Folkrádió

Tallózó

Táncra perdülnek a Babás szerkövek
A NeoFolk és a Misina Táncszínház bemutatója

Keress egy ma is tanulságokkal szolgáló baranyai legendát, adj hozzá sok kitűnő táncost, és fűszerezd változatos hangzásvilágú muzsikával – tömören ez lehet a receptje egy olyan nagyszabású vállalkozásnak, amelyre a most ötéves Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház készül. A Babás szerkövek legendáját elevenítik meg a NeoFolk együttes zenéjére.

Pécsi Hírek, 2009. április 30.


Kilépni a skanzen-identitásból

Az erdélyi magyar táncművészet helyzetképe, illetve a 20. századi magyar tánckutatás erdélyi vonatkozású eredményei kerültek terítékre a Tánc Világnapja alkalmával szervezett tudományos ülésszakon. Az előadások és kerekasztal-beszélgetések során körvonalazódott néhány „klasszikus” és kortárs táncműfaj erdélyi „jelenléte”.

Szabadság, 2009. április 30.


Baranya Táncai rendezvénysorozat

A Budai Városkapu Iskolaközpont (Pécs, Komlói út 58.) Baranya és Pécs város sokszínű kulturális örökségét szándékozunk bemutatni a népzene, a néptánc és a képzőművészet eszközeivel. Pedagógia programunkban kiemelt figyelmet fordítottunk, s nevelésünk-oktatásunk folyamatában biztosítjuk a különböző kultúrák megjelenését, azok elfogadását, megismerését és együttélését. Ez a gondolatiság hívta életre a Baranya Táncai című rendezvénysorozat elképzeléseit.

Baranyanet, 2009. április 30.


In memoriam Hajdú Ferenc Csifre
(1954-2009)

Egy barát, zenészbarát elvesztése mindig borzasztó az itt maradóknak, mivel tudjuk, hogy azok a kellemes élmények, felejthetetlen percek többé már soha semmilyen körülmények között nem ismétlődhetnek meg. Véget ért a történet.

Vajdasági Magyar Folklórközpont, 2009. április 29.


Gyimesi prímások sírjainak rendbetétele

„A szívben még megvan címmel 2008. október 11-én a Hagyományok Háza, a Fonó Budai Zeneház és az Országos Néptánc Baráti Kör közösen rendezett jótékonysági estet a gyimesi prímások sírjainak rendbetételére. A jótékonysági fotóárverésből és az adományokból három gyimesi prímás (Halmágyi Mihály, Pulika János, Zerkula János) és családja sírját sikerült felújíttatni. A síravató ünnepségre az Erdélyi Táncházzenészek Találkozójának keretében 2009. május 16-án 16 órakor kerül sor a gyimesközéploki temetőben.

Hagyományok Háza, 2009. április 29.


UGYANAZT KERESIK
Kutatási téma, életmód, közlési eszköz: konferencia a táncról

A tánc világnapja alkalmából sokszínű rendezvénysorozat zajlik Kolozsváron: beszélnek róla, filmet vetítenek róla, és persze el is táncolják. [...] Könczei Csongor szervező, a kolozsvári Zurboló Egyesület képviselője vitaindító előadásában az erdélyi magyar néptáncművészetről nyújtott helyzetképet, de feltette azt a kérdést is: egyáltalán lehet erdélyi magyar néptáncművészetről beszélni? Felhívta a figyelmet arra az alapvető tévedésre, amikor a néptáncot természetes környezetéből kiragadott, színpadra állított előadásként szemlélik.

Transindex, 2009. április 29.


Néptáncversenyen a tokaji kisdiákok

Tokajban a pedagógusok fontosnak tartják, hogy a gyermekek megismerjék a magyar népi hagyományokat. Ezen felül mindent megtesznek annak érdekében, hogy megőriztessék azokat a gyerekekkel. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy nem csak középiskolában, de már az óvodában is bevezették a „helyi értékmodul” nevű foglalkozásokat, ami arról gondoskodik, hogy Tokaj történelmét, hagyományait és szokásait megismerjék a gyerekek.

Borsod Online, 2009. április 28.


Keserédes tánckavalkád a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza igazi, tánccal teli májust ígér: a Magyar Állami Népi Együttes Édeskeserű című előadása örök kérdéseket boncolgat, de az orcapirulás és a határok nélküli tánc is helyet kap a programban.

Kultúra.hu, 2009. április 28.


Tíz éves a Sárfehér Néptáncegyüttes
Mazsolától a Szőlőfürtig

A Sárfehér Néptáncegyüttes, amely nevét a környék híres szőlőfajtájáról kapta, idén ünnepli 10. születésnapját. Az ötven tagú néptánccsoport legkisebbjei a Mazsolák, őket követik a Szőlőmagok, majd a Szőlőszemek, a nyolcadik osztályosokból és középiskolásokból álló csapat pedig a Szőlőfürtök.

Régió Napló, 2009. április 28.


A Bartók Táncegyüttes jubileumi gálája az m1-en

Hogy mi a közös Sebestyén Mártában és Kovács Gerzson Péterben? Mindketten a Bartók Táncegyüttes műhelyéből indultak. A Tímár Sándor alapította társulat tavaly volt ötvenéves, a Magyar Televízió most két részletben vetíti le gálaműsorukat.

Kultúra.hu, 2009. április 28.


Nagyapáik útján, a nagy öregek húrján

Bogyiszló - Nagy örömmel ajánlom a híres Bogyiszlói Zenekar reinkarnációját mindenki figyelmébe. Sebő Ferenc, az egyik legismertebb ma élő magyar népzenész, népzenekutató többek között ezekkel a szavakkal méltatja a mai Bogyiszlói Zenekart, nemrég megjelent CD-jük borítóján. A lemez a Nagyapáink útján címet viseli, ami arra utal, hogy az 1969-ben alakult, egy vonós és egy tamburazenekar összeolvadásából létrejött Bogyiszlói Zenekar nagy öregjeinek nyomdokain halad a mostani banda.

Tolnai Népújság, 2009. április 28.


A Mesternek szóltak a dalok

Győr - Hétfőn este tanítványai, kollégái, valamint a város, Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora és Cseh Sándor dékán köszöntötte a 89 éves Barsi Ernő néprajztudóst, aki öt évtizeden keresztül nemzedékeket tanított, s tanít ma is a népzene, a népdal és a hagyományok szeretetére és tiszteletére.

Kisalföld, 2009. április 28.


Támogasd adód 1%-ával a Folkrádiót!
Nyomtatható szórólap és rendelkező nyilatkozat

Köszönjük a támogatást azoknak, akik az elmúlt években a Folkrádió Közhasznú Alapítványnak ajánlották fel adójuk egy százalékát. A rádió és a weblap fenntartásában, működtetésében rendkívül nagy segítséget jelentett. Idén május 20-ig lehet rendelkezni az adó 1%-áról. Készítettünk letölthető, nyomtatható szórólapot és rendelkező nyilatkozatot, de szívesen küldünk postán is annak, aki a Folkrádiót támogatásra érdemesnek tartja.

Folkrádió Közhasznú Alapítvány, 2009. április 27.


Életük a néptánc

Az eső elől a kultúrpalotába menekült, méltatlan körülmények között, előkészítetlen színpadon, szegényes világítás mellett tartották meg az erdélyi amatőr néptáncegyüttesek harmadik erdélyi seregszemléjét szombaton. A hivatásos tánckarok részvételét kizáró találkozó másodnapján, vasárnap délután a néptáncgála alkalmával a nagyszínpadon láthattuk Erdély legjobb szabadidős néptáncosait, akik diákként, egyetemi hallgatóként, egy falu tanuló ifjúságaként határozzák meg annak a közösségnek a szemléletét, ahová tartoznak és mentik azt az örökséget, ami egyre inkább kihalóban van.

Háromszék, 2009. április 27.


Vonós szakmai nap az Óbudai Népzenei Iskolában

A Hagyományok Háza az Óbudai Népzenei Iskolával közösen vonós szakmai napot szervez. Szabó Adrienn Népi hegedűiskola gyermekeknek című könyvének bemutatóját továbbképzés követi az intézményes népzenei vonós hangszeres oktatás valamennyi szintjét képviselő neves előadók előadásaival. Ezután dallam-, illetve kísérőhangszer szekcióban folytatódik majd a munka bemutató órákkal, valamint a különböző oktatási szinteken jelentkező szakmai feladatok megvitatásával.

Hagyományok Háza, 2009. április 26.


Erdővidék táncélete (Monográfia)

Hiánypótló szakmunkát jelentetett meg Sepsiszentgyörgyön Jánosi József, akit negyvenéves kultúrtisztviselői munkássága alatt a háromszékiek táncosként és koreográfusként ismertek meg leginkább, az utóbbi években ellenben egyre több kiadványban teszi közzé gyűjtőmunkája eredményeit.

Háromszék, 2009. április 25.


KMV: népzenei és néptánc-vetélkedő díjazottjai

Az alábbiakban ismertetjük a KMV 20. népzenei és néptánc-vetélkedőjének eredményét. A zsűri tagjai voltak: Bodor Anikó, Kelemen Zsolt és Lukács Imre.

Vajdasag MA, 2009. április 24.


Tedd ki a pontot!

Idén is kiteszik a pontot a XII. Nemzetközi legényesverseny résztvevői, akik a Budapesti Művelődési Központban (Budapest XI. kerület, Etele út 55.) vetélkednek a győzelemért. A holnap tíz órakor kezdődő „Tedd ki a pontot!” című kétfordulós verseny után hét órától a helyszínen megtekinthetjük a Martin György tiszteletére rendezett emlékműsort Kádár Ignác és az ajkai táncosok részvételével, amelyet hajnalig tartó táncházi mulatság zár. Az idén Réti János és Hajdú Ferenc ördöngösfüzesi ritka-, sűrűfogásolás- és verbunkfelvételeiről tanulhattak a versenyzők, ezért az esemény vendégei az ördöngösfüzesi hagyományőrző táncosok lesznek.

Magyar Nemzet, 2009. április 24.


I.Kárpát-medencei Tűzugrás fesztivál
2009. június 20.

... Alapkoncepciója a Szent Iván napi tűzugrás szokásaihoz, rítusához kapcsolódik. A csatlakozó néptáncegyüttesek - felnőttek, gyermekek, hagyományőrzők - saját falujukban, városukban Szent Iván napját megelőző szombat este 2009. június 20-án 21.00 órakor az akció meghirdetői által közreadott közös rítus szerint kezdik mindenütt a TŰZUGRÁST, majd lehetőség nyílik az önálló kezdeményezések, helyi hagyományok bemutatására valamennyi helyszínen.

Martin György Néptáncszövetség, 2009. április 24.


Tudományos ülésszak és programok a Tánc Világnapján

Háromnapos rendezvénysorozatra kerül sor a Tranzit Házban a Tánc Világnapja alkalmából. Az április 28–30. között zajló események programja: Április 28. (kedd): Az erdélyi magyar táncművészet és tánctudomány az ezredfordulón – tudományos ülésszak a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet és a Tranzit Alapítvány szervezésében. Délelőtt 10 óra: a háromnapos rendezvény megnyitása. A tudományos ülésszak két témája: I. Helyzetkép az erdélyi magyar táncművészetről; II. A 20. századi magyar tánckutatás erdélyi vonatkozású eredményeiről.

Szabadság, 2009. április 24.


Ördöngösfüzesi népzene Virágvölgyi Márta és kollégái tanfolyamán

Örömmel értesítünk benneteket, hogy idén lesz tavaszi népzenei tanfolyam. Időpont: 2009. május 1-3. Hely: Liszt Ferenc Zenetudományi Egyetem Köztelek utcai épülete. Program: Ördöngösfüzesi népzene. Tanítanak: hegedű – Virágvölgyi Márta (haladó), Sturmann Jenőné „Toncsi” (alap, brácsa – Fekete Antal „Puma”, nagybőgő – Szabó Csobán Gergő.

2009. április 23.


Erdélyi tánchagyományok és a Tánc Nemzetközi Világnapja
– Kolozsvár, 2009. április 28-30. –

Három napos rendezvénysorozattal ünnepli a Tánc Nemzetközi Világnapját Kolozsváron, 2009. április 28-30. között a Bogáncs – Zurboló Egyesület, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet és a Tranzit Alapítvány. A műfajok között jelen lesz többek között a balett, a kontakt-tánc és a néptánc is, amelyekkel filmvetítéseken és élőben is találkozhat a közönség.

kolozsvar.info, 2009. április 22.


Nyílt nap pedagógusoknak a Hagyományok Házában
2009. április 27. hétfő 9.30-16.00

A rendezvényt a néphagyomány oktatása iránt elkötelezett pedagógusokon és közművelődési szakembereken kívül kiemelten ajánljuk az ének-zene, technika tanároknak, az iskolák szabadidő szervezőinek és napközis pedagógusainak valamint az óvodapedagógusoknak.
A programon a részvétel ingyenes.

Hagyományok Háza, 2009. április 22.


Szegeden járt a Kiscimbora

A szegedi Százszorszép Gyermekház és a Százszorszép Gyermek Néptáncosok Alapítvány szervezésében április 7-e és 9-e között tartották meg Szegeden a XIX. Országos Gyermek- és Ifjúsági Néptáncfesztivált.

Magyar Szó, 2009. április 21.


Tedd ki a pontot! - XII. Legényesverseny

„Tedd ki a pontot!” címmel kerül sor a XII. Nemzetközi legényesversenyre és a Martin György tiszteletére rendezett emlékműsorra, melyet a Bartók Kulturális Egyesület és a Budapesti Művelődés Központ közösen szervez. Idén tizenkettedik alkalommal rendezzük meg a férfitáncosok számára minden évben nagy kihívást jelentő, alapos felkészülést igénylő versenyt, melyre a hagyományoknak megfelelően a Szent György naphoz legközelebb álló szombaton kerül sor.

Budapesti Művelődési Központ, 2009. április 21.


XXIV. Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedő
Újvidék

Az Újvidéki Rádió épületében tartották a vajdasági magyar általános iskolás diákok népzenét, népdalt kedvelő táborának központi rendezvényét, a Szólj, síp, szólj! verseny döntőjét, melyre idén is a tömegesség és a magas színvonal volt jellemző.

Magyar Szó, 2009. április 20.


Nívódíjas ifjúsági néptáncegyüttesek

Hat ifjúsági néptáncegyüttes kapott nívódíjat a hét végi VIII. Országos ifjúsági Néptáncfesztiválon Nyíregyházán. Kiváló teljesítményéért az első kategóriás nívódíjat ítélte oda a zsűri a miskolci Szinvavölgyi Néptáncműhelynek, a jászberényi Jártató Táncegyüttesnek és a nyíregyházi Kisfigurás Táncegyüttesnek. A második kategóriás nívódíjat ugyancsak három csoport kapta, a tiszavasvári Kör-karéj Táncegyüttes, a debreceni Hajdú Táncegyüttes és a kalocsai Liszt Ferenc Táncegyüttes.

Kultúra.hu, 2009. április 20.


Háromszéké a Háromszék Táncegyüttes

Újra megyei rangú intézmény lett a Háromszék Táncegyüttes. Szerda este első alkalommal ülésezett közösen Kovászna megye és Sepsiszentgyörgy város tanácsa az egyetlen napirendi pont a táncegyüttes átvétele volt, amit a képviselők egyhangúan megszavaztak.

Krónika, 2009. április 20.


Magyar néphagyományok gyerekeknek is

Új műsorral jelentkezik a paksi Tűzvirág Táncegyüttes, amely elsőként városának közönsége előtt mutatja be a bővített repertoárt. A jövőre harmincéves együttes április 24-én és 25-én tart gálaműsort Pakson, a helyi művelődési központban. A műsorban a felnőtt együttes mellett gyermekcsoportok is bemutatkoznak.

KultúrPart, 2009. április 19.


Ameddig bírják, őrzik a hagyományt

Egyre kevesebb pénzből gazdálkodnak a művészeti iskolák, Somogyban is. A hétvégi gyermeknéptánc fesztivál kistérségi versenyén is kevesebb csoport lépett fel, mint korábban. Ám még így is csaknem 200 gyermek mutathatta meg néptánctudását. A legjobbak a megyei, majd a regionális döntőbe kerültek.

KaposPont, 2009. április 19.


Énekes népi gyermekjátékok

A napokban jelent meg a Vajdasági magyar népdalok legújabb kötete. Ezzel Bodor Anikó népzenei sorozatának IV. kötete került az olvasó elé. Vajdasági népzenénk bemutatását eredetileg négykötetes sorozatra tervezte a népzenekutató, de a gyermekjátékok bősége ötkötetesre módosította az elképzelést. Eddig a Lírai dalok, a Balladák, betyár- és pásztordalok, a Párosítók, lakodalmasok, szerelmi dalok, és a legújabb, az Énekes népi gyermekjátékok készült el. Az énekes népszokások egy következő kiadványban jelennek meg.

Magyar Szó, 2009. április 18.


Kultúrára kódolt házaspár

Az Ócfalván élő Sinka házaspár a kezdetektől fogva meghatározó szerepet vállalt Székelyudvarhely és Udvarhelyszék kulturális életében. Otthonukban kerestük fel őket. [...] a Venyige brácsásaként a tanár úr a benne legélénkebben élő Barozdás emlékét idézi fel. „Csíkban még nem nagyon muzsikáltak akkortájt táncházat, én pedig a Siculus ifjúsági klubnál dolgoztam, és átjött Udvarhelyre Pávai Pisti, Panek Kati, Bokor Imre, Simó Jóska és Györfi Erzsike. Jöttek zenélni az ifjúsági házba, küküllőmenti és széki táncrendet akartak húzni és énekelni, de kiderült, hogy az együttesnek még nincs neve.

Honline, 2009. április 17.


Kiscsipás Budapesten turnézott

Több, mint tíz prímás, és majd ugyanennyi brácsás szórakoztatta felváltva a táncosokat az egyik csütörtökön a Gödör klubban. Pál István Szalonna, Koncz Gergő, Halmos Attila mellett azonban az igazi szenzáció ezúttal Varga István Kiscsipás volt, aki a rákövetkező napokban végigjárta a budapesti mulatságokat és elkápráztatott mindenkit hegedűjátékával. Kiscsipás fiatal, bámulatosan tehetséges, számára ma is élő a népzene; híres adatközlőktől tanult muzsikálni, és a mai napig alakítja, bővíti, továbbgondolja a kalotaszegi népzenét

Népzene.hu, 2009. április 16.


A tánc mindig a lélekből fakad

Jubileumi Tavaszköszöntővel ünnepli alapításának tizenötödik évfordulóját a Gátéri Kismakkos Néptánc Egyesület. A táncosok már lázasan készülnek az április 18-i fellépésre, amelyre a helybeliek mellett azokat a tánccsoportokat is meghívták, akikkel szorosabb barátságba kerültek. A maguk mögött hagyott tizenöt év történéseiről Jánosi Ágnessel, az egyesület vezetőjével beszélgettünk.

Baon, 2009. április 16.


24. Szólj, síp, szólj!
Szombaton Újvidéken

Az általános iskolások 24. népzenei vetélkedőjét szombaton tartják az Újvidéki Rádió M stúdiójában. A résztvevőket 8 órától várják, a vetélkedő 9 órakor kezdődik. A vetélkedő szervezői a VMPE, az Újvidéki Rádió és a Vass Lajos Népzenei Szövetség. Az ünnepélyes díjátadást 13,30-ra tervezik az M stúdióban.

Magyar Szó, 2009. április 16.


Pécsi Folknapok 2009-ben is

A több mint 20 esztendős hagyományra visszatekintő népzenei fesztivál, a Pécsi Folknapok idén is megrendezésre kerül: május 28-30. között a népzenéé lesz a főszerep a baranyai megyeszékhelyen. Az 1985-ben megálmodott fesztivál ma már a dél-dunántúli régió ismert és elismert fesztiválja, amely már nemzetközi szinten is komoly eseménynek számít a népzenei hagyományok ápolása és bemutatása területén.

Napvilág.Net, 2009. április 16.


Fotófesztivál - fesztiválfotó
Pályázat 2008-2009

A Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége (CIOFF Hungary) pályázatot hirdet. A pályázaton magyarországi népművészeti fesztiválokon, rendezvényeken (2008-2009-ben) készült fotókat várunk. Beküldési határidő: 2009. augusztus 31.

KultúrPart, 2009. április 14.


A Magyar Állami Népi Együttes Belgrádban
“Mi táncolunk, nem magyarkodunk”

“Kincsesbányán ülünk”, mondja Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője, s így már értjük, hogy a visszafogott menedzselés ellenére is miért hívják őket gyakran külföldre. Persze erről nemcsak a Kárpát-medencei népzene, néptánc gazdagsága tehet, hanem a Harangozó Gyula-díjas koreográfus is.

168 óra, 2009. április 12.


IV. Barcasági Néptánctalálkozó

Reiff István emlékére szervezte meg az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület a IV. Barcasági Néptánctalálkozót. Ezúttal Ürmösön. Amint Krizbai Melinda, a George Moroianu Középiskola aligazgatója fogalmazott, a résztvevők megértették, a megyei szintű néptánctalálkozók egyértelmű célkitűzése a szokások, hagyományok ápolása, átadása mellett a szülőföld és szűkebb környezetünk iránti elkötelezettségünk hangsúlyozása. Az ürmösi találkozó remek alkalom volt a tapasztalatcserére, ismerkedésre, sajátos gondjaink megosztására – írta levelében Krizbai Melinda.

Brassói Lapok, 2009. április 9.


Táncház - Bódulat - Találkozó

Én megértem, miért e nagy aggodalom ezért az országért, de van hely ahol a remény szárba szökken, mert bár sérült a fej, törött a láb, és néhol sorvadnak az izmok- a szív, ennek az országnak a szíve az dobog, erősen ver, él, és élni akar. Ha megfontoltan is és lassan, szemünk láttára nem is, de biztosan, pumpálja a vért, küldi az erőt; gyógyít, folyton gyógyít.

Népzene.hu, 2009. április 7.


Ötven együttes táncoltatja meg Szegedet

Csaknem ötven együttes részvételével kezdődött meg kedden Szegeden a XIX. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál, amelynek három napja alatt több mint ezerkétszáz gyermek és fiatal mutatkozik be.
Ezt Orbán Hedvig, a szervező Százszorszép Gyermekház vezetője közölte. A csoportok az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeznek a Tisza-parti városba. A Csongrád megyeiek mellett Békés, Bács-Kiskun megyéből, valamint Százhalombattáról, Balatonfüredről is érkeztek táncosok. Rajtuk kívül lesznek vajdasági csoportok is Topolyáról, Szabadkáról és Óbecséről.

KultúrPart, 2009. április 7.


Több generáció találkozója
Szomszédaink kultúrájáról sem feledkeztek meg

Idén huszonnyolcadik alkalommal rendezték meg a táncháztalálkozót a Papp László Budapest Sportarénában. A néptáncos-népzenés seregszemle egyben a népművészet ünnepe is, így a rendezvényt minden évben kirakodóvásár kíséri a Népművészeti Egyesületek Szövetségének szervezésében.

Magyar Nemzet, 2009. április 6.


Táncosok a sportarénában
Tánc. A Kárpát-medence rangos bandái adták a zenét

1982 óta minden tavasszal összegyűlnek a népzenét, táncot és művészetet kedvelők a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Az idén április 3. és 5. között rendezték meg a XXVIII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt.

Magyar Hírlap, 2009. április 6.


Rendhagyó történelemóra

Újabb izgalmas vállalkozásba kezdett az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes. Röviddel új műsora, a Tánc húros hangszerekre, ütőkre és zongorára bemutatója, valamint az egy hónapos nagy sikerű ausztráliai körút után rendhagyó történelemórával látogatja végig az iskolákat.

Új Szó, 2009. április 5.


Táncoslábú tavasz az arénában

A XXVIII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár április 3-án nyitotta meg kapuit a Papp László Budapest Sportarénában, amely 5-éig valóságos kis faluként várja az érdeklődőket. Szerelemmel teli muzsikaszó, tavaszi fülledtség és életöröm.

Kultúra.hu, 2009. április 5.


Áttáncolt életek, emlékidézés zenével

Székesfehérvár - Igazi időutazás részesei lehettünk tegnap a Táncházban, ahol 60 év történetét elevenítették fel vetített képekkel. A Tilinkó zenekar kíséretével, három táncospár fellépése nyitotta meg tegnap azt az ünnepségsorozatot, amellyel fennállásának 60. jubileumát ünnepli az Alba Regia Táncegyüttes. Zsúfolásig megtelt a nagyterem, hajdani és mai táncosok jöttek el emlékezni, ünnepelni. A Táncház egész területén kiállítás nyílt, Áttáncolt életek címmel: képek, plakátok, újságkivágások vallanak az együttes történetéről.

Fejér Megyei Hírlap, 2009. április 4.


Minden sarokban zene szól
A táncháztalálkozó színes kínálata igazodik a háromgenerációs közönség igényeihez

A hétvége legnagyobb rendezvénye a XXVIII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár lesz, amelynek műsorait este hét órától egy keresztmetszet-jellegű gálakoncerten ismerhetjük meg a Hagyományok Házában. A néptáncos seregszemle helyszíne holnap és vasárnap ismét a Papp László Budapest Sportaréna lesz.

Magyar Nemzet, 2009. április 3.


10 éves a Muravidék Néptáncegyüttes: „Táncba hij a nóta engöm”

A fönti jelmondattal invitálta a közönséget a lenvai színházterembe szombat estére a jubiláló Muravidék Néptáncegyüttes, amelynek vezetői – születésnap lévén – a csoporthoz közel álló vendégeket, „jóbarátokat” is hívtak. Mert – Toplak Rudolf csoportvezető szerint – ünnepelni így lehet igazán.

Népújság - a szlovéniai magyarok hetilapja, 2009. április 1.


A zene vonzásában
Portrévázlat Bodor Anikó néprajzkutatóról és etnomuzikológusról

A népdal ma már nem termelődik újra, de a nagy zeneszerzők műveihez hasonlóan ránk maradt, mint őseink öröksége, az egyéni és közösségi egészséges egyensúlyából született műalkotás, és ez számunkra is eszköz az érzelmek viharai ellen. Nem csupán megbecsült művészeti érték, hanem használati tárgy is, mely a közös éneklés és összetartozás örömét szolgálja.(Bodor Anikó: Vajdasági magyar népdalok, 1997. Forum)

Magyar Szó, 2009. április 1.