Folkrádió

Tallózó

Elkezdődött az Eurofolk Fesztivál
2009. július 29. - 2009. augusztus 2.

Két nagyszabású, többnapos fesztivál várja a látogatókat csütörtöktől a Balaton dél-nyugati részén: Marcaliban a népzene és -tánc lesz a főszerepben az V. Eurofolk Fesztiválon, Nagyszakácsiban pedig ismét a szakácsok remekelnek a Királyi Szakácsok Nyomdokain elnevezésű programsorozat keretében.

KultúrPart, 2009. július 31.


Nemzetközi cigányfolkór-tábor Kommandón

E héten zajlik a XI. Kommandói Nemzetközi Cigányfolklór-tábor, melynek gálaműsorát a hét végén sorra kerülő falunapokon mutatják be. Sepsiszentgyörgyön az őrkői cigánynegyed meglátogatásával kezdődött vasárnap a XI. Kommandói Nemzetközi Cigányfolklór-tábor. A látogatás után a résztvevők Kommandón vertek tábort, ahol augusztus 2-áig közel száz erdélyi, magyarországi, lengyelországi, csehországi, portugáliai, olaszországi és ausztráliai fiatal és idősebb tánckedvelő ismerkedik a cigány folklórral.

Háromszék, 2009. július 31.


Hadüzenet a szívnek
Koncert. A Csík Zenekar nem ismert pardont

A Petőfi hídon is állt a sor este nyolc körül: tarisznyások és urbánusok tarka tömege akart bejutni a Zöld Pardonba, a Csík-koncertre. A hazai zenei élet fontos szegmensét uralja a banda, szerencsére sosem okoz csalódást, a muzsikusok most is remekül húzták.

Magyar Hírlap, 2009. július 30.


Táncestek a Karmelita Udvarban
Mezőség - előadás és táncház

„Élővé tett archívumunkban a névtelen népművészettel, a személytelennek nevezett népi örökséggel szembeállítottuk az egyén fontosságát, a táncos személyiségének varázsát, aki táncán és dalain keresztül vallomást tesz saját sorsáról, a paraszti kultúra szépségéről. Ebben is Martin György útmutatásait követtük, aki szenvedéllyel gyűjtötte, s örökítette meg e hanyatlásában is felemelő kultúra táncemlékeit, táncos személyiségeit.

Honvéd Együttes, 2009. július 30.


Bukovinai székelyek fesztiválja Tolnában

Bonyhádon és környékén rendezik meg a hét végén másodízben a bukovinai székelyek fesztiválját. A találkozó szervezésében részt vesz négy, Bukovinához szorosabban kötődő ország is. A bukovinai székelység hazatelepítése még a múlt század első felében kezdődött, majd a Délvidék 1941-es visszatérte után új erőre kapott: nagy részüket a Bácskában telepítették le. A háború végén a közeledő szovjet csapatok és a jugoszláv partizánok elől menekülők aztán a németek kitelepítésével üressé vált tolnai, baranyai sváb falvakban, Bács-Kiskun megyében, illetve a főváros közelében, Érden leltek végleges otthonra.

Magyar Nemzet, 2009. július 29.


Pályázat
A Népművészeti Szakmai Kollégium felhívása

1. Nemzetközi, országos és regionális szakmai rendezvények, konferenciák, fesztiválok és kiállítások megrendezésére.
A pályázat megvalósításának határideje: 2010. április 16–2010. augusztus 31-ig. 2. Népművészeti szakmai ismeretterjesztés tárgykörébe sorolható, 2010. augusztus 31-ig nyomtatott formában megjelenő kiadványokra.

Nemzeti Kulturális Alap, 2009. július 29.


Fotófesztivál - Pályázati kiírás
Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége

A Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége (CIOFF Hungary) pályázatot hirdet.
A pályázaton magyarországi népművészeti fesztiválokon, rendezvényeken (2008-2009-ben) készült fotókat várunk.
Beküldési határidő: 2009. augusztus 31.

KultúrPart, 2009. július 29.


Táncház és reformátusság

Mi lehet a kapcsolódás a református egyház és a táncházmozgalom között? Miféle találkozások színterei lehetnek ezek? Mit köszönhet egyik a másiknak?

Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó, 2009. július 26.


Csángó Fesztivál Jászberényben

Zenés-táncos felvonulás, folklórműsor, viseleti és kézműves bemutatók, valamint népzenei koncertek várják augusztus 6. és 9. között a látogatókat a XIX. Csángó Fesztiválon Jászberényben. A fesztivál négy napján bemutatkoznak csángó zenét játszó anyaországi együttesek és erdélyi hagyományőrzők is, emellett minden este táncház is lesz a Jászság Népi Együttes székházában. Érkeznek külföldi hagyományőrző együttesek is, köztük olyan, a csángókéhoz hasonló helyzetben levő népcsoportok képviseletében is, mint a franciaországi bretonok - olvasható a programajánlóban.

KultúrPart, 2009. július 25.


Nyolcadik Néprajzi Nyári Egyetem

A Kolozsvári Magyar Diákszövetség 2009-ban is megszervezi a Kárpát-medencei Néprajzi Nyári Egyetemet. A rendezvény most is vándorjellegű bír, akár a megelőző nyolc alkalommal. A helyszín ezúttal Csángóföld, augusztus 10 és 16 között. A nyári egyetemet nemcsak a néprajz, illetve a társadalomtudományok valamely ágának hallgatói figyelmébe ajánlják, hanem mindazoknak, akik érdeklődnek a népi kultúra, a hagyományok, az épített örökség és a földrajzi látnivalók iránt.

Szabadság, 2009. július 25.


Mindennap tánc és muzsika hajnalig
XV. Vadvirág hagyományőrző és honismereti tábor

A szombat esti gálaműsorral befejeződik az idei népművészeti hagyományőrző tábor az adai lóversenypályán, ahol a vajdasági, a felvidéki és a magyarországi fiatalok mutatják be mindazt, amit az elmúlt héten megtanultak a magyar néptánc, népzene és népi kézművesség gazdag tárházából.

Magyar Szó, 2009. július 24.


Técsői Banda az A38-on

Az mindig nagy öröm, ha az ember megtapasztalja a tiszta forrást, vagyis, hogy olyan zenei, vagy akármilyen élményben van része, amely nagyjából felér egy teljes bűnbocsánattal. Tradíciókövetés augusztus második hétvégéjén az A38-on. A Técsői Banda alapvetően máramarosi ruszin zenét kínál, ugyakkor eksztatikus műsorukban ott keveredik a magyar, a román, a cigány, a zsidó vagy épp az orosz népzenék minden eleme.

Est.hu, 2009. július 24.


Tömegszerű csárdás

Hajdú-Bihar megyében felélesztették a feledésből, s most arra készülnek, hogy legalább ötszáz pár táncolja el egyszerre, mégpedig a Guinness rekordok könyvének hitelesítő bizottsága előtt. Az úgynevezett Mikepércsi csárdásról van szó, amelynek előadásával a hazai néptáncegyüttesek évtizedeken át zajos sikereket arattak rangos nemzetközi néptáncersenyeken.

Népszabadság, 2009. július 23.


„Ne bánd édes virágom, hogy így élem világom…!”
portréinterjú Majorosi Mariannával

Édesanya. Énekes, táncos. Pedagógus.
Majorosi Marianna a Csík zenekar nélkülözhetetlen tagja.
Életútja minden nő számára példamutató.
Karrierről, családról, tervekről beszélgettünk.

Népzene.hu, 2009. július 22.


Táncház - Népzene 2010

A Hagyományok Háza Népművészeti Műhelye kilencedszer ír ki lemezpályázatot hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére. A felhívás célja, hogy a népzenei mozgalom különféle előadóinak színvonalas produkciói egy igényes válogatás keretében CD-lemezen megjelenhessenek.

Hagyományok Háza, 2009. július 22.


Jubilál a nagykállói népművészeti tábor

Egész napos táncházzal, kézműves foglalkozásokkal, mesemondó esttel és népi együttesek fellépésével várja a látogatókat július végén az idén 25 éves Nemzetközi Téka Népművészeti Tábor Nagykálló-Harangodon. Kelet-Magyarország egyik legismertebb és legnagyobb hagyományőrző tábora a szokásostól eltérően nem nyolc, hanem tizenkét napos lesz, és július 22-től augusztus 2-ig várja a népi hagyományok kedvelőit.

Kultúra.hu, 2009. július 21.


Szentesi Tekerő Tábor

Hetedik esztendeje gyűlnek össze Szentesen az ország tekerősei. Már mondhatjuk hagyománynak, hogy a nyár első hétvégéjén (2009. június 19-én) Szentesen találkoznak ennek a népi hangszernek a mesterei, és majdnem mesterei, hogy egymástól nem csak technikát, de dalokat is tanulva gyarapítsák tudásukat.

SzentesInfo, 2009. július 21.


Arattak, tarlón futottak, táncoltak, énekeltek és elbúcsúztak a Dunától
Hétvégére is érdekes programokat tartogatott a XVII. Nemzetközi Duna Menti Folklórfesztivál

A bolgár, lengyel, olasz és bogyiszlói néptánccsoportok táncolva vonultak át a tájháztól a református templomba. Ott minden nemzet képviselője egy dalt énekelt és a saját nyelvén elmondott miatyánkkal tette még emelkedettebb hangulatúvá a nemzetek közös fohászát. Mindezek után az iskola mögötti színpadon színvonalas folklór műsort adtak elő, végül pedig víz feletti énekszóval, a holtág megkoszorúzásával búcsúztak a Dunától. Ezzel mintegy keretet is adtak a rendezvénynek, hiszen hat nappal korábban Madocsán szintén a Dunánál kezdődtek el az események.

Tolnai Népújság, 2009. július 20.


XIX. Hajnal Akar Lenni népdaléneklési verseny
A szervezőbizottság felhívása

A Szent-Györgyi Albert Társaság, a Dinu Lipatti Filharmónia, a Romániai Magyar Dalosszövetség, a Szatmárnémeti MADISZ, a szatmárnémeti Szentlélek Plébánia, a Szatmárnémeti – Németi Református Egyházközség, az Ady Endre Társaság, a KÓTA, Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége szakmai támogatásával 2009. október 23 – 25 között rendezi meg Szatmárnémetiben a XIX. Hajnal Akar Lenni népdaléneklési versenyt.
Részt vehet bárki, aki betöltötte 12. életévét. Felső korhatár nincs.

Tradíció stúdió, 2009. július 20.


Europiknik, folklór, gasztro

Tíz helyszínen zajlik majd Nógrád megyében és Szlovákiában a XIV. Nógrád Megyei Nemzetközi Folklórfesztivál július 29-étől. Az ötnapos programot idén gasztronómiai rendezvények is színesítik. A nógrádi régió folklór értékeit bemutató fesztivál a hagyományos Europiknikkel kezdődik Somoskő váránál, itt fogadják az érkező csoportokat.

KultúrPart, 2009. július 19.


Tánctábor a Gyimesekben

Jövő vasárnap kezdődik a XIII. Gyimesi Tánctábor, az egyik legnépszerűbb hagyományos erdélyi tánctábor, ahol gyimesi és felcsíki táncokat, népdalokat lehet tanulni, illetve hangszereseknek zeneoktatás is lesz. A tanításban a hagyományőrzők is részt vesznek, zenélni Gyimesközéplokról Antal Zoltán vak hegedűs, Pulika Gizella gardonos, valamint Tímár Viktor és János, a furulyás-gardonos testvérpár, Csíkszentdomokosról pedig a híres gardonos, Duduj Rozália, illetve táncházas zenészek fognak. Aki már volt tánctáborban, pontosan tudja, mit jelentenek ezek az együttlétek, amelyeket esténként helyi hagyományőrző csoportok táncbemutatói, előadások színesítenek, és mindennap táncházi mulatsággal zárul a program.

Magyar Nemzet, 2009. július 18.


Vissza Csángóföldre!

Anyaországi és csángómagyar diákoknak szerveznek közös népzenei tábort július 24. és augusztus 2. között a moldvai Pusztinán, ahol helyi muzsikusok, táncosok tanítják majd a fiatalokat - mondta el Kobzos-Kiss Tamás, a szervező Óbudai Népzenei Iskola vezetője.

KultúrPart, 2009. július 18.


XX. Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztivál

A „Bukovinai Találkozások” egy régió fesztiválja, melynek célja a folklór bemutatása öt országban, így egyben a legnagyobb fesztivál, amely a folklóregyüttesek révén összefogja és egyesíti Bukovina lakóit, menekültjeit és leszármazottait.

Folkrádió, 2009. július 17.


Elkezdődött a Duna Menti Folklórfesztivál
2009. július 14. - 2009. július 19.

A Duna megkoszorúzásával, menettánccal és nemzetközi folklórműsorral szerdán megkezdődött a XVII. Duna Menti Folklórfesztivál a Tolna megyei Madocsán és a Bács-Kiskun megyei Ordason; az ötnapos rendezvénysorozat tíz helyszínén hét ország folklóregyüttesei lépnek fel.

KultúrPart, 2009. július 16.


Sokszínű hagyományőrző tábor

Felcsíki, illetve gyimesi tánclépéseket elsajátítva, új népdalok ismeretével, valamint számos általuk készített kézművességi tárggyal térhettek haza a résztvevők a múlt héten zajlott VI. Felcsíki Hagyományőrző Gyermektáborból. A csíkmadarasi iskola udvarát a zárónap délelőttjén is fegyelmezett furulyaszó, hegedűhang.

Hargita Népe, 2009. július 15.


Fehér Anikó
Ünnep a népzene?
A népzene ünnepe a Művészetek Palotájában. 2009. január 29.

Pont egy éve indult az ünneplés, annak örömére, hogy elkezdődött a népzenei előadóművész képzés a Zeneakadémián. A koncert sikerénél és nagyságánál csak tanulságainak sokasága volt több. Így aztán nem lehetett nem elmenni az ideire… (Arról nem is beszélve, hogy újságírók hada örül annak, hogy elindult a népzene felsőfokú oktatása a Zeneakadémián, holott ez Kodály óta mindig is megvolt. Mostantól a színpadi és talán táncházi előadását tanítják, ami igen nagy különbség. Népzenei előadóművész képzés indult, úgy mint Európa más országaiban.)

Parlando, 2009. július 15.


Népzenei hétvége a cívisvárosban

A Debreceni Cívis Korzó a hagyományokhoz híven minden év nyarán egy hónapig tartó rendezvénysorozattal jelentkezik. Számos művész, együttes lép a cívisváros színpadára július minden hétvégéjén, adott tematikák szerint.

Magyar Nemzet Online, 2009. július 14.


Kontra és tekerő - Bartók szeminárium és fesztivál
Szombathely

Rejtély, mitől sikeres ugyanabban az utcában az egyik étterem, kávézó, és bukik a másik - amikor a kínálat mindenhol egyformán jó. Ilyen titok, hogy miért volt maroknyi közönség a népzenei esten és táncházon, noha eddig minden évben ez volt a tuti befutó, a garantáltan telt házas rendezvény. A Téka együttes határozottan nem tehet róla.

Kultúra.hu, 2009. július 13.


Tánccal pihentetett munka

Dolgos kezű kalákások tisztítják a forrásokat, egyengetik a talajt, fonják a fűzépítményeket a tűző napon, a fák árnyékában a bútorfestést gyakorolják, egész nap dolgoznak, mégis marad energiájuk az esti népdal- és tánctanulásra. És nemcsak a rendezvénybirtokon, hanem a falu utcáin is tevékenykednek: a közkutakat, illetve a Nyírfürdőt javítgatják Lázárfalva határában.

Hargita Népe, 2009. július 12.


Pravo!

Vajon mi olyan lenyűgöző és elvarázsoló a Balkán zenei világában…?
…mindenek előtt a dallamok lüktetése, a páratlan ritmusok. – vallja a Pravo zenekar.
A Pravo tíz esztendővel ezelőtt kezdte pályafutását. Gera Attilával beszélgettünk.

Népzene.hu, 2009. július 12.


Tömegeket vonzott Csikszeredára az Ezer székely leány napja

Időseket és fiatalokat egyaránt gazdag programmal várták szombaton az Ezer székely leány napja népzene- és néptánc seregszemlére, amely nagy tömegeket vonzott Csíksomlyóra. A rendezvény gyökerei a múlt század első feléig nyúlnak vissza, amikor 1931-ben Domokos Pál Péter néprajzkutató kezdeményezésére megszervezték az idegenbe szakadt székely leányok népviselet-, nyelv- és hagyományápoló seregszemléjét.

Magyar Nemzet, 2009. július 4.


Szombaton tartják az Ezer Székely Leány Napját Hargita megyében

Idén is a csíksomlyói Nyereg ad otthont szombaton a már hagyományossá vált Ezer Székely Leány Napja elnevezésű rendezvénysorozatnak. Mint minden évben, az esemény középpontjában a Csíkszereda környéki településekről érkező hagyományőrző néptánccsoportok előadása áll, de nem maradnak el más megszokott programok sem. Az előző évekhez hasonlóan a rendezvényre jelentős számban érkeznek magyarországi vendégek.

Krónika, 2009. július 3.


Méltó tisztelgés Nagy Albert emléke előtt
Magyar-török néptáncelőadás Végváron

Temesben a végvári Csűrdöngölő és Szederinda néptánc-együttesek, valamint a zonguldaki (Törökország) Hasad néptánccsoport a végvári kultúrotthon színpadán bemutatott közös előadással emlékeztek meg a nemrég elhunyt közös barátról és példaképről, Nagy Albert szegedi néptánc-oktatóról.

Nyugati Jelen, 2009. július 2.


A Hagyományok Háza pályázatot hirdet katalogizáló munkakör betöltésére

A munkakörbe tartozó lényeges feladatok felsorolása: Folklór-, elsősorban népzenei és néptáncfelvételek beazonosítása, tartalmi részekre (gyűjtés, ciklus, tétel, dallam, táncfolyamat, folklórszöveg stb.) bontása, és azok adatainak bevitele komplex adatbázis- és médiakezelő rendszerbe. A pályázat benyújtásának határideje: 2009. 07. 17.

Hagyományok Háza, 2009. július 2.


Dunaújváros
MMK: színház gyerekeknek

Az előző évek hagyományaihoz hasonlóan idén nyáron is több színházi produkcióval várja a gyerekeket az MMK – a nyári tábor ideje alatt hetente láthatnak előadásokat és ősbemutatókat a legkisebbek. Az MMK munkatársai júliusban csütörtökönként várják az érdeklődőket – ezen a nyáron egy dunaújvárosi csoport, a Szélrózsa Társulat szórakoztatja majd a gyerekeket és az őket elkísérő szülőket, nagyszülőket.

Dunaújváros Online, 2009. július 1.