Folkrádió

Tallózó

TáncZene a Csürrentőtől

Az Országos Táncháztalálkozóra megjelenik a Csürrentő Együttes TáncZene című dupla albuma. A két cd több mint két órányi élő felvételt tartalmaz, melyek a 2009. március 5-én a Gödör Klubban, és a 2009. március 6-án a Fővárosi Művelődési Házban rendezett táncházakban készültek. 18 moldvai-csángó táncdallam szólal meg, mely a táncházak hangulatát és a Csürrentő Együttes moldvai népzenéről vallott felfogását tükrözi. Ajánljuk a kiadványt azoknak, akik a táncházak forgatagát szeretnék megidézni, és ajánljuk tánccsoportoknak, együtteseknek táncoktatáshoz, tánctanuláshoz is.

Csürrentő, 2009. március 31.


Papp István Gázsa az alacsony plafonról és a japán Pálinkáról

Papp István Gázsa tíz éven át tanult zenei líceumban klasszikus zenét hegedülni, amikor kezébe került egy magyarországi kiadvány a táncházakról. Osztálytársaival úgy döntöttek, hogy megpróbálnak népzenét játszani. Az iskolában ezt nem nézték jó szemmel, mert mindent felrúgtak, amit korábban tanultak, hiszen a népzenét más technikával kell játszani.

Magyar Nemzet Hétvégi Magazin, 2009. március 28.


Papp István Gázsa az idétlen hegedűtartásról, az alacsony plafonról és a japán Pálinkáról
Sziki park

Papp István Gázsa tíz éven át tanult zenei iskolábanklasszikus zenét hegedülni, amikor kezébe került egy magyarországi kiadvány a táncházakról. Osztálytársaival úgy döntöttek, hogy megpróbálnak népzenét játszani. Az iskolában ezt nem nézték jó szemmel, mert mindent felrúgtak, amit korábban tanultak.

Magyar Nemzet Hétvégi Magazin, 2009. március 28.


Folklór, népi bölcsesség, gyógyszerkutatás

Vizi E. Szilveszterrel a Magyar Tudományos Akadémia előző elnökével, gyógyszerkutatóval az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében beszélgettünk a folklórról, az értelmiség szerepéről ennek elismertségében, magyarságról, Erdélyről.

Népzene.hu, 2009. március 28.


Táncházak szervezői, táncházat működtető zenekarok figyelmébe!
Új szabályozás a táncházregisztrációban

A Hagyományok Háza és az országos népművészeti civil szervezetek kezdeményezésére a táncházakra vonatkozó szerzői jogi szabályozás 2009. március 25-től megváltozott. Az új szabályozás jobban megfelel a népzenei rendezvények, táncházak sajátos jellegének. Amennyiben a táncházban csakis és kizárólag a Kárpát-medencei magyar és nemzetiségi folklór körébe tartozó zene szólal meg, nem kell jogdíjat fizetni, mivel a folklór nem tartozik a szerzői jogvédelem hatálya alá (figyelem: a feldolgozások igen!).

Hagyományok Háza, 2009. március 28.


Arany és kék szavakkal

Összművészeti szóló-koncertet adott Herczku Ágnes a Nemzeti Táncszínházban. Az énekesnő gyönyörű hangján kívül megcsillogtatta színészi és táncosi tehetségét is és még hangszeren is játszott egy kicsit. A Nemzeti Táncszínház Refektóriuma különleges terével mindig izgalmas előadást ígér. Ha ehhez hozzátesszük szólistaként a táncos – énekes Herczku Ágnest, a Honvéd Táncegyüttes kiváló szóló táncosait, remek zenészeket és egy gazdag tárházból építkező rendezőt, Horváth Zsófiát, akkor bátran remélhetünk egy különleges estet. Nekem ez megadatott, és nem kellett csalódnom.

KultúrPart, 2009. március 28.


Verbuválás, csatamező, szabadság...

Zsúfolásig telt a művelődési ház március 17-én Dicsőszentmártonban, bizonyítva, hogy van igény a kultúrára és tud együtt ünnepelni az Alsó-Kis-Küküllő menti magyarság. A dicsőszentmártoni Kökényes néptánccsoport, Magyarországról hazatérve, a helyi közönséget is elkápráztatta a március 15-e tiszteletére összeállított zenés-táncos koreográfiájával: Verbuválás, csatamező, szabadság... (koreográfus: Varó Huba). Korábbi meghívásoknak eleget téve három helyiségben is felléptek Magyarországon: Nagyhegyesen, Miskolcon, valamint Hajdúszoboszlón. Produkciójukat óriási siker koronázta, amely újabb meghívásokat eredményezett.

Népújság, 2009. március 27.


Dudák a Kárpát-medencében

A Los Angeles-i magyar főkonzulátus „Magyar Kultúra a Nyugati Parton is” rendezvénysorozatának legújabb állomása egy különleges magyar népzenei est volt a főkonzuli rezidencia Bel Air-i klubházában, március 26-án, csütörtökön este.

Metropol.hu, 2009. március 27.


Barcasági néptánctalálkozót szerveznek Ürmösön

A hétvégén szervezik meg a IV. Barcasági néptánctalálkozót a Brassó megyei Ürmösön. A Reiff István, a Búzavirág tánccsoport 2007-ben elhunyt vezetője emlékének dedikált rendezvény március 28-án 13 órától kezdődik.

Transindex, 2009. március 26.


Álláshirdetés
Néptánctanárt keres a kapuvári művészeti iskola

Az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Kapuvár (OM 200624)
pályázatot hirdet Táncpedagógus (néptánc) munkakör betöltésére. A pedagógus jogviszony időtartama: határozatlan idejű jogviszony. Foglalkoztatás jellege: főállás, heti 22 tanítási óra. A munkavégzés helye: 9330 Kapuvár, Fő tér 22.

Folklista, 2009. március 26.


Álláshirdetés
Népi ének tanár

A budafoki Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola pályázatot hirdet népi ének tanár munkakör betöltésére. Pályázati feltételek: Főiskola, Ének-zene-népzene szak, magyar állampolgárság, büntetlen előélet, pedagógus végzettség.

Folklista, 2009. március 25.


Szünet nélkül szól a népzene a táncházakban

A hét végén Egerbe zarándokolnak az ország népzene-, néptáncrajongói. A Maratoni Folk Hétvégén péntektől vasárnapig megszakítás nélkül szól a zene, egymást érik a koncertek, a táncházak a Művészetek Házában. Tizedszer hívják meg a világszerte jól ismert művészeket. A háromnapos rendezvényen köszöntik az utolsó magyar hagyományőrző dudást, Pál Istvánt 90. születésnapján.

Heves Megyei Hírlap, 2009. március 25.


Ízelítő az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárból

Aki még nem tudná, az ízelítők arra jók, hogy kedvet kapjunk még nagyobb, és annál is nagyobb falatokra. Belekóstolsz, megízleled, aztán csak falsz. Így lesz az idei Országos Táncháztalálkozóval is, melynek néhány programpontjával a Vörösmarty téren kerülhetünk közelebbi ismeretségbe.

Exit Magazin, 2009. március 25.


Levélváltás Kobzos Kiss Tamással

A kobzos: középkori magyar zenész és énekmondó, afféle, ami a hegedős...” – olvasom a szótárban. Manapság is élnek közöttünk páran. Egyikükkel – Kobzos Kiss Tamással - egy kiállítás megnyitója kapcsán szerettem volna beszélgetni. A megnyitó eltolódott a zord időjárás miatt, így írásban kértem, hogy válaszoljon a kérdéseimre...

Hitvallás, 2009. március 22.


Magyar énekkel az egészségért

Új oldaláról mutatkozott be az ismert üzletember, Béres József: Szép magyar ének címmel vaskos kötetet állított össze, amely a középkortól szedi csokorba a legszebb, legismertebb magyar gyermek- és népdalokat, népies és zeneszerzői dalokat és egyházi énekeket - összesen 430-at. Mint Béres József elmondta, a kötet összeállításának ötletét alapvetően az adta, hogy az elmúlt évtizedekben családjában hagyománnyá vált az ünnepek idején a közös éneklés.

KultúrPart, 2009. március 22.


Tavaszi zsongás Debrecenben

Itt a tavasz, pezseg az élet Debrecenben. A kulturális és folklór élet egyik hazai fellegvárában a márciusi események nyüzsgésbe hozták a város lakóit és az odalátogatókat. Az ünnepi műsorok mellett 15-én kezdetét vette a Debreceni Tavaszi Fesztivál, és a jeles dátumon a hagyományőrzés is jelentős szerepet kapott.

Népzene.hu, 2009. március 22.


Tánclépéseink a levegőben

Új vezetője van a Veszprém Táncegyüttesnek, szól a hír, ám a komoly szakmai múltról szóló információk hallatán nem számítok arra, hogy egy nem egészen harminc éves fiatalemberrel fogok beszélgetni. Molnár Gábor örökös aranysarkantyús táncos, valamint 2006-ban elnyerte a népművészet ifjú mestere címet. Várpalotán él feleségével és két kisfiával, itt beszélgetek vele.

Napló, 2009. március 21.


Honvéd Táncszínház: sikeres turné Japánban

Több mint 30 ezer néző látta a Honvéd Táncszínház előadásait Japánban: a művészeti csoport február 5. és március 18. között 28 előadást tartott a távol-keleti országban. Az együttes Japán-szerte 36 helyszínen mutatkozott be. A táncszínház fellépett a tokiói National Olympics Memorial Youth Centerben, ahol a japán kulturális és táncszakmai élet neves képviselői is jelen voltak.

Kultúra.hu, 2009. március 18.


Tárogatóünnep minden műfajban

Bár egykor a magyar zene szimbóluma és az egyik legnépszerűbb hangszerünk volt a tárogató (a kuruc korban történeti változata, bő száz éve pedig reformált típusa), ma már sokszor magyarázni kell, hogy mit is takar ez a kifejezés.

Magyar Nemzet, 2009. március 17.


Somogyi Tibor koreográfust március 30-án búcsúztatják

Az életének 79. évében elhunyt Somogyi Tibor néptáncművésztől, koreográfustól március 30-án, hétfőn 9.30 órakor vesznek végső búcsút Budapesten, a Farkasréti temetőben. A Rajkó együttes tánckarának alapító koreográfusa, a Talentum Zene- és Táncművészeti Szakiskola alapító tanára, a Duna Művészegyüttes egykori művészeti vezetője március 9-én hunyt el.

Kultúra.hu, 2009. március 16.


Országalmát is gurigatnak a Hagyományok Házában
Áprilisban is gazdag tánckínálattal várja az érdeklődőket a Hagyományok Háza

Az április 3-i, Halljunk szót...! című reprezentatív gálaműsor ízelítőt nyújt a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megrendezendő XXVIII. Országos Táncháztalálkozó kínálatából. Egy nappal később a Honvéd Táncszínház: Országalma, avagy Mátyás király és a cigánylány című előadása látható. Csenki Sándor Püspökladányban gyűjtötte azt a különös cigány népmesét, amelyben a főszereplő nem más, mint a legendás magyar király. Az országot álruhában járó Mátyás a csetlő-botló, mulatságos cigányember, Csulánó faluszéli viskójába tér be, ahol szerelembe esik annak világszép leányával. A mesejáték az álruhás Mátyás király és a szépséges, szegény cigánylány különös szerelméről szól, megannyi játékos ötlettel, ha úgy tetszik, mai poénnal fűszerezve.

Kultúra.hu, 2009. március 14.


Egyszólam Együttes: A madarak arról hallják...

Március 24-én a Háló Közösségi Központban a magyar népzene hagyományos előadásmódjának kiemelkedő előadója, az Egyszólam Együttes lép fel. Az 1986-ban alakult együttes zenekar az archaikusabb zenei rétegekből táplálkozik, így az énekes és a különböző furulyákon s a dudán megszólaló dallamok tartoznak a repertoárjukba, különös tekintettel a pásztor-, illetve betyárnótákra.

Fidelio, 2009. március 12.


Párizs is forradalmi lázban ég

Egyebek mellett toborzó huszártánc-, csárdás- és magyar verbunk-bemutatót tartanak Párizsban a szabadságharc emlékére. A kor sarkantyúpengetős, bokázó katonatáncaiból tart bemutatót a Párizsi Magyar Intézet az 1848/49-es szabadságharc emlékére. Novák Ferenc etnográfus és koreográfus, a Honvéd Együttes vezetője szakmai magyarázatával, történelmi múltidézésével színesíti a rendezvényt, valamint köszöntő beszédében megemlékezik a szabadságharcot előkészítő reformkorról.

Kultúra.hu, 2009. március 12.


IX. Országos Koreográfiai Fórum

A Hagyományok Háza és a Budapesti Művelődési Központ közösen rendezte meg a IX. Országos Koreográfiai Fórumot. A rendezvényen autentikus és tematikus kategóriában a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi táncanyagából készült koreográfiákat mutattak be budapesti és vidéki táncegyüttesek.

Hagyományok Háza, 2009. március 11.


Kevés az énekóra Magyarországon

A zene az emberi lélek kifejező eszköze, amely mindenkinek egyformán hozzáférhető, akármilyen egyoldalú más műveltségben van elmerülve. És csakugyan, ha végignézünk a kultúra történetén, mindenütt ott találjuk a zenét vezető helyen. Akkor kerül le erről a vezető helyről, hogyha süllyed az illető kultúra és a vége felé közeledik a fényes korszak – mondta Kodály Zoltán. Vezető helyen ma már biztosan nincs, legalábbis, ha a hazai ének-zene nevelésből indulunk ki.

Magyar Hírlap, 2009. március 10.


Az Európai Parlamentben lép fel a csíkszeredai Borsika Néptáncegyüttes

Mint minden évben, az idén is megemlékeznek az Európai Parlamentben az 1848-as forradalomról. Mivel ezen a héten a testület Strassbourgban ülésezik, ezért az ünnepség- re is ott kerül sor, a Petőfi emlékműnél, kedden 10 órakor. Beszédet Sógor Csaba képviselő és József Judit nagykövet, a Magyar Köztársaság Állandó Képviseletének vezetője mond. Az ünnep alkalmából a képviselők számára a csíkszeredai Borsika Gyerek Néptáncegyüttes tart előadást 13 órától, a parlament épületében.

Erdély ma, 2009. március 10.


Táncház hajnalig a Csík zenekarral

Debrecen – A Lovasi Andrással kiegészült Csík zenekar ismét a Lovardában lép színpadra: március 17-én 20 órától indul a koncert, ami reggelig tartó táncházzal csábítja az igényes népzene kedvelőit. A Csík zenekar 20 éve muzsikál már, a szélesebb közönség jóllehet egy éve ismeri a Kispál és a Borz Csillag vagy Fecske című dalának feldolgozása miatt. Mégis a zenekar koncertjein az a tapasztalat, hogy nem az alternatív sztárok, vendégművészek miatt mennek el a bulikra az emberek, hanem a Csík saját nótái, zenei világa érdekli őket.

Hajdú Online, 2009. március 10.


Homoród menti Népdalvetélkedő

2009. március 7-én zajlott a Szentegyházasfalvi „Gábor Áron” Művelődési Házban a XI. Homoród menti Népdalvetélkedő, ahová nagy szeretettel idén is meghívták Haáz Sándor tanár úrék a moldvai csángómagyar gyerekeket is. Az oktatási program tíz tanulója képviselte ilyenképpen Erdélyben az elfelejtett magyarokat.

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, 2009. március 10.


Hagyományaink ünnepe
Zenta környéki népi kultúra a színpadon – Tornyos adott otthont a rendezvénynek

Tizenegyedik alkalommal rendezte meg a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ a Hagyományaink ünnepe elnevezésű rendezvényt. Idén a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület vállalta a társszervezői teendőket, így a helyi művelődési házba várták a szervezők a község hagyományőrző és hagyományápoló csoportjait.
A tánccsoportok, népdalkórusok és zenekarok bemutatkozása mellett a szemlére vendégeket is hívtak: a szabadkai Juhász zenekart és a Népkör Magyar Művelődési Központ táncospárját, valamint Utasi Árpád mesemondót láthatta a közönség.

Magyar Szó, 2009. március 9.


Pályázat : A felvidéki magyar kultúra szolgálatában

A Csemadok Országos Tanácsa a Szülőföld Alap megbízásából „ A felvidéki magyar kultúra szolgálatában“ címmel pályázatot hirdet a szlovákiai magyar közösségek önszerveződésen nyugvó művelődési tevékenységének támogatására. Pályázatunkkal új magyar művészeti értékek létrehozását, megismertetését, a meglevő magyar kulturális kincs őrzését, számbavételét, megjelenítését, az önszerveződésen nyugvó közösségi művelődési tevékenységeket kívánjuk ösztönözni.

Új Szó, 2009. március 9.


Bemutatkozik a Zeneakadémia Népzene Tanszéke a Mozart-klubban

A Mozart-klub következő programját 2009. március 14-én szombaton 15.00 órától 17.00 óráig tartják az Óbudai Társaskörben (Budapest, III., Kiskorona u. 7.). A Varga Károly nevével fémjelzett, több mint fél évszázada működő (a világon minden bizonnyal egyedülálló) Mozart-klubban ezúttal a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem legfiatalabb tanszéke, a Népzene Tanszék mutatkozik be egy színes hangversennyel. Találkozhatunk a tanszéket vezető dr. Richter Pál zenetörténésszel, a tanszék tanáraival és növendékeivel, érdekességeket hallhatunk a tanszéken folyó speciális képzésről, megismerhetünk számos, a népzenében használatos hangszert.

2009. március 8.


Sólyom László ismét a színpadon gratulált a Hargita Együttes művészeinek

Telt ház előtt tartotta Táncba fordulva című produkciójának magyarországi bemutatóját a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A Hagyományok Házában tartott szombat esti bemutatón jelen volt Sólyom László magyar köztársasági elnök is, hét unokája kíséretében. Az államelnök vastaps közepette, a színpadon gratulált az együttes táncosainak a kivételesen igényes előadáshoz.

Erdély ma, 2009. március 8.


Ez a vonat megérkezett
Csík zenekar

Aranyból platinalemezzé változott a tavaly megjelent, Ez a vonat, ha elindul... című albuma. Ebből az alkalomból, és húszéves fennállásukat ünnepelve tartottak ominózus koncertet a Müpában, változatos programmal, amelyből ismét a rock-etno menü volt a húzós.

Kultúra.hu, 2009. március 4.


50 éves a Buenos Aires-i magyar néptáncmozgalom
2. rész

Az évek másképp telnek-múlnak az emigrációban. Köztudatú már, hogy milyen szerepe van, milyen beosztást vállalt a magyar emigráció. Mivelhogy öt évtizedről mesélnék most, hát nem előbbre, hanem a második világháború utáni szorongásra vezetném vissza az olvasót… egyszerűen elképzelhetetlennek jelentkezett akkoriban az, hogy a száműzött magyarok ne keressék fel egymást, ne fogják meg egymás kezét, ismeretlenül is, már a menekült táborokban, a tengerközi kikötőkön, az állomások peronjain, a hajókon… szükségük volt már akkor egymásra.

2009. március 4.


Gyönyörű a neve és a hivatása
A csizmás vőfély

Igazi lakodalomból jó esetben egy, néha kettő történik az ember életében. De hogy valaki 700-at számláljon, igencsak ritka dolog. Gyönyörű Zsigmond vőfély pedig közelít ehhez a számhoz.

Hajdú-bihari Hét, 2009. március 4.


Emlékképek a Zurbolóval

A tradicionalista életforma szabályainak áthágására lényegében egyetlen lehetőségük volt, az pedig a farsangi asszonybálokkor adódott, amikor a menyecskék és asszonyok összepótoltak pénzt, ételt és italt, hogy legalább egyszer egy évben, férfiak nélkül, maguk között mulathassanak. A Pótlás című táncjátékban az asszonysors lépései keverednek egy pikáns, mulatós asszonybál történéseivel. A Postakert a széki, városban dolgozó fiatalok gyülekezőhelyéül szolgáló kolozsvári postakert 1960-as, 70-es évekbeli képét tárja elénk.

Szatmári Magyar Hírlap, 2009. március 3.


Kossuth Lajos azt üzente...
1848 emlékei dalban és versben

A Kossuth Lajos azt üzente… című lemezünkön az 1848–49-es forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódó legismertebb és legszebb katonadalok csendülnek fel a Budai Ilona által vezetett Vikár Béla Népdalkör előadásában, kiegészülve a Himnusz és a Szózat verssoraival, Petőfi Sándor két közismert költeményével, valamint a Mit kíván a magyar nemzet 12 pontjával.

DialekTon Népzenei Kiadó, 2009. március 2.


Zene-Nevelés-Pedagógia:
A népdal a zenei nevelés alappillére

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye (Budapest, VIII. kerület, Ötpacsirta u. 4.) 2009. február 18-án egész napos szakmai napot rendezett kicsiknek és nagyoknak, a gyermekek zenei nevelése iránt érdeklődőknek. A délelőtt-délután tartó egynapos konferenciát Kiss Katalin, a könyvtár vezetője nyitotta meg. Még a megnyitó előtt kérdeztem, mi volt a céljuk a konferencia megrendezésével.

Parlando, 2009. március 1.