadóinak színvonalas produkciói önálló CD-lemezen megjelenhessenek. A pályázatokat elbíráló szakmai zsűri döntése alapján minden évben három nyertes pályázó kaphat lehetőséget arra, hogy zenei anyagát az intézmény hangstúdiójában, maximum 50 órában hanghordozóra rögzítse.

Hagyományok Háza, 2009. február 10.


Miénk is a csángó kultúra
Kallós Zoltán gyimesi és moldvai énekesekkel, zenészekkel lépett fel a szombati, XIII. Csángó Bálon

Kallós Zoltán előtt tisztelgett a XIII. csángó bál, amelyet szombat este ismét telt házzal rendeztek meg a Petőfi Csarnokban. A találkozó fővédnöke Sólyom László köztársasági elnök volt, de számos politikus megtisztelte jelenlétével az eseményt, amely a csángók kisebbségi létben megélt magyarságára és a népcsoport anyanyelv-használati nehézségeire is évről évre felhívja a figyelmet. A műsort ezúttal Gál Kinga EP-képviselő nyitotta meg.

Magyar Nemzet, 2009. február 9.


Összefogás a csángókért

A Petőfi Csarnokban megrendezett XIII. Csángó Bál színpadi műsora Kallós Zoltán világhírű néprajzkutató munkásságára épült, aki a magyar nyelvterületen a legnagyobb népzenei gyűjtést végezte, hosszú évtizedeket töltött a csángó kultúra tanulmányozásával, s e nehéz sorsú népcsoport ügyének egyik fő támogatójává vált.

KultúrPart, 2009. február 9.


Székely fiatalok halasi fellépése

Többször is visszatapsolták a csíkzsögödi székely fiatalok által
előadott Holtodiglan című táncos színművet. A Pásztortűz Egyesület
révén megszervezett esten az erdélyi amatőr néptáncosok, a Harom
Táncegyüttes, remek hangulatot teremtettek a zsúfolásig megtelt
kiskunhalasi Művelődési Házban.

2009. február 8.


Interjú Kallós Zoltán néprajzkutatóval

2009. február 7-én tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Csángó Bált a budapesti Petőfi Csarnokban. Az idei műsor Kallós Zoltán néprajzkutató munkásságára épül, aki a magyar nyelvterületen a legnagyobb népzenei gyűjtést végezte.

HírTV, 2009. február 8.


Bukovinaiak folklórfesztiválja

Huszadik alkalommal rendezik meg idén a Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztivált; a Bukovinából elszármazottak rendezvényének öt ország, köztük Magyarország, ezen belül Bonyhád ad otthont.

Vajdasag MA, 2009. február 7.


Bukovina: az összekötő kapocs

Huszadik alkalommal rendezik meg idén a Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztivált; a Bukovinából elszármazottak rendezvényének öt ország, köztük Magyarország, ezen belül Bonyhád ad otthont. Bonyhádon július 31. és augusztus 2. között lesznek programok.

KultúrPart, 2009. február 7.


Tisztelet Kallós Zoltánnak
A néprajzkutató munkásságát állítja középpontba az idei csángó bál

Az elmúlt tizenkét év alatt jelentős eseménnyé nőtte ki magát a csángó bál, amely kihagyhatatlan találkozója lett az anyaországban élő csángóknak, a határokon túl élő magyar kisebbséggel foglalkozó politikusoknak, a népzenei-néptáncos életnek, de szép számmal látunk közéleti személyiségeket, a csángók ügyének elkötelezett kutatókat, gyűjtőket is.

Magyar Nemzet, 2009. február 6.


Japán turnén a Honvéd Táncszínház

Hat héten át tartó japán turnéra indul február 5-én a 60 éves Honvéd Együttes Táncszínháza. A Honvéd Táncszínház „anyanyelve” a Kárpát-medence néptánc-kincse. Ebből építkezik a repertoár a nagy formátumú táncdrámáktól a népi vígjátékokig, a klasszikus tragédiáktól a mesedarabokig. Közös jellemzőjük a rendkívüli dinamika, a táncosok virtuozitása, a látványos színpadképek, az eredeti viseletek színpompás gazdagsága.

KultúrPart, 2009. február 5.


Megszületett a Táncház-Népzene 2009 pályázat eredménye

A Hagyományok Háza Népművészeti Műhelye a Magyar Művelődési Intézet „Táncháztalálkozó sorozatának folytatójaként 2002 óta írja ki lemezpályázatát hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére. A felhívás célja, hogy a népzenei mozgalom különféle előadóinak színvonalas produkciói egy igényes válogatás keretében CD-lemezen megjelenhessenek.

Hagyományok Háza, 2009. február 4.


Busók a fővárosban

Szokatlan esemény helyszíne lesz február 13-án a belváros néhány utcája: igazi busók próbálják meg elűzni a telet ezúttal a fővárosból is. A Mohácson letelepedett sokácok (a katolikus horvátok egy kisebb csoportja) legismertebb népszokása a busójárás, amely mára a város egyik ismertetőjegye lett. A hagyomány úgy tartja, annak idején az ijesztő maszkokba, jelmezekbe öltözött, nagy zajt csapó busók elriasztották a törököket, később pedig a zord telet szerették volna elűzni külsejükkel és hangoskodásukkal. Mohácson ma is minden februárban 500-600-an öltöznek busónak, akik aztán kisebb csoportokba szerveződve járják a sokác negyed házait, és különböző termékenységvarázsló, betegséget vagy gonoszt űző rítust végeznek.

Népszabadság, 2009. február 4.


Álláshirdetés
Női táncost keres a Nagyvárad Táncegyüttes

A Nagyváradi Állami Filharmónia folyó év február 20-án, 11 órától versenyvizsgával egybekötött felvételt hírdet a Nagyvárad Táncegyüttes alábbi megüresedett állására: női táncos – 1 hely. Jelentkezési alapfeltételek a táncos munkakörhöz: érettségi (18 éves életkor) és alaptánctudás. Előnyt jelent a szakmai képzettség, a hivatásos néptáncos múlt, a néptáncos tapasztalat, minél több néprajzi tájegység táncának ismerete és a jó énektudás.

erdelyitanchaz30 - az erdélyi táncházasok levelezőlistája, 2009. február 3.


Interjú Gerák Andreával, a „titokzatos magyar női hang” tulajdonosával

„…hogyha én egy moldvai csángó dalt éneklek, és az ennyire mélyen megérint egy svéd embert, akkor nyilván sokkal-sokkal több van benne, mint amit a szavak adnának.”

Csángó Tükör, 2009. február 2.


Csángó Bál Kallós Zoltán néprajzkutatóval

A páratlanul gazdag gyimesi és moldvai csángó szokásokba, a csángó magyarok évszázados történetébe kalauzolja a közönséget a fővárosban február 7-én rendezendő XIII. Csángó Bál, amelynek díszvendége Kallós Zoltán néprajztudós lesz. A bált Gál Kinga európai parlamenti képviselő nyitja meg.

KultúrPart, 2009. február 1.