Folkrádió

Tallózó

A népzene utolsó órája

1997-ben ütött az Utolsó Óra: a drámai címet viselő gyűjtőprogram keretében Budapestre hívták a Kárpát-medencében működő népzenei együtteseket, hogy egy stúdióban a nekik jutó öt nap alatt átadjanak mindent, ami a térség hangszeres népzenéjéből még megmaradt. A gyűjtés Erdéllyel indult - nem csak a magyar anyagokat keresték -, aztán következett a Felvidék, majd a mai Magyarország, a Délvidék és Kárpátalja területe.

Népszabadság, 2009. június 30.


Több mint 300 táncos a VI. Martin György Országos Néptáncfesztiválon

Egy hét múlva kezdődik a VI. Martin György Országos Néptáncfesztivál Szegeden; a háromnapos program során nyolc csoport több mint háromszáz táncosa mutatkozik be - közölte pénteken a Tisza-parti városban a fesztivál szervezője. Simoncsics János elmondta: a házigazda Szeged Táncegyüttes mellett a napfény városában ropja majd az Alföld, a Kecskemét, a Bartók, a Gödöllő és a szabadkai Figurás Táncegyüttes, valamint a Debreceni Népi Együttes. Emellett a dél-alföldi városba érkezik a Szászcsávási Zenekar, melynek tagjai a muzsika mellett tánctudásukat is bemutatják. A fellépőket a Martin György Néptáncszövetség elnökségének bírálata alapján választották ki a jelentkezők közül.

prae portál, 2009. június 28.


Csűrdöngölő, mint a pünkösdi közös ima része

Pünkösdkor a világ szeme Székelyföldön van, messzi földről zarándokolnak ide magyarok ezrei, hogy részt vegyenek a csíksomlyói búcsún. „A Csűrdöngölőt a pünkösdi közös ima részének tekintjük, és hisszük, mindez a Jó Istennek tetsző cselekedet, hiszen több, mint ezer gyermek népviseletbe öltözve, életvidáman, közös tánccal ünnepelve készül a pünkösdi búcsúra.” – mondta András Mihály, a rendezvénysorozat életrehívója.

Erdély ma, 2009. június 25.


Domokosi nagy hegy alatt

Gyermekkorától szívja magába Csíkszentdomokos népdalait Kristály Lajos, miután a kántortanító-képzőt és magánúton a kolozsvári zenekonzervatóriumot is elvégezte, maga is kezdte megtanulni ezeket az énekeket, és a legértékesebbeket – néha az éneklők tudta nélkül – szakszerűen le is kottázta. A hat évtized gyűjtőmunkájának eredményét tartalmazó kötet Domokosi nagy hegy alatt címen nemrégiben látott napvilágot az Alutus nyom dában. A kötet elsősorban a domokosiaknak szól, hisz az ottani népdalkincset tartalmazza, a dalokat és kottákat pedig a községben szervezett eseményekről készült fényképek egészítik ki.

Csíki Hírlap, 2009. június 24.


Magyar táncház az Üsztürüvel

Június 24-én folytatódik a Pécsi Kulturális Központ nyári táncházsorozata: ezúttal az erdélyi muzsika játssza a fő szerepet, hiszen a talpalávalót a határon túl megalakult Üsztürü zenekar szolgáltatja.

Fidelio, 2009. június 23.


Népzenei fesztivállá alakul idén a szegedi Zenés forgatag

Új programokkal és új helyszínen várja a közönséget a szegedi Zenés forgatag; a rendezvényt szerdán, Szent Iván éjszakáján tartják, a Folk Híd nemzetközi néptáncfesztivállal karöltve. Az idei negyedik forgatag a népi folklór témakörét dolgozza fel. A 2006-ban indult rendezvény először két zeneszerző, Bartók Béla és Kodály Zoltán munkásságának jegyében zajlott, míg tavaly a reneszánsz volt a középpontban.

Kultúra.hu, 2009. június 23.


A Jegyző úr táncoló emléke
In memoriam Balla Antal

Vasárnap avatták Jobbágytelkén a Balla Antal Tájházat. Kevés település dicsekedhet olyan szülöttel, akit a közelmúltból emel ki a nép, és valamiféle mitikus emlékezetbe márványol, több tárgyi mementóval is megtiszteli az emlékezetét. Balla Antal után nem maradt közvetlen leszármazott, élete és hivatása: drága faluja és a jobbágytelki népi együttes volt. A Jobbágytelki Falumúzeum és Tájház fő szorgalmazója és szervezője Stoller Antal, a Magyar Kultúra Lovagja. A tájház létrejöttét a Jobbágytelki Kulturális Egyesület tevékenységének köszönheti ez a pompás vidék. A Házban archívum és digitális audiovizuális gyűjtemény látható, amely a Balla Antalról és a Jobbágytelki Néptáncegyüttesről készült felvételeket, dokumentumokat és emléktárgyakat teszi hozzáférhetővé a látogatók számára.

Népújság, 2009. június 23.


Folk hátán folk

Kettős jubileumot ünnepelnek idén a Kaláka fesztiválon: a rendezvény 30. és a házigazda Kaláka együttes 40. születésnapjáról is megemlékeznek Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválján július 10. és 12. között Miskolcon és a Diósgyőri várban.

Népszabadság, 2009. június 22.


Néptánc- és népművészeti fesztivál Gyulán

Megmérkőznek egymással a kosárfonók, a fazekasok, a fafaragók és a mézeskalács-díszítők az immár tizedik alkalommal megrendezendő Körös-völgyi sokadalom alkalmából Gyulán. A Gyulai Várszínház 46. évadja nyitórendezvényének számító, június 26-án kezdődő háromnapos program során, a vár előtti téren bemutatják az Alföld sokszínű folklórhagyományait, a soknemzetiségű néptánc- és kézműveskultúrát, lesz viadal a népi mesterségek között, sőt egy főzőverseny során megismerkedhetnek az érdeklődők a térségben élő nemzetiségek gasztronómiájával is.

Kultúra.hu, 2009. június 22.


Közeleg a Duna-menti folklórfesztivál

Hét országból érkeznek néptánccsoportok az idei, XVII. Duna-menti nemzetközi folklórfesztiválra. Július 14. és 19. között tíz helyszínen zajlik majd a program: Szekszárdon, Kalocsán, illetve nyolc környező Tolna és Bács-Kiskun megyei faluban, Alsónyéken, Bogyiszlón, Madocsán, Nagymányokon, Sióagárdon, valamint Csátalján, Ordason és új helyszínként Uszódon.

Kultúra.hu, 2009. június 17.


Magyar néptánc Budavárban

A budai várban, a Szent György téren álló szabadtéri színpadon egész nyáron tart a folklórprogram a Budavári Kht. és a Csillagszemű táncegyüttes együttműködésének köszönhetően: minden péntek, szombat és vasárnap a magyar táncokkal találkozhatnak az ide látogatók. A szervezők azért döntöttek a rendezvénysorozat mellett, mert bár a Vár az egyik leglátogatottabb magyar turisztikai nevezetesség, amelyet csaknem minden Magyarországra érkező külföldi felkeres, a palota környékén a kiállításokon kívül más programban eddig ritkán vehettek részt a turisták.

Magyar Hírlap, 2009. június 16.


Globalizáció vagy hagyományápolás? Táncos hagyományok kutatása és továbbél(tet)ése
Tanulmányok a magyar néptánckultúra tudományos és művészeti bemutatásának lehetőségeiről és annak társadalmi hatásairól

Varga Sándor szerkesztésében és bevezetőjével a Folkszemlében Andrásfalvy Bertalan és Martin György írásait jelentettük meg. Idézzük a szerkesztő szavait: Az írások összeválogatásánál arra törekedtem, hogy a néptánc iránt érdeklődők, koreográfusok, együttesvezetők, valamint gyakorló táncosok - amatőrök és profik egyaránt - olyan információkhoz jussanak, melyek tovább segítik őket munkájukban. A tanulmányok olyan kutatók tollából származnak, akik a mára már felbomlott paraszti hagyományt még működése közben vizsgálhatták, másik része pedig jelenkori kutatások eredményeit tartalmazza. Az írások több témát ölelnek fel. Az első részben a hagyomány esztétikai funkcióit vizsgáljuk. Andrásfalvy Bertalan tanulmányainak segítségével megpróbálunk választ találni arra, hogy milyen szerepet töltött be a hagyomány a múlt emberének életében, és hogy ma milyen szerepet tölthet be. A második részben, a Martin Györggyel készült interjúkból összeállított szöveg a hagyomány és feldolgozás problematikájával foglalkozik, és olyan kérdéseket boncolgat, mint a néptánckultúra hiteles megjelenítése a színpadon, vagy a hagyományos kultúra elemeinek beültetése a jelenkor kultúrájába, különös tekintettel a forma és a funkció kapcsolatára.

Folkrádió, 2009. június 16.


Magyar néptánc a Budai Várban

Kevesen tudnak róla, hogy a Budai Várban, a Szent György tér nyugati oldalán, a Sándor-palotával szemben van egy közel 300 fős szabadtéri színpad. Ezen a helyszínen, a Budavári Kht. és a Csillagszemű Táncegyüttes együttműködésének köszönhetően egész nyáron, péntek, szombat, vasárnap folklórműsort tekinthetnek meg a Budai Várba látogató külföldi turisták (és természetesen az érdeklődő magyar közönség).

2009. június 15.


A „Népművészet Ifjú Mestere - pályázat színpadi bemutatóiról

...Az elmúlt évek folyamatait értékelve elmondhatjuk, hogy a dolgozat benyújtásának követelménye már nem szegi kedvét a lehetséges versenyzőknek. Ezt az is alátámasztja, hogy csúcsot döntött a részvétel, idén összesen 19 pályázó jutott el a színpadi fordulóig.

Hagyományok Háza, 2009. június 15.


Szerbiába viszik a Naplegendát

Jövő hét keddtől Szerbiában vendégszerepel a Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE) a lassan egy évtizede sikeres Naplegendával; az amatőr táncegyüttesekkel való összefogás eredményeként a vidéki közönség is többet láthatja a MÁNE-t, hiszen fellépnek többek között Győrben, Siófokon, Verőcén, Székesfehérváron és Makón is.

Kultúra.hu, 2009. június 13.


Elhunyt Nagy Albert, a Szeged Táncegyüttes vezetője

Hatvannyolc éves korában pénteken elhunyt Nagy Albert Harangozó Gyula-díjas koreográfus, a Szeged Táncegyüttes vezetője. Nagy Albert 1941. június 10-én született Gyomán, ahol 1967 és 72 között a Körösmenti Táncegyüttes tagja, majd vezetője volt. 1972-től a Szeged Táncegyüttes művészeti vezetője, később vezetője.

Kultúra.hu, 2009. június 13.


Népzenei fesztivált tartanak a Tabánban

X. Tabáni nemzetközi népzenei fesztivált rendeznek június 20-án az I. kerületi Virág Benedek Ház udvarán. A tabáni népzenei fesztiváloknak hagyománya volt az 1990-es években, amely azonban 2001-ben megszakadt. Ezt a hagyományt éleszti fel a Budavári Művelődési Ház, különösen azért, mert a népzene, a néptánc iránt egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik Budapesten, illetve a budai kerületekben. A fesztivál a táncházi holtszezonban kínál igazi családi programot: gyerekeknek koncertet, mesét, táncházat, felnőtteknek közös éneklést, koncertet.

Kultúra.hu, 2009. június 12.


Sokan lesznek
Kishegyes a muzsikusok és a táncosok vendéglátója

Az eddigi legtömegesebb Durindónak és Gyöngyösbokrétának ígérkezik a hétvégén Kishegyesen megrendezésre kerülő két fesztivál, a vajdasági magyarság két legrégebbi rendezvénye. E sorok megjelenésekor már javában zajlik a Durindó, az énekesek és zenészek szemléje, és készülnek a valamivel kevesebb részvevőt felvonultató táncszemlére. A kishegyesi előkészületekről és tapasztalatokról Linka B. Gabriellával, a szervezőbizottság elnökével beszélgettünk.

Magyar Szó, 2009. június 8.


Népdalvetélkedő

E hét csütörtökén, vagyis 2009.június 11-én délután 16 órától a Nagyváradi Művelődési Házban kezdetét veszi a „Szépen szól a fülemile” című magyar népdalvetélkedő.A szervezők szeretettel várnak minden olyan öt-nyolc, kilenc-tizenkét osztályos, illetve egyetemista fiatalokat, akik szeretnék összemérni tudásukat, hangjukat a velük egykorúakkal. Az öt-nyolc osztályosok tíz, míg a többi korcsoportbeliek tizenöt népdallal jelentkezhetnek a helyszínen.

Bihari Napló, 2009. június 8.


Fekete-piros...tánc. Színek és párhuzamok a magyar néptáncban
Művészetek Palotája, 2009. június 9. kedd 19:00

A műsor első felében a két hivatásos táncegyüttes (a Honvéd Táncszínház és a Budapest Táncegyüttes kara) felidézi az elmúlt 30 év legjelentősebb tematikus néptánc koreográfiáit, s melléjük állítja párhuzamként azt az eredeti tánchagyományt, amely kiindulásként szolgált a mű megalkotásához. Az est második felében folytatódnak a „párhuzamok”, de már a legújabb műveken keresztül.

Honvéd Együttes, 2009. június 8.


Pályázati kiírás
II. Kecskeméti Prímásverseny

A Hagyományok Háza a kecskeméti Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központtal közösen prímásversenyt hirdet táncházzenész hegedűsök számára. Pályázhat minden hagyományos magyar népzenét játszó hegedűs, aki 2009. szeptember 18-án már betöltötte a 18-ik, de még nem töltötte be a 35-ik életévét. A népies műzenét, vagy népzenei feldolgozásokat játszó pályázók jelentkezését nem áll módunkban fogadni.

Kecskemét város honlapja, 2009. június 8.


Egy ősi érzés ápolása
Több mint száz együttes részvételével Kishegyesen megkezdődött a Durindó – A Gyöngyösbokrétára vasárnap negyven együttest várnak

A „lelki honvédelem” letéteményesei a hagyományainkat – népi, nemzeti, kulturális, történelmi és vallási hagyományainkat – felvállaló művelődési egyesületek és kultúrmunkások, akik talán nem is tudják, csak érzik, hogy a múltját vesztett kultúra gyökértelen, és ugyanúgy gyökértelen, esendő és veszendő a nemzet, amely elszakad hagyományaitól. Jó érzés tudni, hogy ha meggyöngülünk emberségünkben és magyarságunkban, ha őseink földjén meg akarunk maradni magyarnak, a megmaradáshoz hagyományainkból kell meríteni erőt, hiszen nyelvünk, hitünk és kultúránk tartott meg minket az évszázadok viharában.

Magyar Szó, 2009. június 6.


Kishegyes
A Durindó és Gyöngyösbokréta

A XXXIII. Durindóhoz és XLVI.Gyöngyösbokrétához kapcsolódó műsorok ma, csütörtökön este 19 órakor kezdődnek a Művelődési Ház előcsarnokában, ahol megnyílik a Régi kishegyesi képeslapok című kiállítás.

Június 5-én, pénteken 12 óra 30 perctől várják a Durindó fellépőit az Ady Endre Kisérleti Általános Iskolában. Déltől az érdeklődők már megtekinthetik a kézművesek kiállítását. 14 órakor nyílik a Fehérhímzés kiállítás az iskola csarnokában, 14, 20-kor a szervezők sajtótájékoztatót tartanak, a Durindó ünnepi megnyitója 15 órakor lesz a Művelődési Házban, utána elkezdődik a szemle, amely a tervek szerint este 22 óráig tart.

Magyar Szó, 2009. június 4.


Reklám nélkül
A népzenét a világon midenhol megértik

Több mint három évtizede működik a Muzsikás együttes, és azóta töretlen a sikere. A magyar népzene követei az idén három nagy eseményre készülnek: júliusban Borneó szigetén, majd az amszterdami Concertgebouw-ban lépnek fel, s a napokban kaptak újra meghívást a világ egyik leghíresebb koncerttermébe, a Carnegie Hallba. Hamar Dániellel, a Muzsikás bőgősével beszélgettünk.

Magyar Hírlap, 2009. június 4.


A minőség reneszánszáért

A pénteken kezdődő XXXIII. Durindón idén 107, a vasárnap megrendezésre kerülő XLVI. Gyöngyösbokrétán pedig 37 együttes lép fel. Még Szerémségből is a Durindóra 4, a Gyöngyösbokrétára 3 együttes nevezett be a rendezvényre, amely házigazdája Kishegyes. Tehát idén is a tömegesség lesz a jellemző a vajdasági magyarság legjelentősebb népzenei fesztiváljára, a népművészet ünnepére, amelyet idén még az eddigiekhez hasonlóan szerveznek meg ezúttal Kishegyesen, viszont a jövő évtől jelentősebb változásokat szorgalmaznak a szervezők.

Magyar Szó, 2009. június 3.


Egy hétig a néptáncosoké a Margitsziget

Tizennegyedszer rendezik meg a Duna Karnevált Budapest központjában és környékén; idén először hirdettek versenyt Lánchíd néven. Az előadás-sorozat június 13-án kezdődik és 20-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon fejeződik be. Mucsi János, a szervező Duna Művészeti Társaság vezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a karnevál tíz napja alatt 12 külföldi tánctársulat csaknem négyszáz művésze érkezik a fővárosba; nyolc helyszínen 42 zenei és táncegyüttes összesen mintegy ötvenórányi műsort ad.

Stop!, 2009. június 3.


Mezőség - előadás és táncház
Nemzeti Táncszínház, 2009. június 6.

A Honvéd Együttes Mezőség c. előadása újra látható 2009.június 6-án 19h-kor a Nemzeti Táncszínházban, majd utána táncház kifulladásig!
A Mezőséget - Zsuráfszky Zoltán koreográfiáját - láthatjuk, saját rendezésében. Ez a darab az Élő Martin Archívum ötödik része, melyet megelőz a „Bonchida háromszor”, a „Kalotaszeg”, a „Szatmár”, és a „Szék”. A tájegység táncait vonultatja fel, magyarpalatkai zenék kíséretében.

Honvéd Együttes, 2009. június 3.


A Jászság Népi Együttes a szolnoki néptáncfesztivál nagydíjasa

Ünnepélyes díjkiosztóval és a legjobbak gálaműsorával ért véget hétfőn a háromnapos Szolnoki Néptáncfesztivál; az országos táncos seregszemle nagydíját és a vele járó 200 ezer forintot a zsűri döntése alapján a Jászság Népi Együttes nyerte.

Kultúra.hu, 2009. június 2.


Jász tarolás

Díjkiosztóval és gálaműsorarl ért véget a Szolnoki Néptáncfesztivál; az országos táncos seregszemle nagydíját a zsűri döntése alapján a Jászság Népi Együttes nyerte. Az együttesek kategóriájában az első helyen a szolnoki Tisza Táncegyüttes, a másodikon a Nógrád Táncegyüttes, míg a harmadikon a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes végzett.

KultúrPart, 2009. június 1.


Véget ért az Országos Népművészeti Fesztivál

A 43. Országos Népművészeti Fesztivál délutáni programját az eső ismét elmosta. A kultúrházban azonban így is megtekinthette a kezdetben gyér számú nagyérdemű Korpás Éva rövidített műsorát.
Három órától a fesztivál zárógáláján azonban a pozsonyi Ekonóm Táncegyüttes és a martonvásári Százszorszép Táncegyüttes műsora hatalmas közönségsikert aratott, az addigra megtelt kultúrházban.

Felvidék Ma - felvidéki hírportál, 2009. június 1.